Čtvrtek 1. října 1992

Vážené kolegyne a kolegovia! Obidve snemovne sú uznášaniaschopné. Opakujem ešte raz: Pre prijatie tohto ústavného zákona a ústavného zákona vôbec sa vyžaduje kvalifikovaná väčšina podľa č. 41 ústavného zákona o česko-slovenskej federácii. Podľa tohto ustanovenia pre prijatie ústavného zákona je potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne ľudu, ako aj trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike a trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike. O definitívnom znení budeme hlasovať súčasne. (Prihláška s technickou poznámkou.) Otvorili sme, pán kolega, hlasovanie.

Kto je za návrh ústavného zákona v znení uznesenia, tlač č. 99, ako aj pozmeňovacích a doplňovacích návrhov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.42

(SN-ČR 42, SN-SR 42, SL 89)

Kto je proti?

(SN-ČR 26, SN-SR 19, SL 47)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 2, SN-SR 8, SL 10)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatichšiestich prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo osemdesiatdeväť za, štyridsaťsedem proti, desať sa zdržalo hlasovania, nikto neignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike bolo štyridsaťdva za, dvadsaťšesť proti, dvaja sa zdržali, nikto neignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných, zvolených v slovenskej časti Snemovne národov bolo štyridsaťdva za, devätnásť proti, osem sa zdržalo, jeden ignoroval.

Konštatujem, že návrh ústavného zákona nebol schválený. (Potlesk.)

Ďakujem. Pán poslanec Malý, faktická poznámka.

Prosím o kľud.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, vážená sněmovno, chtěl bych se zeptat, protože nejsem tak zcela zběhlý v jednacím řádu, zda je přípustné, aby za jednoho poslance hlasoval druhý poslanec, byť by to bylo v případě fyzické indispozice. To jest, zdali je možné, aby jeden poslanec mačkal najednou své tlačítko a tlačítko svého souseda. Pakliže to není možné, upozorňuji, že k tomuto jednání zde právě v této chvíli došlo. A je na to i fotografická dokumentace. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Faktická poznámka.

Poslanec SL J. Lhotka: Doktor Lhotka, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa. Jako lékař jsem oprávněn zaujmout k tomuto postoj takový, že to je to nejhrubší jednání, co jsem zde viděl. Člověk, který má zlomenou klíční kost a má obvaz, nemůže přece zároveň jednou rukou mačkat tlačítko a jednu ruku, kterou má funkční, zvedat. Proto jsem si dovolil tlačítko za něj s jeho vědomím stisknout. A to jsem dělal po tuto dobu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o kľud na tribúne. Pán poslanec Malý, faktická poznámka. Upozorňujem divákov na tribúne, aby zachovali kľud.

Poslanec SL M. Malý: V tom případě žádám o revokaci hlasování. (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Zeman, faktická poznámka.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vážení kolegové, chtěl bych konstatovat, že k analogické situaci v této sněmovně minimálně jednou došlo, aniž by se tehdy žádalo o revokaci hlasování, protože šlo o pomoc v dobré víře. Ale současně bych chtěl upozornit kolegu Malého, že jakýkoliv politický směr, který nedokáže snést svoji porážku při hlasování, není příliš důvěryhodný. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Ransdorf, pán poslanec Sviták, faktické poznámky. Pán poslanec Malý tretí v poradí.

Poslanec SN M. Ransdorf: Chci jenom pane předsedající konstatovat, že ze strany ODS je to v poměrně krátkém období už druhá poznámka tohoto typu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Sviták.

Poslanec SL I. Sviták: Vážení kolegové, neberte toto hlasování tak vážně. I já věřím, že po přejití vichřic hněvu vláda věcí tvých, ó lide český, vypadne panu Klausovi z ruky tak jako tak.

(Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Malý sťahuje. Pán poslanec Mlčák. Pán poslanec Valenčík. Ešte raz upozorňujem tribúnu, aby sa zdržala nevhodných prejavov, pretože budem musieť požiadať službu, aby takýchto ľudí vyviedla z rokovacej miestnosti. Pán poslanec Mlčák.

Poslanec SN J. Mlčák: Vážené kolegyně, vážení kolegové. Za této situace, která nastala, žádám pro poslance klubu ODS o půlhodinovou přestávku před dalším programem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Áno, musím to rešpektovať, pretože sa to týka podľa celého ďalšieho programu.

Poslanec SL R. Valenčík: Myslím si, že tato diskuse je naprosto bezpředmětná. Ze dvou důvodů. Za prvé jsem velmi rád, že pan poslanec Malý má k dispozici fotozáznam, protože na tomto fotozáznamu nepochybně ruka pana Sládka bude vztyčena při hlasování proti, jak jsem to viděl na vlastí oči.

Za druhé. V části jednání, která předcházela, jsme citovali právě o způsobu hlasování ve smyslu toho, co říkal pan poslanec Krejsa. O způsobu hlasování v tomto Federálním shromáždění.

Z jednacího řádu jednoznačně vyplývá, že přednost má hlasování rukou, viditelně, takto. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Dovolím si vás len upozorniť, pán kolega, bez toho, že by som zaujímal vlastné stanovisko ako predsedajúci, že v tomto prípade, bohužiaľ, pán kolega Valenčík, nemáte pravdu, pretože kľúčové hlasovanie je predovšetkým tlačidlo, ktoré sa zaznamenáva a na jeho základe sa potom určuje, či je prijatý alebo neprijatý príslušný návrh. Pán poslanec Lhotka, faktická poznámka.

Poslanec SL J. Lhotka: Je potom třeba jednací řád náležitě upravit, protože jsme se s tímto případem, pokud vím, tady ještě nikdy nesetkali. Takže myslím, že výsledek hlasování se musí brát tak, jak už je.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Popesko, pán poslanec Ransdorf ako druhý v poradí.

Poslanec SN P. Popesko: Dovolil by som si jednu poznámku. Nespochybňujem hlasovanie, ale - bohužiaľ - stala sa mi jedna vec, že som oneskorene stlačil mínusové tlačidlo, teda bol som proti prijatiu, takže v skutočnosti, keď budeme hodnotiť úmysel, bude tam o môj jeden hlas na mínuse naviac.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Popesko, ste označený ako poslanec, ktorý ignoroval, ale v súvislosti s trojpätinovou väčšinou každý hlas, ktorý nie je za, sa hodnotí v podstate ako hlas proti. Pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Jenom chci konstatovat, že podstatné pro toto hlasování je to, kolik bylo hlasů pro. Tím, jak hlasoval, nebo nehlasoval pan Sládek, se tato skutečnost nemění.

Poslanec SN K. Mráček: Já chci říci jenom jedno, že levice se nyní velice neskrytě raduje, ale chtěl bych upozornit na jednu věc, že toto vítězství v tomto hlasování - velmi záhy poznají, že bude pro ně velmi hořké.(Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pretože už nie sú ďalšie faktické poznámky... Ešte sa hlási pán poslanec Daněk.

Poslanec SL J. Daněk: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já velice děkuji za pregnantní vysvětlení co se teď stane a mám technický dotaz. Za půl hodiny máme tady ještě čekat, nebo ne?

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Marián Kováč sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SN Marián Kováč: Ja by som chcel v súvislosti s prerokovávaným bodom programu pripomenúť, že tu máme ešte jedno hlasovanie o uznesení. Mám na mysli návrh kolegu Miloša Zemana, ale musím sa priznať, že som v tejto chvíli v pomykove, a to z toho, ako mi je umožnené hlasovať. Ide o vyjadrenie, ktoré tu zaznelo - ak sa nemýlim - od kolegu Mráčka, keď ma nabáda, aby som bol pozorný pri hlasovaní, pretože neviem, ako mám rozumieť jeho faktickej poznámke, ale mám pocit, že v tejto chvíli sa začal vyhrážať. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Sládek sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SL M. Sládek: Dámy a pánové, já si myslím, že celá ta debata byla zcela zbytečná. Bylo hlasování, výsledek je zcela jasný, tak bych byl rád, aby se vládní koalice s tím výsledkem vyrovnala, tak jako by se s těmi prohrami měl vyrovnat každý. Ať už je to ve sportu, politice, kdekoliv. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Musím len konštatovať, že nebyť faktických poznámok, tak už dávno preruším schôdzu podľa požiadavky klubu ODS. Ale ešte sú ďalšie faktické poznámky. Pán poslanec Krejsa a potom pán poslanec Zeman.

Poslanec SN J. Krejsa: Pane předsedající, já ji stahuji. Já jsem chtěl říci v podstatě to samé, co zde řekl doktor Sládek.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Zeman, prosím.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, jsem přesvědčen, že kolega Mráček to nemyslel tak, že bude jezdit do Mnichova, aby se naučil, jak nám zakroutit krkem. Ale v každém případě bych předložil procedurální návrh, protože podle naší dohody tento bod ještě nebyl ukončen, abychom před přerušením hlasovali i o návrhu usnesení s tím, že bych rád konstatoval, že jeho případným přijetím bychom mohli dokázat i to, že tento parlament umí pracovat pozitivně.(Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Žiadam teraz navrhovateľa, aby ešte raz prečítal tento pozmeňovací návrh pána poslanca Zemana. Skutočne má procedurálne pravdu, taký bol medzi nami dohovor a súhlasia s tým aj obidve snemovne. Práve som chcel požiadať spravodajcov, aby tento návrh predniesli ešte pred prerušením. Takže prosím spravodajcu, aby predniesol pozmeňujúci návrh pána poslanca Zemana, o ktorom, pochopiteľne, budeme potom hlasovať. Než sa dostaví pán poslanec Voleník - predpokladám, že pán poslanec Zeman žiada, aby sa hlasovalo o celom návrhu en bloc. Áno, ďakujem.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Jedná se o návrh, který byl uveden v souhrnu návrhů na straně 9 pod pořadovým číslem 11. Domnívám se, že tento návrh máte všichni před sebou, takže je zbytečné, abych ho zde předčítal.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Áno, je to tak, tak sme sa aj dohodli.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Nyní jde o mé stanovisko jako zpravodaje k tomu návrhu, který navrhuje, aby Federální shromáždění ustavilo komisi pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace do Česko-Slovenské unie. Já jako zpravodaj s politováním musím konstatovat, že si nedovedu představit dost dobře transformaci jednoho mezinárodně právního subjektu do unie, která by měla být tvořena vlastně dvěma mezinárodně právními subjekty. Tudíž tu unii podle mého názoru by bylo možno vytvořit teprve poté, pokud by skutečně existovaly dva mezinárodně právní subjekty, což zatím, pokud existuje Česká a Slovenská Federativní Republika, není pravdou. Z toho důvodu jako zpravodaj tento návrh nedoporučuji k přijetí.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o stanovisko druhého spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni! Ja si myslím, že transformovaný klub je stále len klub, takže transformovaná federácia je len transformovanou federáciou a nie úniou, takže z toho dôvodu tiež neodporúčam návrh schváliť.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vážení kolegové. Je dobrým zvykem v tomto parlamentě, že zpravodajové uvádějí i stanovisko navrhovatele. Chtěl bych konstatovat, že pan místopředseda vlády Čič zde včera veřejně prohlásil, že se obsahově s tímto návrhem plně ztotožňuje, avšak vyslovil pochybnost o tom, zda je vhodné projednávat ho v přímé návaznosti na projednávaný zákon. Protože jsme změnili pořadí, projednáváme tedy tento bod jako zvláštní. Chtěl bych konstatovat, že jestliže si jakýkoliv zpravodaj nedokáže něco představit, může to mimo jiné svědčit i o nedostatku jeho představivosti. (Potlesk.)

Zcela závěrem bych, vážení kolegové, zcela vážně chtěl poznamenat, poprosit vás. Máme-li pozitivně pracovat, nemáme očekávat, že budoucí konflikty zhatí naše jednání do té míry, že nebudeme schopni se na čemkoliv rozumném dohodnout, pak toto je pravděpodobně poslední příležitost, kde bychom tímto usnesením mohli uchovat naši práci, jako práci užitečnou. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Jestliže tu je absence představivosti, tak bych přece jenom připomněl zprávu, která dnes prošla tiskem a která je hodna zaznamenání - byla zveřejněna politická dohoda. V Belgii, o transformaci belgického státu, kde delší dobu probíhá plynulý proces federalizace. A myslím si, že je výraz této politické vůle k dohodě mezi dvěma národy, které jsou si daleko vzdálenější než naše dva národy. Je pro nás podnětem k přemýšlení a k inspiraci, abychom se dali cestou, kterou naznačuje projekt Česko-Slovenské unie. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pán poslanec Šedivý sa hlási s technickou poznámkou.

První místopředseda FS F. Šedivý: Dámy a pánové, já v žádném případě nechci zpochybňovat proběhlé hlasování, ale jenom bych vás chtěl upozornit na jednu věc, kterou pokládám za závažnou. Dostal jsem první sjetinu z počítače, kde se kolegové Kalina a Kádner objevili mezi nepřítomnými a na vlastní svědomí mohu potvrdit, že celou dobu seděli na svých místech. To znamená, že nebyli zabráni do počítače, a že tedy výsledek hlasování by měl být 44 : 26 : 2. Samozřejmě ale nezpochybňuji hlasování.

(Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Musím k tomu povedať to, čo tu mám zatiaľ zaznamenané. Je tu napísaný len jeden jediný ignorujúci - zatiaľ som to nevymazal, je tu napísaný pán Popesko. Žiadny iný ignorujúci, ktorý by sedel v snemovni, tu nie je zaznamený. To len k tomu, čo tu povedal pán poslanec Šedivý.

Je skutočnosťou, že z tejto snemovne zatiaľ neodišiel žiadny poslanec. Pán poslanec Rajnič jediný, ale ten sa práve vracia.

Bol pán poslanec Mečl, potom pán poslanec Kříž, pán poslanec Koutský, pán poslanec Novák. V tomto poradí, prosím.

Poslanec SL J. Mečl: Chtěl bych jenom upozornit sněmovny a kolegu zpravodaje, že my přece neschvalujeme ani zákon, ani usnesení o jakékoli unii. Meritorní na celém návrhu poslance Zemana je vytvoření komise Federálního shromáždění, která má postupovat podle určitých zásad. Mám pochybnost o tom, zda je nezbytné, aby zpravodajové využívali svého postavení a vyjadřovali se k tomuto návrhu jako zpravodajové. Oni jsou zpravodaji k zákonu a ne k tomuto usnesení. Není to usnesení, které by se bezprostředně dotýkalo zákona. Je to usnesení, které bylo předloženo v rozpravě k tomuto bodu.

Chtěl bych na závěr své faktické poznámky říci ještě jednu věc. Prosím vás, velmi si vážím práce zpravodaje poslance Voleníka, který pracoval velmi dobře, a nepochybně není vinou ani jednoho ze zpravodajů, že nebyl přijat ani jeden pozměňovací návrh. (Hlas z pléna: Byl.) Nebyl přijat žádný meritorní pozměňovací návrh, který by jakýmkoli způsobem, když použiji toho výrazu, vyslal signál k ostatním poslancům, klubům, který by znamenal snahu o kompromis, o rozumné řešení.

Zamysleme se nad tím nyní při hlasování o tomto usnesení. Radikální řešení nevedou k trvalým výsledkům. Myslím si, už jsem tady v parlamentu o tom mluvil jednou, že rozumný kompromis přinese nebo může přinést lepší výsledky než snaha o rychlé výsledky, která se projevila projednávání tohoto zákona. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Musím len procedurálne konštatovať, že tu sa snemovne prakticky bez protestu dohodli, že tento návrh pána poslanca Zemana súvisí s týmto zákonom, ale pretože nie je jeho priamou súčasťou, lež je to k uzneseniu, tak ho dávam na koniec, a preto si ako predsedajúci myslím - preto som požiadal aj spravodajcov - že niekto tento návrh musí jednoducho uviesť. Vyjadroval sa k tomu aj navrhovateľ, zástupca vlády a je pochopiteľné, že k tomu majú právo vyjadriť sa aj spravodajcovia, tým viac, že pán poslanec Zeman sám potvrdil a odvolával sa na slová zástupcu navrhovateľa, podpredsedu vlády akademika Čiča. Je to jednoducho tak. Pán poslanec Zeman uznáva. Je to tak.

Vypočuli sme si stanoviská, mali by sme o tom hlasovať, ale ešte faktická poznámka, pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Já bych se vrátil k tomu, co tady říkal kolega Šedivý. Upozorňuji na to, že jestliže zde je zpochybněno hlasování, že to nastalo u dvou kolegů ve Federálním shromáždění, že je zpochybněno i to, že to mohlo nastat i u někoho dalšího, kdo si ještě nepřečetl "sjetinu" nebo z jiných důvodů. Upozorňuji na to, že v minulém parlamentě už jsme jednou takto revokovali hlasování právě z podobného důvodu.

Druhou věc panu poslanci Ransdorfovi. K jeho vřelým slovům bych jenom chtěl dodat, že kdyby tu nebyli čtyřicet dva let komunisté a nedevastovali to tady, tak už jsme se dnes možná také připojovali k maastrichtské smlouvě. Jen tak na okraj. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Bolo určené poradie. Pán poslanec Ransdorf a tam sa ešte hlásili kolegovia, ako som o nich hovoril, s faktickými poznámkami. Keď nie, tak pán poslanec Ransdorf a pán poslanec Mikloško.

Poslanec SN M. Ransdorf: Vycházeje ze zvláštní logiky pana poslance Kříže, mohl bych soudit, že v Dánsku jsou u moci komunisté, protože Dánové se vyslovili proti Maastrichtu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Chcem konštatovať, že koalícia doteraz hovorila a pripravovala len spôsoby rozpadu štátu. Čo ďalej, na to nebolo času. A ľudia sú, samozrejme, zvedaví, ako si to predstavuje ďalej. Federálne zhromaždenie bolo prakticky mimo ťahu štátoprávneho usporiadania, čo pokladám za vážnu chybu. To, čo navrhol kolega Zeman, už vlastne nie je prvý pokus zapojiť Federálne zhromaždenie aj jeho komisiu, aby pripravila niečo ďalšie, než tento zákon, ktorý sme neschválili. Je to nielen právo, ale aj povinnosť Federálneho zhromaždenia. Ide len o uznesenie, kde stačí nadpolovičná väčšina. Teda žiadam, aby sa o tom čo najskôr hlasovalo.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, tam je faktická poznámka. Keby neboli faktické poznámky, už dávno nechám o tomto uznesení hlasovať.

Poslanec SN Š. Paulov: Myslím, že poznámka pána Ransdorfa k situácii v Belgicku bola veľmi cenná, pretože keď sa Flámi a Valóni dohodli na unitárnom štáte, keď navonok vystupujú ako jednotný politický národ belgický, tým nepriamo naznačil to, o čo ide - udržať pri živote fikciu československého národa ako politického aj jednotného národa. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ešte vidím faktické. Najskôr pán poslanec Ransdorf.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP