Středa 18. listopadu 1992

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Systém, ak chce byť funkčný, musí vychádzať z hlbokej analýzy minulosti. V tomto prípade minulosti spolužitia dvoch národov, Slovákov a Čechov. Všetky analýzy potvrdzujú, že toto spolužitie nebolo korektné. Minulé obdobie nášho spolužitia malo pre Slovákov svetlé aj tienisté miesta. Domnievam sa, že tienistých bolo viac, od zničenia menej produktívneho priemyslu na Slovensku bez náhrady cez negatívne pôsobenie Beneša a jeho komplicov, ktorí nás trikrát predali - Nemcom, Rusom a potom Gottwaldovi. My sme mali českého Gottwalda, Zápotockého, Novotného, Česi mali nášho Husáka a my všetci spoločne máme Biľaka.

Nezabudnite, že sme jediná republika v Európe - myslím Slovenská republika - do ktorej prišiel komunizmus zo Západu!

O čo nám ide? Ide nám o to, aby naša nová Slovenská republika nás Slovákov dala na mapu Európy, aby sme dali na vedomie všetkým, že sme tu, že sme na svete. Ide nám o to, aby sme sa nemuseli strachovať, ako vstúpiť do Európy. Sme v nej de facto a de iure. Ide nám o to, aby si nás národy, s ktorými budeme prichádzať v budúcnosti do styku, neplietli s Čechmi, ani s Čechoslovákmi. Ide nám o to, aby sme sa nemuseli hádať o percentá pri delení národného dôchodku, žobrať o spravodlivý podiel, pretože celý výnos z našej slovenskej krajiny bude patriť nám a my s ním budeme obchodovať. Ide nám o to, aby na nás nikto nemusel údajne doplácať a ani aby sme my nemuseli nikomu vyčítať, že nás ožobračuje. Ide nám o to, aby sme sa mohli tešiť z dosiahnutých výsledkov, aby sme sa naučili sami prekonávať nedostatky a aby sme za každý náš omyl boli ochotní niesť zodpovednosť. Chceme, aby sme sami zistili, že možno nie sme múdrejší, lepší, mazanejší, než naši susedia, ale že nie sme ani horší a že sa susedom v každom ohľade vyrovnáme.

Hovorilo sa tu o odhade ekonomickej situácie rôznymi prognostikmi, ekonomické prognózy ktorých sú rovnako dobré ako predpovede počasia. Hovorilo sa tu o hľadaní nových riešení. Hovorí sa tu stále o akomsi rozbití Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Tú už však nie je treba rozbíjať, tá už neexistuje.

My v Slovenskej národnej strane od začiatku až doteraz - pokiaľ sa má splniť naše najvrúcnejšie želanie - sme vždy hovorili to isté. Hovorili sme o vytvorení dvoch republík. Možno sa vám zdá, že je to to isté, ale nie je to pravda. Rozbíjanie sa chápe ako činnosť negatívna, ale my chceme tvoriť a to je činnosť pozitívna.

V tomto štáte je zmätok a chaos. Ľudia, občania, nechcú zmätok ani chaos, nechcú tzv. nové riešenia, ale chcú aspoň určité istoty. Ak túto istotu občania nedostanú od svojho najvyššieho zákonodarného orgánu, načo im potom je?

Poslanec Sviták tu hovoril, že história je neoblomná. Dámy a páni, budúcnosť je ešte neoblomnejšia. Naša budúcnosť je v existencii samostatného Slovenska a samostatných Čiech, v spolupracujúcej Európe a za tú vás prosím, aby sme hlasovali. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Slovo má pán poslanec

Michalec, pripraví sa poslanec Ruml.

Poslanec SL M. Michalec: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážená vláda, vážené kolegyne a kolegovia, vážení hostia! Moja maličkosť málokedy vystupuje, ale keď mám túto možnosť v tejto historickej chvíli vystúpiť, tak ju využijem.

Môj názor na referendum je jasný. Nikto ho nikdy v živote nepotreboval ku vzniku Československa, nikto ho nikdy v živote ani k zániku Česko - Slovenska potrebovať nebude.

Je tu čas pre nás všetkých zložiť úspešné skúšky z dospelosti, a to na takej vysokej úrovni, aká sa od poslancov Federálneho zhromaždenia očakáva doma i v zahraničí. Anton Bernolák povedal: "Píš, ako počuješ a rob, čo vieš." Ja pre svoj národ slovenský v tejto chvíli robím, čo viem, aby sa mal čo najlepšie. Najlepšie je, aby sme sa rozišli tak, ako sa na vyspelé národy v srdci Európy patrí, a preto - do nevidenia Československo a nech žije samostatná Slovenská republika a samostatná Česká republika naveky! (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz má slovo poslanec Ruml, pripraví sa pán poslanec Faldýn.

Poslanec SN J. Ruml: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, zbytečných frází na téma rozdělení státu zaznělo již tolik, že tenhle parlament se stal prostředím inflace slov, místem na vybíjení ničím nepodložených ambicí, laboratoří pro osobní zhrzenost nebo hru, jejímž cílem je škodit za každou cenu.

Mezi dnešními obhájci toho, co de facto již neexistuje, jsou bohužel také ti, kterým ještě v minulém volebním období nevadilo, že federální instituce se pomalu, ale jistě dostávaly do role neživotných orgánů společného státu. Když ještě referendum mělo smysl, byli proti.

Je jen dějinnou fraškou, že titíž lidé bez uzardění obhajují společný stát. Jde o nebezpečnou frašku. Výsledky svobodných voleb na Slovensku rozhodly a federace už není. V době, kdy federální vláda už nemá reálnou výkonnou pravomoc, a na druhé straně republikové vlády nemohou jednat zcela svrchovaně, vzniká stav ne nepodobný chaosu. Komu nyní může jít o to, vyvolávat chaos v této zemi?

Odnaučil jsem se vidět temné síly v pozadí činnosti některých opozičních politických subjektů. Jde spíše o bezskrupózní snahu profitovat ze vzniklé obtížné situace, přiživovat se na citech a lacině získávat pofiderní body na ne příliš čestné politické tabuli.

Občanská demokratická strana tento stát nerozdělila, to co se ukázalo po volbách být nezvratné jí však jako odpovědnou stranu donutilo vést jednání o rychlém a bezpečném průběhu dělení. Bylo také možné nejednat nebo se nedohodnout. Důsledky nemusím jistě popisovat. Nabídka čehosi polovičatého, nevyjasněného a mlhavého, ať se to jmenuje jakkoli, je nabídkou k prodloužení nejistoty a živnou půdou pro zmatek a nicnedělání.

Tři ministři vnitra, ministr obrany a také zmocněnci republikových vlád pro obranu, jsou lidé odpovědní za obranu a bezpečnost této země. Asi nejnaléhavěji si uvědomuji, že jakákoli nejasnost v kompetencích, setrvávání ve stavu, v němž nyní jsme, či vytváření právních a politických hybridů se rovná sezení na prachu s výbušninou. Proto odpovědně jednají a bez problému, vedeni snahou o maximální bezpečnost, připravují rozdělení federální armády a federálního vnitra a připravují celou síť smluv obrany a bezpečnosti mezi dvěma subjekty. Dělají věcné kroky, aby naprosto vyloučili cokoli, co by se podobalo vývoji v Jugoslávii.

Ministři vnitra a obrany rovněž nerozdělili tento stát. Pouze vzali na vědomí politickou situaci a vyvodili z ní pro sebe zcela jasné důsledky.

Dámy a pánové, zanechme už planých slov, přestaňme se citově a politicky vydírat, přestaňme hledět na to, co které straně tato situace přinese, buďme odpovědnými politiky, nevyhrocujme napětí a pracujme na obsahu, bohužel, už od sebe oddělených a samostatných státních útvarů, na obsahu, který snese kritiku celého civilizovaného světa. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi. Upozorňujem všetky kolegyne a kolegov, ktorí sú vo foyer, že o chvíľu budeme procedurálne hlasovať, preto by som prosil, aby sa dostavili do rokovacej siene. Teraz vystúpi pán poslanec Faldýn, po ňom pán poslanec Stome. Teraz faktická poznámka, pán poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, pane předsedo, já si myslím, že o emocích těch druhých, bychom neměli mluvit, ani o jejich motivaci. Amatérů psychologů už tady bylo dost.

Chtěl bych se zeptat pana poslance Rumla, on hovořil o tom, že sedíme na prachu s výbušninou. Možná, že opravdu ví víc než víme my při tomto rozhodování. Já jsem na začátku říkal, že vás žádáme, abyste naslouchali našemu návrhu a my budeme naslouchati vám. Ta věta byla příliš úsečná, a to sdělení bylo příliš obrazné. Možná, že bychom jednali jinak. Já vás prosím, zda byste mohl ještě ve svém vystoupení dalším toto specifikovat.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Vystúpi pán poslanec Faldýn, po ňom poslanec Stome a potom tu bude jeden procedurálny návrh.

Poslanec SL M. Faldýn: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážená sněmovno, vážení hosté, dovolte mi krátce reagovat: Pane profesore Svitáku, snažil jste se nás poučit čím vším se mnozí poučili. Já říkám, že především vy a vám podobní jste se nepoučili. (Potlesk.) Divím se, proč ve svém věku přijímáte roli parlamentního kašpárka a svým chováním (potlesk) mě nutíte nerespektovat nepsané pravidlo úcty ke stáří. Proto mi promiňte, konfrontační tón.

Jsem přesvědčen, že jste si právem vysloužil synonymum "muž, který spadl z Marsu". Vaše absurdní demagogická a chorobná obrazotvornost je toho důkazem. A ne neprávem byla vaše obrazotvornost přirovnávána k obrazotvornosti Mao Ce-tunga v době, kdy trpěl ... (Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán kolega, prosím vás, aby ste sa držali témy, témou je zánik federácie a ústavný zákon. Prosím, aby ste sa k tomu vyjadrovali.)

Dále si myslím, že odvolávání se na volební program, jako je tomu v případě poslance Daňka a jiných, je jen zástěrkou nechuti reagovat na politickou realitu. Já, nejen jako poslanec Občanské demokratické strany respektující plně zájmy svých voličů, ale hlavně jako jeden z mladé generace, který věří, že větší polovinu života mám teprve před sebou, budu hlasovat pro zákon o zániku federace. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz vystúpi pán poslanec Stome, po ňom pán poslanec Hajník, faktickú poznámku prednesie pán poslanec Sviták, potom vy, pán kolega. Pán poslanec Sviták, máte ako prvý slovo.

Poslanec SL I. Sviták: Pane kolego, vy jste jediná výjimka, vás jsem nepovažoval za poučitelného. Pokud jde o moji imaginaci, učil jsem se ji od surrealistů, od jakéhosi Salvadora Dalího. Ten považoval za naprostého idiota každého, kdo si nedovede představit klusajícího koně na rajském jablíčku. Dovedete si ho představit, klusajícího koně na rajském jablíčku? Ano, nebo ne? Váhám, protože respektuji pravidlo parlamentní slušnosti. Vy ne, já ano. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, pán poslanec, máte slovo. Potom máte právo na repliku. Pán kolega Stome.

Poslanec SL J. Daněk: Já bych jenom chtěl požádat pana kolegu z Občanské demokratické strany, když tady se zmínil, že respektuje názor svých voličů, zda by mi nedovolil totéž.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, ešte tam bola faktická poznámka a tá replika.

Poslanec SL M. Faldýn: Pane profesore, já jsem šťastný, že od takových lidí jako jste vy, jsem nepoučitelný.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ja by som vás prosil, vážené kolegyne a kolegovia, aby ste sa skutočne zdržiavali osobného napadania a osobného hodnotenia. Myslím, že toto je veľmi vážna chvíľa. Hovorme skutočne k veci a k téme, ktorá sa vás týka. Veľmi vás o to prosím.

Pán poslanec Stome, máte slovo.

Poslanec SN K. Stome: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážení hosté, domnívám se, že ve hře je o něco více, než osobní invektivy. Já bych se pokusil velice varovat před tím, abychom si navzájem dávali známky z toho, kdo lépe či více rozumí problematice, kterou máme před sebou.

Já bych se chtěl dotknout projevu pana poslance Daňka a musím říci, že mě jeho vystoupení zaujalo několika podněty. (Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som o kľud, kolegyne a kolegovia. Buďme tolerantní ku kolegom, ktorí ešte nevystupovali! Prosím, pán kolega Stome, máte slovo.)

Pan kolega Daněk hovořil o Čapkovi, hovořil o pravdě, hovořil o odpovědnosti a hovořil o obsahu mandátu. Domnívám se, že všichni si uvědomujeme, že odpovědnost tohoto Federálního shromáždění za to, jak Česká a Slovenská republika bude fungovat, a to byla jedna z jeho myšlenek, je odpovědností hraniční. Tato hraniční odpovědnost je proto na té krajině limitu, že v podstatě jsme se v obou státech dostali k tomu jak, ač sousedé a ač zatím v jednom státě, máme fungovat jako dva samostatné státní celky.

Řadě lidí se toto nelíbí a řada poslanců takovéto řešení vidí nerada. Já bych nerad použil termínu vítězné strany nebo vítězná koalice. Nechtěl bych hovořit ani o odvaze vítězných stran. Chtěl bych hovořit o úvaze stran dostavších více hlasů, než některé jiné strany.

Chtěl bych z tohoto místa poděkovat těm, kteří nepatří mezi ty strany, které dostaly více hlasů a jsou členy těchto koalic či hnutí, kteří seriózně pracovali na textu návrhu 168, který máte před sebou a kteří, ať s větší či menší radostí, s větším či menším rozčarováním vnímali realitu alespoň potud, že pro možnost přijetí této zákonné předlohy se snažili tento text učinit průchodným a tento text učinit takovým, abychom se za něj nemuseli hanbit i z hlediska historického pohledu, který mnozí z nás očekávají.

Domnívám se, že tímto bychom se měli spravovat při hlasování. Pokud jde o moji osobu, domnívám se, že v onom návrhu je sneseno tolik myšlenek ze všech možných, samozřejmě i opozičních, politických kruhů a reprezentantů, že bychom si tohoto textu měli přes to, co v něm chybí, vážit a velice vážně uvažovat, jestli bychom pro něj alespoň jako pro východisko neměli hlasovat už v této podobě. Přiznávám se, že já pro něj ruku zvednu rád.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem vám, pán poslanec. Teraz bude hovoriť pán poslanec Hajník, potom sa pripraví predseda Federálneho zhromaždenia pán poslanec Kováč.

Poslanec SL M. Hajník: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážení kolegové, vážení hosté. Jako poslanec zahraničního výboru Sněmovny lidu jsem si vědom komplikací a hrozby časového posunu, který se z týdnů prodlouží na řadu měsíců, časového posunu, který si vyžádají nově vzniklé problémy, jež vyvstanou pro vlády po Novém roce již samostatné a suverénní Slovenské republiky a České republiky, pokud budou nuceny projednávat asociační dohody integrace do Evropského společenství za situace, kdy vládní návrh ústavního zákona o zániku ČSFR nebude přijat na půdě Federálního shromáždění.

O termínu 1. ledna 1993, kdy ve stejném okamžiku dojde k přestřižení pupeční šňůry nově, skutečně nově zrozené České republiky a Slovenské republiky, které se nedonošené či přenošené, toť otázka, zrodí z lůna matky České a Slovenské Federativní Republiky, o termínu samostatnosti již bylo rozhodnuto. Síť smluv přijímaných poslaneckými sbory České republiky a Slovenské republiky se systematicky připravuje zodpovědnými úředníky vládní exekutivy. Česká republika, a stejně tak jsem přesvědčen, že i Slovenská republika, bude usilovat o co nejčasnější integraci s vyspělými zeměmi Evropského společenství.

Proto budu jako poslanec ODS, který získal mandáty voličů v Severomoravském kraji, hlasovat pro přijetí vládního návrhu ústavního zákona o zániku České a Slovenské Federativní Republiky. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz má slovo poslanec Michal Kováč starší, predseda Federálneho zhromaždenia, po ňom je prihlásený poslanec Kostya a po ňom s faktickou poznámkou pán poslanec Peřich.

Předseda FS M. Kováč: Vážené poslankyne, vážení poslanci, milí hostia! Rád by som na záver našej rozpravy povedal niekoľko myšlienok, nad ktorými by sme sa mali zamyslieť skôr, než sa definitívne rozhodneme, ako budeme hlasovať.

Dnes de facto nerozhodujeme o zániku federácie. Tá už takmer neexistuje a obnoviť ju nie je možné. Je mi ľúto všetkých tých, ktorí to ešte nevzali na vedomie.

V skutočnosti rozhodujeme o tom, či sa dva nové štáty, ktoré majú prísť na svet 1. 1. 1993, narodia v pokojnom prostredí, či im pripravíme všetky základné podmienky nielen na to, aby prežili, ale i na to, aby sa medzi nimi rozvíjal a napĺňal bratský vzťah, pretože sa majú narodiť ako dvojčatá z jednej matky. Chápem, že pre mnohých z vás to sú nechcené deti, a preto nechcete brať zodpovednosť za ich zrod. Chápem to a rešpektujem to. Zodpovednosť na seba však vzala ODS a jej koaliční partneri v Českej republike a HZDS a SNS v Slovenskej republike. Vás do tejto zodpovednosti skutočne nenútime.

Ak zrodu týchto dvoch detí nie je možné zabrániť, nerobme im zbytočné prekážky a nepripravujme im zbytočné komplikácie. Za to, či posledné dni v lone matky budú prežívať pokojne alebo nie, nesieme všetci zodpovednosť. Rovnako nesieme všetci zodpovednosť za to, či sa po narodení budú môcť normálne rozvíjať, alebo budú mať zbytočné a umelé prekážky.

Všetci tí poslanci z opozičných strán, čo dnes vyslovia svoje "áno", nenesú zodpovednosť za počatie týchto detí, ale len za ich pokojný a normálny príchod na tento svet. Aj keď sú to pre mnohých z vás, ako som už povedal, nechcené deti, sú to predsa len naše deti, a preto by sme ich mali s vážnosťou a dôstojnosťou očakávať a potom aj privítať.

Vážené poslankyne, poslanci, milí hostia! Počas nášho spoločného pôsobenia v tomto parlamente som nadobudol presvedčenie, že väčšina z nás, ale aj väčšina strán a hnutí, ktoré sú tu zastúpené a sú v opozícii, neraz preukázala zmysel pre vysokú mieru zodpovednosti pri rozhodovaní o životne dôležitých otázkach našich národov. Neraz sme boli schopní včas a správne odlíšiť stranícky záujem od záujmu celonárodného, či štátneho. Verím, že aj pri dnešnom hlasovaní sa dokážete vyrovnať s pocitom nostalgie a trpkosti, vyplývajúcim z toho, že ste si nepriali počatie týchto detí a že nakoniec prevládne vedomie spoluzodpovednosti za to, aby sa tieto dva štáty zrodili v kľude a bez zbytočných komplikácií.

Práve o to ide pri dnešnom hlasovaní o návrhu zákona o zániku federácie a práve preto si dovoľujem s plnou vážnosťou a s pocitom veľkej zodpovednosti vyzvať vás, všetkých poslancov dobrej vôle, aby ste hlasovali za návrh zákona o zániku federácie, pretože je to hlasovanie za nový život a nové spolužitie dvoch bratských národov. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. S faktickou poznámkou pán poslanec Malíř, po ňom pán poslanec Peřich.

Poslanec SN D. Malíř: Vážený pane předsedající, chtěl bych vás ujistit, že i přes veškerou hlubokou úctu, kterou k vám chovám, velice mě mrzí, že vy, jako představitel tohoto zákonodárného orgánu jste svým vystoupením pohřbil stále stávající Československou republiku, ačkoliv sám víte, že se tak děje proti vůli našich občanů obou našich národů. Velice mě to mrzí.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Peřich.

Poslanec SN V. Peřich: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, myslím, že bychom do dalšího jednání měli vnést trochu reálného časového horizontu, a proto navrhuji, abychom už teď v přiměřeném časovém předstihu odhlasovali, že v jednání budeme pokračovat bez ohledu na to, že případně mine hranice dvacáté hodiny.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Je to procedurálny návrh. Faktickú poznámku má pán poslanec Havlík, ale k procedurálnemu návrhu, nie je rozprava.

Poslanec SN R. Havlík: Dávám procedurální protinávrh, aby se o konečném návrhu zákona hlasovalo zítra, hlasovalo se podle jmen a byl zajištěn přímý televizní přenos. Děkuji vám. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP