Středa 7. února 1996

Poslanec Leopold Zubek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, jedná se skutečně o novelu poměrně stručnou, řekl bych věcně technickou, která přináší změny, mířící do tří oblastí.

Nejvýznamnější je oblast první, to znamená zásah do ustavování pásem hygienické ochrany. Bylo řečeno, že ustupujeme od plošného vymezování pásem hygienické ochrany a směřujeme k tomu, že hledáme příčinné souvislosti mezi zdrojem znečištění a výslednou kvalitou jakosti vody. Během uplynulých téměř 20 let působnosti vyhlášky Ministerstva zdravotnictví provozovatelé vodních zdrojů tyto souvislosti vesměs poznali, takže navržená úprava je vysoce účelná.

Další oblasti, do kterých míří úprava, nejsou tak významné: nahrazení státních organizací organizacemi, které pověřuje ústřední vodohospodářský orgán rozšiřuje možný počet organizací, které spravují vodohospodářsky významné toky.

Poslední úprava, která se týká povodňové ochrany je velice technickou záležitostí, kde není žádného problému.

Doporučuji sněmovně, aby uložila projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Leopoldu Zubkovi a otevírám rozpravu. Pan poslanec Exner se hlásí. Pane poslanče máte slovo.

Poslanec Václav Exner: Omlouvám se za relativně pozdní přihlášku. Pane ministře, chtěl bych se zeptat na ekonomické důsledky tohoto zákona. V důvodové zprávě je o této věci určitá zmínka, ale zdá se mně ten výsledek relativně paradoxní a myslím si, že bychom měli v obecné rozpravě se k této otázce vyjádřit.

Konstatuje se, že dochází vlastně ke snížení ochranných pásem, ke snížení nároků v této oblasti, ale na druhé straně to vyúsťuje k předpokládanému zdražení cen jak surové vody, tak případně pitné vody, a uvádějí se i konkrétní čísla. Prosil bych, jestli by bylo možně např. v závěrečném slově k této části rozpravy vysvětlit, v čem bude spočívat zdražení cen vody, které vyplývá z navrženého zákona, a zda nebylo možné uvedenou záležitost řešit jiným způsobem, než opět přenášením na konečné spotřebitele. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Pokud pan ministr chce vystoupit, může, samozřejmě má k tomu právo.

Ministr životního prostředí ČR František Benda: V prvé řadě bych chtěl jenom doplnit, že náklady na ochranu životního prostředí a náklady, které jsou skutečně zdůvodněnými náklady na dosažení určité kvality, například v tomto případě vody, budou vždycky přenášeny na konečného spotřebitele, jinak ani nemůže být; a jsou. Možná, že v dnešní době jsou přenášeny též na daňového poplatníka a to je to, v čem bychom nechtěli dále pokračovat.

V čem je návrh nový? Jak jsem se letmo zmínil, existuje úprava již velmi stará, kdy jsou stanovena tři pásma hygienické ochrany. Celé hydrologické povodí je pod touto ochranou. Tato pásma byla v minulosti důvodem pro vyplácení různých újm, ale jednu věc mohu zodpovědně říci: důvody, respektive podmínky, ta omezení, která v těchto pásmech byla ukládána, byla omezení, která nebyla přímo - řekl bych - zdůvodněna, respektive byla stanovena plošně a nebyla to zdůvodnění, která by se vázala přímo k dosažení skutečné požadované kvality vody.

Navrhovaná úprava tedy přináší změnu v tom, že nařízené režimy, které půjdou nad rámec toho, co je standardním užíváním třeba pozemků v daném území, ta nařízená opatření půjdou k tíži toho, v jehož prospěch byla dělána. To znamená, budeme muset podstatně zvážit, jakým způsobem respektive jak se podílí ta či ona činnost na příslušném parametru kvality či znečištění vod a jaké jsou zde relace mezi náklady na snížení tohoto parametru, tohoto znečištění a tedy, jaká je efektivita těchto nákladů.

Pan poslanec možná zmínil jedno téma, které je dnes v úplně jiné souvislosti předmětem pozornosti sdělovacích prostředků, a to relace mezi cenou surové vody a cenou vody pro spotřebitele. Chtěl bych říci, že na této úrovni, to znamená na úrovni ceny surové vody, která se prodává pro úpravu na vodu pitnou, jsou tato opatření dnes v řádu haléřů na metr kubický, takže i v minulém roce akciové společnosti povodí zvýšily cenu v průměru o 0,07 až 0,15 Kč a já nerozumím tomu, jak je možné, že toto zvýšení se promítlo do desetikorunových a vícekorunových nárůstů pitné vody. Proto bych byl nerad, aby tento jev, který máte dnes pravděpodobně někteří z vás na mysli, byl spojován s tímto návrhem.

Ještě jednou rekapituluji. Navrhovaná změna zrušením paušální ochrany celého hydrologického povodí, těch tří pásem, bude znamenat snížení - prakticky téměř zrušení - těch zátěží, které jsou přenášeny na daňového poplatníka tím, že stát do tohoto území nějakým způsobem ze státního rozpočtu dotuje různá opatření. Na Želivce je to asi 120 miliónů ročně. Změnou se zvýší adresnost, účelnost a zdůvodnění opatření, která budou soustředěna především k odběrovým místům a tam, kde skutečně znečištění má svůj přímý vliv na kvalitu a ten, kdo bude tato opatření nařizovat, bude samozřejmě zvažovat velmi pečlivě jejich míru, protože je bude muset hradit subjekt, v jehož prospěch jsou činěna. Jestliže tento subjekt pak vodu prodává (to si nemusíme zakrývat, není to žádné tajemství), je samozřejmé, že se náklady přenášejí na spotřebitele.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bendovi. Obecnou rozpravu končím. Sděluji, že organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí a táži se, zda-li má někdo nějaký další návrh. Není tomu tak. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna přikazuje předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahájil jsem hlasování č. 55 a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Pro 83, proti nikdo. Konstatuji, že jsme usnesení přijali.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu poslanci Zubkovi.

V souladu se skutečností, že bude muset zasedat během dnešního večera či noci zemědělský výbor, dnešní odpolední pořad končím. Sejdeme se zítra v 9.00 hodin a budeme pokračovat obvyklým čtvrtečním programem.

(Schůze byla přerušena v 17.45 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP