Oddíl osmý

Zjišťování výsledků voleb

§ 41

Sčítání hlasů okrskovou volební komisí

(1) V místnosti, kde okrsková volební komise sčítá hlasy, mají právo být přítomni členové volebních komisí vyššího stupně, pracovníci zařazení do jejich sumarizačních útvarů a sekretariátu Ústřední volební komise, jakož i osoby, kterým k tomu dala povolení Ústřední volební komise.

(2) Po ukončení hlasování dá předseda okrskové volební komise soustředit nepoužité hlasovací lístky a nepoužité úřední obálky a zapečetí je s výjimkou nepoužitých hlasovacích lístků, určených ke sčítání hlasů (§ 43 odst. 3). Poté dá otevřít volební schránku. V případě, že bylo okrskovou volební komisí na výslovnou žádost jednotlivých voličů použito i přenosné volební schránky, komise obsah schránek po jejich otevření smísí.

(3) Okrsková volební komise vyjme obálky s hlasovacími lístky z volební schránky, spočítá úřední obálky a porovná počet obálek se záznamy ve výpisu ze stálého seznamu voličů. Neúřední obálky komise vyloučí.

(4)Po vynětí hlasovacích lístků z úředních obálek okrsková volební komise sečte hlasy pro jednotlivé volební strany a pro jednotlivé kandidáty. Počet hlasů odevzdaných pro volební stranu je dán součtem všech hlasů, které obdrželi její kandidáti. Hlasuje-li se v okrsku do zastupitelstva města nebo do zastupitelstva hlavního města Prahy a současně do obvodního nebo místního zastupitelstva, hlasovací lístky se před sčítáním rozdělí podle jednotlivých druhů zastupitelstev a poté se sčítají zvlášť.

(5) Každý člen okrskové volební komise může nahlížet do hlasovacích lístků. Předseda okrskové volební komise kontroluje správnost sčítání hlasů.

§ 42

Posuzování hlasovacích lístků

(1) Neplatný je hlasovací lístek, který není na předepsaném tiskopise.

(2) Hlas voliče je neplatný,

a) jestliže neoznačil na hlasovacím lístku ani volební stranu, ani žádného kandidáta,

b) označil-li na hlasovacím lístku křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce volební strany více než jednu volební stranu,

c) označil-li na hlasovacím lístku volební stranu křížkem ve čtverečku v záhlaví jejího sloupce a současně označil kandidáta nebo kandidáty, uvedené v sloupcích jiných volebních stran,

d) označil-li na hlasovacím lístku křížkem v rámečku před jménem kandidáta více kandidátů, než má být voleno členů zastupitelstva v obci.

(3) Je-li v obálce několik hlasovacích lístků do téhož zastupitelstva v obci se shodně označenou volbou kandidátů nebo volebních stran, počítají se jako jeden hlas. Liší-li se od sebe hlasovací lístky pouze počtem jinak shodně provedených voleb kandidátů, přihlíží se k tomu hlasovacímu lístku, na kterém byla označena volba více kandidátů, nepřesahuje-li počet volených členů zastupitelstva v obci. V ostatních případech jsou všechny stejné hlasovací lístky neplatné.

(4) Je-li na hlasovacím lístku označena volební strana křížkem ve čtverečku v záhlaví jejího sloupce a současně jsou označeni kandidáti této volební strany křížkem v rámečku před svým jménem, k označení kandidátů se nepřihlíží.

(5) Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. K jiným než zákonem stanoveným úpravám hlasovacího lístku se nepřihlíží.

§ 43

Zápis o hlasování ve volebním okrsku

(1) Okrsková volební komise vyhotoví ve dvojím stejnopise zápis o průběhu a výsledku hlasování. Zápis podepíší členové okrskové volební komise; jestliže některý z členů této komise podpis odepře, uvedou se důvody.

(2) V zápise okrskové volební komise o hlasování ve volebním okrsku se uvede:

a) doba počátku a ukončení hlasování, popř. jeho přerušení,

b) celkový počet osob ve volebním okrsku, zapsaných do výpisu ze stálého seznamu voličů,

c) počet voličů, kterým byly vydány úřední obálky,

d) počet odevzdaných úředních obálek,

e) počet platných hlasů, odevzdaných pro každou volební stranu,

f) počet platných hlasů, odevzdaných pro jednotlivé kandidáty,

g) stručný obsah oznámení a stížností, které byly podány okrskové volební komisi, usnesení, která komise přijala a jejich stručné zdůvodnění.

(3) K uvedení údajů podle odstavce 2 písm. e) a f) využije, komise potřebný počet nepoužitých hlasovacích lístků, které po. ukončení hlasování pro tento účel výslovně označil předseda za přítomnosti komise.

§ 44

Skončení jednání v okrskové volební komisi

(1) Po sečtení hlasů a podepsání zápisu o průběhu a výsledku hlasování ohlásí předseda okrskové volební komise výsledek hlasování v okrsku a jeden stejnopis zápisu zašle neprodleně příslušné volební komisi (§ 23 písm. b)) a vyčká jejího pokynu k ukončení činnosti.

(2) Okrsková volební komise zapečetí odevzdané hlasovací lístky, úřední obálky a výpisy ze stálých seznamů a předá je spolu s ostatními volebními dokumenty do úschovy obecnímu úřadu.

§ 45

Sčítání hlasů místní nebo městskou volební komisí

a přidělování mandátů

(1) Místní nebo městská volební komise po přezkoumání zápisů okrskových volebních komisí zjistí, kolik hlasů bylo odevzdáno pro každého kandidáta na kandidátní listině a kolik pro každou kandidátní listinu. Poté dělí celkový počet platných hlasů, který obdržela kandidátní listina, postupně čísly počínaje jednou, dvěma, třemi atd. tak, aby počet dělících operací odpovídal počtu kandidátů, kteří jsou na kandidátní listině.

(2) Podíly vypočítané způsobem uvedeným v odstavci 1 seřadí místní nebo městská volební komise podle jejich velikosti až do počtu mandátů, které mají být při volbách do zastupitelstva v obci přiděleny. Za každý podíl v této početní řadě obsažený získá kandidátní listina jeden mandát. V případě rovnosti podílu je rozhodující celkový počet hlasů, který získala kandidátní listina, jinak rozhodne los.

(3) Místní nebo městská volební komise přikáže mandáty přidělené kandidátní listině na ní uvedeným kandidátům podle pořadí, určeného počty hlasů, které byly pro ně odevzdány. V případě rovnosti hlasů je rozhodující pořadí kandidáta na kandidátní listině.

(4) Kandidáti, kteří neobdrželi mandát, se stávají náhradníky v pořadí podle počtu pro ně odevzdaných hlasů. V případě rovnosti hlasů je rozhodující pořadí kandidáta na kandidátní listině. Nezíská-li kandidátní listina žádný mandát, kandidáti na ní uvedení se náhradníky nestávají.

(5) Místní nebo městská volební komise vydá kandidátům zvoleným za členy zastupitelstva v obci osvědčení o zvolení, a to nejpozději do prvního zasedání zastupitelstva.

(6) Jestliže byly vytvořeny volební obvody, provede místní nebo městská volební komise úkony uvedené v odstavcích 1 až 4 pro každý volební obvod zvlášť.

§ 46

Zápis místní volební komise

(1) Místní volební komise vyhotoví ve dvojím stejnopise zápis o výsledku hlasování. Zápis podepíší členové místní volební komise; jest14iže některý z členů této komise podpis odepře, uvedou se důvody.

(2) V zápise místní volební komise se uvede:

a) počet volebních okrsků v obci a počet okrskových volebních komisí, které zaslaly výsledek hlasování,

b) počet volebních obvodů, pokud byly vytvořeny,

c) počet osob zapsaných v obci ve výpisech ze stálých seznamů voličů, jak byly

v den hlasování doplněny okrskovými volebními komisemi,

d) počet voličů, kterým byly vydány úřední obálky,

e) počet odevzdaných úředních obálek,

f) počet platných hlasů, odevzdaných pro každou volební stranu,

g) počet platných hlasů, odevzdaných pro jednotlivé kandidáty,

h) jména, příjmení a datum narození kandidátů, kteří byli zvoleni do zastupitelstva v obci a na kandidátce, které volební strany byli uvedeni,

i) jména, příjmení a datum narození náhradníků jednotlivých volebních stran podle § 45 odst. 4,

j) stručný obsah oznámení a stížností, které byly podány okrskové volební komisi, usnesení, která komise přijala a jejich stručné zdůvodnění.

(3) K uvedení údajů podle odstavce 2 písm. f) a g) využije místní volební komise potřebný počet nepoužitých hlasovacích lístků předaných jí k tomuto účelu okrskovými volebními komisemi.

(4) Po podepsání obou stejnopisů zápisů o výsledku hlasování v obci zašle předseda místní volební komise neprodleně jeden stejnopis okresní volební komisi.

(5) Ostatní volební dokumentaci předá místní volební komise do úschovy obecnímu úřadu.

§ 47

Vyhlášení výsledků hlasování

Místní volební komise vyhlásí výsledky hlasování zveřejněním na úřední desce obecního úřadu bezodkladně po podepsání zápisu o výsledku hlasování.

§ 48

Zvláštní ustanovení pro územně členěná statutární města

a pro hlavní město Prahu

(1) Okrsková volební komise vyhotoví zápis o hlasování ve volebním okrsku (§ 43) zvlášť pro volby do obvodních nebo místních zastupitelstev a zvlášť pro volby do zastupitelstev územně členěných statutárních měst nebo pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy.

(2) Stejnopis zápisu podle § 43, týkající se voleb do obvodního nebo místního zastupitelstva, zašle předseda okrskové volební komise místní volební komisi, stejnopis zápisu týkající se voleb do zastupitelstva územně členěného statutárního města nebo do zastupitelstva hlavního města Prahy zašle městské volební komisi.

(3) Předseda místní volební komise zašle stejnopis zápisu podle § 46 městské volební komisi.

§ 49

Zápis okresní volební komise

(1) Okresní volební komise zjistí výsledky hlasování v okrese na podkladě zápisů místních volebních komisí, popřípadě městské volební komise (§ 50) o výsledku a průběhu hlasování v obci.

(2) Okresní volební komise vyhotoví ve dvou stejnopisech zápis o výsledku hlasování v okrese. Zápis podepíší členové okresní volební komise; jestliže některý z členů této komise podpis odepře, uvedou se důvody.

(3) V zápise okresní volební komise se uvede

a) celkový počet obcí, ve kterých bylo zvoleno zastupitelstvo,

b) celkový počet osob zapsaných ve výpisech ze stálých seznamů voličů,

c) celkový počet voličů, kterým byly vydány úřední obálky,

d) počet zvolených členů zastupitelstev v obcích podle jednotlivých volebních stran.

(4) Po podepsání obou stejnopisů zápisu o výsledku hlasování zašle předseda okresní volební komise jeden stejnopis neprodleně Ústřední volební komisi.

(5) Ostatní volební dokumentaci předá okresní volební komise do úschovy okresnímu úřadu.

§ 50

Zápis městské volební komise a vyhlášení

výsledků hlasování

(1) Městská volební komise zjistí výsledky hlasování do zastupitelstva města nebo zastupitelstva hlavního města Prahy na podkladě zápisů okrskových volebních komisí. Dále shromažďuje výsledky voleb do obvodních nebo místních zastupitelstev na základě zápisů místních volebních komisí.

(2) Městská volební komise vyhotoví ve dvou stejnopisech zápis o výsledku hlasování v územně členěném statutárním městě nebo zápis o výsledku hlasování v hlavním městě Praze. Zápis podepíší členové městské volební komise; jestliže některý z členů této komise podpis odepře, uvedou se důvody.

(3) V zápise městské volební komise se uvedou údaje podle § 46 odst. 2 pro volby do zastupitelstva územně členěného

statutárního města nebo do zastupitelstva hlavního města Prahy; ustanovení § 46 odst. 3 se použije obdobně. Městská volební komise dále v zápise uvede

a) počet obvodních nebo místních zastupitelstev zvolených ve volbách,

b) počet zvolených členů příslušných zastupitelstev podle jednotlivých volebních stran, a to odděleně pro volby do obvodních nebo místních zastupitelstev a pro volby do zastupitelstva územně členěného statutárního města nebo do zastupitelstva hlavního města Prahy.

(4) Po podepsání obou stejnopisů zápisu zašle předseda městské volební komise v hlavním městě Praze a ve městech Brně, Ostravě a Plzni jeden stejnopis Ústřední volební komisi; v ostatních územně členěných statutárních městech zašle jeden stejnopis okresní volební komisi.

(5) Ostatní volební dokumentaci předá městská volební komise do úschovy magistrátu územně členěného statutárního města nebo Magistrátu hlavního města Prahy.

(6) Městská volební komise vyhlásí bezodkladně po podepsání zápisu o výsledku hlasování v územně členěném statutárním městě nebo v hlavním městě Praze výsledky hlasování do zastupitelstva města nebo do zastupitelstva hlavního města Prahy zveřejněním na úřední desce magistrátu.

§ 51

Zápis Ústřední volební komise

(1) Ústřední volební komise vyhotoví na podkladě zápisů okresních volebních komisí a městských volebních komisí ve městech Brně, Ostravě, Plzni a v hlavním městě Praze zápis o výsledcích voleb v České republice, který podepíší členové Ústřední volební komise; jestliže některý z členů Ústřední volební komise podpis odepře, uvedou se důvody.

(2) V zápise o výsledku voleb se uvede

a) celkový počet obcí, ve kterých bylo zvoleno zastupitelstvo,

b) celkový počet osob, zapsaných ve výpisech ze stálých seznamů voličů,

c) celkový počet voličů, kterým byly vydány úřední obálky,

d) celkový počet zvolených členů zastupitelstev v obcích podle volebních stran.

§ 52

Uveřejnění výsledků voleb

Ústřední volební komise uveřejní celkové výsledky voleb ihned po podepsání zápisu podle § 51. Může též uveřejnit částečné nebo předběžné výsledky.

§ 53

Ukončení činnosti volebních komisí

Činnost okresní, městské, místní a okrskové volební komise při volbách je ukončena 20. dnem po uveřejnění celkových výsledků voleb Ústřední volební komisí. To neplatí pokud jde o komisi, jejíž působnost se vztahuje na obec nebo městskou část anebo městský obvod, v nichž nedošlo k řádnému provedení voleb podle tohoto zákona. V takovém případě je činnost této komise ukončena 20. dnem po uveřejnění výsledků dodatečně nebo znovu provedených voleb (§ 54).

§ 54

Opatření k dodatečnému provedení voleb

Nedošlo-li z jakýchkoliv důvodů v některé obci, městském obvodu nebo městské části k řádnému provedení voleb podle tohoto zákona, ministr vnitra nejpozději do týdne po vyhlášení výsledků voleb nebo do týdne poté, kdy mu bylo oznámeno usnesení soudu, že stížnost podle § 59 je oprávněná pro neplatnost hlasování, učiní opatření k tomu, aby volby byly dodatečně nebo znovu provedeny. Lhůty stanovené tímto zákonem mohou být přitom přiměřeně zkráceny.

§ 55

Zánik mandátu

(1) Mandát zaniká

a) odmítnutím slibu člena zastupitelstva v obci nebo složením slibu s výhradou,

b) okamžikem, kdy starosta, primátor územně členěného statutárního města nebo primátor hlavního města Prahy obdrží písemnou rezignaci člena zastupitelstva na jeho mandát; starosta, primátor územně členěného statutárního města a primátor hlavního města Prahy podává rezignaci na zasedání zastupitelstva,

c) úmrtím člena zastupitelstva v obci,

d) dnem nových voleb do zastupitelstva v obci.

(2) Kromě případů, uvedených v odstavci 1, zaniká mandát člena zastupitelstva v obci okamžikem, kdy to vysloví příslušné zastupitelstvo z důvodu

a) pravomocného rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva odsouzen za úmyslný trestný čin,

b) že člen zastupitelstva v obci přestal být volitelný (§ 7),

c) neslučitelnosti funkcí podle § 7 odst. 2.

(3) Nevysloví-li zastupitelstvo v obci na nejbližším zasedání

zánik mandátu podle odstavce 2, přednosta okresního úřadu požádá o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, které se uskuteční nejpozději do 30 dnů od doručení této žádosti. Není-li nápravy dosaženo, zániká mandát člena zastupitelstva v obci okamžikem, kdy to vysloví přednosta okresního úřadu.

(4) Úkoly přednosty okresního úřadu podle odstavce 3 plní u místních zastupitelstev v územně členěných statutárních městech a v hlavním městě Praze primátoři těchto měst; u zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstev měst Brna, Ostravy a Plzně plní tyto úkoly ministr vnitra.

§ 56

Obsazování uprázdněných mandátů

(1) Uprázdní-li se mandát v zastupitelstvu v obci, nastupuje za člena tohoto zastupitelstva náhradník z kandidátní listiny téže volební strany v pořadí podle § 45 odst. 4.

(2) Za člena zastupitelstva v obci prohlásí náhradníka uvedeného v odstavci l obecní rada, není-li zřízena zastupitelstvo do 15 dnů poté, co se uprázdnil mandát. Předá náhradníkovi osvědčení o tom, že se stal členem zastupitelstva a kterým dnem se jím stal.

(3) Není-li náhradník, zůstane mandát uprázdněn do konce funkčního období zastupitelstva v obci.

§ 57

Nové volby

(1) Nové volby do zastupitelstva v obci se konají

a) jestliže se počet členů zastupitelstva sníží o více než jednu třetinu oproti počtu určenému podle zákona a nejsou náhradníc podle § 56,

b) jestliže se počet členů zastupitelstva sníží pod dolní hranici stanovenou pro příslušnou velikostní kategorii obce, městského obvodu nebo městské části [§ 28 zákona ČNR č. 367/199O Sb., ve znění zákona ČNR č. 3O2/1992 Sb. a zákona č. /1994 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích a o změně a doplnění některých dalších zákonů.] a nejsou náhradníci podle § 56,

c) dojde-li ke vzniku nové obce,

d) dojde-li ke vzniku nové městské části nebo nového městského obvodu.

(2) Nové volby do zastupitelstev v obcích vyhlásí ministr vnitra. V posledních šesti měsících funkčního období zastupitelstev v obcích se nové volby nekonají.

(3) Pro nové volby platí ustanovení tohoto zákona s tím, že lhůty podle § 3 odst. 1 , § 9 odst. 1, § 15 , § 18 odst. 2, § 22 odst. 2 a 4, § 25 odst. 2, § 28 odst. 1 a 4 a § 31 odst. 1 mohou být zkráceny nejvíce o jednu třetinu.

(4) Při nových volbách se nezřizují okresní volební komise. Městská volební komise se zřizuje pouze v případě, že se konají nové volby do zastupitelstva územně členěného statutárního města nebo do zastupitelstva hlavního města Prahy.

(5) Úkoly okresních volebních komisí a úkoly městských volebních komisí, pokud nejsou podle odstavce 4 zřizovány, plní pro nové volby Ústřední volební komise.

Oddíl devátý

Soudní přezkoumávání

§ 58

Ve věci odmítnutí kandidátní listiny nebo škrtnutí kandidáta na kandidátní listině pro volby do zastupitelstva v obci se může volební strana, u škrtnutí kandidáta i tento kandidát, do 24 hodin domáhat rozhodnutí soudu podle zvláštního zákona [§ 2OOm občanského soudního řádu.] .

§ 59

Se stížností proti vydání osvědčení o zvolení členem zastupitelstva v obci se může každý občan, zapsaný do seznamu voličů ve volebním okrsku, kde byl člen zastupitelstva volen, jakož i každá volební strana, která podala kandidátní listinu pro volby do tohoto zastupitelstva, domáhat nejpozději do 10 dnů po uveřejnění výsledků voleb Ústřední volební komisí, rozhodnutí soudu podle zvláštního zákona [§ 2OOn občanského soudního řádu.] .

§ 60

K řízení podle § 58 a § 59 je příslušný krajský soud.

Část druhá

Doplnění zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,

ve znění pozdějších předpisů

§ 61

Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění zákona č. 36/1

1967 Sb., zákona č. 158/1969 Sb., zákona č. 49/1973 Sb., zákona č. 20/1975 Sb., zákona č. 133/1982 Sb., zákona č. 180/1990 Sb., zákona č. 328/1991 Sb., zákona č. 519/1991 Sb., zákona č. 263/1992 Sb., zákona České národní rady č. 24/1993 Sb., zákona č. 171/1993 Sb. a zákona č. ./ Sb., se doplňuje takto :

Za § 2001 se připojují nové § 200m a § 200n, které znějí:

"§ 200m

(1) Jestliže volební komise, příslušná podle zvláštního zákona vydat konečné rozhodnutí rozhodla o

a) odmítnutí kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva v obci, může se volební strana obrátit na soud s návrhem na vydání rozhodnutí o zaregistrování této kandidátní listiny,

b) škrtnutí na kandidátní listině pro volby do zastupitelstva v obci, může se volební strana, jakož i kandidát, obrátit na soud s návrhem na vydání rozhodnutí o ponechání kandidáta na kandidátní listině.

(2) Účastníkem řízení je navrhovatel a okresní, městská nebo Ústřední volební komise.

(3) Soud rozhodne bez jednání usnesením, a to do 3 dnů.

(4) Proti rozhodnutí soudu nejsou přípustné opravné prostředky.

§ 200n

(1) O stížnosti proti vydání osvědčení o zvolení členem zastupitelstva v obci rozhodne soud bez jednání usnesením, a to do 7 dnů.

(2) Účastníkem řízení je navrhovatel.

(3) Proti rozhodnutí soudu nejsou přípustné opravné prostředky".

Část třetí

Změna a doplnění zákona ČNR č. 298/1992 Sb., o volbách

do zastupitelstev v obcích a o místním referendu

§ 62

Zákon České národní rady č. 298/1992 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích a o místním referendu, se mění a doplňuje takto:

1. V názvu zákona se vypouštějí slova : "o volbách dozastupitelstev v obcích a".

2. V § 10 se připojuje nové písmeno i), které zní:

"i) o rozdělení obce, pokud by jím měla vzniknout obec s méně než 300 občany s trvalým pobytem."

3. § 1 písm. a), § 2 odst. 1, § 5 až 8, § 23 odst. 4 a 5, §45 až 52, § 54 až 69, § 94 až 96 se vypouštějí.

4. § 3, § 4, § 16 až 22, § 23 odst. 1, 2, 3, § 24 až 44,§ 53, § 87 až 89 a § 91 až 93 se nevztahují na volby do zastupitelstev v obcích.

Část čtvrtá

Změna a doplnění zákona ČNR č. 367/1990 Sb.,

o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů

§ 63

Zákon České národní rady č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění zákona České národní rady č. 439/1991 Sb., zákona České národní rady č. 485/1991 Sb., zákona České národní rady č. 553/1991 Sb., zákona České národní rady č. 302/1992 Sb. a zákona č. 68/1993 Sb., se mění takto:

1. § 11 odst. 1 první věta zní:

"Obec se může rozdělit na dvě nebo více obcí, pokud každá z nich bude mít alespoň 300 občanů s trvalým pobytem, vlastní katastrální území a bude tvořit jeden územní celek".

2. § 28 zní:

"§ 28

(1) Počet členů obecního zastupitelstva stanoví příslušné zastupitelstvo nejpozději do 70 dnů přede dnem voleb. Přihlédne přitom zejména k počtu obyvatel, rozsahu a velikosti územního obvodu. Počet členů zastupitelstva se stanoví tak, aby mělo

a) obecní a městské zastupitelstvo

- v obcíchdo 300 obyvatel3 - 5 členů
- v obcíchnad 300 do l 000 obyvatel5 - 9 členů
- v obcíchnad l 000 do 3 000 obyvatel7 - 11 členů
- v obcíchnad 3 000 do 10 000 obyvatel9 - 13 členů
- v obcíchnad 10 000 do 20 000 obyvatel11 - 15 členů
- v obcíchnad 20 000 do 30 000 obyvatel13 - 17 členů
- v obcíchnad 30 000 do 50 000 obyvatel15 - 21 členů
- v obcíchnad 50 000 obyvatel19 - 27 členů


b) zastupitelstvo města 25 - 33 členů

c) zastupitelstvo hlavního města Prahy 45 - 55 členů

d) obvodní nebo místní zastupitelstvov územně členěném statutárním městě a v hlavním městě Praze

- v městských obvodech a v městských

částech do 1 000 obyvatel 5 - 9 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 1 000 do 3 000 obyvatel 7- 11 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 3 000 do 10 000 obyvatel 9 - 13 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 10 000 do 20 000 obyvatel 11 - 15 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 20 000 do 30 000 obyvatel 13 - 17 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 30 000 do 50 000 obyvatel 15 - 21 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 50 000 do 80 000 obyvatel 19 - 27 členů

- v městských obvodech a v městských

částech nad 80 000 obyvatel 25 - 29 členů

(2) Počet členů, který má být zvolen, oznámí zastupitelstvo způsobem v místě obvyklým nejpozději do dvou dnů po jeho stanovení.

(3) Rozhodující pro počet obyvatel obce je stav k 1. lednu roku, v němž se konají volby.

(4) Není-li v obci nebo ve městě zastupitelstvo, stanoví počet členů zastupitelstva pro účely voleb okresní úřad. Není-li v městském obvodu nebo v městské části územně členěného statutárního města anebo není-li v městské části hlavního města Prahy obvodní nebo místní zastupitelstvo, stanoví počet členů zastupitelstva pro účely voleb magistrát územně členěného statutárního města nebo Magistrát hlavního města Prahy.

(5) Pokud nebyl počet členů zastupitelstva stanoven ve lhůtě podle odstavce 1, volí se počet členů zastupitelstva podle dolní hranice rozpětí, stanoveného v § 28 odst. 1".

3. § 44 odst. 4 zní:

" (4) Obecní rada je tvořena starostou, zástupcem (zástupci)starosty a dalšími radními. Počet členů obecní rady je lichý a činí nejméně 3 a nejvýše 11 členů, přičemž nesmí přesahovat jednu třetinu počtu členů zastupitelstva. Obecní rada se nevolí v obcích, v městských obvodech a městských částech uvedených v § 3, kde obecní (obvodní, místní) zastupitelstvo má méně než 9 členů".

Část pátá

Změna a doplnění zákona ČNR č. 418/1990 Sb.,

o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů

§ 64

Zákon České národní rady č. 418/1990 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění zákona České národní rady č. 439/1991 Sb. a zákona České národní rady č. 8/1993 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. V § 24 se vypouští odstavec 1 a zrušuje se označení odstavce 2.

2. V § 25 se slova "10 až 15" nahrazují slovy "5 až 11" .

3. Za § 27 se vkládá nový § 27a, který zní:

"§ 27a

Počet členů obvodních a místních rad činí nejméně 3 a nejvýše 7 členů. Obvodní a místní rady se nevolí v městských částech, kde obvodní a místní zastupitelstva mají méně než 9 členů".

Část šestá

Ustanovení společná, přechodná a závěrečná

§ 65

(1) Všechny pomocné prostředky, zejména volební místnosti a potřeby pro ně, úřední obálky a potřebné pracovní síly zajistí pro okrskovou volební komisi obecní úřad.

(2) Pro místní volební komisi zajistí všechny pomocné prostředky a potřebné pracovní síly obecní úřad.

(3) Pro městskou volební komisi zajistí všechny pomocné prostředky a potřebné pracovní síly magistrát územně členěného statutárního města nebo Magistrát hlavního města Prahy.

(4) Pro okresní volební komisi opatří všechny pomocné prostředky a potřebné pracovní síly okresní úřad.

§ 66

Člen okrskové, místní a městské volební komise má nárok na zvláštní odměnu za výkon funkce.

§ 67

Výdaje orgánů státní správy, obcí a volebních komisí spojen s volbami do zastupitelstev v obcích, se hradí ze státního rozpočtu; při nových volbách do zastupitelstev v obcích se hradí ze státního rozpočtu pouze výdaje orgánů státní správy a Ústřední volební komise, ostatní výdaje se hradí z rozpočtu obcí.

§ 68

Zmocňovací ustanovení

Ministerstvo vnitra stanoví vyhláškou :

a) v dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí a s Ministerstvem financí výši zvláštní odměny za výkon funkce člena volební komise, způsob její úhrady a výplaty,

b) podrobnosti o úkolech obcí a okresních úřadů při vytváření volebních okrsků, sestavování a vedení stálých seznamů a zvláštních seznamů, zajišťování a vybavení volebních místností, úschově hlasovacích lístků a jiných volebních dokumentů;

c) vzory hlasovacího lístku, seznamu voličů, osvědčení o zvolení.

§ 69

Na opatření, učiněná orgány státní správy a obcemi k přípravě provedení tohoto zákona již před počátkem jeho účinnosti, pokud neodporují zákonu, se hledí tak, jako by byla učiněna za jeho účinnosti.

§ 70

Až do zřízení Ústřední volební komise podle zvláštního zákona13), plní její úkoly podle tohoto zákona Ministerstvo vnitra.

§ 71

(1) Konají-li se volby do zastupitelstev v obcích společně s volbami do Poslanecké sněmovny nebo do Senátu, plní

a) okrskové volební komise zřízené podle tohoto zákona úkoly okrskových volebních komisí i pro volby do Poslanecké sněmovny nebo do Senátu,

b) okresní volební komise, ve městech Brně, Ostravě a Plzni, městské volební komise zřízené podle tohoto zákona i úkoly okresních volebních komisí pro volby do Poslanecké sněmovny.

§ 72

Konají-li se volby do zastupitelstev v obcích ve dvou dnech, rozumí se dnem voleb podle tohoto zákona první volební den, nestanoví-li tento zákon jinak (§ 6 odst. 1).

§ 73

Při nových volbách (§ 57) se volí členové zastupitelstev pouze na zbývající část funkčního období.

§ 74

(1) Obec nejpozději do dvou dnů po vyhlášení voleb do zastupitelstev v obcích zveřejní na úřední desce obecního úřadu potřebný počet podpisů na peticích podle § 25 odst. 3.

(2) Pokud tento zákon odkazuje na počet obyvatel, stanoví se podle stavu k 1. 1. toho roku, v němž se konají volby.

§ 75

Kandidát má právo, aby ode dne následujícího po registraci kandidátní listiny místní nebo městskou volební komisí, do dne předcházejícího volbám, mu ten, k němuž je v pracovním nebo obdobném poměru, poskytl pracovní volno bez náhrady mzdy. Činnost kandidáta v tomto období je jiným úkonem v obecném zájmu.

§ 76

Dosavadní počty členů zastupitelstev v obcích a obecních rad zůstávají zachovány až do dne voleb do zastupitelstev v obcích v roce 1994.

§ 77

Účinnost zákona

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP