Pátek 23. května 1997

Poslanec Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych pouze zpřesnit dva body mých pozměňovacích návrhů, které jsou uvedeny na straně 5 souhrnu pozměňovacích návrhů.

A sice zpřesnění pozměňovacího návrhu týkajícího se § 8 odst. 2 písm. b). V § 8 odst. 2 písm. b) se slova "vývozce, jakož i dovozce" nahrazují slovy "seznam všech známých vývozců, jakož i dovozců".

Pozměňovací návrh, který je uveden jako bod 3 mých pozměňovacích návrhů - chci uvést zpřesnění, týkající se vypuštění § 8 odst. 4 a 5. A sice, pokud se týká sazebníku správních poplatků, kde navrhuji, aby byla vypuštěna kauce a nahrazena správními poplatky tak, jak je to obvyklé v evropských zemích.

Doplňuji za vypuštění odst. 4 a 5 k novelizaci zákona č. 368/1992 Sb., takto: zákon ČNR č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, se mění a doplňuje tak, že v příloze sazebník správních poplatků položka 84 za písm. e) připojí nová písm. f) a g), která znějí:

"f) podnět k šetření o dovozu dumpingových výrobků Kč 20 000,-,

g) podnět k přezkoumání konečného antidumpingového cla nebo závazku Kč 10 000,-"

Písemně předávám toto upřesnění panu zpravodaji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grégrovi. Jako poslední písemně přihlášený je do rozpravy přihlášen pan poslance Smetana.

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, také bych upřesnil některé své pozměňovací návrhy, a to oddíl B pod bodem 2 k § 1 písm. g), kde by se doplnilo za slova "dumpingových dovozů" čárka, rozumí se výrobním odvětvím zbývající výrobci.

Potom v bodu 8 k § 3 odst. 3 písm. b) jenom za "nákladů" doplnit čárku. Totéž v § 3 odst. 3 písm. b) za slova "administrativních výloh" doplnit čárku.

Potom v bodu 17 slovo "musí" nahradit "nesmí".

Potom bych doporučoval, aby o bodu 7, 8, 9 se hlasovalo najednou. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Smetanovi. Konstatuji, že je posledním písemně přihlášeným do rozpravy. Dám v každém případě slovo navrhovateli i zpravodaji. Pan poslanec Vrzáň si přeje vystoupit ještě v rozpravě, prosím.

Poslanec Petr Vrzáň: Pane předsedo, mám spíš jenom otázku, zda nahrazením slova musí slovem nesmí se jedná o legislativní upřesnění. Domnívám se, že se jedná o poměrně zásadní změnu, znamená to pravý opak. Rozumím motivaci, kterou pan poslanec Smetana má, protože tak, jak to původně bylo, to nedává smysl a je to v rozporu s jeho předchozím návrhem.

Ale ptám se z toho důvodu, jestli je to možné podle jednacího řádu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Rád vám odpovím, ještě než dám slovo panu poslanci Smetanovi. Rád bych upozornil na § 95 Třetí čtení návrhu zákona, kde lze navrhnout - cituji - pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, dále úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů. Konec citátu. Nyní dávám slovo panu poslanci Smetanovi.

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, po dnešní konzultaci s legislativním odborem, kde mi bylo řečeno, že jsem vyslovil na mikrofon musí, ale v pozměňovacím návrhu, který jsem dal písemně, bylo slovíčko nesmí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Navrhuji zde toleranci, byli jsme tolerantní v předchozím případě a myslím si, že bychom si měli vycházet vstříc.

Je ještě někdo, kdo je přihlášený do rozpravy? Jelikož tomu tak není, rozpravu uzavírám.

Ptám se jednak navrhovatele, jednak zpravodaje, zda si přejí vystoupit se závěrečnými slovy? Dávám slovo panu ministru Dlouhému.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Děkuji, pane předsedo.

Dámy a pánové, opět se ve velmi krátké době scházíme nad vládním návrhem zákona na ochranu před dovozem dumpingových výrobků. Myslím, že v tomto okamžiku je zbytečné hovořit o obsahu a dalších skutečnostech. Pouze se vrátím k rozpravě, která zde ve sněmovně k tomuto návrhu byla minulý týden při druhém čtení, a k pozměňovacím návrhům, které zde zazněly.

Minulý týden v rámci obecné rozpravy vystoupil pan poslanec Smetana, na což jsem již bezprostředně reagoval. K jeho konkrétním pozměňovacím návrhům poznamenávám, že ty, které nejsou v rozporu s mezinárodním závazkem České republiky či právním řádem České republiky, jsou akceptovatelné.

Převážná část návrhů pana poslance Smetany však vychází z ustanovení příslušného nařízení Evropské unie, která odrážejí současná specifika této -řekněme si též - celní unie, proto jsou neakceptovatelná pro český právní řád.

V některých případech pan poslanec navrhuje úpravu či doplnění zákona, které však již v zákoně je, ale na jiném místě či jinými slovy, a proto tyto návrhy považuji za nadbytečné.

Ve vystoupení pana poslance Grégra i nyní ve třetím čtení zazněl návrh na vypuštění kauce a místo toho zavedení správního poplatku za podnět k šetření o dovozu dumpingových výrobků.

Rád bych k tomu řekl několik slov. Myslím, že mezi námi není sporu o tom, že by subjekt, podávající podnět, měl zaplatit určitou částku neboť je to obvyklé u většiny úkonů činěných vůči správním úřadům. Vycházeje z této filosofie vláda schválila kauci, která však má tu zásadní odlišnost od správního poplatku, totiž to, že v případě pozitivního zjištění dovozu dumpingových výrobků bude kauce vrácena na rozdíl od správního poplatku, který vrácen být nemůže. Toto vláda považuje za vstřícný krok vůči podnikatelské veřejnosti. Myslím, že to je důležité si uvědomit.

Pozorně jsem si prostudoval i pozměňovací návrhy pana poslance Exnera, které se dosti často svým obsahem podobají pozměňovacím návrhům hospodářského výboru. Protože však většinu návrhů hospodářského výboru považuji za precizněji formulované, i když, jak jsem byl informován v okamžiku, když jsem přicházel z jednání s vietnamským premiérem, pan poslanec opět vystoupil a učinil určitá upřesnění, která podle informací mých pracovníků i kolegů ze sněmovny, jsou akceptovatelná. K jednotlivým pozměňovacím návrhům, se konkrétně vyjádřím, pane předsedo, při hlasování.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane ministře. Přeje si vystoupit i zpravodaj se závěrečným slovem? Není tomu tak. Z toho vyplývá, že můžeme přistoupit k hlasování nejprve o pozměňovacích návrzích. Prosím tedy pana zpravodaje, aby přistoupil k mikrofonu a jako obvykle nám navrhl postup při hlasování. Podotýkám, že pozměňovací návrhy jsou obsaženy ve sněmovním tisku 109/2. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Ivan Vrzal: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, navrhuji, abychom hlasovali následujícím způsobem. Navrhuji, abychom o návrzích, které vzešly z jednání hospodářského výboru, hlasovali jako o celku s výjimkou následujících bodů: S výjimkou bodu 3, protože ten je v rozporu s pozměňovacím návrhem pana poslance Smetany, který je uveden pod bodem 10, s výjimkou bodu 9, který je v rozporu hned se třemi návrhy, a to s návrhy pana poslance Smetany č. 13, pana poslance Exnera č. 4 a pana poslance Grégra č. 3, a dále potom zvláště o bodech 14,15,16 a 17 jako o celku, které jsou v rozporu s pozměňovacími návrhy, které přednesl pan poslanec Exner pod body 13 a 14.

Dále potom navrhuji, abychom hlasovali jednotlivě o všech pozměňovacích návrzích, tak jak byly v rozpravě vzneseny, a na závěr abychom hlasovali o bloku jako o celku o návrzích, které jsem přednesl jako zpravodaj já, ve druhém čtení, a které jsou vesměs legislativní a byly vzneseny na návrh legislativy, pouze s výjimkou bodu 1, který je v rozporu s návrhem také pana poslance Exnera.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane zpravodaji. Dříve, než přikročíme ke hlasování, tak vás jako obvykle odhlásím, prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami. A samozřejmě u každého bloku nebo bodu chci jako obvykle slyšet stanovisko navrhovatele a stanovisko zpravodaje. Takže ještě jednou, pane zpravodaji, o čem navrhujete hlasovat jako o prvním bodu?

Poslanec Ivan Vrzal: Nejdříve bychom hlasovali o usnesení hospodářského výboru jako o celku, s výjimkou pozměňovacích návrhů označených čísly 3, 9, 14, 15, 16 a 17.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zdá se, že procedurální poznámku má pan poslanec Exner. Jinak usnesení hospodářského výboru je bod A, aby bylo zcela jasno. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Václav Exner: Asi omylem pan zpravodaj v této souvislosti neuvedl bod 6, protože k němu jsou pozměňovací návrhy, můj a jeho.

Předseda PSP Miloš Zeman: Co na to pan zpravodaj?

Poslanec Ivan Vrzal: Nebylo to omylem, protože když odsouhlasíme toto usnesení jako celek, tak to není v rozporu. Pozměňovací návrh, který vznesl pan poslanec Exner, je doplňujícím návrhem k tomuto a můžeme o něm potom hlasovat, když bude přijato toto usnesení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Vidím, že pan poslanec Exner souhlasí, čili zadání je zcela jasné, a teď stanoviska.

Poslanec Ivan Vrzal: Předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 208 skončilo přijetím tohoto návrhu, protože ze 183 přítomných bylo 167 pro a 16 proti. Prosím o další návrh, pane zpravodaji.

Poslanec Ivan Vrzal: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A3. Je to návrh přijatý hospodářským výborem, ovšem upozorňuji, že pokud bude schválen, nebude již možno hlasovat o pozměňovacím návrhu č. 10, který vznesl pan poslanec Smetana, čili - pro přesnost - B10.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, nicméně stanovisko navrhovatele a zpravodaje k bodu A3.

Poslanec Ivan Vrzal: Zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, v obou případech souhlas. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 209 skončilo přijetím tohoto návrhu, tj. A3, když ze 188 přítomných bylo 170 pro a 16 proti.

Prosím další návrhy.

Poslanec Ivan Vrzal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném A9 a pokud bude schválen, nebude již možno hlasovat o pozměňovacích návrzích B13, C3 a D4. Ona ta písmena tam nejsou, tak pro přesnost ještě: Pan poslanec Smetana má návrh č. 13, pan poslanec Exner návrh č. 4 a pan poslanec Grégr návrh č. 3.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. K bodu A 9 stanovisko zpravodaje a navrhovatele.

Poslanec Ivan Vrzal: Předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji. Zahajuji tedy hlasování k bodu A9.

Kdo je pro tento návrh ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 210 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 189 poslanců se pro vyslovilo 167, proti 15.

Další návrh?

Poslanec Ivan Vrzal: Dále bych pokračoval hlasováním o pozměňovacích návrzích pana poslance Smetany a hlasováním o bodech 14, 15, 16 a 17 bych nechal pouze pro případ, že by nebyly schváleny pozměňovací návrhy, které vznesl a upřesnil v rozpravě pan poslanec Exner, protože ty jsou z hlediska legislativního i češtinářského lepší, tak proto o nich nechám hlasovat dříve, než o těchto návrzích. Takže budeme hlasovat jednotlivě o návrzích pana poslance Smetany.

Předseda PSP Miloš Zeman: Což je bod B číslo 1. Čili navrhujete hlasovat o bodech, žádný bod nechcete sloučit. Dobrá, takže opět stanoviska k bodu B1, ale to by měl uvádět zpravodaj.

Poslanec Ivan Vrzal: Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, takže zahajuji hlasování k bodu B1. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti B1?

Konstatuji, že hlasování pořadová číslo 211 skončilo zamítnutím tohoto pozměňovacího návrhu, když ze 190 přítomných bylo 37 pro a 141 proti.

Další návrh?

Poslanec Ivan Vrzal: Dále návrh B2. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování k bodu B2.

Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 212 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 190 přítomných bylo 89 pro, 95 proti.

Další návrh?

Poslanec Ivan Vrzal: Bod B3, předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování o bodu B3.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 213 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 190 přítomných bylo 188 pro a 1 proti.

Další návrh.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh B4. Předkladatel nesouhlasí. Zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro bod B5, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 215 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 190 přítomných bylo 36 pro a 139 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: B6. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro bod B6, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 216 skončilo nepřijetím návrhu, když ze 190 přítomných bylo 33 pro a 142 proti.

B7.

Poslanec Ivan Vrzal: Nyní budeme hlasovat společně o bodech 7, 8 a 9, protože se jedná v podstatě o jeden pozměňovací návrh. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme ještě jednou pro upřesnění o bodech B7, B8 a B9 dohromady. Je to tak? (Ano.) Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 217 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když pro něj se ze 190 vyslovilo 16 poslanců, proti bylo 164.

Poslanec Ivan Vrzal: Hlasování o návrhu č. 10 jsme vyloučili hlasováním o návrhu č. 3 hospodářského výboru, takže budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu č. B11.

Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj má neutrální stanovisko k tomuto návrhu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o bodě B 11. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 218 tento návrh zvítězil, když získal 106 hlasů ze 190 přítomných, proti bylo 67.

B 11 je tedy přijata.

Jdeme dále.

Poslanec Ivan Vrzal: B12. Upozorňuji, že pokud přijmeme tento návrh, nebude možno již hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Exnera, uvedeným pod č. 2.

Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o bodu B 12. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 219 skončilo tímto výsledkem: ze

190 přítomných bylo 18 pro, 162 proti, takže návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivan Vrzal: O návrhu č. 13 hlasovat nemůžeme, protože jsme ho vyloučili hlasováním o návrhu č. 9 hospodářského výboru a nyní, pokud pan poslanec Smetana by neměl námitky, bych navrhoval, abychom společně hlasovali o bodech 14 a 15.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pan poslanec Smetana souhlasí? Souhlasí. Stanoviska?

Poslanec Ivan Vrzal: Omlouvám se, ale pan ministr mně teď sděluje, že má rozdílné stanovisko, takže pravděpodobně budeme muset hlasovat odděleně. Omlouvám se za toto a budeme hlasovat pouze o návrhu č. 14.

Pan ministr souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o bodu 14. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 220 skončilo tímto výsledkem: ze 190 přítomných 166 pro, 22 proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 15. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahájil jsem hlasování k bodu 15. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 221 skončilo nepřijetím návrhu, když ze 190 přítomných bylo 17 pro a 164 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Bod B 16.

Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování k bodu 16. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 222 skončilo tímto výsledkem: ze 190 přítomných 16 pro, 167 proti, takže návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivan Vrzal: Bod B 17.

Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 223 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 190 přítomných se 16 vyslovilo pro a 167 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které předložil pan poslanec Grégr, a to nejdříve o návrhu označeným č. 1. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik. Řekněte nám ještě písmeno.

Poslanec Ivan Vrzal: Je to strana 5. V tomto tisku to není bohužel označeno písmeny, ale jsou to návrhy pana poslance Grégra.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Jsou uvedeny na str. 5 nahoře. Navrhujete o nich hlasovat odděleně nebo dohromady?

Poslanec Ivan Vrzal: Zvlášť. Nejdříve o návrhu č. 1.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Tam navrhovatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí. Děkuji. Zahajuji hlasování o prvním návrhu pana poslance Grégra.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 224 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 190 přítomných 93 bylo pro a 92 bylo proti, leč 5 nehlasovalo.

Další návrh.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 2 pana poslance Grégra. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, dovoluji si vás odhlásit a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Zahajuji hlasování o druhém návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 225 skončilo přijetím tohoto návrhu poslance Grégra, když ze 189 přítomných se 126 vyslovilo pro, 39 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 3 pana poslance Grégra Jsme vyloučili hlasováním o návrhu č. 9 hospodářského výboru, takže se přesouváme k pozměňovacím návrhům, které přednesl v rozpravě pan poslanec Exner a které jsou také na straně č. 5. Budeme hlasovat nejdříve o návrhu č. 1, který doplňuje návrh hospodářského výboru, který jsme schválili, který byl označen jako bod 6, ale je v rozporu s tím, který jsem vznesl v rozpravě já ve druhém čtení a je označen číslem 1. Předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Hlasujeme o prvním návrhu pana poslance Exnera.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 226 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 190 přítomných se 120 vyslovilo pro, 44 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 2 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č. 2 pana poslance Exnera. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 227 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 191 přítomných se 93 vyslovilo pro, 90 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 3 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č 3. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 228 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 95 vyslovilo pro, 93 proti, 4 nehlasovali.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh označený číslem 4 jsme také vyloučili hlasováním o návrhu č. 9 hospodářského výboru, takže budeme hlasovat o návrhu pana poslance Exnera, označeném číslem 5. Předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č. 5. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 229 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 171 vyslovilo pro, proti nebyl nikdo.

Poslanec Ivan Vrzal: Gratuluji panu poslanci Exnerovi. Návrh č. 6 pana poslance Exnera - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č. 6. Kdo je pro tento návrh. ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 230 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 95 vyslovilo pro, 94 proti a 3 nehlasovali.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 7 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č 7. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 231 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 94 vyslovilo pro, 97 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 8 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování k bodu 8. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 232 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 94 vyslovilo pro, 93 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 9 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č 9. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 233 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných bylo 148 pro, 23 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 10 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj rovněž nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č. 10. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 234 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 95 vyslovilo pro, 93 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 11 - předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu č. 11. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 235 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných bylo 173 pro, 17 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Návrh č. 12 - předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování o návrhu č. 12. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 236 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 192 přítomných se 95 vyslovilo pro, 94 proti.

Poslanec Ivan Vrzal: Dále budeme hlasovat dohromady o návrzích č. 13 a 14 pana poslance Exnera ve znění, jak je upřesnil ve třetím čtení. Upozorňuji, že v případě, že by tyto návrhy byly přijaty, už bychom nehlasovali o návrzích pod čísly 14, 15, 16 a 17 hospodářského výboru. Dohodli jsme se s panem ministrem, že po upřesnění oba souhlasíme s těmito návrhy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování společně o bodech 13 a 14. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 237 skončilo přijetím těchto návrhů, když ze 192 přítomných 171 bylo pro, 18 bylo proti a 3 nehlasovali.

Kolegyně a kolegové, protože 3 nehlasující se mi zde stále vyskytují jako konstanta, prosil bych technickou službu, po skončení našeho zasedání, aby prověřila, zda nedošlo k situaci, kdy by 3 hlasovací místa technicky nefungovala.

Teď přejdeme k bodu, který je kupodivu číslován 16, ale nevidím zde 15, pane zpravodaji. Co se s ní stalo?

Poslanec Ivan Vrzal: Zdá se, že to je jako v některých hotelech ve Spojených státech, kde se vypouští ve výtahu patro č. 13, takže je tu zřejmě omyl při přepisu. Budeme hlasovat o bodu 15, který je označen jako bod 16. Stanoviska jsou negativní, předkladatel nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o patnáctce, která je maskována jako šestnáctka.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 238 skončilo těsně nepřijetím, když ze 192 přítomných bylo 96 pro, 91 proti a 5 nehlasovalo. Prosím o uvedení dalších návrhů.

Poslanec Ivan Vrzal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které jsem vznesl v rozpravě s výjimkou bodu 1, který byl vyloučen hlasováním o návrhu č. 1 pana poslance Exnera, a pokud nebude mít sněmovna výhrady, jak již jsem avizoval, navrhuji, abychom hlasovali najednou o všech pozměňovacích návrzích, které jsem vznesl, s výjimkou bodu 1. Jinými slovy, návrhy 2 až 6 včetně. Předkladatel souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento komplex návrhů pana poslance Vrzala, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 239 skončilo přijetím tohoto komplexu návrhů pana poslance Vrzala, když ze 192 přítomných se 172 vyslovilo pro a 18 proti.

Blahopřeji, pane poslanče. Zbyly nám ještě další pozměňovací návrhy?

Poslanec Ivan Vrzal: Návrhy zbyly. Nyní musíme hlasovat o návrhu zákona jako o celku, takže prosím, abyste přečetl usnesení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zajisté, že tak učiním. Usnesení bude znít:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona na ochranu před dovozem dumpingových výrobků podle sněmovního tisku 109 ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Přejete si někdo, abych vás zase odhlásil? Žádný takový požadavek nevidím. Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 240 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 191 přítomných se 173 vyslovilo pro a proti bylo 17.

Blahopřeji navrhovateli. Děkuji zpravodaji. Konstatuji, že tento bod byl ukončen, a protože, kolegyně a kolegové, bychom měli dnes dokončit minimálně všechna třetí čtení v zájmu Senátu i nás, a vzhledem k tomu, že naše polední přestávka by měla být enormně krátká, v této chvíli ji vyhlašuji, a to do pouhých 13.00 hodin.

(Schůze přerušena ve 12.05 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 13.06 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím, abyste se dostavili do jednací síně, abychom mohli pokračovat v projednávání přerušeného programu. Prosil bych, aby kancelář zařídila přítomnost pana poslance Wagnera, abychom mohli pokračovat v jednání.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid, prosím, abyste se přihlásili, hlasovacími kartami, budeme pokračovat v jednání, a to podle dohody, která byla učiněna při přerušení bodu 55. Prosím o klid.

Dalším bodem je bod

55.

Vládní návrh zákona o oceňování majetku třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu zákona, prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatele místopředseda vlády a ministr financí pan Ivan Kočámík a zpravodaj pan poslanec Josef Wagner.

Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 48/4.

Žádám zpravodaje, pana poslance Josefa Wagnera, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou podle § 95 odst. 2 našeho jednacího řádu otevírám a ptám se, kdo se do této rozpravy ve třetím čtení hlásí.

Jako první se do ní hlásí pan kolega Wagner. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, já jsem se přihlásil do rozpravy jen proto, že je docela možné, že o některých úpravách bude potřeba rozhodnout hlasováním a myslím si proto, že bude vhodnější, abych ty změny přednesl v rámci rozpravy.

Legislativa sněmovny předložila některé poznámky a navrhuje, abychom je vzali na vědomí jako legislativně technické úpravy; já bych je přečetl.

Na straně 10 v poznámce č. 16 pod čarou, za názvem "Zákona č. 132/1989 Sb." vložit slova "ve znění zákona č. 93/1996 Sb.".

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, prosil bych o klid a prosil bych vás, abyste sledovali legislativní úpravy navržené panem kolegou Wagnerem. Teď se bavíme o straně 10 tisku pozměňovacích návrhů 48/4.

Poslanec Jozef Wagner: Na straně 15 § 25 v návěští označit poznámku "č. 1a "jako "číslo 1".

Na straně 16 v názvu části IV. vypustit slovo "zákona" a v bodech 1 a 2 označit poznámku "4a" jako číslo "2".

Na straně 16 v názvu části V. a v § 28 vypustit z názvu zákona č. 549/1991 Sb., slova "a poplatku za výpis z rejstříku trestů".

Na straně 18 v názvu § 31 za slovy "zákona č. 248/1995 Sb." vypustit spojku "a", a za slova "zákona č. 316/1996 Sb." vložit slova "a zákona č. 18/1997 Sb.".

Na straně 19 v § 32 v bodu 1 za slova "plnění určena" vložit čárku.

Na straně 21 v části C bod 2, týkající se § 20 odst. 1 písm. d) má místo slov "úvěrovou doložkou" správně být "úrokovou doložkou" - to je v návrhu pana poslance Brožíka.

A pak v § 23 odst. 6 bod 3 vypadla slova "První věta zní...", a je to jakoby odstavec, čili doplnit "První věta zní...".

To jsou všechny legislativně technické úpravy.

Domnívám se, že pro úspornost jednáni bude vhodné, abych se k pozměňovacím návrhům vyjádřil rovnou při hlasování. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, děkuji.

Ještě někdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, ale nejprve vyzývám pana místopředsedu vlády a ministra financí o závěrečné slovo. A vás ještě jednou, dámy a pánové, prosím o klid, za což děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP