Středa 4. listopadu 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji zpravodaji Sněmovny lidu panu poslanci Foltýnovi a prosím pana poslance Pavla Hofírka, aby přednesl svoji zpravodajskou zprávu.

Společný zpravodaj výborů SN P. Hofírek: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, připojuji se ke stanovisku zpravodaje Sněmovny lidu pana poslance Foltýna a doporučuji poslancům Sněmovny národů, aby hlasovali pro předložený návrh zákona (tisk 114) a schválili jej se změnami a doplňky tak, jak jsou uvedeny v tisku 126.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Hofírkovi, společnému zpravodaji Sněmovny národů.

Je to sice poněkud neobvyklé, ale nebyl jsem včas upozorněn na to, že tato předloha nebyla předložena poslancům ve lhůtě, kterou vyžaduje jednací řád a jeho § 19, kde se praví, že: " Projednávání jakéhokoli bodu pořadu nemůže být zahájeno, jestliže všem poslancům nebyly nejméně 48 hodin před zahájením rozpravy předány všechny parlamentní tisky, které mají sloužit jako podklad pro jednání. Sněmovna se může bez rozpravy usnést, že bod pořadu jednání projedná, i když tato lhůta nebyla dodržena."

Nyní poprosím - ačkoli jsme již zahájili, ale abychom učinili zadost proceduře - poslance, aby se vyjádřili, zda tedy budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Musíme se k tomu samozřejmě vyjádřit hlasováním.

Prosím nyní všechny poslance, kteří jsou pro to, abychom pokračovali v jednání o tomto bodu, ať zvednou ruku a stisknou tlačítko.

Hlasování: 14.20

(SN 76, SL 75)

Kdo je proti?

(SN 2, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 3, SL 5)

Z 87 poslanců ve Sněmovně národů sedmdesát šest pro, dva proti, tři se zdrželi, šest nehlasovalo, z 83 poslanců Sněmovny lidu sedmdesát pět pro, nikdo proti, pět se zdrželo, tři nehlasovali. Můžeme pokračovat v projednávání návrhu zákona puncovního.

Nedostal jsem zatím žádné písemné přihlášky do rozpravy. Vidím jednu ruku. Prosím, paní poslankyně.

Poslankyně SL H. Entlerová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, podporuji návrh tak, jak je předložen a předkládám pouze jedinou změnu - v § 51 nahradit druhou větu větou: "Ostatní úkony Puncovního úřadu se provádějí za úhradu, jejíž druh a výši stanoví právní předpisy republik." Důvodem navrhované změny je otevření možnosti pro republiky, aby si stanovily různé formy úhrad za úkony Puncovního úřadu.

Především půjde o ceny, ale může se vyskytnout i potřeba jiné formy úhrady. Nebylo by proto vhodné předem omezovat manévrovací prostor republik. Tato věta byla součástí pozměňovacího návrhu uplatněného ve výborech pro životní prostředí, který se dotýkal celého ustanovení § 51, tj. i věty o správních poplatcích. To bylo důvodem pro nepřijetí celého pozměňovacího návrhu v gesčních výborech. Mám za to, že mým návrhem se dá za pravdu oprávněnému požadavku gesčních výborů, a zároveň bude zachováno racionální jádro návrhu výborů pro životní prostředí.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji paní poslankyni. Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Sviták.

Poslanec SL I. Sviták: Mám jen krátkou technickou poznámku. V dějinách vývoje zlata a stříbra a drahých kovů nastává ta paradoxní situace, že největší zločinci, kteří zneužívají právě drahých kovů, nejsou ti amatéři, podnikatelé nebo jednotlivci, kteří znehodnocují minci, ale jsou to vlády. Jedna z nejlepších českých mincí, kterou byly pražské groše, které od 13. století velice pomohly zvýšit prestiž Českého království, byla znehodnocena během pouhých 200 let asi na jednu třetinu obsahu stříbra. Zatímco jedna kopa grošů obsahovala asi 25 gramů stříbra, pak měly tři kopy grošů stejný obsah.

Zdá se mi poněkud paradoxní, že my sice zabezpečujeme pečlivě, aby nikdo jiný nemohl znehodnocovat mince a drahé kovy, ale je to právě vláda, která prostřednictvím inflace znehodnocuje měnu, a to zůstává bez našeho dozoru.

Plně podporuji hledisko navrhovatele, ale přesto se mi zdá, že naše vláda docílila během pouhých tří let toho, čeho docílili čeští králové během 300 let znehodnocováním měny pražského groše. V tomto směru bych vám rád gratuloval k tomuto zákonu. Ten jistě zajistí náš další ekonomický rozvoj.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To bylo vystoupení pana poslance Svitáka. Ptám se, kdo ještě hodlá vystoupit v rozpravě. (Nikdo se nehlásí.) Protože už žádné přihlášky nejsou, rozpravu tímto končím. Podle jednacího řádu má nyní právo pan ministr Kubečka jako zástupce navrhovatele na závěrečné slovo. Pan ministr závěrečné slovo nepožaduje. Doplnění, které přednesla paní poslankyně Entlerová je pro zástupce navrhovatele přijatelné. Prosím oba zpravodaje, pokud mají potřebu pronést závěrečná slova, aby tak učinili.

Společný zpravodaj výborů SL I. Foltýn: Jen velmi krátce. S pozměňovacím návrhem paní poslankyně Entlerové souhlasím. Původní pozměňovací návrh nebyl přijat pouze z toho důvodu, že z toho současně vypadly správní poplatky, což nebylo možné. Doporučuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já se tím pádem domnívám, že o tomto návrhu ani nemusíme nechávat hlasovat, protože jak zpravodajové, tak zástupce navrhovatele ho akceptují, tudíž není třeba o něm hlasovat.

Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku. Při hlasování o tomto návrhu neplatí zákaz majorizace, budeme tedy hlasovat společně, postačuje většina přítomných pro vyslovení souhlasu s návrhem zákona. Prosím nyní všechny poslance, aby se usadili na svá místa, abychom mohli provést hlasování.

Budeme hlasovat o návrhu zákona o státní službě pro drahé kovy, tzv. puncovním zákonu, podle návrhu usnesení, které je obsaženo v tisku 126, včetně drobného pozměňovacího návrhu, který přednesla paní poslankyně Entlerová. S faktickou poznámkou se ještě hlásí pan poslanec Kučera.

Poslanec SN P. Kučera: Pane předsedající, myslím, že projednání tohoto návrhu zákona neprodlouží jedno hlasování navíc. Měl byste dát hlasovat odděleně o pozměňovacím návrhu, protože to nebylo předloženo ve výborech, nebylo to předloženo ve společné zprávě. To, že se s tím předkladatel ztotožňuje, zvyšuje naději na přijetí a stejně tak to, že návrh podporují i zpravodajové. Proceduře hlasování však musíte učinit zadost. Toto by bylo příliš pragmatické.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dobře, pane poslanče. Zřejmě máte zásadně pravdu, ale již několikrát jsme v parlamentě tuto praxi používali, takže jsem se domníval, že i v tomto případě by bylo možné ji použít.

Pan poslanec Kučera trvá na hlasování, budeme tedy hlasovat nejprve o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Entlerové. Prosím poslance Foltýna, aby jej ještě jednou přednesl.

Společný zpravodaj výborů SL I. Foltýn: Pozměňovací návrh paní kolegyně Entlerové zní

- § 51, věta druhá, je navrhováno toto nové znění: "Za úkony Puncovního úřadu, stanovené zvláštním předpisem, se vybírají zvláštní poplatky. Ostatní úkony Puncovního úřadu se provádějí za úhradu, jejíž druh a výši stanoví právní předpisy republik. Povinnost platit úhradu za puncovní kontrolu se nevztahuje na soudy."

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Je zřejmé, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat společně.

Kdo souhlasí s návrhem, jak jej přednesl zpravodaj Sněmovny lidu poslanec Foltýn, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 14.29

(SN 97, SL 90)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 2, SL 7)

Konstatuji, že ze sto čtyř poslanců Sněmovny národů bylo devadesát sedm pro, nikdo proti, dva se zdrželi, pět ignorovalo. Ze sto jedna poslanců Sněmovny lidu bylo devadesát pro, jeden proti, sedm se zdrželo a tři poslanci ignorovali. Návrh byl přijat.

Budeme nyní hlasovat o tisku 126, to znamená o vládním návrhu zákona o Státní službě pro drahé kovy, ve znění návrhu na usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 14.31

(SN 104, SL 102)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 1, SL 2)

Konstatuji, že ze sto šesti poslanců Sněmovny národů bylo sto čtyři pro, nikdo proti, jeden se zdržel, jeden ignoroval. Ze sto pěti poslanců Sněmovny lidu bylo sto dva pro, nikdo proti, dva se zdrželi, jeden ignoroval. Mohu konstatovat, že návrh byl oběma sněmovnami přijat.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 85, SL č. 113, SN č. 109)

Děkuji ministru Kubečkovi jako zástupci navrhovatele i oběma zpravodajům za jejich práci. Děkuji vám.

Domnívám se, že nyní můžeme přistoupit k dokončení projednávání návrhu zákona o zrušení Federální bezpečnostní informační služby a vyrovnání majetkových a jiných nároků a k návrhu na usnesení uvedenému v tisku 130.

Bod programu 7 (pokračování): Návrh zákona o zrušení Federální bezpečnostní informační služby a vyrovnání majetkových a jiných poměrů (tisk 106) a návrh výborů branných a bezpečnostních SL a SN (tisk 130)

Při přebírání řízení této schůze jsem zjistil, že k návrhu zákona o zrušení FBIS byl ještě přihlášen poslanec Stome, který zde nebyl, a tudíž mu nemohlo být uděleno slovo. Cítím povinnost se ho zeptat, zda trvá na tom, aby mu slovo bylo uděleno. (Poslanec SN K. Stome: Trvám.) Pan poslanec Stome by rád ještě vystoupil.

Jsem si vědom toho, že to znamená otevření rozpravy, ale myslím si, že v tomto případě bychom k tomu mohli přistoupit. Můžeme samozřejmě o tom hlasovat, pokud je námitka, ale neviděl jsem ovšem nikoho, kdo by se přihlásil, aby vznesl svůj návrh. Protože tomu tak není, uděluji slovo poslanci Stomemu. Ještě se hlásí s technickou poznámkou pan poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: V žádném případě to nechci komplikovat. Jde mi spíš o to, aby podobný precedens nevznikl někdy v budoucnu. Rozprava byla ukončena, čili není povinnost. Pokud je nutné, aby rozprava pokračovala, musí někdo vznést procedurální návrh - třeba vy - aby rozprava byla znovu otevřena. O tomto návrhu dáme hlasovat. Potom rozpravu ukončíme znovu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Jistě, souhlasím s vámi, ale neviděl jsem nikoho, kdo by tento procedurální návrh vznesl.

Poslanec SL R. Valenčík: Potom ale nemůžeme rozpravu otevřít.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Poslanec Stome, který nemohl vystoupit, požádal o to, aby vystoupit mohl. A já jsem mu tuto možnost dal. Prosím poslance Stomeho, aby se ujal slova.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, vážení hosté, vyslechli jsme zde řadu názorů, a to věcných, pokud jde o tisk 106 a 130 ke zrušení Federální bezpečnostní a informační služby a vyrovnání majetkových a jiných poměrů. Některé názory, které zde zazněly, byly značně kontroverzní. Domnívám se, že ony názory, které se týkaly § 7, to znamená onoho dělení informací mezi republiky po případném zániku státu, k tomu, aby byly umožněny funkce bezpečnostních a informačních služeb samostatných republik nebo existujících republik České a Slovenské, je zapotřebí se nad touto problematikou zamyslet.

Nedomnívám se, že bychom prospěli tomuto státu, ani jeho částem, kdybychom příliš ostře vyhrotili znění § 7, nerespektujíce ani ony názory, které - byť i nebyly pozměňující - z politického hlediska vyjadřovaly odlišný názor, než je v předloze.

Vzdor tomu, že někteří se domnívají, že § 7, jeho třetím odstavcem, je podchycen zájem obou republik na správách o jejich bezpečnosti, vystoupili někteří, kteří se tak nedomnívají, a měli některé výhrady.

Navrhoval bych proto, abychom § 7 nahradili dikcí, a to ve všech jeho odstavcích, že rozdělení informací v evidenci FBIS se uskuteční na základě smlouvy uzavřené mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky. Domnívám se, že tím by byl sledován jak zájem předkladatelů dosavadního textu, tak zájem oponentů, že zájmy na informacích obou republik je třeba šetřit jinak než původní předloha.

To je všechno. Považuji tuto změnu za snad průchodnou, která by lépe vyjadřovala politickou vůli přednesenou všemi řečníky. Děkuji vám.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Stomemu. Protože tímto opravdu byla otevřena rozprava, žádám poslance, kteří ještě mají zájem vystoupit, aby se přihlásili.

Poslanec SL K. Melocík: V tom prípade, ak bude prijatý pozmeňovací návrh pána poslanca Stomeho, sťahujem svoj pozmeňovací návrh k § 7.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji, ještě se hlásí poslanec Krejsa.

Poslanec SN J. Krejsa: Paní poslankyně Petrová měla k mému návrhu výhrady, neboť by postihl nejen příslušníky, ale i pracovníky FBIS, kteří za rozpad federace nenesou zodpovědnost. Dovolím si tvrdit, že kdyby si tito pracovníci řádně plnili své pracovní povinnosti, nemusel dnes generální prokurátor pracně shánět důkazy pro náš podnět k trestnímu stíhání Václava Klause za rozvracení tohoto státu. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Prosím poslance Švece.

Poslanec SL P. Švec: Vzhľadom na to, že pán poslanec Stome predložil, myslím, kompromisný návrh, ktorý by bol prijateľný, svoj návrh sťahujem. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Poslanec Švec stáhl svůj návrh stejně jako pan poslanec Melocík - ovšem v případě, jestli bude přijat návrh pana poslance Stomeho. Tak jsem tomu rozuměl u obou případů. Pan poslanec Stome pozměňovací návrh předložil písemně, předávám ho poslanci Hruškovi jako zpravodaji Sněmovny národů. Ptám se, jestli chce někdo ještě vystoupit v rozpravě. Hlásí se pan poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, využil bych příležitosti otevření rozpravy, abych odpověděl kolegovi Krejsovi. Pane poslanče, myslím, že není šťastné problém odškodnění pracovníků, kteří budou odcházet z Federální bezpečnostní informační služby, posouvat do roviny politické.

V tomto parlamentu se hlasovalo již o vašem návrhu, aby poslanci nastoupili v plavkách. V tomto parlamentě už se také hlasovalo o tom, aby poslanci jezdili na služební cesty ve svátečním obleku. Pak se mělo hlasovat dokonce o prádle, které bude pod tímto oblekem. A vy dnes svým pozměňovacím návrhem, pane poslanče, požadujete, aby tento parlament hlasoval o porušení zákoníku práce.

Oprostěme se od politických pohledů na tento problém. Ty nejsou podstatné. Podstatné je, že paní poslankyně Petrová zde předložila návrh vycházející ze zákoníku práce. Jestliže vy přesvědčíte tento parlament, aby svým hlasováním porušoval jiný zákon, je to činění velice nezodpovědné.

Jsem váš přítel, jsem váš kolega, já vás prosím, abyste svůj pozměňovací návrh stáhl a nepřiváděl tento parlament do trapné situace, že bude hlasovat o zákonu, který je v kontradikci proti jinému zákonu. Děkuji vám za pochopení.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Dostálovi. Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Šimko.

Poslanec SN I. Šimko: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia! Zdá sa mi, že návrh, ktorý predložil pán poslanec Stome, je návrh, ktorý je vlastne v rozpore s ústavnosťou, je skrátka neústavný, pretože nie je možné, aby sa majetok FBIS delil iným spôsobom, než zákonom. Je, samozrejme, možné v dobe, keď tu budú dva samostatné štáty, aby sa to dialo aj medzinárodnou zmluvou, ale tie dva štáty zatiaľ neexistujú a z toho dôvodu nemôžeme my teraz v zákone už predpokladať, že vzniknú, v obyčajnom zákone. Mohli by sme to ústavným zákonom umožniť, aby vznikol a takýto spôsob vyporiadania, teda, že sa národné vlády alebo národné orgány dohodnú na nejakom vyporiadaní majetku. Z toho dôvodu sa mi zdá, že návrh, ktorý predložil pán Melocík, je opodstatnený. Ja sa k nemu pripájam a v prípade, že pán Melocík od neho ustúpi, žiadam, aby sa o ňom hlasovalo.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To znamená, že jste si osvojil návrh pana poslance Melocíka.

Poslanec SN I. Šimko: Áno.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Ještě se hlásí poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, já chápu smysl pozměňovacího návrhu kolegy Stomeho jako snahu ulámat určité hroty, protože se nepodařilo při jednání mezi HZDS a ODS dosáhnout shody, aby tento zákon byl přijat v jedné nebo v druhé verzi tak, jak si to jedna nebo druhá strana představuje. Ale dávat do zákona, dokonce do zákona, kterým se řeší takováto důležitá záležitost, větu, ve které nejvyšší zákonodárný sbor toto zplnomocnění dává na nějakou dohodu, já to považuji za něco, co nemá v zákonodárství obdoby.

Pokud to je myšleno vážně, tak dávám pozměňovací návrh, aby to nebylo dohodou mezi republikami, ale aby to bylo dohodou mezi Vladimírem Mečiarem a Václavem Klausem v jedné variantě a v druhé variantě mezi předsedou klubu ODS a předsedou klubu HZDS. Je to zrovna tak paradoxní jako ten původní návrh. Děkuji vám.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. To byl poslanec Kostya. S technickou poznámkou poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já se domnívám, že to, co zde říkal poslanec Šimko, není tak zcela pravda. Republiky, pokud vím, existují od ústavního zákona o československé federaci v roce 1968 a federace může delegovat část svých pravomocí zákonem na tyto republiky.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP