Čtvrtek 17. prosince 1992

3. den - čtvrtek 17. 12 1992
Přítomno:120 poslanců Sněmovny lidu
59 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
62 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci Sněmovny lidu:

A. Anderko, V. Filip, R. Hofbauer, V. Klaus, J. Klimecký, V. Kobliha, V. Komárek, M. Kontra, T. Kopřiva, J. Kostrhun, J. Kóša, M. Kováč, J. Lux, I. Máthé, E. Mitrová, J. Moravčík, O. Musil, I. Němec, M. Sládek, D. Slobodník, J. Stank, J. Suchánek, J. Svoboda, F. Šedivý, M. Šidík, V. Šilhán, J. Švejda, B. Trnkócy, M. Tyl, J. Zán

Sněmovny národů zvolení v České republice:

K. Dyba, P. Gandalovič, R. Havlík, O. Kádner, I. Kočárník, J. Krejsa, M. Kristková, J. Lux, M. Macek, D. Malíř, P. Mozga, M. Ransdorf, J. Schneider, M. Tošovský, P. Válka, J. Vodehnal

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

L'. Dolgoš, M. Duray, L. Gajdošíková, K. Haťapka, J. Hlavatá, L'. Javorský, R. Kováč, Á. Král, I. Lenský, Š. Nižňanský, J. Olej, J. Smolec, J. Vrábel

Poznámka redakce: Účast poslanců Sněmovny národů byla ve zprávě zpracována podle záznamů o hlasování, jelikož originál prezenčních listin nebyl v době zpracování zpráv k dispozici. Jako nepřítomní poslanci jsou uvedeni ti, kteří se tento den nezúčastnili žádného hlasování a které počítač takto evidoval ve všech záznamech.

Schůze zahájena: 11.14 hodin

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vážené Federálne zhromaždenie, panie poslankyne, páni poslanci, vážení hostia, dámy a páni! Dovoľte, aby som privítal všetky poslankyne a všetkých poslancov Snemovne národov a Snemovne ľudu Federálneho zhormaždenia, ako aj ďalších hostí, na našom rokovaní, na 3. pracovnom dni tejto spoločnej schôdze.

Najskôr mi dovoľte, aby som vás informoval o programe dnešného rokovania. Ako sme si včera schválili, budeme prerokovávať jednotlivé body programu v nasledujúcom poradí:

Najprv budeme hlasovať o doplňovacích a pozmeňovacích návrhoch k vládnemu návrhu zákona o zániku funkcie sudcov a o skončení pracovných a služobných pomerov pri zrušení štátnych orgánov ČSFR a organizácií nimi zriadených, tlač č. 136, ako aj o návrhu výborov ústavno-právnych Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, ktorý máte v tlači 192.

Druhým bodom má byť správa pracovnej komisie k návrhu pána poslanca Karla Mráčka.

Teraz môžeme pristúpiť k prerokovávaniu prvého bodu, ktorým je:

Bod programu 2: Hlasování o pozměňovacích a doplňovacích návrzích k vládnímu návrhu zákona o zániku funkce soudců a o skončení pracovních a služebních poměrů při zrušení státních orgánů ČSFR a organizací jimi zřízených (tisk 136) a návrh výborů ústavně-právních SL a SN (tisk 192)

Tento návrh odôvodnil za vládu podpredseda federálnej vlády pán akademik Milan Čič pri jeho prerokovávaní dňa 2. decembra. Ústnu spravodajskú správu podal pán poslanec L. Voleník za výbory Snemovne ľudu a pán poslanec Karol Stome za výbory Snemovne národov. Prosím oboch spravodajcov, aby sa - po prvé - dostavili do snemovne a po druhé, aby sa dostavili na svoje miesto spravodajcov.

Pri prerokovávaní tohto vládneho návrhu neboli snemovne uznášaniaschopné. Bola skončená rozprava. Vypočuli sme si záverečné slová odôvodňovateľov a spravodajcov, takže teraz by sme mali hlasovať o pozmeňovacích návrhoch a o návrhu ako celku. Pozmeňovacie návrhy sme dostali do lavíc. Ide o tlač, ktorá má výrobné číslo 000 292 zo dňa 14. 12. 1992. Už tu máme pána Voleníka. Ešte čakáme - nevieme, kde sa nám stratil druhý spravodajca.

Pri hlasovaní o pozmeňovacích a doplňovacích návrhoch platí čl. 41 ústavného zákona o česko-slovenskej federácii. Hlasujeme podľa princípu kvalifikovanej väčšiny, takže je potrebná trojpätinová väčšina vo všetkých častiach Federálneho zhromaždenia. Predovšetkým by som prosil poslancov českej časti Snemovne národov, ktorí sa ešte nachádzajú v kuloároch, aby sa dostavili do snemovne. Tam sme na hranici uznášaniaschopnosti v tomto zmysle.

Konštatujem, že sme uznášaniaschopní vo všetkých troch častiach; v českej časti Snemovne národov je štyridsaťdeväť poslancov, v slovenskej časti

Snemovne národov je šesťdesiattri poslancov a deväťdesiatosem poslancov je v Snemovni ľudu.

Prosím teraz pána poslanca Voleníka.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že druhý pan zpravodaj dr. Stome je ztotožněn s tím, co vám přednesu i já (tyto věci jsme spolu konzultovali), dovolím si vám jako první pozměňovací návrh přednést pozměňovací návrh pana poslance Bošnáka, který seznam pozměňovacích návrhů obsahuje pod pořadovým číslem 2 na rubu tohoto seznamu, na uvozující stránce.

Seznam se týká toho, že doporučuje, aby otázky spojené s poskytnutím příspěvků soudcům ústavního soudu a Nejvyššího soudu ČSFR byly ještě doplněny obdobným příspěvkem, který by se poskytl prokurátorům Generální prokuratury ČSFR.

Já osobně tento pozměňující návrh nedoporučuji, a to z jednoho prostého důvodu, protože skutečně otázka vztahu prokurátorů k institucím, jichž jsou členy, je úplně jiná, než vztah soudců k soudním orgánům, jež reprezentují. Soudci jsou totiž voleni do těchto soudních orgánů. Pominu-li to, že ústavní soud má funkční období sedmileté, tak soudci Nejvyššího soudu jsou voleni doživotně. Stejně tak se to týká i soudců vojenských soudů, které jsou také v kompetenci federace. Naopak, platný zákon o prokuratuře ve svém § 40 přímo hovoří o tom, že pracovní poměry prokurátorů a vyšetřovatelů prokuratury se řídí obecnými právními předpisy, pokud tento zákon nestanoví jinak. A to jsou jen některé malinké, drobné specifické odchylky od normálního pracovního poměru. Proto otázky vztahu prokurátorů je třeba řešit v rámci normálního pracovního poměru, a tato ustanovení plnohodnotně obsahuje návrh, jak ho máte předložen.

Proto ještě jednou zdůrazňuji. První pozměňovací návrh pana poslance Bošnáka nedoporučuji k přijetí sněmovnám.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Vidím, že sa nám dostavil aj druhý spravodajca. Prosím ho o stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SN K. Stome: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, dámy a pánové, já jsem rád, že konečně po páté, co jsem na tomto řečništi, se mohu věnovat své roli zpravodaje (protože jsem čtyřikrát musel odejít z procedurálních a technických důvodů).

Nicméně, rozbor pana kolegy Voleníka považuji za Sněmovnu národů jako zpravodaj za přiměřený a činím stejné návrhy. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Kolegyne, kolegovia, prosím, aby ste sa usadili. Ešte musíme počkať na pána poslanca Voleníka. Navrhoval by som, pán poslanec, aby ste prípadne potom zostali na svojom mieste. Pán kolega Stome by prednášal pozmeňovacie návrhy.

Pán poslanec Bošnák, trváte na hlasovaní o vašom návrhu?

Poslanec SN Š. Bošnák: Ja by som svoj návrh tak, ako je v prvej časti, vzal späť a prikláňam sa k návrhu 2, ako bol upravený pánom poslancom Stomem. Ten druhý návrh.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pýtam sa spravodajcov, či návrh pána poslanca Stomeho bol predložený, či by ste sa k tomu mohli vyjariť, pán poslanec Stome.

Společný zpravodaj výborů SN K. Stome: Prosím vás, já bych chtěl upozornit, že já jsem pouze hovořil o tom, že když by obsahově ten návrh, o kterém je řeč, měl být zakomponován do návrhu, takže by legislativně technicky bylo vhodné provést tu formu těch dvou odstavců, jak jsem uváděl. Já jsem to nedával jako svůj návrh. Já jsem pouze v roli zpravodaje se pokusil ukázat legislativní figuru, kterou by to bylo možno bez velkého zásahu do navrhovaného textu inkorporovat. Není to můj návrh.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem.

Poslanec SN Š. Bošnák: Ja by som to chcel upresniť. Ja som sa s touto úpravou stotožnil už pri podávaní môjho pozmeňovacieho návrhu. Takže tú druhú alternatívu berte ako môj pozmeňovací návrh.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Teda, ak tomu dobre rozumiem, pán kolega, už pri vašom vystúpení ste akceptovali návrh pána posalnca

Stomeho? A je to podchytené? Prosím spravodajcov, aby sa k tomu vyjadrili. Pán kolega Stome a pán kolega Voleník.

Poslanec SN Š. Bošnák: Ja som prevzal tú úpravu, ako navrhoval pán kolega Stome, z hľadiska už konkrétnej úpravy paragrafu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Dobre, prosím pána kolegu Voleníka.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: V podstatě se to dá vzít tak, že je to doporučení jak z hlediska legislativně technické úpravy, upravit tak pozměňovací návrh pana kolegy Bošnáka, aby to bylo košér s tím, že se vlastně ten pozměňovací návrh nemění. Čili bylo by možné o tom, jak je tam ta úprava provedena, hlasovat jako o pozměňovacím návrhu pana kolegy Bošnáka.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teda, ak tomu rozumiem, bolo by to v takej legislatívno-právnej úprave, ako sa dohodlo so spravodajcom, ako sa stotožnil pán kolega Bošnák. Ale ja využívam svoje právo podľa Rokovacieho poriadku a pýtam sa, či by tento návrh získal podporu aspoň tridsiatich poslancov. Prosím tých poslancov, ktorí by boli ochotní podporovať tento návrh, aby zdvihli ruku. (Poslanci zdvihají ruku.) Konštatujem, že tých poslancov je menej, než tridsať.

Pýtam sa pána kolegu Bošnáka, či trvá na hlasovaní. (Poslanec SN Š. Bošnák: Áno.)

Prosím kolegyne a kolegov, aby sa usadili. Budeme hlasovať. Upozorňujem, že i pre toto hlasovanie platí pravidlo trojpätinovej väčšiny. Prosím teraz službu, aby nezbierala papiere, prosím fotografov, aby nefotografovali pri hlasovaní. Opusťte, prosím, sálu. Prosím, faktická poznámka, pán poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Prosím stanovisko vlády.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím pána poslanca Čiča ako podpredsedu vlády.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Vážený pán predsedajúci! Dôvody, ktoré tu uviedli spravodajcovia, sú presvedčivé. Preto názor pána poslanca Bošnáka, ktorý tu povedal a ktorý tu bol pôvodne prednesený ako pozmeňovací návrh, je možné odporučiť. Ale je pravda, že je úplne iné postavenie sudcov a iné postavenie prokurátorov, kde platia iné pracovno-právne vzťahy, dané zákonom, Zákonníkom práce a inými zákonnými normami.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Takže stanovisko vlády sa stotožňuje so stanoviskom spravodajcu.

Kolegyne, kolegovia, budeme hlasovať. Platí zákaz majorizácie a požiadavka trojpätinovej väčšiny.

Kto je za návrh pána poslanca Bošnáka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.26

(SN-ČR 2, SN-SR 16, SL 16)

Kto je proti?

(SN-ČR 6, SN-SR 4, SL 29)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 48, SN-SR 32, SL 66)

Konštatujem, že v českej časti Snemovne národov hlasovalo päťdesiatšesť poslancov, z toho dvaja boli za, šiesti proti, štyridsaťosem poslancov sa zdržalo hlasovania. V slovenskej časti Snemovne národov bolo prítomných päťdesiatštyri poslancov, z toho hlasovalo šestnásť za, štyria proti, tridsaťdva sa zdržalo, dvaja ignorovali. Zo sto jedenástich poslancov Snemovne ľudu šestnásť hlasovalo za, dvadsaťdeväť proti, šesťdesiatšesť sa zdržalo, ignorovali poslanci Pauko a Spilka. Konštatujem, že tento návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní.

Prosím spravodajcov, aby predložili ďalšie pozmeňovacie návhry. Prosím, pán kolega!

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Další pozměňující návrh je pozměňovací návrh pana poslance Foltýna, který máte uveden pod pořadovým číslem jedna, a tento pozměňovací návrh je modifikovaným zněním článku 3 odstavce 5. Já osobně už vzhledem k rozpravě, která zde proběhla, kde jsem zdůvodňoval proč, tento pozměňovací návrh nedoporučuji. Domnívám se, že právní úprava, obsažená v článku 3, je dostačující a nota bene otázky spojené s případným rozvázáním pracovního poměru a vyplacením odstupného byly už po projednávání této věci řešeny v reálu, kde skutečně je možnost, aby ta která zaměstnavatelská organizace rozvázala ještě před uběhnutím lhůty s tím kterým pracovníkem pracovní poměr dohodou, což se už v řadě případů stalo. Byla plně naplněna ustanovení kolektivní smlouvy, těmto pracovníkům bylo vyplaceno odstupné v plné výši, pokud v kolektivní smlouvě bylo toto odstupné vázáno právě na otázku dohody, kterou by byl ten pracovní poměr skončen. Právě z tohoto důvodu považuji toto ustanovení za nadbytečné a nedoporučuji sněmovnám k přijetí.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o stanovisko druhého spravodajcu, ktorým je pán kolega Stome.

Společný zpravodaj výborů SL K. Stome: Moje stanovisko zůstává stejné jako při minulém projednávání této otázky, to jest je záporné pro nadbytečnost.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Prosím o stanovisko vlády.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Vláda neodporúča.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vláda neodporúča. Pýtam sa navrhovateľa, či po týchto stanoviskách nechce stiahnuť tento návrh.

Poslanec SL I. Foltýn: Stahuji návrh. Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím spravodajcov, aby pokračovali.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Dalším návrhem je návrh poslance Koutského na straně 2 pod pořadovým číslem 3. Týká se článku 3 a tento pozměňovací návrh přiznává osobám uvedeným v článku příspěvek ve výši pětinásobku platu.

Vzhledem k tomu, že v článku 2 jsou sice uvedeny osoby, ale nikoliv osoby jen v pracovním poměru, ale osoby jichž se týká přímo služební poměr v ozbrojených silách a bezpečnostních sborech, z tohoto formálního hlediska bychom přijetím článku 3 tyto osoby značně znevýhodnili proti stavu, který je uveden v původním návrhu, a i z hlediska dalších věcí spojených s tím, co zde bylo řečeno v souvislosti s pozměňovacím návrhem pana poslance Foltýna, se domníváme, že je tento návrh nadbytečný, protože skutečně je možno, aby uvolňovaní pracovníci jenom v pracovněprávních vztazích, kterých by se návrh předložený panem poslancem Koutským měl týkat, mají možnost získat plnohodnotnou náhradu i tak, když uzavřou dohodu o skončení pracovního poměru se zaměstnavatelem, což se děje.

Čili tento pozměňovací návrh jak z formálně právních hledisek, tak z hlediska hmotně právního nedoporučuji k přijetí.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Aký je názor druhého spravodajcu?

Společný zpravodaj výborů SN K. Stome: Stejný názor za Sněmovnu národů.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Aké je stanovisko predkladateľa?

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Z rovnakých dôvodov vláda neodporúča.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pýtam sa navrhovateľa, či trvá na hlasovaní o tomto návrhu.

Poslanec SN J. Koutský: Trvám.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ale aj tak využívam svoje právo a pýtam sa, koľko poslancov by bolo ochotných podporiť tento návrh. Prosím ich, aby zdvihli ruku. (Poslanci zvedají ruce.)

Konštatujem, že týchto poslancov je asi desať. Trváte napriek tomu, pán kolega, na svojom návrhu? (Poslanec SN J. Koutský: Trvám.) Budeme hlasovať.

Konštatujem, že sme uznášaniaschopní. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.32

(SN-ČR 6, SN-SR 7, SL 10)

Kto je proti?

(SN-ČR 15, SN-SR 5, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 33, SN-SR 45, SL 86)

V českej časti Snemovne národov bolo prítomných päťdesiatsedem poslancov, z toho šesť poslancov hlasovalo za, pätnásť proti, tridsaťtri sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne národov bolo prítomných päťdesiatsedem poslancov, z čoho sedem hlasovalo za, päť proti, štyridsaťpäť sa zdržalo. Zo stodesať poslancov v Snemovni ľudu bolo desať za, osem proti, osemdesiatšesť sa zdržalo, šesť ignorovalo.

Konštatujem, že tento návrh nebol prijatý ani jednou časťou Federálneho zhromaždenia. Bol zamietnutý.

Pýtam sa spravodajcov, či sú ešte nejaké pozmeňovacie návrhy. (Nejsou.)

Prosím, aby ste sa všetci usadili. Budeme hlasovať o ústavnom zákone ako o celku. Pre prijatie ústavného zákona sa vyžaduje kvalifikovaná väčšina podľa článku 41 ústavného zákona o česko - slovenskej federácii. Podľa tohto ustanovenia zákona je pre prijatie ústavného zákona potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny poslancov Snemovne ľudu a Snemovne národov, zvolených v Českej republike a v Slovenskej republike. Poslanci oboch snemovní budú hlasovať súčasne.

Kto je za tento návrh ústavného zákona, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.34

(SN-ČR 56, SN-SR 20, SL 110)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 1, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 1, SN-SR 36, SL 1)

Konštatujem, že v českej časti Snemovne národov hlasovalo sedemdesiatpäť prítomných poslancov. Z toho bolo päťdesiatšesť za, nikto proti, jeden sa zdržal hlasovania. V slovenskej časti Snemovne národov bolo prítomných päťdesiatosem poslancov, z toho bolo dvadsať za, jeden proti, tridsaťšesť sa zdržalo, jeden ignoroval. Zo sto jedenástich prítomných poslancov v Snemovni ľudu bolo sto desať za, nikto proti, jeden sa zdržal hlasovania.

Konštatujem, že došlo k nesúhlasnému uzneseniu oboch snemovní, na čo pamätá Rokovací poriadok.

Po krátkej porade oboch predsedov snemovní oznámime spôsob riešenia tejto nezhody oboch snemovní. Prosím pána kolegu Bendu.

Po dohode s predsedom Snemovne ľudu prosím, aby ste sa, kolegovia a kolegyne, posadili. Navrhujeme riešenie dohodovacím výborom v takomto zložení: dvaja poslanci za Snemovňu národov z českej časti, dvaja poslanci za Snemovňu národov zo slovenskej časti a štyria poslanci za Snemovňu ľudu. Prosím kolegov, aby mi nahlásili počet členov výboru.

Musím upozorniť, že sme hlasovali o zákone v znení ústavno-právnych výborov, to je pochopiteľné. Uvádzal som to ako návrh celého zákona.

Teraz musíme hlasovať o zložení dohodovacieho výboru. Prosím, aby ste sa usadili, aby sme mohli hlasovať. O dvanástej hodine by sa mala začať záverečná časť zasadnutia. Je pripravená televízia i rozhlas. Prosím vás o disciplínu, nerozchádzajte sa!

Prečítam navrhované zloženie dohodovacieho výboru. Za Snemovňu národov: Petr Kučera, poslankyňa Bellušová, poslanci Koutský, Bystrický. Za Snemovňu ľudu: poslanci Bobovnický, Kincl, poslankyňa Adamčíková, poslanec Hašek.

Vzhľadom na to, že nevidím nijaké pripomienky k dohodovaciemu výboru, nechám o ňom hlasovať en bloc.

Kto je za zloženie dohodovacieho výboru, ktoré som prečítal?

Hlasování: 11.39

(SN 100, SL 103)

Kto je proti?

(SN 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 2, SL 1)

Konštatujem, že zo sto dvoch poslancov Snemovne národov bolo sto za, nikto proti, dvaja sa zdržali. Zo sto štyroch poslancov bolo sto tri za, nikto proti, jeden sa zdržal.

Konštatujem, že tento návrh na zloženie dohodovacieho výboru bol schválený obomi snemovňami. Prosím členov výboru, aby sa dostavili do miestnosti 026.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 122, SL č. 154, SN č. 160)

Prosím kolegov, aby sa nerozchádzali. O desať munút budeme mať výsledok dohodovacieho rokovania. Prosím, aby ste sa zdržiavali tu, maximálne vo foyer.

Schůze přerušena: 11. 40 hodin.

Schůze pokračuje: 11.54 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP