Středa 9. října 1996

6. den schůze (9. října 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 195 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr hospodářství a průmyslu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy M. Říman, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr práce a sociálních věcí J. Vodička, ministr národní obrany M. Výborný, ministr kultury J. Talíř.

(Schůze opět zahájena v 9.03 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, hezké jitro, úspěšný den, budeme pokračovat ve schváleném programu 5. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste zaujali svá místa v poslaneckých lavicích. V průběhu schůze jsme odsouhlasili, že by prvním dnešním bodem měl být návrh usnesení Poslanecké sněmovny k ústním interpelacím.

O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny Jiří Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, byl jsem nyní v trochu zvláštní situaci, protože jsem chtěl navrhnout úpravu pořadu, ale nebylo co navrhnout vzhledem k nepřítomnosti některých. Po poradě předsedů klubů, s předsedou sněmovny a místopředsedy a po zvážení toho, že jsme včera přerušili projednávání asi nejvážnějšího bodu pořadu této schůze, což je rozpočet, navrhl bych vám, jenom o něco jiný postup, než jsme si odsouhlasili, a to, aby bod "usnesení k ústním interpelacím", byl přesunut za bod 47, čili tato schůze by začala informací pana kolegy Koláře o výsledcích voleb, případně návrh dalšího postupu a pak bychom se vrátili do bodu pořadu přerušeného, čili byla by zahájena rozprava ke státnímu rozpočtu. Berte to, prosím, jako můj procedurální návrh.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi.

Paní a pánové, rozhodneme bezprostředně hlasováním. Zahájil jsem ho, má pořadové číslo 135 a táži se, kdo souhlasí s návrhem pana místopředsedy Vlacha? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 129, nikdo proti. Děkuji.

Přesunuli jsme tedy tento bod.

Nyní prosím, aby nás předseda volební komise pan poslanec Robert Kolář seznámil s výsledkem voleb.

43.

Návrh volební komise na volbu členů Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro šetření okolností

krachu Kreditní banky, a. s. Plzeň

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych vás seznámil s výsledky druhého kola tajné volby člena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s. Plzeň.

K volbě bylo vydáno 193 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 193 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro jediného kandidáta poslance Michala Krause bylo odevzdáno 104 hlasů a byl zvolen jako poslední člen této komise. Tím volba končí.

45.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní

techniky Policie České republiky

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledky tajné volby předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu používání operativní techniky Policie České republiky.

K volbě bylo vydáno 193 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 193 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro poslance Pavla Severu bylo odevzdáno 94 hlasů, pro poslance Jana Vidíma bylo odevzdáno 65 hlasů. Ani ve druhém kolem nebyl nikdo zvolen, čímž tato druhá volba končí a předsedu lze volit na základě nových návrhů po vyhlášení termínu volební komisí.

Tolik k volbám, které proběhly během včerejšího dne. Ještě bych si dovolil požádat, pane předsedající, o jednu změnu schváleného programu. Protože nás ještě čekají tajné volby předsedů obou vyšetřovacích komisí a volební lístky v této době podepisují ověřovatelé a během deseti až patnácti minut by bylo možné zahájit tyto volby, chtěl bych požádat, aby sněmovna souhlasila s tím, že by body, které se týkají volby předsedů těchto dvou komisí, byly zařazeny v průběhu dnešního dne tak, jak to bude vyhovovat.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi.

Paní a pánové, já se nicméně domnívám, že ani volba předsedů nemusí být záležitostí zcela jednoduchou a že by možná bylo lépe, než začneme projednávat bod, týkající se prvního čtení státního rozpočtu, povzbudit ty, kteří mají připravit volbu k větší rychlosti, a že bychom to mohli zvládnout nyní.

Paní a pánové, abychom vyhověli jednacímu řádu, domnívám se, že je možno postupovat následujícím způsobem: Přeřadit ony dva body na teď, aby mohla proběhnout rozprava k návrhům na předsedy těchto komisí, protože ta by proběhnout měla a pak bychom postupovali tak, jak navrhl poslanec Kolář - v průběhu dopoledne bychom uskutečnili volbu.

Paní a pánové, dám hlasovat o svém procedurálním návrhu, aby v tuto chvíli proběhla rozprava k návrhům na předsedy.

Rozhodneme o tom v hlasování č. 136.

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Pro 136, proti 5. Takže tento procedurální návrh byl přijat.

Domnívám se, že je možno požádat nyní pana poslance Roberta Koláře, aby nás seznámit s návrhy, které přišly od jednotlivých poslaneckých klubů. Pro pořádek konstatuji, že jsme minulým hlasováním přeřadili bod 58 a bod 60.

49.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro šetření okolností

krachu Kreditní banky, a. s. Plzeň

50.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace

a ekonomického fungování POLDI Kladno

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhy na předsedy vyšetřovacích komisí tak, jak je v řádných termínech předložily jednotlivé poslanecké kluby.

Na předsedu vyšetřovací komise, zkráceně Kreditní banka Plzeň, byly předloženy dva návrhy. První návrh - poslanecký klub ČSSD navrhuje poslance Krause. Poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje poslance Vrzáně.

Na předsedu vyšetřovací komise Poldi Kladno obdržela volební komise v řádném termínu celkem 3 návrhy. Poslanecký klub ODS navrhuje poslance Klase, poslanecký klub ČSSD poslance Grégra a poslanecký klub ksčm poslance Exnera. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi. Otevírám rozpravu. Mám zde jednu písemnou přihlášku, a tou je přihláška paní poslankyně paní Jany Petrové, takže jí dávám slovo. Rád bych ještě informoval, že pan poslanec Ruml má náhradní kartu 26 a paní poslankyně Röschová náhradní kartu 23.

Poslankyně Jana Petrová: Pane předsedo, pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, vážená sněmovno, byl zde navržen kandidát na předsedu vyšetřovací komise související s krachem Kreditní banky Plzeň. Chtěla bych v tuto chvíli velmi jednoznačně a otevřeně vystoupit proti tomuto kandidátovi, vystoupit proti panu poslanci Krausovi.

Vystupuji proti jeho zvolení do čela vyšetřovací komise související s krachem Kreditní banky Plzeň. Poslanec Kraus byl od roku 1986 komunistickým poslancem. Nebyl tedy pouze řadovým členem KSČ, jak vyčítá některým současným politikům, ale měl velkou důvěru komunistické strany. My, kteří tady sedíme, asi víme, že být poslancem za politickou stranu neznamená obyčejné řadové členství, že v rámci politické strany je určitá hierarchie a že to znamená velkou důvěru, kterou tento člověk musí dostat, aby mohl za tuto stranu do parlamentu kandidovat.

Pro svůj vstup do parlamentu byl ochoten udělat cokoli, a proto také v dalších volebních obdobích kandidoval vždy za jinou politickou stranu, aby zde mohl sedět a mohl zde působit. Absolvování vysoké školy považuje pan Kraus pro svou osobu za dostatečnou kvalifikaci v oblasti bankovnictví, jak se sám v této věci vyjádřil. Podle mého názoru - i kdyby měl pět vysokých škol, s přihlédnutím k jeho politické minulosti a s důrazem na fakt, že ne všichni v té době mohli studovat, nedává mu to žádné morální právo kandidovat do čela této vyšetřovací komise. Žádám ho proto, aby se nad sebou zamyslel a na toto místo nekandidoval.

Můj politický program není bojem proti komunistům. To by se mi zdálo skutečně příliš málo. Podporuji pokračování transformace procesu české společnosti, a právě proto nemohu přenést přes srdce, aby lidé typu poslance Krause měli přímý vliv na tento vývoj. Podporuji ustavení této vyšetřovací komise, neboť i mne zajímají všechny příčiny krachu Kreditní banky Plzeň, mezi něž mimo jiné patří vysoká míra rizikovosti úvěrů a nízká platební kázeň klientů tohoto peněžního ústavu.

Zároveň respektuji názor opozice na místo předsedy vyšetřovací komise. Obracím se proto na Českou stranu sociálně demokratickou, na její vedení a na její poslance. Má pan poslanec Kraus skutečně vaši důvěru? Budete ho skutečně všichni podporovat a volit? Nemáte jiného, vhodnějšího kandidáta, který by více prospěl vaší pověsti?

Navrhuji vám pro dobré jméno Poslanecké sněmovny - zvažte tuto věc a nominujte na čelo komise někoho jiného. Pokud byste tento návrh nevzali v úvahu a své rozhodnutí nezměnili, obracím se na všechny poslance, kteří zde sedí, aby pana Krause v žádném případě nevolili. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Janě Petrové. O slovo se přihlásil předseda klubu Stanislav Gross a pak zdvihl ruku rovněž pan poslanec Michal Kraus.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, cítím se povinen reagovat na to, co zde bylo v tuto chvíli řečeno, protože to byla i výzva na vedení poslaneckého klubu. Budu se snažit, abych nebyl osobní, i když si myslím, že nebýt osobní se nepodařilo kolegyni, která před chvílí mluvila z tohoto místa.

Nejprve věcně. Kolega Kraus má důvěru poslaneckého klubu a my chceme, aby mohl působit v této vyšetřovací komisi, protože je pro nás zárukou, že vyšetřovací komise bude mít určitý tah na bránu a bude oproštěna určitých vnějších vlivů. Dovedu si představit, že jsou zde strany, které mají zájem na tom, aby tato vyšetřovací komise postupovala laxnějším způsobem a neměla příliš velký zájem o prošetření všech podrobností kolem této kauzy. Proto znovu říkám - tuto důvěru náš kandidát má.

K tomu, aby se pan poslanec Kraus zamyslel sám nad sebou, si myslím, že sami nad sebou by se zde mělo zamyslet více lidí. Nejsem člověk, který by měl jakoukoli komunistickou minulost. Moje největší funkce byla, že jsem byl šatnářem na průmyslové škole dopravní. Možná je to také nějaká funkce významná, která mi někdy bude omlacována o hlavu, ale já sám si myslím, že v tuto chvíli by se mělo rozhodovat mnohem více věcněji a zapomenout na to, co dnes má kdo v sobě.

Pokud jsou zde konkrétní výhrady vůči některému z kandidátů vzhledem k tomu, že má nějaké vazby na věc, kterou má šetřit, to je pro mne relevantní důvod. Pokud takovýto důvod bude zde vznesen, poslanecký klub čssd se nominací svého kandidáta bude zabývat. Ale takovéto argumenty pro nás nejsou argumenty k tomu, abychom zvažovali změnu této nominace. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Grossovi. O slovo se přihlásil předseda klubu ODS pan poslanec Milan Uhde.

Poslanec Milan Uhde: Pane předsedající, pane předsedo, nerad bych, aby standardní volba zavdala příčinu k ostrým výměnám názorů, ale chci reagovat na poznámku kolegy Grosse, že tu je klub nebo jsou tu poslanci, je tu síla, která nemá zájem na tom, aby se postupovalo ve vyšetřování případu Kreditní banky nestranně, podle principu "padni komu padni".

Chci k tomu říci, že jsem hluboce přesvědčen, že v této sněmovně neexistuje ani jediný klub, ani jediný poslanec, který by měl zájem na tom, aby se práce této komise brzdila. Všichni chceme, aby bylo vyšetřováno "padni komu padni", a prosím, aby podezření stran této věci už v této sněmovně nezaznívala. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Milanu Uhdemu. O slovo se přihlásil opět předseda klubu sociální demokracie, pan poslanec Stanislav Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Já se omlouvám, ale já bych byl rád, kdybychom neměli vzájemně krátkou paměť. Byla to nejsilnější strana v tomto státě - zatím nejsilnější - která ještě před několika týdny mluvila o tom, že vyšetřovací komise je jakási třetí cesta, a hovořila o tom, že tato vyšetřovací komise (teď slyším zezadu, že je to třetí cesta) - takže pane předsedo ODS, udělejte si jednotu ve své politické straně. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Michal Kraus, chce-li vystoupit. Nechce. Hovořit bude pan poslanec Čestmír Hofhanzl, pak pan poslanec Ullmann a paní poslankyně Petrová. (Hluk v sále.) Prosím o klid.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane předsedající, ctěné dámy, vážení pánové, naše společenství bohužel má velice krátkou paměť. My jsme neudělali po roce 1989 to, co jsme měli udělat, že jsme měli povolat k zodpovědnosti ty, kteří měli největší zodpovědnost a ty, kteří ji nejvíce zneužívali. Zajisté není pravda to, co říkal bývalý předseda sněmovny pan Uhde, že v této sněmovně nejsou lidé, kteří mají zájem na tom, aby to nešlo. To bohužel není pravda. Naše společnost je taková jaká je a tato sněmovna je také taková jaká je.

Já se stavím za názor, že předsedou této komise by Michal Kraus neměl být. Jsem pro to, aby v té komisi byl. Bohužel, jestliže moje cesta životem v minulosti byla taková jaká byla, měly by z toho být vyvozeny určité důsledky. A je to na všech stranách této sněmovny. Všichni jsme nějak poznamenaní. Myslím, že jsou zbytečné tyto ostré výpady, které se tu odehrávají.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Slova se ujme pan poslanec Ullmann, připraví se paní poslankyně Jana Petrová.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jen krátce zareagoval na slova předsedy klubu České strany sociálně demokratické, abychom si zjednali v klubu jasno. Tak aby bylo tedy jasno, samozřejmě nemusíme mít shodný názor na užitečnost zřízení té komise, ale to je, pane kolego, úplně o něčem jiném než to, co jste naznačoval bez jakéhokoliv důkazu a jako plivnutí a jako osočení, že někdo chce brzdit práci této komise. Nepleťte si, prosím, laskavě tyto pojmy. To je úplně o něčem jiném.

Samozřejmě připouštím, že kdyby pan poslanec Kraus byl šatnářem na KV KSČ, vadilo by mi to méně, než když za tuto stranu seděl v zákonodárném sboru. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Chtěl bych připomenout ustanovení o jednacím řádu, které jste porušil tím, že jste se obrátil přímo na pana poslance. Byl bych rád, kdybychom toto měli na paměti. Chcete ještě vystoupit s faktickou poznámkou?

Poslanec Josef Ullmann: Vážené dámy a pánové, pokud jsem tak učinil, učinil jsem tak bezděčně a omlouvám se.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za pochopení. Slovo má paní poslankyně Petrová, poté pan poslanec Michal Prokop.

Poslankyně Jana Petrová: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych prostřednictvím pana předsedajícího řekla panu poslanci Grossovi, že já jsem se přihlásila k ustavení této komise. Přihlásila jsem se i k tomu (bylo to v mém vystoupení jednoznačné), aby opozice měla předsedu vyšetřovací komise. Vy sám moc dobře víte (prosím opět pana předsedajícího, aby to bylo řečeno jeho prostřednictvím), že jsem zde hovořila skutečně o něčem jiném.

Vy jste velmi mladý člověk. Je vám možná 26 - 27 let, nejste o moc mladší než já. Pro mne vaše stanovisko osobní podpory pana poslance Krause je velmi zajímavé. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Janě Petrové. O slovo se přihlásil pan poslanec Michal Prokop.

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte i mně, abych tady z poněkud jiného úhlu pohledu vznesl námitku proti kandidatuře pana poslance Krause na funkci předsedy vyšetřovací komise. Mně samozřejmě také vadí politická minulost pana poslance Krause, ale koneckonců to je věcí klubu, který ho do této komise nominoval a nominuje ho i na tuto funkci. Jestli jim nevadí, co pan poslanec Kraus dělal před listopadem 1989, Je to jejich problém. Já pro něj hlas nedám.

Co ale považuji za podstatnější důvod, proč mu svůj hlas nedám a doporučuji to i vám, je způsob, jakým pan poslanec Kraus už několikrát dokázal politicky zneužít informace, ke kterým se dostával a které zveřejňoval. Já se domnívám, že v čele vyšetřovací komise by měl být někdo, kdo je schopen práci té komise objektivizovat a objektivně prezentovat.

Já se také domnívám, že na základě toho, co jsme poznali nejen v poslední době, ale za celou dobu politické kariéry pana poslance Krause zde v této sněmovně po listopadu, není on tím, u kterého bych mohl předpokládat, že bude jednat objektivně. A to je pro mne hlavní důvod, proč mu svůj hlas nedám a vyzývám i vás, kteří máte podobný názor, abyste mu jej rovněž nedali.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Prokopovi a rozpravu končím. (Hluk v sále.) Ještě se někdo hlásil? Pan předseda Sládek. Má samozřejmě slovo.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, v této rozporuplné debatě, která tady proběhla, republikáni stojí jaksi mimo jako nezávislý pozorovatel, protože podle mého názoru co se týká minulosti si kolegové odleva, přes sociální demokracii, lidovce, Občanskou demokratickou alianci a Občanskou demokratickou stranu nemají co vyčítat. Já nechápu, o čem tady byla vedena debata. (Potlesk.)

Mne však na celé debatě zaujala jiná věc, a to je zpochybňování odbornosti. Pochopte to, já nikoho nehájím, tím méně zástupce sociální demokracie, ale jde o jednu věc - jak může někdo v této sněmovně zpochybňovat odbornou způsobilost nějakého protikandidáta. Vzpomeňme si, není to přece tak dávno, je to pár let, kdy vlastně (alespoň podle oficiálního stanoviska) byli vzati bezvýznamní úředníčci z bezvýznamných výzkumných ústavů a z nich byli naděláni ministři a na slovo vzatí kovaní odborníci na tržní ekonomiku. (Potlesk.)

Těší mě samozřejmě souhlasné a úsměvné pokyvování soudruha ministra Dlouhého. (Veselost.)

Jak tedy lze zpochybňovat v tomto případě - znovu opakuji, aniž bych ho hájil - odborné kvality pana poslance Krause? Buď tedy přijmeme to, že jsme všichni přibližně stejně kvalifikováni pro řízení věcí veřejných, anebo budeme muset znovu přijmout teorii 17. listopadu 1989 jako sametového podvodu, který byl plánovitě a dlouhodobě připravován, kdy byli určití lidé soustředěni na určitých místech a v určitých skupinách, bylo jim poskytnuto školení, byla jim dána možnost získat si kvalifikaci třeba stážemi v zahraničí za tuhého totalitárního režimu, a v tom případě, pokud přijmeme teorii o spikleneckém pozadí 17. listopadu 1989, v tom případě bychom teprve mohli zpochybňovat odborné kvality některých poslanců v této sněmovně. Jedině v případě, že tato sněmovna bude konstatovat - ano, 17. listopad 1989 byl obyčejný a hanebný podvod, spáchaný na tomto národu, skupina lidí, která dneska vede tuto zemi, byla dlouhodobě na tento podvod připravována a jsme tedy obětí podivného divadla, které s námi sehrály pravděpodobně cizí země, případně cizí kontrarozvědné nebo rozvědné služby.

Pokud ovšem nechceme my tady přiznat, že 17. listopad 1989 byl podvod, tak v tom případě nechápu, jak mohou ti, kteří se před pár lety stali z ničeho ministry, řekněme, zpochybňovat odborné kvality těch, kteří dneska ještě třeba ministry nejsou. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sládkovi. Omlouvám se rovněž panu poslanci Ransdorfovi, že jsem ho neviděl přes roh stolu.

Poslanec Miloslav Ransdorf: Není třeba se omlouvat, že jsem nebyl zpozorován, ono vždycky záleží na tom, jak říká klasik, kde stojíme a podle toho, co vidíme. (Veselost.)

Chtěl bych ale v této souvislosti reagovat také na zmínku - i když ten ústav nebyl citován - o Prognostickém ústavu. Já bych ho nepokládal za tak bezvýznamný, mimo jiné proto, že před listopadem 1989 byla třikrát snaha ho zrušit, což se pak povedlo až po listopadu 1989 v roce 1993.

Dámy a pánové, já samozřejmě také mám raději historika a spisovatele Krause, než poslance Krause, ale myslím si, že diskuse o minulosti, které tady jsou, jsou naprosto zavádějící a také tuto sněmovnu myslím si unavují. Také definice minulosti mi značně vadí, protože jestliže se tady hovoří neustále o minulosti, tak se za minulost neustále bere úsek 1948 -1989. Toto poněkud omezující chápání minulosti by mělo skončit a jestliže o něm mluvíme, tak mluvme také o minulosti, která byla před rokem 1948 a minulosti, která byla po roce 1989. A je tedy ty zásluhy a nezásluhy třeba chápat v celé souvislosti.

Jestliže jsme měli za první republiky nepochybně demokratické zřízení, tak jeho vadou bylo to, že se opíralo o vládu různých pětek a sedmiček a že v podstatě jsme měli i ve státní správě jakousi multipartajní nomenklaturu. Pak jsme měli po roce 1948 jednopartajní nomenklaturu a teď máme opět multipartajní nomenklaturu. Myslím si, že při hodnocení minulosti by opravdu měl zavládnout střízlivější přístup, abychom se dívali na celé ono období a nikoli pouze na to, co se nám hodí podle příslušnosti stranické, a abychom se skutečně z toho, co bylo naší brzdou v postupu vpřed, poučili. Americký filosof Santayana říká, že ti, kteří se z minulosti nepoučili, jsou nuceni tuto minulost prožívat stále znovu. Bohužel to platí i pro vývoj po roce 1989, pro těch minulých 6 let. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi, přihlásil se o slovo pan poslanec Hofhanzl a pan poslanec Špidla.

Chtěl bych upozornit na jednu věc, která se možná teď trošku rozostřila. Na rozdíl od předsedů klubů, kteří mohou hovořit k čemukoliv, ostatní poslance chci upozornit na to, že projednáváme návrh volební komise na volbu předsedy vyšetřovací komise.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolím si jednu malou poznámku.

Přijmeme-li tu teorii spiknutí, pak je pravděpodobné, že ty cenzorské úřady také prostě připravovaly osobnosti na toto spiknutí.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pan poslanec Špidla se přihlásil.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, existuje řada metod, jak se zbavit nepříhodné instituce. Jedna z nich je pokusit se ji neustavit. Druhá, velmi oblíbená metoda, je metoda personálních obstrukcí. Tato metoda se zdá, že se stala technikou, kterou se někteří z vás pokoušejí oddálit plnou činnost komise pro vyšetření problémů Kreditní banky. Že tato metoda může být účinná, bych upozornil v případě komise, které se tu pracovně říká "velké ucho". Již několik měsíců se nedala do řádné činnosti právě proto, že zde dochází ke zřetelné personální obstrukci a vzhledem k tomu, že už jsem v jednom ze svých problémů zmínil problém času, který je v podstatě základním rozměrem pro jakýkoli lidský čin. Je zřejmé, že odkládat a ztrácet čas v případě této komise je totéž, jako komisi vůbec nezřizovat. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Špidlovi. Hlásí se pan poslanec Langer.

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane předsedající, pane předsedo vlády, vládo, vážené dámy a pánové. Přiznám se k tomu, že jsem skutečně neměl v úmyslu vystupovat, ale dochází zde opravdu k matení pojmů. Já zde nechci hovořit o tom, kdo je k čemu kvalifikován, kdo má jakou minulost, ale pojďme mluvit spíše o té přítomnosti.

Kolegyně Petrová se zde zmínila o osobě člověka, který si myslím, že je výjimkou v řadách sociální demokracie. Myslím si, že je tam mnohem více lidí, které lze - a já si nečiním právo takhle někoho soudit - označit za mnohem slušnější a kvalifikovanější na to, aby stanuli v čele komise pro vyšetřování okolností ukončení činnosti Kreditní banky.

Za malou chvíli budeme volit a já bych se chtěl obrátit třeba na tebe, Pavle, (k poslanci Dostálovi) - promiňte, pane předsedající, že se takhle obracím na pana kolegu Dostála -, vzpomeň si na tu básničku krátce po listopadu, kterou jsi recitoval z balkonu olomoucké radnice, koho volit a koho bychom volit neměli.

Nechci jít daleko do minulosti a zůstanu proto v přítomnosti. Zkusme tedy se zamyslet nad tím, zdali v čele komise může stát člověk, jehož strana pozvedla prapor boje za morálku, čistotu, mravnost, člověk, který za prazvláštních okolností dovezl do této republiky osobní automobily, člověk, který za prazvláštních okolností pronajímá byty a člověk, který v televizi v hlavním diskusním pořadu v neděli zpochybňuje odborné kvality Jany Petrové z období, když ona seděla ve vězení a on seděl tady jako poslanec komunistické strany. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Langerovi.

Nikdo se dále nehlásí, nemýlím-li se, takže končím rozpravu a oznamuji, že volba začne ihned a že budeme pokračovat v 10.00 hodin.

(Schůze přerušena v 9.45 hodin.) (Schůze opět zahájena v 9.58 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, budeme pokračovat v našem pořadu. Rád bych sdělil, že pan poslanec Karel Mach má náhradní kartu č. 25, pan poslanec Stráský náhradní kartu č. 21 a paní poslankyně Eva Fischerová náhradní kartu č. 2.

Ptám se, zda-li je zde ještě někdo další, kdo dnes bude hlasovat náhradními kartami. Zdá se, že ne.

Dámy a pánové, budeme pokračovat v projednávání

48.

Vládního návrhu zákona o státním rozpočtu

České republiky na rok 1997

Jako první vystoupí k této věci předseda vlády a poslanec pan Václav Klaus. Dále se připraví pan poslanec Grebeníček.

Prosil bych, pokud je to možné, abych dostával písemné návrhy, protože pak to působí určité nesnáze při řízení schůze. V tuto chvíli prosím pana ministerského předsedu Václava Klause a po něm vystoupí pan ministr Ivan Kočárník.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP