Čtvrtek 17. prosince 1992

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teda to bola len faktická poznámka. Teraz sa pýtam, pretože boli podané pozmeňovacie a doplňovacie návhry, či jednotlivé kluby požadujú, aby sa prerušilo rokovanie, aby sa mohli zoznámiť s týmito návrhmi, alebo sú jasné stanoviská? Nevidím žiadnu požiadavku žiadneho klubu, aby sa prerušilo. Pýtam sa spravodajcu pána Šimku, či môže predložiť pozmeňovacie návhry už v takej podobe, aby sme o nich mohli hlasovať. Prosím.

Poslanec SN I. Šimko: Prvý pozmeňovací návrh predložil pán kolega Jičínský. Je to na riadku 8 navrhovaného uznesenia. Namiesto: "... a tým aj ku strate legitimity..." navrhuje nahradiť slovo "strate" slovom "spochybneniu". Teda by to bolo: "...ku spochybneniu legitimity..." Nemôžem sa, pochopiteľne, vyjadriť za celú skupinu. Ja osobne by som odporúčal túto zmenu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Odporúča navrhovateľ? (Poslanec SN K. Mráček: Já doporučuji.) Ďakujem. K tomuto, myslím, stanovisko vlády nemusíme žiadať, pretože vláda nebola navrhovateľom. Budeme hlasovať. Prosím kolegyne a kolegov, ktorí sú ešte v zákulisí, aby sa dostavili. Vítam pána poslanca Kočárníka. Budeme hlasovať o tomto pozmeňovacom návrhu.

Kto je za takýto pozmeňovací návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.20

(SN 93, SL 88)

Kto je proti?

(SN 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 15, SL 17)

Konštatujem, že zo sto pätnástich prítomných poslancov Snemovne národov bolo deväťdesiattri za, jeden proti, pätnásť sa zdržalo, šesť ignorovalo. Zo stoštyridsaťštyri prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo osemdesiatosem za, jeden proti, sedemnásť sa zdržalo, osem ignorovalo. Konštatujem, že pozmeňovací návrh bol prijatý obomi snemovňami.

Pán poslanec Šimko, môžete pokračovať.

Společný zpravodaj výborů SN I. Šimko: Ďalší pozmeňovací návrh navrhol pán poslanec Peřich. Týka sa to rovnakého riadku a ďalších dvoch. Už sme rozhodli o tom, že to bude spochybnenie legitimity, takže sa domnievam, že v tomto smere je treba váš návrh upraviť. Bolo by to: "... inak dôjde k znehodnoteniu volieb z roku 1992 a tým aj k spochybneniu legitimity všetkých orgánov nástupníckych štátov a ich medzinárodného postavenia." S tým, že ďalší odsek by pokračoval tak, ako je v návrhu.

Ako spravodajca odporúčam, nech rozhodnú snemovne.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Aké je stanovisko navrhovateľa?

Poslanec SN K. Mráček: Doporučuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Kolegyne a kolegovia, budeme hlasovať. V oboch snemovniach sme uznášaniaschopní.

Kto je za pozmeňovací návrh, ktorý predložil pán poslanec Peřich, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.22

(SN 37, SL 45)

Kto je proti?

(SN 10, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 58, SL 56)

Konštatujem, že zo sto šestnástich prítomných poslancov Snemovne národov bolo tridsaťsedem za, desať proti, päťdesiatosem sa zdržalo, jedenásť ignorovalo. Zo sto trinástich prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo štyridsaťpäť za, nikto proti, päťdesiatšesť sa zdržalo, dvanásť ignorovalo. Konštatujem, že tento návrh nebol prijatý ani jednou snemovňou.

Pán poslanec Šimko, prosím ďalší pozmeňovací návrh!

Společný zpravodaj výborů SL I. Šimko: Ako posledný návrh zaznel návrh pána poslanca Morica, ktorý navrhuje, aby sa k navrhovanému textu pripojil ďalší odsek v zneni: "Poslanci Federálneho zhromaždenia prajú veľa šťastia a úspechov ľudu oboch republík na ceste k samostatnosti, ktorú začnú 1. januára 1993."

Navrhoval by som prehodiť slovosled:" Poslanci Federálneho zhromaždenia prajú na ceste k samostatnosti, ktorú začnú obe republiky 1. januára 1993, ich ľudu veľa šťastia a úspechov." Či by ste s tým súhlasili.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pýtam sa navrhovateľa - pána poslanca Morica - či súhlasí s takýmto prehodením. (Poslanec SL V. Moric: Áno.) Ďakujem.

Společný zpravodaj výborů SL I. Šimko: Ako pravodajca odporúčam.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem, prosím navrhovateľa.

Poslanec SN K. Mráček: Doporučuji také.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem, budeme hlasovať.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!.

Hlasování: 12.25

(SN 61, SL 94)

Kto je proti?

(SN 3, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 42, SL 12)

Konštatujem, že zo sto štrnástich prítomných poslancov Snemovne národov bolo šesťdesiatjeden za, traja proti, štyridsaťdva sa zdržalo, osem ignorovalo. Zo sto jedenástich prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo deväťdesiatštyri za, jeden proti, dvanásť sa zdržalo, štyria ignrovali. Konštatujem, že tento návrh prijali obe snemovne.

Pýtam sa pána spravodajcu, či sú ešte nejaké návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL I. Šimko: Ďalšie návrhy neboli podané, môžeme hlasovať o celom návrhu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Kolegyně a kolegové, asi také hovořím naposledy ve Federálním shromáždění. Dovolte mi tedy tuto faktickou poznámku.

Chápu, vážené kolegyně, vážení kolegové, racionální jádro tohoto návrhu. Není mi ale zcela jasný, a to se přiznám, jeho politický a ústavní efekt. Domnívám se, že jsme se mohli spokojit se závěrečnou větou, která v návrhu usnesení je, i s přáním národním radám hodně úspěchů při realizaci nových ústav.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prepáčte, pán poslanec, ale toto už pripomína pozmeňovací návrh. Škoda, že ste ho nepredniesli v rozprave. Prosím, môžete pokračovať, len vás upozorňujem, že to presahuje rámec faktickej poznámky.

Poslanec SL J. Mečl: Pane předsedo, já to nedávám jako pozměňovací návrh, říkám to jako své stanovisko jako předsedy klubu. Teď jsi mne, pane předsedo, přerušil, takže těžko to dám dohromady, ale pokusím se.

Popřát jim hodně štěstí a hodně úspěchů při realizaci ústav, aby nezapomněli, že Česká a Slovenská republika žily ve společném státě, a aby dbali i o to, aby v budoucnosti vztahy české a slovenské vzájemnosti byly co nejlepší.

Nejsem si jist, že toto usnesení, které přijmeme, bude bráno v České republice a Slovenské republice s velkým porozuměním. Děkuji, pane předsedo, že jste mne nechal domluvit.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Len by som si dovolil upozorniť, že ako predsedajúci som vyzval predstaviteľov politických klubov, aby predložili svoje stanoviská. Zároveň som žiadal, či majú iné návrhy, pozmeňovacie alebo nové, aby ich predniesli. Mal som z vášho vystúpenia dojem, že skôr pripomínalo pozmeňovací návrh, nové stanovisko. Okrem toho ste sami povedali, že je to stanovisko klubu. Škoda, že ste ho nepredniesli v rozprave.

Faktickú poznámku má navrhovateľ pán poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Jako pan kolega Mečl přeji také nástupnickým státům vše nejlepší, ovšem s jednou výhradou. Jak už jsem prve zdůraznil, aby dodržovaly ústavnost. Toť vše.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Nevidím žiadne iné faktické poznámky, preto budeme hlasovať o návrhu uznesenia i v zmysle schválených pozmeňovacích návrhov ako o celku. Konšatujem, že obe snemovne sú uznášaniaschopné. Budeme hlasovať.

Kto je za navrhnuté znenie uznesenia s prijatými pozmeňovacími návrhmi, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.28

(SN 76, SL 73)

Kto je proti? (SN 8, SL 6)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 31, SL 29)

Konštatujem, že zo sto sedemnástich prítomných poslancov Snemovne národov bolo sedemdesiatšesť za, osem proti, tridsaťjeden sa zdržalo, dvaja ignorovali. Zo sto trinástich poslancov Snemovne ľudu bolo sedemdesiattri za, šesť proti, dvadsaťdeväť sa zdržalo, päť ignorovalo.

Konštatujem, že tento návrh uznesenia bol prijatý obomi snemovňami.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 124, SL č. 156, SN č. 162)

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Tým končíme pracovnú časť poslednej spoločnej schôdze Snemovne národov a Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, vážení hostia! Dovoľte, aby som vás privítal na druhej slávnostnej časti spoločnej schôdze Snemovne národov a Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia. Dovoľte, aby som zvlášť srdečne privítal federálnu vládu na čele s premiérom Stráským. Dovoľte, aby som privítal predstaviteľov diplomatického zboru. (Potlesk.)

Dovoľte, aby som privítal všetkých pozvaných hostí, ako aj vás, ktorí ste tu spolu s nami. (Potlesk.)

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Po dohode vám navrhujem program, ktorý ale, myslím, schvaľovať nemusíme. Udeľujem teraz slovo federálnemu premiérovi, predsedovi vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky pánovi Stráskému. Má slovo.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážení hosté, začnu samozřejmým konstatováním, že za několik dní ve smyslu ústavního zákona, který navrhla tato vláda a který schválilo toto Federální shromáždění, zanikne Česká a

Slovenská Federativní Republika, její parlament i její vláda. V této podivné v historii nepříliš často se vyskytující situaci se - přiznávám - těžko hledají slova, která by mohla aspirovat na jakousi politickou tečku.

Téměř půl roku jsme se zde - vláda a parlament, koalice i opozice - častovali slovy, která zůstanou zapsána pro budoucnost v análech parlamentu, a mnohá byla především právě proto vyřčena.

Vystoupíme-li již dnes z hávu svých politických slovníků, sjednotíme se asi snadno, že o správnosti našeho rozhodnutí rozhodne budoucnost. Rozhodovali jsme však o sobě, ne o svých politických ambicích a doktrínách, ne o dogmatech svých volebních programů, ale o životaschopném státoprávním rámci našeho budoucího vývoje, vývoje československé společnosti v podmínkách, jaké vznikly a jak jsme je postupně chápali a ocenili. A na této skutečnosti, alespoň na té nejbližší, nikdo z nás nebude bez podílu a všichni budeme účastni. Volím-li na počátku tato zdánlivě bezbřehá slova, adresuji je nejen vám, ale zejména stovkám československých občanů, kteří mně i jiným v posledních týdnech a měsících psali dopisy plné obav a mnohdy i výtek vůči zániku společného státu. Jim a právě jim proto, že vztah k Československu, který vedl jejich ruku, obavy a třeba i úzkost by se neměly ztratit a zasunout. Nové státy, Česká republika a Slovenská republika budou od samého počátku potřebovat takovýto zaujatý vztah svých občanů, a to právě proto, aby se zmíněné obavy nenaplnily.

Je už načase, abychom se přese vše, co v tomto sále i v celé společnosti za posledního půl roku zaznělo a co si ponecháváme pro svá stanoviska pro zítřek, shodli na tom, že rozhodnutí, před jehož završením se nacházíme, mělo v reálném čase nejbližších měsíců a let jen jedinou a pro nikoho výhodnou variantu - odklad.

Je načase se shodnout, že využití přínosu tohoto rozhodnutí a umenšení jeho úskalí zůstalo v našich rukou, v rukou (dnes to ještě můžeme říci) československých občanů, kteří budou nadále obývat tento krásný středoevropský prostor.

Nechci se však v samém závěru působení posledního československého parlamentu a vlády utíkat jen do budoucnosti a vyhnout se hodnocení, zastřít přítomnost a nespornou odpovědnost, kterou neseme, neboť budoucnost je to, co dosud není a co jsme svým rozhodnutím založili. Aniž bych se na tomto místě pouštěl do analýzy, která by ostatně v tomto naléhavém čase byla nadbytečná a nedokonalá, zřetelně chci označit jako fakt, že čas a vůle, kterou měly po posledních volbách vrcholné federální orgány, vláda a parlament, nedostačovaly k tomu postavit proti dlouhodobé odstředivé tendenci životaschopnou variantu společného státu a prosadit ji. Ačkoli určitě jen menšina tohoto váženého shromáždění - když usedla v těchto lavicích - byla rozhodnuta spíše pro zánik federace než naopak, zaznělo v tomto sále mnohokrát více slov na téma jakéhosi riskantního a dočasného volného svazku než odhodlání na téma funkční federace.

Dovolím si vyjádřit svůj osobní názor, že často zde reflektované téma referenda bylo rovněž výrazem vědomí bezradnosti nedostatku síly rozhodnout, snahy přenést a rozmělnit odpovědnost.

Na druhé straně v této situaci stále zřetelněji krystalizovala alternativa pokojného, kulturního a řízeného rozchodu. Zůstalo na federálních orgánech iniciativně řídit tento rozchod tváří v tvář zneklidněnému světu, sužovanému neúspěšnými pokusy a průběhy podobných pokusů, které citlivě vnímala i naše veřejnost. Tento proces byl zaštiťován tvořivým úsilím republikových orgánů, národních vlád i rad využít v budoucím období obou států všech výhod spolupráce v dlouhodobého soužití v nových mezinárodních vztazích.

Nemyslím, že jsme již zcela opustili pásmo ohrožení. Chci však potvrdit, že Federální shromáždění i federální vláda udělaly mnohé pro pokojný charakter rozchodu a nechci dnes hodnotit, zda to v některých případech nebylo spíše pět minut po dvanácté.

Parlamentní purismus, který se obracel proti vládě s poukazem, že snad příliš rychle redukuje federální orgány v souvislosti s posledním kompetenčním zákonem, působí dnes už nevyváženě, kdy s ohledem na pozdní rozhodnutí o zániku federace bude federální vláda předávat instituce ne zcela vypořádané, a toto vypořádání bude prováděno již silami a na vrub nových států.

Vláda je si vědoma, že Federální shromáždění pracovalo ve složitých podmínkách demotivace a názorového rozštěpení a v jistém smyslu tento charakter rovněž sdílela. Je mou milou povinností poděkovat jménem vlády České a Slovenské Federativní Republiky Federálnímu shromáždění, jeho předsedovi, místopředsedům, předsednictvu, předsedům výborů, klubů i všem poslancům za tu míru součinnosti a dělnosti, která se nám v uplynulých měsících zdařila.

Dovolte mi, abych využil tohoto fóra a poděkoval i svým kolegům v poslední vládě České a Slovenské Federativní Republiky za dělnou aktivitu, za tu míru loajality, kterou se nám podařilo nalézt, a za korektní vztahy, které leckoho překvapovaly.

předs. vlády Stráský

Navazuji na včerejší setkání a využívám i dnešní příležitosti, abych znovu poděkoval pánům velvyslancům a celému diplomatickému sboru akreditovaným v Československu za pochopení a podporu, kterou našemu složitému státoprávnímu procesu věnovali. Jsem přesvědčen, že porozuměním pro složitou situaci, v níž se Československo ocitlo, a jejich trpělivým vysvětlováním ve svých zemích, pomohli omezit hospodářské a podnikatelské dopady tohoto procesu a tím více než splnit svoji profesionální misi v Československu.

V době, kdy každý v Evropě hledá svoji identickou tvář, která mu má pomoci neztratit se v protisměrném procesu evropské integrace, nemohlo se patrně toto rozporné úsilí vyhnout ani našemu polistopadovému vývoji. Dopláceli jsme v této oblasti na to, že hledání této identické tváře národů a regionů nemělo u nás nejméně po 40 let svůj přirozený proces. Neztotožnění se Slovenska s Československem jako státní formou soužití obou národů v tomto středoevropském prostoru bylo trvale přítomné. Polistopadový vývoj pouze obnažil tuto skutečnost. Zastihl Slováky jako neuspokojené, což dávali zřetelně najevo, ale s matoucím nedostatkem odvahy ke konečnému rozhodnutí, což Čechy zneklidňovalo a rozjitřovalo. Zastihl Čechy odhodlané demokratizovat Československo a přetvořit je do moderní evropské podoby, ale už méně vnímavé k pochopení, že druhý z obou národů z Československa může mít jinou představu o cestě, tempu a roli, kterou chce do budoucna v tomto prostoru hrát.

Se vším rizikem zjednodušení považuji za nezbytné právě dnes říci - Češi považovali Československo za státní útvar, v němž lze i na přelomu tisíciletí realizovat své národní zájmy a v duchu Masarykových tradic v tomto útvaru vstoupit do Evropy. Aby uhájili toto své přesvědčení, dělali Češi ve státoprávním uspořádání v posledních třech letech ústupky, které posunuly Československo jako stát až pod hranici funkčnosti, zejména s ohledem na úkoly celospolečenské, nejen ekonomické transformace, kterou je třeba provést. Netroufám si posoudit, zda Slovákům více vadily charakter a parametry této transformace nebo jejich domnělý český, lépe řečeno pražský, původ, poněvadž velmi dobře vím, že na jejich formulaci se podílela celá řada osob slovenské národnosti. Výsledek je znám. Je jím rozdělení Československa za několik dní na Českou republiku a Slovenskou republiku.

Považuji za svou povinnost blahopřát Čechům, že se nezpronevěřili své novodobé demokratické tradici a uznali právo Slovenska řešit své problémy způsobem, o kterém si samo rozhodlo. Považuji za stejně naléhavou povinnost popřát Slovákům, aby jejich rozhodnutí bylo přínosné pro ně, pro jejich sousedy i pro Evropu. Jsem přesvědčen, že Češi nejsou Slovákům nic dlužni, a troufám si předjímat, že to Slováci vědí. Jsem právě tak přesvědčen, že Češi mají zájem na tom, aby jejich východní soused byl úspěšný, a jsou připraveni na to v duchu nejlepší možné spolupráce k tomu napomáhat.

V závěru se vracím k úvodu svého projevu. Obracím se na vás, na občany Československa, které už za několik dní bude patřit do historie bez ohledu na to, zda jste nebo se rozhodnete být občany České republiky nebo Slovenské republiky. Vznik nových států je zakrátko skutečností. I vy, kteří nejste srozuměni s rozdělením Československa, odložte své výhrady a pochybnosti. Český stát i slovenský stát potřebují, požadují i zaslouží si vaši podporu od samého počátku. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP