Středa 18. listopadu 1992

Poslanec SL V. Klaus: Vážené Federální shromáždění, myslím, že už téměř vše bylo řečeno; a pouštět se do půtek o citátech, jak bylo právě předvedeno, není důstojné tohoto orgánu a právě v tuto chvíli. Protože, kdo toto otvírá, pravděpodobně nedoceňuje, o čem vážném zde dnes hovoříme a asi by to bylo třeba připomenout. Zde se dnes každý holedbá silou svého hlasu, silou mandátu, který má a já si také, jako poslanec Federálního shromáždění, nyní dovolím říci pár slov. Chtěl bych připomenout svůj mandát, který chci připomenout aspoň ze dvou hledisek.

Za a) Myslím, že jsem byl kandidátem do voleb, který dostal v této zemi daleko, daleko nejvíce voličských preferencí, než kterýkoliv jiný člověk, kdo sedí v tomto sále. (Potlesk.) To je bohužel pravda.

Druhý mandát, který bych zde chtěl zdůraznit je ten, že jsem byl asi jediný z politiků, který před červnovými volbami vystupoval v obou částech této federace a kdo vystupoval před volbami nejen v republice České, kde jsem se snažil hájit společný stát, ale vystupoval jsem na desítkách shromáždění a mítinků i před slovenskými občany na Slovensku. Toto je speciální mandát, který mám. I tam na Slovensku jsem se snažil ze všech sil hájit společný stát. To je významná věc, kterou si mohu dovolit říci.

Je třeba si říci, jaká je realita této země. Mám strach, že někteří zde přítomní to nechtějí brát na vědomí. Nechtějí si položit otázku, zda dnes jsme, či nejsme společným státem, nechtějí si položit otázku, zda jsme společným státem fakticky či zda jsme společným státem pouze formálně. Já na tyto otázky musím bohužel odpovídat slůvkem - nejsme dnes společným státem; a když tak jsme společným státem pouze formálně. A Mnichov, ke kterému nás vyzývá pan Sviták, ten nenastává dnešním dnem 18. listopadu 1992. Rozpad společného státu jsme prožívali my všichni v této zemi celé poslední tři roky. Mnozí z nás pamatují v tomto místě neslavný začátek těchto debat debatami o pomlčce, která nás, kteří jsme chtěli přetrvávat ve společném státě, vyděsila poprvé. Vzpomínáme obrovské debaty o kompetenčním zákonu z podzimu roku 1990. Vzpomínáme celou řadu dalších věcí, každodenní kompetenční spory, které jsme zažívali my v administrativě, vzpomínáme letošní volby. Čili tento stát už není jednotně se chovajícím orgánem, jednotně myslícím orgánem a je to stát, kde chybí společná vůle, aby tento stát byl společný. Úvahy o tom, že by něčemu mohlo napomoci referendum, jsou úvahy dětinské, jsou úvahy falešné, jsou úvahy zlé. A také nikdo, kdo je navrhuje, je nemůže myslet vážné a také je vážně nemyslí. Všimněte si těch pánů poslanců, kteří myšlenku referenda navrhují, všimněte si tónu hlasu, který přitom používají. To není přesvědčivý hlas. Oni tomu sami nevěří. Oni to pouze zkoušejí a vystřelují do vzduchu, ale sami této myšlence nevěří. (Potlesk.) Sami nevěří, že by bylo možné referendem změnit realitu této země. Poslední tři roky pro nás byly jedním obrovským referendem, které bohužel rozhodlo o tom, že společný stát končí. Ale malé, kraťoučké referendum na papíru nemůže změnit absolutně nic a všichni zodpovědní lidé vědí, že chybí-li vůle o společném státě, první minutu po ukončeném referendu bychom byli přesně ve stejné situaci, jako jsme dnes. Tento stát by byl neřiditelný, neovladatelný, chaotický a stahoval by nás do hlubin a lákal by nás příliš blízko tomu, co vidíme na Balkáně. (Potlesk.)

Z toho všeho pro nás pro všechny zodpovědné lidi v tomto sále - bohužel nezodpovědných je zde dost (potlesk) - musí z toho plynout jeden jediný závěr. Když se internacionalista soudruh Sviták ohání národním zájmem, tak zůstaňme u tohoto slova.

Národním zájmem je zajistit klidný vývoj v naší zemi, bez jakéhokoliv chaosu, bez jakékoliv agónie nefungujícího státu. Pan ministr Dyba zde přesně mluvil o nákladech dělení státu, které je třeba postavit proti nákladům při nedělení, nákladům pokračujícího nefungování této země. Jsem přesvědčen, že spolužití Čechů a Slováků nekončí, že dostává v dané chvíli právě novou kvalitu a já se neobávám, že vztahy Čechů a Slováků v budoucnosti budou horší, než jaké byly v posledních třech letech. Jsem naopak přesvědčen o tom, že tyto vztahy budou určitě lepší a série smluv, které česká vláda a Česká republika připravuje, budou zárukou toho, aby tyto vztahy byly mimořádně dobré, mimořádně kvalitní a aby to byly vztahy výjimečné, odlišné než vztahy s dalšími zeměmi. Proto se domnívám, že s odpovědností, kterou tento orgán má, je třeba, abychom pro návrh zákona o zániku federace hlasovali. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz sa pripraví pán poslanec Daněk, po ňom pán poslanec Vodička. Ešte je do diskusie prihlásených 6 poslancov. Prosím, pán kolega, máte slovo.

Poslanec SN D. Malíř: Já jsem jenom chtěl, pane předsedající, upozornit - vzhledem k tomu, že pan kolega Klaus zde poněkud klamně informoval parlamentní veřejnost, dovoluji si upozornit, že stejně jako pan Klaus vystupoval na Slovensku předseda republikánské strany pan doktor Sládek. To je jedna věc. A druhá věc - co se týče intonace hlasu poslanců, zastánců referenda, ujišťuji vás, vážený pane kolego, že my jsme o otázce referenda skálopevně přesvědčeni.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Ešte má faktickú poznámku pán poslanec Dostál. Prosím.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedající, já jsem zde nechtěl vystupovat. Promiňte, ale pan premiér Klaus se zde obrátil k zastáncům referenda. Pan poslanec Klaus mne tak přesvědčil o tom, že do mne vidí jako rentgen. Ale nejde jen o poslance. Všichni zde máme na lavicích dopis signatářů výzvy "Za prosperující Československo". Já vás ujišťuji, pane kolego Klausi, že na přiložené petiční listině jsou podepsáni lidé, kteří něco znamenají v celé Evropě, ale i v celém světě. A někteří z nich pro mne a pro můj život znamenají více než jméno Klaus. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Faktické poznámky sa množia. Pán poslanec Sviták, máte slovo.

Poslanec SL I. Sviták: Vážení kolegové, promiňte osobní poznámku, ale tady byly dva příspěvky, které se mne týkaly osobně.

Jednak pan poslanec Lux měl jakési rezervace vůči tomu, co jsem říkal v předchozím svém vystoupení ohledně Mnichova. Domnívám se, že staré pravidlo "ex oriente lux" nabývá nový význam, protože dřív to znamenalo, že z východu přichází světlo. Moje maminka měla nejlepší vysavač v první republice, a on se nazýval také Lux. Takže já to překládám takto: Z východu přichází vysavač.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prepáčte, pán kolega, musím vás upozorniť, že faktická poznámka sa musí týkať veci, o ktorej je rozprava. To je zákon o Rokovacom poriadku, nie o luxe.

Poslanec SL I. Sviták: Jestliže někdo vyluxoval československé hospodářství a československé zemědělství, pak to byl pan Lux.

Pokud jde o pana Václava Klause, pak si všimněte, jak on, tento internacionalista světového monetarismu, mně vytýká internacionalismus. Co jsem já proti vám, který ovládáte finanční toky mezinárodního kapitálu? (Potlesk.) Já neovládám nic podobného, ačkoliv bych si velice přál. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Tam bola ďalšia faktická poznámka. Potom ešte majú faktickú poznámku pani poslankyňa Martínková a pán poslanec Benčík a po nich ešte pán poslanec Ransdorf. Ale prosil by som kolegov, faktické poznámky sa majú týkať rozpravy a vecí, ktoré boli v nej prednesené.

Poslanec SL V. Filip: Pane poslanče Klausi, já bych chtěl sdělit, a tady před celou sněmovnou, zrovna vám, že to, co tady říkám, bych si nedovolil nemyslet vážně. Myslím vážně i referendum. (Potlesk.)

A chtěl bych sdělit i dalšímu kolegovi, Němcovi, že jsem komunista. (Hluk.) (Hlasy v sále: To víme.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o kľud. (Smích, hluk.)

Poslanec SL V. Filip: Že jsem nic nerozkrádal v zájmu cizí moci tak, jako to dělají někteří členové vlády teď. (Potlesk.)

A zároveň bych chtěl říci panu poslanci Luxovi, že mám vlastní rozum a budu hlasovat proti zákonu, který předložila vláda k rozpadu federace. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pani poslankyňa Martínková, pán poslanec Benčík, pán poslanec Ransdorf, faktické poznámky.

Poslankyně SL A. Martínková: Pane předsedající, měla bych dvě. Za prvé bych vás chtěla poprosit, zda byste nemohl umravnit pana poslance Havlíka, aby si šel sednout na své místo. On zřejmě cítí sílu pouze, když je v davu, v hloučku svých. On je ze Sněmovny národů. (Potlesk.)

Za druhé chtěla bych podotknout k tomu, co řekl pan bývalý kolega Malíř. Ano, pan dr. Sládek byl na Slovensku, ale myslím, že v této chvíli bychom měli hodnotit spíš jeho výsledek. Strana SPR-RSČ získala na Slovensku 0,007 % hlasů, kdežto, myslím si, že ODS získala daleko více. To je k tomu. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Prosil by som pána poslanca, aby skutočne zaujal svoje miesto. Podľa zákona o Rokovacom poriadku musí zaujímať výlučne svoje miesto a nemá právo sedieť na inom mieste. Táto poznámka bola relevantná a musím vás na to upozorniť.

Teraz bola faktická poznámka, pán poslanec Benčík, potom pán poslanec Ransdorf, potom máte slovo, pán poslanec.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne! Pán Klaus jemu príslušným spôsobom úplne jasne artikuloval svoje názory až do tej miery, že zatiaľ, čo od nás pán Lux požadoval, aby tu nebolo strašenie a vízia katastrofických scenárov, pán Klaus mu jeden taký katastrofický scenár uviedol. Ale ja sa chcem na niečo spýtať. Trikrát ste opakovali, pán predseda, že nie je politická vôľa k spolužitiu. Veľmi by som vás prosil, keby ste povedali, kto nemá tú politickú vôľu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Už poněkolikáté jsem v tomto sále cítil švihat rákosku. A cítil jsem snahu nás umravňovat. Patrně jeden z předřečníků, pan poslanec Klaus, ví lépe než my, co my si vlastně myslíme.

Ale chtěl bych říci, že v tomto sále sedí zodpovědní lidé a ti se právě vzpírají tomu, aby naší veřejnosti byly neustále podsouvány zástupné problémy a pseudoproblémy. Klíčová věc je, podle mého názoru, to, aby se podařilo stabilizovat situaci našich podniků, sociálně ekonomickou situaci v regionech, a ubezpečuji vás, že pro ekonomické zákony, které k tomu přispějí, budeme hlasovat. Když vláda předloží zákon týkající se zřízení burzy, zákon o cenných papírech, stabilizační programy podniků, budeme pro tyto věci hlasovat. Toto je klíčový problém, na kterém závisí budoucnost našeho státu, aby se udržela rozpočtová soustava, sociální smír, aby se udržela důvěra lidí v chod toho, co se nastoupilo po listopadu 1989. Všechno ostatní jsou pseudoproblémy. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Havlík, ešte tam bola faktická poznámka, ak som dobre videl a prosil by som kolegov, aby sme sa mohli venovať diskusii.

Poslanec SN R. Havlík: Já se vzdávám své technické poznámky, protože to skutečně nemá cenu. Paní Martínková zde opět prokázala svou schopnost za jidášský grošík. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vaša poznámka bola faktická. Pán poslanec, máte slovo. Pripraví sa pán poslanec Vodička a potom pán poslanec Moric.

Poslanec SL J Daněk: Pane předsedo, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, já bych vás chtěl požádat, abyste se na mě pozorně dívali a pozorně sledovali tón mého hlasu (Potlesk.), neboť vám tady budu dětinsky obhajovat referendum.

Pokusím se nejprve několika slovy glosovat to, co tady bylo řečeno od některých pánů kolegů, a pak vám řeknu své vlastní názory.

Souhlasím s panem premiérem Klausem, že některé mandáty jsou hodnotnější a některé mandáty jsou méně hodnotné, ale já bych prosil, aby moje vystoupení, a zvlášť jeho jednu část, na kterou upozorním, pozorně poslouchali majitelé hodnotnějších mandátů, než je třeba mandát můj.

Vážení přátelé, pan poslanec Lux tady velice dobře a tak, jak já to nedokáži ani přesně opakovat, upozornil, koho a jak dlouho a za jakých okolností je možno klamat. Já se domnívám, že všichni, zdůrazňuji všichni, bychom si měli jeho slova pravidelně opakovat.

A nyní k mému vlastnímu diskusnímu příspěvku.

Velký demokrat a velký člověk Československa pan Karel Čapek říkal, že pravda, která potřebuje složité zdůvodnění a složitou obhajobu, je vždycky svým způsobem trochu podezřelá, neboť pravda, která je skutečnou pravdou, se hájí sama. On říkal dokonce, že člověk nehájí svých ledvin, ale hájí svůj život. A tak je to i s pravdou. Jestliže něco složitě hájíme, začíná to být podezřelé.

Já jsem si s velkým zájmem vyposlechl zdůvodnění vlády k návrhu zákona i zdůvodnění poslanců, kteří ho zdůvodňovali jako společní zpravodajové. A domnívám se, že toto zdůvodnění bylo široké a bylo v něm sneseno velké množství argumentů. Domnívám se, že dokonce tento zákon mohl být zdůvodněn daleko stručněji, protože já s ním vnitřně velice souhlasím. Reaguje na současnou situaci, ale vyžaduje podle mého názoru jednu podmínku. A tou podmínkou pro mě jako pro poslance Liberálně sociální unie - Strany zelených, kterému je v podstatě jedno, co je napravo a co je nalevo, kterou musí splnit. Mně totiž nejde v této chvíli o referendum.

A vážení přátelé, já se vám přiznám, že mi ani nejde o rozdělení nebo o uchování společného státu, mně jde o víc. Mně jde o to, jaký tento společný nebo rozdělený stát bude, zda bude demokratický, zda se v něm bude brát zřetel na vůli občanů, anebo zda bude někdo za občany rozhodovat v důležitých i v nejdůležitějších otázkách. A to je pro mě ta základní priorita.

A jestliže posuzuji záležitost z tohoto pohledu, já si vůbec nemyslím, že občané buď obou, nebo aspoň jedné z republik nepotvrdí vládní návrh zákona a že nedojde k rozdělení našeho společného státu. Já nemám nic proti vůli slovenských občanů, ani proti vůli slovenských kolegů v tomto parlamentě. Je to jejich nezadatelné právo. A já ho nejméně zpochybňuji. Ale jde mi o jednu záležitost, aby se k tomu měli možnost vyjádřit občané. Proč je to pro mě tak strašně důležité? Za prvé proto, že ať zůstaneme spolu po 31. 12. tohoto roku nebo ať se rozdělíme, v každém případě nás čeká velmi těžké období a budeme potřebovat, bytostně potřebovat, dobrou společnou vůli všech občanů žijících v tom nebo onom státě, říkám, ať už společném nebo rozděleném. A tudíž je to pro mě cennější, než nějaký strach z toho, že snad občan by mohl rozhodnout jinak, protože jaksi přání vítězných stran nevyjadřuje většinovou vůli. Na našem místě bych se toho nebál, protože se domnívám, že občan situaci sleduje, že občan situaci zná a že se rozhodne kvalitně.

Ale teď, vážení přátelé, prosím znovu ty poslance s cennějším mandátem, než je mandát můj, aby pozorně poslouchali. Já jsem v tomto Federálním shromáždění při nejrůznějších diskusích na nejrůznějších úrovních, ve sdělovacích prostředcích a podobně slyšel, že Občanská demokratická strana a další strany vládní koalice mají mandát na to, aby buď udržely společný stát na úrovni fungující federace, anebo ho rozdělily. Stejně tak jsem slyšel od poslanců vládní koalice slovenské, že mají mandát k tomu, aby dosáhli určité slovenské suverenity, anebo tento stát rozdělili.

Já tady prohlašuji před všemi přítomnými i před všemi, kdo mě mohou slyšet nebo eventuálně číst ve sdělovacích prostředcích, že já tento mandát nemám. My jsme to prostě neměli ve volebním programu. My jsme měli ve volebním programu spolkové uspořádání atd. atd., a já jsem, vážení přátelé, byl na základě tohoto volebního programu, který jsem prezentoval ve volební kampani v Jižních Čechách, zdůrazňuji za Liberálně sociální unii - Stranu zelených, zvolen. A já, jestli si chci zachovat aspoň minimální sebeúctu a jestli chci předstoupit před občany, kteří mě zvolili, tak prostě protože na to nemám mandát, ať už si o současné situaci myslím, co chci, tak jsem se jich chtěl zeptat předem v referendu. To se nepodařilo. Tak se jich musím zeptat aspoň následně, zda jsem rozhodl kvalitně. Bez této možnosti, abych já si svůj mandát ověřil, nemohu hlasovat nijak jinak, než jak jsem měl ve volebním programu.

Drobnou poznámku na závěr. Tady se argumentuje časem. Vážení přátelé, je to pravda, z pozice jepice jednáme strašně dlouho. Ta má na celou legraci deset hodin. Z pozice člověka, prakticky se narodil a teď končí svůj život za sedmdesát let nebo více. Ale z pozice státu, národů, týden nerozhoduje, nerozhoduje ani měsíc a dovolím si tvrdit, že ani rok, ale v tom návrhu je jasně řečeno, že přistoupíme-li k mechanismu ratifikačního referenda, stihneme všechno legálním, legitimním a nezpochybnitelným ani doma, ani ve světě způsobem do 31. 12.

Já svůj projev končím ještě jednou konstatováním, že protože jsem to jako opoziční strana neměl ve volebním programu, nezbývá mi, než dát mým voličům možnost, aby moje rozhodnutí alespoň potvrdili, když už jsem ho nezjistil předem. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán kolega. Teraz vystúpi pán poslanec Vodička, pripraví sa pán poslanec Moric.

Poslanec SN J. Vodička: Dámy a pánové, reakce levicových poslanců na vystoupení pana premiéra Klause mi zcela beze zbytku vysvětlila, proč právě pan poslanec Klaus získal tolik preferenčních hlasů v těchto volbách.

Dále bych chtěl říci k referendu, že první výstřely v Jugoslávii padly bezprostředně po vyhlášení výsledků referenda. A k vůli levicových poslanců po soužití bych chtěl poznamenat, že mě rovněž neudivuje. Vždyť přece heslo: "Proletáři všech zemí..." je jejich heslo.

Byly zde vedeny úvahy o mandátu poslanců.

Dovolte, abych také řekl několik úvah. Za prvé si myslím, že mandát poslance zákonodárného sboru zavazuje tohoto poslance dodržovat program strany, která ho na kandidátku navrhla. Za druhé tento mandát zavazuje poslance, aby dodržoval volební program jako smlouvu mezi ním a voličem. Ale za třetí zavazuje tento mandát poslance, aby také vnímal a reagoval na život, který se odehrává ne v těchto stěnách, v této budově, ale někde jinde, venku. A právě běh tohoto života nás vlastně přivedl až k tomu, že část občanů Československa se ve svobodných volbách rozhodla pro to, žít v samostatném svobodném státě. Druhá část občanů federace sice s určitou lítostí, ale přesto toto rozhodnutí přijala a přijímá stále více a chce také žít v samostatném státě. Bez referenda. Jsem o tom přesvědčován každý den, při mnohých rozhovorech, které s lidmi vedu.

Tato situace, ve které dnes jsme, kdy ve střední Evropě vznikají dva samostatné státy, není pouze výsledkem posledních voleb a už vůbec ne výsledkem rozhodnutí vítězů těchto voleb. Je to výsledek procesu, který zde byl po celou dobu existence Československa; a svobodné poměry po listopadu 1989 pouze tento proces urychlily.

Vítězné strany z letošních červnových voleb pouze měly tu odvahu, že nazvaly věci pravými jmény a dokázaly jednat v souladu s realitou, to znamená zodpovědně. Tato odvaha chyběla politikům v minulém období a nedostatek této odvahy byl jistě i jednou z hlavních příčin jejich volebního neúspěchu.

Hovořil jsem o tom, že ve svých rozhodnutích musíme reflektovat skutečný život. Pochopili to poslanci, kteří nebyli demokraticky zvoleni, a přesto v této budově zrušili ústavní článek o vedoucí úloze komunistické strany. O to více jsme povinni my pochopit skutečnost, která dnes v Československu je, protože jsme byli zvoleni demokraticky, a proto nebraňme procesu vytvoření dvou samostatných států ve střední Evropě. A naopak svým rozhodnutím tento proces úspěšně, to znamená klidně a spořádaně, doveďme do konce. Je to naše povinnost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Pripraví sa pán poslanec Moric, po ňom pán poslanec Michalec. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážené kolegyně a kolegové, poslanec Vodička řekl, že minulé Federální shromáždění jednalo nezodpovědně, že nebylo s to se dohodnout a přijmout odpovědné rozhodnutí. Jestliže vedení dvou politických stran bylo s to na první schůzi se dohodnout o zániku státu, pak nechávám vašemu posouzení, jestli je to odpovědné rozhodnutí v duchu parlamentní demokracie. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Hovoriť bude poslanec Moric. Pripraví sa poslanec Michalec, po ňom pán poslanec Ruml.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP