Středa 18. listopadu 1992

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Najskôr musíme hlasovať o návrhu pána poslanca Peřicha, aby sme prekročili 20. hodinu, až potom od toho môžeme odvíjať ďalšie návrhy, ktoré v prípade prijatia budete musieť modifikovať, v prípade neprijatia budete musieť presnejšie špecifikovať.

Prosím ešte kolegyne a kolegov, ktorí sú ešte vo foyer, aby sa dostavili do rokovacej siene. Budeme hlasovať.

Kolegyne a kolegovia, budeme hlasovať o procedurálnom návrhu, aby sa naše dnešné zasadanie nekončilo o 20. hodine, ale aby sme mohli pokračovať v rokovaní aj po 20. hodine. Budeme o tomto návrhu pána poslanca Peřicha hlasovať.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 18.42

(SN 101, SL 101)

Kto je proti?

(SN 3, SL 7)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 29, SL 17)

Konštatujem, že zo sto tridsiatichsiedmich prítomných poslancov Snemovne národov je stojeden za, traja proti, dvadsaťdeväť sa zdržalo, štyria ignorovali. Zo sto tridsiatichtroch poslancov Snemovne ľudu bolo sto jeden za, sedem proti, sedemnásť sa zdržalo, osem ignorovalo. Tento návrh bol schválený. Budeme pokračovať.

Pán poslanec, musíte upraviť svoj návrh, pretože ste to podali naraz. Musíte špecifikovať, o čom máme hlasovať.

Poslanec SN R. Havlík: Můj návrh s tímto usnesením sněmovny nekoliduje, protože se jedná o konečné hlasování, o konečném znění zákona. Jestliže přetáhneme pobyt zde přes 20. hodinu, je to v pořádku. Ale o konečném hlasování o zákoně navrhuji, aby se hlasovalo zítra, aby byl zajištěn přímý televizní přenos. A ještě navíc, aby se hlasovalo podle jmen. Domnívám se, že národ by měl vědět, jak jednotliví poslanci hlasují. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán kolega, musím vás upozorniť na to, že - po prvé - Federálne zhromaždenie nemôže ani hlasovaním zabezpečiť priamy televízny prenos. My sa môžeme len obrátiť na televíziu, ktorá môže alebo nemusí rešpektovať. Toto sme tu už mali ikskrát a tento precedens je. My môžeme len formulovať uznesenie tak, že sa poveruje Predsedníctvo alebo predseda Federálneho zhromaždenia, aby sa pokúsil zabezpečiť prenos. To musí byť zvláštne hlasovanie. Zvláštne hlasovanie musí byť o tom, či hlasujeme podľa mien a zvláštne hlasovanie musí byť o tom, či celkové hlasovanie bude zajtra, alebo bude po ukončení celého procesu. To sú tri návrhy. Predpokladám, že súhlasíte s mojou interpretáciou.

Poslanec SN R. Havlík: Děkuji vám za upřesnění mého návrhu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne a kolegovia! Počuli sme tri návrhy. Je tu k tomu ešte nejaká faktická poznámka? Hlási sa pán poslanec Hruška.

Poslanec SN M. Hruška: Chtěl bych se zeptat kolegy předřečníka, který národ má na mysli. Zda neexistující československý, český, slovenský, maďarský, německý atd.?

Poslanec SN R. Havlík: Nevím, zdá se mi, že je to docela irelevantní poznámka. Zdá se mi, že ještě stále existuje Česká a Slovenská Federativní Republika. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec, ešte mám prosbu, aby ste zostali pri mikrofóne. Chcel by som vás poprosiť o to, aby ste vzhľadom na to, že asi budeme ešte rokovať po 20. hodine, aby ste návrh o celkovom hlasovaní teraz stiahli a predložili ho potom. Uvidíme, aká bude situácia. To by bolo korektnejšie ku kvóru, ktoré tu je.

Poslanec SN R. Havlík: Dobře, předložím ho později.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teraz budeme hlasovať o dvoch návrhoch. Budeme hlasovať o tom, či poveríme vedenie parlamentu, presnejšie povedané predsedu parlamentu, aby otvoril rokovanie s vedením televízie o zabezpečení priameho prenosu televízie v prípade, že by bolo hlasovanie zajtra.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 18.46

(SN 39, SL 34)

Kto je proti?

(SN 3, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 59, SL 30)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatich poslancov Snemovne národov bolo tridsaťdeväť za, traja proti, päťdesiatdeväť sa zdržalo, tridsaťdeväť ignorovalo. Zo sto tridsiatichsiedmich poslancov Snemovne ľudu bolo tridsaťštyri za, dvanásť proti, tridsať sa zdržalo, šesťdesiatjeden ignorovalo. Počítač ich ani nestihol zachytiť.

Teraz budeme hlasovať o tom, či sa záverečné hlasovanie uskutoční podľa mien, ako navrhuje pán poslanec Havlík. Budeme hlasovať o hlasovaní podľa mien. Sme uznášaniaschopní.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 18.47

(SN 25, SL 23)

Kto je proti?

(SN 6, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 67, SL 35)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatich poslancov Snemovne národov bolo dvadsaťpäť za, šesť proti, šesťdesiatsedem sa zdržalo, štyridsaťdva ignorovalo. Zo sto tridsiatichšiestich prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo dvadsaťtri za, deväť proti, tridsaťpäť sa zdržalo a šesťdesiatdeväť ignorovalo. Tento návrh nebol schválený.

Faktickú poznámku má pán poslanec Peřich.

Poslanec SN V. Peřich: Chtěl bych všechny ujistit, že národ nebude ochuzen o informace, protože - jak známo - výsledky hlasování jsou veřejné a tu a tam některé inteligentní noviny výsledky hlasování otiskují. Je to čistě věc kultivovanosti hromadných sdělovacích prostředků jako celku, jestli informují o tom, co se zde děje. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Faktickú poznámku má pán poslanec Malíř.

Poslanec SN D. Malíř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velice nerad bych se opakoval. Chtěl bych pouze vyzvat pány kolegy a kolegyně. Mnozí z vás - obzvláště z vládnoucích stran - se oháníte tím, že to, co nyní prožíváme, se vlastně děje z vůle obou našich národů. Dokažte tedy svá slova činy, nechme znova hlasovat - což předkládám jako nový procedurální návrh - o tom, aby se hlasovalo jmenovitě. Dokažte tak, že politiku, jakou nyní děláte, děláte skutečně z vůle občanů této republiky. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prepáčte, pán kolega, váš návrh je irelevantný. O tom sme hlasovali teraz. Nemôžeme opakovane hlasovať. To by sme tu sedeli dva dni. Nie je to možné a nebudem o tom dávať hlasovať.

Poslanec SN D. Malíř: Jestli mohu navrhnout nechme hlasovat o tom, zda můj návrh bude přijat, nebo ne.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Nie. Nenechám o tom hlasovať. Podľa Rokovacieho poriadku je váš návrh právne irelevantný. Nedávam vám slovo, pán poslanec. Jedna faktická, druhá faktická. Prosím.

Poslanec SL M. Borovička: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, měl bych tento návrh. Jelikož nemůžeme zavázat televizi, aby naše sezení vysílala, můžeme však požádat hromadné sdělovací prostředky, aby jmenovitě uvedly (sice to pro ně není závazné, ale já bych to vřele doporučoval), jak který poslanec hlasoval. O tom se můžeme dohodnout. Zavázat je tím nemůžeme, ale myslím si, že toto by řešilo nastalou situaci.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec, mám tomu rozumieť, aby sme o tom hlasovali ako o procedurálnom návrhu? Musíte sa k tomu vyjadriť. Pokiaľ je to úvaha, potom je hlasovanie irelevantné. Prosím, pán poslanec, máte slovo.

(Hlas z pléna: Chtěl jsem říci v podstatě totéž, že tady už bylo jednou řečeno a možná, že to nebylo zcela plně pochopeno, že jakýkoli sdělovací prostředek samozřejmě může otisknout výsledek jmenovitého hlasování, takže já nevím, o čem se tady bavíme.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Sú ešte nejaké faktické poznámky? Nevidím nijaké. Slovo má pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté, chci se v první řadě omluvit panu předsedovi Kováčovi i panu předsedajícímu, že jsem narušil režii tohoto pořadu, a že jsem si dovolil podat přihlášku ještě po předsedovi Federálního shromáždění, protože se tím ten skvělý závěr možná nebude podobat skvělému závěru. Nebylo to úmyslem. Nevěděl jsem, že tento režijní záměr je připraven.

Chtěl bych ve svém vystoupení se s vámi podělit o jednu z obav, která se mi po třech pátečních grémiích, která jsem absolvoval, neustále vrací, a to je otázka, proč byl vůbec tento zákon zařazen na program dnešního jednání, když grémium jednoznačně v pátek, po třech opakovaných jednáních, dospělo k názoru, že není ze strany vládní koalice zabezpečeno dostatečné kvalifikované kvorum pro přijetí tohoto návrhu, a že jeho případné neschválení je velmi významným momentem právě pro to zahraničí, které tady skloňovali mnozí mí předřečníci jako něco, co není v souladu s tím, jak jsou našimi představiteli při mnohých zahraničních výjezdech ujišťováni, jak je to s vůlí o rozchodu a vzniku dvou nových státních subjektů.

Velice se omlouvám, nechci vypadat jako v roli učitele, který vás mentoruje, ale vy přece všichni dobře víte, kolegyně a kolegové, že parlament je matematika.

Já se ptám, proč jste nevyslyšeli tu větu kolegy Fišery, který ji naznačil velmi důrazně. Tady si měl pan poslanec Klaus všímat tónu hlasu, kdy ČSSD ústy pana Fišery řekla, že je ochotna naslouchat i těm názorům, které by tento pozměňovací návrh nějakým způsobem modifikovaly. Vím dokonce, že pan poslanec Horák na grémiu, které jsem už tady citoval, možná že tady něco prozradím, ale byl ochoten i za svou stranu garantovat i určité ústupky.

Divím se, že jdete, páni poslanci vládní koalice, do rizika neschválení tohoto zákona a možného neústavního vývoje, kterým jste tady strašili, a nevyužijete tu legální nabízející se možnost - přijetím tohoto pozměňovacího návrhu, kdy by byla téměř jistota, že všechny politické subjekty více než třípětinovou kvalifikovanou většinou by tento legitimní, legální a elegantní ústavní zákon byl přijat téměř jednomyslně (snad nevím, jak kolegové republikáni). Pane kolego, já jsem také nemluvil do projevů ostatních poslanců, takže bych vás prosil o totéž. (Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o kľud, kolegovia!)

Víte, mě mrzí jedna věc, že nejsme k sobě v první řadě upřímní. Zatímco tady zlí muži jednotlivých politických stran vystupovali pro a proti referendu, tak jiní poslanci, zřejmě ti rozumnější, těchto dvou vládních kruhů, v kuloárech přesvědčují opoziční politické strany, aby se uzavřela jakási dohoda, aby opoziční poslanci v jedné sněmovně tento zákon zablokovali, ale proboha, aby ve druhé sněmovně pro tento zákon hlasovali, aby se vytvořily těmito zákulisními manévry možnosti pro dohodovací řízení s příslibem, že vládní koalice je ochotna ve druhém kole to referendum, které tady takovým způsobem odmítala, přijmout.

Já jsem to nechtěl říci, protože jsem si myslel, že až do chvíle, kdy vystoupili ministři české vlády na pokyn svého premiéra a předsedy strany, že to myslí upřímně s tím, aby se to v tom druhém kole takovýmto způsobem, promiňte, zákulisně, udělalo. Ten parlament to už tady prokázal mnohokrát.

Ale po vystoupeních pana Kočárníka, Dyby, Luxe, Rumla a dalších jsem došel k názoru, že s těmito lidmi, po jejich vystoupeních, žádnou dopředu dohodu o nějakém budoucím hlasování uzavřít nejde. (Potlesk.) Já osobně říkám, že za těchto okolností a u takto důležitého zákona, já osobně s ničím kupčit nebudu. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Musím len konštatovať, že pán predseda Federálneho zhromaždenia podal prihlášku v poradí, v akom bola. (Možno sa tam o jedno miesto preskočilo, ale bolo tu viac posunov na základe žiadosti poslancov; okrem toho býva zvykom vo všetkých demokratických parlamentoch celého sveta, že keď požiada predseda, väčšinou je na konci; je to nepísané právo). Odmietam teda obvinenie z réžie.

Pokiaľ má pán poslanec Kostya námietky voči vedeniu schôdze, nech dá požiadavku, aby vymenili predsedajúceho. Snemovňa o tom rozhodne bez rozpravy. Teraz pán poslanec Malíř, faktická poznámka.

Poslanec SN D. Malíř: Pane předsedající, za mohutných povzdechů bych chtěl přednést nový procedurální návrh v tomto znění: Federální shromáždění ČSFR pověřuje předsednictvo Federálního shromáždění či předsedu Federálního shromáždění zveřejněním vydání oficiálního prohlášení

Federálního shromáždění o výsledcích hlasování, jakož i o výsledcích jmenovitého hlasování o přijetí, či nepřijetí zákona o zániku federace. To je nový, řekl bych, poněkud odlišný procedurální návrh, proto nevidím důvod, proč by se o tom nemělo znovu hlasovat.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Musím vás upozorniť, pán poslanec, že váš návrh je irelevantný, pretože každý výsledok hlasovania je oficiálne zverejnený v budove Federálneho zhromaždenia, je sprístupnený všetkým predstaviteľom masmédií, ktorí z neho už niekoľkokrát čerpali.

Nebudeme hlasovať o niečom, čo sa tu normálne deje. Prosil by som, aby sme nezavádzali aj verejnosť, keď toto počuje v rozhlase, pretože toto sa tu deje už tri roky (sedím tu tretie volebné obdobie).

Nenechám o tom hlasovať.

Poslanec SN D. Malíř: Dobře. Vzhledem k tomu, že veškeré návrhy opozice jsou irelevantní, stahuji svůj návrh zpět. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Teraz prerušujem zasadanie do 20. hodiny. Prosím, aby sa predsedovia poslaneckých klubov zvolení v Slovenskej republike zišli u predsedu Federálneho zhromaždenia pána Kováča a predsedovia českých poslaneckých klubov aby sa zišli u prvého podpredsedu pána Šedivého. Začíname o 20. hodine.

Schůze přerušena: 19.00 hodin.

Schůze pokračuje: 20.30 hodin.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Dovoľte, aby som pokračoval v prerokovávaní dnešného dňa. Diskusia ešte nebola uzatvorená. Preto sa pýtam, kolegyne a kolegovia, kto sa ešte hlási do diskusie.

Vzhľadom na to, že do diskusie, ako vidím, sa neprihlásil nikto, diskusiu týmto končím.

Udeľujem záverečné slovo za navrhovateľa predsedovi vlády ČSFR pánovi J. Stráskému, ako aj spravodajcom snemovní Lubomírovi Voleníkovi a Rudolfovi Nemcovi. Prosím, pán premiér, máte slovo.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci. Vzhledem k tomu, že vláda se již vyjádřila ke znění zákona tak, jak byl upraven jednáním výborů Federálního shromáždění, nemám vlastně žádnou jinou povinnost, než vás vyzvat, abyste skutečně odpovědně zvážili, zda v dané situaci máte hlasovat pro tento zákon.

Za vládu bych sice mohl vést dlouhé řeči o tom, jak velice nám vadí, že tento zákon ještě není přijat, ale po mnoha desítkách hodin, co vláda v tomto parlamentu vede právě na téma zániku státu, nepovažuji to za účelné. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teraz dávam slovo pánovi poslancovi Voleníkovi ako spoločnému spravodajcovi Snemovne ľudu.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Pane předsedající, dámy a pánové, vážení kolegové, vážené kolegyně. Já si myslím, že rozprava, která byla dost obšírná a byla zde vedena k zákonnému návrhu, který máme před sebou, byla v podstatě takovým tím pochodováním v kruhu. Veškeré problémy, které jsem vlastně zmiňoval již ve své zpravodajské zprávě, se zde v různých obměnách objevovali s různou frekvencí. Čili domnívám se, že o této věci diskutovat dále a vyjadřovat se k ní nějak podrobně, je nadbytečné. Jinak, pokud jde o konkrétní pozměňovací návrhy, k těm bychom se potom s panem kolegou vyjádřili až poté, co o nich budeme hlasovat. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teraz udeľujem slovo spoločnému spravodajcovi výborov Snemovne národov. Prosím, pán kolega.

Společný zpravodaj výborů SN R. Nemec: Vážený pán predseda, ja nemám viac čo dodať, pretože z bohatej diskusie, ktorá tu bola, tu boli len dva pozmeňovacie návrhy. Takže potom sa dohodneme, ako o tom hovoril kolega Voleník, priamo pri hlasovaní o jednotlivých pozmeňovacích návrhoch.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Takže začneme hlasovaním o pozmeňovacích návrhoch. Pýtam sa spravodajcov, či sú pripravení. Pán poslanec Krejsa sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SN J. Krejsa: Pane předsedající, podávám návrh, aby při závěrečném hlasování byli přítomni skrutátoři.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teraz prosím pánov spravodajcov, aby sa dohodli, kto bude predkladať pozmeňovacie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Prvním pozměňovacím návrhem, který byl podán, je pozměňovací návrh pana poslance Fišery. Je to komplexní pozměňovací návrh, který vlastně rozšiřuje text ústavního zákona, jak ho máte před sebou pod číslem tisku 168, jak byl předložen ústavně-právními výbory o otázku ratifikačního referenda a všech dalších náležitostí s tím spojených. Vzhledem k tomu, že zde vystupuji jako poslanec Sněmovny lidu ústavně-právního výboru, jsem vázán usnesením ústavně-právního výboru, kde tento pozměňovací návrh nebyl přijat. Proto tento pozměňovací návrh sněmovnám nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Prosím teraz pána poslanca Nemca.

Společný zpravodaj výborů SN R. Nemec: Aj ja sa prikláňam k názoru kolegu, že tiež som viazaný uznesením ústavno-právneho výboru Snemovne národov a rovnako tak návrh nedoporučujem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Chcel by som upozorniť kolegyne a kolegov, že pri hlasovaní o všetkých doplňovacích a pozmeňovacích návrhoch platí článok 41 ústavného zákona o čs. federácii, takže musí byť schválený kvalifikovanou trojpätinovou väčšinou v slovenskej časti i v českej časti Snemovne národov a v Snemovni ľudu. Pán poslanec Mečl sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SL J. Mečl: Já bych chtěl poprosit zpravodaje, aby zopakovali, jakým způsobem byl nepřijat tento pozměňovací návrh v ústavně-právních výborech. Kolik hlasovalo členů ústavně-právního výboru v obou částech.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP