Čtvrtek 27. února 1997

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 351 a ptám se, kdo je pro návrh označený F2. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo výsledkem pro 73, proti 95. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: F3. Doporučuji.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji..

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 352, ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. Toto hlasování skončilo výsledkem pro 86, proti 93. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Protože jsme se tímto vyrovnali s pozměňovacími návrhy, tak nyní budeme hlasovat o vyjádření menšiny poslanců výboru, já, aby to bylo jasné k čemu se vyjádřila menšina, tak ještě jednou přečtu, abychom věděli o čem hlasujeme: "Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona o sociálním příspěvku k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie." Zpravodaj doporučuje.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, já se omlouvám, ale rozumím-li v této chvíli správně hlasování, tak tento návrh je identický s konečným hlasováním o zákonu jako celku a v tuto chvíli před tímto konečným hlasováním, pokud by to tak bylo, tak bych požádal o patnáctiminutovou přestávku na poradu klubu.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže já vám vyhovím, ve 14.05 hodin se sejdeme.

(Schůze přerušena v 13.50 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.06 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přistoupíme k hlasování. Paní a pánové, domnívám se, že menšinové stanovisko, které je totožné v podstatě s formulí, kterou přečtu jako formuli usnesení pro závěrečné hlasování, že skutečnost, že oba návrhy jsou totožné, znamená, že budeme hlasovat pouze o usnesení, které si dovolím teď přečíst. Ještě předtím vás odhlásím a poprosím o novou registraci.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o sociálním příspěvku k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie, podle sněmovního tisku 79."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 353 a ptám se, kdo je pro toto usnesení? Kdo je proti? Děkuji.

Toto hlasování skončilo výsledkem pro 105, proti 41. Návrh byl přijat.

Děkuji paní poslankyni Gavlasové a panu ministru Jindřichu Vodičkovi. Pan poslanec Matulka chce učinit určité sdělení.

Poslanec Dalibor Matulka: Po tomto sociálním masakru mi dovolte sdělení technického charakteru. V 17. hlasování 9. schůze - to bylo hlasování o tom tzv. racionalizačním usnesení o jednání sněmovny - jsem byl vykázán, že jsem hlasoval pro to usnesení. Já vím spolehlivě, že jsem hlasoval proti tomu usnesení, také jsem proti němu vystupoval, jak si jistě vzpomenete, s tím klonováním. Domnívám se, že v této sněmovně začíná vítězit technika nad člověkem. Mám sto chutí navrhnout přerušení schůze do té doby, než se odstraní množící se závady na hlasovacím zařízení, ale protože vím, že by se o to zřejmě staral odbor informatiky, tak by to bylo přerušení na tak dlouhou dobu, že nic takového nenavrhuji. Proto je to pouze sdělení do protokolu, že výsledek mého hlasování v 17. hlasování je uveden opačně, než je pravdou.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Matulkovi. Paní a pánové, mám tady několik záležitostí, řekl bych pracovního charakteru. Byl jsem požádán, abych na mikrofon a do stenozáznamu řekl, že se omlouvali páni poslanci Grebeníček, Ransdorf a Exner z důvodu zahraniční cesty.

Pak jsem dlužen panu kolegovi Jiřímu Vlachovi hlasování o vypuštění bodů 77, 81, 82, 83 a 84, které jsme projednali v rámci 9. schůze a jaksi nám zabírají místo v programu 8. schůze. Takže vás prosím, abyste tento můj návrh přijali.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 354 a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby body 77, 81, 82, 83 a 84 byly vypuštěny z pořadu 8. schůze.

Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo: pro 140, proti 3. Návrh byl přijat.

Paní a pánové, mám ještě jeden procedurální návrh. Týká se toho, že se zdá, že bychom se mohli v tomto týdnu se ctí vyrovnat s většinou nebo s celým programem 8. schůze, jak jsme ho před mnoha týdny odhlasovali. Ale bude to představovat určitou oběť v tom, že by zřejmě bylo dobře, kdybychom dnes podle § 53 odst 1. rozhodli o tom, že budeme jednat do 21 hodin s tím, že se i v době po 19. hodině o návrzích zákonů bude hlasovat. Je to podpořeno třemi poslaneckými kluby, takže jsou naplněny všechny podmínky pro to, abych mohl dát hlasovat. Hlásí se pan poslanec Grulich ještě před tím.

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedající, chtěl bych jen upozornit, že v případě, že bude přijat tento procedurální návrh, tak nemůžeme jako bod jedna zítra probírat zákon o odpadech, protože se nemůže večer sejít výbor pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí. Takže pokud bude tento návrh odhlasován, budeme muset jednat, kdy zákon o odpadech vůbec budeme moci zařadit, to je až po té, kdy bude dána možnost, aby se řečený výbor sešel.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kolik předpokládáte, pane poslanče, času pro jednání výborů? Dvě hodiny? Takže po krátkém upřesnění s panem poslancem Grulichem jsem mu přislíbil, že můj nástupce na empíru vyhlásí začátek schůze na 9.30 hodin.

Dávám hlasování č. 355, hlasovat o návrhu, který jsem před chvílí přednesl. Ptám se kdo je pro? Děkuji.

Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 355 skončilo výsledkem pro 99, proti 24.

Takže jsme se shodli na tom, že budeme dnes jednat do 21.00 hodin, zítra, že začneme v 9.30 hodin. Já si to dovolím už ohlásit v tuto chvíli, aby pan předseda Grulich a jeho výbor mohli uspořádat svůj program způsobem, který by umožňoval projednat zákon o odpadech.

Dámy a pánové, nyní přistoupíme k projednání

54.

Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon

č. 412/1991 Sb., o kárné odpovědnosti soudců,

ve znění zákona České národní rady č. 22/1993 Sb.,

(sněmovní tisk 72) - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolu zpravodajů zaujala ministryně spravedlnosti paní Vlasta Parkanová a zpravodajka paní poslankyně Anna Röschová.. Pozměňovací návrhy, které byly předneseny v druhém čtení, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 72/2. Prosím paní poslankyni Röschovou, aby sledovala rozpravu ve třetím čtení, kterou podle § 95, odst. 2 v tuto chvíli otevírám.

Přihlášky do rozpravy nemám, takže se zdá, že nic nebrání, abych rozpravu uzavřel. Paní ministryně chce vystoupit se závěrečným slovem, takže prosím paní ministryni. Paní a pánové, prosím o klid.

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, především bych se vám chtěla omluvit za svůj poněkud asi vteřinově opožděný příchod do této sněmovny před vaší polední přestávkou.

Bohužel tomu bylo tak, že od vteřiny, kdy jsem byla svým sekretariátem informována o tom, že tento bod je na programu, do vteřiny, kdy jsem vstoupila do tohoto sálu, jsem se probíjela městskou dopravou - a jak víte, neúspěšně. Věřím, že mě pochopíte a děkuji vám za to pochopení.

Chtěla bych reagovat v tomto třetím čtení k jednomu vystoupení, a to vystoupení pana poslance Krampery. Pan poslanec Krampera volal ve svém vystoupení po zpřísnění kárné odpovědnosti soudců. Já s ním v tomto směru souhlasím, protože vím jako vy, že kárné opatření a jeho uplatňování je důležitý nástroj kárného řízení, a že tedy vzhledem k ústavnímu postavení soudců jsou tyto mechanismy nutné.

Návrh zákona tak, jak je nyní předložen, je ale pouze technickou záležitostí a reaguje na systém, který zavedl zákon o platech ústavních činitelů a některých dalších představitelů a soudců. To jsem uváděla již ve svém vystoupení při druhém čtení.

Chci vás informovat, že Ministerstvo spravedlnosti připravuje zcela nový zákon o kárné odpovědnosti soudců a tam bude upřesněn již samotný pojem kárného provinění, zavedou se změny v systému kárných soudů a v neposlední řadě hodláme navrhnout i zpřísnění kárných opatření.

Ale proti čemu se chci ohradit - rozhodně nemohu souhlasit s důvody, o kterých tady pan poslanec mluvil, kterými argumentoval. Musím se distancovat od výroků o tom, že máme skandální soudní rozhodnutí, že je skandální přístup soudců a že jsou propouštěni mnohonásobní vrazi na svobodu. Ono je to tak, že kromě těch soudních rozhodnutí, která jsou předmětem kritiky, někdy spravedlivé, někdy méně, existuje také velké množství rozsudků, které v této společnosti sjednávají spravedlnost a právo. Já bych byla velmi ráda, kdybychom na to nezapomínali. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni a nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka, paní poslankyně Anna Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, dámy a pánové, ve druhém i ve třetím čtení padl pouze jeden jediný pozměňovací návrh, a to můj, na změnu účinnosti zákona, to jest, že tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. srpna 1997. Já bych prosila, abyste o tomto dal hlasovat a potom o celém zákonu.

1848-

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili kartami. Čili, abych si to ujasnil, paní poslankyně - ten návrh, který je označen na tisku 72/2 pod písmenem A nebude předmětem hlasování - paní Röschová?

Poslankyně Anna Röschová: Ano.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nebude. Bude se hlasovat jenom o tom B - tady jsou dva návrhy. Oba se týkají účinnosti. Jedna od 1. března - je to návrh ústavně právního výboru - a druhý je váš návrh.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, já jsem dala návrh v rozpravě ve druhém čtení, který byl pozměňovacím návrhem k tisku k návrhu zákona, ne k návrhu ústavně právního výboru.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je to možné, ale já mám vámi podepsaný materiál, kde jsou návrhy dva. Takže se nechci dopustit nějaké nepřesnosti.

Poslankyně Anna Röschová: Já to upřesním. Dala jsem pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, takže bych prosila, aby bylo hlasováno o mém návrhu. Pokud projde, nebudeme muset hlasovat o návrhu ústavně právního výboru.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, teď jsme si to sladili, mám z toho upřímnou radost. Čili budeme hlasovat o návrhu, který je uveden na tisku 72/2 pod písmenem b. Věřím, že jste se všichni přihlásili, takže mohu zahájit hlasování pořadové č. 356.

Ptám se, kdo souhlasí s návrhem paní poslankyně Anny Röschové. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 111 poslanců, jeden byl proti, takže tento návrh byl přijat.

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 412/1991 Sb., o kárné odpovědnosti soudců ve znění zákona ČNR č. 22/1993 Sb., podle sněmovního tisku 72 ve znění schváleného pozměňovacího návrhu.

Zahájili jsme hlasování č. 357. Ptám se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování o tomto usnesení skončilo výsledkem: pro 128, nikdo proti.

Děkuji paní ministryni i paní zpravodajce za jejich aktivitu při projednávání tohoto zákona a předávám řízení schůze kolegovi Jiřímu Honajzerovi.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, podle schváleného pořadu schůze jsme se dostali v tomto okamžiku k.bodu, který máme schválený v pořadu jako bod č. 48. Jedná se o

55.

Vládní návrh zákona o státním podniku, podle sněmovního

tisku 23 - třetí čtení, pokračování přerušeného jednání

Prosím proto, aby místo u stolku zpravodajů zaujali ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Dlouhý a zpravodaj poslanec Zdeněk Švrček.

Pro pořádek dodávám, že pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 23/4. Dále jsme obdrželi tisk 23/5, ve kterém jsou pozměňovací návrhy řazeny podle skupin.

Třetí čtení jsme zahájili v minulé schůzi, kde jsme vedli rozpravu, kterou jsme ukončili, a poté jsme jednání přerušili. V tomto okamžiku samozřejmě jednací řád dává několik možností, ale já tím, že jsem zvolil tuto dikci při tomto úvodu, jsem chtěl upozornit ještě jednou na to, že jsme rozpravu ukončili a zatím nemám žádný signál o tom, že by někdo mínil rozpravu znovu otevřít. Čili dostávají šanci na závěrečná slova navrhovatel a zpravodaj.

Žádám proto pana ministra Vladimíra Dlouhého, aby využil svého práva na přednesení závěrečného slova. Prosím, pane ministře!

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Děkuji, vážený pane předsedající. Budu, dámy a pánové, velmi stručný, protože skutečně veškeré argumenty zde zazněly již vlastně v rozpravě ke třetímu čtení v průběhu prosincové schůze. Chtěl bych pouze oznámit, že co se týče problematiky přeměny státní organizace České dráhy na státní podnik České dráhy, nakonec jsme se dohodli, a já v tomto směru apeluji na vás, abychom přijali to znění, které navrhl ústavně-právní výbor. Opakuji: Znění navržené ústavně-právním výborem. Děkuji, pane předsedající.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji, pane ministře, a své závěrečné slovo přednese zpravodaj.

Poslanec Zdeněk Švrček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v první chvíli bych se rád omluvil za trošičku možná zmatek, který jsem někomu přinesl tím, že jsem nechal vyplodit ještě tisk 23/5. Bylo to tím, že v době, kdy jsme projednávali třetí čtení a byla naděje na to, že dokončíme hlasování, jsem seřadil pro hlasování návrhy dosti chaoticky a tak, jak v této chvíli bylo možné, a v tisku 23/5 jsem si dovolil je seřadit již podle jednacího řádu tak, aby byly k hlasování maximálně hotovy.

Nicméně i zde se vloudila chybička. Rád bych vás požádal o opravu, a to v části třetí v bodu 3 u návrhu pana poslance Exnera, kterýžto návrh se vztahoval k pozměňujícímu návrhu hospodářskému výboru č. 32. Takže za slovo "hospodářské" místo spojky "a" doplnit spojku "nebo bezpečnostní". To slovíčko "bezpečnostní" odtamtud vypadlo. Takže celý text by nakonec zněl:

Zakladatel je oprávněn měnit vymezení určitého majetku v průběhu podnikatelské činnosti podniku, vyžadují-li si to naléhavé hospodářské nebo bezpečnostní zájmy státu.

A potom si ještě nevím trochu rady, vzhledem k tomu, že byla zatím uzavřena rozprava ve třetím čtení, s posledními body, které se vztahují k § 25, k účinnosti tohoto zákona, ale předpokládám, že z logiky věci vyplývá, že již prvního ledna 1997 nemůže tento zákon nabýt účinnosti, takže schválíme zřejmě kompilát, který bude průnikem mezi návrhem hospodářského výboru ď. 52 a ústavně-právního výboru č. 14.

V této chvíli bych si ještě dovolil navrhnout vám způsob hlasování. Vzhledem k tomu, že ve většině bodů tohoto tisku došlo v podstatě k souhlasu nebo ke stejným stanoviskům mezi zpravodajem, předkladatelem a v podstatě i v průběhy debaty nebylo vzneseno žádných výhrad k většině, dovolím si navrhnout vám hlasování o mnohých bodech jako o celku, a to tak, že část 1 bychom s výjimkou odhlasovali jako celek a bod 1 jako první hlasování zvlášť.

Pak v části 2 bychom s výjimkou bodů 12, 15, 21, 29 a 30 mohli celou část 2 odhlasovat jako jeden blok, a tyto body pak postupně odhlasovat po jednom.

Dále bychom odhlasovali bod po bodu celou část č. 3 a vzhledem k tomu, že k celému tisku byl navržen panem poslancem Hofhanzlem návrh doprovodného usnesení, bychom odhlasovali návrh tohoto doprovodného usnesení. To je můj návrh a prosím pana předsedajícího, aby nechal sněmovnu vyjádřit případné připomínky nebo námitky.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, pan zpravodaj už kromě svého závěrečného slova vlastně přešel volně do fáze, kdy navrhl proceduru, já si myslím, že to bylo legitimní a doporučil bych sám, - hned vám dám slovo, pane poslanče, - aby vzhledem ke složitosti a množství jednotlivých návrhů rozdělených do čtyř sekcí označených v tisku 23/5 římskými číslicemi, aby pak postupně ještě jednou pan zpravodaj u každé části označené římskou číslicí tu metodu, tento způsob zopakoval.

Prosím, pane poslanče, máte šanci a právo se vyjádřit k tomu, co navrhl zpravodaj. Poprosil bych o klid ve sněmovní síni.

Poslanec Karel Vymětal: Navrhl bych k tomu ještě co kolega Švrček, zda by bylo možno hlasovat také zvlášť ve druhé části o bodě 19 a 33. Všechno, děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím, že zpravodaj si to zaznamenal a předpokládám, že tento návrh bude akceptovat a přednese ho poté, co se dostaneme do té fáze hlasování.

Paní poslankyně Kořínková má ještě návrh. Prosím, pane zpravodaji, abyste si postupně zaznamenával návrhy a pak se k nim vyjádřil hromadně.

Poslankyně Květoslava Kořínková: Je tam ještě v části III jeden problém. Rozdílný přístup v návrzích paní poslankyně Orgoníkové a v návrzích § 21, takže není možné o tom hlasovat jako o celku, ale je nutno volit bod po bodu. Já jsem slyšela, že o části III se bude hlasovat jako o celku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já jsem to slyšel přesně naopak, pan zpravodaj říkal, že v části III se bude hlasovat o každém bodu zvlášť. Poprosil bych pana zpravodaje, aby se vždy vyjádřil k jednotlivým sekcím, resp. aby napřed reagoval na připomínky, které zazněly a pak abychom postupovali po bodech I - IV.

Poslanec Zdeněk Švrček: Já nemám námitek proti tomu, abychom - kromě části II, kromě mnou řečených bodů, které následně zopakuji - hlasovali zvlášť ještě o bodu 19 a 33. Pokud jde o připomínku paní Kořínkové, říkal jsem, že budeme o celé části III hlasovat bod po bodu. Ještě zopakuji, aby všem bylo jasno: část I bod 1 - budeme hlasovat zvlášť, zbytek můžeme odhlasovat jako celek. V části II...

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane kolego, já bych poprosil, abychom teď začali pracovat a to tak, že budeme projednávat bod I. V tomto okamžiku se sněmovna zaplňuje, věřím také, že se zklidní. Oznámím, o čem budeme hlasovat, zeptám se na váš názor jako zpravodaje a na názor navrhovatele, dostanete šanci se vyjádřit, poté budeme hlasovat. čili v části l budeme hlasovat dvakrát, poprvé o bodu 1, podruhé o bodech 2-8 současně..

Poslanec Zdeněk Švrček: Ano, u bodu 1 předkladatel nedoporučuje přijmout, zpravodaj vzhledem k projednávání v obou výborech doporučuje. Můžeme hlasovat.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 358 a táži se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že v hlasování, pořadové číslo 358 hlasovalo pro 109, proti 30. Tento návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Body 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 můžeme přijmout jako celek. Předkladatel doporučuje, zpravodaj rovněž doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 359 a táži se:

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v hlasování 359 hlasovalo pro 149 poslanců, proti 0. Tento návrh byl také schválen.

Přistupujeme k části označené II. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Zdeněk Švrček: Zde navrhuji hlasovat jako o celku o bodech 1 - 11, 13, 14 (s výjimkou 15), pak o bodech 16 - 18 včetně (s výjimkou 19), bod 20, 22 - 28 (s výjimkou 29 a 30), pak o bodech 31 a 32 (s výjimkou bodu 33) a 34 - 45. To znamená, že o bodech 12,15,19, 21, 29, 30, 33 budeme hlasovat odděleně.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Pochopil jsem, že jste vyhověl prosbě pana poslance Vymětala a zahajuji hlasování. Nejdříve se zeptám ještě na stanovisko zpravodaje.

Poslanec Zdeněk Švrček: Tyto body, tak jak jsem je přečetl, předkladatel doporučuje, zpravodaj rovněž doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 360 a táži se:

Kdo je pro, ať si stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že počtem hlasů 151 pro, nikdo proti, jsme tento návrh schválili.

Můžeme pokračovat dál, pane zpravodaji.

Poslanec Zdeněk Švrček: Nyní budeme jednotlivě hlasovat o řečených bodech, tedy bod 12. Předkladatel nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje..

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 361 a ptám se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Oznamuji vám, že pro hlasovalo 71 poslanců, proti 81. Tento

návrh nebyl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dále bod 15. Vzhledem k přijetí bodu 1 v části l je tento bod nehlasovatelný.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Lukáš souhlasí s tímto výkladem?

Souhlasí. Můžeme postoupit dál.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dále bod 19. Předkladatel souhlasí s přijetím, zpravodaj souhlasí s přijetím.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 362 a táži se:

Kdo je pro? Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v hlasování 362 bylo pro 133 poslanců, 15 proti. Návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dalším bodem je bod 21. Zde předkladatel nesouhlasí, zpravodaj rovněž nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 363 a ptám se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že v tomto hlasování bylo pro 23 poslanců, proti 124 poslanců. Návrh nebyl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dalším bodem je bod číslo 29. Zde předkladatel nesouhlasí, zpravodaj rovněž nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 364 a ptám se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Pro hlasovalo 66 poslanců, proti 84. Tento návrh nebyl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dalším bodem je bod 30. Zde předkladatel nesouhlasí, zpravodaj rovněž nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 365 a ptám se:

Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 51 poslanců, proti 115. Ani tento návrh nebyl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dalším bodem je bod 33. Zde předkladatel vyjádřil svůj souhlas, zpravodaj rovněž souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování, pořadové číslo 366 a ptám se:

Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 134 poslanců, proti 16. Návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Tím jsme se vypořádali s částí II a přecházíme k části III, kde budeme hlasovat jako o alternativních, o bodech 1 - 7. Nyní přejdeme k bodu číslo 1, kde je usnesení ústavně právního výboru, bod č. 1, a hospodářského výboru, bod č. 2. Navrhuji prvně hlasovat o návrhu ústavně právního výboru, bod číslo 3, kde předkladatel souhlasí a zpravodaj rovněž souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dobře, námitky nebyly

vzneseny při oznámení této procedury, takže zahajuji hlasování pořadové číslo 367 a ptám se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že pro hlasovalo 153 poslanců, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Usnesení hospodářského výboru bod č. 4, je tímto nehlasovatelné. Pod bodem 2 máme 3 ucelené návrhy. První je návrh poslankyně Marvanové, druhý návrh hospodářského výboru pod číslem 17, pak návrh ústavně právního výboru, které spolu souvisí, pod body číslo 5, 6 a 7.

První bychom mohli hlasovat o návrhu paní poslankyně Marvanové, kde předkladatel souhlasí a zpravodaj rovněž souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 368. Táži se sněmovny, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v tomto hlasování hlasovalo pro 133 poslanců, 6 proti, tento návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Tím se stal bod hospodářského výboru č. 17 a ÚPV body 5, 6 a 7 nehlasovatelné.

Dále pod bodem 3 je návrh pana poslance Exnera, který jsem si dovolil doplnit o odstranění oné chybičky a bod hospodářského výboru č. 32. První bychom měli z logiky věci hlasovat o návrhu pana poslance Exnera, který vylepšuje tento návrh, s nímž také rovněž předkladatel i zpravodaj vyjádřili svůj souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování poř. č. 369, ptám se kdo je pro? Kdo je proti?

Oznamuji, že pro hlasovalo 153 poslanců, nikdo proti, tento návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Pozměňovací návrh hospodářského výboru pod bodem 32 se tím stal nehlasovatelný.

Dále máme pod bodem 4 návrh ústavně právního výboru - bod č. 11 a dále, pokud tento nebude přijat, návrh hospodářského výboru pod bodem č. 34. První budeme hlasovat o návrhu ústavně právního výboru, se kterým vyjádřil souhlas předkladatel a rovněž i zpravodaj vyjadřuje souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování poř. č. 370. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 154 poslanců, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

Setrváme pár okamžiků pro krátkou poradu zpravodaje.

Poslanec Zdeněk Švrček: Prosím vás ještě o malinké poshovění.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já věřím, že Sněmovna vydrží přibližně 30 vteřin.

Poslanec Zdeněk Švrček: Takže dále tím pádem, že jsme odhlasovali bod ústavně právního výboru 6.11, není hlasovatelný návrh hospodářského výboru bod č. 34.

Dostáváme se k bodu č. 5, kde jsou ...

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já bych ještě jednou poprosil, abychom vydrželi pár okamžiků v tom klidu, ve kterém jsme vydrželi až doposavad. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Zdeněk Švrček: Jsou zde seřazeny za sebou tři návrhy - návrh paní poslankyně Orgoníkové, která navrhuje vypustit celý text § 21, dále návrh ústavně právního výboru bod č. 12 a návrh hospodářského výboru bod č. 39. Budeme hlasovat v pořadí, jak jsem tyto body četl, přičemž u návrhu paní poslankyně Orgoníkové předkladatel nesouhlasí a zpravodaj rovněž nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování poř. č. 371. Ptám se, kdo je pro návrh paní poslankyně Orgoníkové, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v tomto hlasování hlasovalo pro 80 poslanců, 89 proti, tento návrh nebyl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Dalším je návrh ústavně právního výboru pod bodem č. 12. Zde konstatuji, že předkladatel souhlasí, jak vyjádřil ve své závěrečné řeči, zpravodaj rovněž souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování poř. č. 372. Táži se Sněmovny kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování poř. č. 372 hlasovalo pro 154 poslanců, 1 proti, tento návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: Tím pádem se stává nehlasovatelným návrh hospodářského výboru pod bodem č. 39.

Přecházíme k bodu č. 6 návrhu ústavně právního výboru pod bodem č. 13. Zde předkladatel vyjádřil svůj souhlas, zpravodaj rovněž souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování poř. č. 373. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 151 poslanců, proti 5, tento návrh byl schválen.

Poslanec Zdeněk Švrček: A dostáváme se k bodu poslednímu, kde jsem si dovolil požádat Sněmovnu o odsouhlasení účinnosti tak, že tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července s výjimkou § 24 bod 3, který nabývá účinnosti dnem stanoveným v tomto paragrafu. Je nutno provést tento průnik, aby měl tento paragraf logiku. Pokud nebudou námitky, mohli bychom to takto odhlasovat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP