Čtvrtek 28. dubna 1994

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

28. dubna 1994 v 10.20 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Uhde, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka, místopředseda PSP P. Tollner a 181 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, ministr obrany A. Baudyš, ministr životního prostředí F. Benda, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr hospodářství K. Dyba, ministr I. Němec, ministr spravedlnosti J. Novák, ministr zdravotnictví L. Rubáš, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci J. Skalický, ministr dopravy J. Stráský, ministr kultury P. Tigrid, ministr práce a sociálních věcí J. Vodička.

(Jednání opět zahájeno v 10.25 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, z pověření předsedy Poslanecké sněmovny zahajuji třetí jednací den 18. schůze Poslanecké sněmovny a všechny na ní srdečně vítám.

Pan poslanec Štambera mi právě oznámil, že má kartu číslo 1.

Poslanec Petr Kavan: Faktická poznámka. Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že dosud nedošlo k úpravě prezenční listiny, oznamuji, že poslanci Moravské národní strany Jaroslav Unger, Jiří Bílý a Petr Kavan jsou přítomni. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, požádal mne pan poslanec Gjurič o možnost krátkého vystoupení. Já mu tutu možnost s vaším svolením dávám. Prosím, posaďte se a vyslechněte sdělení pana kolegy Gjuriče.

Poslanec Andrej Gjurič: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo, členové vlády, kolegové a kolegyně, zařadil jsem toto na začátek, i když vím, že tím pádem to neuslyšíte všichni. Je to skutečně krátké sdělení, které ostatně některé kluby dostaly. Vím, že přitom, jak bude vypadat dnešní program, to, co teď přečtu, bude spíš sdělení než cokoli jiného, ale nemohu to nepřečíst. Jen na okraj podotýkám, že je to i ovoce mé snahy a práce, které bohužel vyšlo právě dnes na 17.30, takže všichni uvidíme, jaká bude situace ve sněmovně.

Teď už čtu. Je to výzva nadace Tolerance, která zní takto: "Už dva roky trvá válka, která ničí Bosnu a Hercegovinu (promiňte, budu číst rychleji), životy jejích obyvatel, jejich sídla, kulturní a historické památky. Už třičtvrtě roku pořádá nadace Tolerance (a v poslední době spolu s ní i nově založené České sdružení přátel Bosny a Hercegoviny) každý měsíc pravidelná shromáždění jako projev solidarity s trpící Bosnou a Hercegovinou, jako apel všem, kdo mohou něco udělat pro spravedlivý mír v této zemi. Většinou to zatím byly akce faktické a praktické, tzn. humanitární pomoci atd. Tentokrát jde o akci zvláštní, a proto jsem s ní chtěl sněmovnu seznámit. A sice dne 28. dubna v 17.30 se sejdeme v Národním muzeu v Praze na Václavském náměstí na ekuminickém sezení, abychom se pod vedením duchovních představujících 4 náboženské komunity, které po staletí až do nedávna žily v Bosně a Hercegovině v míru a kulturní symbióze, pomodlili za mír k našemu jedinému Bohu. Účast přislíbil vrchní zemský rabín Karol Sidon, prezident České křesťanské akademie dr. Tomáš Halík, pravoslavný kněz Christian Popescu a islámský imán Džafer Gračič.

Dámy a pánové, myslím, že nemusím dále zdůvodňovat symbolický, ale i faktický význam této akce, včetně toho, že se pořadatelé rozhodli samozřejmě nepreferovat jeden nebo druhý chrám, ale uspořádali to v něčem, co je pro nás všechny stejně významné, tj. v Národním muzeu. Já sám samozřejmě - ať už bude situace ve sněmovně vypadat jakkoli - se omluvím a půjdu tam. Kdyby ta situace vypadla tak, že někdo z vás se bude chtít zúčastnit, tímto ho srdečně zvu. Pokud bych to byl jenom já, uvažte eventuálně za klub, jeden nebo druhý nebo někdo sám za sebe, zdali bych tam nemohl přinést alespoň nějaké poselství. Uvidíme, jak bude situace vypadat, než se vydám ze sněmovny. Děkuji vám za pochopení a doufám, že i za účast.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gjuričovi a nyní mi dovolte následující shrnutí předešlého. Ze schváleného pořadu jsme dosud projednali 15 bodů. U dvou bodů jsme jednání přerušili. K projednání nebo dokončení nám tedy zbývá prozatím ještě 9 bodů. Včera jsme rozhodli, že dnes nejdříve dokončíme přerušený třetí bod schváleného pořadu a potom projednáme zbývající body ve stanoveném pořadí.

Přistoupíme k projednání

III.

Vládního návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů, a mění zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 800918)

Včera jsme ukončili rozpravu k tomuto návrhu a vyslechli závěrečné slovo ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci pana Jiřího Skalického. Nyní prosím, aby se slova ujal společný zpravodaj pan poslanec Ivan Vrzal.

Poslanec Ivan Vrzal: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, rozprava k předložené novele byla velice krátká, byl v ní vznesen pouze jediný pozměňující návrh, a to návrh pana poslance Čerbáka, ke kterému zaujal stanovisko hospodářský výbor a ústavně právní výbor a předsedové těchto výborů zde stanovisko prezentovali.

Čili v současné době je potřeba nejdříve hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu a potom můžeme rovnou hlasovat o celé předloze vládního návrhu novely zákona č. 403.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Takže, dámy a pánové, v tuto chvíli vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu:

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať to dá patřičným způsobem najevo.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Děkuji.

Hlasování č. 50 skončilo. Výsledek: Pro 26, proti 27, zdrželo se 79 poslanců. Návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o celém vládním návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon 403/1993 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů, a mění zákon č. 87/91 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 800 ve znění společné zprávy výborů Poslanecké sněmovny podle sněmovního tisku 918.

Hlasování č. 51 je zahájeno.

Kdo je pro?

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Děkuji.

Pro tento zákon hlasovalo 83 poslanců, proti 11, hlasování se zdrželo 55 poslanců. Návrh byl přijat.

Děkuji panu ministru Skalickému a panu poslanci Vrzalovi.

Dámy a pánové, dalším bodem, který bude následovat, jsou

XVIII.

Interpelace, otázky a podněty poslanců Poslanecké sněmovny na členy vlády

Než dám slovo přihlášeným poslancům, chci upozornit členy vlády, že pokud si bude některý z nich přát bezprostředně odpovědět, dostane k tomu příležitost v následujícím bodě.

Dámy a pánové, nemám prozatím žádnou písemnou přihlášku k interpelaci či otázce. Pan poslanec Štrait.

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, obracím se s interpelací na pány ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí, pány Rubáše a Vodičku ve věci populačního vývoje v České republice.

Domnívám se, že zvláště v roce loňském se naše republika dostala do velkých složitostí v porodnosti a přirozeném přírůstku obyvatel. Zprávy statistiky zcela oficiální jsou varovné a znepokojující. Jde o nejnižší porodnost od roku 1785, tedy doby, kdy u nás byla oficiálně porodnost sledována. S jistou nadsázkou lze říci, že to je od éry jezuitů, kteří u nás první systémově sledovali počty narozených, přirozeně ze zcela jiných důvodů.

Obracím se proto na oba pány ministry s otázkou, kde vidí důvody tohoto nepříznivého jevu. Jde o vývoj, který v budoucnu může velice nepříznivě ovlivňovat otázku sociálního zabezpečení, zdravotnictví, respektive zdrojů na tzv. terciální sféru ekonomiky. Pokud páni ministři tento vývoj ve svých resortech analyzují - a o tom ani v nejmenším nepochybuji, ptám se dále, jaká opatření v této věci přijímají, respektive budou přijímat v oblasti legislativní.

Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Štraitovi. Dále prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jiří Hájek.

Poslanec Jiří Hájek: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, v souvislosti se svou interpelací na pana předsedu vlády ve věci domnělého restitučního nároku paní Elisabeth von Petzoldové vznáším dvě otázky, a to jednu na pana ministra vnitra Jana Rumla a druhou na ministra spravedlnosti pana dr. Jiřího Nováka.

Nejprve tedy otázka na pana ministra spravedlnosti.

Vážený pane ministře, pan předseda vlády ve své odpovědi ze dne 18. 3. na mou interpelaci ve věci domnělých restitučních nároků paní Elisabeth von Petzold mimo jiné uvedl, že jmenované byla podle ustanovení § 11 odst. 1, písm. b) zákona 49/1993 Sb., zkrácena lhůta pětiletého trvalého nepřetržitého pobytu v ČR, když byla osvojena státní občankou České republiky.

Osvojení je upraveno v § 63 a následujících ustanovení zákona o rodině v jeho platném znění. Z právní úpravy vyplývá, že osvojit lze nezletilého a to jen, je-li mu osvojení ku prospěchu, když mezi osvojitelem a osvojencem musí být přiměřený věkový rozdíl. O osvojení rozhoduje soud na návrh osvojitele.

S přihlédnutím k zásadě veřejnosti jednání před soudem, táži se vás, pane ministře spravedlnosti, kdy a který soud rozhodl o osvojení paní von Petzold, na čí návrh a kdy rozsudek nabyl právní moci.

Rovněž se vás táži, pane ministře, zda soud při rozhodování o osvojení dotyčné paní postupoval v souladu s platnou právní úpravou o osvojení, a to jak z hlediska hmotně právního, tak i procesně právního.

Za vaši odpověď, kterou očekávám písemně v 30denní lhůtě a kterou nezbytně potřebuji k tomu, abych se mohl vyslovit k odpovědi pana předsedy vlády na mou interpelaci, vám, pane ministře, předem děkuji.

Druhá má otázka, která s věcí bezprostředně souvisí, směřuje na pana ministra vnitra Jana Rumla.

Vážený pane ministře, dne 24. března jsem se jako poslanec na vás obrátil s několika dotazy souvisejícími s mou interpelací ve věci domnělého restitučního nároku paní von Petzold. To je mé právo ve smyslu § 92 zákona o jednacím řádu Parlamentu, kdy poslanec může požadovat od členů vlády informace, vysvětlení a podklady potřebné pro výkon poslanecké funkce. To vyplývá z kontrolní činnosti Parlamentu vůči vládě.

Namísto vaší odpovědi jsem obdržel dopis ze dne 15. dubna, ve kterém jste mně poskytl krátké školení ze Správního řádu, ačkoliv jsem vás o to nežádal a Správní řád dobře znám. Chápu, pane ministře, že nemáte chuť sdělovat cokoliv o svých rozhodnutích opozičnímu poslanci, zejména poté, kdy jste v poslední době byl terčem, podle mého soudu. zcela oprávněné kritiky za vaše pozoruhodné postupy při udělování státního občanství lidem, jako je např. pan Walderode. Co však nemohu pochopit, je skutečnost, že ministr vnitra nezná platné zákony.

Využívám proto svého práva upraveného v § 50 jednacího řádu této sněmovny a táži se vás, pane ministře, za prvé, od kdy a kde má paní Petzold trvalý pobyt na území České republiky.

Tím míním faktický pobyt, nikoli přihlášení na příslušném úřadu ve smyslu evidenčním.

Za druhé - na základě jakých skutečností došlo Ministerstvo vnitra k závěru, že dotyčná paní byla propuštěna ze státního svazku Rakouské republiky, popř. zda a na základě jakého právního předpisu pozbyla nabytím státního občanství České republiky dosavadní státní občanství.

Za třetí - zda složila paní von Petzold státoobčanský slib, kdy a před kým. Pokud jí bylo jeho složení promítnuto, co bylo důvodem pro takové rozhodnutí? Rovněž vaši odpověď očekávám, pane ministře, v co nejkratší době, a to písemně.

Udělování státního občanství cizí šlechtě nebo jejím potomkům za účelem obcházení restitučních předpisů je v kraji, kde jsem získal poslanecký mandát, otázkou velmi citlivou, zejména když vedle paní von Petzold se zcela bezostyšně hlásí o své někdejší majetky šlechta zjevně kolaborantská, jako jsou novohradští Buquoyové nebo jindřichohradečtí Černínové. V kraji žije příliš mnoho pamětníků, kteří zažili na vlastní kůži manýry těchto pánů a pamatují si odznaky NSDAP na klopách jejich kabátů. Zkuste je, pane ministře, přesvědčit, že tito pánové se zvlášť zasloužili o českou věc. Jejich odpověď bych vám přál slyšet. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hájkovi. Dále prosím, aby se slova ujal pan poslanec Sochor, připraví se pan poslanec Vik.

Poslanec Vítězslav Sochor: Vážený pane předsedo, pane předsedající, členové vlády, vážené paní poslankyně a poslanci sněmovny, má interpelace se týká pěti ministrů, proto na základě písemné odpovědi pana ministra Němce starostovi města Bohumína prosím, aby byla předsedou Poslanecké sněmovny postoupena předsedovi vlády České republiky.

Město Bohumín jako poslední město na řece Odře, ležící na soutoku této řeky s hraniční řekou Olší, zahájilo v roce 1965 výstavbu čistírny odpadních vod. Po roce 1968 došlo k výměně všech funkcionářů, výstavba byla přerušena a řešily se jiné problémy. V roce 1985 dospěli představitelé města k závěrům, že čistírna odpadních vod se musí dobudovat. Zahájili práce na nové dokumentaci a připravovali tuto stavbu jako novou investici. Zahájení nestihli a přišla revoluce. Ta zhodnotila obrovské dluhy minulosti právě v nedozírných škodách na životním prostředí.

Všichni jsme si byli vědomi této skutečnosti, a proto ekologie se stala silným argumentem předvolebních agitací všech politických subjektů ucházejících se o politický vliv. Nelze spoléhat na to, že dluh, který způsobil stát v ekologii, vyřeší privatizované hospodářství bez jakékoliv účasti státu. Tak průmyslové město, jakým byl Bohumín za totality, odvedlo státu finance na stovku takových čistíren, jakou dnes potřebuje pro svoji existenci a pro existenci podniků stojících před úkolem konverze a restrukturalizace.

Město své problémy řeší úspěšně. Privatizace - malá i velká - značně pokročila, ale řešit dluh 450 milionů korun, což byla původní cena čistírny odpadních vod, absolutně neumí. Státní správa se zmohla zatím jen na vyhlášení stavební uzávěry do doby realizace čistírny.

Hledal jsem východisko a dospěl jsem k přesvědčení, že polská vláda by mohla mít zájem pomoci a situaci na Odře řešit profinancováním z dluhu naší republice. Uznaný dluh Polské republiky po rozdělení našeho státu činí 59 milionů dolarů. Vznikla dohoda, že polská vláda nám dluh vrátí splátkou - uhlím. Dovézt uhlí za 1,77 mld. je smrtonosná dávka pro systematickou konverzi těžebních kapacit Ostravska a mohla by způsobit těžké sociální otřesy v celém našem regionu.

Toho si je plně vědoma vláda. Jsou si toho plně vědomi ekonomičtí i hospodářští ministři, nechce se však toho vzdát uhelná lobby, která vzhledem k cenovým relacím - zvýhodněním polských cen oproti našim - umí na polském uhlí úspěšně vydělávat. Hledají se překážky, jak nerespektovat i ujednání nejvyšších státních představitelů o splátce polského dluhu jinou komoditou než uhlím. Hovořil o těchto dohodách pan předseda vlády, ministr průmyslu a obchodu, ale ministerská byrokracie čeká, oddaluje řešení a hledá všechny možné překážky.

Projednal jsem situaci v Sejmu ve Varšavě, v Praze s maršálkem Sejmu Oleksou, v Ostravě s vicemaršálkem Senátu Czarnym. Polská vláda je velice vstřícná. Vždyť jde o očistu řeky, která protéká 600 km polským územím. Získal jsem potvrzení od firmy, kterou doporučila polská vláda a která konzultovala celý projekt s naším Hydroprojektem, že realizace bude provedena dle českého projektu, bude použita česká technologie, bude využíváno českých subdodavatelů a zásadně český stavební materiál. Lhůta výstavby oproti projektu je zkrácena na tři roky. Polská firma Budimex, doporučená polskou vládou, má dlouhodobé příznivé reference z výstavby na našem území, a proto investor - město Bohumín - je přesvědčen o výhodnosti obchodního kontraktu.

Vyrovnání se státním rozpočtem město Bohumín bude zajišťovat tak, jak by zajišťovalo, kdyby řešilo výstavbu přes Fond životního prostředí. Samozřejmě zase s pomocí státního rozpočtu. Oč jde? Jde o splátku dluhu dluhem, jde o řešení ekologického problému mezinárodního významu, jde o sociální smír v regionu. Jde o jednu větu ve vládním usnesení. Vláda souhlasí s výstavbou čistírny odpadních vod Bohumín polskou vládou v rámci dluhu v hodnotě projednaného kontraktu 10,5 milionu dolarů. Ukládá ministrům průmyslu, financí a zemědělství a investorovi uzavřít kontrakt, aby s výstavbou bylo započato ve druhém pololetí 1994. Projekty a všechno ostatní je hotovo.

48,5 milionu dolarů zůstává k dispozici naší vládě na další kontrakty v duchu rozhodnutí vlády, že splátka nemůže být splacena uhlím. Je-li někdo ochoten mi vrátit dluh a já se neumím rozhodnout a dohodnout na jeho vrácení při obrovských potřebách prostředků na mé vlastní dluhy, nechovám se moc tržně. Polský stát mohl splácet dluh již v roce 1993, kdy bylo dováženo uhlí proti zájmům našeho regionu, bez ohledu na dluh a placeno individuálně. Uplynulo již kus roku 1994 a nic není rozhodnuto.

Obracím se na vás, vážený pane předsedo vlády, s žádostí o definitivní stanovisko, aby odpovědi pánů ministrů neměly charakter odpovědi pana ministra Němce, že je informován o problému již delší dobu, pokouší se celou záležitost zkoordinovat, nicméně k zodpovězení konkrétních dotazů jsou plně kompetentní ministři Dlouhý, Benda, Kočárník a Lux, kteří by měli návrh předložit do vlády. Měli by. Snažím se o to více než rok, a proto se obracím na vás, nejméně informovaného, ale zřejmě dle vašich vystoupení po jednání s polskými představiteli jediného, kdo je schopen rozhodnout a zkoordinovat rezortní pány ministry. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sochorovi. Pan premiér Václav Klaus požádal o možnost vystoupit již nyní.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Nepožádal jsem o možnost vystoupit, požádal jsem o možnost odpovědět. Myslím si, že se zde zahnízdila velmi nešťastná praxe, že se na všechny interpelace odpovídá písemně. Myslím, že to je chyba. Já jsem byl zvyklý z federálního parlamentu, že se na většinu interpelací odpovídalo ústně, na menšinu písemně. Pro nás je to obrovská zátěž a nesmírně nám to přidává papíru. Byl bych rád, kdyby pan poslanec přijal mou odpověď, kterou sděluji, že si rád od něj vezmu tento dokument, který mi nabízí a že jsem se přesně o tomto domluvil s polským premiérem Pawlakem, že se tuto věc pokusíme v našem zájmu - totožném s vaším zájmem - co nejrychleji udělat.

Nemám k tomu co jiného říci. Odpovídám prostě, že ano. Jestli znění vládního usnesení bude identické, jak navrhoval pan poslanec, nebo o kousek jiné, to nechci předvídat. Zásadně jsme zamítli splácet polský dluh polským uhlím. Jednoznačně jsem to sdělil polskému premiérovi. Jeho nabídka těchto investičních akcí - ano, souhlasím, a prosím, aby to bylo přijato jako má odpověď na tuto interpelaci. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi. Pan poslanec Sochor chce vystoupit?

Poslanec Vítězslav Sochor: Plně souhlasím a děkuji za odpověď.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, promiňte mi, pokud už jsme tento průlom učinili, abych přednesl návrh usnesení, abychom se touto věcí už nemuseli dále zabývat.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky souhlasí s odpovědí předsedy vlády Václava Klause na interpelaci poslance Sochora."

Pamatujte, prosím pěkně, tento text, který jsem přednesl.

Nyní vás odhlásím, abychom se mohli znovu přihlásit, protože se schyluje k hlasování. Mezitím mi dovolte sdělit, že pan místopředseda vlády a poslanec Jan Kalvoda má kartu č. 6, pan poslanec Effenberger má kartu č. 3, pan poslanec Sojka kartu č. 2, pan poslanec Bílý má identifikační kartu č. 4.

Dámy a pánové, zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem na usnesení tak, jak jsem ho přednesl, ať to dá patřičným způsobem najevo. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Hlasování č. 52 skončilo s výsledkem pro 113, nikdo nebyl proti, 2 se zdrželi. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

Nyní prosím, aby se slova ujal poslanec Jan Vik.

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, pane předsedo, obracím se jménem poslanců Nováka, Loukoty, Valenty a jménem svým s interpelací na ministra vnitra České republiky Jana Rumla.

Vážený pane ministře, obracíme se na vás s žádostí o vysvětlení okolností dopravní nehody, při níž se těžce zranil v sobotu 16. dubna kolem 11 hodiny dopoledne u Staré Boleslavi na silnici ve směru na Mladou Boleslav 33letý příslušník ochranky prezidenta ČR Jiří Filip. Jelikož se ve sdělovacích prostředcích již objevily zprávy o tom, že byl příslušník prezidentovi ochranky pan J. Filip v době dopravní nehody pod vlivem alkoholu, zajímá nás, jakým způsobem probíhá šetření této nehody; zda byl J. Filip podroben dechové zkoušce pro zjištění alkoholu či jiné zkoušce pro zjištění hladiny alkoholu v krvi nebo jiné návykové látky.

Po konzultaci s odborníky jsme toho mínění, že určitá prodleva při přijetí do nemocničního zařízení mohla být způsobena právě zvýšenou hladinou alkoholu v krvi, která brání určitým lékařským zákrokům a vyšetřením.

Proto vás žádáme, vážený pane ministře, o prošetření celé záležitosti a podání zprávy o skutečném stavu věci. Žádám, aby sněmovna označila interpelaci za naléhavou s tím, že odpověď bude dostačující do 15 dnů. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Vikovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Dámy a pánové, myslím, že poprvé za toto volební období vystoupím zcela spontánně, takže mi promiňte, pokud to nebude zcela konzistentní. Pane místopředsedo, mám skutečně dojem, ne poprvé, ale teď velice výrazně, že bychom si měli znovu udělat pořádek v tom, co je dotaz, co je upozornění, co je interpelace; kdy se interpelace používá až po vyčerpání kterých dalších alternativ. Například to, co teď přednesl pan poslanec Vik, je typicky na přímou osobní intervenci u ministra vnitra, když ta nevyjde, tak na oficiální dotaz, ten když nevyjde, tak na oficiální interpelaci. Takových je tady samozřejmě celá řada. Napadlo mě to jenom teď a myslím si, že bychom si v tom skutečně zase jednou měli udělat pořádek, dokonce dříve, než bude nový jednací řád, protože se tím zdržujeme měsíc co měsíc.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gjuričovi. Já ho musím zklamat. Je to problém, který se touto sněmovnou vleče, jak on sám ví, od té doby, co jsme se tady před 4 roky sešli. Snad nový jednací řád umožní pružnější vyřizování těchto záležitostí, než je tomu dosud. Prosím o trpělivost, ale předepisovat poslancům, jak mají postupovat, na to stávající zákon o jednacím řádu prostě nepamatuje. Je mi to líto, ale bohužel.

Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Grulich se svými dvěma interpelacemi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP