Pátek 2. října 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji za otázky, které předložil pan poslanec Mikloško. Dříve, než dám příležitost k odpovědi panu premiérovi, s technickou poznámkou se přihlásila poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Bola by som veľmi nerada, keby ste to brali ako osobný útok. To nechcem urobiť, pán poslanec Mikloško. Ale pretože som v tomto parlamente sedela a počula to, čo sa robilo, mám pocit, že tieto vaše otázky sú z vášho programového vyhlásenia vlády a z úloh, ktoré sa vás dotýkali.

Som veľmi prekvapená, že ste dnes položili takúto spleť otázok, na ktoré častokrát v minulosti sme ani my nedostali odpoveď, ak sme dali ústnu otázku a okamžite žiadali odpoveď - nie písomnú. Nemajte mi to za zlé, ale musela som takto reagovať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Nyní prosím pana premiéra Stráského, jestli může odpovědět z místa.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Samozřejmě vítám návrh poslance Mikloška, že mohu odpovědět písemně, protože nebylo v mé intelektuální moci si zapamatovat otázky, které byly položeny, natož odpovědět.

Přesto bych chtěl říci několik obecných věcí hned. Když se nová vláda ujala svého působení, zjistila, že po předchozí federální vládě zůstal takový počet komisí, že bylo naprosto nejasné, jestli tato vláda vládla komisemi nebo přímo svými ministry. Nechali jsme udělat soupis těchto komisí.

Upozorňuji, že jich je ještě mnohem více než zde v dlouhé otázce pan poslanec Mikloško předložil. K těmto komisím se mají jednotliví ministři vyjádřit tuto středu, čili tato interpelace se velmi hodí. Výsledek vyjádření předložíme samozřejmě jako odpověď. Předpokládám, že nejčastější odpovědí na otázku jednotlivých komisí bude jejich zrušení.

Pokud jde o výstavy, chtěl bych říci, že toto je věc, na které si uvědomujeme, že je třeba zajistit kontinuitu. Tuto agendu jsme předali ministerstvu zahraničních věcí.

Pokud jde o vyznamenání, komise pro vyznamenání pracuje a 28. října budou povedena vyznamenání tak, jak zákon předpokládá. Tisk s tím bude seznámen v nejbližších dnech, protože návrh na vyznamenání T. G. Masaryka je vyřízen a mnou před půl hodinou podepsán.

Pokud jde o programy PHARE a programy investiční a neinvestiční pomoci, tato činnost byla přesunuta na federální ministerstvo hospodářství. K ostatním komisím se vyjádříme v souhrnné zprávě. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já děkuji velmi pěkně panu premiérovi. Myslím, že pro tuto chvíli by to mohla být odpověď dostatečně vyčerpávající s tím, že příslib písemné odpovědi v dohledné době je. Pan poslanec Mikloško se chce ještě vyjádřit.

Poslanec SL J. Mikloško: Ďakujem za odpoveď. Samozrejme, nijako som neočakával vyčerpávajúcu odpoveď hneď teraz a budem vďačný, keď do mesiaca dostanem písomnú odpoveď.

Na druhej strane by som chcel povedať, že nikde na svete nová vláda neodstrihne všetky záväzky a rozbehnuté veci starej vlády a podľa zásady "po nás potopa" jednoducho začne celkom od znova na zelenej lúke. Nebolo by to rozumné. Mnohé ušľachtilé aktivity, ktoré boli rozbehnuté, sa za krátke volebné obdobie dvoch rokov nedali stihnúť. Nie je to žiadne zvaľovanie zodpovednosti na iných, ale je celkom normálne, že nová vláda opráši staré záväzky a zváži, ktoré sú dobré a ktoré nie a mnohé dotiahne do rozumného konca.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Mikloškovi. Mám tady jedno technické oznámení. Odjezd autobusu na letiště je zajištěn na 12.00 od budovy FS, přičemž odlet bude mezi 13.00 až 13.30 hodin. Doufám, že to je oznámení, které slyší i poslanci, kteří nejsou přítomni v tomto sále. Měli bychom se nyní vrátit k interpelaci a odpovědi pana ministra Andrejčáka, který se mezitím dostavil. Byla to interpelace pana Sochy, kterého ovšem nevidím. Není zde přítomen, tudíž se ani nemohu zeptat, jestli je spokojen s odpovědí a musíme vzít na vědomí, že tedy spokojen je, pokud se nevyjádří, že by spokojen nebyl.

Takže se můžeme vrátit k bodu, který jsme začali před chvílí. Táži se zbytku váženého Federálního shromáždění, zda má někdo z přítomných otázku na člena federální vlády nebo interpelaci, kterou by chtěl teď ústně přednést?

Prosím, pane poslanče, pojďte k řečnickému pultu. Protože jsem vás nestihl identifikovat, prosím, abyste řekl své jméno.

Poslanec SN M. Mihalik: Ide o túto záležitosť: Samozrejme, na úrovni federálnej vlády vždy dochádza k finančnému rozpočtu, ktorý súvisí s problematikou národnostných menšín a teda našich krajanov. Za tento rok isto nejaké čiastky už boli pre tieto účely použité, niektoré ešte nie.

Chcel by som sa opýtať pána premiéra, samozrejme je reálne možné, aby mi v tomto smere odpovedal len písomne, aká čiastka ešte v rámci tohto rozpočtu zostáva, špeciálne s akou čiastkou sa počíta ešte do konca roka na rozdelenie pre potreby predovšetkým Slovákov v Maďarsku, Slovákov na Ukrajine, v Poľsku a Rumunsku. Teda v týchto štyroch krajinách. Ešte pre poriadok zopakujem: Rumunsko, Ukrajina, Maďarsko a Poľsko. Prosím, aby mi poskytol o tom písomnú odpoveď. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Mihalikovi. Pan premiér samozřejmě zajistí odpověď písemně, jak bylo požadováno.

Má ještě někdo, prosím, potřebu se vyjádřit k tomuto bodu programu? Nevidím, ačkoli se rozhlížím velmi pečlivě, žádnou zdviženou ruku. Pan poslanec Šilhán se přece jen rozmyslel.

Poslanec SL V. Šilhán: Pane předsedající, jen pro záznam. Rád bych signalizoval, že se obrátím na pana premiéra osobní písemnou interpelací ve věci činnosti vlády nebo úřadu vlády a jeho oddělení ve vztahu k občanským iniciativám. Jde o to, že vláda organizuje program PHARE, do kterého se mohou zapojit i některé občanské iniciativy. Kontakt mezi těmito iniciativami a orgány vlády je, zdá se mi, velmi nedostatečný.

Rád bych tuto věc upřesnil písemně. Mluvím o tom proto, aby byl o tom záznam.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Beru to jako varování pro federální vládu, že písemná interpelace v tomto smyslu přijde.

Má ještě někdo něco? Nevidím nikoho. Přerušuji tedy čtvrtou společnou schůzi s tím, že se sejdeme ve čtvrtek na pokračování s programem, jak ho oznámil pan místopředseda Stank.

Děkuji vám a na shledanou.

Schůze přerušena: 11.13 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP