Čtvrtek 1. října 1992

Prosím pána poslanca Cupera ako spravodajcu, aby bol taký láskavý a zoznámil kolegyne a kolegov veľmi stručne s tým, na ktorom mieste je a aké je jeho stanovisko. A potom stačí, keď z miesta povie pán poslanec Voleník svoje stanovisko ako spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper: Návrh poslanca Zemana na uznesenie Federálneho zhromaždenia, ktorým sa žiada Predsedníctvo

Federálneho zhromaždenia, aby urýchlene ustanovilo komisiu na prípravu ústavného zákona o transformácii československej federácie na československú úniu, máte v pozmeňovacích návrhoch k hlavnému návrhu ústavného zákona o spôsoboch zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky v znení návrhu a uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov, tlač 72 a 99. Svoje stanovisko som už dvakrát vyjadril. Neviem, pokiaľ chcete, môžem ho povedať ešte po tretí raz. Ja som s týmto uznesením nesúhlasil. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem, pán poslanec Voleník, stačí z miesta. Ja zreprodukujem.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Stanovisko jsem sdělil předtím, neměním ho. Návrh nepodporuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Neodporúča. V poriadku. Máme tu návrh uznesenia Federálneho zhromaždenia, kde sa hlasuje väčšinou prítomných. Nie je to ústavný zákon, neplatí kvalifikovaná väčšina. Ešte sa musím pre istotu opýtať pána poslanca Zemana, či trvá na hlasovaní. (Poslanec SL M. Zeman: Trvám.). Áno, pán poslanec trvá na hlasovaní. Budeme, vážené kolegyne a kolegovia, hlasovať o tomto uznesení.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu a Snemovne národov, kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 17.45

(SN 73, SL 70)

Kto je proti?

(SN 15, SL 32)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 37, SL 24)

Konštatujem, že zo sto tridsiatichdeviatich prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo sedemdesiat za, dvadsaťštyri sa zdržalo, trinásť ignorovalo.

Zo sto tridsiatichpiatich poslancov Snemovne národov bolo sedemdesiattri za, pätnásť proti, tridsaťsedem sa zdržalo a desať ignorovalo. Prosím o kľud.

Konštatujem, že zhodným uznesením snemovní bolo toto uznesenie schválené. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 58, SL č. 84, SN č. 78)

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci! Teraz budeme pokračovať v ďalšom rokovaní. Ešte pán poslanec Voleník, prepáčte.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Ještě se vrátím k tomu svému návrhu. Ačkoliv byl schválen návrh pana poslance Zemana, musím ještě upozornit, že na straně 10 souboru je také pod pořadovým číslem 12 návrh pana poslance Pludka. Ano, pan poslanec Pludek tento svůj návrh vzal písemně zpět. Seznamuji s tímto stanoviskem sněmovny.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Bol som o tom informovaný, preto som o tom nechal hlasovať. Máme to tu aj písomne.

Teraz, ak dovolíte, presne podľa určeného rozpisu odovzdávam vedenie schôdze k malému kompetenčnému zákonu pánovi poslancovi Jajtnerovi. Ďakujem všetkým kolegyniam a kolegom za trpezlivosť a za hlasovanie.

(Potlesk.)

Řízení schůze převzal místopředseda FS P. Jajtner.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Vážené Federální shromáždění, budeme pokračovat v dnešním programu. Dalším bodem schváleného programu je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 384/1990 Sb. o vymezení působnosti České a Slovenské Federativní Republiky ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti, ve znění zákona č. 127/1992 Sb., a zákon č. 136/1991 Sb. o rozdělení působnosti mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Českou republikou a Slovenskou republikou ve věcech tisku a jiných informačních prostředků. Je to parlamentní tisk 71 - prosím sněmovny o klid, abychom mohli pokračovat - a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 95.

Bod programu 11: Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 384/1990 Sb. o vymezení působnosti České a Slovenské Federativní Republiky ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti, ve znění zákona č. 127/1992 Sb., a zákon č. 136/1991 Sb. o rozdělení působnosti mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou, Českou republikou a Slovenskou republikou ve věcech tisku a jiných informačních prostředků (tisk 71) a návrh výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 95)

Prosím především pány zpravodaje Petra Porubského a doktora Stomeho, aby zaujali svá místa a nezapomněli na svá hlasovací tlačítka. Chci jen poznamenat, že projednávání tohoto návrhu jsme zahájili ve středu 30. září. Rozprava byla rovněž včera uzavřena, vyslechli jsme také závěrečná slova. V rozpravě byly předloženy tři pozměňovací návrhy, které máte na tisku poznačeném dole OOO 159 z 30. 9. 1992. Navrhuji, abychom postupovali o hlasování o těchto pozměňovacích návrzích v pořadí, jak jsou uvedeny v písemném materiálu. Děkuji.

Nyní se ptám, zda k tomuto navrhovanému postupu jsou nějaké připomínky, návrhy nebo poznámky. Ano, pan poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Vážení priatelia! Chcem upozorniť na jednu drobnú chybu v mojom návrhu. Posledná veta: "To neplatí pre organizácie, zriadené podľa § 2 písm. c)", má byť nový odsek. Tá veta sa týka písmena a) aj písmena b).

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ano, prosím zpravodaje, aby si tuto připomínku zaznamenali. Je ještě nějaký dotaz, připomínka? Není tomu tak.

Takže přistoupíme k hlasování o pozměňovacím návrhu, který byl podán poslancem Dostálem. Myslím, že je zbytečné pozměňovací návrh číst, protože jej máte písemně. Chtějí páni zpravodajové k tomu něco poznamenat? Ano, pan doktor Stome, prosím.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté. Návrh pana poslance Dostála se týká meritorně § 1 písm. b) a c) v zákoně č. 136/1991 Sb. Chci jenom připomenout, že pod písmenem d) tohoto § 1 zůstává "audiovizuální ..." atd., ale nicméně bude-li tento návrh přijat, je třeba provést technicko-legislativní úpravu ještě v § 3, kde je třeba vypustit čárku a slova "organizace šířící audiovizuální programy". Jinak by totiž tento zákon byl v ustanovení § 3 a § 1 ve vzájemném rozporu. To je vše, děkuji.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ano, já se jenom ptám pana poslance Dostála, zda souhlasí s touto připomínkou. Ano. Můžeme tedy, pokud nemá druhý zpravodaj nějakou připomínku, přistoupit k hlasování.

Ještě výzvu zvukovým signálem poslancům, aby se dostavili do sněmovny. Faktická poznámka.

Poslanec SL J. Kincl: Pane předsedající, poučen minulou situací, nechte zkontrolovat, že hlasovací zařízení funguje, abychom nedošli ke stejnému závěru.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Zelenay mi sděluje, že bylo kontrolováno. Trváte na tom, aby bylo znovu zkontrolováno?

Poslanec SL J. Kincl: V jaké smyslu? Zkuste nám vysvětlit, jak byla provedena kontrola!

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Zelenay vysvětlí.

Místopředseda FS R. Zelenay: Aj kolega Šedivý, aj my sme sa obrátili na techniku, ktorá to preverila tesne po tom, čo sa to stalo; prakticky potom prebehlo len jedno hlasovanie. Okrem toho je to taký zvyk, že po určitom čase - myslím, že po hodine, po hodine a pol - automaticky robia kontroly hlasovacieho zariadenia. Teda je to asi takto.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ano prosím, pan poslanec Zán.

Poslanec SL J. Zán: Trocha tú techniku poznám. Pán predsedajúci, odporúčam, keby ste pred hlasovaním nič iné neurobili, len skontrolovali prítomnosť a následne, keď sa bude hlasovať, ju zopakovali, a to podľa protokolu. Zistíme, že vlastne ten problém, ktorý ste tu štyri hodiny rôznym spôsobom interpretovali, bol nie v technike, ale v ľuďoch, ktorí to spôsobili, a pravdepodobne viete, kto to bol.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Konstatuji, že v Sněmovně lidu je přítomno osmdesát sedm poslanců, ve Sněmovně národů v české části čtyřicet tři poslanci, ve Sněmovně národů ve slovenské části padesát pět poslanců. Jsme tedy usnášeníschopni.

Poznamenávám jenom, že při hlasování o tomto návrhu, a tedy i o pozměňovacích a doplňovacích návrzích, platí zákaz majorizace, tedy nadpoloviční většina všech poslanců v jednotlivých částech Sněmovny národů a prostá většina ve Sněmovně lidu.

Budeme tedy o tomto návrhu poslance Dostála hlasovat. Hlasujeme společně.

Žádám poslance, kteří jsou pro tento návrh, aby zvedli ruku a stlačili tlačítko.

Hlasování: 17.55

(SN-ČR 27, SN-SR 34, SL 63)

Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN-ČR 1, SN-SR 2, SL 4)

Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SN-ČR 12, SN-SR 18, SL 11)

Děkuji.

Konstatuji, že pro bylo ve Sněmovně národů v české části dvacet sedm, ve Sněmovně národů slovenské části třicet čtyři, ve Sněmovně lidu šedesát tři poslanci.

Proti byl jeden v české části Sněmovny národů, dva ve slovenské části Sněmovny národů a čtyři poslanci ve Sněmovně lidu.

Zdrželo se hlasování ve Sněmovně národů české části dvanáct, Sněmovna národů ve slovenské části osmnáct a Sněmovna lidu jedenáct poslanců.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat v obou částech Sněmovny národů a ve Sněmovně lidu byl přijat. Tudíž celkově, protože byla rozdílná hlasování, návrh nebyl přijat. Prosím další návrh, návrh poslance Mikloška. Zpravodajové?

Společný zpravodaj SN K. Stome: Návrh pana poslance Mikloška je k § 3 a v podstatě hovoří o rozdělení současného § 3 na dvě písmena a zakotvuje stav, který bylo snahou předchozím návrhem odstranit. Zpravodajové se nedomnívají, že by tento návrh měl být přijat.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji.

Je nějaká poznámka k tomu? Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat, jsme usnášeníschopni. Ve Sněmovně národů v české části jsou čtyřicet čtyři poslanci, ve Sněmovně národů ve slovenské části padesát osm poslanců, ve Sněmovně lidu sedmdesát devět poslanců.

Ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 17.59

(SN-ČR 3, SN-SR 19, SL 31)

Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 7, SN-SR 14, SL 9)

Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 27, SN-SR 22, SL 31) Děkuji.

Ve Sněmovně národů, česká část ze čtyřiceti dvou přítomných pro tři, proti sedm, zdrželo se dvacet sedm. Ve slovenské části Sněmovny národů z padesáti devíti přítomných pro devatenáct, čtrnáct proti, dvacet dva se zdrželo hlasování a čtyři ignorovali. Ve Sněmovně lidu pro třicet jedna, proti devět, zdrželo se třicet jedna a osm ignorovalo.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat. Prosím zpravodaje, aby se vyjádřili ke třetímu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN K. Stome: Pokud jde o třetí návrh k článku 3 pana kolegy Plevy, ten sestává ze tří odstavců. A pro obtížnost zavázat republiky, jak je uvedeno ve druhém odstavci tohoto návrhu, se zpravodajové domnívají, že by návrh neměl být přijat.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji.

Budeme o návrhu hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 18.01

(SN-ČR 1, SN-SR 1, SL 1)

Kdo je proti?

(SN-ČR 14, SN-SR 19, SL 42)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 27, SN-SR 37, SL 36)

Konstatuji, že z přítomných čtyřiceti čtyř poslanců české části Sněmovny národů je jeden pro, čtrnáct proti, dvacet sedm se zdrželo, dva ignorovali. Ve slovenské části Sněmovny národů z přítomných padesáti devíti poslanců je jeden pro, devatenáct proti, třicet sedm se zdrželo, dva ignorovali. Ve Sněmovně lidu z osmdesáti čtyř přítomných poslanců jeden pro, čtyřicet dva proti, třicet šest se zdrželo, pět ignorovalo. Konstatuji, že ani tento pozměňovací návrh nebyl přijat.

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu zákona jako celku, tak jak byl předložen. Vyzývám poslance, kteří jsou přítomni v budově, aby se dostavili do zasedací síně, abychom mohli hlasovat. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Jedinák.

Poslanec SL Z. Jedinák: Pane předsedající, je možné vyzvat službu, aby vyzvala poslance k návratu do sálu? Není totiž jasné, kdy se hlasuje o pozměňovacích návrzích a o zákonu jako celku. Pro mnohé poslance gong může vyznít jako hlasování o pozměňovacích návrzích. Myslím, že bychom měli několik minut počkat, až se zaplní jednací síň.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner:

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Mlčák.

Poslanec SN J. Mlčák: Já se velice omlouvám všem za to, že vám zřejmě trochu zkomplikuji život, ale vzhledem k situaci, za které bylo přijato usnesení, které bylo přijato, prosím o půlhodinovou přestávku pro klub Občanské demokratické strany.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Nezbývá mi, než respektovat tuto žádost. (Ozývají se protestní hlasy ze sálu.) Hlásí se pan poslanec Borguľa, má slovo.

Poslanec SN M. Borguľa: Ja si len dovolím upozorniť, že tento procedurálny návrh sa netýka tohto zákona a po druhé - začali sme hlasovať, a preto treba hlasovanie neprerušovať, ale dokončiť.

Místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne a kolegovia! Dovolím si upozorniť, že v tomto parlamente býva zvykom - a vždy to dodržiavali - pred záverečným hlasovaním o zákone ako celku rešpektovať žiadosť poslaneckého klubu o prerušenie rokovania, pokiaľ o to niektorý klub požiada. Je v podstate jedno, z akého dôvodu. Klub nemusel nikdy takúto požiadavku odôvodňovať, ale požiadavka sa rešpektovala. Rešpektovali sme to aj predtým, aj pre náš klub. Bol by som rád, keby sa to tu skutočne dodržalo.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji.

Hlásí se poslanec Zeman, má slovo.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, neupírám samozřejmě žádnému klubu právo, které velice správně zmínil pan předseda Zelenay. Na druhé straně bych chtěl upozornit na naprosto jednoznačnou formulaci našeho zákona o jednacím řádu, který říká, že hlasování nemůže být čímkoliv přerušováno. Jakmile začne proces hlasování, a ten již začal, nemělo by podle mého názoru být hlasování čímkoliv přerušováno. Samozřejmě uvítám, když se klub ODS setká těsně po tomto hlasování.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pane kolego, to se týká jednotlivých hlasování. Nyní se hlasuje o návrhu jako celku. Bylo hlasováno o pozměňovacích návrzích, to se ukončilo. Nyní by mělo začít nebo je před hlasováním o návrhu jako celku, čili domnívám se, že je možné požadavku klubu ODS vyhovět. Vyhovím tedy tomuto požadavku a vyhlásím přestávku. Ještě se někdo hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SN Marián Kováč: Chcem len dokumentovať, že sme gentlemani. My sme mylne pochopili požiadavku pána Mlčáka. Samozrejme, sme za to, aby sa pred konečným hlasovaním mohla konať porada klubu.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji.

Vyhlašuji přestávku do 18.30 hodin.

Schůze přerušena: 18.06 hodin.

Schůze pokračuje: 19.16 hodin.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Vážené Federální shromáždění, prosím o pozornost. Oznamuji, že přerušuji jednání schůze do zítřka do 9.00 hodin. Schůze bude pokračovat dalšími body programu s výjimkou jednání o kompetenčních zákonech, o kterých probíhají politická jednání.

Pokud by samozřejmě byly námitky, tak se bude rozhodovat o těchto dvou bodech zítra ráno hlasováním.

Přeji dobrou noc.

Poslanec SN J. Mlčák: Zítra doděláme program s výjimkou kompetenčních zákonů. Jsme si vědomi důležitosti projednání kompetenčních záležitostí, ale vzhledem k situaci, která tady vznikla přijetím usnesení, které navrhl kolega Zeman, musím říci, že toto usnesení se jakýmsi způsobem dotýká i vlády. Vláda jako taková by se měla k této záležitosti vyjádřit. Proto jsme požádali, v rámci hladkého průběhu jednání o kompetenčních zákonech, o přeložení projednávání těchto jednání ve čtvrtek, aby se vláda mohla k celé záležitosti vyjádřit. To je tedy důvod naší žádosti.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené kolegyne a kolegovia! Domnievam sa, že o tom, na aký termín predložíme tieto body, budeme zajtra hlasovať. Odhlasujeme si to tak, aby to bolo aj z hľadiska procedurálneho a legislatívneho čisté. Dnes, myslím, by sme mohli rokovanie prerušiť a začať zajtra o deviatej hodine.

Schůze přerušena: 19.18 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP