Pátek 2. října 1992

První věcí, ke které přistoupíme, je odpověď předsedy federální vlády pana doktora Stráského na interpelaci poslanců M. Grebeníčka ze Sněmovny národů a poslance Svobody. Prosím oba poslance, aby se vyjádřili, zda jsou spokojeni s odpovědí federální vlády pana doktora Stráského.

Bude hovořit pan poslanec Svoboda.

Poslanec SL J. Svoboda: Věcně je odpověď uspokojivá v tom, že vláda má v kompetenci provést návrh a změnu, která se mezitím uskutečnila, to znamená nahradit pana ředitele Uhla jiným vedoucím pracovníkem.

Zdůvodnění, které nám pan premiér Stráský zaslal, nás ani z hlediska věcného neuspokojilo, protože v odpovědi nejsou obsažena zdůvodnění, která jsme ve své interpelaci požadovali.

Interpelace jako celek mě, a myslím, že ani poslance Grebeníčka, odpověď na ně nás neuspokojila. (Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Mám tomu tedy rozumět tak, že formálně jste spokojeni, věcně nikoli a požadujete nějakou další činnost od federální vlády?)

V interpelaci samé byly položeny některé věcné otázky. To znamená otázka zdůvodnění, proč byl pan ředitel Uhl odvolán, zda k tomu vedly odborné nebo politické kroky. A totéž pokud jde o jmenování nového ředitele ČSTK. Tuto část zdůvodnění prostě v odpovědi postrádáme.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já se ale musím domnívat, když se dívám do vaší interpelace, že tam otázky takto formulovány explicitně nebyly. Takže jestli je možné požadovat odpověď na něco, co nebylo přímo řečeno, já nevím. Jestli byste se ještě k tomu vyjádřil.

Poslanec SL J. Svoboda: Není to za prvé, za druhé, ale otázka odbornosti tam obsažena je. A otázku, zda jde o odborné nedostatky pana ředitele Uhla, bychom chtěli od pana premiéra vysvětlit.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Poprosím pana místopředsedu vlády Čiče, jestli by se chtěl k tomu vyjádřit nebo jestli požádáme pana premiéra, aby doplnil.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Vážené kolegyne a kolegovia! Nemôžem na túto otázku odpovedať. Myslím, že pán premiér príde, aspoň pokiaľ som informovaný, alebo potom využije svoje právo a v lehote, ktorá je stanovená zákonom, dá odpoveď.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Faktickou poznámku má pan poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté. Já bych rád položil otázku, která se tady opakovaně po dva roky při každém bodu Interpelace, odpovědi a otázky opakuje. Zda má smysl toto dělat a projednávat, není-li tady přítomna vláda a ti, kteří jsou interpelováni nebo ti, kterým máme klást otázky.

Já prostě nevidím v tomto jiný důvod, než že vztah vlády a parlamentu je takový, jaký je. Svědčí o tom prostě lavice. Já toto považuji za věc, která proběhne asi takovým způsobem, jako proběhl tento první rozhovor. Vždycky se tady někdo vyjádří, nějakým způsobem se mu odpoví a na konci skončíme a rozejdeme se. Ale to není smyslem interpelací. Smyslem interpelací je, aby Federální shromáždění a jednotliví poslanci využili svého zákonodárného práva, respektive práva, které jim dává zákon, a aby tady vláda zodpovídala na dotazy, které dostává. Ale způsob, kdy se vede rozhovor s nepřítomnými, mi připadá poněkud podivný. Omlouvám se.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Jistě, budeme tlumočit panu premiérovi tento požadavek. Stejně tak jako požadavek pana poslance Svobody.

Mohli bychom tím pádem přistoupit k další interpelaci, která je na pana doktora Moravčíka, ministra zahraničních věcí. Je to tisk 77, odpověď na interpelaci, kterou podával poslanec Lubomír Voleník v parlamentním tisku 36. Já požádám pana poslance Voleníka, jestli by se mohl vyjádřit k tomu, zda je spokojen s odpovědí pana ministra Moravčíka.

Poslanec SL L. Voleník: Jsem spokojen.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 88, SN č. 82)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pan poslanec Voleník je spokojen, nežádá další kroky, tudíž můžeme přejít k interpelaci další. Je to tisk 78, t.j. odpověď na interpelaci podanou poslancem Stanislavem Gawlikem a Jánem Smolcem opět na ministra zahraničních věcí. Prosím jmenované poslance, aby se vyjádřili. Pan poslanec Gawlik.

Poslanec SL S. Gawlik: Pane předsedající, dámy a pánové. Obdrželi jsme písemnou odpověď pana ministra zahraničních věcí na naši interpelaci, ale domnívám se, že fakt, který vzpomenul pan poslanec Kostya, je bagatelizování problému, který je velmi důležitý nejen z hlediska mezinárodního, ale i z hlediska hospodářského. A z toho důvodu, že není tady zástupce vlády ani pověřený panem ministrem někdo, kdo by mohl odpovědět na další dotazy, které nebyly z interpelace zodpovězeny, domnívám se, že tato otázka by měla být přesunuta, protože mluvit o něčem s někým, kdo tady není, považuji přinejmenším za bagatelizování.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane poslanče, jestli mohu k vám ještě? Otázka zněla, jestli jste spokojen s odpovědí tak, jak byla uvedena v tisku, který jsem naznačil.

Poslanec SL S. Gawlik: Odpověď na vaši otázku, zda jsem spokojen, nebo nejsem spokojen, bych chtěl, aby slyšel pan ministr. Jestli to chtějí slyšet páni poslanci, mohu říci, že celkem nejsem spokojen, protože odpověděl jen na první část, na druhou část neodpověděl. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Budeme samozřejmě tlumočit panu ministru Moravčíkovi a budeme muset zřejmě na příštím zasedání mít poněkud lepší účast členů vlády.

Ještě pan poslanec Gawlik.

Poslanec SL S. Gawlik: Pane předsedající, mám rozumět, že tato věc týkající se interpelace tím pádem je skončena a o této otázce se nebude jednat?

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Naopak. Říkám, že budeme o tom jednat na příštím zasedání, kdy bude zapotřebí, aby ministr Moravčík byl osobně přítomen a vysvětlil, proč nezodpověděl tak, jak byste si představoval - na všechny otázky, které jste položil.

Poslanec SL S. Gawlik: To znamená, že na příštím zasedání ve čtvrtek bude otázka interpelace znovu na programu?

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane poslanče, ve čtvrtek zřejmě nikoli, protože bychom to nestihli, ale v nejbližším možném termínu.

Poslanec SL S. Gawlik: Proto mám procedurální návrh, aby zahájení čtvrtečního zasedání začínalo tím, co dnes nebylo ukončeno, to znamená dokončení interpelací.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já se obávám, že s tím sněmovny asi nebudou souhlasit, protože přece jenom ostatní program je poněkud závažnější.

Technickou poznámku má pan poslanec Stank.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie! Pretože sme sa dohodli na skrátení programu, ktorý,ako predpokladám, by mohol byť prerokovaný do dvanástej hodiny, prosím, keby ste vzali na vedomie, že organizujeme dopravu, predovšetkým leteckú dopravu tak, aby odtiaľ odišiel autobus o dvanástej hodine, aby lietadlo letelo o trinástej hodine.

Ešte raz opakujem: teda odchod autobusov o dvanástej hodine, odlet lietadla o trinástej hodine. Zatiaľ to tak organizujeme, nie je to potvrdené. Ešte v priebehu rokovania sa to samozrejme potvrdí. Ja to hovorím len preto, aby všetci, ktorí počítali s tým, že eventuálne odletí lietadlo až o dvanástej alebo pätnástej hodine si zmenili harmonogram pobytu tu v Prahe a prispôsobili sa tomto novému termínu, ktorý zrejme bude prijateľný pre väčšinu poslancov. Ďakujem pekne.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já velmi pěkně děkuji. Probrali jsme všechny písemné odpovědi na interpelace. Ještě paní poslankyně Hyková.

Poslankyně SL B. Hyková: Já ještě mám k bodu Interpelace. Chtěla jsem se zeptat pana předsedajícího, jestli by mi mohl odpovědět na tuto otázku: Na původně schváleném programu čtvrté schůze jsou zařazeny na dnešní den interpelace a odpovědi příslušných ministrů a odpovědi poslanců na odpovědi ministrů. Chci se zeptat, z jakého důvodu zde nejsou členové vlády kromě pana místopředsedy Čiče, když věděli, že na tyto dotazy musí odpovídat jednotlivým poslancům. Zdá se mi podivné, že ministři, kterých se tyto interpelace týkají, tady nejsou. Omluvili se nebo z jakého důvodu tady nejsou?

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: O odpověď poprosím pana místopředsedu vlády Čiče, protože sám nejsem schopen odpovědět, proč ministři se nezúčastňují našeho jednání, protože tento program byl plánován na dnešek.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Vážené kolegyne a kolegovia! Mrzí ma, že nedokážem odpovedať, kde sú ministri, ale zrejme majú nejaké vážne rokovanie. Ja som pána I. podpredsedu prosil, či by eventuálne zariadil, keď sú tam ďalšie informácie, respektíve interpelácie písomné, aby sa okamžite príslušní ministri dostavili. Zdá sa, že nie sú ďalšie písomné interpelácie.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Budeme písemně žádat pana předsedu Stráského, aby vysvětlil vaši otázku, jestli vás to, paní kolegyně, uspokojí pro tuto chvíli.

Jsou tady ještě dvě písemné odpovědi. Jedna je odpověď pana místopředsedy federální vlády Macka na interpelaci pana poslance Dostála. Jestli pan poslanec Dostál se chce vyjádřit.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane místopředsedo, myslím, že jste povinen mi položit otázku, zda jsem spokojen s odpovědí pana místopředsedy. Nechci zdržovat ctěné Federální shromáždění, neboť další parlamentní tisk je moje stanovisko k odpovědi, kde v podstatě ke konci sděluji, že bych byl s jeho odpovědí spokojen, kdyby nebyl místopředsedou vlády. Ale do toho už nemohu zasáhnout. Myslím, že není důležité, jak jsem já spokojen v této chvíli s odpovědí, myslím si, že je důležitější, jak je spokojena s jeho odpovědí ODS.

Chtěl bych v této souvislosti ctěnému shromáždění připomenout meritum věci. Pan místopředseda vlády jako jeden z nejvyšších státních úředníků privatizuje státní majetek prostřednictvím zákona, na jehož odsouhlasení jako poslanec tohoto ctěného shromáždění spolupracoval. To je jasný konflikt zájmů. Samozřejmě, že mi může každý namítat, že zákon o konfliktním zájmu neexistuje, ale pan místopředseda vlády jako poslanec se mnou pracoval ve výboru sociálním a já vím, jak hlasoval a co dělal pan místopředseda vlády, tehdejší poslanec Macek pro to, aby onen zákon nebyl přijat.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že vyhláška ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci České republiky č. 526/1991 Sb. uvádí pro formulář č. 4 c) - samostatně privatizovaná jednotka privatizace přímým prodejem předem určenému vlastníkovi - v bodě 19 - cituji: "Způsob úhrady ceny prodávaného majetku. K privatizačnímu projektu se přiloží doklad o příslibu úvěru, respektive o vinkulaci vkladu."

Ve své odpovědi mi pan místopředseda vlády říká, že ani o úvěr, ani o příslib nežádal, takže tento privatizační projekt byl schválen s porušením této vyhlášky ministerstva pro privatizaci.

To je vše, co jsem chtěl k tomu říci.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Rozuměl jsem tomu tak, že podle tisku - stanovisko poslance Pavla Dostála, výrobní číslo 152 - je vaše spokojenost podmíněna. Nevím, jakým způsobem bychom se k tomu mohli vyjádřit jako sněmovny.

Poslanec SN P. Dostál: Vyjádřil jsem se tak, jak jsem se vyjádřil. To jsem řekl úvodem. Není mojí záležitostí, ale záležitostí ODS, aby zvážila, zda odpověď pana Macka byla seriózní, dostatečná a zda uspokojí občany této republiky.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Můžeme vzít tuto odpověď na vědomí. Děkuji.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Richter.

Poslanec SL M. Richter: Aniž bych se vyjadřoval k meritu věci, požádal bych kolegu Dostála, aby uvedl, jakého data je podání privatizačního projektu a jaké datum vzniku má zmíněná vyhláška, kterou zde citoval. Tím se mnohé věci ozřejmí.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Nevím, jestli pan poslanec Dostál bude teď odpovídat. Nebude. Děkuji.

Máme tady ještě interpelaci a odpověď ministra Andrejčáka, který je na cestě sem. Co se týče dotazu paní poslankyně Hykové, přišel premiér Stráský. Pane premiére, mohl byste odpovědět paní poslankyni Hykové, která vznesla dotaz, proč na bod Interpelace a otázky poslanců a odpovědi členů federální vlády zde byl přítomen pouze pan místopředseda Čič a nyní vy. Proč zde nejsou přítomni ostatní členové vlády?

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, nejprve omlouvám sebe. Dodatečně jsem se dozvěděl, že projednáváte interpelace, ačkoliv jsem seděl v této budově a jednal s náměstkem ministra zahraničního obchodu, což je jedna z mých dalších četných povinností.

Pokud jde o pana místopředsedu Macka, je služebně vzdálen, neboli tady není. O ostatních ministrech nemám informace, kde v tomto okamžiku jsou. Zdůrazňuji, že jsme dopoledne jednali, a patrně mají nějaké jiné povinnosti. Chápu, že to nemusíte brát jako omluvu. Za sebe se ještě jednou omlouvám.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Dovolil bych si předložit další bod s tím, že bychom odpověď pana ministra Andrejčáka odložili na dobu, až se dostaví do sněmovny, což by mělo být za chvíli. Zařadili bychom otázky a interpelace.

Bod programu 20: Interpelace a otázky poslanců FS

Jako jediný se zatím přihlásil pan poslanec Mikloško, kterého bych hned poprosil, pokud je připraven, aby se ujal slova.

Poslanec SL J. Mikloško: Vážený predsedajúci, vážení členovia vlády, vážené Federálne zhromaždenie! Mám interpeláciu na pána premiéra, konštruktívnu, ale jasnú.

Vláda pracuje už tri mesiace. Nezávidím jej štatút, ktorý je veľmi zložitý. Venuje sa hlavne štátoprávnemu usporiadaniu, ale život beží ďalej a mnohé kompetencie stále ešte platia pre túto vládu a vláda teda nemôže nesledovať a nekoordinovať niektoré témy, ktoré podľa kompetenčných zákonov stále vo federácii platia.

Budem trochu osobný. Chcem sa opýtať na témy, za ktoré som bol kedysi zodpovedný a na komisie, ktoré som kedysi viedol, ako tieto témy pokračujú a tieto komisie pracujú.

Chcel by som sa opýtať, kto má vo federálnej vláde momentálne, v tlači to nebolo zverejnené, agendu ľudských práv, problematiku cirkví, školstva, zdravotníctva, kultúry, problematiku médií, mládeže, športu, problematiku medzinárodných výstav a styk s občianskymi združeniami. Čo sa v týchto oblastiach za tri mesiace vlády urobilo?

Federálna vláda vyhlásila rok 1992 rokom výchovy a vzdelania. Existuje federálna komisia pre oslavy 400. výročia narodenia Jána Amosa Komenského. Táto komisia veľakrát zasadala, má veľa úloh. Chcel by som sa opýtať, či zasadala aj v posledných troch mesiacoch.

Ďalej existuje vládna komisia pre mládež a šport, ktorá má dve komory, ktoré sa pravidelne v minulosti schádzali. Je to komora pre mládež a komora pre šport. Aj keď mládež a šport je republiková kompetencia, bolo mnohých spoločných problémov v koordinácii zahraničných stykov, ako v oblasti mládeže, tak v oblasti športu. Chcel by som sa opýtať, či sa tieto komisie od nástupu novej vlády stretli.

Ďalej existuje medzirezortná komisia pre udeľovanie frekvencií. Táto vec sa presunula na republiky, ale frekvencie celoplošného vysielania do zahraničia, prípadne styk zo zahraničnými partnermi, ktorí majú celofederálne požiadavky, je stále témou federácie.

Ďalšou komisiou je komisia pre narkotiká, ktorú pokladám za veľmi dôležitú. Bola riadená z federálnej vlády, ale sídlo mala na Federálnom ministerstve vnútra. Pravidelne sa stretávala, bolo veľa agendy a pred koncom obdobia vypracovala koncepciu protidrogového boja. Chcem sa opýtať, aký je osud tejto koncepcie, či bola prerokovaná vo vláde, pretože je to celosvetová vec, nielen jednotlivých republík. Táto koncepcia po mnohých pripomienkach mala šancu byť schválená. Chcel by som sa opýtať, v akom stave je dnes.

Ďalšou komisiou bola poradná komisia pre interrupcie, ktorá rovnako často zasadala. Riešila komplex problémov tejto zložitej problematiky ako v Čechách, tak na Slovensku. Nebola čiernobiela, že by všetko zakazovala alebo prikazovala, ale na druhej strane celú širokú problematiku tejto témy prerokovávala a mala aspoň desať rozbehnutých aktivít, počínajúc osvetou a končiac aktivitami sociálnymi, azylovými atď.

Ďalej sa chcem opýtať, či boli nejaké koordinačné porady na úrovni oboch ministrov školstva, ministrov zdravotníctva a ministrov kultúry, prípadne porady s podpredsedami republikových vlád, pretože je stále veľa problémov, ktoré sa v republikách neriešia a teda koordinácia bola v minulosti na federálnej vláde. Tieto porady boli robené aspoň jedenkrát za štvrťroka, raz za pol roka, podľa potreby.

Ďalšou komisiou je komisia pre prípravu návrhov na štátne vyznamenania. Tá pracovala najmenej dvakrát do roka, keď bolo treba dávať návrhy na štátne vyznamenania.

Ďalšia otázka, už konkrétna, je, ako pokračuje komisia pre investičnú a neinvestičnú pomoc zo zahraničia. Tá bola na Federálnom ministerstve hospodárstva. Riešila problematiku projektu PHARE. Išlo tam o stámilióny dolárov alebo ECU. Za tri mesiace činnosti nemohla ďalej pokračovať, aj keď je o nej ticho.

Ešte minulá vláda rozpracovala a schválila zásady politiky vlády voči národnostným a etnickým menšinám. Pýtam sa, či bol schválený výbor vlády pre národnosti, ktorý bol už pred schválením koncom minulého volebného obdobia.

Tiež boli schválené na federálnej úrovni zásady politiky vlády voči rómskej problematike a vtelenie týchto zásad do konkrétnych projektov robila tiež federálna komisia, ktorá sa pravidelne schádzala. Aký je jej ďalší osud?

Pod Úradom vlády ČSFR pracuje stredisko UNESCO - výchova k ľudským právam. Už na konci rokovania bolo, aby toto stredisko financovalo z Paríža UNESCO, boli k tomu pripravené materiály aj zmluva medzi vládou a UNESCO. Ako táto zmluva stojí?

Z tohtoročného federálneho rozpočtu ide 10,5 mil. na krajiny. Do konca volebného obdobia sa rozdelilo necelých 6 miliónov. Viem, že bolo veľa projektov na tie zostávajúce milióny, zaujímal by ma ich osud.

Rozbehli sa tri veľmi dôležité komisie a zároveň nové zákony, zákon o nadáciách, zákon o rodine a zákon o ombudsmanoch, ochráncom ľudských práv. Zaujímalo by ma, ako tieto komisie pracujú, pretože v žiadnom legislatívnom pláne tieto tri veľmi dôležité zákony, ktoré sú v štádiu zásad, ale nadácie napr. v štádiu paragrafovaného znenia nie sú.

Ďalej by ma zaujímalo, kto má vo federálnej vláde na starosti medzinárodnú výstavu EXPO 93 v Kórey, kde naša účasť už bola schválená a viem, že ešte stále nebol navrhnutý generálny komisár.

Jednou z posledných otázok je, či sme už zaplatili finančné vložené do audiovizuálnej Heuréky a či tiež sme už registrovaní ako členovia do Euroimage, to sú dve dôležité organizácie. Na poli kultúry tieto dve veci má zabezpečiť federácia, i keď obe republiky sa podstatne podieľajú na financovaní tohto celého.

Prepáčte, možno som bol trocha konkrétny, asi som zneužil svoje poznatky z minulého obdobia, ale myslím, že ani dnešná vláda, aj keď má veľa iných povinností, sa nemôže, pokiaľ platia dnešné kompetenčné zákony, vzdať týchto povinností. Má aparát, ktorý k tomu môže využívať a bol by som teda rád (samozrejme nežiadam ústnu odpoveď, pretože je to veľa otázok a je treba si veci preveriť), ale bol by som rád, keby som dostal odpoveď písomne.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP