Středa 16. prosince 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Gawlikovi za pochopenie. Ospravedlňujem sa ešte raz. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Prosím vás, aby zde nedošlo k podobným nedorozuměním jako vlastně před chvílí, tak budu konstatovat pana poslance Kalinu, který samozřejmě hodlá navrhnout pracovní skupinu, která by vypracovala poselství národním radám, ale podotýkám, pouze ve smyslu dodržování ústavní cesty.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďalej v rozprave vystúpi pán poslanec Zdeněk Jičínský, po ňom sa pripraví pán poslanec Zahradil, ďalej pán poslanec Zeman, pán poslanec Voleník.

Poslanec SN Z. Jičínský: Pane předsedající, vážení kolegové, úcta k pravidlům parlamentní demokracie se bohužel nestala po volbách běžným zvykem, naopak, opak byl pravdou a důsledky teď sklízíme. Když to říkám, neříkám to jen jako svůj názor. Je, myslím, důležité uvědomit si, jak určité procesy, které u nás probíhají, jsou vnímány v cizině.

Dovoluji si vám ocitovat významný britský časopis

The Economist z 28. 11. 1992. Byl v něm článek pod titulem "Česko-slovenské naschvály dvou samovládců". "Klaus a Mečiar mají sklon pracovat formou parlamentních akcí pouze tehdy, kdy se jim to hodí. Ani jeden, ani druhý nejeví ochotu snažit se o konsensus s tím, kdo má jiný názor ... Oba mužové se musí změnit nejen proto, že mají povinnost respektovat své demokraticky zvolené odpůrce, ale také proto, že okolní svět bude tyto nové evropské státy pozorně sledovat.

Velmi se obávám, že vstup dvou samostatných států na samostatnou dráhu jejich existence zdaleka nebude tak jednoduchý, nesporný, ústavně hladký, jak se zdálo. Osobně musím říci, že jsem velmi překvapen, možná že i to při mém věku svědčí o nedostatku mé imaginace, jak se ukázalo, že i politické strany jsou vnitřně slabé, jaká je slabá jejich vnitřní kohese, jak určité osobní, skupinové zájmy u nich převládají nad zájmy obecnějšími.

Víte, že jsem na tyto věci, na to, že ústavnost postupů je ohrožena, protože vládní koalice na ústavnost postupů nedbá, že nepřipravuje včas potřebná opatření, upozorňoval od samého začátku. Neříkám to teď proto, abych rekriminoval a také z toho nemám žádný osobní pocit uspokojení. Osobně bych byl mnohem spokojenější, kdyby tomu bylo jinak.

Byl jsem proti rozdělení Československa, nepovažuji to za dobré. Ale jestliže Federální shromáždění posléze přijalo ústavní zákon o zániku ČSFR, dalo tedy v určitém smyslu ústavní možnost pro to, aby nástupnické státy pokračovaly, navazujíce na kontinuitu tohoto ústavně politického vývoje. Pokud se tak nemá stát, pokud tento ústavní zákon nebude respektován ve svém celku, znamená to, že národní rady zvolí z právního hlediska cestu revoluční.

To ovšem znamená, a tady se odvolávám na časopis, který jinak nepatří k mým oblíbeným, na Český deník ze čtvrtka minulého týdne, kde autor, nemýlím-li se jménem Petr Zachystal, uveřejnil velmi podrobný rozbor, proč je nezbytné, aby zákonodárné sbory republik, nových samostatných států, byly tvořeny všemi poslanci, kteří vzešli z voleb v létě 1992. Tento článek vám doporučuji, nebudu argumenty v něm obsažené podrobněji rozvádět.

Připomínám i to, co zde uvedl i poslanec Kalina a předtím poslanec Peřich. Výsledky voleb jistým způsobem formulovaly poměr politických sil celkově i volbu politických garnitur do těch nebo oněch zákonodárných sborů. Z tohoto hlediska výsledky voleb platí jako celek, nelze říci, že platí z části, z poloviny nebo z třetiny. Pokud se tak stane, jsou tím výsledky voleb negovány.

V České národní radě je jiná politická situace potud, že se do ČNR dostaly dvě strany, které se nedostaly do Federálního shromáždění. To samozřejmě mění politickou strukturu české politické reprezentace a mění to tedy důsledky voleb, pokud vůbec nějaké výsledky voleb v tomto směru jsou uznávány.

Já jsem to psal a myslím, že jsem i tady o tom mluvil, že skutečně novou legitimitu orgánů státu a to slovenského i českého po zániku ČSFR, po vytvoření samostatných republik, mohou dát až nové volby. Až do těch nových voleb, pokud chceme alespoň v míře nezbytné respektovat demokratická pravidla a ústavně politické a legitimní postupy, je třeba respektovat výsledky voleb v jejich celku, ne děleně.

Český deník napsal, že pokud se tedy stane to, že národní rada nebude souhlasit s oním spojením, které je součástí článku 4 ústavního zákona o zániku ČSFR, že to znamená prakticky sérii vnitrostranických pučů, protože se mění samozřejmě politická mapa republiky, její politická reprezentace.

Osobně mám pochybnosti, napsal jsem to, že i českou ústavu jako ústavu samostatného státu by neměla schvalovat jenom ČNR, jako parlament zvolený v rámci federální ústavy, jako součást federace.

posl. Jičínský Ústavu samostatného státu by měli schvalovat všichni zvolení poslanci z minulých voleb. Ale tu už zřejmě určité věci jsou v běhu a "obohacujeme" tedy ústavní praxi způsobem, který nemyslím, že nám bude kdy činit nějaké zvláštní potěšení.

Chtěl bych říci, že se stalo něco, co svědčí o skutečně zvláštních paradoxech, pokud jde o přístupy k parlamentní demokracii. Vláda dává návrh zákona - mám na mysli českou vládu - jaký má být ústavní postup,pokud jde o osud poslanců. V každé parlamentní demokracii samozřejmě vztah parlamentu, legislativy a exekutivy je obrácený. Takže říkám to jen proto, abychom si uvědomili, kam jsme se dostali. Neříkám to teď ani s pocitem zadostiučinění příslušníka opozice, protože to, čím za to platíme, je příliš trpké, než aby to dávalo pocit vnitřního zadostiučinění.

Zároveň je třeba si uvědomit jednu věc, a myslím, že bychom se sami nad tím měli všichni zamyslet bez ohledu na to, jestli patříme k vládní koalici nebo k opozici. Jak to, že se mohlo stát, že každý novinářský začátečník píše o tom, co s poslanci FS, dostanou "trafiku" nedostanou "trafiku". Kam jsme se to tedy dostali? Všichni jsme oslavovali nebo zejména vládní strany oslavovaly výsledky voleb, ze kterých vyšlo jejich vítězství, a nyní výsledky voleb jsou tímto způsobem zesměšňovány.

Uvědomme si všechny tyto skutečnosti, protože ty bohužel patří podle mého soudu do smutného odkazu, ze kterého budou, obávám se, vycházet obě samostatné republiky na své cestě. Velmi mě překvapilo - pokud je to tisková chyba, rád se slovenskému premiéru omluvím - ale četl jsem v novinách, že po schůzi, představenstva HZDS jmenuje Milana Čiče předsedou Ústavního soudu. Skutečně mě to velmi zarazilo a připomnělo mi to známé úsloví z Vančurova Rozmarného léta: Tento způsob chápání demokracie jeví se mi poněkud nešťastný.

Zamysleme se, vážení kolegové, nad tím, co můžeme a máme udělat v této chvíli, v této chvíli velmi smutné. Skutečně není důvod ke slavnostní recepci na ukončení naší práce, ale něco bychom snad ještě mohli udělat pro to, aby ten krok, který Federální shromáždění učinilo, aby usnadnilo ústavní přechod k vytvoření nástupnických států jako samostatných států, tak aby tento přechod se uskutečnil relativně ústavním a legitimním způsobem, aby tedy toto úsilí Federálního shromáždění nebylo zmarněno. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Jičínskému. S faktickou poznámkou pán poslanec Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Vážený pán predsedajúci, rád by som reagoval na kolegu Jičínského. Chcel som to pôvodne povedať potichu, ale je dôležité, aby sa to oznámilo. Pán akademik Čič je medzi desiatimi kandidátmi do Ústavného súdu, zvoleného v slovenskom parlamente. A právomoc menovať predsedu a vybrať z dvadstiatich tých desať menovaných má prezident republiky. Pretože prezidenta republiky zatiaľ nemáme, je to v právomoci pána predsedu vlády. Teda asi takto sa stalo, že to nie je ozrejmené - ten chod, ako to prešlo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Kováčovi. Pokračujeme ďalej v rozprave, a to vystúpením pána poslanca Zahradila. Po ňom sa pripraví pán poslanec Zeman.

Poslanec SL J. Zahradil: Já se, pane předsedající, vzdávám svého příspěvku, protože všechno podstatné řekl můj kolega dr. Kalina, takže bych to pouze zbytečně opakoval. Chtěl bych podotknout na adresu předešlého vystoupení - a nebude se mi to říkat lehce - že zdaleka ne ve všech věcech, ale v řadě věcí jsem bohužel nucen souhlasit se svým opozičním kolegou panem Jičínským.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má Miloš Zeman, poslanec Snemovne ľudu za ČSSD. Po ňom sa ako posledný písomne prihlásený pripraví pán poslanec Valenčík.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, když se při projednávání návrhu zákona o zániku federace rozlehl touto zasedací síní potlesk, učinil jsem předsevzetí, které bylo možná milé řadě mých kolegů, a sice že v tomto parlamentě již nevystoupím. Nicméně neuvěřitelný návrh kolegy Mráčka, který zde byl předložen, mě přinutil změnit toto stanovisko.

Chtěl bych konstatovat, že poslanci Federálního shromáždění byli zvoleni proto, aby reprezentovali společné zájmy Čechů, Slováků a příslušníků dalších národností žijících v této zemi. Zákonem o zániku federace toto své poslání nesplnili. Pokládám proto za poněkud paradoxní, že zejména z té strany, která se o tento zákon přičinila, přicházejí hlasy, které - budeme-li mluvit zcela otevřeně - jsou skutečně motivovány především snahou zachovat osud poslanců FS v České nebo Slovenské národní radě.

Vážení kolegové, my jsme se bohužel tímto zákonem, ať se nám to líbí nebo ne, de facto vzdali svých kompetencí. My jsme v oblasti daleko důležitější, než je osud federálních poslanců, v oblasti osudu Československa přenesli tuto kompetenci na národní rady. Buďme tedy důslední a snažme se, když jsme spolu nedokázali rozumně pracovat a když jsme nesplnili své základní poslání, alespoň se rozumně rozejít.

O francouzských aristokratech se v době jakobínského teroru, kdy byli popravováni, říkalo, že nedokáží žít, ale že dokáží umírat. Snažme se tedy skončit alespoň s minimální důstojností, když už nemáme odvahu k jedinému správnému kroku, kterým by podle mého názoru bylo zrušení ústavního zákona o zániku federace.

Na závěr bych jako místopředseda poslaneckého klubu ČSSD chtěl navrhnout za tento klub, aby se prof. Zdeněk Jičínský stal členem komise, která má připravit naši politickou závěť. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Milošovi Zemanovi. Pán poslanec Jičínský má faktickú poznámku.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážení kolegové, lidé, kteří se zajímají o ekonomii nebo k ní mají blízko, mívají přece jen často nihilistický poměr k ústavně-právním pravidlům a zásadám. Miloš Zeman, jakkoliv můj stranický kolega,ví, že jsem mu nejednou v tomto směru vytýkal, že má obdobná nihilistická stanoviska jako Václav Klaus, a bohužel zazněla i v jeho vystoupení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ako ďalší vystúpi v rozprave pán poslanec Valenčík. Kolegu Valenčíka nemáme. Pán poslanec Valenčík nie je prítomný.

Pýtam sa, či chce ešte niekto vystúpiť v rozprave. (Nikdo). Nikto nechce vystúpiť v rozprave. Ak dovolíte, vážené Federálne zhromaždenie, navrhol by som vám komisiu, o ktorej sme tu hovorili. Myslím, že bude rozumné, keď sa to uznesenie upraví, prípadne dopracuje. Dovoľte mi, aby som navrhol za Snemovňu národov: Poslanec Jičínský, Kalina, Orosz a Cuper. Vychádzal som z tých, ktorí vystúpili alebo mienili vystúpiť. Pán poslanec Moric, Gawlik a Orel, prípadne som tu navrhoval poslanca Valenčíka za Snemovňu ľudu, ale ten sa nakoniec nedostavil. Požiadal by som o vaše pripomienky alebo návhry.

Prosím, pán kolega.

(Hlas z pléna: Za Sněmovnu národů bych navrhl poslance Stomeho.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslíte si, že by sa mala táto komisia rozšíriť napríklad na päť? Alebo môže byť za poslanca Kalinu? (Viete, potom už bude týmto ťahom dvanásťčlenná. Myslím, že je dobré, keď tam budú ľudia právnicky vzdelaní.) Navrhoval som: Jičínský, Kalina. Pokiaľ by nemala ODS námietky, môže byť Jičínský, Stome. Keď dáme ďalšieho z českej časti, mal by sa pridať ďalší zo slovenskej a potom dvaja zo Snemovne ľudu. Pokiaľ by ste súhlasili s tým, aby bol Jičínský, Stome, myslím si, že by to bolo fajn. Za Snemovňu národov, za slovenskú časť Orosz, Cuper.

Teraz má návrh pán poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Chcel by som ešte navrhnúť za slovenskú časť Snemovne národov pána poslanca Šimku. Je v tejto oblasti dobrý odborník. Práve včera publikoval v novinách zásadný článok k tejto téme. Myslím, že by posilnil túto komisiu, ktorá by vykonala dôstojnú záveť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Samozrejme, že sa to dá aj takto vykonať. Takže by sme mali: Jičínský, Stome, Kalina, Orosz, Cuper, Šimko - Snemovňa národov. Prosím, za Snemovňu ľudu: Moric, Gawlik, Valenčík, Orel. Ešte dvoch by som prosil, predovšetkým za ODS, zo Snemovne ľudu.

Pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Navrhuji kolegu Houšku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, kolegu Houšku. Prosím, pán poslanec Dvořák.

Poslanec SN L. Dvořák: Za LSU navrhuji, aby tam byl pan poslanec Čejka.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Mám takový pocit, že se nám nepodaří pak asi hlasovat o sestavení těch komisí a stane se nám nemilá věc, že v komisi nebude poslanec Mráček, který celou věc navrhl.

Možná, že by se celá ta věc měla ubírat i cestou dobrovolné skupiny, protože stejně nemůžeme o jejím složení hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega, s tou dobrovoľnosťou je to vždy veľmi zložité. To viete, to by sme sa ťažko dohodli. Nejaký návrh musí byť. Vždy sa lepšie pripomienkuje, než tvorí v takejto zostave.

Predstavujem si to tak, že kolega Mráček sa bude zúčastňovať práce tejto komisie. Tá zasadne pravdepodobne ešte dnes, keď ju odhlasujeme. Ako navrhovateľ bude stále prítomný.

Aj po tom, čo tu odznelo, by som navrhoval: Jičínský, Stome, Kalina, Orosz, Cuper, Šimko, Moric, Gawlik, Valenčík, Orel, Houška, Čejka. Prosím všetkých poslancov, aby sa dostavili hlasovať.

Vyzývam poslancov, aby sa dostavili k zrejme poslednému hlasovaniu dnešného dňa.

Pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Já mám menší technickou. Pokud je mi známo, tak zasedají neformálně některé výbory. Takže by bylo dobré, aby úředníci Federálního shromáždění tato zasedání oběhli a vyzvali poslance, aby se navrátili sem do poslanecké sněmovny.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím pracovníkov Kancelárie. (Je tady právě vedoucí Kanceláře pan Zavázal.)

Prosím.

Poslanec SL J. Kůta: Je ještě možné navrhnout někoho do té komise ze Sněmovny lidu?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Už je to plné v tejto chvíli. Mohli by ste za niekoho navhnúť iného. (Poslanec SL J. Kůta: Je tam navržen kolega Valenčík?) Je tam navrhnutý kolega Valenčík. Áno.

Chceli ste navrhnúť kolegu Mečla? (Poslanec SL J. Kůta: Ne.)

Prosím, aby Kancelária upozornila všetky neformálne skupiny poslancov, aby sa dostavili hlasovať, ako to navrhuje pán poslanec Kříž.

Myslím si, že v tejto chvíli, teda o osemnástej hodine dňa 16. 12., bude parlament ešte schopný uznášať sa. Ešte chýbajú dvaja poslanci. Jeden poslanec - vlastne dvaja - zo Snemovne národov. (Pán poslanec Dvořák, posaďte sa, bude to práve v českej časti. Pán poslanec Melocík sa posadí.)

Sme uznášaniaschopní, vážené kolegyne a kolegovia. Budeme hlasovať o návrhu, ktorý vyplynul z rozpravy k bodu programu, ktorý sme si schválili a ktorý má, možno, nie celkom najsprávnejší názov - Rozprava o budúcnosti poslancov Federálneho zhromaždenia - pretože tu aj rozprava ukázala, že nejde hlavne o tento problém.

Budeme hlasovať o skupine poslancov, ktorá pripraví na zajtrajšie rokovanie návrh uznesenia k tomuto bodu programu.

Poslanec SL J. Mečl: Omlouvám se sněmovnám, že zdržuji. Nebyl jsem tady, protože jsem byl na jednání předsedů poslaneckých klubů a politických stran v ČNR. Pane místopředsedo, myslím si, že název usnesení je skutečně velmi nešikovný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Komisia to bude môcť upraviť. Samozrejme, okrem iného.

Poslanec SL J. Mečl: Doporučoval bych s tímto názvem vůbec nepracovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Mám rovnaký názor. Hlási sa poslanec Kalina.

Poslanec SN K. Kalina: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, pracovní skupina je zřejmě na základě mého návrhu, který jsem podal. Já jsem nebyl na dalším projednávání tady ve sněmovně, protože jsem měl různé konzultace mimo. Rozhodl jsem se tento svůj návrh - je-li to možné - stáhnout, protože se domnívám, že příprava této politické závěti by mohla vést k diskusím, na které v tuto chvíli ještě nemáme nebo již nemáme. Bylo by možná lépe rozejít se v pokoji bez závěrečné deklarace, pouze s přípitkem, než se pokoušet o politickou závěť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, obávam sa, že už tento návrh stiahnuť nemôžete, pretože sa k nemu prihlásili ďalší poslanci. To je jedna vec. Je samozrejmé, že vy ako osoba ho stiahnuť môžete. Druhá vec - táto pracovná skupina môže navrhnúť Federálnemu zhromaždeniu nič neprijímať. Aj to je záver. Hneď na začiatku som hovoril - diskutujme o tom, či prijať nejaké uznesneie, či prijať uznesenie v podobe, akú navrhuje kolega Mráček alebo v inej podobe.

Nehovoril by som o politickej záveti, pretože to je interpretácia, ktorú ste tu predložili vy. Takto to nebolo koncipované. Hlási sa pán poslanec Zahradil.

Poslanec SL J. Zahradil: Pane předsedající, pokud by kolega Kalina stáhl svůj návrh, já bych si ho osvojil, to znamená, že bych ho podal já místo něho.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, mnohí poslanci vystúpili v tomto zmysle. Preto hovorím, že sa tento návrh stáva návrhom aj iných poslancov. Hlási sa pán poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Přikláním se k návrhu poslance Mečla, který zde před chvíli zazněl, a to v tom smyslu, že opravdu v této poloze není příliš šťastný název "o budoucnosti poslanců", ale pouze ve smyslu dodržování ústavnosti.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ústavnosti a demokratických princípov. To už zrejme vymyslíte, aby to zodpovedalo duchu rozpravy.

Myslím, že takto bola rozprava vedená, vážené kolegyne a kolegovia.

Opakujem znova. Za Snemovňu národov poslanci Jičínský, Stome, Kalina, Orosz, Cuper, Šimko. Za Snemovňu ľudu poslanci Moric, Gawlik, Valenčík, Orel, Houška a Čejka.

Rozprava bola ukončená, aj keď som to možno jasne nepovedal. Opakujem - rozprava k tomuto bodu programu je ukončená. Budeme hlasovať o vytvorení skupiny, ktorá pripraví návrh uznesenia k tomuto bodu programu. Sme uznášaniaschopní. Každá snemovňa hlasuje o svojich poslancoch do tejto pracovnej skupiny.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 17.55

(SN 77, SL 73)

Kto je proti?

(SN 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 7, SL 6)

V Snemovni národov hlasovalo sedemdesiatsedem poslancov za, nikto proti, siedmi sa zdržali, traja nehlasovali. V Snemovni ľudu bolo sedemdesiattri za, nikto proti, šiesti sa zdržali, dvaja nehlasovali. Zloženie tejto pracovnej skupiny bolo schválené.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 121, SL č. 153, SN č. 159)

Prosím, aby sa zvolení poslanci ihneď po skončení dnešného dňa spoločnej schôdze zhromaždili v miestnosti 026 a pripravili uznesenie, ktoré by zajtra mali dostať všetci poslanci, aby sme o ňom zajtra mohli hlasovať.

Súčasne vás chcem informovať, že zajtra bude Federálne zhromaždenie prerokovávať zrejme posledný bod programu, a to je hlasovanie o vládnom návrhu ústavného zákona o zániku funkcií sudcov a o skončení pracovných a služobných pomerov, či zrušenie štátnych orgánov ČSFR a organizácií nimi zriadených, tlač 136. Ide o ústavný zákon a pre jeho prijatie je nutná trojpätinová väčšina všetkých poslancov.

Znova opakujem zajtrajší program. Ráno o 8.30 hodine budú samostatné schôdze snemovní. Poslanci Snemovne ľudu sa stretnú v tejto miestnosti, poslanci Snemovne národov vo svojej miestnosti na 4. poschodí. O deviatej hodine začne spoločná schôdza oboch snemovní, ktorá prerokuje tieto dva body:

- hlasovanie o uvedenom vládnom návrhu ústavného zákona,

- hlasovanie o uznesení k bodu, ktorého prerokovávanie sme práve skončili.

Potom bude schôdza Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, ktorá predovšetkým vyhlási prijaté zákony.

Presne o dvanástej hodine bude nasledovať záverečná časť 7. spoločnej schôdze, na ktorej vystúpi predseda vlády, predseda Federálneho zhromaždenia a s krátkymi vystúpeniami obaja predsedovia snemovní. Potom bude recepcia. Odchod poslancov bude asi o 16. 00 hodine.

Zasadutie ústavno-právnych výborov sa uskutoční dnes o devätnástej hodine v miestnosti 274. Poslanci Ľavého bloku sa stretnú 15 minút po skončení spoločnej schôdze v miestnosti 102.

Prerušujem 7. spoločnú schôdzu oboch snemovní do deviatej hodiny zajtrajšieho dňa. Prajem vám príjemnú a pokojnú dobrú noc.

Schůze přerušena: 18. 00 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP