Úterý 3. listopadu 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán podpredseda, prepáčte, možno som si nevšimol. Súhlasíte s tým, aby bol schválený v znení návrhu uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov?

Místopředseda vlády ČSFR A. Baudyš: Omlouvám se, souhlasím s předkládanými změnami.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Návrh bol prikázaný výborom ústavno-právnym, sociálnym, finančným a rozpočtovým obidvoch snemovní. Po prerokovaní vo výboroch pripravili písomný podklad výbory sociálne, teda písomný podklad v podobe návrhu uznesenia obidvoch snemovní, a poverili poslankyňu Marcelu Rybkovú za Snemovňu ľudu a poslankyňu Kláru Sárközy za Snemovňu národov prednesením spravodajských správ.

Prosím obidve panie poslankyne, keby sa láskavo dostavili na miesta spravodajkýň a predniesli nám svoje odporúčania, respektíve odporúčania výborov. Pani poslankyňa Rybková má slovo.

Společná zpravodajka výborů SL M. Rybková: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vyslechněte si, prosím, zpravodajskou zprávu k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem (tisk 62).

Nejdříve bych vás seznámila se stanovisky výborů tak, jak byla ve výborech tato novela zákona projednávána.

Tato novela byla projednávána ve výborech ústavně-právnícha ve výborech finančních a rozpočtových a potom také ve výborech sociálních, které se staly výbory garančními.

Ústavně-právní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů na své společné schůzi dne 10. 9. doporučily odložit projednání návrhu novely zákona do doby, než budou výborům doručena rozhodnutí ministerstva kultury České a Slovenské republiky. Tato rozhodnutí doručena byla a na své další schůzi tento výbor, tedy výbor ústavně-právní, rozhodl vyslovit souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem.

Dále byla tato novela projednávána ve výborech finančních a rozpočtových Sněmovny lidu a Sněmovny národů, a to dne15. 9. 1992. Tyto výbory schválily předloženou zprávu a měly následující připomínky. Tyto připomínky byly zapracovány potom do usnesení a do stanoviska výboru sociálního. Já bych tady tyto připomínky odcitovala.

Jedná se za prvé o připomínku v názvu zákona č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem - doplnit čárku a slova "ve znění zákona č. 16/1990 Sb.".

Druhá úprava se týkala § 1 druhého řádku, kde za slova "náboženským společnostem" se vložilo slovo "stanoveno" a odkaz 2, a potom pod čarou odkaz 2 se uvedl dodatek vládního nařízení č. 578/1990 Sb.

Třetí úprava se týkala článku III., kde se doplnilo: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení".

Tyto tř úpravy navrhl výbor finanční a rozpočtový. Tyto úpravy akceptovaly výbory sociální Sněmovny lidu a Sněmovny národů, zapracovaly je do svého usnesení a doporučily Sněmovně lidu i Sněmovně národů, aby předložený návrh zákona schválily.

Závěrem mi dovolte říci, že úpravy, které byly v novele zákona provedeny, jsou úpravy, které mají pouze legislativně technický charakter. Jedná se pouze o zpřesnění vládního návrhu. Tyto změny byly schváleny sociálním výborem, to znamená výbor sociální doporučil sněmovnám tuto novelu schválit, stejně tak i federální vláda vyslovila souhlas se změnami provedenými výbory, a proto i já jako zpravodajka výboru sociálního Sněmovny lidu vládní návrh zákonné úpravy obsažené v tisku 62, s doplněním v tisku 103, doporučuji sněmovnám schválit. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem i ja pani poslankyni Rybkovej, ktorá nám predniesla spravodajskú správu za výbory Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia. Teraz prosím pani poslankyňu Sárközy, aby tak urobila za výbory Snemovne národov.

Společná zpravodajka výborů SN K. Sárközy: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Prikláňam sa ku stanovisku spravodajkyne Snemovne ľudu a rovnako tak, ako spravodajkyňa Snemovne národov, odporúčam tento návrh s pozmeňovacími návrhmi prijať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Môžeme otvoriť rozpravu o tomto vládnemu návrhu zákona. Písomne sa nikto neprihlásil. Chce niekto vystúpiť v rozprave? Nikto nehodlá vystúpiť v rozprave, túto možnosť nikto nevyužil. Etapu rozpravy teda vyhlasujem za ukončenú a môžeme pristúpiť k hlasovaniu. K tomu, samozrejme, potrebujeme potrebný počet poslancov. Takže vyzývam poslancov Federálneho zhromaždenia, aby sa dostavili k hlasovaniu o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 218/1949 Zb.

Při schvaľovaní tohto zákona platí zákaz majorizácie. Prosil by som všetkých poslancov, predovšetkým v Snemovni národov, ktorí sú v priľahlých priestoroch, aby sa bezodkladne dostavili k hlasovaniu.

Společná zpravodajka výborů SL M. Rybková: Pan předsedající tady uvedl, že při schvalování tohoto zákona platí zákaz majorizace. Chtěla bych upozornit jenom na to, že výbor ústavně-právní při prvním projednávání vyslovil domněnku, respektive má za to, že by zákaz majorizace měl být uplatněn. Při druhém projednávání však do usnesení tuto připomínku vůbec nedal. Stejně tak výbor sociální, který byl garančním výborem, tuto připomínku neakceptoval. To znamená - v tomto případě navrhuji, aby sněmovny hlasovaly o tom, zda-li tuto novelu budeme přijímat se zákazem majorizace, nebo bez zákazu majorizace.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O tom, myslím si, že nemôžu hlasovať snemovne, to je záležitosť, ktorá je vyslovene odborná, to nie je otázka nášho rozhodnutia. Legislatívno-právny odbor Federálneho zhromaždenia úplne jednoznačne hovorí o tom, že prijímanie tejto novely je treba odhlasovať metódou zákazu majorizácie. Vyplýva to z ústavy. Myslím, že takto sa postupovalo, takže o tom, bohužiaľ, nemôžem nechať hlasovať. Nepočul som vecné námietky, na ktoré by mohol niekto z odborníkov v oblasti práva reagovať.

Pristúpime k hlasovaniu. Upozorňujem znova, že pri schvaľovaní tohoto zákona platí zákaz majorizácie. Budeme hlasovať v obidvoch snemovniach naraz. Konštatujem, že obe snemovne sú uznášaniaschopné, pretože v Snemovni národov je deväťdesiatpäť poslancov, z toho štyridsaťosem, zvolených v Českej a štyridsaťdeväť, zvolených v Slovenskej republike a v Snemovni ľudu je prítomných osemdesiatosem poslancov. Sme teda uznášaniaschopní.

Pýtam sa teda: kto súhlasí s návrhom zákona, tak ako je uvedený v tlači 62, v znení uznesenia číslo 103 a podľa odporúčania spravodajkýň oboch snemovní, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.14

(SN-ČR 37, SN-SR 44, SL 85) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Jeden zo Snemovne ľudu.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 11, SN-SR 2, SL 4)

Ďakujem. Jedenásti, dvaja a štyria sa zdržali hlasovania, jeden poslanec, zvolený v Slovenskej republike za Snemovňu národov, nehlasoval.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 76, SL č. 104)

Konštatujem, že tento návrh neprijala Snemovňa národov, pretože nezískal potrebný počet hlasov poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike. Platí teda pre túto situáciu § 31 zákona o Rokovacom poriadku, pretože snemovne neprijali zhodné uznesenie. V tomto prípade môže byť vec opätovne prerokovaná, po prípadnom opätovnom prerokovaní vo výboroch a poslaneckých kluboch, môže byť otvorené dohodovacie konanie a môže byť zvolený iný postup. Já by som v tomto prípade, ak dovolíte, ako predsedajúci odporučil, aby celú vec, celú problematiku, celý tento návrh opätovne prerokovala Snemovňa národov. Má niekto nejakú námietku voči takémuto postupu? Nie je žiadna námietka. Budeme o tomto návrhu hlasovať.

Budeme hlasovať v Snemovni národov. Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s tým, aby tento vládny návrh bol opätovne prerokovaný na samostatnej schôdzi Snemovne národov s cieľom dosiahnuť zhodného uznesenia so Snemovňou ľudu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.17

(SN 86) Osmdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 1) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 9) Deväť. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval.

Tento návrh bol prijatý.

Ihneď po prerušení schôdze odporúčam predsedovi Snemovne národov, respektíve pánovi podpredsedovi Peřichovi, aby zvolal samostatnú schôdzu Snemovne národov a prerokoval tento vládny návrh vo svojej snemovni.

Dostávam tu práve informáciu, že pán minister Klak je na ceste do Federálneho zhromaždenia. Ďalšie dva body sa týkajú ministra Klaka ako predkladateľa alebo navrhovateľa za vládu. Takže mi dovoľte, aby som prerušil zasadanie do trinástej hodiny na poludňajšiu prestávku. Počas tohto prerušenia teraz hneď prerokuje Snemovňa národov pod vedením podpredsedu Peřicha predchádzajúci bod.

Čiže prerušujem spoločnú schôdzu do trinástej hodiny. Poslanci Snemovne ľudu sa môžu odobrať na obed, poslanci Snemovne národov zostanú na prerokovaní vládneho návrhu zákona. Prosím tiež pani spravodajkyňu za Snemovňu národov, aby zostala na svojom mieste. Pani poslankyňa Rybková môže s poďakovaním odísť.

Odovzdávam vedenie samostatnej schôdze Snemovne národov kolegovi Peřichovi.

Schůze přerušena: 12.10 hodin.

Schůze pokračuje: 13.15 hodin.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, vážení poslanci! Po poludňajšej prestávke pokračujeme v rokovaní 5. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov. Dovoľte mi na úvod, aby som vás informoval o tom, že po dobu tejto prestávky sa konala samostatná schôdza Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, ktorá opätovne prerokovala vládny návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 218/1949 Zb., o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom. Po prerokovaní hlasovala o tejto novele návrhu zákona a nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov túto novelu prijala. V českej časti Snemovne národov hlasovalo za návrh 40 poslancov, v slovenskej časti Snemovne národov hlasovalo za návrh 52 poslancov, čo je nadpolovičná väčšina všetkých zvolených poslancov.

Na základe uvedeného môžem konštatovať, že poslanci obidvoch snemovní schválili zákon a po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní Federálneho zhromaždenia ČSFR schválili zákon, ktorým sa mení zákon č. 218/1949 Zb., o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom, pretože Snemovňa národov tiež schválila túto novelu v znení, ako ju schválila Snemovňa ľudu na spoločnej schôdzi.

Ďalším bodom nášho programu je vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR na vyslovenie súhlasu Zmluva medzi ČSFR a Kórejskou republikou o zamedzení dvojakého zdanenia a zabránenia daňovému úniku v odbore daní z príjmu, podpísaná v Soulu dňa 27. apríla 1992, ako to máte uvedené v tlači 107.

Bod programu 2: Vládní návrh, kterým se předkládá FS ČSFR k vyslovení souhlasu Smlouva mezi ČSFR a Korejskou republikou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsaná v Soulu dne 27. dubna 1992 (tisk 107)

Návrh odôvodní za vládu ČSFR minister financií ČSFR, pán Jan Klak. Prosím, aby sa ujal slova. Slovo má minister Klak.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Vážený pane předsedající, vážení poslanci, dámy a pánové.

Smlouva o zamezení dvojího zdanění s Korejskou republikou podporuje rozvoj vzájemných hospodářských, obchodních i kulturních vztahů. Je další v řadě smluv o zamezení dvojího zdanění, kterých má v současné době ČSFR v platnosti dvacet pět.

Cílem je oboustranně omezit zahraniční daňové zatížení podniků i občanů a vyloučit dvojí zdanění, které působí nepříznivě na rozvoj vzájemných vztahů. Smlouvaje založena na obecných principech doporučených odbornými útvary OECD a OSN pro sjednávání těchto smluv. Sleduje objektivní rozdělení práv na zdanění příjmů mezi stát, jeho zdroje a stát, v němž má příjemce sídlo nebo bydliště. Lze očekávat, že smlouva podpoří vzrůstající trend vzájemného obchodního obratu. Její uzavření je třeba chápat jako významný politický akt a signál pro další zahraniční investory. Smlouva totiž dává těmto investorům větší právní jistotu při navazování obchodních a hospodářských styků. Smlouva upravuje rovněž základní formy spolupráce mezi příslušnými daňovými orgány obou stran, umožňuje řešení sporů vzniklých v této oblasti a výměnu informací mezi daňovými orgány včetně koordinace jejich činnosti, směřující k omezení daňových úniků.

Předkládaná smlouva nemá přímý dopad na státní rozpočet. Smlouva rozšiřuje vnitřní základnu československo-korejských vztahů. Navrhuji proto, aby Federální shromáždění vyslovilo souhlas s touto smlouvou.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi ministrovi. Vládny návrh prerokovali výbory finančné a rozpočtové a zahraničné výbory obidvoch snemovní. Prípravou stanoviska boli poverené výbory zahraničné. Ako spravodajcovia boli schválení poslanci Jiří Švejda za Snemovňu ľudu a Josef Krejsa za výbory Snemovne národov. Prosím oboch poslancov, aby zaujali svoje miesta spravodajcov za predsedníckym stolom a aby predniesli spravodajské správy. Ako prvý vystúpi poslanec Švejda.

Společný zpravodaj výborů SL J. Švejda: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Jako zpravodaj zahraničního výboru Sněmovny lidu vás informuji o vládním návrhu, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Korejskou republikou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daně z příjmu, podepsaná v Soulu 27. 4. 1992. Jedná se o tisk 107, který byl poslancům předán 28. září.

Předložený materiál se skládá ze dvou částí. V první důvodové části - v důvodové zprávě, se zcela jednoznačně komentuje potřebnost této nově uzavřené smlouvy, která zabrání nežádoucímu dvojímu zdanění a účinně tak prospěje rozvoji obchodních styků a vztahů mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Korejskou republikou. Smlouva sleduje objektivní rozdělení práva na zdanění příjmů mezi stát, jeho zdroje, a stát, jež má příjemce v sídle jeho bydliště.

Část druhá - samotná smlouva ve dvaceti devíti článcích precizně specifikuje veškeré atributy přicházející v úvahu v oblasti tvorby a rozdělení příjmů a jejich zdaňování.

S tiskem 107 jste seznámeni, proto jej zde nebudu citovat.

K předloženému vládnímu návrhu máme k dispozici následující stanoviska:

- společnou zprávu zahraničního a rozpočtového výboru České národní rady ze dne 12. 10., které vládní návrh doporučují bez připomínek,

- usnesení č. 89 ústavně-právního výboru České národní rady, který se usnesl, že z časových důvodů nebude tento návrh projednávat,

- usnesení národohospodářského a rozpočtového výboru Národní rady Slovenské republiky z 20. října, v němž výbor bere na vědomí předložený vládní návrh a souhlasí s ním,

- usnesení č. 25 finančních a rozpočtových výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů FS, ve kterém schvalují předložený návrh opět bez připomínek,

- usnesení zahraničních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění č. 40, které předložený vládní návrh opět doporučují bez připomínek.

Domnívám se, že předložený návrh vystihuje potřeby naší ekonomiky a potřeby rozvoje podnikatelských iniciativ. Jako zpravodaj zahraničního výboru Sněmovny lidu se ztotožňuji s vládním návrhem schvalovacího usnesení v předloženém znění, tj.

"Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky souhlasí se Smlouvou mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Korejskou republikou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daně z příjmu, podepsanou v Soulu 27. 4. 1992." Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Švejdovi. Teraz vystúpi spravodajca výborov Snemovne národov, poslanec Josef Krejsa.

Společný zpravodaj výborů SN J. Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, jako zpravodaj Sněmovny národů zahraničního výboru se připojuji k názoru kolegy Švejdy a navrhuji podpořit vládní návrh schvalovacího usnesení a vyslovit tak souhlas se Smlouvou mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Korejskou republikou tak, jak ho vyslovil i náš zahraniční výbor.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Otváram rozpravu o tomto vládnom návrhu. Kto sa hlási do rozpravy? Nikto.

Môžeme hlasovať o schvaľovacom uznesení. Na to potrebujeme byť schopní sa uznášať, a to zatiaľ nie sme. Prosím poslancov, aby sa dostavili k hlasovaniu a zotrvali v snemovniach, pretože i ďalšie body nášho dnešného programu majú podobný charakter. Prosím poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike, aby sa dostavili k hlasovaniu. Chýba päť poslancov Snemovne národov, zvolených na Slovensku, aby bola Snemovňa národov uznášaniaschopná.

Sme uznášaniaschopní. Hlasujeme o návrhu schvaľovacieho uznesenia, ktorý je uvedený v tlači č. 107. Budeme hlasovať spoločne v Snemovni ľudu i v Snemovni národov. Na prijatie uznesenia stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia v tlači 107, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 13.31

(SN 87, SL 97)

Kto je proti?

(SN 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 3, SL 0)

Konštatujem, že v Snemovni národov bolo osemdesiatsedem za, nikto proti, traja sa zdržali, jeden ignoroval. V Snemovni ľudu bolo deväťdesiatsedem za, nikto proti, nikto sa nezdržal, jeden ignoroval. Poslanci Snemovne ľudu a Snemovne národov návrh schválili.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí so Zmluvou medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Kórejskou republikou o zamedzení dvojakého zdanenia a zabránenia daňovému úniku v odbore daní z príjmu, podpísanú v Soulu dňa 27. apríla 1992.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 77, SL č. 105, SN č. 101)

Prerokujeme ďalší vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu na vyslovenie súhlasu Protokol k zmluve medzi vládou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vládou Dánskeho kráľovstva o zamedzení dvojakého zdanenia v odbore daní z príjmu a majetku, podpísaná v Prahe dňa 11. septembra 1992, ako je to uvedené v tlači 118.

Bod programu 3: Vládní návrh, kterým se předkládá FS ČSFR k vyslovení souhlasu Protokol ke Smlouvě mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Dánského království o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaný v Praze dne 11. září 1992 (tisk 118)

Najskôr nám tento návrh odôvodní za vládu ČSFR pán minister Jan Klak. Ďakujem obom spravodajcom za prácu na predchádzajúcom návrhu. Slovo má minister Klak.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP