Pátek 26. dubna 1996

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí -

Poslanec Jan Klas: Promiňte. Předkladatel nemá vyhraněné stanovisko.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Omlouvám se, toto hlasování budeme opakovat. Pan ministr se vyjádří.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Já mám stanovisko mírně záporné.

Poslanec Jan Klas: Zpravodaj má stanovisko mírně kladné.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod č. 3 na straně 8, který pokračuje na začátku strany 9.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 200. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 64 pro, 12 proti.

Poslanec Jan Klas: Čtvrtý pozměňovací návrh upravuje v § 10 odstavce 1, 2 a 6 a zavádí nový odstavec 9. Předkladatel i zpravodaj souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 201.

Kdo je proti? Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 100 pro, 2 proti.

Poslanec Jan Klas: Konečně pátý pozměňovací návrh řeší účinnost zákona a vypouští ustanovení o pozbytí platnosti zákona dnem 31. prosince 2000.

Předkladatel i zpravodaj souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ve 202. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 99 pro, 3 proti.

Poslanec Jan Klas: Druhý v rozpravě vystoupil kolega Kužílek, který podal komplexní pozměňovací návrh, celkově v pořadí 6., který zavádí možnost podat žádost o zpřístupnění svazků i pro cizince.

O pozměňovacím návrhu kolegy Kužílka lze hlasovat najednou. Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj nemá vyhraněný názor.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 203. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 33 pro, 60 proti.

Poslanec Jan Klas: Třetí v rozpravě vystoupil kolega Ortman, který podal celkem tři pozměňovací návrhy. První pozměňovací návrh kolegy Ortmana, celkově v pořadí sedmý, se týká § 9, odst. 1. Předkladatel i zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 204. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 17 pro, 90 proti.

Poslanec Jan Klas: Druhý pozměňovací návrh, celkově v pořadí 8., se týká rovněž § 9, kterým se zavádí nový odst. 2. Předkladatel i zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ve 205. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 16 pro, 90 proti.

Poslanec Jan Klas: Třetí pozměňovací návrh kolegy Ortmana, celkově v pořadí 9., se týká opět § 9, odst. 2. Předkladatel souhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Ortman s upřesněním, s poznámkou.

Poslanec Jaroslav Ortman: Já se omlouvám, vážený pane místopředsedo a kolegové, my jsme si dlouze před začátkem hlasování vyměňovali názory s kolegou Klasem. Díval jsem se i do svých poznámek. To slůvko, pokud nebude přijat pozměňovací návrh č. 8 - došlo skutečně k chybě, mělo to znít pokud bude přijat pozměňovací návrh č. 8. vypustit v § 9, dosavadním odst. 2 slůvko neutajené. A já řeknu proč. Protože my jsme navrhovali vypustit z nového odstavce 2, jak tam říkáme, slůvko neutajené, tudíž logicky by zmizelo i z dalšího odstavce. Ale takto se obávám, že to ztrácí logiku. Myslím si, že, bohužel, o tom hlasovat nejde.

Poslanec Jan Klas: Já se omlouvám, o pozměňovacím návrhu č. 9 nelze hlasovat.

Pane předsedající, tím jsme vyčerpali veškeré pozměňovací návrhy a je možné nechat hlasovat o vládním návrhu zákona jako o celku ve znění tisku č. 2027/3, včetně pozměňovacích návrhů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje vládní návrh zákona o zpřístupnění svazků vzniklých činností Státní bezpečnosti podle sněmovního tisku 2027, včetně schválených pozměňovacích návrhů.

Kdo je pro schválení tohoto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v doufám posledním, 206. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 112 pro, 6 proti.

Děkuji panu ministru Rumlovi a panu poslanci Klasovi. (Potlesk)

Dámy a pánové, o slovo požádal předseda Poslanecké sněmovny pan Milan Uhde.

Dámy a pánové, prosím klid.

Předseda PSP Milan Uhde: Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, milí hosté, pokud se v kuloárovém šeru nechystá 40 dalších poslanců podat návrh na konání 44. schůze, lze říci, že k vám v tomto volebním období mluvím z tohoto místa naposledy a že my všichni se v tomto sále a v tomto složení vidíme naposledy.

Upozorňovali mě, že v takové chvíli se sluší bilancovat, ale já vás nechci zdržovat.

Svolal jsem za toto volební období 43krát schůzi Poslanecké sněmovny, 42 z těchto schůzí se skutečně odbylo. Pořádala se 96krát schůze organizačního výboru a projednali jsme celkem 2193 parlamentních tisků.

To není podstatné, z toho žádné hodnocení nevysvítá.

Já bych chtěl na závěr naší činnosti a ve svém posledním slově vzpomenout jednoho prvku a motivu, který nezmiňuji poprvé. Zavedli jsme tu, alespoň zvykově, oslovení kolegyně a kolego. Pro mě jako pro špatného latináře, který častokrát odvozuje latinská slova spíše z falešné etymologie než ze skutečného gramatického příbuzenství, znamená slovo kolega, kolegyně někoho, kdo něco s někým společně pokládá, skládá. Con lego.

Myslím, že my jsme tu, ať jsme chtěli nebo nechtěli, ať jsme si to uvědomovali hlouběji nebo méně hluboko, kladli cosi společně. Jedni, pravda, kladli z pravé strany, druzí kladli z levé strany a možná, že někdo kladl ještě z některé jiné strany, kterou neumím v tuto chvíli dobře pojmenovat.

Já jsem si však téměř jist, že po opadnutí různých dobových charakteristik zůstane to, v čem jsme měli pravdu, co jsme řekli pravdivě. Ale nad tím, co kdo řekl pravdivě, je ještě jedna autorita, a tu bych rád v tuto chvíli zvlášť připomněl. Jsem přesvědčen, že tato autorita záleží také v rozpoznání toho, co kdo jak kladl poctivě.

Prosím, abyste i tuto myšlenku měli na paměti. Chci poděkovat všem, kdo nebudou z nejrůznějších důvodů pokračovat ve veřejné činnosti jako poslanci, jako ústavní činitelé, a chci poděkovat i všem, kdo na sobě i dále chtějí nést povinnost této služby v dalším volebním období.

Všem vám všechno dobré. Děkuji vám a prosím, abyste prominuli, co jsem sám někdy vědomě, někdy nevědomě jako začátečník na své práci zkazil.

Všechno dobré a nashledanou.

(Potlesk)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, dovolte i mně, abych vám poděkoval, abych vám popřál všechno dobré do dalších dnů a naposledy vás symbolicky odhlásil.

(Schůze skončila ve 14.21 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP