Středa 16. prosince 1992

Společný zpravodaj výborů SN S. Hošek: K náhradě slova "odpovídající" za pojem "srovnatelné": Naše argumentace zůstává stejná, protože se vztahuje k státním orgánům a nikoliv ke srovnatelné funkci. K celému výsledku dohodovacího výboru mohu konstatovat jenom tolik - aby podobným způsobem, jako se zachovala česká vláda jako zaměstnavatel, se do budoucna nezachovali ostatní podnikatelé. Nechávám na uváženou poslancům, ať se rozhodují podle svého svědomí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Má niekto pripomienky alebo otázky pre predsedu dohodovacieho výboru? Nie sú. Prosím, aby ste sa posadili.

Pri schvaľovaní tohto zákona platí zákaz majorizácie.

Stručne zopakujem: Dohodovací výbor predkladá obom snemovniam, aby sa zhodli na tom, že prijmú pozmeňovací návrh pána poslanca Voleníka, ktorý by mohol byť podľa ich názoru východiskom - samozrejme, s komentárom, ktorý tu predniesol pán poslanec Foltýn - pre prijatie uvedeného návrhu zákona v oboch snemovniach.

Znova opakujem: Platí zákaz majorizácie. To znamená, že pre prijatie je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov oboch častí Snemovne národov a nadpolovičná väčšina prítomných poslancov v Snemovni ľudu.

Hlasujeme o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Voleníka. Prosím, keby ste zopakovali tento pozmeňovací návrh. Môžete ho predniesť, pani poslankyňa?

Společná zpravodajka výborů SL D. Hrubá:

Odstavec 3, nově vzniklý, článku 1 § 5. zní za středníkem: "Státními orgány České republiky a státními orgány Slovenské republiky se pro účely tohoto zákona rozumí s těmito státními orgány České a Slovenské Federativní Republiky srovnatelné státní České republiky a státní orgány Slovenské republiky."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlasujeme o tomto návrhu, ktorý je návrhom dohodovacieho výboru. Dohodovací výbor navrhuje prijať tento návrh ako východisko pre prijatie celého zákona.

Obe snemovne sú uznášaniaschopné. V Snemovni národov je štyridsaťsedem poslancov zvolených v Českej republike, štyridsaťšesť na Slovensku a v Snemovni ľudu osemdesiatosem poslancov.

Kto súhlasí s prijatím návrhu dohodovacieho výboru, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.43

(SN-ČR 43, SN-SR 10, SL 62)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 3, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 4, SN-SR 32, SL 20)

Štyri, tridsaťdva, dvadsať. Jeden poslanec zo Snemovne národov, zvolený na Slovensku, a päť poslancov zo Snemovne ľudu nehlasovalo.

Tento návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebný počet hlasov v Snemovni národov u poslancov zvolených v Slovenskej republike.

Teraz budeme hlasovať o celom návrhu zákona. Obe snemovne sú uznášaniaschopné.

Kto súhlasí s návrhom zákona podľa odporúčania dohodovacieho výboru, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.45

(SN-ČR 39, SN-SR 7, SL 55)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 5, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 10, SN-SR 33, SL 25)

Desať, tridsaťtri, dvadsaťpäť. Dvaja poslanci, zvolení na Slovensku, zo Snemovne národov a traja zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Musím konštatovať, že v Snemovni ľudu bol tento návrh prijatý, pretože Snemovňa ľudu s ním súhlasila. Snemovňa národov nesúhlasila v časti poslancov, zvolených v Slovenskej republike.

Konštatujem teda, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky neschválilo zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 195/91 Zb., o odstupnom, poskytovanom pri skončení pracovného pomeru. Aj napriek tomu ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili na práci pri spracovávaní a posudzovaní tohto zákona.

Ďalej pristúpime k vládnemu návrhu ústavného zákona o zániku funkcie sudcov a o skončení pracovných a služobných pomerov pri zrušení štátnych orgánov Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a organizácií nimi riadených, tlač 136, a návrhu uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov, tlač 192.

Tento návrh odôvodnil za vládu pán podpredseda vlády Milan Čič pri jeho prerokovávaní 2. 12. Ústnu spravodajskú správu podal pán poslanec Voleník za výbory Snemovne ľudu a pán poslanec Stome za výbory Snemovne národov.

Prosím spravodajcov, aby zaujali svoje miesta. Pri prerokovávaní tohto vládneho návrhu neboli snemovne uznášaniaschopné. Rozprava bola ukončená, vypočuli sme si záverečné slová a môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňovacích návrhoch a potom o návrhu zákona ako celku. Pozmeňovacie návrhy ste dostali do lavíc. Ide o tlač s výrobným číslom 292 zo 14. 12. 1992.

Prosím oboch spravodajcov, aby sa dostavili. Prosím pánov poslancov, aby sa zdržiavali v snemovni, pretože - ako som už povedal - ide o ústavný zákon, kde je potrebná trojpätinová väčšina.

Pán poslanec Voleník, pán poslanec Stome, posaďte sa, prosím!

Mohli by sme odhlasovať aj tento zákon, ale je potrebná trojpätinová väčšina prítomných. Prosím poslancov, aby sa zhromaždili v snemovni, ale medzitým, než sa zhromaždia, by sme mohli prerokovať ešte ďalšie dve veci, ktoré máme na programe. Je to návrh na použitie prostriedkov štátnych finančných rezerv federácie na riešenie problémov likvidity Česko - slovenskej obchodnej banky, a.s. v roku 1992. Je to tlač 200 a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov tlač 227.

Bod programu 9: Návrh na použití prostředků státních finančních rezerv federace k řešení problémů likvidity ČSOB (tisk 200)

Prosím pána ministra financií Klaka, aby podal výklad k predloženému návrhu a súčasne prosím pána poslanca Stomeho, aby predbežne uvoľnil miesto pre spravodajcov k tomuto zákonu, pretože zatiaľ nie je možné hlasovať o pozmeňovacích návrhoch k ústavnému zákonu, kde sa žiada štyridsaťpäť, štyridsaťpäť a deväťdesiatpäť poslancov.

Vážení kolegovia, vypočujte si, prosím, úvodné slovo pána ministra Klaka k vládnemu návrhu zákona na použitie prostriedkov štátnych finančných rezerv federácie. Slovo má pán minister Klak.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci. Jde o důležitou věc. Československá obchodní banka v minulosti vykonávala roli agenta státu. Prostřednictvím Československé obchodní banky si Československá republika jednak na jedné straně půjčovala, získávala v zahraniční konvertibilní měny, na straně druhé pak Československá obchodní banka poskytovala úvěry podnikům a organizacím zahraničního obchodu na dodávky, které byly do zahraničí vyváženy, a které dnes především ze států bývalého Sovětského svazu, východního bloku jsou velice těžko dobytné.

Kromě toho Československá obchodní banka úvěrovala ztráty podniků zahraničního obchodu, ke kterým došlo při devalvaci roku 1990, především v roce 1990, kdy ty podniky zahraničního obchodu, které převážně dovážely zboží byly, pochopitelně změnou kursu, tedy devalvací, postiženy, naopak byly zvýhodněny podniky, které vyvážely. Ty na devalvaci vydělaly, nicméně dovážející podniky musely vzít nebo dostat, prostě byly jim poskytnuty úvěry na ztrá ty z devalvace, které nese Československá obchodní banka.

Takže na jedné straně naše dluhy v zahraničí, tzv. centrální devizový zdroj, tj. to, co si Obchodní banka ve jménu státu v zahraničí půjčila, představuje asi 63 mld korun a nastupuje povinnost tyto dluhy splácet, na straně druhé je něco přes 11 mld Kčs devalvačních ztrát v organizacích zahraničního obchodu, kde rovněž je třeba uhradit podnikům, zachránit je prostě před katastrofou, před bankrotem. A pak je tady ten blok úvěrů poskytnutý bývalým zemím východního bloku, kde se velice těžko hledá možnost, aby se tyto zdroje do republiky vrátily.

Celková povinnost, před kterou stojí Československá obchodní banka v tomto roce, co musí ještě v tomto roce zaplatit, je něco okolo 20 mld Kčs. Stát a vláda České a Slovenské Federativní Republiky přiznává, že Československá obchodní banka vystupovala jejím jménem, přiznává se tedy k těmto dluhům, které Československá obchodní banka musí splácet. Opakuji, pro tento rok jde o částku 20 mld. Kčs, přičemž stát, respektive federální rozpočet, protože Československá obchodní banka sama není schopna tuto částku zaplatit, stát z těchto 20 mld. by zaplatil nebo chce zaplatit, chce přisunout do Československé obchodní banky 12 mld. Kčs. To je v podstatě věc nebo návrh, který leží před vámi. Dvanáct mld. Kčs představuje splátku na centrální devizový zdroj, čili to, co si stát prostřednictvím obchodní banky půjčil v zahraničí, něco přes 5 mld. Kčs, něco přes 5 mld. Kčs, asi 5, 6 mld. Kčs bude použito z 12 mld na úhradu devalvačních ztrát organizací zahraničního obchodu a přibližně 1 mld., což dává dohromady těch 12 mld., 1 mld. bude použita na krytí úroků spojených s úvěry tam, kde spadlo embargo, kde podniky, které vyvezly zboží a nyní na těchto vývozech leží embargo, nemohou svoje peníze dostat zpátky, tudíž záležitost je úvěrována, z úvěru plynou úroky, takže tato 1 mld. Kčs bude použita na krytí úroků spojených s úvěry na embargované dodávky. Konkrétně se na finanční zdroje, nebo navrhujeme, aby se finanční zdroje do Československé obchodní banky přesunuly ze státních finančních rezerv, což je položka ve státních finančních aktivech. Je to položka, která má dnes hodnotu přibližně 9, 7 mld. Kčs. K tomu, aby mohla vláda použít tuto položku, je třeba souhlasu Federálního shromáždění. Vidíme jako jediné možné řešení nebo nejoptimálnější řešení, požádat Federální shromáždění, aby umožnilo čerpat státní finanční rezervy na dotaci Československé obchodní bance, a touto formou by se tedy stát podílel na úhradě závazků, které musí ještě v tomto roce Československá obchodní banka zaplatit. Jenom na okraj, jak již jsem řekl, jedná se o 20 mld. Kčs. Samozřejmě, Československá obchodní banka z těch 20 mld. Kčs podstatnou část musí zaplatit sama, jedná se o částku asi 7 mld. Kčs, přibližně 2, 5 mld. Kčs z tohoto dluhu bude příspěvek

Československé státní banky. Takže 12 plus 2, 5 plus ten další podíl, který musí mít Československá obchodní banka ze svých zdrojů, ze svého rezervního fondu na krytí těchto závazků vynaložit.

Já vás žádám jménem vlády, abyste tento návrh potvrdili, respektive odsouhlasili. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi ministrovi Klakovi. Predsedovia snemovní prikázali návrh na prerokovanie výborom finančným a rozpočtovým, hospodárskym a ústavno-právnym oboch snemovní. Výbory finančné a rozpočtové boli poverené zhrnutím výsledkov prerokovávania a predkladajú vám písomný návrh uznesenia v tlači 227.

Ústne stanoviská prednesú spravodajcovia - pán Karol Melocík za výbory Snemovne ľudu a pán Jaroslav Bernášek za výbory Snemovne národov. Prosím oboch spravodajcov, aby sa dostavili na miesta spravodajcov a predniesli svoje spravodajské správy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Bernášek: Pane předsedo, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, výbory finanční a rozpočtové projednaly na své společné schůzi dne 15. 12. vládní návrh na použití prostředků státní finanční rezervy federace k řešení problémů likvidity Československé obchodní banky, akciové společnosti, v roce 1992. Tento návrh, jak už zde bylo řečeno, jste obdrželi všichni písemně jako tisk č. 200.

Výbory finanční a rozpočtové Sněmovny lidu a Sněmovny národů doporučují Sněmovně lidu a Sněmovně národů, aby v souladu s § 21 zákona č. 563/1990 Sb., o rozpočtových pravidlech federace, vyslovily souhlas s použitím finančních prostředků z výsledků rozpočtového hospodaření federace z minulých let, tj. státních finančních rezerv ve výši přibližně 9, 8 miliard korun na řešení problémů likvidity Československé obchodní banky.

Jak jste již byli seznámeni, toto opatření bylo přikázáno výboru ústavně-právnímu, výboru hospodářskému a našemu výboru, to jest výboru finančnímu a rozpočtovému. Ústavně-právní výbory svým usnesením č. 64 vzaly toto opatření na vědomí, rovněž tak učinily výbory hospodářské svým usnesením č. 58. Znamená to tedy, že všechny výbory, které měly tento návrh přikázaný k projednání, jej akceptují. Proto vám ještě jednou doporučuji toto opatření vlády schválit. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Bernáškovi, teraz prosím pána poslanca Melocíka.

Společný zpravodaj výborů SL K. Melocík: Pán predseda, pán predsedajúci! Ako už bolo uvedené po dôkladnom prerokovaní vo finančnom a rozpočtovom výbore a po zoznámení sa so stanoviskom, ktoré povedal aj tu pán minister Klak, aj finančný a rozpočtový výbor, Snemovňa ľudu odporúča schváliť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Otváram rozpravu k predloženému návrhu. Predtým som nesprávne uviedol, že ide o návrh zákona.

Samozrejme, že nejde o návrh zákona, ale ide o návrh na použitie prostriedkov štátnych finančných rezerv. Takže otváram rozpravu k tomuto návrhu vlády. Kto sa chce vyjadriť v rozprave? Hlási sa poslanec Masopust.

Poslanec SN Z. Masopust: Vážené kolegyně, vážení kolegové, znovu bych chtěl říci, co jsem říkal na zasedání ústavně-právních výborů. Nemám sebemenší námitky proti meritu návrhu, který se nám zde předkládá. Ale to, co se nám zde předkládá, není návrh normativního textu. Nám se v podstatě předkládá důvodová zpráva. Nechť se pan ministr laskavě podívá na tisk č. 200, který už ve svém záhlaví nese slovo "příloha č. 1" a na další straně "příloha č. 2". To jsou přílohy k čemu? To jsou přílohy k normativnímu textu, který bychom měli přijmout.

Nemám vůbec nic proti tomu, abychom tento normativní text přijali, ale chtěl bych ho vidět napsaný. Ani text č. 227 - návrh výborů finančních a rozpočtových - takovýto normativní text neobsahuje.

Prosím, abychom na chvíli přerušili jednání, aby předkladatel si dal tu práci a návrh usnesení nám předložil. Zatím nemáme o čem hlasovat. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce sa ďalej ešte niekto vyjadriť? (Nikdo se nehlásil). Nikto nežiada o slovo. Vyhlasujem rozpravu za ukončenú. Prosím pána ministra, aby sa vyjadril predovšetkým k tejto pripomienke. Ide o to, aby bolo jasné, čo má Federálne zhromaždenie prijať.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Vláda požaduje, aby Federální shromáždění vyslovilo souhlas s použitím státních finančních rezerv ve výši přibližně 9, 8 miliardy korun na krytí likvidity Československé obchodní banky vzhledem k závazkům, které musí uhradit v roce 1992.

Text, který je v návrhu č. 227, v podstatě vystihuje podstatu věci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Musí byť, samozrejme, formulované uznesenie Federálneho zhromaždenia. Z tohto hľadiska, keď je návrh taký, že Federálne zhromaždenie súhlasí a nasledujú posledné tri riadky odporúčania výborov finančných a rozpočtových, myslím, že to by malo tieto náležitosti. Vážení páni spravodajcovia, vyjadrite sa, pretože ja tu nechcem uznesenie tvoriť!

Společný zpravodaj výborů SN J. Bernášek: Myslím si, že usnesení by mělo znít: Federální shromáždění souhlasí s použitím prostředků 9, 8 miliardy korun k řešení problému likvidity Československé obchodní banky v roce 1992.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že by sme sa mohli držať textu, ktorý máte, vážené kolegyne a kolegovia. Vezmite si tlač 227 a za slovom "odporúčajú" tretí riadok zhora sa dá "Federálne zhromaždenie ČSFR súhlasí s použitím..."

Nasleduje text, ako je uvedený v tomto odporúčaní, až do konca.

Vyjadrite sa, pán poslanec Melocík!

Poslanec SL K. Melocík: Súhlasím a odporúčam prijať textáciu, ktorú uviedol pán predsedajúci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Prosím poslancov, aby sa dostavili k hlasovať. Dostavte sa k hlasovať, vážené kolegyne a kolegovia! Mohli by sme prijať toto uznesenie. K prijatiu tohto uznesenia stačí nadpolovičná väčšina. Ešte raz vyzývam všetkých poslancov, aby sa dostavili hlasovať. Budeme hlasovať o návrhu na použitie prostriedkov štátnych finančných rezerv federácie. Nezdržiavajme sa navzájom! Dostavte sa, vážení kolegovia!

Vážené Federálne zhromaždenie, hlasujeme o nasledujúcom uznesení: "Federálne zhromaždenie súhlasí s použitím finančných prostriedkov výsledkov rozpočtového hospodárenia federácie z minulých rokov (štátne finančné rezervy) vo výške 9 771 700 000 korún na riešenie problémov likvidity

Česko-slovenskej obchodnej banky, a.s. v roku 1992."

Pán poslanec Masopust má výhrady.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP