Čtvrtek 26. listopadu 1992

Ministr financí ČSFR J. Klak: Děkuji, pane předsedající. O verzi, která vám byla předložena, bylo řečeno panem zpravodajem, že předkladatel souhlasí. Pak zde zazněly další pozměňovací návrhy.

Pozměňovací návrhy se především týkaly doplnění seznamu výrobků nebo služeb s nižší sazbou daně. Chtěl bych znovu upozornit na jednu zásadní metodickou záležitost. Ekologii nepomůže snižovat sazbu daně u zařízení, které slouží pro produkci nějakého zdanitelného plnění, nějakého zdanitelného výkonu. V tomto smyslu třeba vodní turbíny, generátorová soustrojí, ostatní atd. nemá žádné opodstatnění, protože ten, kdo bude vyrábět za pomoci těchto zařízení elektrickou energii a bude povinen zdanit prodávanou elektrickou energii 5 % daní z přidané hodnoty, si automaticky bude nárokovat u eráru veškerou přidanou hodnotu, kterou zaplatí na vstupu nebo na opravě.

Je naprosto lhostejné, zda zaplatí 5 % nebo 23 %.

Jestli zaplatí 5 % na tom, co má na vstupu, pak bude povinen z elektrické energie, která je rovněž 5 % zdaňována, eráru něco odvést. Bude to saldo mezi tím, co zaplatil na vstupu, a tím zdanitelným plněním. Jestliže zaplatí 23 %, vznikne mu nadměrný odpočet a erár mu to vrátí. Takže z jeho hlediska se absolutně nic neděje, neděje se nic ekologii. Státní rozpočet těch 23 %, která budou na vstupu a která v tomto případě se vztahují na nějaké zařízení, které je nutné pro realizaci zdanitelného plnění, mu vrátí. Zde chybí jakékoli logické opodstatnění.

Jiná káva je samozřejmě, pokud takovýto výrobek je předmětem konečné spotřeby. Pokud občan nakupuje takovéto výrobky, nemá u koho nebo kde přidanou hodnotu, kterou zaplatil, zohlednit. V tomto smyslu jsou opodstatněné náměty pana poslance Jurečky, kdy navrhuje skutečně výrobky finální spotřeby. Jestli jsem si to správně zapsal, přípravky pro polévky nebo bujóny, zářivky atd., to všechno jsou předměty, které mohou být předmětem finální spotřeby, předmětem spotřeby občana. Tam opravdu daňová sazba má vliv na úroveň ceny a potažmo má vliv na úroveň spotřeby.

K návrhům, které zde zazněly od pana poslance Bernáška na čerpadla, vodní turbiny atd. - nemají opodstatnění a nedoporučoval bych poslancům něco takového přijmout. Klidně to může v 23 % sazbě zůstat. Ten, kdo tato zařízení nakoupí, dostane 23 % ze státní kasy zpět.

Příloha č. 2 - sazba 23 %, která tam byla mylně uvedena jako 5 % sazba, myslím, že to bylo následně ve Sbírce zákonů opraveno. Vloudilo se tam technické nedopatření. Text, který odešel v dubnu jako text schválený Federálním shromážděním, měl přílohu správně. Myslím, že to bylo opraveno. Jestliže bychom se chtěli pojistit, můžeme tam znovu dát správnou sazbu - ne 5, ale 23 %.

Obor 911 - opravy a údržba strojů pro energetiku - to je totéž. Pokud budou udržovány oprava a údržba strojů, generální opravy ve větrných elektrárnách, zařízeních na bioplyn, atd., vždy u těchto zařízení je produktem nějaký zdanitelný výstup. To, co zaplatí za opravu, 23 %, si plátce zohlední u státní kasy jako svůj nárok.

Jestli jsem tomu dobře rozuměl - vracím se k panu poslanci Anderkovi, který si zde osvojil některé návrhy z národohospodářského a rozpočtového výboru Národní rady Slovenské republiky - šlo tam - a s tím se ztotožňujeme - o § 2 odst. 2 písm. e). Pak tam šlo o § 47 odst. 6 - koeficient - souhlasím, dále tam byl § 50 - nadpis - souhlasíme. Navrhovatel se ztotožňuje s touto změnou.

Zazněly zde návrhy, které přednesl pan poslanec Jurečka. Mezitím jsem si to kontroloval. Ano, se všemi návrhy, kterých bylo patnáct předneseno, se navrhovatel ztotožňuje a doporučuje je k přijetí.

Doufám, že jsem nikoho v jeho pozměňovacích návrzích neopominul. Jestli ano, prosím, upozorněte mě. Snažil jsem se zaznamenat vše. Děkuji, ze strany navrhovatele je to všechno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán minister. Prosím spravodajcov, aby sa vyjadrili predovšetkým k ďalšiemu postupu, prípadne k návrhom všeobecne, jednotlivo až pri ich prerokovávaní.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko:

Odporúčal by som, aby sa v programe prípadne pokračovalo ďalej, než sa spracujú všetky pozmeňovacie návrhy. Hlasovanie o nich by sme mohli odsunúť na neskoršiu dobu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Spravodajcovia žiadajú, aby bolo možné spracovať a vytlačiť všetky pozmeňovacie návrhy, rozmnožiť ich pre všetkých poslancov. My by sme mohli medzitým pokračovať v ďalších bodoch programu. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Kováč.

Poslanec SN M. Kováč: Pán predsedajúci, myslím si, že pozmeňovacie návrhy, ktoré vláda uznala za svoje, by už nemuseli byť predmetom spracovania a hlasovania. Keď si ich osvojila do svojho návrhu, vždy sme to rešpektovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takýto postup nepoznám. Neviem, o čo sa opierate. Boli to návrhy poslancov, že s poslaneckým návrhom vláda súhlasí. To je jedna stránka veci, ale o tom musíme, samozrejme, hlasovať. To neznamená, že na základe toho sa stávajú súčasťou spravodajskej správy. To by sa mohlo stať za predpokladu, že by nám to takto výbory predložili, ale to sa nestalo. Pri prerokovávaní tohto zákona vo výboroch boli zástupcovia vlády. Musíme, bohužiaľ, o nich hlasovať.

Poslanec SL J. Čejka: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dovolil bych si krátkou poznámku k tomu, co jste říkal o koncovém spotřebiteli. Mám pocit, že u solárních článků, jak byly navrženy panem poslancem Bernáškem, se právě jedná o produkty konečné spotřeby občanem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Ďakujem. Chce ešte pán minister reagovať?

Ministr financí ČSFR J. Klak: Dámy a pánové, v této chvíli nejsem tak kvalifikovaným klasifikátorem, abych to dovedl posoudit, ale v návrhu pana poslance Jurečky se vyskytla položka 84991900 - ostatní - solární zařízení. Mám pocit, že tato položka kryje ty vaše požadavky, a to jsme akceptovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Takže prerušíme rokovanie o tomto bode programu, dokiaľ nebudú spracované a vám odovzdané všetky pozmeňovacie návrhy, ktorých je zhruba asi dvadsaťpäť z toho, čo sme si vypočuli v troch vystúpeniach tých poslancov, ktorí predložili pozmeňovacie návrhy.

Teraz môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu nášho programu. Sú to odpovede na interpelácie, respektíve interpelácie.

Bod programu 5 : Odpovědi na interpelace poslanců FS

Je prítomný podpredseda federálnej vlády, pán poslanec Čič, je prítomný minister národnej obrany, minister financií, takže vláda je zastúpená na rokovanie o tomto bode nášho programu. Ja len konštatujem, vážené kolegyne a kolegovia, že vlastne nemáme akú odpoveď prerokovávať, pretože prišiel len dodatok k odpovedi, ktorý má charakter osobného názoru ministra Čermáka v smere k interpelácii pani poslankyne Freiovej.

Faktickú odpoveď na túto interpeláciu sme už prerokovali na 5. spoločnej schôdzi. Prosil by som, aby ste vzali na vedomie dodatok, alebo dodatočnú odpoveď, ako je uvedené v tlači 173, a to v Snemovni národov (odtiaľ je pani poslankyňa Freiová) a tým by sme mohli túto časť odpovede na interpelácie ukončiť, pretože žiadne iné odpovede nemusíme prerokovávať, lebo žiadne iné nie sú. Má niekto, prosím, voči tomuto konštatovaniu nejaké námietky? (Nikdo.) Nikto z prítomných poslancov nemá námietky.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 138)

Môžeme teda pristúpiť k ďalšiemu bodu nášho programu, ktorým sú interpelácie a otázky poslancov.

Bod programu 6 : Interpelace a otázky poslanců FS

Kto chce smerom k prítomným, ale aj neprítomným členom federálnej vlády využiť toto zákonné právo poslanca interpelovať vládu, interpelovať jej jednotlivých členov, prípadne sa opýtať, prosím, má teraz túto možnosť.

Kto sa hlási? Pán poslanec Čejka. Samozrejme, poslanec môže interpelovať ústne aj písomne. Po dohode s prítomnými členmi vlády sa budeme snažiť o to, aby sa na vaše otázky, prípadne interpelácie odpovedalo ihneď, aby sa nemusela vyžadovať tridsaťdňová zákonná lehota, pretože v tomto prípade prestáva byť efektívne v takom režime pracovať.

Poslanec SL J. Čejka: Vážený pane předsedající, vážené paní kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych využil svého práva ústní interpelace a obrátil se s dotazem na bohužel nepřítomného pana ministra vnitra Čermáka ve věci týkající se hraničního přechodu Vejprty - Bereinstein.

Podle informací, které máme, byl tento železniční přechod připraven pro provoz. Z německé strany bylo investováno do obnovy železničního svršku a do obnovy mostu. Tento hraniční přechod, který by velice ulehčil nákladní kamiónové přepravě severočeského regionu, není možné uvést do provozu z důvodu toho, že není personál, který by tento hraniční přechod obsadil. Nejsou pracovníci celní a pasové služby.

Prosil bych proto, kdyby byl pan místopředseda vlády tak laskav a tuto záležitost sdělil panu ministrovi vnitra. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Ďakujem. Kto sa ďalej hlási? Nikto nechce už využiť možnosť poslanca opýtať sa člena federálnej vlády, ani interpelovať členov federálnej vlády?

Hlási sa pán poslanec Švec. V prípade poslanca Čejku by som odporúčal, pán podpredseda, keby mohol dostať primeranú reakciu v nejakom kratšom čase. Domnievam sa, že do desiatich dní bez hlasovania, pretože túto skrátenú lehotu by sme mali odhlasovať. Pokiaľ podpredseda vlády súhlasí s tým, že dostane do desiatich dní odpoveď od ministra Čermáka, vezme to na vedomie ako jeho súhlas a nemusíme ho k tomu zaväzovať uznesením. Je súhlas. Ďakujem. Pán poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: Dostal som tiež odpoveď na interpeláciu - myslím, že to v prehľade nebolo uvedené - minister obrany na to odpovedal, že má tajný charakter. Dostal som to cez predsedu Snemovne ľudu. Ide o údaje, ktoré sa nikde na svete neutajujú. Musím rešpektovať rozhodnutie.

Samozrejme, že ho rešpektujem. Bol som zoznámený s touto tabuľkou. Žiadal som pre informáciu ostatných, aby som od ministerstva obdržal počty vojakov, počty štábov k 31. 12., ktoré budú na území

Slovenskej republiky a Českej republiky zvlášť. Stalo sa, dal odpoveď písomnú.

O čo by mi ale išlo? Neviem, či je to možné, ale vzhľadom na zabezpečenie kontroly armády alebo jednej z foriem kontroly armády by som chcel požiadať pána ministra obrany, či by bolo možné, aby túto tabuľku komplet dostali výbory pre petície, právnu ochranu a bezpečnosť. Žiadam teda, aby to dostali výbory NR SR, prípadne ČNR, či by to bolo možné. Pokiaľ je to možné, v tom prípade interpeláciu žiadam. To je možné uplatniť, aby tento postup bol uskutočnený, to znamená, aby minister obrany odovzdal celú tabuľku pri dodržaní režimu utajovaných skutočností každému členovi výboru

Národnej rady pre právnu ochranu, petície a bezpečnosť. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Moment. My by sme do pôsobnosti národných rád nemali zasahovať. Keď chcete pre výbory branné a bezpečnostné Federálneho zhromaždenia, to je jedna vec. Ale aby to dostali národné rady, to je kompetencia, myslím, národných rád, ktoré majú, samozrejme, možnosť o to požiadať. Aby sme im však my vyžadovali nejaké podklady a žiadali, aby to rady prerokovali, ...

Poslanec SL P. Švec: Nežiadam prerokovávanie. Ja som presne špecifikoval, že keď je to možné. Pýtam sa - neviem, či je to možné, ale pokiaľ to možné je, v tom prípade žiadam doručenie. Pokiaľ nie, osvojujem si váš návrh, aby to dostali aspoň všetci poslanci branných a bezpečnostných výborov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, je to jasné. Pán minister Andrejčák, minister obrany, bude reagovať.

Ministr obrany ČSFR I. Andrejčák: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci! Odpoveď som formuloval presne v tom duchu, ako bola interpelácia podaná.

Pretože sa požadoval rozbor podľa druhov vojsk, avšak tento údaj sa podľa Viedenských dohôd medzi štátmi nezverejňuje, sú tabuľky utajené. Môže sa uvádzať - a to nie je utajený údaj - že

Československá armáda má k 31. 12. 1992 157 648 tabuľkových miest, z toho je však treba 10 680 odpočítať, pretože to je počet, ktorý sme prevelili na Slovensko, ale nezrušili v Čechách. Ide o tabuľkové miesta a pretože nemáme republikové zákony o štátnom občianstve a dôstojníci nie sú povinní teraz sa dohodovať, ktoré štátne občianstvo príjmu, volili sme tento variant.

Ďalšie údaje, o ktoré požiadal pán poslanec, sú tajné. Neutajeným údajom ešte je, že k tomuto dátumu bude v Českej republike 106 447 tabuľkových miest a na Slovensku 51 201 tabuľkových miest. Skutočnosť je podstatne nižšia, pretože armáda nie je naplnená a bude závisieť od toho, do akej miery sa nám podarí preložiť na tabuľkové miesta tých dôstojníkov, ktorí do decembra do tej doby prejavia záujem sa vrátiť do republiky, kde chcú v budúcnosti slúžiť.

K druhej otázke o počtoch národných armád: Obaja zmocnenci Českej republiky aj Slovenskej republiky odmietli referovať vo Federálnom zhromaždení. Je to republiková záležitosť. Ani jedna vláda neprerokovala, neschválila tabuľky. Zhodou okolností budem zajtra vo výbore pre právnu ochranu a petície v Bratislave dávať informáciu v tom rozsahu, v akom môžem, s tými nepresnosťami alebo neistotami, ktoré sa odvíjajú od neexistencie zákonov o občianstve v Českej republike a Slovenskej republike. Takže myslím, že to, čo pán poslanec Švec vyslovil, realizujem zajtra na základe priamej žiadosti predsedu uvedeného výboru.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pýtam sa pána poslanca Šveca, či je spokojný.

Poslanec SL P. Švec: (Poslanec nemluvil do mikrofonu, nebylo naprosto slyšet, co říká.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister, môžete poskytnúť informáciu o tejto skutočnosti - samozrejme, pri zachovaní všetkých zásad práce s utajovanými skutočnosťami - obom branno-bezpečnostným výborom Federálneho zhromaždenia? Neviem, pán poslanec, či to žiadate v mene výborov. Vaša predstava je, aby to výbory dostali? Ale možno, že to výbory nechcú. Alebo chcú?

Poslanec SL P. Švec: Mám informáciu, že u predsedu Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia je tabuľka, v ktorej je odpoveď na interpeláciu. Navrhujem, aby každý, kto chce túto informáciu, si ju mohol vyžiadať. Nie je to narušenie, je to vnútroparlamentná záležitosť. Chcel by som, aby sa to poslanci dozvedeli formou vnútroparlamentnej informácie.

Ministr obrany ČSFR I. Andrejčák: V branno-bezpečnostných výboroch je vytvorená komisia pre rozdeľovanie armády. V tejto komisii sú údaje v plnom rozsahu prístupné. Inak sa nezverejňujú. Pokiaľ by poslanci žiadali o celkové informácie, je ich možné podať formou informácie pre celý parlament.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister, prepáčte ešte, poslanec Švec žiada, aby do informácie, ktorú má predseda Snemovne ľudu od vás, mohli na základe predchádzajúceho podpisu o zachovaní tajomstva podľa sto dvojky nahliadnuť ďalší poslanci výborov branno-bezpečnostných. Pán minister nemá námietok. Obrátime sa na predsedu Snemovne ľudu, že tu bola táto požiadavka vyslovená, aby pri zachovaní zásad utajenia umožnil aj ďalším poslancom z branno-bezpečnostných výborov, ktorí budú mať záujem a podpíšu príslušný záväzok o mlčanlivosti, nahliadnuť do týchto dokumentov.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 133)

Ďalší sa k interpelácii prihlásil poslanec Miroslav Michalec. Má slovo.

Poslanec SL M. Michalec: Vážený pán predsedajúci, vážení zástupcovia federálnej vlády, vážení kolegovia a kolegyne! Chcem požiadať ministra obrany pána Andrejčáka o interpeláciu.

Vážený pán minister! 23. marca 1939 prepadli horthyovské vojská východné Slovensko. Jeho obrana patrí k najsvetlejším miestam v dejinách slovenskej armády. Napriek tomu boli vyznamenania za hrdinstvo zrušené česko-slovenským ministerstvom obrany. Žiadam vás, pán minister, o vrátenie týchto vyznamenaní a o morálne vrátenie cti padlým a dodnes žijúcim jediným skutočným obrancom hraníc na začiatku druhej svetovej vojny. Bude to impulz k obnoveniu pamätníkov, ako je ten, ktorý bol venovaný obetiam barbarského bombardovania Spišskej Novej Vsi, aj k tomu, aby sa tento obranný akt, ktorého sa zúčastnili aj niektorí príslušníci českej národnosti, dostal do povedomia národa a tradícií slovenskej armády. Bolo by chybou, keby odčinenie bolo ponechané na slovenskú vládu, pretože krivdu spôsobilo československé ministerstvo národnej obrany.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Minister obrany, pán Andrejčák, chce reagovať na interpeláciu ihneď.

Ministr obrany ČSFR I. Andrejčák: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci! Požiadavka pána poslanca Michalca má dve stránky.

Samozrejme, dám na základe tejto požiadavky pokyn na zistenie, ktoré vyznamenania, udeľované ministrom obrany, boli odobrané a pripravím návrh tohto riešenia. Nemám však nijakú právomoc vracať vyznamenania, udelené prezidentom republiky, alebo rozhodovať o nich.To skôr, keď príjmete zákon, že sa majú všetky vrátiť, budú vrátené. To je obvyklé. Môžem rozhodovať len v rámci svojej právomoci. Váš námet prehodnotím, odpoveď dostanete.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, ste v tejto chvíli spokojný s odpoveďou pána ministra? (Poslamec SL M. Michalec: Áno.)

Ako ďalší vystúpi s interpeláciou poslanec Klein.

Poslanec SN J. Klein: Vážený pán predsedajúci! Chcel by som poďakovať v mene vlastníkov pozemkov vo vojenskom priestore Zaľubica ministrovi obrany pánovi Andrejčákovi a ministrovi hospodárstva pánovi

Kubečkovi za ich aktívnu účasť na riešení interpelácie dňa 16. novembra v našom poľnohospodárskom družstve. Aj keď sme to nedoriešili, myslím, že po 1. januári to už bude v moci Slovenskej republiky a dorieši sa to. Ale ich osobná účasť a účasť ďalších poslancov posilnila vieru všetkých vlastníkov v právny stav nášho štátu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP