Středa 18. prosince 1996

6. den schůze (18. prosince 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 187 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí l. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

(Schůze zahájena v 9.07 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené dámy, vážení pánové, prosím, abyste zaujali svá místa, budeme pokračovat v jednání. Kancelář poprosím, aby nám umožnila jednat.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte, abych zahájil dnešní jednání. Dovolte, abych vás požádal o souhlas s tím, aby prvním bodem tohoto jednání byl slib poslance. Navrhuji vám tuto změnu a ptám se, zda jsou proti tomuto nově zařazenému bodu nějaké výhrady. - Není tomu tak.

Ještě tři technická sdělení. Pan poslanec Češka má náhradní kartu 26, paní kolegyně Šojdrová má náhradní kartu 6 a pan kolega Jaroslav Novák 4.

Prvním bodem tedy je

46.

Slib poslance

Paní poslankyně, páni poslanci, na této schůzi v úterý 17. prosince prohlásila paní poslankyně Pavla Jurková, že se vzdává svého mandátu. Požádal bych proto nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Annu Röschovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor po prohlášení paní poslankyně Jurkové učinil, představila nám nového pana poslance a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který by pan poslanec složil do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Dávám slovo paní poslankyni Anně Röschové.

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedající, pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, dne 17. prosince 1996 se paní Pavla Jurková na 7. schůzi Poslanecké sněmovny vzdala svého poslaneckého mandátu.

Mandátový a imunitní výbor na své 6. schůzi dne 18. 12. 1996 přijal usnesení č. 22, ve kterém konstatoval, že paní Pavla Jurková se poslaneckého mandátu platně vzdala a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Vladimír Procházka.

Dne 18. prosince 1996 předal předseda Poslanecké sněmovny pan Miloš Zeman novému poslanci Poslanecké sněmovny osvědčení o vzniku poslaneckého mandátu. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny složí pan poslanec Vladimír Procházka poslanecký slib. Žádám pana poslance Procházku, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance. (Děje se.)

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Poslanec Vladimír Procházka: Slibuji. (Potlesk sněmovny.)

Poslankyně Anna Röschová: Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dovolte, abych pana poslance Vladimíra Procházku mezi námi uvítal a popřál mu, aby se úspěšně zapojil do práce v Poslanecké sněmovně a aby jeho krok do náročné a odpovědné poslanecké práce byl šťastný.

Děkuji panu předsedovi sněmovny, děkuji paní předsedkyni mandátového a imunitního výboru.

Tím jsme se vyrovnali s nově navrženým bodem. Nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu pan kolega Sládek, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jak dlouho se tady ta fraška bude táhnout? Jak dlouho v ní budou pokračovat? Jakou hodnotu má slib poslance o tom, jak bude vykonávat atd. - to jste tady před chvíli slyšeli -, když ten slib poslance přednáší člověk, který sám měl stejné problémy? Lžidoktoři, lžimagistři apod., vyzývám je k tomu, aby také se vzdali svého poslaneckého mandátu! (Potlesk klubu poslanců KSČM a SPR-RSČ.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S procedurálním návrhem se nyní hlásí pan poslanec Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si navrhnout nový bod programu 7. schůze Poslanecké sněmovny dle § 54 odst. 5 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu, s názvem "Usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se pověřuje organizační výbor k prozkoumání oprávněnosti užívání akademických titulů poslanci Poslanecké sněmovny". Tento bod navrhuji zařadit ihned.

V případě, že návrh nebude přijat, dovoluji si navrhnout doplnění programu dnešní schůze o další nový bod s názvem "Usnesení Poslanecké sněmovny k užívání akademických titulů", který rovněž navrhuji zařadit ihned.

V tomto usnesení navrhuji, aby získáním mandátu poslance Parlamentu České republiky nabyl poslanec právo doživotně užívat titul obojího práva, tj. JUDr., a to bez ohledu na dosažené vzdělání. Zdůvodnění: Mám vážné obavy, že po zamítnutí návrhu kolegy poslance Sládka, aby mandátový a imunitní výbor prověřil oprávněnost akademických titulů užívaných poslanci, a nebude-li přijat můj návrh usnesení číslo 1, máme bohužel přijetím mého návrhu číslo 2 jedinou, dokonce jedinečnou možnost, jak obhájit tento ctihodný zákonodárný sbor před znechucenou a silně zneklidněnou veřejností a jak paralyzovat nepřízeň sdělovacích prostředků, stojících jednoznačně proti této sněmovně. Nepodceňoval bych ani uštěpačné poznámky a výsměch od námi odhlasovaného senátu, který nás pomalu, ale jistě vytlačuje na politickou periférii, aniž de facto začal vůbec fungovat.

Dámy a pánové, každý z nás při výkonu svého povolání hájí s buldočí právnickou urputností, samozřejmě v rámci výše svého platu, zájmy občanů. Bohužel, většinou i se stejným výsledkem, tj. nulovým, jako dobře placený advokát.

Dovolím si zde citovat bývalého poslance Josefa Valentu, který odchycen ve foyer občanem vytrvalcem a dotázán, kde tu sežene - pochopitelně zdarma - advokáta, pronesl nesmrtelný výrok: Všichni jsme tu advokáti.

Dámy a pánové, když někteří z nás nedokázali jít do sebe a řídit se příkladem paní kolegyně Jurkové a pana ministra Kalvody, žádám vás ve jménu obnovy dobrého jména tohoto parlamentu o podporu mého návrhu. Třetí cesta - jak s oblibou tvrdí pan premiér - neexistuje.

Závěrem několik vět. I já se omlouvám této sněmovně, že jsem neoprávněně užíval titul vojín v záloze. Nehodlám se sice vzdát mandátu, ale měl bych zájem o uvolněné křeslo místopředsedy vlády. Jeden z mých kolegů v této sněmovně se stal náměstkem ministra jen proto, že projevil zájem. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Podle panem poslancem užitého nebo odvolávaného paragrafu a odstavce se o této změně pořadu hlasuje bez rozpravy. Prosím tedy, abyste se přihlásili všichni hlasovacími kartami. Budeme o dvou návrzích pana poslance Krejsy hlasovat ihned.

Ptám se tedy, kdo podporuje první návrh pana poslance Krejsy? Zahájil jsem hlasování č. 172. Kdo je pro? Kdo je proti?

Návrh na rozšíření programu byl přijat - pro hlasovalo 94, proti 14 poslanců.

Rozumím-li dobře panu poslanci Krejsovi, nemusím již nechat hlasovat o druhém návrhu, který byl podmíněn.

47.

Usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se pověřuje

organizační výbor, aby prozkoumal oprávněnost užívání

akademických titulů poslanci Poslanecké sněmovny

Dámy a pánové, prosím pana kolegu Krejsu, aby přednesl návrh usnesení. Otvírám tedy tento nový bod. Ještě jednou ho prosím o návrh na usnesení.

Poslanec Josef Krejsa: Navrhuji usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se pověřuje organizační výbor...

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Můžu vás přerušit, pane kolego? Poslanecká sněmovna žádá. Děkuji.

Poslanec Josef Krejsa: Poslanecká sněmovna žádá organizační výbor k prozkoumání oprávněnosti užívání akademických titulů poslanci Poslanecké sněmovny, a to do termínu příští schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím, aby se pan kolega posadil.

Otevírám rozpravu k přednesenému návrhu na usnesení. Jen poprosím, aby pan kolega souhlasil, aby tam místo písmene "K" byla čárka a aby v tom textu. Děkuji.

Pan kolega Filip se hlásí. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, rád bych ještě rozšířil to usnesení o Senát, jestli je to možné. (Hlasy: To nejde.) Omlouvám se.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Mluví pan kolega Filip. (Hluk v sále.)

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, klub KSČM doloží Kanceláři Sněmovny všechny diplomy z vysokých škol, které vlastní členové našeho politického klubu. Žádný z našich poslanců nemá tento problém, který je tady takovým způsobem - neobvyklým - ve Sněmovně diskutován.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Sládek se hlásí. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miroslav Sládek: Taktéž klub republikánských poslanců může kdykoliv doložit a předložit náležitá osvědčení, ovšem s tím rozdílem, že komunističtí poslanci mají trochu jinačí problém. Oni mnohé své tituly dokonce tají. (Smích.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Hlásí se pan kolega Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, dámy a pánové, nevím, jestli to je vhodné téma k diskusi, ale já se omlouvám panu kolegovi Sládkovi, že nemám večerní universitu marxismu-leninismu, jestli mu stačí, že jsem byl v krajské politické škole, tak tu jsem absolvoval. (Smích. Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se dále hlásí pan kolega Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, nejsme detailisté ... (Smích. Potlesk.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za pochopení, že mohu ukončit rozpravu. Budeme hlasovat. (Hluk v sále.) Slova se ujme pan kolega Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, ctěné dámy, vážení pánové, já doufám, že jsme zákonodárný sbor České republiky a že nám není zapotřebí si to, co se nám stalo, rozmazávat více po ústech. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Končím rozpravu. Budeme hlasovat o návrhu pana kolegy Krejsy. Já se vás, dámy a pánové, ptám, zda-li si ještě někdo přeje, aby pan kolega Krejsa přečetl návrh usnesení. Není tomu tak. Budeme hlasovat. Zahajuji hlasování č. 173 a ptám se vás:

Kdo podporuje tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Usnesení bylo přijato. Pro hlasovalo 101 poslanců, proti 11. (Potlesk.)

Tím jsme se vyrovnali s tímto bodem. Děkuji panu kolegovi Krejsovi.

Dámy a pánové přistoupíme k dalšímu bodu schválenému pořadu, kterým je bod 32, a to návrh poslanců Miroslava Sládka a dalších ... Pan kolega Sládek se hlásí - ještě mimo tento bod? (Poslanec Sládek: Před.) Předseda klubu pan kolega Sládek se ujme slova.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k tomu, jaká nastala situace, protože já bych rozhodně tu situaci nepodceňoval, vzhledem k tomu, jaké to může mít dopady na politickou scénu, na veřejné mínění, jaké to vůbec může mít nedozírné důsledky pro další vývoj v České republice, protože to rozhodně nelze odbýt mávnutím ruky, že tvorbou legislativy je pověřen člověk, který něco předstírá, předstírá titul, může předstírat i schopnosti, znevažuje to celou politickou scénu, já si myslím, že v této chvíli by bylo krajně nevhodné pokračovat ve schůzi Poslanecké sněmovny, protože by se nám mohlo také stát, že za půl hodiny vystoupí další poslanec s tím, že lživě užíval titul doktora práv a vzdává se svého poslaneckého mandátu. Proto navrhuji, ukončit tuto schůzi a zbývající body přesunout na schůzi únorovou.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Procedurální návrh, o němž se hlasuje bez rozpravy. Zahájil jsem hlasování č. 174.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat. Z přítomných 174 poslanců, pro hlasovalo 22, proti 118.

Vracíme se tedy podle pořadu k bodu 32, kterým je návrh poslanců Miroslava Sládka a dalších ... Opět se hlásí předseda poslaneckého klubu pan kolega Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, je vidět, že zde ve Sněmovně nepanuje ani třeba náznak řekněme sportovního ducha. Jestliže je výprava horolezců třeba v Himálajích a jeden zahyne, výprava se vrátí. (Řečník se dívá na poslance Stráského. Smích.) Není to samozřejmě nutné zde, kde většina poslanců má naprosto hroší kůži a nedotkne se jich vůbec nic.

Co kdybych teď třeba vyzval některé poslance, jako třeba pány Zeminu a Röschovou (Smích.) - pardon - k tomu, aby se vzdali svého poslaneckého mandátu? Jak je vidět, nedotkne se jich to vůbec. Já se obávám toho, že mnozí poslanci zde ve Sněmovně podceňují vzniklou situaci. Že se tady měří minimálně dvojím metrem. Dovedete si představit, co by tady ta Sněmovna dělala v případě, že by neoprávněné používal titul někdo z republikánských poslanců! Dovedete si představit ty přímo dramatické scény, za které by se nemusel stydět žádný autor divadelních her! Dovedete si představit to odcházení ze Sněmovny, dovedete si představit ten pískot, mlácení do lavic, kterým koneckonců v minulém období prosluli poslanci právě vládní koalice! Dovedete si představit to okatě dávané najevo jakési pohrdání! Dovedete si to představit, jaká by tady byla atmosféra! Ne, že by se republikánští poslanci vzdávali mandátu! Oni by dokonce o ten mandát byli připraveni! Protože si dovedu představit, jak podávají poslanci vládní koalice trestní oznámení, jak tomu kdejaký vyšetřovatel velmi rád vyhoví, a poté poslanci vládní koalice zbavují imunity. Dovedete si představit, jak může být nám, když nás mají dneska v imunitním a mandátovém výboru posuzovat lidé, jako třeba paní doktorka v minulém volebním období, nyní magistra Röschová, nebo pan doktor Zemina! Jak tito lidé mohou vůbec někoho posuzovat v imunitním a mandátovém výboru! Jak mohou říkat, co je špatné, co je správné! Kde máme ten záchytný bod? Tu jistotu, že budou naše případy posouzeny skutečně objektivně! Mizí jakákoliv jistota. V každém světě, v každé společnosti, v každé době pravděpodobně tu jistotu potřebujeme. Alespoň mnozí lidé.

Já vítám to, že poslanci strany, která disponuje několika lžidoktory, se vesele baví při mém projevu. Dávají tím najevo jednoznačné pohrdání elementárními lidskými způsoby, elementárními způsoby mezilidské komunikace a vůbec principy, na kterých je postavena - nebo by měla být postavena - demokratická společnost.

Znovu se vracím k imunitnímu a mandátovému výboru. Upozorňuji - nezáleží mi vůbec na tom, zda republikánští poslanci budou nebo nebudou zbaveni imunity. Když my něco řekneme nebo něco uděláme, tak si za tím také stojíme.

Já bych mohl klidně posloužit imunitnímu a mandátovému výboru ihned výrokem, za který mě může znovu probírat, za který mě může znovu hodnotit a klidně mě může zbavit únorového platu. Já jej milerád obětuji ve prospěch státního rozpočtu, abych tak přispěl na některou špatným rozpočtem zatíženou oblast, ať už to je bezpečnost, školství, zdravotnictví atd. Nehledě k tomu, že ty poslanecké platy jsou tak nehorázné, že kdyby poslanci každý druhý odevzdali na dobročinné účely, tak stejně jim ten průměr ještě vyjde takový, že budou daleko nad životní úrovní ostatních občanů, které tady zastupují.

Ale jde mi o princip. Sami se vžijte do situace, kdyby vás posuzoval člověk, který má takové problémy s přiznáním nebo nepřiznáním titulu. Nemůže se nikdo bránit nebo hájit tím, že o tom nevěděl, že k tomu nedal nějaký souhlas apod. Žádná politická strana nebo její zmocněnec by nikdy nedal titul člověku na kandidátní listinu nebo na jeho prohlášení nebo konec konců i do seznamu poslanců, který vyšel formou brožury. Tam zcela jednoznačně je minimálně tichý souhlas daného člověka. Takovíto lidé nás posuzovat nebudou. A ti, kteří jim to schvalují, taktéž ne.

Dámy a pánové, to, co se stalo, a jelikož skandál jde až do špiček vedení republiky - jsem také rád, že mě vůbec neposlouchá poslanec, jehož bunda pískala při výstupu z obchodního domu Krone - státní správy, výkonné moci, zákonodárné moci, přece nemůžeme přejít mávnutím rukou, jakoby se nic nestalo. Vždyť to znevažuje nejen vládu a parlament, ale to znevažuje celý náš národ a celou naši zem.

Jistě jste si všimli toho, že používám "náš národ, naše zem", protože znovu opakuji - a říkal jsem to už mnohokrát - že v Poslanecké sněmovně a vůbec na politické scéně České republiky se velmi často používá spojení "tato země, tento národ", jako kdyby současné vedení České republiky bylo sem dosazeno zvenčí, aby tuto zemi a tento národ zlikvidovalo. Potom se samozřejmě nedivme tomu, že někomu nejde přes ústa slovo "naši, náš". Znevažuje to náš národ, naši zem. Dělá to z naší země "Augiášův chlév". A ještě k tomu takový chlév, kde se nevyskytují normální druhy zvířectva, ale jakési podivné hybridy.

Znevažuje to a znehodnocuje to celý polistopadový vývoj. Když vedoucí činitelé České republiky neváhají se vydávat za doktory, jak potom máme věřit všemu ostatnímu, všem ostatním proklamacím?

Je symptomatické, že tato aféra s tituly se netýká tzv. extrémistických stran. Mnozí si pamatují, kolikrát zde ve sněmovně znělo zvláště třeba od činitelů Občanské demokratické aliance, že oni jsou slušní, oni jsou demokratičtí, oni by s nějakými extrémisty nikdy nespolupracovali. Ano, oni jsou tak slušní, že neváhali podvádět.

Už zde byla řeč o tom, že např. klub komunistických poslanců má trochu opačné starosti. Dnes ve sdělovacích prostředích byla dokonce jedna zpráva, že tato aféra jde napříč politickým spektrem. Buď republikánská strana nepatří do politického spektra, ačkoliv zastupuje 8 % voličů, a nebo sdělovací prostředky záměrně dezinformují veřejnost. Opakuji - tato aféra nejde napříč politickým spektrem, ale postihla zvláště strany vládní koalice a jednu spolupracující. Nazývejme věci pravými jmény, nebudeme mást veřejnost.

Dámy a pánové, často zde zaznělo, jaký bychom vyslali signál do zahraničí. Byly zde projeveny obavy o to, co o nás řekne Evropská unie, jak se na nás budou tvářit ve světě, když neschválíme ten a ten návrh zákona. Jaký je to neblahý signál do zahraničí, když se takovýmto skandálem otřásá celá zem a vedení naší země? Dávám ke srovnání - bylo by neblahým signálem, kdyby nebyl např. schválen špatně konstruovaný rozpočet, nebo je neblahým signálem to, že máme ve vedení republiky podvodníky? Myslím, že druhý příklad je rozhodně horším signálem do zahraničí, než to, že některé zákony byly třeba odloženy nebo projednávány déle, než si původně přála vládní koalice apod.

Je to velmi neblahý signál do zahraničí a tento signál můžeme ještě umocnit nebo jeho negativní dopad ještě zesílit tím, když to přejdeme mlčením. Jestliže se s touto aférou chceme vyrovnat, jsme nuceni k tomu, abychom se jí důkladně zabývali. Rozhodně si myslím, že ukončení této schůze do vyřešení různých problémů s tituly je rozhodně lepším, čestnějším a přímějším řešením, než dělat jako by se vůbec nic nestalo. A právě s ohledem na to - jak už zde bylo mnohokrát voláno - abychom nevysílali do zahraničí špatné signály, je nezbytné nutné, abychom se zachovali natolik čestně, že přerušíme jednání parlamentu do té doby, než bude tato aféra důstojným způsobem ukončena.

Mnohokrát jsem na náměstích hovořil o tom, že ve vládní koalici jsou to zloději, podvodníci atd. Přiznám se, jelikož vždycky s kritikou začínám u sebe a vždy se zamýšlím, zda já jsem neudělal chybu, mnohokrát jsem přemýšlel o tom, zda nejsem příliš náročný na poslance vládní koalice, ministry vládní koalice, zda jsem třeba nepřehnal svoji kritiku, zda jsem nebyl příliš tvrdý. Takto jsem nad tím přemýšlel a samozřejmě jsem se obával, abych někde zbytečně nebyl tvrdší, než to současná politická situace vyžaduje. Ale jestliže jsem hovořil o podvodnících ve vládě, vždyť jsem měl pravdu. Vždyť mě vývoj nakonec dal za pravdu. Hovořil jsem také o zlodějích. Nedá mi vývoj v příštích dnech za pravdu, že i zde to bylo konstatování faktu? Neprovalí se za pár dní třeba to, že privatizační linka Občanské demokratické aliance totálně rozkradla národní majetek? (Potlesk.)

Jak já tedy mohu teď pochybovat o svých výrocích, když už jeden z nich zde byl nad slunce jasněji potvrzen? Kde je záruka, že nebudou další taková potvrzení následovat?

Bylo by nutné vyvodit co nejpřísnější (jelikož nad zákonodárný sbor už není, musí to poslanci vyvodit sami vůči sobě) důsledky a musíme my sami být k sobě co nejnáročnější, protože my se nemůžeme uchýlit pod křídla někoho, kdo by za nás tady tu věc rozhodl. My musíme spoléhat jenom sami na sebe a s konečnou platností sami nad sebou také vynést verdikt.

Formálně pochybili mnozí poslanci i ministři tím, že předstírali jakési tituly. Ale řekněme, že tady to je formální stránka celého jevu. Řekněme, že to, že poslanci předstírali jakýsi titul, je ta méně důležitá stránka celého jevu. Okamžitě ale musíme posuzovat i obsahovou stránku věci. Jestliže ten poslanec nebo ministr zklamal ve formě, kde je záruka, že ten člověk nezklamal také po stránce odborné? Předstírali tituly a co když také předstírají schopnosti?

A tady ta druhá stránka věci je podstatně závažnější. Jestliže někdo předstírá jenom formu, možná že to nemusí zanechat stopy na výsledku jeho práce. Ale co když ten člověk, který se uchýlil k podvodu, ke lži, aby se dostal na výsluní politické scény, na výsluní společnosti, zároveň také předstíral schopnosti? Vždyť bývalý ministr Kalvoda byl celá léta pověřen tvorbou legislativy. Kde máme záruku, že tak jako falešné byly jeho tituly, nebyly falešné výsledky jeho práce? Kde máme záruku, že se nebudou teď v návaznosti jako lavina strhávat s tou aférou další a další věci, které by už šly do obsahové stránky?

Návrhy zákonů - podívejte se, ryba zapáchá od hlavy. Jaký pán, takový krám. Jestliže v čele resortu spravedlnosti je lžidoktor, kde máme záruku, že občany naší země pravidelně neodsuzují lžidoktoři ve funkcích soudců? Jak má potom občan předstoupit před soud, dovolávat se spravedlnosti, když ani nemůže věřit tomu, že předsedající soudu není náhodou podvodník, který si přisvojil titul jenom proto, aby třeba lépe vypadat nebo proto, aby ho prezident republiky jmenoval soudcem na doživotí?

Jak mohou občané věřit ve spravedlnost, když nemají záruku v tom, že tak jako šéf resortu je lžidoktor, mohou být samozřejmě i ostatní v jeho resortu také lžidoktoři?

Teď si představte, jak současní soudci, najmenovaní jako na běžícím pásu, odsuzují občany opět z politických důvodů. Já nemohu nepřipomenout 28. říjen 1994. Teď si představte, že se provalí, že ten člověk nemá vůbec akademický titul a že ho používal lživě. Příklad. Jak potom můžeme takovýmto rozsudkům důvěřovat nebo věřit ve spravedlnost a nezávislost soudů?

Znovu připomínám - jaký pán, takový krám a ryba zapáchá od hlavy. Jestliže zapáchá ministr, může smrdět celý resort. (Potlesk zprava.)

Republikáni zahájí sbírání podpisů na zřízení vyšetřovací komise ve věci neoprávněného používání akademických titulů. Kdo má čisté svědomí a na svůj titul má doklad, jistě se k těmto podpisům připojí. Nemáme přece co skrývat, pokud máme čisté svědomí. Vzpomeňte si, že se tady nedávno hlasovalo o mém návrhu na prověření akademických titulů (nedávno, před pár dny). Podívejte se do výstupu z počítače, jak hlasování dopadlo, a ověřte si, zda náhodou proti prověřování titulů nehlasovali ti, kteří neměli čisté svědomí.

Budeme sbírat také podpisy, které by umožnily hlasování o důvěře vládě. (Potlesk zprava.) To, co se stalo, je přece tak vážné, že předseda vlády nemůže prohlásit, že to nějak musíme ustát. Ustát vzniklou situaci může kmenový náčelník, kterému koneckonců také o nic nejde, pojištěno to má na několik generací dopředu, tak ustojí nějaký problém a pokračuje se dále. Já jsem možná podlehl klamnému zdání, že žijeme v demokratické společnosti, kde se věci rozhodně nedají ustát, ale musí se řešit.

Znovu opakuji, že předseda vlády by měl sám přijít s návrhem na demisi vlády, protože on dnes není schopen zaručit, že tam nemá další lžidoktory nebo inženýry nebo jak jsou otitulováni členové vlády. Předseda vlády není schopen zaručit, že tento skandál nebude pokračovat dále a že se celá vláda nakonec nesloží jako domino. Situace je natolik vážná, že jediným řešením je demise vlády, rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání nových parlamentních voleb. (Potlesk zprava.)

Pokud se někdo neubrání úsměšku při mých slovech, připomínám, že poslanec Kalvoda se za mými zády také často usmíval při mých slovech. Já sám jsem také nečekal, že já ve sněmovně budu a poslanec Kalvoda ne.

Jediným řešením jsou nové parlamentní volby, které by jediné mohly očistit celou politickou scénu, parlament a samozřejmě i vládu. To je jediný způsob, jak se s touto aférou vyrovnat. Rozhodně nemůžeme přijímat takové argumenty, jako že by to bylo drahé. Demokracie je drahá a všem nám by mělo být nejdražší to, jakou vůbec pověst má zákonodárný sbor. Vždyť podle nedávných průzkumů asi 25 % občanů věří zákonodárnému sboru. Kolik občanů bude asi věřit zákonodárnému sboru poté co se lavinovitě šíří tato aféra? Jistě nechceme být sborem, kterému nikdo nevěří a od kterého se každý odtáhne. Pokud nám záleží nejenom na pověsti zákonodárného sboru, ale především na osudu naší země, pokud nám záleží na osudu demokracie v naší zemi, tak jediným čestným řešením je skutečně vypsání nových parlamentních voleb.

Říkám na rovinu, že pokud někdo vystoupí proti tomuto názoru po zkušenostech s tím, že lidé, kteří neznali ústavu, mě poučovali o tom, jaká bude naše pracovní náplň atd., budu mít podezření, že kdo vystupuje proti novým parlamentním volbám, dělá to jenom proto, že se bojí o svoje křesílko a bojí se o svůj zajištěný post. Nic jiného v tom není a po zkušenostech - zvláště třeba s vedením parlamentu místopředsedou Vlachem atd. - v tom nic jiného ani být samozřejmě nemůže.

Podotýkám. Přistupoval jsem s maximální důvěrou ke všem funkcionářům sněmovny, protože jsem předpokládal, když někdo je na tak vysokém postu, že to má asi něčím podloženo. Řekněme schopnostmi. Takže když třeba místopředseda Vlach prohlásil, že nebudeme projednávat jednací řád Senátu atd., tak jsem předpokládal, že asi ví, o čem hovoří. Ale vždyť se tady nedá věřit ani jednomu prohlášení. Jak bych potom mohl věřit někomu, kdo vykládá, že nové volby nejsou možné proto, že bychom tím třeba ohrozili stabilitu republiky, apod. Tam jedině musíme hledat jediný důvod, a to, jestliže se někdo sem dostal, tak se hrozně bojí o to, aby nevypadl z kola ven. Postavme se čestné tomuto problému. Jediným řešením jsou nové parlamentní volby.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a znovu vyzývám poslance sněmovny, aby se připojili k podpisům na zřízení vyšetřovací komise ve věci neoprávněného postavení akademických titulů a k podpisům, které by umožnily vyvolat hlasování o důvěře vlády. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nejprve mi dovolte ještě několik technických připomínek. Pan kolega Teplík má náhradní kartu č. 8 a dovolte mi, abych vás seznámil s přehledem omluv poslanců z dnešního jednání. Pan kolega Pleva, jak jistě víte, je hospitalizován, pan kolega Miroslav Kapoun už není hospitalizován, už je zde, vítám ho a pan kolega Kalus je na zahraniční služební cestě, paní kolegyně Buzková je na mateřské dovolené a dovolte mi, abych při této příležitosti jí popřál mnoho úspěchů a nejen jí, ale i její Aničce. Pan kolega Vojíř je nemocen a pan kolega Recman z rodinných důvodů se na dnešní jednání omlouvá.

Nyní se přihlásil pan ministr Pilip. Také má možnost přihlásit se kdykoliv. Předávám mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP