Pátek 23. května 1997

Poslanec Michal Prokop: Nyní se dostáváme k problematice opatřování vysílaných pořadů titulky. Bylo vzneseno několik návrhů na toto téma. Byly to návrhy výborové pod bodem A 5, k nim pak pozměňovací návrh kolegy Matulky pod bodem K, ale také návrh kolegy Krásy, který je pod bodem F 2. (V zasedacím sále neustále zvoní telefony.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslance. Znovu naléhavě vyzývám každého, kdo má v této místnosti mobilní telefon, aby vypnul tlačítko na zvonění. Přečtěte si návod. Vždycky opravdu máte možnost vypnout to tlačítko. Pokračujte, pane poslanče.

Poslanec Michal Prokop: Vzhledem k tomu, že návrhy výborové a návrhy kolegy Matulky sledují totéž a návrh kolegy Matulky to jen upřesňuje, a vzhledem k tomu, že totéž obsahuje i návrh kolegy Krásy, který se liší jenom cifrou, a vzhledem k tomu, že navrhuje vyšší cifru, tedy 25 %, než návrh výboru, a vzhledem k tomu, že cifra 20 %, která je v usnesení výboru, se tam dostala jakýmsi nedopatřením navrhovatele tohoto návrhu, nyní navrhuji, abychom hlasovali o bodu F 2 návrhu poslance Krásy. Bude-li přijat návrh F2 poslance Krásy, je hlasování o ostatních návrzích k této věci nemožné a zbytečné. Navrhuji hlasovat o F2. Stanovisko navrhovatele je souhlasné, stanovisko zpravodaje rovněž souhlasné.

Poslanec Dalibor Matulka: Stanovisko navrhovatele musí být neutrální, protože to je rozšíření původního návrhu. Já osobně budu pro.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jsme tedy vybaveni veškerými potřebnými informacemi. Hlasujeme o bodu F2.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro bod F2, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 186 skončilo přijetím návrhu, když z 188 přítomných se pro vyslovilo 187 a nikdo nebyl proti.

Pokračujeme dalším bodem. Který to bude, pane poslanče?

Poslanec Michal Prokop: Dále navrhuji hlasovat o dalším návrhu pana poslance Krásy, uvedeném pod bodem F3, který se týká jakýchsi kritérií při posuzování udělení licencí. Jde rovněž o problematiku opatřování pořadů titulky, ale v tuto chvíli nikoliv o Českou televizi, ale o privátní televize, které by dostávaly licence. Navrhuji hlasovat o návrhu F3. Stanovisko navrhovatele je souhlasné, stanovisko zpravodaje rovněž souhlasné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro F3? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 187 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných bylo 182 pro, 1 proti. Další bod, pane zpravodaji.

Poslanec Michal Prokop: Pokud jde o bod A 6 týkající se účinnosti, budeme hlasovat až v souvislosti s přijetím či nepřijetím návrhu kolegy Přibáně. Nyní navrhuji hlasovat o dalších návrzích pana poslance Krejsy, uvedených pod body B. Za prvé doporučuji hlasovat o návrhu uvedeném pod bodem B 1. Týká se nové definice rozhlasového a televizního přístroje. Stanovisko navrhovatele je zamítavé, stanovisko zpravodaje je rovněž zamítavé.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o bodu B 1. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro B 1, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 188 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných bylo 20 pro, 142 proti. Prosím o další návrh,

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Krejsy, uvedeném pod bodem B 4, který ve své podstatě znamená promítnutí stávajícího stavu, to znamená, že Česká televize vysílá na dvou vysílacích okruzích, promítá ho do zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Považuji tento návrh věcně sice za možný, ale nadbytečný, protože zákon 468 o vysílání tuto věc umožňuje i ve stávajícím znění, a proto moje stanovisko je zamítavé. Stanovisko zpravodaje je rovněž zamítavé.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, hlasujeme tedy o bodu B 4. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro B 4? Děkuji, kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové č. 89 skončilo zamítnutím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných 47 bylo pro a 115 proti. Další návrh.

Poslanec Michal Prokop: Dále navrhuji, pane předsedo, abychom hlasovali o dalším z návrhů kolegy Krejsy, a to uvedeném pod označením B 5, který navrhuje, aby v zákoně o rozhlasovém a televizním vysílání byly uvedeny pro Český rozhlas 3 vysílací okruhy VKV. Domnívám se, že to je výrazná změna proti stávajícímu stavu, a proto nechci tento návrh doporučit, ani navrhovatel ho nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, hlasujeme o bodu B 5. Zahájil jsem hlasování, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 190 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných bylo pro 41 a proti 128.

Další návrh.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, nyní navrhuji hlasovat opět o dalším návrhu kolegy Krejsy, uvedeném pod označením B 6, který se týká monopolu Radiokomunikací. K této věci, také jde o novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, a já tento návrh naopak doporučuji. Stejně tak navrhovatel má souhlasné stanovisko.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, hlasujeme o B 6. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji, kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 191 skončilo přijetím tohoto návrhu, ze 188 přítomných bylo 182 pro a nikdo proti. Další návrh.

Poslanec Michal Prokop: Dalším návrhem je poslední z návrhů kolegy Krejsy, uvedený pod označením B 7. Týká se jakési nové definice rozhlasového a televizního vysílání, pro jeho ne zcela vyjasněnou podobu nemohu tento návrh doporučit, navrhovatel rovněž nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, hlasujeme tedy o B 7. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro B 7, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji, kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 192 skončilo nepřijetím tohoto návrhu. Ze 188 přítomných bylo 32 pro a 135 proti.

Další návrh, pane zpravodaji.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, nyní bychom měli hlasovat o návrzích pana poslance Maixnera, a to navrhuji, abychom hlasovali společně o návrzích uvedených pod body C 1 a C 2. Jedná se o nové vymezení zastoupení politických stran v diskusních pořadech. To znamená oba tyto body současně, je to jeden komplex, moje stanovisko je zamítavé, stanovisko navrhovatele je neutrální.

Moment ještě, promiňte. Mám tady ještě poznámku. V pořádku. Navrhuji hlasovat o těchto dvou bodech.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, o bodu C 1 a C 2 dohromady. Zahájil jsem hlasování.Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 193 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když se pro ze 187 přítomných vyslovilo 90 přítomných, proti bylo 87. Další návrh, pane zpravodaji.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, nyní se dostáváme k nejsložitějšímu uzlu hlasování o tomto zákoně. Jde tady o problematiku omezení vysílání reklamy v České televizi. Na toto téma bylo předloženo několik návrhů a já navrhuji, abychom o nich hlasovali v pořadí, v jakém byly předloženy. Navrhuji tedy nejprve hlasovat o mém návrhu, který najdete pod čísly E 1 a E 2, je to komplexní návrh. Znamená v zásadě zamezení sčítání vysílacích časů pro vysílání reklamy v České televizi, čili praxe, která je v současné době zavedena, kdy televize sčítá kanály nebo časy pro vysílání reklamy na jeden jediný kanál. Navrhuji tedy hlasovat o těchto dvou bodech E 1 a E 2 současně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, než zahájím hlasování, vyhovím žádosti a odhlásím vás. Prosím, abyste se přihlásili a pak si ještě vyslechneme stanoviska.

Poslanec Michal Prokop: Stanovisko navrhovatele nesouhlasné, stanovisko zpravodaje souhlasné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, hlasujeme tedy, aby bylo zcela jasno, současně o bodech E 1 a E 2. Je tomu tak? Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 194 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných bylo 72 pro a 99 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, nyní navrhuji hlasovat o návrzích paní poslankyně Petrové. Vzhledem k tomu, že paní poslankyně Petrová navrhla ve třetím čtení modifikaci těchto návrhů a byla vznesena námitka, domnívám se, že by bylo potřeba hlasovat o tom, zdali můžeme vzít jako podklad návrh, který přišel ve třetím čtení.

V tuto chvíli nedovedu vymyslet jiný postup. Žádám, pane předsedo, abyste se zeptal kolegy Dostála, zda jeho námitku lze vnímat tak, že je to námitka proti tomu, aby takový návrh vůbec ve třetím čtení byl vznesen.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Dám slovo kolegovi Dostálovi.

Poslanec Pavel Dostál: Pane předsedo, paní Petrová ukazovala původní text, který šel do výboru a zřetelně vypadlo při přepisu označení veřejnoprávní televize a rozhlasu. Takže beru své námitky zpět, protože šlo o administrativní chybu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče, tím nemusíme vést spor o to, zda jde nebo nejde o drobnou legislativní změnu. Nyní budeme hlasovat o bodu G.

Poslanec Michal Prokop: Ano, budeme hlasovat, pane předsedo, o bodu G 1, o variantě č. I. Jen pro objasnění, jde o návrh, který omezí čas vysílání reklamy v České televizi během jedné hodiny na pouhé dvě minuty, a to na každém okruhu. Takto zní tento návrh. Stanovisko navrhovatele je negativní (pro obé varianty), stanovisko moje je rovněž negativní.

Předseda PSP Miloš Zeman: I když jste řekli pro obě varianty, nyní hlasujeme, pokud jsem vám dobře rozuměl, o bodu G 1, varianta I. Nyní je to jasné. Zahajuji hlasování.

Kdo Je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 195 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 187 přítomných bylo pro 15, proti 153.

Poslanec Michal Prokop: Dále bychom měli hlasovat o variantě II téhož bodu G 1. Jen si dovoluji jako zpravodaj upozornit, že ve svých důsledcích je tato varianta několikanásobně tvrdší než ta, kterou jsme právě zamítli. čili moje stanovisko je negativní, kolega Matulka již deklaroval své negativní stanovisko předem.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme tedy o variantě II bodu G 1. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 196 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 187 přítomných bylo 9 pro a 160 proti.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, nyní navrhuji hlasovat o návrhu pana poslance Holuba. Tento návrh najdete označený písmenem I. On rovněž navrhuje něco podobného, co kolegyně Petrová v první zamítnuté variantě, jen jeho varianta je měkčí. Navrhuje místo šesti minut čtyři minuty. Stanovisko navrhovatele je zamítavé, stanovisko zpravodaje v tomto případě neutrální.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o celém bodu I, protože tento bod nemá vlastně žádné podbody. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 197 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 187 přítomných bylo 20 pro a 136 proti.

Poslanec Michal Prokop: Je tam ještě jiný návrh, který předložila kolegyně Petrová. Ten se ale týká poplatků a já se k němu dostanu, až se objeví návrh kolegy Přibáně a budeme o něm hlasovat v jiné části.

Nyní navrhuji hlasovat o návrhu pana poslance Plevy uvedeném pod bodem D 5. Jde o vyloučení vysílání Teletextu z celkového času vysílání, který se zahrnuje do výpočtu možností času pro reklamu. Stanovisko navrhovatele souhlasné, stanovisko zpravodaje rovněž souhlasné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o bodu D 5. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 198 skončilo přijetím tohoto návrhu. Ze 188 přítomných bylo 161 pro a 5 proti.

Poslanec Michal Prokop: Dále bych doporučoval hlasovat nyní o návrhu pana poslance Maixnera uvedeném pod bodem C 4, který rovněž souvisí s vysíláním reklamy. Stanovisko navrhovatele je neutrální, stanovisko zpravodaje zamítavé.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o bodu C 4. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 199 skončilo nepřijetím návrhu, když ze 188 přítomných bylo 27 pro a 128 proti.

Poslanec Michal Prokop: Nyní se dostáváme ke komplexnímu návrhu kolegy Přibáně, ale já bych doporučil ještě před ním, abychom hlasovali o návrhu poslankyně Petrové, který najdete pod označením G 2 a který navrhuje, aby televizní koncesionářský poplatek nebyl 75 Kč, ale 70 Kč. Navrhuji tedy hlasovat nyní o návrhu G 2. Stanovisko navrhovatele zamítavé, stanovisko zpravodaje souhlasné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Tedy kladné. Nesouhlas s navrhovatelem, ale souhlas s pozměňovacím návrhem. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro G 2, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Kolegové, jubilejní hlasování pořadové číslo 200 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když pro ze 188 přítomných bylo 75 a proti bylo 63. Nicméně 50 nehlasovalo, proto ten výsledek.

Další návrhy.

Poslanec Michal Prokop: Nyní tedy přikročíme ke komplexnímu návrhu poslance Přibáně, který najdete pod označením H1, H2, H3, H4, o kterých navrhuji hlasovat současně.

Zároveň si dovoluji upozornit, že pokud ... nikoli, nic, poněvadž můj návrh ve třetím čtení se týkal pouze předpokladu, že by byly přijaty návrhy E1, E2. Nebyly přijaty, čili v tomto případě svoji poznámku stahuji.

Budeme tedy hlasovat o tomto komplexním návrhu. Jen pro připomenutí upozorňuji - jedná se o úpravu omezení vysílání reklamy v Českém rozhlase poměrně rasantní, které je vyváženo navýšením poplatku o 2 Kč na 37 Kč, a tento návrh je podporován dohodou, kterou uzavřel Český rozhlas s Asociací provozovatelů soukromého vysílání.

Stanovisko navrhovatele?

Poslanec Dalibor Matulka: Tady musím toto stanovisko říci podrobněji.

Tento komplex pozměňovacích návrhů jde proti původnímu návrhu, předloženému skupinou předkladatelů, čili by se zdálo, že by mělo být stanovisko předkladatelů negativní. Leč při samotném projednávání v komisi pro sdělovací prostředky, kde skupina navrhovatelů je členem, tento návrh získal výraznou podporu.

Stanovisko navrhovatelů si tedy z těchto slov vyberte, já osobně jsem proti.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. A zpravodaj?

Poslanec Michal Prokop: Moje stanovisko naopak je podpůrné tomu návrhu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, takže je jasné, že hlasujeme současně o bodech m až H4 včetně.

Děkuji a zahájil jsem hlasování pořadové číslo 201.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 201 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných bylo 134 pro a 47 proti.

Děkuji a prosím o další návrh.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, nyní podle mého názoru

1. je potřeba upozornit, že nelze již hlasovat o bodu A6, to je bod, kterým usnesením výboru školského a kulturního se upravuje účinnost, protože ta je již upravena nově přijatým návrhem kolegy Přibáně,

2. je nyní nutno hlasovat o stažení návrhu kolegy Přibáně, který najdete pod označením H5. Kolega Přibáň ve třetím čtení navrhl tento svůj pozměňovací návrh stáhnout, já jeho návrh podporuji, kolega Matulka jako navrhovatel rovněž podporuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, takže hlasujeme o zpětvzetí bodu H5.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 202.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 202 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 188 přítomných bylo 153 pro, 3 proti. Návrh je tedy stažen.

Další návrhy.

Poslanec Michal Prokop: Nyní bychom měli, pane předsedo, hlasovat o komplexu návrhů, které uvedla poslankyně Marvanová. Jde o návrhy označené J - jako Jana -1 až 4, které se týkají zcela jiné problematiky, než novela obsahovala a než jakými jsme se zatím zabývali. Jde o jisté kompetence pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání ve věci majetkových poměrů provozovatelů vysílání. Považuji tento návrh za velmi důležitý v současné době a budu ho podporovat.

Ještě bych se chtěl opravit - původně paní poslankyně Marvanová žádala, abychom hlasovali J1 až J4 jako jeden návrh a J5 zvlášť, ale po dohodě navrhuji, abychom hlasovali o celém bodě J, o všech návrzích uvedených pod písmenem J najednou v jednom současném hlasování s tím, že beru za legislativně technickou úpravu, kterou paní poslankyně přednesla ve třetím čtení, kdy slovo "udělena" zaměnila za slovo "provedena".

Stanovisko navrhovatele je souhlasné, stanovisko zpravodaje je rovněž doporučující.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, hlasujeme o celém bodu J - jako Jana.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 203.

Kdo je pro tento bod, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto bodu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 203 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 188 bylo 165 pro a 2 proti.

Jaké jsou další návrhy, jsou-li jaké.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedo, neučinili jsem nějakou chybu - a prosím kolegu navrhovatele, aby ještě jednou se mnou to zkontroloval, eventuálně ještě někoho z dalších zasvěcených, kterým je i pan předseda komise Kasal -, domnívám se, že nyní je možno hlasovat o zákoně jako celku. Snad jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Budeme v to doufat, podle mého odškrtávání - proto jsem také říkal "jsou-li jaké" - jsme všechny pozměňovací návrhy vyčerpali, ale samozřejmě rozhodující jste tady vy, pane zpravodaji.

Takže přednesu vám návrh usnesení. - Ještě se hlásí pan předseda klubu Filip, uděluji mu slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, žádám pouze o pět minut na krátkou poradu klubu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, za dvě minuty je jedenáct hodin, pro kuřáky sděluji, že vyhlašuji přestávku do 11.05 hodin.

(Schůze přerušeno v 10.58 do 11.05 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 11.06 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, čas vyhrazený pro naši přestávku uplynul. Na výslovné upozornění pana místopředsedy Ledvinky vám sděluji, že tato přestávka nebyla určena pouze kuřákům, ale rovněž nekuřákům.

Prosím vás, abyste se shromáždili před hlasováním v zasedací síni. Samozřejmé, že kdo si nepřeje hlasovat, nemusí přijít.

Takže prosím jako obvykle zpravodaje a navrhovatele, tedy pana poslance Prokopa a pana poslance Matulku, aby zaujali svá místa u stolku zpravodajů. Přednesu vám tento návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Dalibora Matulky a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, zákon č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady č. 103/1992 Sb., o Radě České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 107, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Před hlasováním si vás dovolím odhlásit a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami. Nyní již nic nebrání tomu, abych zahájil hlasování, což činím.

Kdo je pro toto usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové č. 204 skončilo přijetím tohoto návrhu zákona, když ze 185 přítomných bylo 120 pro a 48 proti.

Nyní poprosím zpravodaje pana poslance Prokopa, aby se vyjádřil k návrhu pana poslance Matulky na jím navržené doprovodné usnesení.

Ted si uvědomuji, omlouvám se, doprovodné usnesení bylo staženo, takže beru svoji prosbu zpět.

V tomto případě můžeme konstatovat, že jsme úspěšně zvládli jeden z bodů našeho programu. Děkuji navrhovatelům, děkuji zpravodajům a než přejdeme k bodu 60, což je antidumpingový zákon, požádala mě paní poslankyně Štěpová, aby mohla vystoupit s procedurálním návrhem. Udělují jí proto slovo.

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, prosím, abyste mě nekamenovali a nekousali, nezdržím vás skutečně příliš dlouho. Dovolím si požádat o zařazení nového bodu na pořad jednání z důvodů těch, že při projednávání bodu o doplnění meziparlamentní delegace do Rady Evropy došlo k omylu při řízení schůze. Bod byl uzavřen aniž jsme stihli zvolit jednoho náhradníka delegace.

Prosím tedy, pane předsedo, kdybyste mohl hlasovat o zařazení nového bodu Volba náhradníka stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Návrhy jsou připraveny, byly shromážděny a lze hlasovat aklamací téměř okamžitě.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, vidím souhlasné pokývnutí předsedy volební komise pana poslance Koláře, čímž vás samozřejmě vůbec nechci ovlivňovat. Zahajuji hlasování o návrhu paní poslankyně Štěpové. Ještě před tím, než zahájím hlasování, ptám se paní poslankyně, zda tento bod navrhuje zařadit okamžitě? Ano. Bylo to tak pochopeno.

Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro návrh paní poslankyně, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové č. 205 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 189 poslanců bylo 172 a 1 proti.

Tím zahajuji bod, který jsme právě schvátili, patrně bych měl požádat předsedu volební komise pana poslance Koláře, aby nám nyní navrhl příslušný postup.

53.

Volba náhradníka stálé delegace do Parlamentního

shromáždění Rady Evropy

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, volební komise obdržela na základě lhůty, která byla vyhlášena do středy do 18 hodin, 2 návrhy na volby náhradníka stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Tato delegace nemá po své rekonstrukci provedené usnesením č. 355 ze dne 21. května 1997 jednoho náhradníka.

Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě dva návrhy. Prvním kandidátem je poslanec Jiří Maštálka, kterého navrhuje klub KSČM, druhým kandidátem je poslanec Milan Loukota, kterého navrhuje poslanecký klub SPR-RSČ.

Volíme tedy jednoho náhradníka z navržených dvou kandidátů. Volební komise navrhuje stejně jako v předchozích případech u této delegace veřejnou volbu hlasovacím zřízením.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Přikročíme k volbě. Byli zde uvedeni dva kandidáti na jednu funkci náhradníka. Předpokládám - pokud předseda volební komise souhlasí - že budeme volit pouze pro a zvítězí ten, kdo bude mít větší počet kladných hlasů. čili je zbytečné, abych nechal hlasovat 1 proti. Souhlasí předseda volební komise s tímto postupem? Ano.

Pořadí je celkem irelevantní, nicméně budeme hlasovat v tom pořadí, jaké jste uvedl. Prosím tedy ještě jednou o uvedení jména prvního kandidáta.

Poslanec Robert Kolář: Prvním kandidátem je poslanec Jiří Maštálka.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro pana poslance Jiřího Maštálka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování 206 se ze 185 přítomných pro pana poslance Maštálku vyslovilo 47 poslanců a poslankyň.

Nyní budeme hlasovat o druhém kandidátovi. Prosím o uvedení jeho jména.

Poslanec Robert Kolář: Druhým kandidátem je pan poslanec Milan Loukota.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji další hlasování.

Kdo je pro pana poslance Loukotu, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji.

Návrh byl přijat, protože pan poslanec Loukota získal v hlasování 207,

116 hlasů ze 187 přítomných.

Z toho vyplývá, že pan poslanec Loukota byl zvolen náhradníkem. Blahopřeji mu k této volbě a tím uzavírám tento bod.

Nyní nic nebrání tomu, abychom přešli k bodu 60, což je

54.

Vládní návrh zákona na ochranu dumpingových výrobků

(sněmovní tisk 109) - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr Pavel Bratinka, dále zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Ivan Vrzal.

Pozměňovací návrhy přednesené v druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 109/2. Poprosím právě si sedajícího zpravodaje, aby společně se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám podle § 95 odst. 2 jednacího řádu.

Mám zde jednu jedinou přihlášku do této rozpravy, a to od pana poslance Václava Exnera, jemuž tímto uděluji slovo.

Poslanec Václav Exner Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych upozornil na drobné problémy v pozměňovacích návrzích, které jsem přednesl.

Za prvé - v pozměňovacím návrhu, který je uveden na straně 5 sněmovního tisku 109/2, pod číslem 3 chybí čárka za slovy "zejména malé podniky,". Prosím, abyste si ji doplnili. Jde o gramatickou úpravu.

Naprosto analogická úprava je také potřeba na straně 6 u pozměňovacího návrhu č. 10, kde tím, že čárka byla vynechána, už nejde jen o gramatiku, ale věta se stala zcela nesrozumitelnou. Jde o druhou větu v odstavci 3, kde správně má znít: "k vymezení nezbytnosti, zajištění srovnatelnosti a usnadnění údajů může použít dotazníku".

U tohoto pozměňovacího návrhu chci připomenout, že současný text odst. 3 § 12 zní tak, že by lhůta byla stanovena jen pro ten případ, že by informace byty získávány prostřednictvím dotazníku a nebyla by vůbec stanovena pro případ, kdyby se ministerstvo rozhodlo dotazník nevyužít, protože dotazník se použít podle mého návrhu i podle znění jenom může.

Dále na základě upozornění legislativy a po dohodě se zpravodajem navrhuji, aby v bodě 13 a 14 mých pozměňovacích návrhů byl změněn slovosled a byl doplněn podmět vedlejší věty, který zpřehlední gramaticky celou záležitost. Takže bod 13, aniž by se cokoli věcně změnilo, by zněl v té části, kde se doplňují slova, takto: ", které také ministerstvo informuje písemně". Protože jsem pozměňovací návrh pro § 23 odst. 2 a § 33 odst. 3 přednesl tak, že jsem řekl, že jde o obdobnou úpravu, byl jsem legislativou požádán, abych novou úpravu přečetl také přímo na mikrofon.

Takže v § 23 odst. 2 by na konci druhé věty měla být doplněna slova: ", které také ministerstvo jednotlivě informuje písemné.".

V § 33 odst. 3 by na konci druhé věty měla být doplněna slova: ", které také ministerstvo jednotlivě informuje písemné.".

Analogická změna se týká i bodu 14, kde by text v § 26 odst. 2 nově vložené druhé věty zněl: "Den zveřejnění se považuje za den oznámení rozhodnutí účastníkům řízení, které také ministerstvo jednotlivě informuje písemně."

Navrhuji panu zpravodaji, a by se o tom, co nyní je označeno body 13 a 14 a týká se § 18 odst. 3, § 23 odst. 2 a § 33 odst. 3 a § 26 odst. 2, hlasovalo najednou, protože jde o tentýž problém jak věcně, tak také z hlediska toho, čeho se tento problém týká.

V této věci musím také připomenout, že hlasovat o něm bude možné buď před rozhodnutím o bodech 14 až 17 z návrhu hospodářského výboru, nebo jenom v případě, že by tyto body z návrhu hospodářského výboru nebyly odsouhlaseny.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Vítám pana ministra Dlouhého a pokud si bude přát, může se prostřídat s panem ministrem Bratinkou.

Do podrobné rozpravy ve třetím čtení jsou k tomuto bodu dále přihlášeni poslanci Miroslav Grégr a připraví se pan poslanec Smetana.

Uděluji slovo panu poslanci Grégrovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP