Čtvrtek 12. listopadu 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já děkuji poslanci Peřichovi. Nyní je přihlášen poslanec Šedovič a dalším přihlášeným je opětně poslanec Grohmann.

Poslanec SL J. Šedovič: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni! Čaká nás dnes rozhodnutie o jednej z najdôležitejších vecí v histórii spoločného štátu. Účet, ktorý tu dnes podpisujeme, budú po nás mnohí ešte kriticky prehodnocovať. Tento predpoklad ma núti k tomu, aby som aspoň stručne vyjadril takto verejne svoj názor, z ktorého budem vychádzať pri hlasovaní.

Dnes teda, podľa predbežnej kvantifikácii, delíme 633,7 mld. Kčs. Na základe tohto čísla sa dá povedať, že federácia bola chudobná, hlavne, keď si predstavíme, že národný dôchodok v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike dosahoval 600 mld. Kčs. Alebo je tu druhá možnosť, že tento majetok sa už rozlial a dnes delíme len zyšok.

Začiatkom minulého volebného obdobia, keď sme začínali riešiť privatizáciu, bolo na hospodárskom výbore konštatované, že majetok štátu predstavuje zhruba 2 bilióny Kčs. Bolo to ešte pred devalváciou koruny. Inflácia, ktorá medzitým presiahla 100 % znamená, že rovnaký objem majetku dnes vo finančnom vyjadrení predstavuje zhruba 4 bilióny Kčs, alebo inak povedané, v trhových cenách je tento majetok možné za túto sumu predať, pretože pozostáva predovšetkým z nehnuteľností a hotových výrobkov. Poznamenal som to len na okraj. Nechcem rozvíjať polemiku týmto smerom.

Vrátim sa však ešte ku kvantifikačnej tabuľke, ktorú nechápem ako súčasť zákona, ale ako orientačný, informačný materiál. Čo teda z neho pre mňa vyplynulo? Po prvé: Zo 633,7 mld. Kčs predstavuje materiál vojenského charakteru 426 mld. Kčs, teda najväčšiu časť. V civilnom sektore delíme len 207,7 mld. Kčs.

Po druhé: Delenie majetku predstavuje pre mňa aj určité zrkadlo, v ktorom sa odráža náznak odpovede, ktorá republika na spoločný mešec doplácala. Slovensko za ťažkých podmienok výrobcu polotovarov a surovín v nadväznosti na daňový systém, ktorý vytváral dobré podmienky pre odvody tam, kde sa finalizovalo, tvorilo 32 % národného dôchodku. Ako však z priloženej tabuľky vyplýva, na území Slovenskej republiky sa nachádzalo len 25 % federálneho majetku.

Keby sme zanedbali úvahu, že majetok produkuje ďalší majetok, rozhodne nemôžeme zanedbať úvahu, že udržovanie majetku vyžaduje finančné náklady a tie sa hradili zo spoločného mešca. Dostávame tak odpoveď na skôr položenú otázku.

Slovensko v dôsledku svojho postavenia v spoločnom štáte dnes nemá dostatok kvalifikovaných informácií o majetku federácie. Vychádzam z toho, že sme dnes postavení pred rozhodnutie, hoci sme nedostali podrobné informácie.

Ja neviním z tejto situácie Čechov, ktorí prirodzeným spôsobom obhajujú národno-štátne záujmy svojho národa. Chyba bola v nás, v občanoch Slovenskej republiky, ktorí sa nechali zastupovať v predchádzajúcich obdobiach servilnou a nezodpovednou politickou reprezentáciou. Nikdy som si nerobil ilúzie, že tu vyriešime jednorázovo rozdelenie federálneho majetku a dáme zadosť spravodlivosti minulého obdobia.

Za najdôležitejší výsledok dnešného rozhodnutia však pokladám to, že prestane odtok prostriedkov z republík do spoločného mešca a následne jeho nespravodlivé rozdeľovanie.

Zákon, ktorého prijatie je pred nami, rieši vo všeobecnej polohe princípy rozdelenia majetku a moje výhrady k nemu nie sú zásadného charakteru. Preto s pocitom čistého svedomia podporím tento zákon. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Šedovičovi. Jenom bych si dovolil malou poznámku, že proběhly určité kompetenční přesuny včetně majetku, takže možná ten pohled je tím trochu zkreslený.

Pan poslanec Grohmann se znovu přihlásil a poté pan poslanec Čupr.

Poslanec SL S. Grohmann: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, budem pokračovať vo svojom diskusnom príspevku. Zle som odhadol časové limity, takže niektoré veci by som ešte chcel dať na verejnosť. Realizácia územného princípu, za situácie výrazného podhodnotenia federálneho majetku, môže posilovať pocit krivdy, nespravodlivosti u jednej z nástupníckych republík. Určite si domyslíte - viac predrečníkov na to narážalo - ktoré. Negatívne dopady, podľa môjho názoru, by však v konečnom dôsledku pocítili obidva nástupnícke štáty.

Pri realizácii mnou navrhovaného princípu pocity tohto druhu by sa nemali vyskytovať. Nástupnícke štáty by mohli totiž tento majetok prenajímať, predávať, privatizovať, využívať ho pre potreby vlastných diplomatických misií, na propagáciu národnej kultúry, na charitatívne účely atď.

Mohli by sa dokonca dohodnúť aj na zmluvne zaručenom predkupnom práve. Na otázku, prečo sa nemôže v tomto zmysle aplikovať pomerný princíp som zatiaľ nedostal uspokojivú odpoveď. Namieta sa, že príprava tohto zákona je už tak ďaleko, že by došlo k určitému zbrzdeniu procesu prechodu federálneho majetku na Českú republiku a Slovenskú republiku. To však nie je pravda. Môj návrh sa dá realizovať - pokiaľ by bola politická vôľa - v priebehu niekoľkých dní. Nestojí to za to, uvažovať aj o takomto riešení?

Zazneli aj také "argumenty", že by vznikli komplikovanejšie vlastnícke vzťahy. Tie však v trhovej ekonomike už vznikajú a musia vzniknúť. Námietky sú aj voči tomu, aby vlastníckymi podielnikmi v Českej republike boli občania, či inštitúcie zo Slovenskej republiky a naopak, v Slovenskej republike z Českej republiky. Takéto námietky protirečia, verím, že úprimne, mysleným vyhlásením ODS a HZDS vlády Českej republiky a Slovenskej republiky, ktoré som v úvode svojho vystúpenia citoval.

Štruktúra vlastníckych vzťahov a formy ich realizácie sú v trhovej ekonomike nesporne zložitejšie, než na aké sme boli zvyknutí v nedávnej minulosti. Ani investície zahraničných subjektov nie sú ničím nezvyčajným. Chcem snáď robiť vzájomnú selektívnu izolacionistickú politiku? To dúfam nie. S nemeckým, rakúskym, americkým a iným zahraničným kapitálom je možné spoluvlastnícky, majetkovo podielnicky vychádzať, len so slovenským kapitálom v Českej republike, resp. s českým kapitálom v Slovenskej republike to nebude možné? A prečo to nebude možné?

Vážení poslanci, ešte k jednej otázke chcem povedať niekoľko viet. Pri prerokovávaní návrhu zákona vo finančnom a rozpočtovom výbore som bol prekvapený prudkou odmietavou reakciou niektorých poslancov na môj návrh, ktorý tu už niektorí predrečníci vlastne podali, aby rovnako ako celý rad ďalších inštitúcií, uvedených v článku 14 aj v prípade zrušenia Česko-slovenskej armády ku dňu zániku ČSFR sa vyrovnanie ich majetkových a iných pomerov stanovilo zákonom Federálneho zhromaždenia. Z vládnych údajov vidím, že v prípade armády ide o majetok vo výške 426,1 mld. Kčs, inými slovami 63 % celkového federálneho majetku. Vidíme, že pri pohľade na majetok napr. Československej tlačovej kancelárie vo výške 7,8 mil. Kčs, ktorý sa má riešiť na základe zvláštneho zákona Federálneho zhromaždenia, ide o neporovnateľne väčšiu sumu, ide však tiež o neporovnateľne chúlostivejšiu otázku a chúlostivejší predmet delenia. Preto som presvedčený, že je tiež potrebné ho upraviť zvláštnym zákonom Federálneho zhromaždenia.

Vzhľadom k zložitosti problematiky stojí za úvahu, či tak neurobiť aj v prípade delenia majetku Štátnej banky Česko-slovenskej. Som toho názoru, že by to prispelo k efektívnejšej a plodnejšej práci Komisie pre dokončenie vysporiadania majetku ČSFR.

Vážení kolegovia a kolegyne, mám ešte niekoľko otázok na predkladateľa návrhu zákona.

Po prvé: Bolo by treba bližšie vysvetliť ako chápať údaje v predložených tabuľkách, ktoré v prvých štyroch stĺpcoch udávajú stav po realizácii novely ústavného zákona č. 143/1968 Zb., z októbra 1992 a zároveň je tam uvedené, že je to stav majetku k 30. 6. 1992. Myslím, že nejasno v tom mal aj môj predrečník. Zrejme by to bolo treba v krátkosti vysvetliť.

Po druhé: Podľa akého princípu sa bude deliť majetok ČSFR v zahraničí? Prečo sa ustúpilo od princípu jeho paritného rozdelenia 1:1? Podpredseda federálnej vlády, pán docent Baudyš, svojho času v tlači veľmi rozsiahlo vysvetľoval, že sa dosiahla dohoda o delení 1:1, že je dohoda o kategorizácii krajín, že sú vypracované tri kategórie (dokonca v tej dobe nie tak dávnej), kvantifikoval majetok ČSFR v zahraničí v rozsahu 40-60 mld. Kčs. Naraz sa tento majetok scvrkol na nepatrných 3,7 mld. Kčs. Odpoveď by som tiež rád počul.

Po tretie: Vývoj salda pohľadávok a záväzkov Štátnej banky Česko-slovenskej a rozdelenie štátnych aktív a pasív je veľmi premenlivou položkou. Kde je záruka, že k 31. 12. 1992 nedôjde k podstatnej zmene, ktorá výraznejšie ovplyvní celkovú proporciu delenia federálneho majetku? Zatiaľ, ako vidíme, mierne "vylepšuje" pozíciu Českej republiky.

Na záver si dovoľujem predložiť pozmeňovacie návrhy, ktoré smerujú k zlepšeniu navrhovaného zákona v tom znení, v akom bol predložený môj diskusný príspevok. Článok 4 navrhujem upraviť nasledovne: Odsek 1 - majetok Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, podľa článku 2 s výnimkou majetku uvedeného v článku 3, sa delí podľa princípu pomeru počtu obyvateľov Českej republiky a Slovenskej republiky, podľa ktorého prechádza majetok na Českú republiku a Slovenskú republiku v pomere 2:1. Keď to zákon nestanoví inak. Majetok Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, uvedený v článku 2 písmeno a), sa delí na základe majetkových pomerov Českej republiky a Slovenskej republiky v zmysle článku 4 ods. 1.

V zmysle vyššie uvedeného, navrhujem upraviť odvolania sa na článok 4 na strane 4 (v článku 5 a 6) a na strane 5 v článku 6, ako aj na strane 10 v článku 14. Do článku 14 navrhujem nanovo zaradiť text: "Zrušenie Česko-slovenskej armády najneskôr ku dňu zániku Českej a Slovenskej Federatívnej

Republiky a vyrovnanie jej majetkových a iných pomerov stanoví zákon Federálneho zhromaždenia. V prípade prijatia úpravy tohto článku 14 navrhujem potom upraviť číslovanie s tým, že mnou navrhovaná úprava by bola zaradená ako odsek 1.

Žiadam, aby sa hlasovalo oddelene o jednotlivých návrhoch.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Za osmnáct minut příspěvku pana poslance Grohmanna jsme slyšeli tři pozměňovací návrhy k návrhu zákona o dělení majetku. Pan poslanec Čupr je přihlášen do diskuse. S technickou poznámkou se hlásí pan premiér. Promiňte, pane poslanče, pan premiér má v této věci přednost.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážení přítomní, považuji za nutné, byť by si tuto nedokonalost uvědomoval jen jeden poslanec, který teď mluvil, říci několik slov k tabulce, jak byla uvedena, a k uvedeným námitkám.

Za prvé. Text prvních čtyř sloupců znamená, že jsou sečteny údaje o majetku těch organizací, které v říjnu tvoří federální majetek, a to údaje k 30. 6. Text sice není příliš přehledný, ale doufám, že toto obsahuje.

Za druhé. Je samozřejmé, že všechny číselné údaje jsou ilustrativního charakteru, pokud si uvědomujeme, že čísla k 31. 12. budou samozřejmě jiná. Jestliže si to pan poslanec uvědomil u Státní banky, platí to u všeho ostatního. Zákon, který jsme předložili, řeší principy, nikoli konkrétní čísla a jejich dělení. Tolik k číselným údajům.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Ještě se s faktickou poznámkou hlásí pan místopředseda vlády Filkus.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Ide mi o to, aby sme si hneď vybavili to, o čom hovoril pán poslanec Grohmann. Je samozrejmé, že saldo je pohyblivé, ale saldo sa nebude rozdeľovať. Budú sa jednotlivo rozdeľovať finančné aktíva a pasíva, menové aktíva, menové pasíva, rezervy. Saldo sa rozdeľovať nebude. Máte pravdu, saldo je pohyblivé, ale pohyblivé sú tiež aktíva a pasíva. Podstatná je však skutočnosť, že sa budú aktíva a pasíva rozdeľovať podľa položiek.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Nyní prosím pana poslance Čupra, po něm je přihlášen pan poslanec Moric.

Poslanec SN F. Čupr: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Dvakrát tu zazněla obava a poznámky k článku 8 o dělení nehmotného majetku. Jsem rád jako odborník, že se na to myslí, protože v dobách, kdy se na to nemyslelo, například když se nakládalo s reparacemi po válce, lehkomyslně jsme se vzdali dvě stě šedesáti dvou velmi významných známek, mezi nimiž byla třeba ochranná známka "Černá hlava - Schwarzkopf", kde jsme ji za mrzký peníz vrátili zpět a oželeli tuto hodnotu. V našem státě jsme si zatím nezvykli a dokonce ani neumíme oceňovat tyto nehmotné statky.

Jestliže vám řeknu, že značka Coca-cola a téměř přes sto let utajovaný recept má větší hodnotu než všechny fyzické majetky firmy Coca-cola včetně velkého podílu hollywoodských ateliérů, tak mi věřte. Škodovácká slepice má rovněž cenu nejméně takovou, jaký je majetek, který můžete shlédnout z hotelu Špión v Plzni, kde máte závody jak na dlani. Jde skutečně o hodně.

S vědomím toho, oč jde, se mi nelíbil v původním znění tisku 152 článek 8, kde z velké palety tohoto duševního nehmotného majetku jsou vyjmenovány pouze dva, možná tři instituty. Proto jsem prosazoval v hospodářském výboru a rovněž pomocí kolegů v garančním výboru, aby byl článek 8 změněn. Byl pozměněn tak, jak ho máte v tisku 155. Byl pozměněn velmi dobře a mohu říci zcela odpovědně, že pouze naprosto zbytečně v předposledním řádku článku 8 na straně 7 se objevilo "známkové fondy". Tyto známkové fondy jsou plně subsumovány v pojmu "dokumentace průmyslového a jiného duševního vlastnictví". Jde tedy o nějaký pleonasmus, který je zcela zbytečný, a navrhuji vypustit z tisku 155 článku 8 slovo "známkové". Text by zněl: "Příslušná část archívu, poznatkové fondy a dokumentace průmyslového a jiného duševního vlastnictví."

Garantuji vám, že tento výraz "dokumentace průmyslového a jiného duševního vlastnictví" je koincidentní se zákony o duševním vlastnictví v celém ES a lze pod něj zahrnout to, o čem jsem mluvil. A lze pod něj zahrnout i know-how naprosto bezpečně a pokud tam zůstává výraz "poznatkové fondy", nejde tady jen o know-how, jakožto poznatek, ale jde o nevyužité výzkumné zprávy, které leží dosud ve federálních institucích a orgánech, které by se pod výraz "dokumentace průmyslového a jiného duševního vlastnictví" těžko daly zahrnout.

Proto doporučuji ponechat výraz "poznatkové fondy", i když by i proti tomu mohl někdo vznést stejnou námitku, jako jsem vznesl proti výrazu "známkové". Není tomu tak vzhledem k tomu, co jsem doplnil. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Čuprovi. Předpokládám, že dá písemně svůj pozměňovací návrh zpravodajům. Dalším přihlášeným je pan poslanec Moric, po něm poslanec Najbrt.

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni! Predložený návrh zákona pokladám v rámci možností za vyhovujúci a osobne pre neho budem hlasovať. Pri delení majetku ČSFR medzi dve nástupnícke republiky sa kladie hlavný akcent na materiálnu stránku veci. Samozrejme, na súčasnú materiálnu stránku. Existuje však niečo, čo nie je možné hodnotiť len s materiálneho hľadiska, ale toto "niečo" prinesie v blízkej budúcnosti práve materiálny efekt. Ide o šport.

Môj kolega, poslanec Mikloško, hovoril o rozdelení majetku športových organizácií. Šport má dnes vo svete veľkú váhu. Je podkladom pre politické riešenia, ale aj prostriedkom medzinárodného dorozumenia sa. Preto je veľmi dôležité, ako budú naše dve republiky zastúpené i v medzinárodných športových organizáciách, hlavne v rozhodujúcich športoch, ako sú futbal, atletika, basketbal alebo hokej. O tomto zastúpení a nasadení v jednotlivých športových súťažiach sa dnes rozhoduje od zeleného stola podľa toho, kto má silnejšie lakte, alebo kto je väčší demagóg, alebo kto má v zmienených športových organizáciách viac priateľov.

Som tohto názoru, že o týchto veciach by sa malo rozhodovať jedine na športovom poli. Klasickým príkladom je napr. basketbal a v poslednej dobe hlavne hokej. České mužstvo má nástupnícke právo v A skupine, slovenské mužstvo má byť v C skupine. To znamená na úrovni Indie alebo takýchto štátov.

Chcel by som tu osloviť nie poslancov, ale funkcionárov týchto športových organizácií a vyzvať ich, aby sa o zastúpení dvoch republík nerozhodovalo od zeleného stola, ale formou súťaže, pretože napr. v hokeji sa hovorí, že preto má byť české mužstvo v A skupine, pretože tam bolo viac hráčov z českých oddielov a menej hráčov zo slovenských oddielov. O tom, kto, kde a kedy hrá (sám som robil v športovej organizácii určitú dobu nie vždy rozhoduje kvalita, výkonnosť, ale niekedy rozhodujú aj osobné sympatie.

Navrhujem preto, aby sa o tom rozhodovalo na športovom poli formou súťaže, napr. v hokeji na tri vyhrané zápasy medzi družstvo Slovenska a Čiech.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Musím vás, pane poslanče, požádat, abyste mluvil víc k věci.

Poslanec SL V. Moric: Hovorím viac k veci, než niektorí moji predrečníci, pretože šport prinesie jednému aj druhému štátu poznanie v medzinárodnom meradle, prinesie kontakty v politike a vo všetkých ostatných veciach a to ani nehovorím o financiách.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Naprosto s vámi souhlasím, leč přece jen nebudeme asi do ústavního zákona dávat ...

Poslanec SL V. Moric: Nehovoril som o ústavnom zákone, len o tomto zákone, ale hovorím o delení majetku. Do majetku, myslím, patria aj duševné veci, nielen materiálne veci. Medzi tieto veci, ktoré nie sú materiálne postihnuteľné, patrí aj šport. V súčasnosti nie sú materiálne postihnuteľné. Koľko financií prinesie šport, o tom by mohli hovoriť iní ľudia, ja nie som k tomu kompetentný.

Z tohto miesta vyzývam funkcionárov športových organizácií, aby sa rozhodovalo o zastúpení republík formou súťaženia. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já vám také děkuji, pane poslanče. Posledním písemně přihlášeným je pan poslanec Najbrt. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Poslanec SL J. Najbrt: Pane předsedající, dámy a pánové, v souvislosti se státoprávním vývojem se objevuje řada otázek. Na několik z nich bych rád odpověděl z tohoto místa.

První z nich je, zda je dobře, že se Československo připravuje k rozdělení. Mně, stejně jako mnohým v této zemi, je srdečně líto, že Československo už nemá existovat. Celá Evropa se integruje a my se dělíme. Já jsem se ale v politice naučil, že existují rozhodnutí špatná a rozhodnutí ještě horší. Toto je rozhodnutí špatné.

Objevuje se zde otázka, kdo se dohodl. Předchozí svobodně zvolený parlament se nedokázal dohodnout na podobě funkčního státu. Po letošních volbách je to ještě výraznější. Proto považuji za úspěch, že se reprezentace dohodly, totiž že se daří udržet komunikaci alespoň ve věci rozdělení.

Jiná otázka je, co nás nutí náš dosavadní federativní stát dělit rychle. My nutně potřebujeme funkční stát. Potřebujeme příznivé prostředí pro nápravu všeho, co během téměř půl století bylo rozvráceno. Jsme v situaci, která nesnese odkladu, to znamená dělit beze zmatku, ale rychle.

Otázka, která zde dnes nepadla, ale která by mohla vyplavat na povrch, je, zda samostatným státům, a zejména samostatné České republice hrozí německý tlak. Nepochybně hrozí, protože Německo je hospodářsky silné a je blízko. Čím delší bude u nás státoprávní nejistota, tím spíše ovšem budou odrazeni jiní, vzdálenější zahraniční investoři, kteří vidí naši situaci jenom obecně, zatímco německý kapitál, který nás zná z blízka, získá převahu. Z toho plyne, že chceme-li získat konkurenční investory vzdálenější, musí být státoprávní vývoj u nás rychlý a kultivovaný.

Chci před vámi zodpovědět poslední otázku, a to je, jaký je úkol zdejšího Federálního shromáždění. Úkolem Federálního shromáždění, jak já ho prožívám, je udržet rychlý a kultivovaný vývoj až do konce. Rozhodnutí zdejšího parlamentu - počínaje rokem 1968 a zvláště v posledních třech letech - už rozdělila většinu kompetencí i majetku. My máme úkol a šanci tento proces dokončit klidně a důstojně. Proto doporučuji předkládaný zákon přijmout.

(Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP