Úterý 8. října 1996

5. den schůze (8. října 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 195 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr hospodářství a průmyslu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy M. Říman, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr práce a sociálních věcí J. Vodička, ministr národní obrany M. Výborný, ministr kultury J. Talíř.

(Schůze zahájena ve 14.07 hod.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, zahajuji další jednací den schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste zaujali svá místa.

Dovolte mi oznámit, že pan poslanec Karel Mach má náhradní kartu číslo 5, pan poslanec Jan Černý má náhradní kartu číslo 2, pan poslanec Janeček má náhradní kartu číslo 6. Je ještě nějaké takové oznámení? Paní poslankyně Röschová oznámila, že má náhradní kartu číslo 3.

Dámy a pánové, dovolte, abych zahájil vystoupením z porady předsedy sněmovny, místopředsedů a předsedů poslaneckých klubů, kde jsme se zabývali otázkou, jak budeme postupovat v průběhu dnešní odpolední části jednání. Chtěl bych vás požádat, abyste zvážili podporu mému procedurálnímu návrhu na drobnou úpravu programu.

Podle toho, které body jsme již stihli projednat, nás nyní čeká - zjednodušeně řečeno - blok voleb, čiti body 57, 59, 62. K těmto bodům požádám za několik chvil o vystoupení předsedu volební komise pana kolegu Roberta Koláře.

Dal bych vám k úvaze procedurální návrh a požádal bych vás o podporu toho. abychom bod 42 - opatření ve vztahu k Libyi, bod 43 - celní zákon a bod 45 - oceňování majetku přesunuli za bod 47, což je vládní návrh zákona o státním rozpočtu tak, abychom se co nejrychleji dostali k zahájení projednávání tohoto bodu. Předpokládám, že v průběhu rozpravy nebo po jejím skončení k tomuto bodu zazní žádosti klubů o přestávky na jednání. Myslím, že by naše jednání v průběhu tohoto týdne mohlo být urychleno tím, že patřičný prostor pro jednání klubů bude vytvořen kromě jiného i dnes večer. To je můj procedurální návrh k drobné změně pořadu schůze.

Než dám šanci těm, kteří se hlásí ještě s dalšími věcmi do rozpravy, dal bych o tomto návrhu hlasovat.

Prosím ty, kteří se ještě nezaregistrovali, aby tak učinili. Oznamuji, že pan kolega Stanislav Gross má náhradní kartu č. 4. Mávání dalšího kolegy nerozumím, to má znamenat, že mi oznamujete co, pane kolego? Pan kolega Kopecký neoznamuje nic, žádnou změnu, oznamuje, že našel svou vlastní kartu. Nerozuměl jsem tomu gestu, omlouvám se, protože takto na mě většinou gestikulujete, abych vás odhlásil. To je z mé strany trochu nepochopení.

Dámy a pánové, není-li námitek, dám hlasovat o té změně pořadu schůze, tak jak jsem navrhl.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 131. Kdo je proti tomu návrhu?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 155 pro, jeden proti. Děkuji. Myslím si, že to přinese alespoň drobnou časovou úsporu.

A teď v souladu se zákonem o jednacím řádu dávám slovo panu poslanci Sládkovi, který se hlásí jako předseda klubu.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jako jeden z bodů na program této schůze byl zařazen návrh usnesení, kterým by se upravoval jednací řád Sněmovny v bodu interpelace. Vzhledem k tomu, že normálně při zahájení schůze v tuto dobu se losují přihlášky na interpelace, aby měli ministři dost času se na interpelace připravit, rád bych využil diskuse kolem tady toho usnesení, diskuse, která byla i dnes ve vedení Parlamentu, k tomu, abych vyjádřil stanovisko republikánského klubu, kterým by bylo možné tomuto usnesení předejít.

Dámy a pánové, já osobně si myslím, a jsme o tom přesvědčeni jistě všichni, že interpelace je významný prostředek parlamentní činnosti, je to významný rys parlamentní i politické kultury. My jsme byli obviňováni, jako republikánští poslanci z toho, že znevažujeme nebo zneužíváme institut interpelací. Já upozorňuji na to, že jsme pouze využili jednací řád Sněmovny a upozorňuji tedy na to, že pokud někdo má nějaké výtky k interpelacím, měl by je směrovat na autory, tvůrce návrhu jednacího řádu Sněmovny. A upozorňuji na to, že poslanci Sdružení pro republiku Republikánské strany Československa tento návrh nepodpořili. Já si myslím, že spíše by měli naši kritici zvažovat naše vystoupení v tom duchu, že to je jeden ze způsobů, jak upozornit na nedostatky jednacího řádu a jak seriozně zahájit diskusi na téma úprava jednacího řádu.

Já si myslím, že je to zvláště důležité, jestliže po několika letech se zjišťuje zde, že ten jednací řád nevyhovuje, vždyť měla by tady ta sněmovna schvalovat jednací řád pro nově ustanovený Senát. Jestliže Sněmovna nedokázala zpracovat kvalitní zákon sama pro sebe, jak potom můžeme očekávat, že by něco podobného a kvalitního zpracovala, nebo na vyšší kvalitativní úrovni zpracovala pro Senát. Já si myslím, že je nejvyšší čas, aby byla právě debata tady na toto téma zahájena.

Jestliže se tady mnohokrát hovořilo o tom, že republikánští poslanci snad znevažují institut interpelací, tak já bych vás rád upozornil na to, že ministři vlády ČR podali zatím takové výkony, které nehraničí se znevažováním interpelací, ale přímo hraničí se znevažováním Parlamentu. Já bych vás rád jenom upozornil ze stenozáznamu: V jedné své interpelaci republikánský poslanec pan Maixner se zeptal, proč není podmínkou přijetí na vysoké školy znalost německého jazyka, když na studentech při ukončení 2. ročníku je požadována státní zkouška z německého jazyka.

Mohl bych vám ocitovat z odpovědi ministra školství: "Ve Slovenské republice v základních školách je na prvním místě němčina 48,7 %, na druhém místě angličtina 39,1 %, ruština 8,9 % a francouzština 3,3 %. V základních školách s rozšířeným vyučováním jazyků - angličtina 40,9 %, němčina 45,9 %, francouzština 3,1 % a ruština 1,2 %; v gymnáziích pak angličtina 47,8 %, němčina 39,4 %, ruština 7,2 % a francouzština 5,7 %; ve středních odborných školách - angličtina 45,2 %, němčina 41,7 %, ruština 8,2 %, francouzština 4,8 %; ve středních odborných učilištích - němčina 53,5 %, angličtina 25,4 %, ruština 18,9 %, francouzština 2,2 %".

A mohl bych takto samozřejmě pokračovat.

Pokud by to, pane předsedající, některým poslancům, zvláště z řad vládní koalice, jaksi nevyhovovalo nebo nestačilo nebo, abych použil takový lidovější výraz, přímo nedošlo, že institut interpelací přímo znevažují ministři vlády, kteří by měli konkrétně odpovídat na konkrétní dotazy, pak vám znovu mohu zopakovat dotaz pana poslance Maixnera o německém jazyce a ocitovat vám z odpovědi na interpelaci opět ministra Pilipa:

Pro úplnost vyjmenuji a byl bych rád, dámy a pánové, aby poslanci tohoto zákonodárného sboru věnovali těmto větám pozornost. "Aby byl jasný celkový rámec rozvrstvení jednotlivých škol i další třídy se zvýšeným vyučováním jazyků. Je to tedy gymnázium Budějovická 680, PSČ 141 42 Praha 4, kde jsou česko-španělské třídy ve spolupráci se Španělskem, gymnázium Ústavní ulice, č. 2/400, PSČ 181 00 Praha 8, ve spolupráci s Itálií. Česko-španělské třídy jsou také v gymnáziu Vejrostova 2, PSČ 635 00 Brno-Bystrc. Italštině se věnuje Soukromé italské gymnázium Hloubětínská 5, PSČ 194 00 Praha 9. Posledním gymnáziem velmi silně orientovaným na výuku cizích jazyků je Soukromé euroregionální gymnázium Račice 152, PSČ 463 21 Liberec."

Dámy a pánové, já si myslím, že to jako ukázka toho, jak ministři vlády České republiky znevažují institut interpelací a zároveň znevažují Parlament České republiky, je dostačující.

Rádi bychom se vyhnuli opravování zákonů usnesením sněmovny. Chceme proto v rámci zlepšování spolupráce seznámit ministry s tématy, na která budou tento čtvrtek interpelováni. Chceme skutečně budovat politickou kulturu, a proto dáváme našim protivníkům (protože svým způsobem moc zákonodárná a výkonná jsou v protikladu) možnost, aby se na tato témata mohli důkladně připravit. Když ze strany vlády bude dodržována dohoda a vyhnou se hodinovým nic neříkajícím odpovědím, citování telefonního seznamu apod., my samozřejmě jsme ochotni se zavázat, že při dalších interpelacích (a my bychom zcela jednoznačné tuto dohodu respektovali) budou všechny interpelace specifikovány, ačkoliv - znovu opakuji - naše činnost nebyla nikterak v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, jsem toho názoru. že navrhované usnesení není vůbec zapotřebí. Bylo by nadbytečné a dávám navrhovateli ke zvážení stažení tohoto usnesení. Abych ovšem uskutečnil první vstřícný krok, rád bych seznámil nejprve pana předsedu vlády a poté další ministry s tématy interpelací, které budou na pořadu tento čtvrtek. Nejprve interpelace na předsedu vlády pana Václava Klause:

interpelace č. 5 - poslanec Petr Vrzáň ve věci Konsolidační banky,

interpelace č. 6 - poslanec Pavel Maixner ve věci podpory proexportní politiky,

(Pokud bych četl příliš rychle, prosím pana předsedajícího, aby mě upozornil, abych zvolnil, aby si ministři mohli poznamenat téma interpelací, protože to je zajímalo a kvůli tomu vznikla celá ta debata. Nyní čtu interpelace na předsedu vlády.)

interpelace č. 7 - poslanec Zdeněk Krampera ve věci negramotnosti cikánského obyvatelstva,

interpelace č. 8 - poslanec Zdeněk Krampera ve věci inflace,

interpelace č. 9 - poslanec Zdeněk Krampera ve věci směnitelnosti koruny,

interpelace č. 10 - poslanec Milan Loukota ve věci návštěvy USA,

interpelace č. 11 - poslanec Zdeněk Krampera ve věci žaloby na funkcionáře univerzitního sportovního klubu Praha,

interpelace č. 12 - poslanec Milan Loukota ve věci současné situace v zemědělství,

interpelace č. 13 - poslanec Miroslav Sládek ve věci nákladů na zahraniční cestu do Asie,

interpelace č. 14 - poslanec Jan Vik ve věci tiskárny Moraviapress a státních zakázek,

interpelace č. 15 - poslanec Oldřich Vrcha ve věci komunikace mezi ministry,

interpelace č. 16 - poslanec Milan Loukota ve věci povinné účasti policistů na mítinku předsedy vlády České republiky,

interpelace č. 17 - poslanec Miroslav Sládek ve věci seznamu darů z poslední asijské cesty předsedy vlády,

interpelace č. 18 - poslanec Pavel Maixner ve věci česko-německé deklarace,

interpelace č. 19 - poslanec Petr Vrzáň ve věci členství manželek politiků v dozorčích radách akciových společností,

interpelace č. 20 - poslankyně Radomíra Nývltová - lustrace,

interpelace č. 21 - poslanec Oldřich Vrcha ve věci SPT Telecom,

interpelace č. 22 - poslanec Petr Vrzáň ve věci dodržování bankovního tajemství,

interpelace č. 23 - poslanec Milan Loukota ve věci výskytu štvavých letáků na Domažlicku.

Dámy a pánové, podle předběžného odhadu by to bylo asi vše, co se týká předsedy vlády. Mohl bych samozřejmě specifikovat i další interpelace, ale podle dosavadních zkušeností se už asi na více interpelací nedostane.

Dovolte mi, abych ještě seznámil ministry vlády České republiky s tématy interpelaci, na které by měli odpovědět tento čtvrtek:

interpelace poslance Petra Zajíce č. 11 na ministra zemědělství Josefa Luxe ve věci trhu s obilím,

interpelace poslance Jindřicha Nehery č. 12 na ministra vnitra Jana Rumla ve věci korupce policistů,

interpelace poslance Zdeňka Krampery č. 13 na ministra obrany Miloslava Výborného ve věci služby v cizí armádě,

interpelace poslance Zdeňka Krampery č. 14 na ministra Jana Stráského ve věci nedostatku lůžek na odděleních ARO,

interpelace poslance Jindřicha Nehery č. 15 na ministra Vladimíra Dlouhého ve věci zpomalení průmyslového růstu,

interpelace poslankyně Radomíry Nývltové č. 16 na ministra financí Ivana Kočárníka ve věcí krachu Kreditní a průmyslové banky Plzeň,

interpelace poslance Martina Smetany č. 17 na ministra zahraničních věcí Josefa Zieleniece ve věci vztahů České republiky s Čínskou lidovou republikou,

interpelace poslance Petra Vrzáně č. 18 na ministra financí Ivana Kočárníka ve věci řešení pojištění vkladů,

interpelace poslance Martina Smetany č. 19 na ministra Jindřicha Vodičku ve věci odložených dětí z E 55,

interpelace poslance Pavla Maixnera č. 20 na ministra Jana Stráského ve věci financování zdravotnictví,

interpelace poslance Petra Zajíce č. 21 na ministra Jaromíra Talíře ve věci telefonních poplatků,

interpelace poslance Zdeňka Krampery č. 22 na ministra Vladimíra Dlouhého ve věci zdražení pohonných hmot,

interpelace poslance Martina Smetany č. 23 na ministra Jana Stráského ve věci spoluúčasti pacientů,

interpelace poslance Martina Smetany č. 24 na ministra Martina Římana ve věci Železniční nemocnice,

interpelace poslance Jaroslava Nováka č. 25 na ministra Josefa Zieleniece ve věci česko-německé deklarace,

interpelace poslance Milana Loukoty č. 26 na ministra zemědělství Josefa Luxe ve věci krachu tuzemských mlékáren,

interpelace poslance Petra Vrzáně č. 27 na ministra financí Ivana Kočárníka ve věci bankovních produktů,

interpelace poslance Petra Zajíce č. 28 na ministra Martina Římana ve věci dopravní obslužnosti u obcí do 250 obyvatel,

interpelace poslance Martina Smetany č. 29 na ministra Jana Stráského ve věci nemocnice s poliklinikou,

interpelace poslance Pavla Maixnera na ministra Josefa Zieleniece ve věci zahraničních cest ústavních činitelů,

interpelace poslance Martina Smetany č. 31 na ministra vnitra Jana Rumla ve věci kriminality v oblasti severních Čech.

Dámy a pánové, vycházeli jsme z výsledků minulých čtvrtků, tedy dnů, kdy jsou parlamentní interpelace, takže předpokládáme, že to je pravděpodobně ten počet, který možná ani nebude ve čtvrtek vyčerpán.

Na závěr mi dovolte, abych ještě jednou podal navrhovateli návrh na stažení návrhu usnesení k interpelacím v Poslanecké sněmovně. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Sládkovi. Konstatuji, že pan poslanec Kalvoda má dnes náhradní kartu č. 8.

A nyní mi dovolte několik slov k vystoupení, které doznělo; jenom některá upřesnění.

Co se týče konstatování nebo vyjádření pana poslance Sládka, že po několika letech přicházíme k tomu, že zákon o jednacím řádu má některé nedostatky, vy, pane kolego, jistě víte, že je to teprve rok a něco, co pracujeme podle tohoto jednacího řádu. Ale to není tak podstatné.

Nevím, koho kdy napadlo, že bude Poslanecká sněmovna, - jestli jo to návrh republikánů, tak se o něm bavme, já budu proti, - že bude Poslanecká sněmovna schvalovat jednací řád pro senát. Nebyl jsme u žádného jednání, natož ve sněmovně, že by někdo něco takového zvažoval.

A pak ještě k jedné podstatné nepřesnosti pana poslance Sládka: Dnes pokračujeme v jednání schůze, proto se ve 14.00 hodin nelosuje, protože se losovalo před týdnem. Vy jste své vystoupení zahájil tím, že "... touto dobou na začátku schůze ..." atd. Čili to je pokračování schůze z minulého týdne, v souladu s jednacím řádem se losuje pouze na začátku schůze a ne povinně každé úterý kolem 14. hodiny. Tolik jenom několik upřesnění.

Jestli dovolíte, abych konstatoval s lehce rozporuplnými pocity, že souhlasím s panem předsedou klubu Sládkem alespoň v tom, že interpelace je velmi významný institut ve fungování parlamentní demokracie, a já beru ten fakt, že poslanci SPR-RSČ ústy svého předsedy specifikovali dodatečně témata interpelací skutečně třeba jako malý krok, ale jako důležitý krok směrem k lepšímu využívání tohoto institutu do budoucna.

Pan kolega Sládek se hlásí o slovo.

Poslanec Miroslav Sládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jak je vidět, tady v této sněmovně není ochota vůbec naslouchat tomu druhému a nebo schopnost pochopit slova toho druhého. Já si myslím, že je zcela zbytečné odvádět pozornost od podstaty problému a bavit se o tom, že dneska nezačíná nějaká schůze. My jsme přece jenom chtěli využít tohoto předstihu k tomu, abychom ministry seznámili s tématy interpelací, když si stěžovali na to, že je neznají. Ale pokud tedy není ochota nebo schopnost porozumět tomu druhému, tak si myslím, že ta komunikace je zcela zbytečná. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Do rozpravy se s procedurálním návrhem přihlásil pan poslanec Exner. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, nejdřív mně dovolte čistě technicky konstatovat, že z ústavy vyplývá povinnost Poslanecké sněmovny projednat zákon o jednacím řádu senátu.

A nyní bych přistoupil k návrhu, který chci přednést. Chci přednést návrh na vypuštění z programu této schůze bodu č. 42 - Vládního návrhu zákona o opatřeních ve vztahu k Libyi, číslo sněmovního tisku 37, který jsme před chvílí se skupinou dalších zákonů přeřadili na pozdější dobu.

Stručné zdůvodnění tohoto postupu spočívá v tom, že předložení tohoto zákona reaguje na situaci, která vznikla v roce 1993. Původní znění návrhu zákona bylo předloženo již 16. března 1994. Program této schůze je velmi obsáhlý a samo zdůvodnění vlády upozorňuje na negativní možnosti případu projednání a přijetí tohoto zákona.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Exnerovi. O slovo se hlásí pan ministr Zieleniec. V souladu s jednacím řádem, se zákonem o jednacím řádu, mu umožňují samozřejmě vystoupit. Prosím, pane ministře.

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Josef Zieleniec: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, na pořad této schůze byl zařazen na žádost vlády bod, vládní návrh zákona o opatřeních ve vztahu k Libyi. Je to přenesení do českého právního řádu sankcí Rady bezpečnosti OSN, které představují vlastně kolektivní donucovací opatření podle kapitoly 7 Charty OSN.

O důvodech toho, že rada bezpečnosti tyto sankce schválila, budeme diskutovat v rozpravě. Ale chtěl bych zdůraznit, že se jedná o obligatorní opatření pro členské státy OSN a že z našeho členství v OSN vyplývá povinnost přenést do právního řádu naší země tyto sankce.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Filip jako předseda klubu. Jakmile přihlášky tohoto typu odezní, dám hlasovat o procedurálním návrhu. Prosím o klid.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, dámy a pánové, my jsme nechtěli nesplnit úkol, který vyplývá obligatorně z toho. že jsme členy OSN, my jsme chtěli vyřadit to z programu této schůze.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Exnera. Přeje si někdo, abych vás odhlásil? Není tomu tak.

Kdo je tedy pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 132. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 60 pro, 94 proti. Dámy a pánové, teď můžeme přejít k projednávání dalších bodů.

V pátek jsme souhlasili s tím, že dnešní den zahájíme tajnou volbou členů vyšetřovacích komisí a tajnou volbou předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky. Jedná se o body 57, 59 a 62 schváleného pořadu.

43.

Návrh volební komise na volbu členů Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro šetření okolností

krachu Kreditní banky, a. s. Plzeň

44.

Návrh volební komise na volbu členů Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace

a ekonomického fungování POLDI Kladno

45.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní

techniky Policie České republiky

Nyní bych požádal pana předsedu volební komise poslance Roberta Koláře, aby nás informoval o návrzích na kandidáty, které předložily poslanecké kluby a poté o návrhu na postup voleb. Předpokládám, že bude možné spojit tajné volby tak, abychom šetřili čas.

Prosím, pane kolego.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych využil této příležitosti a ještě před tím než vás seznámím s usnesením volební komise a s návrhy na členy komisí, rád bych se vrátil k proceduře, která proběhla na schůzi v minulém týdnu, kdy na návrh předsedy jednoho z poslaneckých klubů byla prodloužena lhůta pro podávání návrhů pro jednu z voleb.

Myslím si, že náš jednací řád dostatečně jasně upravuje, jakým způsobem je možno vyhlašovat tyto lhůty a tyto lhůty může vyhlašovat pouze volební komise, takže já osobně se domnívám, že tím, že sněmovna odhlasovala toto prodloužení lhůty, že to nebylo zcela v souladu s naším jednacím řádem. Chtěl bych pouze apelovat na to, abychom se v budoucnu drželi procedury, kterou jsme doposud dodržovali, tzn., že jakékoliv lhůty k jakýmkoliv volbám, které se konají v této sněmovně, vyhlašuje volební komise. Děkuji.

Nyní mi dovolte, abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny ze dne 4. října 1996.

Volební komise Poslanecké sněmovny konstatuje, že přijala ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy na kandidáty na členy Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky a. s. Plzeň, na předsedu Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky a. s. Plzeň, na členy Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno, na předsedu Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno, na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky, na poslance se statutem člena do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy, na člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu Bezpečnostní a informační služby a na členy stálých delegací Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací.

Nyní mi dovolte v souladu s postupem, který jsme si odhlasovali v pátek, abych přednesl návrhy na tři tajné volby. které mohou proběhnout současně, a sice volba členů Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky a. s. Plzeň.

Tady předložily poslanecké kluby návrhy na jednotlivé členy v tom počtu, který jsme pro jednotlivé kluby odhlasovali.

Návrhy na jednotlivé členy zní:

Pánové poslanci Jaroslav Bašta, Michal Frankl, Robert Kolář, Michal Kraus, Ivan Mašek, Miloslav Ransdorf, Jaromír Schling, Pavel Šafařík, Vlastimil Tlustý, Jiří Václavek, Ivan Vrzal a Petr Vrzáň.

Pro volbu členů Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno obdržela volební komise následující návrhy:

Jan Bláha, Jan Černý, Václav Exner, Miroslav Grégr, Jan Klas, Věnceslav Lukáš, Dušan Navrátil, Jaroslav Plachý, Karel Sehoř, Zdeněk Škromach, Rudolf Šmucr a Jan Žižka.

Poslední volba, kterou můžeme uskutečnit v tuto chvíli, a sice volba předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky. Pro tuto volbu obdržela volební komise dva návrhy - Pavel Severa a Jan Vidím.

Dále mi dovolte, abych konstatoval, že volba je připravena a může začít bezprostředně poté, co ji předsedající této schůze vyhlásí. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, vyslechli jsme informaci o tom, že volba může být zahájena. Dovolte mi, abych oznámil, že vydávání lístků bude trvat od zahájení přestávky ve 14.47 hodin přesně 20 minut. Sejdeme se zde 10 minut po 15. hodině a budeme pokračovat v jednání, zatím co volební komise bude vyhodnocovat. V tomto okamžiku se hlásí pan poslanec Vik. Přestávka ještě není vyhlášena. Prosím.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, bohužel se musím ještě vrátit k uplynulé debatě ohledně interpelací. V té zaznělo z úst místopředsedy Vlacha obvinění na adresu předsedy Sládka ohledně jednacího řádu pro Senát, který bude dle Ústavy schvalovat Poslanecká sněmovna, viz č. 40, jak správně upozornil pan poslanec Exner.

Interpretace místopředsedy Vlacha byla nesprávná a očekávali jsme čestné přiznání chyby, kterou koneckonců může udělat každý, ale bohužel jsme se nedočkali. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jako předsedající, mohu předat slovo pouze předsedovi klubu nebo členovi vlády, předsedovi sněmovny nebo místopředsedům mimo pořadí. S faktickou poznámkou pouze v rozpravě k jednotlivému bodu. Já jsem vám ani moc nerozuměl.

Vyhlašuji nyní přestávku. Sejdeme se zde v 15.10 hodin.

(Schůze přerušena ve 14.47 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 15.18 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, upozorňuji na to, že jsme rozhodli svým hlasováním o posunu bodů 42, 43 a 45 za bod 47.

Budeme tedy nyní, pokud nebude námitek, v době, kdy bude volební komise vyhodnocovat výsledky prvního kola všech tří voleb, pokračovat projednáváním nejprve vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady o správě daní a poplatků, dále budeme pokračovat vládním návrhem zákona o daních z příjmů, zkráceně řečeno, a potom bodem 47.

Dalším bodem v původně schváleném programu označeném č. 44 je Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 337/1992 Sb.

V tomto okamžiku se hlásí pan předseda klubu Sládek, kterého prosím, aby přistoupil k mikrofonu.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, s ohledem na to, že poslední vystoupení před přerušením jednání, které měl náš poslanec Jan Vik, bylo přehlušeno projevem předsedajícího sněmovny, dovolte mi, abych tuto věc zopakoval.

V průběhu debaty o interpelacích, případně o navrhovaném usnesení k interpelacím, jsem prohlásil to, že Poslanecká sněmovna bude schvalovat i ten jednací řád atd.

Chci, aby bylo v zápise, že místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se usvědčil z neznalosti základního zákona Ústavy České republiky. Já jsem neočekával omluvu, ale očekával jsem alespoň přiznání chyby. Jelikož ani po takové dlouhé přestávce jsem se toho přiznání chyby nedočkal, musím konstatovat, že vládní koalice pokračuje plně ve vyjetých kolejích osočování protivníků, znevažování protivníků, podsouvání vlastních neznalostí a že není ochotna ani schopna svoji chybu přiznat. Děkuji. (Potlesk)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP