Pátek 8. července 1994

Poslanec Michal Kraus: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, dříve, než se vyjádřím k samotné odpovědi, dovolte mi, abych složil hold úředníkům Ministerstva dopravy. Ti totiž dokázali v rámci jedné odpovědi mi vysvětlit, že sice ze zcela objektivních příčin nemohli zajistit, aby o průzkumu zájmu o privatizaci ČSAD Praha-západ byla informována široká veřejnost, aby mě v zápětí po několika stránkách indiferentního textu proškolili, že vícekriteriální veřejná soutěž představuje v daném případě nejobjektivnější metodu privatizace. Jsem opravdu rád, že moje interpelace přispěla k tomu, že i úředníci Ministerstva dopravy získali tento názor, a za předpokladu, že se jím i nadále budou v praxi řídit, jsem ochoten s odpovědí vyslovit souhlas.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Konstatuji, že pan poslanec Michal Kraus souhlasí s odpovědí na interpelaci. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení.

Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra dopravy Jana Stráského na interpelaci Michala Krause ve věci privatizace ČSAD Praha-západ, uvedenou v tisku 1022 D.

Zahajuji hlasování č. 85. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji. Hlasování skončilo.

Výsledek - pro 79, nikdo proti, 1 se zdržel. Konstatuji, že toto usnesení bylo přijato.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý odpověděl na interpelaci poslance Michala Krause ve věci vztahů mezi německou společností Volkswagen a českou automobilkou Škoda - tisk 1022. Odpověď se předkládá jako tisk 1022 G. Ptám se pana poslance Krause, zdali považuje odpověď za uspokojivou.

Poslanec Michal Kraus: Ano, odpověď pana ministra Dlouhého na moji odpověď ve věci vztahů Volkswagen - Škoda Mladá Boleslav obsahuje mnoho faktů, jejichž uvedení v život je podmíněno nejbližšími jednáními výkonných orgánů akciové společnosti, resp. nadcházejícím jednáním se zástupci Volkswagenu. Vzhledem k tomu, že pan ministr je služebně mimo a já zde dnes nemám "protihráče", dohodli jsme se, že uzavírat dnes interpelaci by bylo v podstatě jakýmsi děláním účtu bez hostinského. Doporučuji proto sněmovně, abychom jednání o této interpelaci přerušili do nejbližší schůze Poslanecké sněmovny, abychom mohli komplexně posoudit, na kolik byly sliby a přísliby páně ministrovy při nadcházejících jednáních uplatněny a pochopitelně s jakým výsledkem.

V případě, že sněmovna vysloví souhlas s přerušením projednávání této interpelace, požádal bych touto cestou pana ministra, aby svou odpověď do příští schůze ještě doplnil o následující fakta:

1. O výsledky jednání výkonných orgánů akciové společnosti a jednání se zástupci koncernu Volkswagen, o nichž se ve své odpovědi zmiňuje ve věcech dotýkajících se problematiky uvedené v interpelaci.

2. Vzhledem k tomu, že pan ministr ve své odpovědi uvádí, že vkladem české strany budou mimo jiné i výkupy restituovaných pozemků, rád bych věděl, zdali byly v době realizace jejich restituce již známy rozvojové programy Škody Mladá Boleslav, a pokud ano, proč nebyly uplatněny zákonem umožněné náhradní restituce na území, které leží mimo předpokládanou zástavbu nových výrobních kapacit Autoškody Mladá Boleslav. Rád bych věděl, kdo za takto provedené restituce nese odpovědnost a kolik činí vícenáklady z výkupů zcela zbytečně restituovaných pozemků, vůči komu budou uplatněny náklady škod a na kolik je pravděpodobné, že kompetentní osoby, které dopustily provedení v tomto případě nesmyslných restitucí, nejsou hmotně zainteresovány na tučném zisku z prodeje restituovaných a posléze za drahý peníz vykupovaných ploch.

Za písemné dodatky k projednávané odpovědi panu ministru předem děkuji. Prosím, pane předsedající, abyste nechal hlasovat o mém procedurálním návrhu.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, pan poslanec Kraus navrhl, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do příští schůze.

Ptám se, kdo s jeho návrhem souhlasí v hlasování č. 86. Děkuji. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo - výsledek 58 pro, 5 proti, zdrželo se 16. Návrh na přerušení byl přijat. Děkuji.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý odpověděl na interpelaci poslance Michala Krause ve věci privatizace českého petrochemického průmyslu. Táži se pana poslance, zdali odpověď považuje za uspokojivou.

Poslanec Michal Kraus: Protože většina odpovědí na mé otázky je vázána na rozhodnutí vlády, která dosud ještě o konečném způsobu privatizace české petrochemie nerozhodla, a protože pan ministr Dlouhý tady dnes není přítomen, doporučuji stejně jako v předchozím případě a po dohodě s panem ministrem přerušit projednávání této interpelace až do doby, než vláda přijme rozhodnutí, resp. do nejbližšího zasedání Poslanecké sněmovny.

Pokud sněmovna vysloví s přerušením projednávání souhlas, chtěl bych touto cestou pana ministra požádat o doplnění některých odpovědí na následující fakta.

1. Je v zahraničí obvyklé, aby špičkoví manažeři firem, které se zúčastňují určitého výběrového řízení, fungovali jako odborný poradní orgán, zatímco jejich konkurenti v takovémto řízení podobnou možnost nemají?

2. Jak byla zajištěna objektivita rozhodování těchto pánů? Jsou skutečně takovými odborníky, aby dokázali objektivně poradit vedení ministerstva průmyslu optimální variantu?

3. Je zachování rafinerií petrochemických provozů i dalších bezprostředně navazujících technologií včetně infrastruktury v jednom organizačním celku skutečně reálnou cestou k optimalizaci provozu těchto kolosů? Kde ve světě se takovýmto mamutům daří prosperovat?

4. Jak a do kdy je smluvně garantováno zahájení provozu ropovodu Ingoldstadt-Kralupy-Litvínov? Jaká opatření přijme vláda v případě, že se harmonogram najíždění provozu ropovodu začne opožďovat?

5. Jak chce management českých společností dosáhnout konkurenceschopnosti revizí cenové politiky pohonných hmot, když

a) Výroba na stávajícím zařízení je prokazatelně zhruba o 1 korunu na litr dražší než u okolní konkurence a jejich případná rekonstrukce ji na dlouhé časové období zatíží náklady ještě vyššími.

b) V období, kdy světové ceny ropy klesaly postupně až o 30%, docházelo u cen českého benzinu právě k opačnému a mnohem progresivnějšímu trendu, zatímco nyní dochází k nárůstu světové ceny ropy a česká petrochemie hodlá jít s cenami dolů.

c) Z čeho vychází předpoklad trendu růstu spotřeby pohonných hmot na trhu v České republice? Kdo a na základě čeho zpracoval analýzu trhu v České republice na období příštích deseti let a přitom vycházel - jak vyplývá z odpovědi - například z faktu, že spotřeba autobenzinu je u nás na hlavu a rok pětkrát menší než například v Německu. Vycházeli oni experti také z faktu, že v Německu je v přepočtu k reálným mzdám cena benzinu zhruba sedmkrát nižší a cena automobilu minimálně patnáctkrát nižší než u nás.

d) Kdo a kdy nastartuje tento trend růstu spotřeby při současné hospodářské politice české vlády při monopolizaci výrobců benzinu, výrobců aut a tvrdé regulaci mezd.

e) O kolik bude vyšší nárůst spotřeby bezolovnatých benzinů než pokles spotřeby benzinů olovnatých? Jaký se vlastně očekává absolutní přírůstek spotřeby autobenzinu a na základě čeho?

6. Na jak dlouho jsou podepsány dlouhodobé smlouvy o přepravě ropy s akciovou společností Transpetrol Bratislava a jaké sankce pro slovenskou stranu vyplývají z jejich eventuálního neplnění.

7. Jsou vůbec reálně schopny při současném stavu a v současných podmínkách vytvořit české rafinerie takový zisk, který by alespoň z 50% pokryl náklady na jejich modernizaci a restrukturalizaci?

8. Jak chce vláda udržet dlouhodobě silný vliv státu na tento důležitý segment hospodářství, jestliže se předpokládá minimálně z 50% získat finanční prostředky na modernizaci a restrukturalizaci z ostatních, tedy cizích zdrojů?

9. Jak se tyto investiční vstupy promítnou do základního jmění společnosti.

Domnívám se, pane místopředsedo, že můžete nyní nechat hlasovat o mém procedurálním návrhu.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, nemáte-li již další otázku, tak samozřejmě tak učiním. (Zatím ne.)

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Michala Krause, abychom přerušili projednávání odpovědi na jeho interpelaci, ať to dá patřičným způsobem v hlasování č. 87 najevo. Tedy, kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Skončilo hlasování č. 87 výsledkem pro 47, proti 19, zdrželo se 20, takže tento procedurální návrh nebyl přijat.

Poslanec Michal Kraus: (hovořil z místa - nesrozumitelné)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozumím signálu od pana poslance Krause, že není spokojen s průběhem hlasování a že žádá o nové hlasování po odhlášení všech poslanců? Je tomu tak? Je tomu tak. Prosím o novou registraci.

Poslanec Michal Kraus: (hovořil z místa) Chtěl bych zdůraznit, že přerušení je i na přání pana ministra Dlouhého.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, předpokládám, že všichni jsou znovu přihlášeni.

V hlasování č. 88, které právě zahajuji, se ptám, kdo souhlasí s přerušením projednávání odpovědi na tuto interpelaci. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 57, proti 11, zdrželo se 21. Tento návrh byl přijat.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci úrovně a poskytování služeb pro obyvatelstvo - tisk 1022. Odpověď se předkládá jako tisk 1022 I. Ptám se pana poslance Exnera, zda považuje odpověď za uspokojivou?

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, vzhledem k tomu, že odpověď jsem dostal na konci minulého týdne a vzhledem k tomu, že zatím jsem ji ani neobdržel jako tisk s příslušným číslem a vzhledem k tomu, že pan ministr Dlouhý není přítomen, prosím, aby odpověď byla projednávána až na příští schůzi.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Protože žádáte mně, a nežádáte, aby o tom bylo hlasováno, domnívám se, že vám mohu bez dalšího vyhovět.

Pan ministr spravedlnosti Jiří Novák odpověděl na interpelaci poslance Jana Vika ve věci paní Jany Šimkové, obviněné v souvislosti s tzv. rumovou aférou. Ptám se pana poslance Vika, zda považuje odpověď za uspokojivou.

Poslanec Jan Vik: Nikoliv.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Slyšeli jsme vyjádření pana poslance Jana Vika, otevírám rozpravu.

Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím a dávám návrh na následující usnesení:

Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra spravedlnosti Jiřího Nováka na interpelaci poslance Jana Vika ve věci paní Jany Šímové, obviněné v souvislosti s tzv. rumovou aférou, uvedenou v tisku 973 B.

Zahajuji hlasování č. 89. Kdo je pro toto usnesení? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Výsledek pro 30, proti 37, zdrželo se 15. Návrh nebyl přijat.

Dávám tedy návrh na opačně formulované usnesení.

Kdo tedy souhlasí s odpovědí pana ministra Jiřího Nováka na interpelaci poslance Jana Vika, zahajuji hlasování č. 90.

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Výsledek pro 45, proti 11, zdrželo se 27. Nebylo dosaženo nadpoloviční potřebné většiny. Chyběl jeden hlas, takže jsme nepřijali ani toto usnesení.

Hlásí se pan poslanec Černý.

Poslanec Jan Černý: Vzhledem k tomu, že hlasování bylo těsné a stále se mění počet poslanců, prosil bych o novou registraci a nové hlasování.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Odhlašuji tedy všechny a prosím o novou registraci. Myslím si, nicméně, že jsem povinen dát hlasovat o obou usneseních, protože hlasování proběhlo těsně za sebou.

V první chvíli musím dát hlasovat o negativním usnesení, tzn. Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra spravedlnosti Jiřího Nováka na interpelaci poslance Jana Vika.

Zahajuji hlasování č. 91. Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Výsledek pro 32, proti 39, zdrželo se 11. Návrh nebyl přijat.

Dám opakovaně hlasovat o opačném usnesení. Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra Jiřího Nováka na interpelaci poslance Jana Vika.

Zahajuji hlasování č. 92. Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Pro 46, proti 10, zdrželo se 31. Bylo dosaženo právě potřebné nadpoloviční většiny.

Ministr zahraničních věcí Jozef Zieleniec odpověděl na interpelaci poslance Jana Kryčera ve věci složení zahraničních delegací, tisk 948. Odpověď byla předložena jako tisk 948 A. Její projednávání bylo na minulé schůzi sněmovny přerušeno pro nepřítomnost poslance. Nyní je pan poslanec Kryčer přítomen, takže se ho ptám, zda je s odpovědí spokojen.

Poslanec Jan Kryčer: Spokojen, ale nepotěšen.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pro usnesení si dovolím navrhnout pouze první část vašeho vyjádření. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, takže ji zároveň končím.

Dávám návrh na přijetí usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra zahraničních věcí Jozefa Zieleniece na interpelaci poslance Jana Kryčera ve věci složení zahraničních delegací.

Zahajuji hlasování č. 93. Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Výsledek pro 77, proti nikdo, 12 se zdrželo. Usnesení bylo přijato.

Pan poslanec Vratislav Votava není přítomen.

Pan poslanec Zdeněk Trojan je přítomen, takže budeme projednávat odpověď ministra zahraničních věcí Jozefa Zieleniece na interpelaci poslance Zdeňka Trojana ve věci dohody o přidružení mezi Českou republikou a Evropskými společenstvími a jejich členskými státy, tisk 1022.

Ptám se pana poslance, zda je s odpovědí spokojen?

Poslanec Zdeněk Trojan: Pane předsedající, vzhledem k tomu, že odpověď jsem obdržel před dvěma dny a pan ministr není přítomen, a já bych rád tuto záležitost projednával v jeho přítomnosti, žádám, abyste projednávání odložil na příští schůzi, pokud bude pan ministr přítomen.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pane poslanče, týká se tento váš názor i odpovědi na další interpelaci, kterou jste přednesl ve věci návštěvy generála Pinocheta?

Poslanec Zdeněk Trojan: Ano. Mám na to stejný názor.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přerušuji tedy projednávání odpovědí na tyto interpelace.

Ministr zdravotnictví Luděk Rubáš odpověděl na interpelaci poslance Jana Vika ve věci paní Jany Šímové, obviněné v souvislosti s tzv. rumovou aférou.

Ptám se pana poslance, zda je s odpovědí pana ministra Rubáše spokojen? (Ne.) Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

Ve smyslu názoru pana poslance Vika navrhuji přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Luďka Rubáše na interpelaci poslance Jana Vika ve věci paní Jany Šímové.

Zahajuji hlasování č. 94. Kdo je pro přednesené usnesení? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji. Hlasování skončilo.

Pro 37, proti 36, zdrželo se 12. Návrh nebyl přijat.

Pokusím se formulovat opačné usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Luďka Rubáše na interpelaci poslance Jana Vika ve věci paní Jany Šímové, obviněné v souvislosti s tzv. rumovou aférou, uvedenou v tisku 973 A.

Zahajuji hlasování č. 95. Kdo je pro toto usnesení? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Výsledek pro 42, proti 14, zdrželo se 33. Návrh nebyl přijat.

Ministr kultury Pavel Tigrid na interpelaci poslanců Jaroslava Sourala a Jaroslava Žižky ve věci ukončení zřizovatelských pravomocí okresních úřadů k okresním knihovnám. Její projednávání bylo přerušeno na žádost poslanců na 19. schůzi.

Nyní se ptám pana poslance Sourala, zda je s odpovědí spokojen? (Ano.) Děkuji. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

Navrhuji přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra kultury Pavla Tigrida na interpelaci poslanců Jaroslava Sourala a Jaroslava Žižky ve věci ukončení zřizovatelských pravomocí okresních úřadů k okresním knihovnám, uvedenou v tisku 917 B.

Zahajuji hlasování č. 96. Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Pro 81, nikdo proti, zdrželo se 11. Usnesení bylo přijato.

Chci se zeptat, zda-li poslanec Josef Wagner nepověřil některého ze svých kolegů, aby vyjádřil jeho názor na odpověď na interpelaci ve věci Divadla Spejbla a Hurvínka.

(Hlas z pléna: To je vyřešeno.)

Hovořilo se zde o tom, ale po formální stránce se s tím musíme nějak vyrovnat. Pokud pan poslanec Wagner zde není přítomen, nelze než tuto záležitost odložit.

Dámy a pánové, zdá se, že musíme bod, který právě projednáváme ukončit, Dílem je to proto, že nejsou někteří poslanci, kteří podávali interpelace, přítomni, dílem proto, že odpovědi přišly před krátkým časem poslancům. Mám zde ještě informací, že vám mám sdělit, že jste obdrželi písemné odpovědi na otázky a podněty přednesené poslanci na předchozích schůzích. Jde o odpovědi na otázky uvedené ve sněmovních tiscích 1002 A, 1022 A, 1022 F, S, V, 1029 A a na podněty uvedené ve sněmovních tiscích 951 A, 1022 C, 1022 M a 1022 R. Tím se vyhovuje ustanovení našeho jednacího řádu, aby s odpověďmi byli seznámeni poslanci na schůzi Poslanecké sněmovny. Na rozdíl od interpelací se však tyto odpovědi nezařazují na pořad jednání schůze Poslanecké sněmovny. Souhlasíte-li, končím tento bod.

Dámy a pánové, včera jsme přerušili projednávání

VII.

Návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/1992 Sb., o bankách ve znění pozdějších předpisů, doplňuje zákon č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 328/1991 Sb.

Vyslechli jsme odůvodnění navrhovatele, zprávu společného zpravodaje a vedli rozpravu, kterou jsme posléze ukončili. Prosil bych, aby se svých povinností mohli za předkladatele ujmout pan ministr Kočárník a pan společný zpravodaj Tomáš Ježek.

Dámy a pánové, v zájmu využití našeho drahocenného času se domnívám, že bude třeba přistoupit k projednávání dalšího bodu. Nemýlím-li se, že včera jsme odsouhlasili přítomnost guvernéra banky pana Tošovského, kterého zvu do sálu.

Vzhledem k tomu, že pan Tomáš Ježek je již ve sněmovně, budeme se věnovat zákonu týkajícímu se bank. Přeje si vystoupit pan ministr Kočárník se závěrečným slovem? Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že včera v diskusi, do které jsem se také zapojil, zaznělo mnoho odpovědí, impolantních názorů, na celý problém novely zákona o bankách.

Chtěl bych ve svém závěrečném slově zdůraznit, že to, co je dominantní, jak pro centrální banku, tak pro vládu, je obsaženo ve vládním návrhu novely zákona. Jsou to všechna opatření, která dávají centrální bance větší pravomoce v případě problémových bank, která by donutila problémové banky spolupracovat na odstranění problémů a tím chránit střadatele. Pokud jde o velmi sporný bod, který se týká pojištění, řekl jsem zde včera, že nestojí otázka zda pojištění ano, či pojištění ne, ale zda pojištění teď, v této etapě, do této novely zákona. Vláda, která o tom dvakrát jednala, pojištění nezahrnula do této novely s tím, že předpokládá, že bude obsaženo v novém zákonu o bankách, který má být připraven do konce letošního roku a předložen Sněmovně. Z toho hlediska si myslím, že i toto je cesta, za kterou já bych se přimlouval, pokud vás mohu o to požádat, jak by mělo být jednáno o novele zákona o bankách. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Ivanu Kočárníkovi. Prosím, aby se slova ujal společný zpravodaj pan Tomáš Ježek.

Poslanec Tomáš Ježek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, ve včerejší rozpravě vystoupili 4 poslanci, kteří přednesli pozměňovací návrhy. Byl to pan kolega Budinský, pan kolega Hájek, pan kolega Kryčer a pan kolega Wagner. Vystoupili s pozměňovacími návrhy, které se týkají společné zprávy. Myslím, že bychom mohli dát hlasovat podle společné zprávy. Jako první vystoupil s pozměňovacím návrhem pan kolega Budinský. (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Tomáš Ježek: Navrhl, aby ze společné zprávy byla vypuštěna část 9, která se týká pojištění a logicky na to navazuje také vypuštění z článku IV - přechodná ustanovení, body 1, 2 a 4. Je to tak správně? (Ano.) Čili pan kolega Budinský navrhuje stručně řečeno vypustit pojištění vkladů fyzických osob a všechna navazující příslušná ustanovení.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se pan kolega Honajzer.

Poslanec Jiří Honajzer: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se omlouvám, pravděpodobně to bude poněkud netradiční. Možná jsem měl k mikrofonu přijít o něco dříve, ale já bych potřeboval ještě před hlasováním o pozměňovacích návrzích krátkou přestávku pro jednání klubu. Prosím o patnáctiminutovou přestávku.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, bývá obvyklé podobným žádostem vyhovět. V 15,50 hodin začneme hlasovat o pozměňovacích návrzích.

(Jednání přerušeno v 15.33 hodin.)

(Přerušené jednání zahájeno opět v 15.50 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, čas určený pro jednání klubů vypršel. Prosím všechny, aby přišli do sněmovny a pana společného zpravodaje, aby se připravil. O slovo se přihlásil pan poslanec Honajzer, takže mu ho uděluji. Pan poslanec Honajzer vyslovil přání, aby mohl mluvit k plné sněmovně. Rád to tlumočím.

Poslanec Jiří Honajzer: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, byl jsem to já, který požádal o přestávku pro kluby. Náš klub se v přestávce sešel a pověřil mě, abych přednesl stanovisko poslaneckého klubu ODS k právě projednávaným pozměňovacím návrhům zákona. Dovolte mi, abych vám oznámil, že poslanecký klub ODS se rozhodl podpořit pozměňující návrh pana poslance Budinského, kterým se vypouští ze společné zprávy zjednodušeně řečeno pojištění vkladů, a to s tím, že rovněž jednomyslně hodlá podpořit návrh usnesení, který pan poslanec Budinský přednesl ve svém vystoupení a žádá všechny poslance sněmovny, aby také podpořili tyto pozměňující návrhy. Dovolte mi, abych připomenul na závěr svého vystoupení text usnesení, který pan Budinský navrhl a předložil Poslanecké sněmovně ke schválení. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby do konce roku 1994 předložila návrh novely zákona o bankách, případně nový zákon o bankovnictví, ve kterém bude upraven institut pojištění vkladů.

Děkuji vám za vstřícnost.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Honajzerovi a nyní prosím společného zpravodaje pana Tomáše Ježka, aby se ujal svých povinností.

Poslanec Tomáš Ježek: Děkuji, pane předsedající - s tím, že o návrhu pana poslance Budinského bychom hlasovali až v závěru.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP