Pátek 13. listopadu 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. To by mohlo být řešení. Pan místopředseda vlády Čič se hlásil s faktickou poznámkou.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Vážený pán predseda, vážení kolegovia, je možné i to, keby vláda, ale to by bolo treba sa ešte poradiť o tejto otázke, či sme v stave urobiť taxatívny výpočet alebo ponechať tento exemplifikatívny výpočet. Myslím, že je možné, neviem, či to bude štylisticky čisté, že by bolo možné uvažovať o takej formulácii, pokúsim sa o to - delenie majetku ČSFR vo zvláštnych prípadoch, v ktorých toto delenie nebudú riešiť zvlášť zákony, napr. Tranzitný plynovod, ČSA, Čechofracht, bývalé podniky, takže všetko vymenovať, delenie majetku sa vykoná na základe samostatnej dohody medzi Českou republikou a Slovenskou republikou. Takže tu by prakticky išlo o niektoré prípady alebo zvláštne prípady. Tu nevidím základný problém, či ide o zvláštne alebo samostatné, ale sú to vymenované prípady, a tie sa ukazujú ako najzávažnejšie. Momentálne môžeme ťažko povedať, že sú to tieto a tieto ďalšie.

Toto považujem za prijateľné. Nebude tam vo vymedzených prípadoch, s tým súhlasíme, myslím, že je to jasné. Muselo by to byť v tomto návrhu ústavného zákona definované, o ktoré zvláštne prípady ide. Tým by sme sa vyhli problému, na ktorý poukázal pán poslanec Mečl i pán poslanec Masopust. To je, podľa mojej mienky, jediný spôsob, ako to takto prekonať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Požádám vás, pane předsedo, kdybyste byl tak laskav a zcela přesně věc formuloval. Bude na to chvilka času. Prosím, pan poslanec Rajnič.

Poslanec SN A. Rajnič: Domnievam sa, pán predsedajúci, že rozprava skončila. Hlasujeme o pozmeňovacích návrhoch. Pozmeňovací návrh bol podaný. Pán podpredseda vlády podal pozmeňovací návrh, teda máme o ňom hlasovať. (Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To samozřejmě máte pravdu, pane poslanče, ale nemůžeme hlasovat o návrhu, který nemá logickou vazbu. Tím bychom zapříčinili další problémy.) To je v poriadku. Pozmeňovací návrh bol takto podaný, ale tu sa o ňom otvorila rozprava.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Nemůže se otevřít rozpravu k věcné stránce tohoto návrhu, může být pouze k formální. Pokud by stačilo přehodit slovo, jak teď navrhoval místopředseda vlády Čič, myslím, že to můžeme akceptovat. Byla by to ne příliš významná úprava. Ještě krátká porada dvou místopředsedů vlády.

Pánové, obávám se, že vás musím požádat, abyste předložili návrh, budeme o něm hlasovat. Pokud nepředložíte změněný návrh, budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl přednesen v rozpravě; a všichni poslanci se budou moci hlasováním vyjádřit. Pan místopředseda Čič přednese variantu.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Pán predsedajúci! Vašu výzvu by som sa pokúsil zformulovať takto... (Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Promiňte ještě, pane místopředsedo, prosím vás o klid ve sněmovně, není tady slyšet.) ... Delenie majetku ČSFR v niektorých prípadoch, ktoré nebudú riešené zvláštnymi zákonmi, predovšetkým Tranzitný plynovod, ČSA, Čechofracht, bývalé podniky zahraničného obchodu a ich afilácie v zahraničí sa urobí na základe samostatnej dohody medzi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Ešte to prečítam raz: "Delenie majetku ČSFR v niektorých prípadoch, ktoré nebudú riešené zvláštnymi zákonmi, predovšetkým Tranzitný plynovod, ČSA, Čechofracht, bývalé podniky zahraničného obchodu a ich afilácie v zahraničí sa urobí na základe samostatnej dohody medzi Českou republikou a Slovenskou republikou."

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Myslím si, že nyní je ten text zřejmý. Poslanec Benda se hlásí s technickou, potom poslanec Masopust.

Místopředseda FS V. Benda: To, co navrhl pan místopředseda vlády Čič, ani v nejmenším neřeší nadnesený problém, naopak to mění smysl původního návrhu, protože původní návrh říkal, že tyto zvláštní případy budou řešeny buď zvláštními zákony, nebo dohodou, zatímco návrh pana Čiče vylučuje řešení zvláštními zákony. Problém neřeší a převádí obsah úplně jinam.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že došlo k malému nepochopení. Hlásí se poslanec Masopust.

Poslanec SN Z. Masopust: Dámy a pánové, nesouhlasí vám s panem předsedou Bendou často, ale teď nadchází ten výjimečný případ, kdy se tak stane. On má totiž pravdu. Formulace pana místopředsedy vlády, akademika Čiče, je elegantní, hezká, ale mění smysl tohoto ustanovení. V původní textaci, v

původním návrhu pana místopředsedy Filkuse se vychází z konstrukce, že i o Tranzitním plynovodu, ČSA atd. mohou být přijaty zvláštní zákony, ale nemusí. Říká se, co se stane, jestliže o těchto, eventuálních dalších majetcích, zvláštní zákony přijaty nebudou.

Návrh, který jsme teď vyslechli, to posouvá jinam. Čekám, kdy z titulu poslance se ujme slova někdo, kdo sehrával asi nejvýraznější roli z nás, co jsme zde přítomni, při těchto jednáních a osvětlí zámysl, který za tím je. Já být v jeho kůži, nebyl bych spokojen s tím, jak se tady modifikuje problém pod tlakem reálných problémů právních, které se objevily.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan místopředseda vlády Čič.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Predpokladám, že tentokrát so mnou pán poslanec Masopust bude súhlasiť, keď tam doplníme jeho pripomienku: "pokiaľ nebudú riešené týmito zvláštnymi zákonmi." O to ide, áno?

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Musím vás tedy požádat, abyste přečetl ještě jednou tento návrh. Pánové, obávám se, že budu muset využít svého práva předsedajícího a zasáhnout a ukončit tuto faktickou rozpravu.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Je to táto dikcia. Nevymyslel som ju sám, ale s pomocou profesora Šilhána.

"Delenie majetku ČSFR v takých prípadoch ako je Tranzitný plynovod, ČSA, Čechofracht, bývalé podniky zahraničného obchodu a ich afilácie v zahraničí, pokiaľ ich majetok nebude riešený zvláštnymi zákonmi sa vykoná atď."

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Vypadlo slovo "dělení". Musí tam být "dělení jejich majetku". Myslím, že to je poslední návrh, který jsme schopni v této sněmovně akceptovat.

Ještě se hlásil s faktickou poznámkou poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Nechcem už predkladať ďalšie návrhy, ale skutočne si myslím, že by stálo za to urobiť dvadsaťminútovú prestávku, aby si to predkladateľ mohol premyslieť. V tom prípade, ktorý tu naposledy zaznel to znamená, že sa to bude vzťahovať len na prípady, ktoré sú tu uvedené a pôvodne tu bolo uvedené "len príkladne uvedené". Môže sa stať (a ja som presvedčený, že sa stane), že je tu ešte veľa vecí, ktoré sa nebudú deliť ani 2 : 1, ani ďalším prípadom, a to by bolo potrebné riešiť dohodou. Keď už to chceme vážne dopracovať, prečo si neurobíme dvadsaťminútovú prestávku, aby predkladateľ a spravodajcovia to mohli urobiť. Nebuďme netrpezliví!

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že verze, kterou přednesl pan místopředseda Filkus, byla docela rozumná. Mám to brát jako návrh na poradu poslaneckého klubu? Ne.

Požádám znovu pana místopředsedu Filkuse, aby tento návrh přečetl a budeme o něm hlasovat.

Ještě se přihlásila paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prosím o trpezlivosť, pre klub HZDS dvadsaťminútovú prestávku.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Nedám dvacet minut, ale pouze deset minut. Ve 12. 05 hodin začneme znovu jednat.

Schůze přerušena: 11.56 hodin.

Schůze pokračuje: 12.15 hodin.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Budeme pokračovat v hlasování. Prosím o definitivní znění návrhu, jak jej předložil pan místopředseda Filkus. Přečte ho zpravodaj Sněmovny lidu pan poslanec Jančáry.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Návrh na znění odstavce 6 článku 14: "Dělení majetku České a Slovenské Federativní Republiky, k němuž přísluší právo hospodaření k Tranzitnímu plynovodu, Československým aeroliniím, Čechofrachtu, bývalým podnikům zahraničního obchodu a jejich afilacím v zahraničí a dělení dalšího majetku České a Slovenské Federativní Republiky určeného dohodou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, pokud nebude upraveno zvláštními zákony, se provede na základě dohody mezi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Jančárymu. Možná, že by bylo vhodné tento návrh přečíst ještě jednou.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: "Dělení majetku České a Slovenské Federativní Republiky, k němuž přísluší právo hospodaření k Tranzitnímu plynovodu, Československým aeroliniím, Čechofrachtu, bývalým podnikům zahraničního obchodu a jejich afilacím v zahraničí a dělení dalšího majetku České a Slovenské Federativní Republiky určeného dohodou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, pokud nebude upraveno zvláštními zákony, se provede na základě dohody mezi Českou republikou a Slovenskou republikou."

Jako zpravodaj Sněmovny lidu doporučuji tento zákon přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji zpravodaji Sněmovny lidu poslanci Jančárymu. Slovo má poslanec Danko jako zpravodaj Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov odporúčam tento návrh prijať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan navrhovatel s tímto zněním souhlasí, budeme hlasovat. Budeme hlasovat společně, obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 12.18

(SN-ČR 50, SN-SR 51, SL 93)

Kdo je proti?

(SN-ČR 4, SN-SR 3, SL 3)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 13, SN-SR 11, SL 29)

Konstatuji, že v české části Sněmovny národů bylo přítomno šedesát sedm poslanců, padesát bylo pro, čtyři proti, třináct se zdrželo. Ve slovenské části Sněmovny národů bylo šedesát pět přítomných, padesát jedna pro, tři proti, jedenáct se zdrželo. Ve Sněmovně lidu bylo sto dvacet šest přítomných, devadesát tři pro, tři proti, dvacet devět se zdrželo a jeden poslanec hlasování ignoroval. Tento návrh byl přijat oběma sněmovnami.

Budeme nyní hlasovat o dalších návrzích, které nám předloží zpravodaj Jančáry.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: K tomuto textu podal pozměňovací návrh pan poslanec Soldát, a sice do výčtu doplnit slova "ropovodu Transpetrol". Jako zpravodaj Sněmovny lidu tento návrh doporučuji přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Slovo má pan poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov tento návrh neodporúčam prijať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Máme rozdílná doporučení. Prosím o názor zástupce navrhovatele, pana Filkuse.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Myslím, že je zbytočné to do toho dávať, pretože sme povedali, že v ďalšej vete "a ďalší". Tam nebude len tento, budú tam ďalšie. Ja sa s tým nestotožňujem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Takže máme doporučení od společného zpravodaje Sněmovny lidu, nedoporučení od společného zpravodaje Sněmovny národů. Navrhovatel s tímto návrhem nevyslovil souhlas. Budeme tedy hlasovat. Opět v obou sněmovnách, které jsou usnášeníschopné.

Kdo je pro návrh, který přednesl kolega Soldát, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 12.20

(SN-ČR 53, SN-SR 4, SL 68)

Kdo je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 26, SL 18)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 14, SN-SR 34, SL 40)

Konstatuji, že ze šedesáti osmi přítomných poslanců české části Sněmovny národů bylo padesát tři pro, nikdo proti, čtrnáct se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze šedesáti šesti poslanců slovenské části Sněmovny národů čtyři pro, dvacet šest proti, třicet čtyři se zdrželo, dva ignorovali. Ze sto třiceti poslanců ve Sněmovně lidu bylo šedesát osm pro, osmnáct proti, čtyřicet se zdrželo, čtyři poslanci ignorovali. Tento návrh nebyl přijat ani v jedné ze sněmoven. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Poslanec Čarnogurský navrhuje v tomto znění, které bylo přijato, vypustit slova "tranzitní plynovod". Jako zpravodaj Sněmovny lidu nedoporučuji toto přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Ptám se na stanovisko zpravodaje Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov neodporúčam prijať tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Zástupce navrhovatele, místopředseda vlády R. Filkus, také nedoporučuje. Takže máme tentokrát tři souhlasná stanoviska a můžeme hlasovat.

Ptám se, dámy a pánové, kdo je pro návrh, tak jak jej přednesl pan poslanec Čarnogurský, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 12.23

(SN-ČR 3, SN-SR 21, SL 10)

Kdo je proti?

(SN-ČR 37, SN-SR 17, SL 68)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 24, SN-SR 29, SL 48)

Ze šedesáti sedmi poslanců v české části Sněmovny národů byli tři poslanci pro, třicet sedm proti, dvacet čtyři se zdrželo a tři hlasování ignorovali. Ze šedesáti osmi poslanců ve slovenské části Sněmovny národů bylo dvacet jedna poslanců pro, sedmnáct proti, dvacet devět se zdrželo a jeden hlasování ignoroval.

Ze sto třiceti přítomných poslanců ve Sněmovně lidu bylo deset poslanců pro, šedesát osm proti, čtyřicet osm se zdrželo a čtyři hlasování ignorovali.

Tento návrh nebyl přijat ani v jedné sněmovně.

Táži se obou zpravodajů, zda jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy? (Kývají hlavou že ano.) Můžeme tedy přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

Připravíme hlasovací zařízení. Prosím poslance, aby neopouštěli svá místa.

Dámy a pánové, budeme hlasovat o návrhu ústavního zákona tak, jak byl uveden v tisku 155 ve znění pozměňovacích a doplňujících návrhů, které jsme hlasováním dnes přijali.

Kdo je pro návrh tohoto zákona, ať zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 12.25

(SN-ČR 19, SN-SR 47, SL 99)

Kdo je proti?

(SN-ČR 11, SN-SR 4, SL 6)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 42, SN-SR 18, SL 31)

Konstatuji, že ze sedmdesáti dvou poslanců v české části Sněmovny národů bylo devatenáct pro, jedenáct proti, čtyřicet dva se zdrželo, nikdo hlasování neignoroval.

Ze šedesáti devíti přítomných poslanců ve slovenské části Sněmovny národů bylo čtyřicet sedm poslanců pro, čtyři proti, osmnáct se zdrželo, nikdo hlasování neignoroval.

Ze sto třiceti šesti poslanců přítomných ve Sněmovně lidu bylo devadesát devět pro, šest proti, třicet jedna se zdrželo, nikdo hlasování neignoroval.

Konstatuji, že návrh ústavního zákona o dělení majetku ČSFR nebyl přijat v české části Sněmovny národů.

Požádám nyní o krátkou poradu předsedy obou sněmoven, aby navrhli řešení této situace.

Dámy a pánové, neopouštějte zasedací síň, budeme hned pokračovat. Předseda Sněmovny národů v souladu s návrhem předsedy Sněmovny lidu navrhuje, abychom postupovali podle § 31 zákona o jednacím řádu, kde se říká: "Přijmou-li sněmovny rozdílná usnesení ve věci ..." atd. To dobře známe. Navrhuji, abychom postupovali podle písmen a), to tedy znamená věc opětovně projednat po případném opětovném projednání ve výborech a poslaneckých klubech.

Myslím, že toto bude řešení schůdné, v tomto případě, kdy byla přijata rozdílná usnesení. Poslanec Zelenay, předseda Sněmovny národů, navrhuje toto projednání ihned a zde, abych tlumočil jeho slova. Poprosím pana předsedu Zelenaye, aby svůj návrh vysvětlil.

Předseda SN R. Zelenay: Ide o to, aby sme dosiahli čo najrýchlejšieho konsenzu. Preto sme sa dohodli, aby sme mohli otvoriť rozpravu a predložiť určité pozmeňovacie návrhy, ktoré by spriechodnili prijatie tohto zákona, navrhli sme podľa § 31 ods. a) - pretože tam sa hovorí o prípadnom prerokovaní v kluboch a výboroch - že by sme neaplikovali to "prípadné" a otvorili by sme hneď rozpravu k danému zákonu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP