Čtvrtek 27. února 1997

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vzpomínám si, že jste už jednou tento návrh odůvodnil, nicméně zeptám se pro pořádek ještě teď, je-li námitek proti tomu, aby se hlasovalo o tom, co navrhl zpravodaj. Není tomu tak.

Zahajuji tedy hlasování poř. č. 374. Táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 155 poslanců, proti nikdo, tento návrh byl rovněž schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Takže jsme skončili hlasování o všech třech částech, které představovaly pozměňovací návrhy, a zbývá nám odsouhlasit část 4 - návrh doprovodného usnesení Sněmovny, podaný poslancem Hofhanzlem.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já se domnívám ovšem, že vzhledem k tomu, že podobnou situaci jsme už tady zažili několikrát, a bylo jasně konstatováno, že usnesení nemůže být součástí hlasování o zákonu, že tuto věc můžeme hlasovat po schválení zákona a nejsem si dokonce jist, zdali by to neměl být samostatný a nový bod pořadu schůze. Dvakrát jsme tuto praxi tady na této schůzi zvolili, dvakrát ji Sněmovna akceptovala. Bylo tady řečeno, že usnesení byť doprovodné k bodu, musí být samostatným bodem. Já to teď spíš vznáším jako dotaz, ale rozhodně trvám na tom, že nemůžeme hlasovat o tom jako o součásti zákona. Nechám na Sněmovně, rozhodne-li o tom, má-li to být nový bod, a nebo je-li možno v součásti projednávání po schválení zákona přijmout toto usnesení.

Pan kolega Gross se chce vyjádřit.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, když jsme řešili tuto záležitost ústavního zákona, tak jsme zjišťovali, jak sněmovna postupovala v obdobných případech. Kolega Holáň mi dosvědčí, že sněmovna použila obě varianty, jak v rámci bodu, tak i mimo bod. Myslím si, že se nic nestane, pokud toto bude hlasováno v rámci tohoto bodu s tím, že tento návrh nebyl vlastně podán až ve třetím čtení.. To byl ten jediný rozdíl mezi tím, co se stalo u ústavního zákona, a tím, co je v tuto chvíli.

Myslím si, že nám nic nebrání v tom, abychom hlasovali v rámci tohoto bodu,

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já jsem ochoten akceptovat tento výklad, není-li námitek.

Poslanec Zdeněk Švrček: V tomto případě musím konstatovat, že předkladatel s tímto usnesením nesouhlasí, zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování č. 375.

Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 58 poslanců, proti 84 poslanců. Myslím si, že jsme se tak nejlépe vypořádali s tímto problémem. Návrh nebyl schválen.

Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Zdeněk Švrček: Zbývá nám hlasovat o zákonu jako celku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. O všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno, takže vám přednesu návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním podniku, podle sněmovního tisku 23, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 376.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo Je proti?

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a to hlasy 153 pro, 6 proti.

Děkuji panu předkladateli a speciálně děkuji panu zpravodaji, který byl skvělým průvodcem při projednávání tohoto bodu.

Dalším bodem je

56.

Návrh na změny ve složení výborů Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Robert Kolář a seznámil nás s předloženými návrhy.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhy, které obdržela volební komise ve stanovené lhůtě. Jedná se jednak o návrh na rezignaci poslance Františka Brožíka na členství v hospodářském výboru, dále návrh na rezignaci poslance Josefa Hojdara na členství v rozpočtovém výboru, poté návrh na volbu za člena rozpočtového výboru poslance Františka Brožíka - samozřejmě tento návrh je podmíněný přijetím rezignace pana poslance Hojdara - a posledním návrhem je návrh na volbu člena hospodářského výboru poslance Josefa Hojdara, který Je zase podmíněn přijetím rezignace pana poslance Brožíka. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Předseda volební komise nás seznámil s předloženými návrhy a já jsem povinen k tomuto bodu otevřít rozpravu, což činím. Do rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se poslanec a ministr Ivan Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem nepochopil z toho, jestli ti poslanci, o kterých se hovořilo, sami rezignují. Velmi bych stál o to, jestli by se k tomu mohli vyjádřit, zda je to jejich rezignace či ne.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Rozumím této otázce. Nicméně pan poslanec a ministr Kočárník se zeptal a je na těch, kteří byli tázáni, chtějí-li se vyjádřit. Za ně se vyjadřuje předseda klubu ČSSD pan poslanec Stanislav Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, mě těší péče pana ministra financí o členy klubu sociální demokracie, ale oba členové klubu sociální demokracie, kterých se to týká, samozřejmě souhlasí s rezignací.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím, abychom zde nediskutovali tímto způsobem v rámci projednávaného bodu. Je vždy možné si to vyříkat v kuloárech. Páni poslanci Hojdar a Brožík byli zastoupeni ve vyjádření předsedy klubu. Já nemám žádné právo vymáhat na nich jejich vyjádření. Vyjádřil se za ně předseda klubu. Oba jsou členové tohoto klubu.

Do rozpravy se hlásí pan poslanec Langer a pak znovu, pokud počká, pan poslanec Kočárník.

Poslanec Ivan Langer: Omlouvám se, pane předsedající, já bych skutečně před sebou rád viděl alespoň nějaké písemné prohlášení podepsané těmi kolegy, protože potom každý může prohlásit o někom, že podává rezignaci, a my to schválíme. On potom přijde, že nerezignoval. Chtěl bych vědět, jestli rezignují, nebo souhlasí se svojí rezignací. Na první pohled to vypadá možná stejně, ale podstata je velice rozdílná.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Hlásil se pan ministr Kočárník a pan poslanec Gross. Zde mají právo oba dva. Pořadí bylo Kočárník, Gross.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Rád bych, aby bylo úplně jasno. Z duše nesnáším v celém svém životě, manipuluje-li někdo se mnou. Proto, abych mohl s klidným svědomím o tomto hlasovat, potřebuji vyjádření toho, kdo rezignuje, nikoli vyjádření klubu, že souhlasí s touto rezignací. To je pro mé čisté svědomí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Já budu dělat, že nevím kam kolega Kočárník i kolega Langer směřují, protože kdybych uvedl, co si o jejich výroku myslím, nemusel bych být slušný.

Co se týče této záležitosti, je zapotřebí říci, že v této sněmovně se přeřazování ve výborech dělá naprosto běžně. Na začátku této schůze jsme tento bod také dělali. Nikdy se zde nepoužívaly metody, že by se poslanci vyvolávali, aby se k tomu vyjadřovali. Mně to připadá jako zavádění nějaké úplné jiné metody.

Nezlobte se na mne, dámy a pánové, pokud toto zde zavedeme, pak zde můžeme nabourat všechny dohody, které zde vznikaly.

Nemám nic proti tomu, nechť se oba (Hluk v sále.) - poprosil bych pana předsedajícího, aby zřídil klid ve sněmovně.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Ano, prosím o klid.

Poslanec Stanislav Gross: Děkuji. Nemám nic proti tomu, aby se oba kolegové vyjádřili. Oba kolegové se vyjádřit mohou, ale myslím si, že pro oba dva je do značné míry ponižující, pokud budou takovýmto způsobem vyvoláváni. Takže bych poprosil kolegy, kteří mají pochybnosti, nechť za nimi zajdou a zeptají se jich. Oni neodpoví jinak, nežli jsem zde za ně odpověděl já. Já jsem jen myslel, že tato schůze sněmovny chce pracovat a ne se zabývat takovýmito záležitostmi.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já mám pořadí několika přihlášených. Dovolím si poprosit sněmovnu, abychom si v tomto případě odpustili emoce, nereagovali na sebe určitě ne přímo, ale pokud možno ani zprostředkovaně.

Přihlášeni jsou poslanci Brožík, Wagner a Langer. Ještě jednou prosím sněmovnu o klid.

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, dámy a pánové, řekl to tady předseda našeho klubu, že na začátku této poslanecké schůze jsme také dělali změny ve výborech. Já bych rád udělal radost panu ministrovi, ale bohužel se mu musím přiznat, že nikde nerezignuji. Myslím si, že klub nominoval své zástupce v jednotlivých odborných výborech, a jestliže došlo k dohodě, že dojde k výměně jednoho za jednoho, je to samozřejmě věcí poslaneckého klubu, který nominace provedl. Byly na začátku schůze schváleny.

Já se omlouvám panu ministrovi. Já nerezignuji. Souhlasím s tím, že odstupuji z hospodářského výboru a souhlasím s tím, že pokud budu zvolen, budu pracovat v rozpočtovém výboru.

O žádné rezignaci tady nemůže být řeč, protože tady nikdo na nic nerezignuje. Já chci být zařazen a pracovat ve výboru. Byl jsem v hospodářském výboru. Pokud mě sněmovna odvolá, by jsem navržen na výměnu do výboru rozpočtového. Budu dále pracovat, ale nikde na nic nerezignuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Brožíkovi. Pan poslanec Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, právě doprojednáváme bod, který skončil v minulém roce - státní rozpočet na rok 1997. O tom to je. (Potlesk.) Vím, že to, co nyní řeknu - a už sama skutečnost, že jsem se přihlásil o slovo - ovlivní mnohé více než kdybych byl mlčel. Nepovažoval jsem za rozumné mlčet v minulém roce, počínaje červencem a konče prosincem, když se jednalo o vážných věcech. Nepovažuji za rozumné mlčet ani v této chvíli, kdy se rovněž jedná o vážných věcech a předstírá se, že se jedná jakoby o něco náhodného a že Je jakoby mravně všechno naprosto v pořádku.

Sděluji vážně a s naprostou osobní odpovědností sněmovně, že nebudu dělat nic, vůbec nic pro to, abych se komukoliv zavděčil a zůstal ve funkci předsedy rozpočtového výboru. Jestli v ní zůstanu, rozhodne na základě zákona o jednacím řádu této sněmovny ten, kdo je za to podle zákona zodpovědný. Výbor nebo sněmovna, podle zvolené varianty. Nebudu do ničeho zasahovat.

A abych to upřesnil (a mluvil jak slyším z lavic strany, o které se mluví jako o straně slušných lidi) a odpověděl na patřičnou argumentaci, pan poslanec Hojdar se dozvěděl o svém přeřazení poté co jsem se já dotázal předsedy volební komise, jak se věci mají.

Chceme-li jednat mravně a slušně, byl bych rád, abychom takto jednali. Já jsem se optal před dlouhou dobou jmenovaného pana poslance, jestli ví o tom, že odchází z výboru. Řekl tehdy "nic o tom nevím". Pokud jsem se něco dozvěděl od jiných svých kolegů z mého bývalého klubu, tak jsem se to dozvěděl opožděně, ale s jistotou, že jednání s panem Hojdarem a jednání v klubu bylo později, než byl podán oficiální návrh v této sněmovně.. To nic nevypovídá o tom, jak máme respektovat přání klubů. Já je respektuji. To je jedna věc.

Druhá věc je otázka, jestli jednáme otevřeně nebo nikoliv. O ničem jiném tady dnes není řeč. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Krejsa. Do rozpravy je přihlášen pan poslanec Langer.

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, podávám procedurální návrh, aby se tato diskuse, která zde probíhá, zkrátila na dvakrát deset minut, protože nás to zdržuje v další práci. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane poslanče, mohu vám poděkovat a říci vám, že v okamžiku, kdy jste se přihlásit s faktickou poznámkou, jsem to právě chtěl navrhnout já, takže jsme se vzácně shodli. O procedurálním návrhu se nevede rozprava. Proto vás žádám, abyste se soustředili na následující hlasování, které s odvoláním na § 59 zahajuji o procedurálním návrhu pana poslance Krejsy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 377 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 153 poslanců, proti 5. Tento procedurální návrh byl schválen.

Do rozpravy je nyní přihlášen pan poslanec Langer. Žádám, aby mu byl měřen od tohoto okamžiku čas. Připraví se pan poslanec Jičínský.

Poslanec Ivan Langer: Pane předsedající, rád bych reagoval na vystoupení pana kolegy Grosse, který se bál komentovat vystoupení moje a ministra financí z důvodu, že by se zřejmě nevyjádřil slušně. Věřím, že já se vyjádřím velice slušně, když označím jeho vystupování a jeho argumentaci za licoměrné. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Jičínský se ujme slova. Prosím o klid! Připraví se pan poslanec Kužílek.

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážení kolegové, považuji jednací řád v tom smyslu, že chce poměry uvnitř sněmovny řešit podle principu většinového, za nesprávný, a navrhoval jsem tuto změnu už na začátku utváření tohoto parlamentu. Nebyla přijata, ale byly uzavřeny určité politické dohody, které umožňují, aby tento parlament fungoval na bázi dohody klubů. Moderní parlament není založen na Jednotlivcích, moderní parlament, složený podle principů poměrného zastoupení, je založen na práci klubů. V tomto směru poslanci jsou navrhováni a zařazováni do výborů podle rozhodnutí klubů, ne podle svého individuálního stanoviska.

Považuji opravdu za podivné, že představitelé vládní koalice chtějí mluvit do rozhodování opozičních klubů o věcech, které patří do jejich vlastního rozhodování. Poznamenávám dále, že samozřejmě bylo dohodnuto s těmi, jichž se to týká.

Nepovažoval bych opravdu za vhodné, kdybychom elementární zásady, podle kterých tato sněmovna může pracovat, rušili, zejména v době, kdy průběh této schůze měl až dosud pracovní ráz. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím pana poslance Kužílka, aby se ujal slova. Pan poslanec Kužílek stahuje svoji přihlášku do rozpravy. Pro pořádek se ještě jednou ptám, chce-li vystoupit v rozpravě ještě někdo jiný. Není tomu tak. Vymáhat po nikom já nic nemohu, takže rozpravu končím a prosím znovu předsedu volební komise Roberta Koláře, aby nás orientoval v dalším postupu.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych jménem volební komise navrhl veřejnou volbu hlasovacím zařízením, neboť stejným způsobem jsme obsazovali výbory na počátku tohoto volebního období.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Chápu váš návrh jako návrh procedurální. Kolega Ledvinka mě upozorňuje, že to nemůže být pouze procedurální návrh, že je o něm potřebné otevřít rozpravu.

Otevírám rozpravu k návrhu, který přednesl pan poslanec Kolář o způsobu hlasování a ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikdo. Rozpravu končím a musím o tomto návrhu v tomto okamžiku nechat hlasovat, abychom mohli pokračovat dále. Je to tak správně, pane předsedo? Ano.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 378 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem poslance Roberta Koláře, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 147 poslanců, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

Prosím, pane poslanče. Poprosil bych sněmovnu o klid.

Poslanec Robert Kolář: Prvním návrhem k hlasování je návrh na rezignaci poslance Františka Brožíka na členství v hospodářském výboru.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 379 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji, že pro hlasovalo 93 poslanců, proti 22. Tento návrh byl schválen.

Poslanec Robert Kolář: Druhým návrhem je návrh na rezignaci poslance Josefa Hojdara na členství v rozpočtovém výboru.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 380 a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 86 poslanců, proti 36 poslanců. Tento návrh nebyl schválen.

Táži se vás, pane předsedo volební komise, jaký navrhujete další postup? O slovo se hlásí pan předseda klubu sociální demokracie Gross. Uděluji mu slovo. Prosím sněmovnu o klid.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, dovolte mi pouze sdělení za poslanecký klub sociální demokracie. Chci zde s celou vážností toho, co říkám sdělit, že v rámci této schůze se mi stalo potřetí, že klub ODS třikrát nedodržel to, co mi předseda jejich klubu jménem klubu řekl, že bude uskutečněno. Ve dvou případech jsem se domníval, že skutečně došlo k nedopatření. V tomto případě k nedopatření nedošlo a pro mě a myslím, že i pro celý klub sociální demokracie, z toho plyne jediné poučení, které vypadá tak, že ODS a její poslanecký klub není klub, s kterým se dá seriózně jednat. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Mně nepřísluší toto vystoupení komentovat. S faktickou poznámkou předseda klubu SPR-RSČ pan poslanec Sládek a poté předseda klubu ODS pan předseda Uhde.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, kolegové a kolegyně ze sociální demokracie. To jste na to přišli brzo. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dříve než vyzvu předsedu klubu ODS pana poslance Uhdeho, poprosil bych sněmovnu o klid. Děkuji vám. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Milan Uhde: V atmosféře bonmotů a všeobecných potlesků a veselí bych chtěl zcela vážně konstatovat, že obvinění z dohody odmítám. Mám písemný záznam o tom, o čem jsme jednali. Jednali jsme s panem poslancem Grossem o tom, že budeme na toto téma jednat, ale že o tom nebudeme zatím hlasovat. Tak zní můj zápis, pane předsedající. Na tom musím trvat a obvinění skutečně odmítám.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dovolím si malou repliku, což mohu z tohoto místa dříve než dám slovo panu poslanci Grossovi. Moc bych vás prosil, páni předsedové, abyste si případnou další výměnu názorů nechali na svá další jednání do kuloárů. Prosím, pane předsedo.

Poslanec Stanislav Gross: Nepochybně máte, pane předsedající, pravdu, že je zapotřebí spoustu věcí řešit v kuloárech, ale výstupy se dělají ve sněmovně a já potvrdím to, co zde říkal pan předseda Uhde. Ano. To se týkalo ale předsedování v rozpočtovém výboru, to se netýkalo v členství ve výborech a v přeřazování a tam bylo konstatováno, že když půjde o přeřazování, protože přeřazení nemá zdaleka ze 100 % shodu pouze v předsedování výboru, tak v přeřazení členství ve výborech že mělo dojít k běžnému procesu jako tady dochází takřka na každé schůzi sněmovny.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nejsem si jist, jestli v tomto okamžiku mohu udělit slovo jinému než předsedovi klubu případně předsedovi volební komise, pane poslanče. Rozprava byla ukončena. Můžete zareagovat v průběhu rozpravy faktickou poznámkou. Rozprava není k tomuto bodu. Vystupují pouze předsedové klubů. Je to nepříjemná diskuse. Ze všech lidských důvodů rozumím vaší snaze vystoupit, nicméně nemá to smysl a nemá to oporu v jednacím řádu. Prosím předsedu volební komise, aby navrhl sněmovně další postup.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, jelikož jsme v předchozím hlasování neschválili rezignaci poslance Josefa Hojdara na členství v rozpočtovém výboru, osobně se domnívám, že není hlasovatelný návrh pana poslance Františka Brožíka do rozpočtového výboru, protože se tím neuvolnilo místo, které sněmovna garantovala pro klub sociální demokracie.

Návrh, který je hlasovatelný, je hlasovatelný na volbu člena hospodářského výboru pana poslance Josefa Hojdara, neboť tím, že jsme schválili rezignaci pana poslance Brožíka, tak v hospodářském výboru je jedno volné místo pro klub ČSSD. Pan poslanec Hojdar by tím měl členství ve dvou výborech.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Domnívám se, že je možné i jiné řešení. Domnívám se, že je možné v tomto okamžiku tento bod přerušit, odročit projednávání tohoto bodu a pokusit se ve slušných a ve sněmovnách běžných jednání najít řešení lepší.. Já sám vznáším tento procedurální návrh v tomto okamžiku a poprosím sněmovnu, aby jej podpořila v hlasování pořadové číslo 381.

Táži se, kdo je pro, abychom tento bod přerušili a odročili jej do dalšího jednání této schůze? Kdo je proti?

Oznamuji vám, že můj návrh byl schválen 97 hlasy pro, 21 poslanců hlasovalo proti.

Přerušuji jednání o tomto bodu. Vrátíme se k němu v okamžiku, kdy bude připraveno řešení. Prosím předsedu volební komise, aby koordinoval jednání kolem tohoto bodu. Myslel jsem to tak, aby mě včas oznámil, kdy je možno přistoupit k zařazení tohoto bodu na schůzi.

Přistupujeme k bodu

57.

Výroční zpráva a účetní závěrka Všeobecné zdravotní

pojišťovny České republiky za rok 1995 - sněmovní tisk 51

Zprávu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 51 a uvede ji ministr zdravotnictví Jan Stráský. Pane ministře, prosím, abyste se ujal slova.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, budu velice stručný, poněvadž bylo oznámeno, že máme posoudit výroční zprávu a účetní závěrku Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky za rok 1995.

Všechna čísla, která jsem chtěl z této zprávy uvést v tomto úvodním proslovu, jsou již natolik zastaralá, že by to nebylo efektivní jednání této schůze. Chci tedy potvrdit, že vláda předkládá tuto zprávu Poslanecké sněmovně svým usnesením z 20. srpna 1995 a vyzvat vás, abyste jí posoudili s ohledem na tento časový odstup. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, chápu, že vzhledem k bodu, který projednáváme a vzhledem k tomu, co se odehrálo před chvílí vás projednávaná věc tolik nezajímá. Nicméně je tady šance odejít diskutovat do kuloárů a já prosím ty, kteří nechtějí participovat na projednávání tohoto bodu, aby tak učinili, případně nerušili nás, kteří budeme ve sněmovně, v dalším jednání.

Na návrh organizačního výboru tento sněmovní tisk projednal výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 51/1. Nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Eduard Bureš.

Poslanec Eduard Bureš: Pane předsedající, dámy a pánové, zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky v § 6, odst. 4 ukládá Poslanecké sněmovně schválit účetní uzávěrku a výroční zprávu Všeobecné zdravotní pojišťovny po vyjádření vlády. Vláda schválila výroční zprávu VZP 21. srpna 1996 svým usnesením č. 426. Toto usnesení je součástí tisku č. 51.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví na své 3. schůzi dne 19. září 1996 projednal zprávu o schválených výročních zprávách zaměstnaneckých pojišťoven a výroční zprávě a účetní uzávěrce Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, tisk 51. K tomuto bodu bylo přijato usnesení č. 9 z roku 1996, které vám bylo rozdáno jako tisk 51/1. Toto usnesení zároveň obsahuje doporučení Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávu a účetní závěrku Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky za rok 1995.Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji zpravodaji panu poslanci Burešovi a zahajuji rozpravu, a to nejdříve její všeobecnou část. Do rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, tudíž se táži, chce-li někdo vystoupit v rozpravě. Nikoho nevidím. Všeobecnou část rozpravy končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Znovu se táži chce-li někdo vystoupit v rozpravě? Není tomu tak, tudíž končím rozpravu podrobnou. Páni - navrhovatel, předkladatel a zpravodaj - mají nyní šanci přednést závěrečné slovo.

Nechtějí, protože rozprava nebyla. Má to svou logiku. Já bych v tomto okamžiku, dříve než bych nechal hlasovat o návrhu usnesení jako celku, požádal poslance zdržující se v kuloárech, aby se dostavili. Mezitím vás odhlásím, protože počet avizovaný světelnou tabulí rozhodně nesouhlasí s počtem přítomných ve sněmovně. Žádám ty, kteří zde jsou, aby se přihlásili, případně postupně příchozí, aby učinili taktéž.

Zdá se, že sněmovna je usnášení schopná, byť zdaleka ne v plném počtu. Já ještě poprosím pana poslance Bureše, jako zpravodaje, aby ještě jednou přítomným přednesl návrh usnesení, o kterém budeme za pár okamžiků hlasovat.

Poslanec Eduard Bureš: Ano pane předsedající, návrh usnesení zní:

Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávu a účetní závěrku Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky za rok 1995.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodaji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 382. Ptám se, kdo je pro text usnesení přednesený poslancem Burešem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 63 poslanců, proti 43. Tento návrh byl potřebným počtem hlasů schválen. Blahopřeji vám, pane ministře i pane zpravodaji.

Dříve než přistoupíme k projednávání dalšího bodu - množí se u mne četné dotazy na to, jak bude dále pokračovat schůze. Já se pokusím ještě o krátkou rekapitulaci. Prosím, pan ministr zdravotnictví zůstane, protože bude následovat další jeho bod.

Prosím sněmovnu o pozornost. V tomto okamžiku, kdy je zhruba 15.26 hodin budeme pokračovat dále až do 17.00 hodin v projednávání programu tak, jak je předložen, protože v souladu s jednacím řádem - jsou-li vyčerpány ústní interpelace, které byly vylosovány na začátku této schůze, a to se v případě interpelací na premiéra stalo, je možné pokračovat do 17.00 hodiny, kdy začneme interpelacemi na jednotlivé ministry - do 18.30 hodin. A pak budeme pokračovat tak, jak jsme si schválili v odpoledních hodinách, se vším všudy, to je i s hlasováním, až do 21.00 hodin. Takto bude vypadat odpolední program a prosím, aby se slova ujal pan ministr zdravotnictví, který nám odůvodní další bod, to je

58.

Zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny

České republiky na rok 1997 (sněmovní tisk 113)

Ještě Vám oznámím, že jsme tento plán obdrželi jako sněmovní tisk 113 a stanovisko vlády k němu jako tisk 113/1. Prosím, pane ministře.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP