Středa 18. prosince 1996

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Škromachovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Matulka, dále se do rozpravy přihlásili páni poslanci a ministři Dlouhý a Kočárník.

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, dnes tady bylo řečeno hodně vzletných slov o politické kultuře. Já jsem se přihlásil s technickou poznámkou v reakci na slova poslance a současně ministra Vodičky.Chtěl bych formou technické poznámky požádat předsedajícího schůze a všechny ty, kteří se v roli předsedajícího střídají, aby se pokusili v podobných případech, jako byl projev pana Vodičky, využít § 19 jednacího řádu této sněmovny. Domnívám se, že slova, která pronesl pan poslanec a ministr Vodička na adresu kolegy Štraita a zejména kolegy Špidly lze označit za nepřístojné chování a domnívám se, že v takovém případě by měl předsedající využít § 19 odst. 1, který praví: "Předsedající může za nepřístojné chování ve sněmovně uložit poslanci pořádkové opatření, kterým je napomenutí, a za opakované nepřístojné chování vykázat poslance z jednacího sálu nejdéle do konce jednacího dne, v němž k vykázání došlo." (Potlesk.)

Domnívám se, že argumentovat pro nebo proti nějakému zákonu patří k demokracii, patří do parlamentu. Vždy však bychom měli volit slušný slovník. Pokud tak nečiníme, dopouštíme se nepřístojného chování, na které v zákoně pamatujeme. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Matulkovi za jeho faktickou poznámku a upozornění. Prosím pana poslance a ministra Vladimíra Dlouhého, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec a ministr Ivan Kočárník.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, budu stručný, neboť budu hovořit o věcech, které se přímo nedotýkají projednávané matérie, ale musím reagovat na slova pana poslance, která zde uvedl ve svém předcházejícím poněkud delším příspěvku.

Zaslechl jsem formulaci, že tato koalice ať v minulé, nebo v současné době neudělala nic pro to, aby lidé, kteří jako pracující v uhelném hornictví, hutnictví a dalších sektorech naší ekonomiky, kteří museli opustit svá zaměstnání z důvodu útlumu, kteří prošli různými zdravotními úhonami atd. se ještě nedomohli - dovolím si vás volně citovat - svých práv a nebylo jim poskytnuto odpovídající zabezpečení.

Minimálně v oblasti uhelného hornictví přece, dámy a pánové, všichni víme, protože jsme nedávno schvalovali státní rozpočet na r. 1997 a všichni máme v paměti státní rozpočet na rok 1996, že částka, která je na uhelné hornictví v roce 1996 vynaložena, včetně hornictví uranového, se blíží k 7 mld Kč a z toho částky, které jdou na sociální aspekty, jsou dnes už větší než 50 %. Dokonce je to taková situace, že začíná být problém přístupu k finančním prostředkům pro technické zabezpečení útlumu, protože je zde souběh různých plateb z důvodů zdravotních, sociálních a dalších náhrad, neustále se opakujících valorizací.

Prostě, pane poslanče, ne, není pravda to, co jste řekl před touto sněmovnou a před sdělovacími prostředky, že by tato vláda neudělala nic pro sociální a zdravotní zabezpečení minimálně pracujících v hornictví, kteří utrpěli určitou úhonu ať z hlediska ztráty zaměstnání nebo zdravotního nebo jakoukoli jinou, sociální. Opak je pravdou. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Slova se ujme ministr financí pan Ivan Kočárník. Další přihlášky do rozpravy nemám.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych říci v rámci rozpravy, která zde probíhá, dvě krátké poznámky. První poznámka se týká toho, o čem vlastně dnes rozhodujeme. Rozhodujeme o tom, jestli jsme schopni myslet dopředu, starat se o náš budoucí vývoj, nezneklidňovat v dalších letech starostmi, které souvisejí s jistým demografickým vývojem, s výplatami důchodů atd. Anebo rozhodujeme o krátkodobém zájmu jedné politické strany, co si prosadit proti dlouhodobému pohledu na vývoj ekonomiky. To je moje první poznámka.

Druhá poznámka. Já se stýkám se svými kolegy i tady ze střední Evropy. Mám tím na mysli zejména pana ministra financí Polska a pana ministra financí Maďarska. Já vás ujišťuji, že to jsou dnes ministři financí v sociálnědemokratických vládách. Oba páni ministři pracují na těch reformách a závidějí nám to, že my toto máme hotovo. Závidějí právě proto, že to pro ně vytváří neskutečný problém. Myslím, že to snad je důkaz o jisté odpovědnosti i sociálnědemokratické ve vztahu k budoucímu vývoji. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Špidla, nicméně o faktickou poznámku požádal pan poslanec Škromach, takže mu uděluji slovo k faktické poznámce.

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych reagovat na pana ministra Dlouhého. Chtěl bych upřesnit, že se nejednalo o útlum dolů, i když tam by k tomu také samozřejmě mohla být určitá výhrada, protože víme, že dnes na Ostravsku je situace velmi napjatá a horníci stojí před otázkou stávky. Ale moje výtka se týkala oblasti odebrání důchodových kategorií, to znamená té výhody, že mohli tyto kategorie odcházet dřív do důchodu a do dneška skutečně vláda v této věci neudělala nic, jak slibovala v roce 1993, když se tyto důchody rušily, že bude kompenzace za zrušení důchodových kategorií. A na tom trvám. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Špidla mi byl vysvětlit, že jeho gesto znamenalo ne přihlášku do rozpravy, ale žádost o možnost dostat závěrečné slovo, které mu samozřejmě přísluší, tudíž v tomto okamžiku jsem nucen zeptat se, hlásí-li se ještě někdo do rozpravy k tomuto bodu? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím a je šance na případné závěrečné slovo navrhovatele i zpravodaje. Oba o tato slova požádali.

Mezi tím jsem obdržel - dovolte mi krátké slovo - žádosti dvou předsedů klubů o přestávku na jednání klubů. Pan kolega Mašek stahuje zpět, takže se jedná o žádost předsedy klubu ODS kolegy Uhdeho o 30minutovou přestávku. Chci se tedy ještě zeptat obou kolegů, navrhovatele i zpravodaje, zda chtějí využít svého slova teď nebo až po skončení přestávky? Takže dám ještě šanci, aby předkladatel pronesl závěrečné slovo, zpravodaj až po přestávce, kterou vyhlásím po vystoupení pana poslance Špidly, kterého žádám, aby se ujal slova.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, nemíním se ve svém závěrečném slově znovu vracet a opakovat argumentaci, která už zazněla. Snad jen několik poznámek, které upřesní některé věci a případně zareaguji na některé poznámky a výroky mých předřečníků.

Pan zpravodaj poslanec Krása se zmínil o tom, že doba pobírání důchodů je u nás poměrně dlouhá. Je to pravda. Současně mnoho předřečníků se zmínilo o tom, že střední věk naší populace je relativně kratší, než je obvyklé v západní Evropě. Tato zvláštní diskrepance je dána tím, že daleko méně lidí se u nás dožívá důchodového věku. 20 % mužů a zhruba 10 % žen umírá před dosažením důchodového věku.

To poněkud vysvětluje rozdílnost těch čísel.

Pan poslanec Škromach se již zmínil o tom, že měřítkem dobré sociální politiky není to, zda existují nebo neexistují sociální bouře. Pan poslanec Janeček naznačil, že sociální politika komunistického režimu nebyla příliš dobrá. Souhlasím s ním, sociální bouře také tehdy nebyly. To je dost důležité si uvědomit, co je a co není měřítkem.

Pokud jde o financování celého systému, chtěl bych zdůraznit, že minimálně do roku 2006 bude vždycky při 27% odvodu existovat z průběžného financování přibližně pětimiliardová roční rezerva nebo pětimiliardový roční přebytek.

K celkovému demografickému zarámování. V roce 1990 je v České republice 17 % lidí starších 60. let. V Evropě průměr Evropského společenství je 21 %. V roce 2010 bude tento poměr pro Českou republiku 19,2, pro Evropu 25,0 % . čili je naprosto zřetelné, že je tady podstatný rozdíl a tento rozdíl by měl najít nějaký výraz v důchodovém systému.

To, co rozvrací evropské důchodové systémy a důchodové systémy obecně, není pouhé demografické stárnutí, ale je to rozpad pracovního trhu. Míra nezaměstnanosti, která do 70. let byla kolem 3 % v Evropě běžně, dosahuje v současné době hodnot kolem 10 % a jsou státy, jako Finsko, které má kolem 17 %, nebo Španělsko, které má 21,20 %. Právě tento obrovský podíl lidí, kteří vypadají z trhu práce a snižují ekonomickou zapojenost, rozvrací sociální systém.

A na závěr mi dovolte, abych poděkoval kolegovi Matulkovi, že se mě zastal, ale já si nejsem jist, jestli se pan ministr Vodička dopustil nepřístojnosti. Po mém soudu je v parlamentě možné leccos a pan Vodička provedl jednoduchý pokus. Existuje důležitá vlastnost, kterou by měl mít ministr práce, a to je schopnost vcítění se. Pan ministr si vyzkoušel, zda se vcítil do mého duševního rozpoložení. Nevcítil se a tento pokus v tomto momentě byl neúspěšný. Děkuji. (Potlesk poslanců klubu ksčm a čssd.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu předkladateli za závěrečné slovo a dovolte mi po konzultaci s některými předsedy i jiných klubů, konkrétně s předsedou klubu čssd panem Grossem, abych vám navrhl následující postup.

V tomto okamžiku bychom vyhověli žádosti o přestávku pro jednání klubů - je 11.44 hodin - čili uděláme přestávku pro jednání klubů do 12.30 hodin. Vysvětlím proč.

Očekává se, že v průběhu dnešního odpoledne bude s ohledem na ustavující schůzi Senátu vyhlášena dvouhodinová přestávka. Původní záměr byl pracovat nonstop do 13.30 hodin, poté vyhlásit dvouhodinovou přestávku do 15.30 hodin, protože na tuto schůzi Senátu jsou zváni předsedové klubů, předsedové výborů, místopředsedové a předseda Poslanecké sněmovny, čili přibližně 20 poslanců a schůze by asi v této souvislosti nebyla ve stavu projednávat některé věci.

Navrhuji tedy, abychom se ve sněmovně sešli ve 12.30 hodin po přestávce na jednání klubů. Pokud to umožní názory jednotlivých klubů, jednali bychom dále do 13.30 hodin, pokud ne, pak bychom se rozhodli o dalším postupu v souvislostech, které jsem naznačil.

Děkuji vám a vyhlašuji přestávku do 12.30 hodin.

(Schůze přerušena v 11.45 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 12.34 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, prosím vás, abyste se dostavili z kuloárů a zaujali ve sněmovně svá místa.

Pan poslanec Ruml má náhradní kartu číslo 1.

O slovo požádal předseda klubu Občanské demokratické aliance pan Ivan Mašek. Uděluji vám slovo a sněmovnu prosím o klid.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych v této chvíli jménem poslaneckého klubu ODA podal dva procedurální návrhy.

Prvním je návrh na přerušení projednávání tohoto bodu.

Tím druhým je návrh na okamžité zařazení nového bodu, kterým je slib poslance.

Myslím, že je zřejmé, že v této věci, která je politicky kontroverzní, by v rámci dobrých vztahů v této sněmovně a poctivého politického boje nemělo být využíváno toho, že případně ještě nesložil v této chvíli mandát, je-li ten poslanec přítomen. Navíc je otázka, zda výklad, že poslanec může hlasovat teprve po složení slibu, jest jediným možným. Tedy předpokládám a prosím ostatní poslanecké kluby, by se zachovaly vstřícně k těmto návrhům a aby zejména neblokovaly druhý návrh na zařazení nového bodu.

Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane poslanče, dovolím si doplňující dotaz. Je to procedurální návrh. Pane poslanče Mašku, mám tomu rozumět tak, že v okamžiku, pokud samozřejmé sněmovna vyhoví vaší žádosti o zařazení nového bodu, kdy tento bod projednáme, pokračujeme v přerušeném bodu, který máme právě rozjednaný?

Poslanec Ivan Mašek: Je tomu tak, že po odhlasování prvního procedurálního návrhu na přerušení je tu druhý návrh na za.řazení nového bodu a po skončení tohoto bodu navrhuji pokračovat v bodu přerušeném.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Jsou to procedurální návrhy, o kterých se hlasuje bez rozpravy, pane kolego. Předseda klubu může vystoupit kdykoliv, nicméně -

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem snad špatně slyšel. Zástupce takového poslaneckého klubu, který díky podvodu měl celá léta vysokého funkcionáře ve vládě, hlásá tady teze o poctivosti a korektním vedení politického boje. (Poslanci buší do lavic na znamení nesouhlasu.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím sněmovnu o klid. Jednací řád umožňuje předsedovi klubu vystoupit kdykoliv.

Poslanec Miroslav Sládek: Děkuji. Dámy a pánové, nejvíce pokřiku při mých slovech tady produkoval ministr vnitra, který zastává takovou funkci, aniž má vysokoškolské vzdělání.

Dámy a pánové, nyní sledujeme, že se z podvodníků postupně dělají hrdinové.

(Poslanci ODS odcházejí ze sněmovny.)

Nyní sledujeme, že se postupně nakonec z podvodníků dělají hrdinové. Uznávám, že tím, že se někteří poslanci vzdali svého mandátu, přece jenom prokázali, že v nich alespoň trochu cti zůstalo. To je snad liší od těch, kteří se mandátu nevzdali. Ale zároveň to neznamená, že by bylo nutné z nich ve sdělovacích prostředcích dělat hrdiny. Jestliže někdo díky podvodům celá dlouhá léta zastává vysokou funkci ve vedení našeho státu, je to podvodník a ani pozdní lítost z něho nic jiného nedělá.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O slovo se přihlásil předseda klubu ODA pan Ivan Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, jen krátce. Všichni víte, že jsem tady nedělal z nikoho žádného hrdinu. Šlo mi o věc, o hlasování. Šlo mi o to, aby při tomto hlasování politicky kontroverzním byly strany ve sněmovně zastoupeny tak, jak o tom rozhodli voliči v těchto volbách.

Jinak chci říci, že pan předseda Sládek - stejně jako obvykle - ukázal, že i kdyby měl sedmnáct oprávněných titulů, tak se nedovede chovat slušně.

Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dovolte mi, abych vám připomenul, že jsem vás odhlásil a požádal vás o novou registraci. Někteří již tak učinili. Za několik sekund dám hlasovat o dvou procedurálních návrzích pana poslance Maška, z nichž první byl návrh na přerušení projednávaného bodu a druhý na zařazení bodu nového, a to konkrétně bodu slib poslance. Pokud by toto prošlo, bod byl zařazen, hned potom budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 177 a ptám se, kdo je pro návrh poslance Maška? Hlasování bylo zahájeno teprve v tomto okamžiku, takže prosím ty, kteří byli pro, aby stiskli ještě jednou tlačítko.

Zdá se, že bude nutné zrušit toto hlasování, protože bylo zahájeno později. Nechám doběhnout čas a prosím techniku, aby byla připravena na hlasování.

Ještě jednou, dámy a pánové, zahajuji hlasování č. 178. Ptám se, kdo je pro návrh poslance Maška na přerušení projednávaného bodu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že z přítomných 187 poslanců bylo 94 pro, tudíž byl tento návrh přijat.

V tomto okamžiku můžeme hlasovat o zařazení nového bodu, jak už jsem oznámil, jedná se o bod

51.

Slib poslance

Zahajuji hlasování poř. č. 179 a ptám se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že z přítomných 188 poslanců bylo 154 pro a 7 proti.

Byl tudíž zařazen nový bod, k jehož projednání neprodleně přistoupíme.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, na této schůzi v úterý 17. prosince prohlásil pan poslanec Jan Kalvoda, že se vzdává svého mandátu. Žádám nyní místopředsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Jitku Kupčovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor po prohlášení pana poslance Jana Kalvody učinil, představila nám nového poslance a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který by pan poslanec složil do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Dávám slovo paní poslankyni Kupčové.

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci. (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Paní kolegyně, páni kolegové, já bych vás prosil o trochu klidu, aby paní poslankyně dostala šanci přednést to, co má. Děkuji vám.

Poslankyně Jitka Kupčová: Dne 17. prosince 1996 se pan Jan Kalvoda na 7. schůzi Poslanecké sněmovny vzdal svého poslaneckého mandátu. Mandátový a imunitní výbor na své 6. schůzi dne 18. 12. 1996 přijal usnesení č. 23, ve kterém konstatoval, že pan Jan Kalvoda se poslaneckého mandátu platně vzdal a zároveň že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Oldřich Kužílek.

Dne 18. prosince 1996 předal předseda Poslanecké sněmovny pan Miloš Zeman novému poslanci Poslanecké sněmovny osvědčení o vzniku mandátu.

V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí pan poslanec Oldřich Kužílek poslanecký slib. Žádám pana poslance Kužílka, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance. (Shromáždění povstává a nový poslanec skládá slib do rukou předsedy PSP.)

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dovolte, abych mezi námi uvítal pana poslance Oldřicha Kužílka, který se vrací do poslanecké práce, a popřál mu hodně štěstí a uspokojení.

Děkuji zároveň Sněmovně za to, že umožnila, aby byl proveden tento akt. Vracíme se do okamžiku, kdy jsme přerušili projednání předchozího bodu. Dovolím si vám připomenout, že svého práva na závěrečné slovo využil pan poslanec Špidla. Teď vidím přihlášku předsedy klubu KDU-ČSL pana poslance Boráka. Pan poslanec Špidla už pohovořil, teď má šanci dostat slovo zpravodaj pan poslanec Krása. Pokud by pan poslanec Krása nechtěl využít svého práva na závěrečné slovo - vidím, že nechce - tak jsme v okamžiku, kdy bychom měli hlasovat o návrzích přednesených v rozpravě. Byl vznesen jeden návrh a ptám se pana předsedy klubu KDU-ČSL pana Boráka, je-li to ten okamžik, kdy chce ještě požádat o slovo. Je. Prosím, uděluji vám slovo.

50.

Návrh poslanců Vladimíra Špidly a dalších na vydání

zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,

o důchodovém pojištění (sněmovní tisk 63) - prvé čtení

Poslanec Josef Borák: Pane předsedající, pane předsedo, vážená Sněmovno. Já bych chtěl požádat o přerušení do půl druhé. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pokud žádá předseda klubu KDU-ČSL o přestávku na schůzi klubu, je zvykem vyhovět. V tomto okamžiku, což jsem vám sdělil už při dopoledním jednání, vám oznamuji, že schůze bude přerušena s ohledem na ustavující schůzi Senátu do 15.30 hodin, kdy se vrátíme do Sněmovny a budeme hlasovat o návrhu, který vznesl v rozpravě pan poslanec Krása. Děkuji vám a těším se na shledanou.

(Schůze přerušena ve 12.46 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 15.33 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji odpolední jednání.

Oznamuji pro potřeby stenozáznamu, že paní poslankyně Svobodová má náhradní kartu č. 12.

Jenom bych připomenul, že dokončíme projednání bodu 34, kterým je novela zákona o důchodovém pojištění. Připomenu, že byla ukončena rozprava a navrhovatel, pan poslanec Špidla přednesl závěrečné slovo. Zpravodaj pan poslanec Krása se práva na přednes závěrečného slova vzdal.

V tomto okamžiku jsem povinen připomenout, že v průběhu obecné rozpravy byl vznesen panem poslancem Krásou návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona. Zahajuji hlasování pořadové číslo 180.

Kdo je pro, aby tento návrh zákona byl zamítnut, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, ať učiní taktéž.

Konstatuji, že z přítomných 187 poslanců bylo 90 pro, 96 proti. Tento návrh nebyl přijat.

Někdo vznáší bezprostředně po hlasování námitku? Nikdo. Tento návrh nebyl schválen.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednáni. Předložený návrh zákona se navrhuje přikázat výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Nikdo nevznáší jiný návrh? Neviděl jsem pana poslance Wagnera, omlouvám se. Pan poslanec Wagner z místa navrhuje, aby se tento návrh přikázal rovněž rozpočtovému výboru. Táži se, zda je ještě jiný návrh. Není.

Tak se vás tedy zeptám, kdo souhlasí, aby předložený návrh byl přikázán výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Zahajuji hlasování pořadové číslo 181.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že ze 188 přítomných poslanců hlasovalo 130 pro, 29 proti. Návrh byl přikázán výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

V tomto okamžiku budeme hlasovat, aby tento návrh byl přikázán rovněž výboru rozpočtovému. Zahajuji hlasování pořadové číslo 182.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že z přítomných 188 poslanců bylo 126 pro, 16 proti. Projednávaný návrh zákona jsme v prvním čtení přikázali výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a výboru rozpočtovému. Tímto jsme skončili projednávání tohoto bodu. (Potlesk.)

Paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vám oznámil novou věc. Prosím, abyste setrvali ve sněmovní síni, jedná se o věc důležitou.

Na předsedu Poslanecké sněmovny se obrátil svým dopisem místopředseda vlády Ivan Kočárník se žádostí o uvolnění prostředků ze státních finančních aktiv České republiky k úhradě nákladů spojených s účastí České republiky při mírových operacích v Bosně a Hercegovině. Předseda Poslanecké sněmovny vám žádost vlády k uvedenému uvolnění prostředků, která obsahuje návrh usnesení Poslanecké sněmovny a důvodovou zprávu, nechal rozdat. Současně rozhodl přikázat tuto žádost k projednání rozpočtovému výboru, zahraničnímu výboru a výboru pro obranu a bezpečnost.

Navrhuji vám, vážené kolegyně a kolegové, abyste souhlasili s rozšířením pořadu této schůze o uvedenou žádost vlády České republiky a její projednávání zařadili za bod 61 schváleného pořadu.

Pan poslanec Filip, předseda klubu KSČM, se hlásí o slovo a já mu ho dávám.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, pane předsedo, vážená vládo, dovolte mi, abych se vyjádřil k tomu, co bylo právě řečeno. Jde o žádost vlády České republiky, abychom uvolnili ze státních finančních aktiv prostředky na pobyt našich vojáků v Bosně a Hercegovině.

Já jsem přesvědčen o tom, že pan ministr financí o této věci věděl již v době projednávání státního rozpočtu, a proto podle § 54 odst. 6 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny vznáším námitku za 22 poslanců KSČM proti zařazení tohoto bodu na program této schůze.

Zároveň žádám další poslanecký klub - i když to není potřeba - jestli se k této žádosti připojí, a tím by tento bod nemohl být podle jednacího řádu zařazen na jednání této schůze.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pokud předseda klubu KSČ pan poslanec Filip předloží seznam, na kterém bude uvedeno dvacet jmen minimálně, není o čem hlasovat. Táži se, má-li tento seznam a zároveň jestli vyslyšel někdo jeho výzvu. Já to nechci kontrolovat. Já vím, že klub KSČ má více než dvacet poslanců, ale formalitám je třeba učinit zadost. Hlásí se předseda klubu SPR-RSČ.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, blíží se vánoce. Jistě každému z vás jde o to, abychom ušetřili čas, takže pro zkrácení času se republikánský klub připojuje k tomuto požadavku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: V tomto okamžiku konstatuji, že nepotřebuji žádný seznam. Podle paragrafu 54 odstavce 6 našeho jednacího řádu nelze hlasovat o předneseném návrhu a můžeme přikročit k projednávání dalšího bodu schváleného programu.

Dalším bodem je

52.

Návrh poslanců Karla Machovce a dalších

na vydání zákona o zemědělství

(zemědělský zákon), sněmovní tisk 77

Jde o první čtení. Návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 63 a stanovisko vlády jako sněmovní tisk 63/1. Návrh uvede předseda zemědělského výboru pan poslanec Karel Machovec, kterého prosím, aby se ujal slova. (Hluk v sále.) Já ještě jednou vyzývám předkladatele a prosím sněmovnu o klid. Pan poslanec Machovec se ujme slova.

Poslanec Karel Machovec: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, vážená vládo, dovolte mi, abych jménem svým a dalších kolegů, kteří se podíleli na přípravě tohoto návrhu zákona, předložil ctihodné sněmovně po několikáté návrh zákona o zemědělství. Dovolte mi tento návrh uvést několika čísly.

Od roku 1990 zaznamenala zemědělská prvovýroba účetní ztrátu kolem 48 miliard Kč. Tato účetní ztráta nezahrnuje vnitřní ztráty tohoto resortu, které tuto částku podstatně převyšují a stávají se zejména vzhledem ke stavu půdní výživnosti minimálně rizikovou záležitostí.

Pokud chceme vstoupit do Evropské unie, musí být naše zemědělství konkurenceschopné. (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím všechny poslance, kteří nemají zájem poslouchat předkladatele, aby se buď pokusili omezit hluk, který vytvářejí ve sněmovně, nebo sněmovnu opustili. Můžete pokračovat, pane poslanče.

Poslanec Karel Machovec: Děkuji. Zemědělský zákon z tohoto hlediska je ve většině, nebo alespoň v části zemí Evropské unie i v USA důležitou součástí právního systému. Zemědělský zákon lze prezentovat jako výraz respektování specifik reprodukčního procesu zemědělství, uznání přínosu mimoprodukčních funkcí, aktivit zemědělství a akceptování negativních důsledků selhávání trhu na ekonomiku zemědělských podniků, Zároveň je však nutné chápat je jako výraz legislativně garantovaného finančního zohlednění těchto i jiných objektivně existujících problémů ve prospěch zemědělské prvovýroby.

Věcně obsahové pojetí a zaměření, rozsah zpracování, stupeň konkretizace i míra podrobností, problémové členění a formální uspořádání zemědělského zákona jsou v jednotlivých zemích rozdílné, i když touto zákonnou úpravou sledují stejný cíl. Jeho výrazem je legalizace společenského konsensu, podmíněného respektováním postavení, úlohy, významu, nezastupitelnosti produkčních a mimoprodukčních funkcí. (Trvá hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Ještě jednou prosím o klid. Pánové z poslaneckého klubu ODS, skutečně chápu, že je o čem vzrušeně diskutovat, ale slušnost nám velí opustit v takovémto okamžiku jednací síň. Prosím ještě jednou, aby v jednací síni zůstali ti, kteří chtějí pana poslance Machovce poslouchat. Když mluví jeden, ostatní mlčí - tak zní základní pravidlo slušného chování. Pokračujte, pane poslanče.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP