Středa 16. prosince 1992

Poslanec SL M. Michalec: Osobne nie, ale myslím, že keď príde, potom si s ním pohovorím. (Rozveselení v sále.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to je v tejto chvíli jediná cesta, ako sa vyporiadať s danou interpeláciou, ale je dobre, že snemovňa počula vašu výhradu.

Minister Klak odpovedal na interpelácie dvomi odpoveďami. Jedna sa týka interpelácie pána poslanca Rajčana, druhá pána poslanca Mikloška. Pýtam sa pána poslanca Rajčana. Pán poslanec, ste spokojný?

Poslanec SN M. Rajčan: Predovšetkým ďakujem pánovi ministrovi za predbežnú odpoveď. Keby bol september alebo október, bol by som predbežne aj ja spokojný. Ale keďže je už šestnásty december a hrozí nebezpečenstvo nesplnenia odpovede na túto interpeláciu, prosil by som zaviazať pána ministra Klaka, aby v súčinnosti s ministerstvom zahraničných vecí, ako v predbežnom spise píše, odpovedal na adresu domov - Topoľčianky, okres Nitra - do siedmich dní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister môže reagovať aj ústne, teraz. V prípade, že vás týmto spôsobom uspokojí, môže to byť vybavené. Prosím, pán minister.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Já jsem požádal dopisem ministra Moravčíka o dokumentaci, bohužel dodnes jsme nedostali odpověď. Federální ministerstvo financí potřebné podklady opravdu ani v archivu k dispozici nemá. Budu to urgovat. Věřím, že budeme moci kvalifikovaně odpovědět do 7 dnů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Berieme to ako záväzok pána ministra, ktorý tu predniesol pred Federálnym zhromaždením. Nebudeme o tom hlasovať - ak dovolíte, nebudem zvolávať poslancov hlasovať. Je to v zápise ako záväzok pána ministra Klaka odpovedať vo vami požadovanom termíne. Súhlasíte, pán poslanec? (Poslanec SL J. Mikloško: Áno.)

Ďalej je tu interpelácia na pána ministra Kubečku, ktorú predniesol pán poslanec Hornyák. Odpoveď je uvedená v tlači 187. Pán poslanec Hornyák, máte nejaké výhrady?

Poslanec SN J. Hornyák: Keďže sa s tým nedá nič robiť, musím byť spokojný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Beriete to reálne, teda ste spokojný.

Teraz sú tu dve interpelácie na ministra zahraničných vecí pána Jozefa Moravčíka. Odpoveď je v tlači 205 a 206. Týka sa interpelácie pána poslanca Istvána Battu a poslanca Štefana Paulova. Pán poslanec Batta, vyjadrite sa, prosím!

Poslanec SN I. Batta: Beriem na vedomie, som s odpoveďou spokojný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Paulov nie je prítomný. Má niekto zo Snemovne národov pripomienky k tejto odpovedi pána ministra Moravčíka? Nemá. Navrhujem, aby ste vzali aj túto odpoveď na vedomie.

Prikročíme k prerokovávaniu odpovedí pána predsedu vlády Stráského. Prítomní podpredsedovia vlády, prípadne ministri budú reagovať na vecnú problematiku, ktorá je obsiahnutá v uvedených interpeláciách.

Ide o interpeláciu pána poslanca Miloša Zemana, odpoveď je v tlači 203. Pýtam sa poslanca Zemana, či je spokojný s odpoveďou. Poslanec Zeman nie je prítomný. Jeho vyjadrenie sa zrejme týkalo všetkých troch odpovedí. Pán prvý podpredseda kýva hlavou, zrejme sú odpovede z jednej dielne. Berieme na vedomie. Má niekto pripomienky? Nemá.

Interpelácie poslancov Cinkotu a Zána, odpoveď je v tlači 204. Poslanci Cinkota ani Zán nie sú prítomní. Zrejme sú s odpoveďou spokojní. Nikto zo Snemovne ľudu nemá námietky? Nikto.

Ústna interpelácia poslanca Mikloška, písomná odpoveď je v tlači 207. Pán poslanec Mikloško je spokojný, nemá námietky.

Pán poslanec Bartakovics interpeloval predsedu vlády, odpoveď je v tlači 213. Poslanec Bartakovics sa chce vyjadriť.

Poslanec SL Š. Bartakovics: Mám výhrady, ale beriem na vedomie.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďalej je tu interpelácia poslancov Veselku a Dvořáka. Odpoveď je v tlači 217. Poslanci Veselka a Dvořák nie sú prítomní. Má niekto zo Snemovne národov výhrady voči tejto odpovedi? Nikto nemá výhrady. Berieme to na vedomie.

Poslanec Ransdorf interpeloval predsedu vlády. Odpoveď je v tlači 219. Kolega Ransdorf nie je prítomný. Nikto zo Snemovne národov nenamieta nič proti tejto odpovedi? Tiež to berieme na vedomie.

Pán poslanec Šilhán interpeloval pána premiéra, odpoveď je v tlači 220. Pán kolega Šilhán je s odpoveďou spokojný. Nikto nemá iný názor? Nemá.

Interpelácia pána poslanca Pludka je v tlači 133, odpoveď je v tlači 221. Chce sa niekto zo Snemovne ľudu vyjadriť? Nikto. Odporúčam vziať na vedomie.

Pán poslanec Trnkócy interpeloval predsedu vlády Stráského. Odpoveď je v tlači 222. Chce sa niekto vyjadriť k tejto odpovedi? Nikto sa nechce vyjadriť. Berieme na vedomie.

Posledná je interpelácia pána poslanca Mikloška. Je uvedená v tlači 183 a odpoveď predsedu vlády Stráského je v tlači 223.

Poslanec SL J. Mikloško: Išlo o interpeláciu k problematike činnosti jednotlivých komisií, zriadených pri vláde ČSFR. Interpelácia bola podaná na začiatku októbra. Odpoveď od pána premiéra som dostal tridsiateho októbra, ale po mnohých urgenciách dostali poslanci túto deväťstránkovú odpoveď do lavíc až dnes. Tým len konštatujem, že to trvalo takmer dva mesiace. S odpoveďou som spokojný, ovšem konštatujem, že odpoveď je negatívna v tom, že všetky komisie, ktoré mali federálne kompetencie sedem mesiacov, boli vlastne zrušené a nepokračovali vo svojej činnosti. Nevyužila sa energia, ktorá tu bola a ktorú bolo možné využiť v prospech oboch našich národov. S odpoveďou, ako je spracovaná, som spokojný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlási sa ešte poslanec Štěpánek. My sme nezaradili, vážení kolegovia a kolegyne, nové interpelácie do programu z dôvodov, ktoré snáď nemusím vysvetľovať. Ani vy ste ich nezaradili, ale aj napriek tomu pán poslanec Štěpánek sa chce ešte pri príležitosti tejto schôdze vyjadriť k predsedovi federálnej vlády. Ja si myslím, že by mohol túto možnosť dostať v tomto programovom bode. Za predpokladu, že by predseda vlády alebo ministri mohli odpovedať, mohli by sme aj túto jeho požiadavku vybaviť. Slovo má pán poslanec Petr Štěpánek.

Poslanec SN P. Štěpánek: Dámy a pánové, rád bych interpeloval federálního předsedu vlády ing. Stráského ve věci dopravního režimu na Pražském hradě a ve věci vytíženosti pana Luboše Dobrovského, který v současné době vykonává úřad vedoucího

Kanceláře prezidenta republiky.

K předmětné události došlo dnes v 8. 10 hodin na Pražském hradě v průběhu slavnostní mše ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta, kdy na osobní příkaz pana Luboše Dobrovského byl nejprve hlídkou pražské Hradní policie napomenut řidič osobního vozu ČNR, jmenovitě místopředsedy pana Tolnera, později byl novou hlídkou, přivolanou opět telefonickým příkazem pana Dobrovského, tento řidič v mé přítomnosti perlustrován hlídkou Hradní policie a přinucen odstavit služební vůz, který parkoval na třetím nádvoří Hradu před vchodem do katedrály, na jiné místo.

Měl jsem telefonický hovor s panem Dobrovským, který bohužel z mé strany se neobešel zcela bez emocí, a zeptal jsem se pana Dobrovského, kdo si myslí, že vlastně je? Pan Dobrovský odpověděl, že je státním úředníkem. Já jsem odpověděl, že v tom případě se daleko spíš chová jako ministr, ale že mně připadá v daném okamžiku jako idiot. V tomto okamžiku pan vedoucí Kanceláře prezidenta republiky zavěsil.

Dovoluji si upozornit vás, vážené dámy a pánové, že v téže době, kdy mě pan vedoucí Kanceláře prezidenta republiky přesvědčoval o tom, že vůz Tatra 613 musel být okamžitě odvezen na jiné místo Pražského hradu, protože třetí nádvoří Pražského hradu se propadá, tam projely nejméně tři naložená nákladní auta Avia o celkové hmotnosti dva až tři tísíce newtonů. Pro ty z vás, kteří neznají jednotkovou soustavu SI, jde o dva až tři tisíce kilogramů. To pak ovšem hovoříme o váze.

Kladu tyto dvě otázky. Za prvé - Jaký je dopravní řád Pražského hradu, na který se odvolává Luboš Dobrovský, a jak o něm byla informována obec služebních řidičů v České národní radě?

Druhá otázka říká: Není snad přepychem, dámy a pánové, platit státního úředníka z peněz našich poplatníků jako vedoucího Kanceláře prezidenta republiky v době, kdy prezident republiky neúřaduje, za to, aby osobně dirigoval dopravu na třetím nádvoří Pražského hradu?

Prosím vás, tuto otázku kladu v kontextu neslýchaného požadavku prezidentské kanceláře na nových šedesát pět míst poradců prezidenta, který ještě nebyl zvolen, bez uvedení specifikace. Táži se, budou snad tito specialisté řídit dopravu místo pana Dobrovského?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi kolegovi Štěpánkovi. Pán prvý podpredseda, chcete reagovať?

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Ja si myslím, že keby som chcel reagovať, tak by som to musel spracovať nejakým podobne vtipným literárnym štýlom. Ale o to nejde. Sú, pravda, váženjšie veci. Myslím, že na to odpovie pán predseda vlády zajtra.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Bolo by dobré, keby ste ho o tom informovali. Výpis zo stenografického záznamu dostane pán prvý podpredseda, alebo by sme to mohli doručiť ešte dnes priamo pánovi predsedovi vlády. Pokiaľ nebude chcieť, alebo nebude schopný na to reagovať, myslím si, že pán poslanec Štěpánek by mal dostať odpoveď už potom priamo od neho, bez toho, aby sa to prerokovávalo v snemovni. Pán poslanec Štěpánek si tento nárok nečiní.

Dovoľte, aby som ukončil bod, týkajúci sa interpelácií. Ešte sa hlási pán poslanec Čejka.

Poslanec SL J. Čejka: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, kolegové a kolegyně, na poslední 6 společné schůzi jsem si dovolil ústně interpelovat pana ministra vlády dr. Čermáka ohledně zprovoznění hraničního přechodu Vejprty Barenstein, který by podle mého názoru měl pomoci řešit dopravní situaci v severočeském regionu.

Šestá společná schůze v oblasti interpelací, vědoma si reality, zavázala vážené členy vlády, že odpoví na interpelace, které byly vzneseny na šesté společné schůzi, do deseti dnů. Jsem nucen konstatovat, že do dnešního dne jsem od pana ministra, který zde bohužel opět dnes není, odpověď na interpelaci neobdržel a dovoluji si trvat na tom, abych tuto odpověď v nejbližší době dostal.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ešte dnes z Kancelárie Federálneho zhromaždenia upozorníme ministra Čermáka, že nám dlhuje túto odpoveď. Má niekto ďalšie pripomienky? Nemá. Končím prerokovávanie tohto bodu.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 118, SL č. 150, SN č. 156)

Ďalším bodom nášho programu je rozprava o budúcnosti poslancov Federálneho zhromaždenia.

Bod programu 11: Rozprava o budoucnosti poslanců FS

Pretože rozprava by mohla byť úplne bezbrehá, pýtam sa pána poslanca Mráčka, či má návrh, k čomu by mala táto rozprava smerovať.

Poslanec SN K. Mráček: Pane předsedající, právě v této chvíli se píše návrh na usnesení k tomuto bodu. Vím, že jako nečlen žádného klubu nemám právo žádat nějaký time na toto. Pokud to nebude možné, žádám, zda by mohlo být toto hlasování na zítřejším pokračování schůze. Opakuji však, že je to otázka pouhých pěti minut.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Mráček žiada päť minút. Medzitým otvorím rozpravu k tomuto bodu programu. Ale mali by sme mať uznesenie. Hlási sa poslanec Kříž a poslanec Jičínský.

Poslanec SL E. Kříž: Žádám deset minut pro poslanecký klub ODS.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážení kolegové, vím, že je asi obtížné v této věci hlasovat, protože nás tu není dostatečné množství. Bylo by zřejmě výhodnější - zítřejší schůze je pracovní, normální schůze sněmoven pokračuje, a zároveň vím, že dnes ještě probíhají politická jednání českých politických stran, která souvisejí s otázkou, kterou pan kolega Mráček vznesl na pořadu této společné schůze - dnes tento bod neprojednávat, kluby se mohou poradit a diskusi k této věci vést zítra.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ešte sa hlási pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Pane předsedající, bývá dobrým zvykem, že se vyhoví přání poslaneckých klubů. Žádám znovu o deset minut. Naši kolegové jsou v kuloárech,když se dostaví, budeme usnášeníschopní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanecký klub ODS požiadal o prestávku, pokračovať budeme o 16. 20 hodine. Chcel by som vás ale upozorniť na to, že zajtrajšia časť, keď otvoríme poslednú časť schôdze, je presne určená a presne na dvanástu hodinu sa dostavia aj hostia, okrem iného diplomatický zbor. Dvanásta hodina sa nedá meniť.

Z tohto hľadiska si myslím, že je dosť iluzórne sa domnievať sa, že by sme mohli v krátkom čase, ktorý do dvanástej hodiny zostáva, niečo seriózne prerokovať. A po tejto časti schôdze si myslím, že to už vôbec neprichádza do úvahy.

Odporúčam prerokovať všetky pracovné záležitosti dnes, je na to dostatočný časový priestor a možno sa poradiť.

Chcel by som vás ešte upozorniť, že všetci poslanci majú vrátiť kľúčiky od skriniek a schránok najneskôr do utorka 22. 12. sekretariátom svojich politických klubov. Prerušujem schôdzu, začneme o 16.20 hodine.

Schůze přerušena: 16. 09 hodin.

Schůze pokračuje: 16.41 hodin.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážení kolegovia, budeme pokračovať. Dovoľte mi teraz, aby som odovzdal slovo kolegovi Mráčkovi, ktorý prednesie návrh uznesenia, potom budeme viesť rozpravu o tom, či prijať uznesenie, alebo neprijať, či prijať také alebo iné a na záver rozpravy sa dohodneme, ako postupovať ďalej. Slovo má poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Pane předsedající, vážení kolegové, dovolte, abych vám přečetl návrh na usnesení Federálního shromáždění ČSFR k problematice budoucnosti poslanců Federálního shromáždění v době po 31. 12. 1992.

Federální shromáždění

1. Konstatuje, že mandáty poslanců zvolených do Federálního shromáždění ve volbách v roce 1992 mají přinejmenším tutéž váhu z hlediska legitimity a ústavnosti jako mandáty poslanců zvolených v roce 1992 do České národní rady a Národní rady Slovenské republiky. Navíc poslanci Federálního shromáždění byli zvoleni jakožto členové nejvyššího zákonodárného sboru, z mezinárodněprávního hlediska suverénního státu, poslanci České národní rady a Národní rady Slovenské republiky naopak pouze jakožto členové zákonodárného sboru součásti tohoto státu, a to součásti bez jakékoliv mezinárodněprávní subjektivity.

2. Upozorňuje členy zákonodárných sborů republik i členy republikových exekutiv na skutečnost, že jsou povinni plně respektovat veškerá ustanovení ústavního zákona č. 542/1992 Sb., o zániku České a Slovenské Federativní Republiky, tedy nejen ustanovení, podle nichž zaniká ke dni 31. 12. 1992 ČSFR, nýbrž i veškerá ustanovení ostatní včetně článku 4, který upravuje ustavení nejvyšších zákonodárných sborů České republiky a Slovenské republiky počínaje dnem 1. 1. 1993. Jakékoliv zpochybňování zmíněných ustanovení zpochybňuje i sám zánik ČSFR a legitimitu ustavení nástupnických států včetně jejich nejvyšších zákonodárných, výkonných i soudních orgánů.

Zanikají-li tedy ke dni 31. 12. 1992 ČSFR i veškeré její státní orgány, zanikají i veškeré státní orgány České republiky a Slovenské republiky, kteréžto orgány jsou pouze orgány součásti jediného mezinárodněprávního subjektu a suveréna, a proto zanikají k datu 1. 1. 1993 i mandáty poslanců zvolených do národních rad obou národních republik a jsou zpochybněny i orgány moci výkonné. - Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Mráčkovi. Prosil by som, aby ste zachytávali návhry na zmeny alebo pripomienky, ktoré zaznejú v rozprave.

Otváram rozpravu k tomuto bodu nášho programu. Zatiaľ sú do nej prihlásení dvaja poslanci, pán poslanec Peřich a pán poslanec Gawlik. Slovo má poslanec Peřich, pripraví sa poslanec Gawlik, potom pán poslanec Jičínský, Zeman a ďalší, ktorí prinesú prihlášky.

Poslanec SN V. Peřich: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, když jsme před časem projednávali zákon o způsobech zániku federace a později projednali a odsouhlasili zákon o zániku federace, tak tato otázka tvořila pouze součást celého komplexu našeho uvažování. Nyní se souhrou jakýchsi zvláštních sil stává tato otázka, kterou obsahuje navrhované usnesení, čímsi jaksi zvláštním, vyčleněným, a to mi dělá vážné starosti. Na jednu stranu se vůbec nedivím, že k té diskusi rozdílné došlo. Demokracie je historický příběh o tom, jak se dělila moc tak, aby se její složky vzájemně vyvažovaly. V tomto smyslu je naprosto v pořádku, že v mimořádné situaci se i to tradiční dělení najednou při transformaci začíná trochu jaksi tříštit, protože - přiznejme si to - výsledky voleb způsobily, že postoje sborů v České národní radě, možná i v Národní radě Slovenské republiky a zde nejsou úplně totožné.

Je naprosto lidské a pochopitelné, že lidé, kteří tvoří garnituru víceméně druhé řady, tak se octnou rázem v pokušení stát se tou prvou řadou. Všechno tohle je úplně normální a přirozené, ale já si přesto myslím, že diskuse, která způsobuje, že staví jednotlivé orgány proti sobě a ne jenom jako vyvažující složky, je ve svém konečném důsledku velmi škodlivá. Je škodlivá jednak pro přítomnou chvíli, protože se najednou mluví o osudu federálních poslanců, jako by to byly nějaké sociální případy, což se mně velmi nelíbí.

(Ojedinělý potlesk.)

Za druhé je škodlivá i v důsledku možných opatření k eliminaci těchto tlaků, protože kdyby se uskutečnily některé návrhy, které jsou na veřejnosti k slyšení, tak to rozdělí ne jenom některé politické síly uvnitř svých klubů, ale dokonce to postaví proti sobě i některé územní složky, protože vás ujišťuji, dával jsem si tu práci a přepočítával jsem výsledky voleb velmi pečlivě, a redukce poslanců by způsobila i některá územní pnutí mezi určitými kraji, protože tam výsledky volební nebyly zcela srovnatelné.

Proto se domnívám, že my se musíme vrátit zhruba do té komplexnosti problematiky, jak se nakonec octla v zákoně o zániku federace.

Diskutuje se pouze o článku 4, ale má se diskutovat o článcích 4, 5, 6, 7. Národní rady obou nástupnických republik jsou zmocněny k tomu tím ústavním zákonem, aby strukturu budoucích zákonodárných sborů určily. Čili je to operace na struktuře legitimity výsledků voleb, které nikdo v tuto chvíli nemá měnit, protože to je jediný stabilizující faktor v této společnosti, který máme.

Proto si myslím, že k tomu by mělo směřovat i usnesení, které tady máme přijímat. Nikoliv osud federálních poslanců, ale ústavní poměry k předejití nestabilitě, podpoření legitimity celkových výsledků voleb a pokus z těchto orgánů vytvořit nové, stabilizované orgány nástupnických států jak v samostatné České republice, tak v samostatné Slovenské republice. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem podpredsedovi Snemovne národov poslancovi Peřichovi. Ďalej sa pripraví pán poslanec Kalina, pán poslanec Lhotka za poslanecký klub svojej strany. Prosím, pán poslanec Lhotka (Združenie pre republiku - republikánska strana Československa) má slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP