Pátek 13. listopadu 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Musím se zeptat, zda s tím sněmovny souhlasí. Je to rozhodnutí předsednictev sněmoven. Stačí nám k tomu prostá většina.

Budeme hlasovat o této věci. Žádám poslance, aby se hlasováním vyjádřili, zda souhlasí s návrhem, tak jak jej předložil předseda Sněmovny národů pan poslanec Zelenay.

Prosím ty poslance, kteří jsou pro tento návrh, ať zvednou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 12.29

(SN 96, SL 94)

Kdo je proti?

(SN 15, SL 3)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 24, SL 26)

Ze sto třiceti osmi poslanců ve Sněmovně národů bylo devadesát šest pro, patnáct proti, dvacet čtyři se zdrželo, tři poslanci hlasování ignorovali.

Ze sto dvaceti osmi poslanců ve Sněmovně lidu bylo devadesát čtyři pro, tři proti, dvacet šest se zdrželo a pět poslanců ignorovalo hlasování.

Znamená to, že návrh, tak jak jej předložil pan poslanec Zelenay, byl přijat oběma sněmovnami.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 91, SL č. 120, SN č. 125)

Nezbývá mi nic jiného, než, když jsme si toto odhlasovali, abych prohlásil rozpravu k tomuto návrhu zákona za znovuotevřenou.

Ptám se, kdo chce vystoupit v rozpravě?

Dochází poněkud k paradoxní situaci, kdy jsme si odhlasovali jakýsi postup, a nikdo nehodlá tohoto postupu využít? Pan poslanec Zelenay, předseda Sněmovny národů.

Předseda SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia! Navrhujem vypustiť článok 3, pôvodný návrh pána poslanca Daniela, ktorý si osvojujem ako poslanec.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Slyšeli jsme jeden pozměňovací návrh v znovu zahájené rozpravě. Poslanec Voleník cítí potřebu se znovu vyjádřit k tomuto návrhu.

Poslanec SL L. Voleník: Já jenom zase samozřejmě zmiňuji otázku úprav v článku 7 odst. 1 a odst. 2, jak jsem navrhoval.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Samozřejmě, to je legislativně technické. Pan poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Ja si osvojujem všetky pozmeňovacie návrhy, ktoré boli predložené v rozprave, o ktorých sme hlasovali. Týka sa to hlavne pozmeňovacích návrhov pána poslanca Grohmanna, pána poslanca Jičínského, pána poslanca Šilhána.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To znamená, myslel jste všechny ty, které nebyly přijaty v původním hlasování. Pan poslanec Jičínský se hlásil. Chce to nějak doplnit nebo souhlasí s tímto názorem? Stahuje. Děkuji. Poslanec Soldát.

Poslanec SN M. Soldát: Jako pan poslanec Daniel obnovil svůj pozměňovací návrh, já bych rovněž obnovil svůj k otázce ropovodu Transpetrol. Pokud je to jenom výčet, když můžeme vypočítávat Tranzitní plynovod, myslím, že bychom mohli vypočítat i ropovod Transpetrol, protože to je velmi důležitá organizace.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. To znamená, že budeme hlasovat o všech pozměňovacích návrzích, které nebyly přijaty v původním hlasování, takže si ten maratón zopakujeme cestou zpátky ještě jednou.

Ještě jsem neuzavřel formálně rozpravu. Protože nevidím žádné přihlášky, tak to teď činím.

Prosím zpravodaje, aby předkládali jednotlivé pozměňovací návrhy, a zároveň žádám všechny poslance, aby zůstali na svých místech. Prosím pěkně, aby se pan poslanec Hajník vrátil. Prosím poslance, kteří jsou v přilehlých místnostech, aby se vrátili do jednacího sálu.

Poprosím pana poslance Čarnogurského, aby se posadil na své místo. Pánové, opravdu vás žádám k pořádku. Pan poslanec Veverka nechť zaujme své místo v sále. Děkuji.

Můžeme tedy přistoupit k předčítání jednotlivých pozměňovacích návrhů. Prosím, pan poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Článok 1. Poslanec Jičínský navrhuje vypustiť slová "alebo ústavne učineného rozhodnutia, ktoré má tieto dôsledky." Tieto slová vypustiť i v ďalších článkoch, kde sú obsiahnuté v článku 3 ods. 1, 2, v článku 7 ods. 1.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já děkuji. Myslím, že nemusíme znovu předčítat všechny ty návrhy, že stačí jenom upozornit na ně.

Poslanec Michal Kováč mladší má slovo s technickou poznámkou.

Poslanec SN Michal Kováč: Ja sa domnievam, že keď bola znova otvorená rozprava, pozmeňovacie návrhy boli zasa v poradí podané, má sa v tom poradí hlasovať. Teda prvý pozmeňovací návrh podal poslanec Zelenay.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Pane poslanče, musím s vámi souhlasit. Prosím tedy, abyste přednesl návrh, který přednesl poslanec Zelenay jako první.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Návrh pána poslanca Zelenaya je vypustiť článok 3.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Myslím, že již víme, o čem budeme hlasovat. Poslanec Olej se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SN J. Olej: Síce to, čo povedal pred mnou kolega Kováč, je presne v zmysle Rokovacieho poriadku, ale Rokovacieho poriadku sme sa nedržali pri spracovaní pripomienok v pôvodnom hlasovaní. Pán poslanec Daniel vystúpil ako prvý v diskusii, predniesol pozmeňovacie návrhy, ale v poradí sa o jeho návrhu hlasovalo ako o treťom, takže ja by som prosil dodržať ten "Fahrplan", ktorý bol daný.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Nesouhlasím s vámi, pane poslanče. To byl nový návrh pana poslance Zelenaye. Prosím pana poslance Hrivíka, aby se usadil také na své místo, protože si myslím, že toto hlasování by mohlo být velmi zajímavé.

Dámy a pánové, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Zelenaye na vypuštění článku 3. Prosím poslance, kteří jsou pro tento návrh, nechť zvednou ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 12.36

(SN-ČR 45, SN-SR 59, SL 88) Děkuji.

Kdo je proti? (Hlasuje se.)

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 6) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.)

(SN-ČR 20, SN-SR 8, SL 29) Děkuji.

Ze šedesáti devíti poslanců přítomných ve slovenské části Sněmovny národů bylo čtyřicet pět pro, jeden byl proti, dvacet se zdrželo, tři poslanci tento návrh ignorovali. Ve slovenské části Sněmovny národů bylo ze šedesáti osmi přítomných padesát devět pro, nikdo nebyl proti, osm se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze sto dvaceti šesti poslanců přítomných ve Sněmovně lidu bylo osmdesát osm pro, šest proti, dvacet devět se zdrželo a tři poslanci ignorovali.

Tento návrh nebyl přijat ve Sněmovně lidu, tudíž nebyl přijat.

Budeme pokračovat. Prosím poslance Danka,

zpravodaje Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Návrh poslanca Voleníka je v podstate neaktuálny. Návrh poslanca Oleja znel, aby o všetkých pozmeňovacích návrhoch, o ktorých sa hlasovalo negatívne sa opäť hlasovalo. Teda postupujem podľa tohto poradia.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Poslanec Olej jako navrhovatel tohoto návrhu v rozpravě chce vystoupit.

Poslanec SN J. Olej: Vážím si času tohto parlamentu a sťahujem všetky svoje návhry. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji vám. To bylo velmi konstruktivní. Tím pádem máme ještě nějaké pozměňovací návrhy?

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Pán poslanec Soldát predniesol návrh, v článku 14 doplniť v odseku 6 nové znenie za slová "Tranzitný plynovod" slová "Ropovod Transpetrol".

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Budeme hlasovat o návrhu poslance Soldáta.

Žádám poslance, kteří jsou pro tento návrh, nechť zdvihnou ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 12.40

(SN-ČR 50, SN-SR 4, SL 57) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 26, SL 9) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 16, SN-SR 36, SL 52) Děkuji.

Ze sedmdesáti přítomných poslanců v české části Sněmovny národů bylo padesát pro, jeden proti, šestnáct se zdrželo, tři poslanci ignorovali. Ze šedesáti osmi poslanců přítomných ve slovenské části Sněmovny národů čtyři pro, dvacet šest proti, třicet šest se zdrželo, dva poslanci ignorovali. Ze sto dvaceti sedmi poslanců přítomných ve Sněmovně lidu padesát sedm pro, devět proti, padesát dva se zdrželo a devět ignorovalo hlasování.

Tento návrh nebyl přijat ani v jedné sněmovně.

Protože jsme se usnesli na této podivné proceduře, musíme ji dokončit až do hořkého konce a budeme hlasovat o návrhu jako celku, neboť již nemáme jiné návrhy.

Pan poslanec Bystrický se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SN Ľ. Bystrický: Pán predsedajúci, žiadam pred hlasovaním o celkovom návrhu o desaťminútovú prestávku pre klub poslancov Sociálnej demokracie.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Ano, pane poslanče, musím vám vyhovět. To znamená, že ve 12. 52 hodin se sejdeme zde ve sněmovně.

Schůze přerušena: 12.42 hodin.

Schůze pokračuje: 12.58 hodin.

(Předsedající několikrát vyzval poslance, aby se dostavili do sálu a zaujali svá místa.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dámy a pánové, budeme nyní opět, dnes podruhé hlasovat o návrhu ústavního zákona o dělení majetku ČSFR mezi Českou republiku a Slovenskou republiku a jeho přechodu na Českou republiku a Slovenskou republiku ve znění návrhu na usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů tak, jak je uvedeno v tisku č. 155, ve znění pozměňovacích návrhů, které jsme dnes již přijali. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

Naposled vyzývám poslance, pokud se ještě někde zdržují mimo sál, aby dorazili a posadili se. Děkuji. Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Budeme hlasovat o návrhu, jak jsem jej zde již přečetl. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné i ve svých obou částech.

Žádám tedy poslance, aby se vyjádřili zdvižením ruky a stisknutím tlačítka, zda jsou pro tento návrh, jak jsem jej uvedl.

Hlasování: 13.00

(SN-ČR 50, SN-SR 19, SL 98)

Kdo je proti?

(SN-ČR 12, SN-SR 5, SL 4)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 9, SN-SR 44, SL 35)

Já vám děkuji. Konstatuji, že ze sedmdesáti jednoho poslanců přítomných v české části Sněmovny národů je padesát poslanců pro, dvanáct proti, devět se zdrželo hlasování. Ze šedesáti osmi poslanců ve slovenské části: devatenáct pro, pět proti, čtyřicet čtyři se zdrželo. Ze sto třiceti sedmi poslanců ve Sněmovně lidu devadesát osm pro, čtyři proti, třicet pět se zdrželo.

Tento návrh nebyl přijat slovenskou částí Sněmovny národů, tedy nebyl přijat.

V tomto případě nám nezbývá nic jiného, než zvolit obvyklejší postup, než jsme se pokusili před chvílí, a sice podle § 31 b) zákona o jednacím řádu bude zahájeno dohodovací řízení. Nyní vás poprosím dámy a pánové, abyste odsouhlasili tento návrh, abychom hlasovali, zda volíme tento postup při nesouhlasném usnesení obou sněmoven. Pardon, já si musím přehodit potřebná kvora. Nyní je to už správně.

Žádám tedy poslance obou sněmoven, aby se vyjádřili, zda souhlasí s návrhem, aby bylo postupováno podle § 31 b) jednacího řádu, tedy aby bylo zahájeno dohodovací řízení.

Prosím poslance, kteří jsou pro, ať hlasují.

Škoda hlasu poslance Kočárníka.

Hlasování: 13.02

(SN 129, SL 126)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 10, SL 10)

Děkuji. Myslím, že v rámci korektnosti bych měl nechat ještě jednou hlasovat ty, kteří jsou proti, ale myslím, že jsou pouze dva, není to nutné, dokonce to i vychází. Ze sto čtyřiceti poslanců ve Sněmovně národů sto dvacet devět pro, nikdo proti, deset se zdrželo, jeden ignoroval. Ze sto třiceti sedmi poslanců ve Sněmovně lidu sto dvacet šest pro, nikdo nebyl proti, deset se zdrželo, jeden poslanec ignoroval.

Tento návrh byl oběma sněmovnami souhlasným usnesením přijat.

Prosím nyní, aby předsedové sněmoven navrhli složení dohodovacího výboru, tak jak je popsán v zákoně o jednacím řádu, abychom mohli dohodovací výbor zvolit, a aby mohl zahájit činnost tak, abychom ještě dnes pokud možno mohli jednání o tomto návrhu zákona dokončit.

Dámy a pánové, poprosím vás, abychom nedělali přestávku, jestli budete souhlasit, abychom pokračovali hned v projednávání dalších zákonů, protože už jsme ztratili velmi mnoho času.

Navrhuji, abychom pokračovali zprávou dohodovacího výboru k návrhu zákona o zrušení FBIS. Předsedou tohoto výboru byl poslanec Dostál. Prosím vás, abyste neopouštěli sál, protože ke schvalování tohoto návrhu zákona je potřebná kvalifikovaná většina, protože zde platí zákaz majorizace.

Děkuji oběma zpravodajům k tomuto návrhu. Prosím, aby se případně zúčastnili jednání dohodovacího výboru, až bude zvolen. Prosím, aby zaujali místo zpravodajové, kteří jsou určeni k návrhu zákona o zrušení FBIS, tj. poslanci Garaj a Hruška. Slovo má poslanec Dostál.

Bod programu 7 (pokračování): Návrh zákona o zrušení Federální bezpečnostní informační služby a vyrovnání majetkových a jiných poměrů (tisk 106) a návrh výborů branných a bezpečnostních SL a SN (tisk 130)

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, od našeho posledního hlasování, které dopadlo v neprospěch tohoto zákona, se dohodovací výbor ve známém složení sešel dvakrát. V podstatě řešil dva okruhy otázek. Prvním okruhem byly připomínky poslanců k dikci našeho kompromisního řešení v tom smyslu, že nebylo některým poslancům jasné, co je míněno pod pojmem "příslušný orgán". Myslím, že jde o nedopatření nebo nedorozumění (aniž bych chtěl někoho parafrázovat), protože na straně 3 zákona to § 6 říká zcela jasně: "Majetek, majetková práva a závazky, které podle § 2 až 4 a § 9 odst. 5 přecházejí na Českou republiku, převezme státní orgán, který bude určen zákonem České národní rady (dále jen příslušný orgán České republiky) a které podle § 2 a 4 a § 9 odst. 5 přecházejí na Slovenskou republiku, převezme státní orgán, který bude určen zákonem Národní rady Slovenské republiky (dále jen příslušný orgán Slovenské republiky). Jinými slovy jde o Bezpečnostní informační službu, která již byla schválena zákonem České národní rady, a jde o orgán Národní rady Slovenské republiky, který ještě nebyl ustanoven, nebyl schválen, ale jak nás informoval ředitel zpravodajské služby Slovák, tento návrh údajně slovenská vláda už projednala a v nejbližší době by měl na Slovensku onen příslušný orgán Slovenské republiky začít fungovat. Tolik k vašim prvním připomínkám.

Druhá připomínka - a to hlavně ze slovenské strany - byla v tom smyslu, že dikce našeho kompromisního návrhu, který dohodovací výbor dal dohromady, neklade důraz na konkrétnost v otázce státně bezpečnostních zájmů Slovenské republiky, že budou naprosto stejné jako státně bezpečnostní zájmy České republiky. Proto jsme po dohodě většinovým hlasováním navrhli novou dikci § 7, který vám za chvíli budu citovat. Jen bych k tomu měl malou osobní poznámku. Jednal jsem z pověření výborů s panem náměstkem Devátým a s ředitelem Slovákem a byl jsem ujištěn z obou stran, že v tom nevidí žádný problém, že obě služby se opravdu dohodnou ke spokojenosti obou republikových vlád. Prosil bych vás proto, abyste tento pozměňovací návrh dohodovacího výboru k § 7 zvážili a přijali a neviděli v tom politický problém. Jde o technické řešení, jde o věcný problém.

Končím své expozé tím, že § 7 zní v dikci navržené dohodovacím výborem takto: "Informace zařazené do evidence Federální bezpečnostní informační služby se dělí mezi příslušný orgán České republiky a příslušný orgán Slovenské republiky podle dohody uzavřené mezi těmito orgány s respektováním státně bezpečnostních zájmů obou republik."

Pane předsedo, to je vše.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP