Pátek 8. prosince 1995

Poslanec Vladimír Šuman: Děkuji, já se rád podvolím, jsem rád, že jste mi poradil, pane předsedající.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pan kolega Matulka zřejmě s faktickým upřesněním.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, tak, jak to navrhoval pan zpravodaj, tak jsem to i já mínil. Ba dokonce jsem to i jakýmisi slovy vyjádřil, předpokládám, že bude toto usnesení přijato, a pak k němu mám doplňující návrh.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Čili jde o nějaké doprovodné usnesení k usnesení?

Poslanec Dalibor Matulka: Jde o doplněk k tomu textu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ne, máme tu prostě předložen základní návrh a teď hlasujeme ať už o pozměňovacích nebo doplňujících návrzích, čili já nemám důvod svůj názor měnit. To ale není kontroverze, to je snad jen výklad jednacího řádu. Prosím, pane kolego Šumane.

Poslanec Vladimír Šuman: Já jsem chtěl jenom dodat, že jste mi dnes už poradil podruhé, doufejme, že v obou případech dobře.

Další doplňující návrh se týká bodu 1, kde pan poslanec Exner navrhuje ve 2. řádku slovo "a" nahradit čárkou.

Pak je tam ještě doplňující věc, která není problematická z hlediska průběhu.

Čili vy se domníváte, že je možné hlasovat o doplňujícím usnesení přesto, že původní zatím nebylo přijato. Tak jsem vám, pane předsedající rozuměl.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jistě, jistě.

Poslanec Vladimír Šuman: Já tedy přečtu doplňující usnesení, část usnesení jako II pana poslance Matulky, která zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR doporučuje všem členům vlády ČR, kteří navrhují vyslání jednotky české armády do Bosny, a všem poslancům Parlamentu ČR, kteří s vysláním této jednotky souhlasí, aby se dobrovolně přihlásili k osobní účasti v této jednotce. Pokud nesplňují podmínky pro osobní účast v této jednotce, doporučuje jim Poslanecká sněmovna Parlamentu, aby svým osobním vlivem působili na své nejbližší rodinné příslušníky, splňující tyto podmínky, aby se dobrovolně přihlásili do této jednotky místo nich."

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Dámy a pánové, já si dovolím vás odhlásit a požádat vás o novou registraci.

Budeme hlasovat o tomto doplňujícím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať se příslušným způsobem vyjádří v hlasování č. 87. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 9 pro, 84 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Vladimír Šuman: Chci se zeptat pana poslance Exnera, jestli chápe ten svůj návrh jako návrh jeden.

Poslanec Václav Exner: Tento návrh byl jako jeden návrh přednesen a také ho žádným jiným způsobem chápat nelze.

Poslanec Vladimír Šuman: Abych opět se nedopustil prohřešku proti jednacímu řádu, nebudu komentovat tuto poznámku, ten závěr.

Takže pan poslanec Exner navrhuje slovo "a" ve 2. řádku nahradit čárkou a za slova Implementation Force doplnit "a na základě výslovného souhlasu všech zúčastněných stran konfliktu".

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 88. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 21 pro, 120 proti.

Poslanec Vladimír Šuman: A nyní už můžeme hlasovat o tom znění usnesení tak, jak ho navrhl branný a bezpečnostní výbor. Z důvodů, které jsem uvedl v úvodu své rozpravy, budeme hlasovat o tomto usnesení, protože je tam ta drobná změna, o které jsem se zmínil. Požaduje někdo, abych přečetl to usnesení?

Pane předsedající, myslím, že můžeme hlasovat.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji. Musíme zde rozdělit materii, která se týká tisku 2003 a 2004, a to vzhledem k tomu, že je zde rozdílné kvórum.

Poslanec Vladimír Šuman: V tom případě tedy je to tak, že o bodu 1 a 2 tohoto usnesení bude hlasováno najednou a o bodu č. 3 bude hlasováno samostatně.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji, to bylo jenom upozornění pro korektnost. Možná, že i ten druhý postup by byl možný, nechci vyvolávat polemiku, já jsem si vyložil jednací řád takto. Je proti tomu námitka? Je tady návrh na hlasování jako o celku. Je nějaká námitka naopak proti tomuto postupu? - Není.

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení jako o celku.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 89. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 126 pro, 28 proti. (Potlesk)

Já vám děkuji, dámy a pánové.

Pan kolega Benda se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Marek Benda: Chtěl bych upozornit na to, že na tabuli je uvedeno špatné kvórum.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, v tomto okamžiku má být na tabuli kvórum 101. Děkuji za tuto připomínku. Nicméně návrh byl schválen více než ústavní většinou. Jsem tomu velmi rád a děkuji panu ministru Holáňovi a panu poslanci Šumanovi, který splnil roli společného zpravodaje.

V tomto okamžiku se hlásí o slovo pan kolega Payne. Prosím, máte slovo.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedo, vážená sněmovno, pan předseda vlády se obrátil na sněmovnu, abychom projednali žádost vlády, která se dotýká, stručně řečeno, změn v embargu vůči Svazové republice Jugoslávie. Obrátil se s žádostí (přečtu; doslova budu citovat z tohoto dopisu): S ohledem na to, že příslušné rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN vyžaduje neodkladné přijetí zákona, jímž se toto rozhodnutí uplatňuje, žádám vás, abyste projednali návrh ve zkráceném jednání, ve smyslu § 100, zákona o jednacím řádu.

Paragraf 100, když si ho nalistujete, je zvláštní opatření v našem jednacím řádu, které nám umožňuje v případě, že se jedná o provedení rozhodnutí Rady bezpečnosti, abychom jednali obdobným procesem jako v situaci tzv. legislativní nouze; tzn., že můžeme tento návrh projednávat nikoliv ve třech čteních, ale přímo.

Na základě tohoto dopisu pana premiéra rozhodl předseda sněmovny v souladu s § 99 odst. 2 zákona o jednacím řádu tak, že vlastně nahradil první čtení tím, že sám přikázal projednání tohoto sněmovního tisku zahraničnímu výboru a stanovil včera lhůtu do dnešního dne, do rána devíti hodin.

Zahraniční výbor se včera ve večerních hodinách sešel. Přijal usnesení k tomuto tisku. Doporučuje sněmovně, jak je to i v dopise pana premiéra, aby byl tisk projednán neprodleně, protože je absurdní situace, že náš právní řád je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti.

To je důvod, proč je potřeba, aby sněmovna o této věci rozhodla v tomto okamžiku.

Dříve, než k tomu přistoupíme, upozorňuji na odst. 5, § 99 jednacího řádu, který se vztahuje na tento případ. Musíme napřed odhlasovat, zda jsou či nejsou důvody pro projednávání tímto zkráceným postupem (jakoby ve stavu legislativní nouze); zde je to nahrazeno tím rozhodnutím Rady bezpečnosti.

Poprosil bych tedy pana předsedajícího, aby nechal hlasovat o tom, zda sněmovna souhlasí s tím, že tento bod, který se dotýká provedení rezoluce Rady bezpečnosti, má být projednáván tímto způsobem. V případě, že ano, potom bychom zahájili jeho projednávání.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, dovolil jsem si vás odhlásit.

Sněmovna rozhodne o tom, zda se domnívá, že je potřeba postupovat způsobem, který právě pan kolega Payne vysvětlil a navrhl.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať, prosím, zvedne ruku a stiskne tlačítko v 90. hlasování na této schůzi. Děkuji. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 127 pro, nikdo proti.

V tomto okamžiku bychom tedy měli přistoupit k projednávání tohoto, doufám, že velmi krátkého bodu

XXII.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění c. 366/1992 Sb., o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 2000

Slova se ujme pan místopředseda vlády Jan Kalvoda.

Místopředseda vlády ČR Jan Kalvoda: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, pokusím se vám zavděčit tím, že budu stručný.

Rada bezpečnosti OSN svou rezolucí 1022 z 22. listopadu t. r. rozhodla o pozastavení sankcí, které byly zavedeny ci pozměněny řadou rezolucí, počínaje číslem 757, konče pak 1015 ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora).

Bylo rozhodnuto, že toto pozastavení se nevztáhne na bosensko-srbskou ústavu, a to s jistým podmíněním, tj. do definitivního podpisu mírové dohody v Paříži.

Jak je vám známo z minulých podobných projednávání tohoto bodu, je nezbytné účinnost takovýchto rezolucí transformovat do českého právního řádu novelou zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění z roku 1992. Z tohoto hlediska se tedy jedná o poměrně formální technický návrh.

Politický a obsažný je v tom smyslu, že se velmi úzce váže k rozhodnutím, která tato sněmovna přijala právě před malou chvílí.

Dodám jen, že byla sněmovně předložena i varianta onoho původního zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění č. 366/1992 s graficky vyznačenými změnami, které se navrhují.

Požádám už jen sněmovnu o přijetí tohoto vládního návrhu. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Otakara Vychodila, aby se ujal slova a odůvodnil usnesení zahraničního výboru.

Poslanec Otakar Vychodil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, podobně jako pan předkladatel budu stručný.

Zahraniční výbor se dotyčnou materií zabýval na svém včerejším večerním zasedání.

Usnesením č. 595, které máte jako součást svého sněmovního vybavení, doporučil dotyčnou předlohu schválit s tím, že bych si k tomu dovolil připojit svůj vlastní dojem.

Jsem nesmírně rád, že podobně jako kdysi jsem vyjádřil naději, když jsme toto zavedení sankcí zákonnou formou vlastně schvalovali, jsem rád, že nyní můžeme od těchto sankcí ustoupit s tím, že je to pro mě důkazem a osobním zadostiučiněním, protože vím, jak to v této zemi vypadá a vím, jak embargo splnilo svůj účel, že můžeme tady od tohoto opatření v souladu s usnesením Rady bezpečnosti ustoupit.

Proto žádám tímto sněmovnu, aby tuto předlohu tak, jak ji máte před sebou, podpořila. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Vychodilovi. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlásil se pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Musím jenom upozornit poslance, že podle jednacího řádu výbor, který projednává takovou materii v tomto zkráceném řízení, by mohl teoreticky stanovit, o kterých částech sněmovního tisku se povede obecná rozprava, o kterých se povede podrobná rozprava.

Nebyl podán žádný návrh na omezení rozpravy, tudíž rozprava se může vést k celému tisku.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Další přihláška do obecné rozpravy? Není. Uzavírám tedy obecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Kdo se do ní hlásí? Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám. Tím jsme ukončili vlastně druhé čtení.

Přistoupíme k třetímu čtení. Otevírám rozpravu v souladu s § 95 odst. 2. Rozpravu končím, vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. Předpokládám, že zástupce navrhovatele a zpravodaje se vzhledem k průběhu rozpravy vzdávají svého závěrečného slova.

Přistoupíme tedy k hlasování.

Poslanecká sněmovna schvaluje vládní návrh zákona, kterým se mění zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění č. 366/1992 Sb., o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 2000.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 91. Kdo je proti?

Konstatuji, že tento zákon byl schválen poměrem hlasů 120 pro, nikdo proti.

Dámy a pánové, přeji vám dobrou chuť! Děkuji vám za trpělivost. Sejdeme se zde ve 14.45 hodin.

(Schůze přerušena ve 13.40 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.52 hodin.)

Předseda PSP Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím zaregistrujte se.

V pátek dopoledne jsme si na návrh pana poslance Zeminy odhlasovali rozšíření pořadu o dva body a jejich zařazení jsme ponechali na příležitosti. Tuto příležitost vidím teď a doporučuji, abychom projednali tyto body, pokud nemá nikdo proti tomu námitku. Jedním z těchto bodů je návrh na změnu Statutu Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání a druhým je návrh na změnu výše odměny členům Rady České televize, členům Rady Českého rozhlasu a členům Rady České tiskové kanceláře. Bod

XXIII.

Návrh na změnu Statutu Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání

navrhl zařadit do pořadu jménem komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky pan poslanec Ondřej Zemina. Proto ho žádám, aby návrh uvedl a odůvodnil usnesení, které bylo sněmovně rozdáno. Pane poslanče, prosím.

Poslanec Ondřej Zemina: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si jménem komise pro sdělovací prostředky odůvodnit návrh na změnu statutu Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání. Jak jistě víte, podle § 7 odst. 3 platného zákona o Radě České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání je to právě Poslanecká sněmovna, která Statut tohoto orgánu státní správy schvaluje.

V průběhu činnosti a existence tohoto orgánu bylo třeba některé věci ve stávajícím Statutu změnit, a proto se již na jaře letošního roku naše komise ústy jejího předsedy pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Kasala obrátila na Radu, aby ona navrhla body, které je třeba změnit a vyprecizovat. Tyto body jsou v rozdaném usnesením ve čl. 4, 5 a 6.

Čl. 4 hovoří o tom, jakým způsobem jsou ustavováni v rámci Rady do funkce předseda a místopředsedové Rady, čl. 6 hovoří o tom, že sama Rada si dává závazek, že pokud se dozví o skutečnostech, které by vylučovaly některého ze členů Rady z jeho další činnosti v tomto orgánu, že takovouto skutečnost oznámí Poslanecké sněmovně, což velmi vítáme.

Zároveň však v čl. 15 Statutu navrhuje naše komise pro sdělovací prostředky pozměnit dosavadní výši odměny těchto funkcionářů. Pro vaši informaci - stávající výše je 13 tis. u řadového člena a 15 tis. Kč u předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. U návrhu vycházíme z platu poslance, místopředsedy výboru a předsedy výboru řádově. To je tedy čl. 15.

Vzhledem k tomu, že veškeré články se týkají Statutu, stálá komise na své schůzi, která se uskutečnila v průběhu schůze Poslanecké sněmovny, nenavrhla, aby se hlasovalo o jednotlivých článcích zvlášť, a proto doporučuji, aby se o celém usnesení hlasovalo dohromady.

Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji za pozornost panu poslanci Ondřeji Zeminovi a otvírám k tomuto návrhu usnesení a jeho výkladu rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku a nevidím, že by se někdo hlásil z místa, proto rozpravu uzavírám.

Budeme hlasovat o předloženém návrhu usnesení vcelku, jak je navrhl pan poslanec Ondřej Zemina, pokud někdo z pléna nevysloví proti tomuto způsobu hlasování námitku.

Námitka nebyla vyslovena. Hlasování č. 92 rozhodne o osudu návrhu usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k návrhu na změnu Statutu Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání, jak bylo toto usnesení písemně předloženo.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování č. 92 skončilo.

Z 90 přítomných bylo 68 pro, nikdo proti, návrh byl přijat.

Než předám slovo panu poslanci Zeminovi, aby uvedl druhý návrh, který má za povinnost uvést, chci oznámit sněmovně dodatečně, že pan poslanec Jiří Vyvadil požádal, aby byl z dnešního zasedání omluven pro onemocnění. Zůstal jsem toto sdělení dlužen na začátku.

Dalším bodem je

XXIV.

Návrh na změnu výše odměny členům Rady České televize, členům Rady Českého rozhlasu a členům Rady České tiskové kanceláře

Také tento bod navrhl zařadit do pořadu jménem komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky pan poslanec Ondřej Zemina. Proto ho žádám, aby i tento návrh uvedl a odůvodnil návrh usnesení. které nám bylo rozdáno. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Ondřej Zemina: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych v tuto chvíli předal slovo svému kolegovi, místopředsedovi stálé komise panu poslanci Souralovi, a to z toho důvodu, že se v tomto bodě nezúčastním projednávání ani hlasování, neboť můj otec je členem Rady České televize a považoval bych to za střet zájmů.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan poslanec Ondřej Zemina se zachoval příkladně ve smyslu zákona o střetu zájmů. Pan poslanec Jaroslav Soural bude tak laskav a zastoupí ho. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jaroslav Soural: Děkuji. Váženy pane předsedo, dámy a pánové, slyšeli jste návrh usnesení stálé komise Parlamentu pro sdělovací prostředky. V textu, který máte na stole před sebou, doporučujeme zvýšení odměn členům jednotlivých rad. tj. Rady České televize, Rady Českého rozhlasu a Rady České tiskové kanceláře do výše 8 500 Kč. Jedná se v podstatě o krok, který v časovém horizontu, který uplynul, zohledňuje inflační pohyb.

Stálá komise doporučuje přijetí tohoto usnesení, protože ho považuje za zdůvodněné. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Souralovi a otvírám k tomuto bodu a k jeho výkladu rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Nemám žádnou písemnou přihlášku a nevidím přihlášku z místa, proto rozpravu uzavírám.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Návrh máte písemně před sebou a připomínám, že jde o 93. hlasování.

Kdo podporujete tento návrh usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 93. hlasování skončilo.

Ze 101 přítomných bylo 84 pro, 1 proti. Návrh byl přijat. Děkuji Panu poslanci Souralovi.

Přistupuji k dalším u bodu v souladu se schváleným pořadem 37. schůze. Jde o bod číslovaný jako 24.

XXV.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva o známkovém právu sjednaná v Ženevě dne 27. října 1994 (sněmovní tisk 1938) - prvé čtení

Předložený návrh smlouvy jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1938. Z pověření vlády návrh odůvodní ministr hospodářství pan Karel Dyba. Prosím ho, aby se ujal slova.

Ministr hospodářství ČR Karel Dyba: Pane předsedající, vážená sněmovno, v červnu t.r. parlament schválil zákon o ochranných známkách. Předložený návrh na ratifikaci Smlouvy o známkovém právu spadá do téže problematiky.

Smlouva o známkovém právu uzavřená dne 27. října 1994 na diplomatické konferenci konané v rámci Světové organizace duševního vlastnictví v Ženevě má jediný cíl - harmonizovat právnické předpisy, zjednodušit a zrychlit přihlašovací a zápisné řízení o ochranných známkách.

Smlouva, která byla za Českou republiku podepsána - s výhradou ratifikace - v říjnu 1994, stanoví jednotné formální požadavky pro zápis ochranných známek ve státním rejstříku. Žádné další požadavky už nemohou být uplatňovány. To je důležitá věc. I když jde v podstatě o technický předpis, zjednoduší se tím vztah mezi podnikatelem a státem při výkonu státní správy v této oblasti.

Účastí České republiky ve smlouvě o známkovém právu se významným způsobem usnadní přihlašovatelům získání známkové ochrany jejich známek jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Smlouva jim především umožňuje ve všech členských zemích na základě jediné přihlášky ochranné známky požadovat zápis výrobků a služeb, které patří do více tříd, podle tzv. Nicenské dohody o mezinárodním třídění výrobků a služeb pro účely zápisu známek.

Dále umožňuje požadovat nejen zápis ochranných známek pro výrobky, ale i zápisy ochranných známek pro služby. Přihlašovatel může předložit jedinou plnou moc zástupce pro více svých přihlášek nebo zápisů ochranných známek. Může též jedinou žádostí požadovat provedení zápisu změn, zejména jména nebo adresy přihlašovatele, majitele ochranné známky nebo zástupce u více přihlášek nebo zápisů najednou.

Významnou výhodou Smlouvy je, že umožňuje přihlašovateli rozdělit přihlášku ochranné známky, která obsahuje více výrobků nebo služeb, na dvě i více přihlášek se zachováním stejného práva přednosti. To má význam pro rychlý zápis známek pro tu část výrobků nebo služeb, které nejsou předmětem námitek proti zápisu.

Přihlašovatelé už nebudou nadále povinni předkládat k přihlášce některé doklady, které nejsou pro účely zápisu ochranné známky nebo pro jeho obnovu rozhodné a jejichž získání je pro ně velmi často časově náročné a komplikované. Jde např. o potvrzení nebo výpis z obchodního rejstříku, doklad o tom, že přihlašovatel vykonává průmyslovou nebo obchodní činnost apod. Smlouva z hlediska podnikatelského je velmi výhodná.

Provedení závazků vyplývajících ze Smlouvy je v České republice již zabezpečeno zákonem o ochranných známkách z r. 1995, který 1. října t.r. nabyl účinnosti. Ratifikace Smlouvy o známkovém právu Českou republikou je zcela v souladu s politickými zájmy České republiky v zahraničí i s hospodářskými zájmy a účast ČR v této smlouvě přispěje k dalšímu prohloubení mezinárodní spolupráce České republiky v dané oblasti s ostatními státy. Doporučuji proto Poslanecké sněmovně tento vládní návrh k dalšímu projednání. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji ministru hospodářství panu Karlu Dybovi, a protože organizační výbor určil zpravodajem pro první čtení pana poslance Jiřího Payna, žádám ho, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedo, pane ministře, vážená sněmovno, myslím, že není v této fázi třeba dodávat nic k obsahu. Jen dodám k politickému významu. Myslím, že pokud ratifikujeme tuto smlouvu, přiblížíme se kultivovaným zemím, které mají úctu k duševnímu vlastnictví a respektují práva druhých, kteří něco vymysleli, vytvořili a mají také právo s tím disponovat a že nezneužíváme cizí duševní vlastnictví.

Vřele se přimlouvám, abychom tuto smlouvu projednali. Smlouva je poněkud obsáhlejší, nicméně věřím, že jí věnujeme náležitou pozornost a doporučuji, aby tato smlouva byla přikázána zahraničnímu výboru. Myslím, že je to postačující pro projednání zde ve sněmovně. Věřím, že někteří poslanci z jiných výborů, budou-li chtít, se účastní projednávání nebo sami vznesou případné návrhy a námitky. Tím se domnívám, že jsou splněny podmínky a končím své slovo.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Jiřímu Paynovi. Otvírám na toto téma obecnou rozpravu. Nemám žádné písemné přihlášky, nevidím, že by se někdo hlásil z místa. Proto rozpravu uzavírám. A protože v této rozpravě nezazněl ani návrh na vrácení předlohy navrhovateli k dopracování ani k zamítnutí předloženého návrhu, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Pan poslanec Jiří Payne v souladu s organizačním výborem navrhl přikázat předložený vládní návrh zahraničnímu výboru. Táži se, zda má někdo jiný návrh. Protichůdný nebo doplňující? Není tomu tak. Proto můžeme přikročit k hlasování. Jde o 94. hlasování na této schůzi.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna přikazuje po prvním čtení předloženy vládní návrh k projednání zahraničnímu výboru."

Kdo podporujete tento návrh usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 94. hlasování skončilo.

Z 98 přítomných bylo 71 pro, nikdo proti. Usnesení bylo tedy přijato.

Přikročíme k dalšímu bodu, je číslován jako 25.

XXVI.

Vládní návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 102/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991 Sb., kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník (sněmovní tisk 1977) - prvé čtení

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1977 a z pověření vlády jej uvede ministr hospodářství pan Karel Dyba. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP