Čtvrtek 1. října 1992

Poslanec SN M. Ransdorf: Už mě unavuje čelit poznámkám pánů ze Slovenské národní strany, kteří asi mají deformované receptory, aby řádně slyšeli, co říkám. Já jsem nemluvil o žádném československém národě, nemluvil jsem o československém státním národě, pouze jsem uváděl příklad, který, myslím, je pro nás inspirující. Když mluvíte o právech na mezinárodní styky obou částí republiky, tak m.j. toto právo bylo v Belgii zakotveno i pro regiony. Čili vnímejte dobře, co říkám.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Novák, faktická. Odporúčal by som kolegom, aby sme sa už mohli venovať hlasovaniu.

Poslanec SN J. Novák: Pane předsedající, já chci právě proto, abychom se věnovali tomu, k čemu je tento orgán určen, aby se jasně před dalšími volbami určilo, jak bude pan poslanec Sládek hlasovat, aby to nebylo potom zpochybňováno metodami podobnými bývalé StB. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Ja by som len odporúčal pánu poslancovi Sládkovi, aby sa skutočne predovšetkým sústredil na tlačidlo, ktoré sa zachytáva. Dá sa hlasovať ľavou rukou. Odporúčal by som to preto, lebo to je kľúčové a to sa zachytáva. Zdvihnutie ruky sa prakticky používa, keď používame skrutátorov, aby sa to potvrdilo.

Boli tam faktické: pán poslanec Moric, pán poslanec Malý, pán poslanec Lhotka. Ale potom by som prosil kolegov, aby sme mohli pristúpiť k hlasovaniu.

Poslanec SL V. Moric: Pán kolega Ransdorf, ja by som vám poradil, prestaňte už urážať poslancov Slovenskej národnej strany. Vždy je lepšie mať deformované receptory, než charaktery. (Dlhotrvajúci potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Malý, pán poslanec Lhotka a pán poslanec Ransdorf. Prosím o kľud.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, já jsem podával procedurální návrh. Prosím, aby o něm sněmovny rozhodly hlasováním a bez rozpravy. Byl to návrh, zda jsou obě sněmovny ochotny revokovat své hlasování.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: O tomto nemôžem nechať hlasovať. Nemôžeme nechať hlasovať o tom, či budeme hlasovať v tomto prípade. Bohužiaľ, to sa tak nedá.

Prosím, ako boli faktické poznámky. Pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Poslední poznámka, pak už nebudu reagovat na to, s čím budou pánové ze SNS vystupovat. Jen bych chtěl říci, že pokud pronáší tyto poznámky o charakteru pan kolega Moric, jedná se o jakýsi freudovský druh sebeprojekce.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Pán poslanec Lhotka.

Poslanec SL J. Lhotka: Pane předsedající, já bych vám chtěl říci, abych za pana doktora Sládka tlačítko mačkal, protože to je pro něj obtížné. Nesmějte se tomu. Kdo jste měl frakturu a nějak se máte otáčet a hýbete s tím, tak to je skutečně bolestivé.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ja by som vám navrhoval, presaďte sa, prosím vás, pre hlasovanie. Ide o to, kde je kontakt. Pán poslanec Sládek si môže sadnúť na vaše miesto a môže hlasovať ľavou rukou bez problémov.

Opakujem ešte raz, že kľúčové hlasovanie je tlačidlom. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Moric, potom pán poslanec Socha.

Poslanec SL V. Moric: Vy nielen svojou vonkajšou podobou vyzeráte na Klementa Gottwalda.

Poslanec SL P. Socha: Vážený pán predsedajúci, vážené predsedníctvo, vážené kolegyne a kolegovia! Chcel by som vás požiadať, aby sme boli trocha humánnejší. Toto Federálne zhromaždenie vôbec nie je humánne, keď núti chudáka kolegu Sládka, aby tu sedel a hlasoval. Veď on je predsa maród, mal by sedieť doma. My by sme mu to mali odpustiť, pretože tu sa môže rozohniť a poraniť sa ešte viac, čo by nás mohlo všetkých mrzieť a mohlo by to stáť aj peniaze.

Zároveň by som ešte chcel navrhnúť jednu vec, že tiež by sme mali vziať do úvahy, aby - ako chudák - necestoval za nás ako delegát do zahraničia. Keď je chorý, mal by sa liečiť.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďalšia faktická poznámka.

Poslanec SN T. Kádner: Vznáším za sebe oficiální protest proti minulému hlasování. Chápu, že někteří pánové se tomu mohou smát. Tento protest vznáším já i kolega Kalina, protože jsme byli přítomni, ale cestou záznamu počítače jsme byli jako nepřítomni. Žádám, aby se to alespoň objevilo v zápisu z této schůze, pokud není možno opravit záznam počítače nebo revokovat usnesení.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Ďalej sa hlási pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Žádal bych pana předsedajícího, aby mi citoval z jednacího řádu tu pasáž, která tento postup, to jest revokaci a znovu hlasování neumožňuje a zakazuje.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Potreboval by som ale vedieť, podľa akého paragrafu Rokovacieho poriadku mám toto umožniť. Pokiaľ viem, v Rokovacom poriadku sa o tom nehovorí.

Hlási sa pán poslanec Malý, ktorému dám slovo, potom pán poslanec Pospíšil.

Poslanec SL M. Malý: Jako poslanec mám právo dát procedurální návrh. Ať se o něm hlasuje bez rozpravy. Nevím, proč by sněmovny nemohly rozhodnout o tom, zdali předchozí hlasování bude nebo nebude revokováno.

Hlas z pléna: Je tu dost zkušených, služebně starších poslanců. Žádal bych, co by se potom stalo, kdybychom se usnesli na revokaci, kdyby padl opětovný návrh na revokaci a tak dále. Neurevokovali bychom se tu?

Poslanec SN J. Korger: Tři dny zde mluvíme o tom, jaký je to závažný okamžik. Hlasování, při kterém technické zařízení nepracuje tak, jak má, má rozhodovat o tom, jak to dopadne?

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Hlási sa pán poslanec Dostál, potom pán poslanec Ransdorf.

Dôrazne žiadam všetkých kolegov a kolegyne - bolo tu hovorené, že sa stráca čas prerušením pre kluby a teraz faktickými poznámkami už tak dlho. Mohli sme už hlasovať o návrhu pána poslanca Zemana, mohol sa konať klub ODS atď. Žiadal by som vás, aby sme sa skutočne začali venovať tomu, čomu sa venovať máme. (Potlesk.)

Poslanec SN P. Dostál: Vzdávám se slova.

Hlas z pléna: Vzhledem k tomu, že zde technické zařízení nepracovalo, mohu se domnívat, že nejen v těchto dvou případech, ale že i v jiných případech pracovalo jinak. Proto žádám opakování hlasování o zákonu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ak dovolíte, žiadam o päťminútovú prestávku. Ide o procedurálnu vec, ktorú musíme preveriť v rámci Rokovacieho poriadku. Prerušujem na päť minút schôdzu.

Schůze přerušena: 15.15 hodin.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vzhľadom na to, že klub ODS požiadal o prestávku, prerušujem naše rokovanie na ďalšiu polhodinu. Stretneme sa o šestnástej hodine.

Schůze přerušena: 15.29 hodin.

Schůze pokračuje: 16.27 hodin.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne a kolegovia! Jedno upozornenie vzhľadom na situáciu, ktorá je: Po dohode s predsedom

Federálneho zhromaždenia zvolávame hneď teraz politické grémium do miestnosti 545. Hneď teraz. Ostatných kolegov prosím o prepáčenie, je to ešte treba politicky doriešiť. Takže do 17.15.

Schůze přerušena: 16.29 hodin.

Schůze pokračuje: 17.29 hodin.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne a kolegovia! Pokračujeme v odpoludňajšom rokovaní, ktoré bolo teraz prerušené na zasadnutie politického grémia.

Dovoľte, aby som vás v stručnosti informoval o výsledku, ku ktorému sa dospelo a o rozhodnutí, ktoré som na základe jeho odporúčaní ako predsedajúci tejto schôdze prijal.

Politické grémium sa jednohlasne zhodlo na tom, že odporúča, aby dva hlasy poslancov, ktorí protestovali proti tomu, že neboli zachytení, boli pripočítané k hlasom, ktoré boli za, pretože ide o problém, ktorý síce nezmení výsledok hlasovania, ale meritórne upravuje, presne ako pri pánovi poslancovi zo SDĽ, ktorý to isté vyhlásil, keď bol zachytený ako ignorujúci. Títo dvaja páni poslanci neboli vôbec zachytení, boli zachytení ako neprítomní, aj keď vyhlásili, že hlasovali za. Toto je jednomyseľné odporúčanie politického grémia.

Ako predsedajúci si osvojujem tento názor, a preto - vzhľadom na to, že bolo zachytené ešte počítanie na svetelnej tabuli, že nebolo vynulované ani na mojom displeji a že sme to hneď preskúmali, hneď sa to zistilo - v tomto prípade to nie je precedens, ale je to dokázané a vzhľadom na to, že je to vyhlásenie týchto dvoch poslancov ako ústavných činiteľov - a o pravdivosti tohto vyhlásenia nepochybujeme aj tým, že vieme, že nikto túto sálu tesne pred hlasovaním, ani v dobe hlasovania, ani tesne po hlasovaní (okrem pána poslanca Rajniča, ktorý vyšiel na 10 sekúnd, čo som aj povedal) neopustil.

Toto je moje rozhodnutie ako predsedajúceho, pretože tento precedens nie je, bohužiaľ, v Rokovacom poriadku riešený. Teda moje rozhodnutie je také.

Teraz sa vrátime k návrhu pána poslanca Zemana, o ktorom by sme mali hlasovať. Je to uznesenie, ktoré je uvedené v rámci pozmeňujúcich návrhov na konci. Je to odporúčanie na vznik komisie, ktorej by sa odporučili určité zásady, podľa ktorých by mohla pracovať.

Ešte raz by som poprosil - vzhľadom na to, že bola taká horúca atmosféra - pána poslanca Cupera, ktorý bol spravodajcom, aby ešte raz ozrejmil kolegyniam poslankyniam a kolegom poslancom, o čo tu presne ide. Potom otvoríme hlasovanie. Ešte sa s faktickou poznámkou hlási pán poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, ptám se, zdali rozhodnutí politického grémia a rozhodnutí vaše mne zbavuje práva trvat na svém požadavku.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec, právom predsedajúceho v prípade, ak niektoré veci nerieši Rokovací poriadok, je buď rozhodnúť alebo dať na rozhodnutie snemovniam.

Dovoľujem si pripomenúť podobný precedens, keď tu bolo navrhnuté hlasovanie o pozvaní televízie CNN, kde som ako predsedajúci rozhodol na základe obsahového preskúmania a pán poslanec, ktorý to navrhol, to rešpektoval.

Musíme tu zaviesť určité pravidlá. Tieto pravidlá musia platiť. V prípade, že poslanec s tým nesúhlasí, súhlasím, aby navrhol - podľa Rokovacieho poriadku - vlastne hlasovanie o dôvere predsedajúcemu. To znamená, že predsedajúci má byť zo schôdze odvolaný a novému predsedajúcemu predložiť ešte raz tento návrh. Ja som tento návrh neprijal, teda máte nárok predložiť takýto procedurálny návrh na hlasovanie o mojom odvolaní.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, tento návrh nepředkládám, ale sám jste řekl, že jsou určité věci, které je třeba v jednacím řádu dopracovat a o kterých musí do té doby rozhodovat sněmovna nebo vy jako předsedající.

Nejsem si vědom toho, že by jednací řád obsahoval jakoukoli klauzuli o dodatečném připisování hlasů. Tento návrh byl v minulém a předminulém parlamentu několikrát přednesen a nikdy nebyl plénem schválen.

Nejde mi o revokaci. Nejde mi o to, aby se změnil výsledek hlasování, ale jde mi o to, zabránit jakýmkoli dalším případným dohadům. Tedy i proto žádám obě sněmovny, aby hlasováním rozhodly o tom, zda hlasování o zákonu o zániku federace bylo zmatečné - ano, či nikoli. Prosím, aby o tom rozhodly sněmovny.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění. Tento problém, který se teď v tomto Federálním shromáždění řeší poprvé, řešil se i v minulém Federálním shromáždění. Jeho poslancem byl i poslanec Michal Malý. Ví, že se nikdy nepřipustilo nové hlasování ve věci samé. Jedině jednou se opakovalo hlasování, když bylo jasné, že vypadly celé bloky, a že celá skupina poslanců nebo celé lavice nehlasovaly.

Připustit hlasování nové znamená něco, co je v zásadním rozporu s parlamentními zvyklostmi, které jsou jednacím řádem upraveny.

Myslím, že pan kolega Zelenay jako řídící schůze postupoval korektně. Osobně se mi doporučení politického grémia zdá schůdným východiskem ze situace, kterou bohužel vyvolal pan Malý svým požadavkem. Když bychom tento požadavek přijali, způsobíme si, mírně řečeno, ostudu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, technická poznámka.

Poslanec SL J. Daněk: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Já jsem ten poslanec, který podal návrh na pozvání televize CNN, když to nebyla schopna zajistit naše televize. Protože si vážím tohoto Federálního shromáždění, tří set zde shromážděných poslanců a jejich času, respektoval jsem rozhodnutí předsedajícího, který rozhodl, že ten můj návrh není relevantní a nerevokoval jsem ho.

Domnívám se, když jsem tedy z opozice, že by toto rozhodnutí měl respektovat i člen vládní koalice. Já jsem s tím také nebyl spokojen, ale respektoval jsem to jako rozhodnutí předsedajícího v případě, že to skutečně jednací řád neřeší. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: To bol poslanec Daněk. (Pro protokol.) Zasa sme sa pomaly dostali tam, kde sme boli na začiatku, s tým, že musím celkom jednoznačne konštatovať zmätkové hlasovanie. Ani o tom sa v Rokovacom poriadku nič nehovorí. Takže v takomto prípade to záleží od môjho rozhodnutia.

Podľa môjho rozhodnutia by bolo hlasovanie zmätkové vtedy, keď by výrazne zmenilo výsledok. Ani tieto dva hlasy by pri pripočítaní - pokiaľ sa mýlim, opravte ma - nezmenili výsledok hlasovania.

Pán poslanec Malý, máte slovo. Faktická poznámka.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, že vás zdržuji. Podle jednacího řádu mám právo vznést procedurální návrh. O tomto návrhu se hlasuje bez rozpravy.

Prosím, abyste tak učinil, protože podávám opakovaně procedurální návrh o tom, zda toto hlasování o zákonu zániku federace bylo zmatečné - ano, či nikoli.

Pokud s námi většina tohoto demokraticky zvoleného parlamentu nesouhlasí, vyjádří tak hlasováním. A není dál o čem hovořit. Pokud se mnou souhlasí, to hlasování se bude opakovat. Já nevím, co se tady jiného má řešit.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Mečl, faktická poznámka.

Poslanec SL J. Mečl: Jsem přesvědčen o tom, že kolega Malý si ne zcela uvědomil důsledky takového procedurálního návrhu, který skutečně jednací řád nepřipouští. My bychom totiž projednáváním schvalování takového procedurálního návrhu meritorně měnili rozhodnutí o ústavním zákonu, a to prostě zákon o jednacím řádu nemůže připustit. To by byl precedens, který kdybychom zavedli, můžeme procedurou zpochybnit každé hlasování o věcném návrhu.

Procedura nemůže zasahovat do meritorního jednání parlamentu. Tím bychom procedurou rušili kvalifikované rozhodování parlamentu. Parlament tady rozhodl kvalifikovanou většinou - třemi pětinami. A my nemůžeme přes proceduru měnit rozhodnutí parlamentu při hlasování o ústavním zákonu.

Proto to zákon o jednacím řádu nepřipouští. On to prostě pojmově připustit nemůže. Ono to takto nejde. Tím bychom proceduru úplně prolnuli s věcným jednáním Federálního shromáždění, a to opravdu nejde.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Sviták, faktická poznámka. Pán poslanec Šilhán, faktická poznámka. Pán poslanec Moric, faktická poznámka. Prosím, aby sme ich obmedzili a mohli postupovať ďalej.

Poslanec SL I. Sviták: Kdyby ve fotbalovém zápase družstvo ptáků - naprosto neschopné - nastoupilo proti prvoligové lize vynikajících hráčů a kdykoliv by dostalo branku a mělo soudce pana Malého, který by nařídil penalty tak dlouho, dokud se družstvo ptáků zase neujme vedení, tak bychom byli přesně v té situaci, ve které jsme nyní. (Potlesk.) Prosím vás, pane Malý, uplatňujte to na fotbalovém hřišti, tam vás družstvo vypíská, tady vás musíme bohužel vyslechnout. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Veľmi by som prosil kolegov - hoci si nechcem brať slovo ako predsedajúci - prosil by som, aby sme zachovali vážnosť tohto Federálneho zhromaždenia. Apelujem na vás, venujme sa tomu, čomu máme. Pán poslanec Šilhán.

Poslanec SL V. Šilhán: Jen krátkou poznámku. To, co navrhuje kolega Malý, podle mého soudu není procedurální návrh. Procedura je určité trvalé pravidlo, jak náš orgán má jednat. Toto je ad hoc návrh, to není procedurální záležitost. A plně patří do vaší pravomoci, pane předsedající, tento návrh odmítnout.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Moric sťahuje. Ešte sa hlási s faktickou poznámkou pán poslanec.

Poslanec SN T. Kádner: Pane předsedající, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že jsem jedním ze dvou poslanců, jejichž lavice vypadla, domnívám se, že se k tomu mohu vyjádřit. Bohužel opět odbíháme od tématu věci. Pravděpodobně bychom se mohli cítit být kráceni ve svých právech, mohli bychom pravděpodobně požadovat revokaci, nebo ne revokaci, ale opakování hlasování. Vzhledem k tomu, že toto hlasování by v žádném případě nemohlo nic změnit na rozhodnutí parlamentu, oba dva akceptujeme rozhodnutí pana předsedy s tím, že ty hlasy budou připsány pro pořádek. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem vám, pán kolega.

Poslanec SN T. Kádner: Ještě bych si dovolil jednu poznámku, berte to jako návrh. Při příštím hlasování o takovýchto závažných zákonech by zde zřejmě měli být přítomni skrutátoři a kontrolovat výsledky našeho hlasování, protože je zcela prokazatelně poruchové. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Prosím, pán poslanec, s tými skrutátormi si to berieme za svoje, už sme o tom hovorili. Po skúsenostiach z minulého parlamentu sa ukazuje, že niekedy je človek istejší než technika a pri kľúčových zákonoch budeme nútení používať i skrutátorov. Prosím, pán poslanec Kalina.

Poslanec SN K. Kalina: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění. Jako ten druhý postižený, kterému technická porucha zabránila v řádném hlasování, akceptuji rozhodnutí pana předsedy, které mi umožnilo, aby můj hlas byl přičten k hlasu mých kolegů a těch, kteří hlasovali pro zákon o způsobech zániku federace. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Ja som sa chcel opýtať pána poslanca Malého, či mení svoj názor. (Poslanec SL M. Malý: Ne.) V takom prípade musím povedať, že označujem jeho návrh za obsahovo irelevantný. V prípade, že s tým nesúhlasí, má právo požiadať o výmenu predsedajúceho a novému predsedajúcemu, pokiaľ

snemovne rozhodnú, predložiť tento návrh ešte raz. To je možná procedúra, ktorú plne akceptujem, je to vaše právo, takže sa pýtam, či žiadate takéto hlasovanie. (Poslanec SL M. Malý: Ne). Ďakujem.

Môžeme sa vrátiť k návrhu pána poslanca Zemana.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP