Čtvrtek 27. února 1997

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, jestli dovolíte na úvod si dovolím pár slov po dohodě s panem předsedajícím, neboť jsem se zdržel vystoupení v obecné rozpravě a hodlal jsem obě dvě spojit. Bude to skutečné úzký úvod.

Tento bod programu má název Návrh poslankyně Petry Buzkové a dalších na vydání zákona o veřejném ochránci práv, ale při vší úctě k paní předkladatelce se spíše domnívám, že by název tohoto bodu měl být Návrh zákona výborů ústavně právního, petičního a lidských práv a národností a dalších na vydání zákona o veřejném ochránci práv, neboť z původního zákona zůstalo skutečně pramálo.

Podařilo se odstranit nejkřiklavější legislativní nedostatky a v tuto chvíli máme před sebou normu, o které se spíš budeme dohadovat, jestli ji podpoříme jako takovou nebo se postavíme proti. Jestli se přikloníme k názoru, že vytvořením tohoto úřadu přispějeme k lepší ochraně práv této zemi nebo jestli si uvědomíme, že v tuto chvíli již v této zemi působí nebo může působit na 200 malých regionálních ombudsmanů, na 200 poslanců prostřednictvím svých kanceláří, ke kterým před nedávnem přibylo ještě 81 senátorů. Já osobně jsem hluboce přesvědčen, že právě práce poslanců a poslaneckých kanceláří, protože působí v místě, mohou přispět podstatně razantněji i k ochraně práv občanů tam, kde nejsou zcela naplňována na místo úřadu jednoho ombudsmana, který sídlí někde v Praze. Zkusme se nad tím zamyslet.

Teď mi dovolte v rámci podrobné rozpravy několik pozměňovacích návrhů. Já je potom zpracuji písemné.

Již první, který jsem měl, byl uveden paní kolegyní Orgoníkovou, a to je trochu nedorozumění. Já se teď neorientuji. Jako předlohu máme tisk 25/4. 25/5?

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. To jsme odhlasovali na začátku před zahájením rozpravy.

Poslanec Ivan Langer: Dobře. Tím pádem padá připomínka nyní. Dovolte mi, aby v § 4 odst. 1 byla změněna čísla 10 poslanců nebo 10 senátorů na 20. Potom v § 14, ne to už bylo odstraněno. Potom v § 25 odst. 1, to je jeden ze závěrečných ustanovení zákona, který máme před sebou. Ještě jednou se omlouvám. Vycházel jsem z normy ústavně právního výboru. Bude to § 24, který zní: Pracovní vztahy ochránce a zaměstnanců Kanceláře, kdy odst. 1 bude znít: Funkce ochránce je funkcí čestnou. Bude to pokračovat dále.

§ 25 odst. 1 - "ochránci přísluší..." vypouštějí se slova "plat, další plat" zůstává náhrady výdajů, naturální plnění.. " a pokračuje to dál "... stejně jako členům Nejvyššího kontrolního úřadu" a vypouštějí se slova "odchodné podle zvláštního zákona".

Domnívám se, že lze tuto funkci skutečně konstituovat jako funkci čestnou. I řada mých kolegů předtím odkazovala na to, že osobou ombudsmana by měla být osoba dostatečně vážená. Dáváme mu k dispozici placený početný - předpokládám - aparát, takže se domnívám, že by neměl být podezírán, že tuto funkci přijímá a uchází se o ni jenom z ryze nějakých materiálních pohnutek.

Pro případ, že tyto mé pozměňovací návrhy nebudou přijaty, tak potom v duchu § 94 odst. 3 jednacího řádu podávám návrh, návrh tohoto zákona zamítnout. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, obávám se, že paragraf vámi citovaný platí, ale že budete muset ve třetím čtení vystoupil alespoň ještě jednou. Neumím si představit, že bychom přijali praxi, že ve druhém čtení bychom to takto podmínili, nicméně berte to zatím jenom jako pracovní názor.

Poslanec Ivan Langer: Uvědomuji si, do jakých obtíží jsem vás dostal, pane místopředsedo, takže ruším onu podmínku, kterou jsem uvedl, ten procedurální návrh, takže ho podávám samostatně v rámci podrobné rozpravy, a je to tedy návrh na zamítnutí.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, takže tomu už rozumím lépe. Děkuji.

A nyní se slova ujme pan poslanec Pavel Maixner a připraví se pan poslanec Kulka a dále pan poslanec černý.

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, dámy a pánové, v podstatě se připojuji k tomu také a v podrobné rozpravě dávám podle § 94 odst. 3 návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona a v případě, že by to nebylo přijato, navrhuji aby daný zákon byl vrácen zpět výboru k přepracování. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dékuji. Máte na mysli výbor petiční v tuto chvíli? Protože to projednával i ústavně-právní. Dobře.

Dále vystoupí pan poslanec Kulka, a připraví se pan poslanec Černý.

Poslanec Dušan Kulka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám drobný pozměňovací návrh, u kterého ani nebudu předstírat, že jsem ho vymyslel; je to na základě doporučení legislativy. Tento pozměňovací návrh zní:

V § 24 odst. 2 slova "§ 73 odst. 2-4 zákoníku práce" nahradit slovy "§ 73 odst. 2-5 zákoníku práce".

Smyslem tohoto návrhu je dostat text obsažený v tisku 25/5 do souladu s úmyslem a se zákoníkem práce.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kulkovi a prosím, aby vystoupil pan poslanec Jan Černý.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, mám několik pozměňovacích návrhů.

První pozměňovací návrh je k § 10, v části 3, kde navrhuji vypustit slova "nebo právnické osoby" a samozřejmě to znění by potom znělo: "a) na základě podání fyzické osoby nebo skupiny fyzických osob jemu adresovaného.

A dále bych vypustil písmeno b, protože si myslím, že bude dostatečné, bude-li ochránce jednat na základě podání fyzické osoby nebo skupiny fyzických osob, a protože i právnická osoba je složená s fyzických osob a může za ní tudíž podat i fyzická osoba podání.

Druhým pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh k § 16, odst. 1, který by samozřejmě byl relevantní v okamžiku, kdyby neprošel pozměňovací návrh pana kolegy Orla, který navrhuje odst. 1 vypustit. Ten pozměňovací návrh by zněl tak, že za slova "nahlížet do spisů" by byla vložena slova "týkajících se šetřeného případu", a za slova "a klást" by byla vložena slova "v této souvislosti", a pokračovalo by to ještě "otázky jednotlivým zaměstnancům úřadu".

Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh k § 16 odst. 2, kde v první větě nahradil slova "a ve lhůtě jím stanovené" slovy "ve lhůtě platné pro správní řízení".

A do jednotlivých písmen odst. 2, do písmena a) doplnit vždy na závěr před středník slova "týkajících se šetřeného případu". To znamená, písmeno a) by znělo:

"... poskytnout informace a vysvětlení týkající se šetřeného případu".

Písmeno b) by znělo: "... předložit spisy a jiné písemnosti týkající se šetřeného případu".

A písmeno c) by znělo: "... písemně sdělit stanovisko ke skutkovým nebo právním otázkám týkajícím se šetřeného případu". Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dékuji panu poslanci Janu Černému. To byla poslední přihláška do podrobné rozpravy, takže podrobnou rozpravu končím a konstatuji, že v podrobné rozpravě zazněly v duchu § 94 odst. 3 návrh jak na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, tak návrh, že se tento zákon zamítá.

Takže všechny zájemce, kteří se chtějí podílet na hlasování, zvu do sněmovní síně. Zatím vás odhlásím a poprosím o novou prezentaci.

Takže nejprve rozhodneme o návrhu na vrácení k projednání ve výboru.

Zahájil jsem hlasování č. 332 a ptám se, kdo souhlasí s tím, abychom návrh zákona vrátili výboru k novému projednání. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo s výsledkem pro 48, proti 71.

V dalším hlasování rozhodneme o návrhu pana poslance Langera na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 333, ptám se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Langera. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování o tomto návrhu skončilo výsledkem pro 56, proti 74. Takže ani tento návrh nebyl přijat a já mohu konstatovat, že druhé čtení tohoto návrhu zákona skončilo.

Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Václav Grulich.

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedající, dámy a pánové, přicházím s procedurálním návrhem, aby následující bod pořadu, a to je zákon o odpadech, byl zařazen na jednání jako první bod zítřejšího dne. Důvod: Ještě dnes nad velkým množstvím nových pozměňujících návrhů musí zasedat jak podvýbor, tak výbor. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Grulichovi. O tomto procedurálním návrhu dám hlasovat, ale o slovo se přihlásila paní poslankyně Buzková s tím, že chce přednést ještě závěrečnou řeč k druhému čtení, což ona sice se může sama o sobě přihlásit, - já ji v tom nechci bránit, ani nemohu, - ale není to podmínka, která by vyplývala z jednacího řádu.

Nyní rozhodneme o procedurálním návrhu pana poslance Václava Grulicha.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 334. Ptám se kdo souhlasí s návrhem pana poslance Grulicha. Děkuji.

Kdo je proti. Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 119, proti 2.

Návrh byl přijat a my můžeme přistoupit k projednání dalšího bodu, kterým je

52.

Vládní návrh zákona o opatřeních ve vztahu k Libyi

(sněmovní tisk 37) - třetí čtení

Zahajuji 3. čtení tohoto vládního návrhu zákona a prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatele, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí, pan Josef Zieleniec a zpravodaj pan poslanec Jiří Payne. Prosím o klid.

Ve druhém čtení nebyly předneseny žádné pozměňovací návrhy. Žádám zpravodaje, pana poslance Jiřího Payna, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou podle § 95, odst. 2 našeho jednacího řádu otevírám. Přihlášky do rozpravy nemám, takže vidím zdviženou ruku pana poslance Loukoty a pana poslance Krejsy, je to tak. Pan poslanec Krejsa vystoupí, takže má slovo.

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsem protestoval proti názvu Libye, která byla chybně uvedena panem ministrem zahraničí musím ve smyslu § 95, odst. 2 podat návrh na opakování druhého čtení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili zazněl návrh do druhého čtení. Dobře. To je návrh, který je samozřejmě hlasovatelný. Další návrhy do rozpravy nejsou, takže rozpravu ve třetím čtení končím a rozhodneme hlasováním o návrhu pana poslance Krejsy.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 335. Táži se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Krejsy na to, aby návrh zákona byl vrácen do druhého čtení? Děkuji.

Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 32, proti 93.

Návrh pana poslance Krejsy nebyl přijat.

Já myslím, že nám nic nebrání v tuto chvíli hlasovat o celém návrhu zákona, nejsou-li další podměty. Jeden zde je, takže pan poslanec Jiří Payne jako zpravodaj chce vystoupit.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, já se omlouvám za zdržování, ale mám tady několik legislativně technických připomínek. Jsou to připomínky toho druhu, že např. účinnost místo: 1. 12., bude nahrazeno: 1. prosince. Jsou to všechno technické změny. Vypustí se číslování stránek, nadpis přílohy bude v pravém horním rohu takto: Příloha k zákonu číslo lomeno 1996 Sb., apod. Takových legislativně technických změn tady mám sedm. Ptám se, zda je mám všechny přednést a budeme o nich hlasovat, nebo zda v třetím čtení vezmeme na vědomí, že tyto změny budou provedeny, protože nedochází ke změně podstaty zákona, je to jen technická úprava.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, mne trochu mrzí, že jste to nepřednesl v rozpravě o třetím čtení. Takže pan poslanec Payne tyto poznámky, nebo připomínky dostal teď. Je-li to celé v duchu tak, jak jste říkal, tak se mi zdá, že to jsou normálně záležitosti, které by neměly být předmětem hlasování sněmovny, protože vyplývají z podstaty věci, z pravopisu a z obvyklé úpravy, jakou jsou provázeny zákony.

Čili pro jistotu jsem se dohodl s panem poslancem Paynem, že on v tuto chvíli využije práva zpravodaje, přečte tyto návrhy. Kdyby se někomu z vás zdálo, že je třeba o nich hlasovat, otevřeme rozpravu ve třetím čtení a znovu ty návrhy by tam musely zaznít a po skončení rozpravy bychom o nich museli hlasovat. Prosím o klid.

Poslanec Jiří Payne: Prosím o strpení. V § 1 odst. 2 na čtvrté řádce změnit "(1) k" na "1 ,k". V odst. 3 písmeno c) na čtvrté řádce změnit "písm. a) a b)" na "písmeno a) a b)". V odst. 4 na první řádce změnit "(1)" na "1". V § 2 písm. b) na druhé řádce se změní "1.12.1993" na 1. prosince 1993,". Příloha zákona nebude značena číslem stránky. Označení přílohy bude v pravém horním rohu označeno takto: "Příloha k zákonu č. - číslo se doplní podle toho, jak to vyjde ve Sbírce - 1996 Sb.". V jednotlivých odstavcích přílohy budou za označením pododstavců písmeny, začínat texty malým písmenem a na konci textu bude větná čárka. Na konci odstavců bude tečka.. V odst. 4 přílohy, u pododstavce f) budou před text na dalších dvou řádcích začínajících slovy katalyzátorů přiřazena čísla takto " 1. katalyzátorů" "2. katalyzátorů". V celém textu zákona i jeho přílohy budou doplněny větné čárky v textu, zrušeny či doplněny dvojtečky a text bude graficky upraven podle legislativně technických pravidel.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, dámy a pánové, je někdo názoru, že je třeba o věcech, které pan poslanec Payne ve svém výstupu teď zmínil, hlasovat? Já myslím že ne, takže děkuji za pochopení. Hlásí se pan poslanec Brožík.

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, dámy a pánové, nechci zdržovat, jen by mě zajímalo, aby nám pan zpravodaj Payne vysvětlil ty otázky těch zpětných datumů - k 1.12.1993 apod.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Pan poslanec Brožík požádal pana poslance Payna. Já nevidím žádný důvod, proč bych panu Paynovi neumožnil, aby to nevysvětlil.

Poslanec Jiří Payne: Vysvětlím. Omylem jsem to prohlásil za účinnost. Není to účinnost, je to součást textu § 2 v jeho druhé části v druhém odstavci, takže to je součást textu zákona, nikoli účinnost. Omlouvám se za to.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je to vysvětleno a nyní můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh na usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o opatření ve vztahu k Libyi podle sněmovního tisku 37.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 336. Táži se, kdo je pro toto usnesení? Děkuji.

Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 108, proti 36, návrh byl přijat.

Děkuji panu ministru Zieleniecovi a panu poslanci Paynovi. Nyní bychom měli projednávat vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 412 o kárné odpovědnosti soudců ve znění zákona ČNR č. 22/1993 Sb. K tomu ovšem, abychom tuto normu mohli ve třetím čtení projednat, je nezbytně nutná účast paní ministryně Parkanové. Já jsem dostal informaci o tom, že je v zácpě někde v pražských ulicích, takže v tuto chvíli nezbývá, než vás požádat o vyhovění mému návrhu, procedurálnímu návrhu na to, abyste mi body o kárné odpovědnosti a o sociálním příspěvku k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie umožnili přehodit.

Já věřím, že do doby, než projednáme zákon o sociálním příspěvku k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie, paní ministryně dorazí.

Takže zahájím hlasování poř. č. 337 a ptám se:

Kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem? Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem pro 96, proti 4. Vyhověli jste tomuto návrhu a můžeme přistoupit k

53.

Projednání vládního návrhu zákona o sociálním příspěvku

k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie

Nacházíme se ve třetím čtení. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatele - ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička a zpravodajka paní poslankyně Jana Gavlasová. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 79/3. Prosím paní zpravodajku, aby spolu se mnou sledovala rozpravu, kterou podle § 95, odstavec 2 našeho jednacího řádu otevírám. Jako první se přihlásil pan poslanec Martin Smetana, takže mu uděluji slovo.

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych upozornit na technickou chybu v mém pozměňovacím návrhu v oddílu E bod 3, kde tento bod by měl znít:

v § 7 odstavec 1 se mění koeficient 1,6 na 1,92. - Je tam chyba - 1,9 na 1,2, takže by to mělo znít 1,6 na 1,2. - Pak to následuje tak, jak je to napsané. Děkuji. (Řečník nevyhověl žádosti stenografky o bezchybné opakování návrhu.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Smetanovi. Věřím, že jste si to ve svých materiálech opravili. Paní zpravodajku prosím, aby - až budeme o tomto hlasovat - na to ještě jednou upozornila. Další přihlášky do rozpravy nemám. Hlásí se pan poslanec Škromach.

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, chtěl bych přispět k lepšímu projednání tohoto zákona. Proto bych navrhoval stáhnout mé pozměňovací návrhy, které jsou v části "Poslanec Škromach", a to číslo 3, 4, 5, 6, 7 a 15.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Protože už nejsou další přihlášení, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. O slovo se hlásí předseda klubu ODS pan poslanec Milan Uhde.

Poslanec Milan Uhde: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych prosil o pochopení a o to, aby klub ODS mohl teď před hlasováním o pozměňovacích návrzích konat třicetiminutovou poradu klubu. Děkuji za pochopení.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, je takový zvláštní čas, začali jsme poměrně pozdě, až kolem desáté hodiny. Myslíte si, že je lépe vyhlásit teď polední přestávku, spojit to? (Projevy podpory.) Je to tak. Budeme pokračovat ve 13 hodin 30 minut. Hlásí se pan poslanec Tollner. Prosím vyhovte ještě žádosti poslance Pavla Tollnera, který mě žádal v průběhu dopoledne, aby mohl vystoupit.

Poslanec Pavel Tollner: Já bych prosil upřesnit, kdy se setkají skupiny přátel. Prosím, abyste tomu věnovali pozornost. Všem, kterých se to týká, jsme poslali písemné pozvánky. Skupina přátel Česká republika - Itálie se sejde ve 12.35 ke své první schůzce u klavíru. Skupina přátel Česká republika - Norsko se sejde ve 12.45 v prostoru Státních aktů. O jedné hodině se sejde skupina přátel Česká republika - Korejská republika v prostoru Státních aktů. Ve čtvrt na dvě se sejde skupina přátel Česká republika - Aseán u klavíru. Ještě bych dodal, že stálá delegace se sejde za dvacet minut v místnosti č. 56. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tollnerovi. Ještě se přihlásil pan poslanec Špidla.

Poslanec Vladimír Špidla: Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví se sejde ve 13 hodin v místnosti č. 23.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji a přeji všem dobrou chuť.

(Schůze přerušena ve 12.06 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 13.32 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat třetím čtením vládního návrhu zákona o sociálním příspěvku k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie.

Skončila rozprava a na vyžádání byla přestávka pro jednání klubů. Takže v tuto chvíli se zdá, že chce vystoupit pan ministr? Ne.

Prosím paní poslankyni Gavlasovou, aby se ujala svých zpravodajských povinností a seznámila nás s tím, jak si představuje, že budeme hlasovat o návrzích, které zazněly v průběhu druhého čtení. Prosím o klid, paní a pánové.

Poslankyně Jana Gavlasová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, představuji si hlasování o těchto pozměňovacích návrzích tím způsobem, že budeme hlasovat v pořadí, v jakém byly pozměňovací návrhy podány.

Protože ve třech případech byly podány pozměňovací návrhy ke stejným paragrafům, a to k § 2, odst. 2, a to Gavlasová, Škromach, Smetana, a dále potom k § 7, odst. 1, také tři pozměňovací návrhy, a k § 7, odst. 2, 2 pozměňovací návrhy, tzn., že v případě, že bude schválen § 2 a § 7, tak ostatní návrhy se tímto stávají nehlasovatelné. Poté, co odhlasujeme pozměňovací návrhy, tak budeme hlasovat o doporučení menšiny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. V případě, že tento návrh neprojde, tak budeme hlasovat o usnesení, které bylo přijato výborem pro sociální politiku a zdravotnictví.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím si, že nejsou námitky proti tomuto postupu, takže se do toho pustíme. Já vás všechny v tuto chvíli prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Ještě před hlasováním se s faktickou poznámkou, jak jsme si vyjasnili, přihlásil pan poslanec Ivan Kočárník. Věřím, že to bude směřovat k upřesnění procedurálních návrhů, které zazněly ve třetím čtení, jak to ukládá jednací řád.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, děkuji pěkně za slovo, já se o to pokusím.

Vážená Poslanecká sněmovno, já bych se s vámi chtěl podělit o jednu starost, kterou mi toto hlasování dělá. Hlasování obecné a i v tomto konkrétním případě.

O co jde? Jde o to, že Česká republika má vámi schválený státní rozpočet. Podle mých dobrých znalostí všech systémů na světě, které se uplatňují, se v civilizovaných zemích nemůže hlasovat o návrzích, které mění státní rozpočet, aniž by to explicitně nebylo prostě řečeno, zdůvodněno a řeklo se, které jiné výdaje státního rozpočtu, pokud budou dodatečné výdaje schváleny, budou škrtnuty.

Proto si myslím, že z tohoto obecného hlediska jsou některé návrhy, které jsou předneseny, nehlasovatelné. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivanu Kočárníkovi a hlásí se pan poslanec Špidla s faktickou poznámkou. Věřím, že přispěje ke zrychlení našeho jednání.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, mrzí mne, že má poznámka nezrychlí jednání, ale myslím si, že ho ani tolik nezpomalí.

Je to poznámka, která se týká vystoupení pana ministra Kočárníka. Konstatuji, že v civilizovaných zemích se nedělají radikální restrikce rozpočtu v oblasti zdravotnictví několik měsíců poté, co byl schválen zákon o státním rozpočtu.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní s chutí do hlasování o jednotlivých návrzích. Takže slovo má paní zpravodajka Gavlasová. Vás všechny prosím o náležitou pozornost, dámy a pánové.

Poslankyně Jana Gavlasová: Takže jako o prvních budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích poslankyně Gavlasové, přičemž bod 1 a 2 budou hlasovány spolu, neboť jde o celek, a tudíž i schválení jednoho paragrafu bez druhého by nemělo význam. To znamená, že se jedná o tyto pozměňovací návrhy.

V § 2, odst. 2 změnit koeficient z 1,60 na koeficient 1,80. Na to navazuje v § 7, odst. 1 vypustit text a nahradit textem "výše příspěvku činí za kalendářní měsíc rozdíl mezi 0,42 násobkem částky nákladu na domácnost ve výši stanovené v odst. 2 a podílem, v jehož čitateli je součin 0,42 násobku nákladu na domácnost ve výši stanovené v odst. 2 a rozhodného příjmu v rodině a ve jmenovateli je součin částky životního minima rodiny a koeficientu 1,80."

Prosím, abychom hlasovali o těchto pozměňovacích návrzích.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, budeme o tom hlasovat. Paní poslankyně, já doporučuji, abychom postupovali tak, jak jsme postupovali např. včera, tzn., že nebudeme číst jednotlivé návrhy, a označte je řekněme C1 plus C2 dohromady, protože všichni materiál máme před sebou.

Poslankyně Jana Gavlasová: Ano, souhlasím.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže vyjádření zpravodaje.

Poslankyně Jana Gavlasová: Zpravodaj doporučuje.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Předkladatel nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování, pořadové č. 338.

Kdo souhlasí s tímto návrhem paní poslankyně Gavlasové? Děkuji. Kdo je proti? Hlasování skončilo výsledkem pro 86, proti 93. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Budeme pokračovat pozměňovacími návrhy přednesené poslancem Škromachem, je to pod písmenem D, přičemž upozorňuji, že pan poslance stáhnul návrh č. 3,4, 5, 6, 7 a 15, takže D1. Zpravodaj doporučuje.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 340 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem označeným D1. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování v tuto chvíli skončilo výsledkem pro 88, proti 93. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: D2. Zpravodaj doporučuje.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 341, ptám se, kdo souhlasí s návrhem, který je označen D2. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. I toto hlasování skončilo výsledkem pro 88, proti 92. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: O8 a D10. Je nutno hlasovat o těchto bodech společně, protože mají návaznost. Zpravodaj doporučuje..

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Předkladatel nedoporučuje, takže hlasování pořadové číslo 342. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem označeným D8 a D10. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo, výsledek je takový, že pro se vyslovilo 88, proti 92 poslanců. Takže návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Vzhledem k tomu, že nebyl schválen bod D1, tak v tomto případě se stává nehlasovatelným bod D9, takže o něm nebudeme hlasovat.

Dále je to D11. Doporučuji.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za stanoviska, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 343, ptám se kdo souhlasí s návrhem označeným D11. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo výsledkem pro 88, proti 93, návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: D12. Zpravodaj doporučuje.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 344, ptám se kdo souhlasí s návrhem D12. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo, výsledek je takový, že pro se vyslovilo 88, proti 93, takže návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: D13. Doporučuji.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 345 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem D13. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování v tuto chvíli skončilo výsledkem pro 87, proti 93. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: D14. Doporučuji.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme o tom hlasováním pořadové číslo 346, ptám se, kdo souhlasí s návrhem označeným D14. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. I toto hlasování skončilo výsledkem pro 88, proti 92. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Tím jsme skončili hlasování o pozměňovacích návrzích poslance Škromacha a přecházíme k hlasování o návrzích přednesených poslancem Smetanou. Tam došlo k opravě, kterou provedl pan poslanec Smetana. Já předpokládám, že jste to všichni slyšeli, tudíž to nebudu znovu číst. Teď nechávám hlasovat o odstavci E bod 1 a 3, které se musejí hlasovat dohromady, protože mají spojitost. Doporučuji..

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji..

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dékuji za stanoviska, zahájil jsem hlasování 347, ptám se kdo je pro návrh označený E1 a E3 přednesený panem poslancem Smetanou. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo, výsledek je pro 88, proti 93. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Zbývá E2. Nedoporučuji.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 348, ptám se kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo pro 29, proti 133. Takže návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Dále E4. Doporučuji.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 349, ptám se kdo je pro návrh označený E4. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. I toto hlasování skončilo výsledkem pro 88, proti 92. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Zbývají pozměňovací návrhy přednesené poslancem Bláhou, to je F. F1 - nechám na zvážení sněmovny.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji tento pozměňovací návrh.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za stanoviska, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 350 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem, který je označený jako F1. Děkuji. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo pro 81 poslanců, proti 94. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Jana Gavlasová: Dále F2, opět nechávám na zvážení sněmovny.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Nedoporučuji sněmovně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP