Čtvrtek 13. února 1997

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Jan Vik: Děkuji. Stanovisko Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa k deklaraci je jednoznačné a neměnné. Republikáni tvrdě odmítají současný text deklarace i deklaraci jako takovou. Naopak požadujeme, aby spolková vláda neprodleně odškodnila všechny naše oběti druhé světové války a uhradila veškeré škody způsobené naší zemi Německem. Nic více, nic méně.

Odmítáme i snahy vlády Václava Klause zahnat Českou republiku do područí Německa, a to vstupem do Evropské unie a NATO. Všichni víme, co by to v našem případě znamenalo. Již dnes přiznávají a zároveň varují významní evropští i mimoevropští politici před nastupující vedoucí silou Německa v Evropě, tedy i v Evropské unii.

Německá marka se stala dominantní měnou v evropském, ale i světovém měnovém kurzu a dnes se s ní běžně platí i v některých východoevropských státech. Po rozpadu východního bloku zahájilo Německo svou staronovou koloniální politiku směrem na východ. Kde dříve hrály roli zbraně, tam převzaly svou úlohu špinavé peníze. Již dnes se postupně rozprodávají pozemky v českém pohraničí, a to ve většině případů přes třetí osobu ziskuchtivce, kterých dnes je u nás více než dost. Ostatně o tom hovoří i současné složení vlády. Avšak vzhledem k různonázorové směsici (Smích.) Mohu vám to ještě zopakovat, jestli mi nerozumíte. Vzhledem však k různonázorové směsici České strany sociálně demokratické...

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zbývá přibližně minuta a půl do konce vystoupení pana poslance Vika. Zdržte se, prosím, komentářů.

Poslanec Jan Vik: Díky roztříštěnosti a nejednotného pohledu na věc jsem nucen konstatovat, že se tak se vší pravděpodobností na štěstí stane, avšak mějme na mysli, že i sebevětší a mocnější parlament, vláda či senát je proti lidské mase bezmocný.

Nezapomínejme ani na parlamentní volby, ať již předčasné nebo v řádném termínu. Bude to jedinečná a možná i poslední možnost zúčtovat s vládnoucí kolaborací a smést tak se stolu všechny zbytky po jejich vlastizrádné činnosti.

Dále mi dovolte, abych připomenul prastará a stále aktuální slova slovanského náčelníka a jiných, dnes již neznámých slovanských vůdců, která plně vystihují tehdejší hrdost Slovanů na své válečnické umění a na svou statečnost. V letech 570 až 579 avarský chán žádal, aby se podrobili Avarům...

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Přibližně třicet vteřin, pane poslanče.

Poslanec Jan Vik: ... a platili jim daň. Oni však odmítli se slovy: "Ještě se takový nenarodil a neobjevil pod sluncem, který by dokázal naší sílu zlomit. My jsme si přivykli na to, že vládneme jiným, cizím krajinám a ne aby někdo vládl nad naší. V tom jsme si jisti, dokud existuje vojna a meče." A právě tato, v dnešní době přímo prorocká slova, si zrovna dnes vezměme k srdci. Dnes anebo již nikdy. Zítra může být již klidně pozdě.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane poslanče, upozorňuji vás, že před několika okamžiky skončilo vaše dvacetiminutové dvou vystoupení. Dalším přihlášením do rozpravy měl být pan poslanec Loukota. Vzhledem k tomu ...

Poslanec Jan Vik: V rámci všeobecné rozpravy podávám podle § 58 odstavec 1 návrh na odročení tohoto bodu, za b) návrh na zamítnutí tohoto bodu a vrácení zahraničnímu výboru. A závěrem konstatuji, že mi nebylo v Poslanecké sněmovně, údajně demokratické České republiky, umožněno dokončit projev k tak významnému bodu, jakým je česko-německá deklarace. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám, pane poslanče, vaše návrhy jsem zaznamenal. Zbývají čtyři minuty do 16. hodiny. Obecná rozprava bude přerušena do dalšího času po interpelacích.

V tomto okamžiku mě požádal o slovo předseda vlády pan Václav Klaus,, který má šanci hovořit v následujících 34 minutách. V 16 hodin podle zákona začíná další bod.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážená sněmovno. Vláda je hluboce znepokojena vývojem v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a zásadním způsobem odsuzuje výroky, které zde zaznívají. My nejsme ochotni přijmout, že zde zaznívají výroky, které kdyby zaznívaly mimo tento sál, by byly předmětem trestního stíhání a vláda není ochotna přijmout tuto devalvaci základních hodnot mladé české demokracie.

Jako první věc - vláda mě pověřila, abych oznámil Poslanecké sněmovně, že vzhledem k větám, které zde v posledních dnech, zejména dnes, zazněly, jak na adresu vlády této země, tak na adresu vlád dalších, na adresu občanů této země, že se vláda nezúčastní dnešních interpelací. Tím se současně omlouváme těm členům Poslanecké sněmovny, kteří by rádi naše odpovědi vyslechli a kteří za tuto věc nemohou.

Za druhé vláda vyzývá vedení Poslanecké sněmovny k setkání s delegací vlády na úrovni předsedy a místopředsedů vlády a nabízí vedení sněmovny setkání zítra ráno, v pátek, v 8.30 hodin, v rámci pokusu domluvit se na nějakém společném jednání.

Za třetí vláda vyzývá mandátní a imunitní výbor Poslanecké sněmovny, aby se se vší vážností zabýval výroky, které zde v posledních dnech zazněly.

A konečně za čtvrté vláda považuje za potřebné, aby sněmovna příští týden pokračovala v jednání o rozjednaném bodu a pokusí se po dohodě s vámi se všemi nalézt cestu, jak by toto bylo možné zajistit. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu premiérovi a vyhlašuji přestávku na jeden a půl minuty tak, aby bylo možno předat střídání. Od 16.00 hodin další bod, který vyplývá ze zákona, řídí můj kolega, předseda sněmovny Miloš Zeman.

(Schůze přerušena v 15.59 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 16.00 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím, abyste zaujali svá místa v jednací síni přesně v souladu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Nyní přistoupíme k projednávání bodu, který Je nazván ústní interpelace.

13.

Ústní interpelace poslanců na předsedu vlády

a ostatní členy vlády

Kolegyně a kolegové, dříve než udělím slovo prvnímu z přihlášených ústních interpelací na předsedu vlády, chci vás seznámit s tím, že 23. července 1996 na své 3. schůzi přijala Poslanecká sněmovna usnesení z něhož vyjímám: "Poslanecká sněmovna stanoví, že předseda vlády nebo jím pověřený místopředseda vlády se zúčastní celého jednání schůze Poslanecké sněmovny a příslušní členové vlády se zúčastní projednávání jednotlivých bodů pořadu podle své působnosti". Připomínám tedy, toto stále platné usnesení této Poslanecké sněmovny vaší paměti. Nyní mi dovolte, abych konstatoval, že ve čtvrtek 6. ledna t. r. proběhla první část ústních interpelací podle vylosovaného pořadí, nyní budou vkladeni v ústních interpelacích na předsedu vlády České republiky, event. vládu České republiky od 16 do 17 hodin a na ostatní členy vlády české republiky v čase od 17 do 18.30 hodin. Budou pokračovat paní poslankyně a páni poslanci, kteří se umístili na dalších místech. Proto nyní uděluji slovo panu poslanci Zdeňku Kramperovi, který byl vylosován na 9. místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády pana Václava Klause ve věci privatizace bankovních domů. Vidím, že před panem poslancem Kramperou se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu SPR-RSČ, kterému toto slovo udílím. Žádám všechny ostatní poslance o klid.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dovoluji si těchto pár slov do úvodu této hodinky interpelací z toho důvodu, že předseda vlády oznámil, že se interpelací nehodlá zúčastnit. Vláda české republiky chce prosadit deklaraci, která je zradou národa za každou cenu. Vláda České republiky v této souvislosti pravděpodobně nemá čisté svědomí a s vysokou pravděpodobností je pod tlakem německé vlády i za cenu porušování zákonů české republiky, porušování demokracie v České republice a jejich principů, tj. volné soutěže politických stran. Začíná opět v souvislosti s deklarací česko-německou hon na čarodějnice, který probíhal v naší zemi už mnohokráte a jehož katastrofální důsledky odnesly celé generace. My jsme proti deklaraci. Ano jsem. Já se sice částečně omlouvám za některé výroky, které zde padly, ale zároveň prohlašuji, lituji toho, že jsme se my v roce 1938 nebránili nacistickému útoku, mohl nám být svět vděčný i kdybychom podlehli, uchovali bychom si čest. Prohlašuji, obdivuji naše vojáky z Tobruku, ze Sokolova, posádky hloubkových bombardérů, účastníky domácího i zahraničního odboje za to, za jejich hrdinské činy v průběhu 2. světové války, za počet sestřelených, ale i svržených bomb a zastřelených nepřátel. Prohlašuji, schvaluji atentát na říšského protektora Reinharda Heidricha a všechny ozbrojené násilné činy proti okupantům. Navrhuji vládě České republiky, aby své politické problémy ve svých stranách, případně problémy neúspěšného řízení státu a ekonomiky, problémy ve zdravotnictví, školství, dopravě atd. řešila čestným a demokratickým způsobem, obvyklým v normálních zemích, a to ne zastrašováním kritiků a politických odpůrců, ale buď žádostí o vyslovení důvěry vládě a nebo podat ihned demisi i s celou vládou. To, co činí vláda České republiky Je jenom důkazem její slabosti toho, že je řízena strachem a nenávistí. Vítězem příštích parlamentních voleb budou republikáni. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi a nyní přistupujeme k první interpelaci. Prosím tedy pana poslance Kramperu, který byl vylosován na 9. místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády pana Václava Klause ve věci privatizace bankovních domů. Ostatní kolegy upozorňuji, že tento čas je podle jednacího řádu vyhrazen pro interpelace. Slovo má pan poslanec Krampera.

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedo vlády, obracím se na vás v záležitosti privatizace největších bankovních ústavů v České republice, kterou vaše vláda v nejbližší době připravuje. Jedná se konkrétně o Komerční banku, Investiční a poštovní banku, Československou obchodní banku a Českou spořitelnu. Všichni jsme v současnosti svědky krachu mnohých bank, které způsobují obrovské národohospodářské ztráty jdoucí do výše mnoha desítek miliard korun. Proto vzniká v naší veřejnosti dojem, že v případě zprivatizování dalších finančních ústavů může být situace shodná a případní noví soukromí majitelé mohou v těchto ústavech svým neodborným a mnohdy podvodným jednáním způsobit ztráty ještě mnohonásobně větší, které by vedly Již k úplné katastrofě a možná i k rozkladu naší, již tak otřesené měny. Upozorňujeme na všechny negativní dopady vaší mnohdy nezodpovědné činnosti již řadu let. Proto se vás ptám, zda tato cesta, kterou připravujete není skutečně cestou ke zkáze finančního systému české republiky. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kramperovi, odkazuji na jednací řád § 111 odst. 7, který zní: "Není-li interpelovaný při přednesení ústní interpelace přítomen nebo prohlásí, že na ústní interpelaci, popř. na doplňující otázku není možné odpovědět bezprostředně, odpoví poslanci do 30 dnů". Konstatuji, že předseda vlády není přítomen. Uděluji slovo pro změnu opět panu poslanci Kramperovi, který přednese interpelaci ve věci pokusu na občanech České republiky prováděných německou firmou inform.

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedající, pane předsedo vlády, dámy a pánové, již delší dobu panuje silné podezření, že velké množství občanů z Frýdlantska se v poslední době stalo špatně informovanými pokusnými králíky, na nichž německá firma Inform zkoušela a zkouší za nedostatečnou úplatu nové léky. Jedná se o občany české republiky. Tuto informaci potvrdila i německá televize ARD dne 25. 11. 1996.

Pokusné osoby v reportáži uvedly, že nebyly prakticky vůbec vyšetřeny, nedostaly prý také žádné smlouvy, nebylo jim poskytnuto pojištění, nebyly informovány o tom, o jaké zkoušky jde, případně jaká rizika jim hrozí. Jedna svědkyně sdělila, že nábor pokusných osob byl zřejmě organizován s pomocí českých lékařů. Pacientka byla předvolána do frýdlantské nemocnice, kde zjistila, že zástupci německé firmy byli již informováni o jejím zdravotním stavu. V jiném případě bylo zjištěno, že pokusy způsobily dokonce smrt muže, trpícího ledvinovým onemocněním. Také on se podrobil v Německu testům a byly na něm zkoušeny léky buď neúčinné nebo úplně jiné, než jaké potřeboval. Ředitel firmy INFORM všechna obvinění odmítl a hájí se tím, že firma dodržuje všechna pravidla a mezinárodní normy. Německá televize uvedla, že tento hon na české pokusné králíky trvá již nejméně 4 roky. Vzhledem k tomu, že naše úřady tvrdí, že jsou fakticky bezmocné, ptám se vás, pane premiére, jak hodlá vaše vláda postupovat v této velice závažné situaci. Už jsou zaznamenána i další úmrtí zaviněná těmito pokusy. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kramperovi a dříve, než udělím slovo dalšímu z přihlášených, žádám stojící a diskutující v Poslanecké síni, aby ji buď laskavě opustili a diskutovali v kuloárech nebo aby zaujali svá místa v lavicích.

Nyní je přihlášen pan poslanec Josef Krejsa s interpelací ve věci jmenování členů diplomatického sboru (obecně).

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, chtěl jsem po dnešním rušném dni položit panu premiérovi pouze otázku kontrolní pro muže jeho rétorických kvalit jen odpočinkovou, a sice kdo v České republice definitivně a neodvolatelně určuje složení našeho diplomatického sboru. Protože pan premiér není ve sněmovně, odpovím si v rámci 2 minut sám, stejně by mi zase neodpověděl.

Záludnost té otázky netkví v neznalosti Ústavy, čl. 61 a 63, ani zákona č. 2/1969 Sb., části prvé, § 1 a části 2, § 6, ale naopak ve znalosti nulity zákonnosti v praxi. Oznamuji panu premiérovi - stejně by to nevěděl - že definitivní jmenování je pouze v rukou lékaře, jediného kompetentního zařízení u nás, v Nemocnici na Vinohradech. A podle hesla: Kdo maže, ten jede. Onehda nepohrdl pan doktor jako úplatkem ani pinzetami pro filatelisty.

Moje druhá kontrolní otázka by zněla: pane premiére, uzákoníme mu to nebo ho zavřeme? Na tu také nedostanu odpověď. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Konstatuji, že i nadále - a nebudu to neustále opakovat - platí odst. 7 § 111 jednacího řádu. Uděluji tedy nyní slovo panu poslanci Zdeňkovi Kramperovi ve věci pronájmu budovy bývalého Federálního shromáždění ČSFR stanici Svobodná Evropa.

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, dámy a pánové, pane předsedo vlády, vzhledem k tomu, že současná vládní koalice, která se označuje za pravicovou a jíž jste vy členem, neustále po celá léta tvrdí a vaším cílem je nastolení pravého fungujícího tržního systému, rád bych se vás zeptal, kdybyste mi mohl podat vysvětlení, Jak je možné v takovém tržním prostředí pronajmout obrovskou budovu bývalého FS se vším v té době nejmodernějším zařízením a vybavením za částku 1 Kč za jeden kalendářní den včetně vybavení a všeho nejmodernějšího k tomu.

Když si uvědomíte, pane premiére, že každý občan České republiky doslova a do písmene denně ždímán nenasytným tržním mechanismem do poslední koruny a mnohdy si musí např. na boty pro své boty vypůjčit, jak potom takovéto počínání chcete vysvětlit? Smlouvu na tento, podle mě, do nebe volající podvod podepsalo s radiem Svobodná Evropa Ministerstvo financí. Jak vůbec můžete ve své funkci ještě dále sedět a nepropadnout se hanbou? Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Zdeňkovi Kramperovi a nyní uděluji slovo panu poslanci Josefu Krejsovi ve věci rasové diskriminace necikánského obyvatelstva na základě vnitřního pokynu soudcům.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, omlouvám se, že budu mluvit k vám. Je mi stejně jako každému studentu právnické fakulty známo, že soudy všech stupňů dostaly vnitřní pokyn, aby při odsouzení občana cikánského etnika vynášely tresty pouze v dolní hranici určené zákonem, maximálně pak do poloviny možné hranice.

Velice by mě zajímalo, zda je panu premiérovi tento fakt znám a v případě, že ano, kdy bude tento rasistický pokyn zrušen a kdy bude jeho autor předán orgánům činným v trestním řízení?

Pan premiér by mi opět zapřel nos mezi očima, takže zase musím odpovědět za něj. Takový vnitřní pokyn opravdu existuje a on o něm ví moc dobře. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Josefu Krejsovi a uděluji jako dalšímu vylosovanému v pořadí slovo panu poslanci Miroslavu Sládkovi ve věci česko-německé deklarace.

Poslanec Miroslav Sládek: Sice pochybuji, zda dnešní interpelace budou v televizi, protože se nejedná o přímý přenos, ale o záznam, ale přesto. Před naším národem je česko-německá deklarace líčena jako úspěch naší diplomacie, jako úspěch urovnání vztahů mezi naší republikou a SRN. Řeklo se, že to je tlustá čára za minulostí, že už nebudou společné česko-německé vztahy zatěžovány minulostí. Přitom jak Helmut Kohl při podpisu deklarace zde v Praze, tak ministr zahraničních věcí SRN pan Kinkel svým výrokem, tak v poslední době ministr financí pan Theo Weigel zpochybnili deklaraci, její význam a zcela otevřeně a nepokrytě prohlašují: majetkové otázky zůstávají otevřené a deklarace je způsob, jak vymoci sudetským Němcům jejich návrat do tzv. staré vlasti.

Ptám se, pane premiére, věděl jste tady to všechno a vědomě jste obelhal svůj národ?

Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi a uděluji slovo panu poslanci Rudolfu Šmucrovi s interpelací ve věci životní úrovně. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Rudolf Šmucr: Pane předsedající, dámy a pánové, pane premiére, obracím se na vás ve věci nárůstu inflace v České republice. Její důsledky jsou vysoká sociální kriminalita a prudce se zhoršující životní úroveň občanů. Ptám se vás, pane premiére, jakožto světově uznávaného světového experta majícího to štěstí studovat v době hluboké bolševické totality na Comellské univerzitě ve Spojených státech amerických, a to zda lze zlepšit životní úroveň občanů, kteří jsou na tom sociálně nejhůře.

Vzpomínám si, jak jste před časem ještě ve funkci ministra financí sliboval, že se začne životní úroveň zlepšovat za dva roky. A krátký čas na to Jste termín zlepšení životní úrovně poopravil na čtyři roky a po uplynutí této doby, kdy se občané práce nedočkali vytouženého a vámi slibovaného ekonomického zázraku, jste se odmlčel.

Znovu se vás ptám, kdy se občané dočkají toho, že nebudou mít strach z budoucnosti, zda vůbec přežijí. Byl bych rád, pane premiére, kdybyste mě poučil, jak má přežít český národ s katastrofálně nízkou natalitou a ekonomickou genocidou občanů. Jak mohou přežit poctiví lidé, kteří nekradli a nepáchají podvody, a jejichž životní úroveň neustále klesá. Ještě jednou se vás ptám, kdo bude trestně zodpovědný za cílené zbídačování většiny řádných občanů České republiky.

Jak je vidět, tak se odpovědi na svoji interpelaci nedočkám. Nevadí, stačí, když si úsudek na trucování pana premiéra udělají diváci, voliči sami. Děkuji,

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče. Dříve, než udělím slovo dalšímu poslanci, chci rozptýlit vaše pochybnosti. Podle jednacího řádu se odpovědi na svoji interpelaci dočkáte, a to písemně do 30 dnů, jak praví odstavec 7 § 111 jednacího řádu.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Pavlu Maixnerovi, a to ve věci čistých a špinavých peněz.

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedo, dámy a pánové, vážení hosté, vážený pane premiére, i když mi nebylo vámi odpovězeno na sedmé schůzi Poslanecké sněmovny, jak vláda bude financovat nevhodné úvěry malých bank v hodnotě 13 miliard Kč, či jak vláda bude financovat 3 miliardy Kč do Aera Vodochody, zeptám se vás na jinou věc, a to je rozdíl mezi čistými a špinavými penězi v ekonomice.

Sám tvrdíte, že tento rozdíl neznáte, i když v prvním ročníku každé vysoké školy ekonomické je tento pojem jasně definován. K tomuto existuje jen dvojí vysvětlení. Za prvé, že jste v prvním ročníku Vysoké školy ekonomické chyběl, ale potom je záhadou, kde jste získal potřebné zkoušky na získání vašeho titulu, a za druhé, že víte o zdrojích špinavých peněz, které se přes naši ekonomiku v bankovnictví čistí.

Prosím o stručnou odpověď na rozdíl mezi čistými a špinavými penězi v ekonomice. Děkuji za odpověď.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Pavlu Maixnerovi a uděluji slovo Zdeňku Kramperovi. Tématem interpelace je rozkrádání majetku ČSTV.

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedající. Pane předsedající, dámy a pánové, pane předsedo vlády, majetek bývalého ČSTV, dnes Českého tělovýchovného svazu, je nesmírně rozsáhlý, objemný a rozvětvený. Majetek, který vlastnil ČSTV, byl hodnotou, kterou dnes lze těžko vyčíslit. ČSTV vlastnil mnoho obrovských sportovních areálů, zařízení, budov, nakladatelství, pozemků a vybavení. Všechna tato zařízení, jejich výstavba a vybavení byla financována - zřizovatelem byl český stát. Tyto areály byly také předávány po ukončení do užívání sportovních svazů, čili TJ, na základě předávacích smluv k užívání. Proto i dnes jsou tyto smlouvy platné a v nejhorším případě je tedy majitelem objektu jednotlivá obec, kterou tady zastupuje stát. Navíc po roce 1989 platilo moratorium na pohyb se státním majetkem ČSTV.

Proto je zcela nepřijatelné, že vláda České republiky, která je zodpovědná za vývoj v ČR zcela bez nejmenšího zájmu nechala a nechává takovýto obrovský majetek rozkrást kdejakému dobrodruhovi. Stačí, aby skupina veksláků a odpadlých funkcionářů založila jakési občanské sdružení, vyhlásila si právní subjektivitu, zmanipulovala ustavující schůzi a stávají se vlastníky obrovských areálů, které se tak mění v noční bary, motelová zařízení, sídla tuzemských či zahraničních firem, nebo autobazarů či masážních salonů. To ale těmto lidem nestačí, a tak za asistence současného aparátu ČSTV, vedeného předsedou Srbem, podporovaného dalšími výtečníky, včetně odboru Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy...

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, jsem nucen vás upozornit, že uplynula vaše lhůta.

Poslanec Rudolf Šmucr: Ano.... inženýrem Šorfem. Proto jenom otázka, jak je takovéto jednání možné?

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Zdeňku Kramperovi a nyní uděluji slovo panu poslanci Petru Vrzáňovi. Tématem interpelace na předsedu vlády je individuální řešení výplaty vkladů nad rámec pojištění.

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, minulý týden jsem se pana premiéra zeptal ve věci kreditní banky, konkrétně na případ výplaty depozitních certifikátů, což jsou bankou emitované cenné papíry. Zde v případě této banky rozhodlo představenstvo české pojišťovny individuálně tak, že tyto depozitní certifikáty budou vyplaceny do výše 100 tisíc Kč, a to v rozsahu 100 % a zůstatky nad 100 tisíc Kč pouze ve výši 20 %. Toto vše se odehrálo za situace, kdy u ostatních bank, jako je například Banka velkomoravská, bylo přijato řešení vypořádáním těchto pohledávek až do výše 4 milionů Kč. Majitelé těchto depozitních certifikátů, podobně jako klienti české banky například, se proto cítí být poškozeni, a právem, neboť doplatili na tzv. zrání bankovního sektoru.

Vy, kdož jste v této době byli přítomni v této síni, ale i vy, televizní diváci, jistě jste viděli, že pan premiér mi odpověděl tím, že "využívám tohoto zákonem stanoveného času k tomu, abych zde exhiboval ve snaze zviditelnit se a mimo jiné mně doporučil, že mimo těchto interpelací mohu např. podat novelu zákona vkladů.

Dovolil bych si upozornit, že jakákoliv zákonná aktivita, např. z hlediska pojištění vkladů, je záležitost s horizontem půl roku a že není možné, aby retroaktivně vyřešila tyto mnou interpelované problémy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, znovu upozorňuji na uplynutí času.

Poslanec Petr Vrzáň: Děkuji, pane předsedající a předsedo. Pokládám tedy závěrem tuto otázku: Kdo zmocnil českou národní banku k tomu, aby přijala řešení, kdy vyplácela pohledávky věřitelům zkrachovalých bank nad rámec pojištění vkladů, a to do výše 4 milionů Kč. Na písemnou odpověď v zákonné lhůtě se těším.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, panu poslanci Petru Vrzáňovi a uděluji slovo panu Petru Zajícovi. Tématem interpelace je zemědělství a náš vstup do Evropské unie.

Poslanec Petr Zajíc: Pane premiére, v polovině ledna tohoto roku se konalo v Berlíně Agroforum západ-východ, jehož se účastnilo 15 ministrů zemědělství, včetně pana ministra Luxe. Podpora zemědělství je v zemích Evropské unie značně vysoká, neboť jak sdělil komisař pro zemědělství Franz Fischler, i po snížení současné úrovně o 30 % to bude asi 1,7 % hrubého domácího produktu.

Současná podpora zemědělství je v České republice zhruba na úrovni 0,5 % hrubého domácího produktu. Pane premiére, jednoznačně se ukazuje, že na dnešním nedobrém stavu zemědělství se podílí i stát výrazným snížením celkové ingerence. Pro přijetí do Evropské unie bude tedy nutno náš příspěvek do společného zemědělského rozpočtu výrazně zvýšit.

Na druhé straně by v náš prospěch měly být rozšířeny vývozní kvóty. Ptám se vás, pane premiére - změní vláda České republiky konečně přístup k zemědělství a docení i mimoprodukční funkce, jako je tomu v zemích Evropské unie? Současná situace v zemědělství je velmi špatná. Mnoho subjektů hospodaří z podstaty. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Petru Zajícovi. Uděluji slovo panu poslanci Miroslavu Sládkovi, a to ve věci činnosti Policie České republiky v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, jen stručná zmínka pro případné televizní diváky. Vláda zcela nedůstojným způsobem ničí institut interpelací, tedy dotazů poslanců na ministry.

Přestože zde předseda vlády přítomen není, ptám se. Pane předsedo vlády, obracím se na vás ve věci zásahu Policie České republiky v Poslanecké sněmovně. Jak je možné, že dne 21. ledna t. r. vtrhla jak uniformovaná policie, tak policie v civilu do prostor poslaneckého klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa v sídle Parlamentu? Byl někdo z vlády v této věci předem informován, byl někdo z vlády informován o tom, že byl při této akci napaden a zraněn poslanec republikánské strany ing. Petr Zajíc, jehož zranění si vyžádalo pracovní neschopnost?

Jak je možné, že o chystané razii nebylo předem informováno vedení Poslanecké sněmovny? Jak to, že příslušníci Útvaru rychlého nasazení, kteří vtrhli do prostor poslaneckého klubu podruhé, vybaveni neprůstřelnými vestami, přilbami, štíty, neumožnili asistentu panu Votavovi ani se obléci? Takto podle pamětníků nepostupovalo ani gestapo, které alespoň dovolilo, aby se člověk oblékl a vzal si holení. Jak je možné, že se policejní videozáznamy dostaly do televizního vysílání? Jak je možné, že pan Votava, který dosud nebyl trestán, ale který má pouze tu smůlu, že je republikán, byl díky policejním záběrům ukazován v televizi takřka nahý?

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jsem povinen, pane poslanče, vás upozornit podle jednacího řádu, že uplynuly dvě minuty.

Poslanec Miroslav Sládek: Už jenom otázku. Věděli vůbec policisté, koho zatýkají? Řekl jim někdo, že nejdou zatknout několikanásobného vraha, ale osobu obviněnou z údajného výtržnictví, které ani - i kdyby byla odsouzena - pravděpodobně nehrozí vězení? Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a zůstaňte prosím u řečnické tribuny, neboť jste byl vylosován jako 21. v pořadí ústních interpelací, a to s tématikou státních pohledávek. Prosím proto, abyste se, pane poslanče Sládku, opět ujal slova.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo vlády, byť nepřítomný, Česká republika má obrovské množství pohledávek v zahraničí. Naše pohledávky v zahraničí dosahují obrovských částek. Ptám se, co vůbec vláda pro vymáhání našich pohledávek v zahraničí dělá. Pokud vůbec tedy něco dělá.

Víme o pohledávkách v Rusku, víme o pohledávkách v Asii, víme o pohledávkách v Africe. Mimochodem - jen např. v Libyi činí naše pohledávky 280 mil. amerických dolarů. Část pohledávky byla předána firmě Dawoo, tato pohledávka však byla později zablokována, takže nakonec firma Dawoo vyžaduje novou platbu od České republiky. Ptám se tedy, jakým způsobem bude vláda postupovat k tomu, aby už konečně získala nějaké peníze, které nám váznou v zahraničí.. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Miroslavu Sládkovi a uděluji slovo panu poslanci Josefu Krejsovi. Tématem interpelace je důvěra v bezúhonnost ministrů české vlády.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP