Středa 16. prosince 1992

Poslanec SL J. Lhotka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa zde prohlašuji, že republikánští poslanci zásadně nesouhlasí s transformací poslanců z Federálního shromáždění do Senátu České republiky, o jehož vzniku se uvažuje. Chápu rozhořčení určité části poslanců Federálního shromáždění, kteří zvedli ruku pro vlastizrádný ústavní zákon o zániku federace v domnění, že odměnou jim bude teplé místo - pro nás, republikánské poslance ve zcela zbytečném Senátu. My, republikánští poslanci, známe situaci. Dnes se uvažuje o odchodu z politické scény určitých částí poslanců tam, kam patří. Ti, co zradili jednou, zradí po druhé, zradí opět. To je nepsané pravidlo amorálních lidí. O místa senátorů se nejvíce, v uvozovkách perou ti poslanci, které známe, kteří se vlastně hloupostí a chamtivostí připravili rozbitím Československé republiky o posty poslanců Federálního shromáždění. Taková dnešní touha po zřízení nových koryt se jen tak hned v parlamentu nevidí. Někteří z vás poslanců by se měli zamyslet nad poslaneckým mandátem a stydět se, kam jste až dospěli vy, kteří jste v zájmu svého já zradili volební program a tím své voliče. Dostali jste se do izolace politické a morální. Tolik zde v parlamentu proto usilujete svým řečnickým tlacháním, jak to s vámi bude po zániku Federálního shromáždění. (Rozruch v sále.) Jen se smějte!

Nemůžete se smířit s tím, že spadnete do politického propadliště, kam logicky vzato patříte. Mouřenín vykonal jidášskou práci, mouřenín odchází, říká české přísloví. Chcete vést "snadný život" a transformovat se i s mimikry chameleona. Myslíte si, že pomluvami v tisku a televizi na účet politické strany Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa a jejího předsedy, poslance dr. Sládka, který nedostane sebemenší prostor v masmédiích, na rozdíl od vás, hrobařů Československa - chcete za to být obdarováni teplými místy ve formě transformace poslanců nebo obrazně řečeno - přidělenými trafikami.

Proto jménem poslaneckého klubu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa sděluji, že jsme zásadně proti transformaci poslanců Federálního shromáždění do České národní rady. Je to i stanovisko poslaneckého klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa v České národní radě. Jsme konstruktivní parlamentní radou. Proto stanovisko nás, poslanců Federálního shromáždění,je nekompromisní. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Lhotkovi. Ďalej vystúpi v rozprave pán poslanec Kalina. Predtým má faktickú poznámku pani poslankyňa Freiová a pán poslanec Moric. Pani poslankyňa má slovo.

Poslankyně SN M. Freiová: Vážený pane předsedající, doufám, že mám správně za to, že dva příspěvky, které zde zazněly, byly prosloveny za klub, a proto jsem se nedívala na hodinky. Přesto bych si dovolila - tak jako jsem to udělala již několikrát - navrhnout, aby byla v této debatě omezena řečnická lhůta. Domnívám se, že 10 minut je dost na to, aby poslanec Federálního shromáždění vyjádřil konzistentní názor. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Slovo má pán poslanec Moric.

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Ja som si myslel, že na tomto poslednom zasadnutí, ktoré máme pracovné, už naozaj prestanú urážky z jednej strany na druhú stranu. Významnosť strany a významnosť straníckych zástupcov, poslancov, ktorí sa hlásia k určitej strane, nie je vždy daná veľkosťou strany. Môžem povedať, že sú tu aj menšie strany, ktoré si za to dva a polročné obdobie, počas ktorého tu účinkujú, vyslúžili určitý kredit. Rozhodne sa tak ale nemôže stať takým spôsobom, ako sa to stalo pred chvíľou.

Nakoniec mi dovoľte na adresu tejto malej strany, ktorej predstaviteľ tu vystúpil, jednu Ezopovskú bájku. Sedí mucha býkovi na rohu a pýta sa ho:"Už môžem odletieť?" A býk jej na to odpovie: "Nevedel som, kedy si priletela a nebudem vedieť, kedy odletíš." (Potlesk).

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. To bola faktická poznámka kolegu Morica. Teraz by som mal nechať hlasovať o návrhu pani poslankyne Freiovej. To je ten starý problém, ktorý tu registrujeme, ale myslím, že nestojí za to, aby sme sa o ňom dohadovali. V prípade, že by sa stretli poslanci, to znamená, že príde jedenásť poslancov zo Snemovne ľudu, traja poslanci z českej časti

Snemovne národov a jeden poslanec zo slovenskej časti, tak by sme o tomto návrhu mohli hlasovať.

Ja vyzývam poslancov, aby sa dostavili hlasovať o procedurálnom návrhu pani poslankyne Freiovej.

V oboch snemovniach sme uznášaniaschopní.

Hlasujeme o proceduráonom návrhu poslankyne Freiovej - skrátiť rečnícku dobu na desať minút pri prerokovávaní tohto bodu programu. Hlasujeme v oboch snemovniach naraz. Uznesenie sa prijíma nadpolovičnou väčšinou prítomých.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 17.00

(SN 73, SL 70)

Kto je proti?

(SN 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 2, SL 4)

Konštatujem, že v Snemovni národov bolo sedemdesiattri za, jeden proti, dvaja sa zdržali, deväť ignorovalo. V Snemovni ľudu bolo sedemdesiat za, jeden proti, štyria sa zdržali, päť ignorovalo. Tento návrh Federálne zhromaždenie prijalo. Budeme teda merať čas všetkým ďalším, ktorí budú vystupovať v rozprave. Slovo má pán poslanec Kalina, pani poslankyňa Rybková má faktickú poznámku.

Poslankyně SL M. Rybková: Dovolila bych si ještě reagovat na vystoupení pana poslance Lhotky v souvislosti s jeho projevem a s ujišťováním, že klub SPR-RSČ v žádném případě nesouhlasí s transformací do senátu. Zajímalo by mě, zda v případě, že k transformaci dojde, své mandáty postoupí dalším členům svého sdružení, nebo budou trvat na tom, aby tito se takzvaně nepřetransformovali do senátu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Či sa teda vzdajú mandátu? Áno?

Poslankyně SL M. Rybková: Děkuji panu předsedajícímu. Čili zda se vzdají i ti další mandátu. Takto jsem to chtěla formulovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Lhotka tu medzitým nie je. Slovo má poslanec Kalina.

Poslanec SN K. Kalina: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, když před rokem a více stahovalo Slovinsko a Chorvatsko své poslance ze svazové Skupštiny v Bělehradě, na letišti je vítali rajčaty a shnilými vejci. O nic takového zde nejde. I kdyby šlo, domnívám se, že tam, kde jde o dobrou věc, se nějaké to rajče snese.

Pan kolega Mráček nicméně otevřel statečně problém, který znepokojuje veřejnost, znepokojuje především proto, že je chybně postaven. Nejde o transformaci federálních poslanců. To bych chtěl zdůraznit. Tím je i neseno moje vystoupení.

Nejde o transformaci federálních poslanců. Jde o to, o co nám šlo od začátku - o pokojný rozvoj, ústavní cestu a legitimní vznik nástupnických států - v mém případě, i když samozřejmě všechno nejlepší přeji i Slovenské republice, vznik českého státu.

Náš poslanecký klub se tím včera zabýval. Přijal usnesení, které bylo dnes publikováno v denním tisku. V usnesení se říká, že mandáty byly poslancům Federálního shromáždění i národních rad svěřeny voliči v posledních volbách. Zrušit je mohou pouze volby a manipulace s těmito mandáty je manipulací s výsledky voleb a může vyústit v předčasné volby, které my bychom sice vyhráli, ale nepřejeme si je. Dále jsme konstatovali, že v otázce ustanovení zákonodárných sborů České republiky hrozí nebezpečí porušení zákona o zániku federace, a tudíž jeho zpochybnění, protože zákon je stavbou a možná přijde někdo jiný a zpochybní něco jiného.

Nicméně včera přijala Česká národní rada recepční zákon, ve kterém se s tímto problémem vypořádá po svém. Já jako federální poslanec se necítím kompetentní vyjadřovat se k tomu, zda se s tím vypořádala dobře nebo špatně. Protože tam tuto problematiku řešili lidé, které já jsem volil a mají moji důvěru, nezbývá mi, než jejich rozhodnutí respektovat.

Připadá mi, že namířit nějakým způsobem zde z tohoto fóra výhradu proti České národní radě v den, kdy přijímá ústavu, by nebylo dobrým signálem tohoto končícího zákonodárného sboru. Dovedu si představit - a možná si to, kolegové, dovedete představit i vy - že bychom jinak se rozhodovali, kdybychom kandidovali do České národní rady, byli tam zvoleni, dnes bychom přijímali ústavu - jak významný den by to asi byl a jak bychom možná nelibě nesli nějaké výhrady nebo mravokárné hlasy z Federálního shromáždění.

Znovu zdůrazňuji, nejde o naše budoucí místa. Problém, který se pokoušel nazvat i kolega Peřich, spočívá někde jinde. Spočívá v úctě k zákonům, spočívá v důvěře voličů v parlamentní demokracii a v povinnost nás všech parlamentní demokracii prosazovat, ctít, hájit a respektovat její výsledky.

V tomto smyslu se domnívám, že by Federální shromáždění opravdu mělo zanechat nějakou politickou závěť, nějaké poselství republikám, ale v pozitivním smyslu, aby z toho vyznělo i naše rozhodnutí. Věřím, že by to mohlo být rozhodnutí nás všech. Tyto principy - ústavnost, demokracii hájit i na republikové úrovni i v samostatných státech jakýmkoli způsobem, který nám bude svěřen, nebo který si zvolíme.

Navrhuji tedy a prosím, aby to pan předsedající vzal jako procedurální návrh, abychom nadále nevedli rozpravu k usnesení, které předložil kolega Mráček, ale abychom pověřili do zítřka pracovní skupinu, aby vypracovala velmi krátké usnesení, kterým by Federální shromáždění mohlo vyslat nástupnickým státům svou politickou závěť o úctě k demokracii a k zákonnosti. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Počuli ste procedurálny návrh. Domnievam sa, že môžeme takúto skupinu vytvoriť, ale až po ukončení rozpravy. Hlási sa pán poslanec Jičínský s faktickou poznámkou.

Poslanec SN Z. Jičínský: Pane předsedající, jestliže byla zahájena rozprava, všichni mají právo vystoupit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Samozrejme. Ja som to tak myslel. Teraz bude pokračovať rozprava, z nej vzídu námety, pripomienky, doplnky, zmeny, poňatia, nové koncepcie - to, čo tu povedal poslanec Kalina je nové poňatie tohto nášho uznesenia. Až na základe týchto pripomienok by táto skupina eventuálne mohla pracovať.

Odporúčal by som, aby ste v priebehu rozpravy zauvažovali nad tým, kto by mal byť v tejto pracovnej skupine. Domnievam sa - aby to malo nejakú úroveň, aby to nebolo náhodné - že by tam mali byť dvaja čelnovia Snemovne národov, zvolení v Českej republike, dvaja zo Slovenska a štyria zo Snemovne ľudu. Takáto relatívne malá skupina by mohla spracovať pripomienky. Bolo by dobré, keby sme ju zvolili ešte v dobe, keď sme uznášaniaschopní, aby títo konkrétni členovia mali možnosť zachytávať si pripomienky a prípadne už s nimi pracovať.

Slovo má poslanec Gawlik a pripraví sa poslanec Jičínský.

Poslanec SL S. Gawlik: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážení hosté, jelikož naše dnešní rozprava se má týkat nejen toho, jak budou vypadat další naše osudy, ale hlavně toho, co bychom měli po rozpadu republiky dělat, berte můj příspěvek z tohoto hlediska jako rozšiřující celou problematiku. Přiznávám, že předřečník mne k tomu též inspiroval.

Protože jsem předal česky psaný text všem poslancům do lavic, dovolím si jenom říci, že to má číslo 318 a že budu hovořit v mateřském jazyce, protože poslanec Volf před 67 lety, který byl poslancem za polskou národní menšinu, mluvil polsky, dovolím si využít svého práva podle § 21 odst. 2 a budu mluvit také polsky.

(Poslanec Gawlik začal hovořit polsky.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, na to sme neboli pripravení.

Poslanec SL S. Gawlik: Vysvětloval jsem to vedoucímu kanceláře, je tu překlad.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Všetci to majú? (Poslanec SL S. Gawlik: Mají). Prepáčte, vtedy som tu nebol. Prosím.

(Poslanec Gawlik hovoří polsky.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prepáčte, pán poslanec. Musím vás ešte raz prerušiť. Domnievam sa, že problematika sa netýka toho, čo prerokovávame.

Poslanec SL S. Gawlik: Je to prakticky odkaz pre nás, poslancov, ako máme v budúcnosti túto záležitosť riešiť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Toto je o problematike národnostných menšín. Pán poslanec

Gawlik, chcete nejakým spôsobom prispieť k tomuto uzneseniu, alebo navrhnúť niečo do tohto uznesenia? (Poslanec Gawlik reaguje na slova mimo mikrofon.)

Nemôžete vystúpiť, keď váš príspevok nie je v súlade s tým, čo prerokovávame. (Poslanec Gawlik reaguje na slova předsedajícího Stanka mimo mikrofon.)

Nedávame žiadny odkaz parlamentom, ani nič podobné. (Poslanec Gawlik reaguje mimo mikrofon.) Mám taký názor, ako som si prešiel váš návrh, respektíve to, čo tu prednášate, že to nie je v súlade s tým, čo prerokovávame.

Poslanec SL S. Gawlik: Je to krátka retrospektíva pred 67 rokmi. Vtedy pánu poslancovi Volfovi bolo povedné - predneste.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Čejka sa chce vyjadriť.

Poslanec SL J. Čejka: Vážený pane předsedající, domnívám se, že za krátkou dobu, co jsme zde byli, jsme zažili kdeco, i projevení určité formy neúcty a určité formy nevelkorysosti. Vím, že lpět na programu, lpět striktně na věcech tak, jak jsou dány jednacím řádem, je dobré. Domnívám se však, že jsou okamžiky, kdy je možné učinit určité ústupky a projevit určitou velkorysost. Já osobně se velice přimlouvám za to, aby pan Gawlik svůj příspěvek mohl pronést v mateřském jazyce.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to procedurálna vec. Pán poslanec Mihalik.

Poslanec SN M. Mihalik: Myslím si, že každý poslanec zváži, aký zaujme k tejto problematike postoj. Domnievam sa však, že keď ani Federálne zhromaždenie aj na takúto tému, akú spracoval pán Gawlik, nemá veľa času, je potrebné, aby som podporil názor pána poslanca Čejku a odporučil, aby táto problematika bola prerokovaná. Koniec-koncov si myslím, že pán poslanec Gawlik prejavil dobrú vôľu tým, že nám preklad svojho prejavu vlasne rozdal vytlačený v češtine.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážení kolegovia! Dobrú vôľu prejavovať v parlamente, to, samozrejme, môžeme, ale tým, že si schválime príslušný bod do programu a potom o ňom rokujeme. To sa, samozrejeme, mohlo. Tento bod sa mohol kľudne prerokovať a mohol sa nájsť patričný čas, ale vtedy, keď rokujeme o budúcnosti poslancov, resp. rokujeme o dodržiavaní alebo nedodržiavaní konkrétneho ústavného zákona, ktorý sme tu prijali, keď sa prednáša táto problematika, myslím, že je to mimo tohto rámca. Napriek tomu, že to všetci máme, nemám námietky, aby to pán poslanec Gawlik predniesol, aj keď si myslím, že to nesúvisí. Ale dnes sa poučovať o Rokovacom poriadku, to sa mi zdá byť nanajvýš nevhodné. Môj názor je taký, že to nesúvisí s bodom programu. Keď sa tu ozývajú hlasy, aby to mal možnosť predniesť, ba dokonca sa vysvetľuje moje počínanie tak, že tu chcem utláčať menšinu alebo niečo podobné, tak sa nakoniec podvolím vašej vôli.

Pán poslanec Zelenay.

Místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne a kolegovia! Veľmi ma mrzí, že musím práve pánovi poslancovi Gawlikovi a práve v tejto veci oponovať. Ale buď tu platí nejaký zákon, ktorý sme stále dodržiavali, alebo neplatí. Keď neplatí, tak poďme domov. Keď platí, tak pravidlá hry platia teraz a budú platiť ešte do zajtrajška, dokiaľ nie je posledné zasadnutie parlamentu. Mohol by som uviesť iks prípadov, ktoré boli rovnako kľúčové pre inú problematiku, pre iné sociálne skupiny, kde sme toto striktne dodržiavali. Nemôžeme robiť výnimky, že dnes je predposledný deň. To je neprípustné. Potom nie sme žiadnym parlamentom, potom je táto téma skutočne irelevantná. Súhlasím s tým, že to môže byť dôležité. Keď to mám, rád si to prečítam, keď to bude treba podporiť, tak to budem podporovať, ale buď si to schválime ako samostatný bod, a potom o tom rokujme, ale keď to nemáme ako bod, tak nemôžeme o tom rokovať. Povinnosťou predsedajúceho je upozorniť rečníka na to, že sa odchyľuje od témy a pri druhom upozornení mu vziať slovo. Tento zákon sa tu schválil a zatiaľ sa nikdy nezrušil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán kolega Gawlik.

Poslanec SL S. Gawlik: Mám jenom technickou poznámku. Chci se zeptat pana poslance Zelenaye, zda tady nebylo před chvílí řečeno, že máme rovněž jednat o odkazu pro budoucnost. Když toto není v zápisu, tak prostě rezignuji ze svého vystoupení. Ale když mi přečtete ze zápisu, že toto bylo sděleno, tak si myslím, že mám právo ten odkaz přednést.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega, ktorýkoľvek poslanec sa môže vyjadriť rozličným spôsobom. Pán poslanec Kalina má, napríklad, inú predstavu o uznesení a hovorí, že by malo byť koncipované napríklad takto. To však ešte neznamená, že sme zaradili do nášho rokovania bod programu, ktorý by mal byť najakým odkazom. K tomu tu nie je nič pripravené. Nejaké uznesenie, ktoré by malo viesť k odkazu. Všetci toto máme. Nijako nie ste diskriminovaný, ale konštatujem, pán kolega, že sa odchyľujete od tohto bodu programu, ktorý teraz prerokovávame.

Poslanec SL S. Gawlik: Ještě jednou technickou poznámku. To znamená, že když se týká rozšíření návrhu tady, takže poznámka pana poslance Kaliny bude teprve vzata do úvahy až po rozpravě nebo před rozpravou?

Předsedající místopředseda FS J. Stank:

S najväčšou pravdepodobnosťou bude určená komisia, keď to bude schvaľovať Federálne zhromaždenie, a táto skupina pripraví Federálnemu zhromaždeniu návrh. To znamená, že pripraví návrh, čo má byť obsiahnuté v uznesení. O tomto uznesení budeme hlasovať.

Poslanec SL S. Gawlik: To znamená, že mám právo této komisi, když bude zasedat, navrhnout, co by mohla na svém zasedání projednat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Samozrejme. Pán kolega, máte právo na všetko. Všetci máme váš materiál. Keď chcete, aby niečo z toho bolo zahrnuté do uznesenia, tak to predneste, ale držte sa bodu, ktorý prerokovávame.

Poslanec SL S. Gawlik: Protože pan předsedající mě požádal, abych se držel programu a co chci, aby do usnesení bylo zahrnuto, abych řekl, tak si dovolím vás požádat, abyste si poslední odstavec přečetli, a to bych si přál, aby bylo v usnesení této komise a to si dovolím přečíst na závěr.

(Příspěvek byl přednesen v jazyce polském, během přednesu stenografka převzala od předsedajícího překlad příspěvku a poslanec odevzdal text v polštině. Vzhledem k tomu, že stenografka nemohla vystoupení v polštině stenografovat, proto se přikládá český text i polský text jako součást zápisu.)

(Poslanec pokračuje v projevu ve slovenském jazyce.)

Nakoniec by som chcel povedať, že čo sa týka nášho ďalšieho pôsobenia po zániku štátu, mal by som želanie, aby si všetci poslanci uvedomili tieto moje slová. Ďakujem vám. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP