Čtvrtek 1. října 1992

(SN-ČR 0, SN-SR 12, SL 15)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 12, SN-SR 37, SL 59)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatichdvoch poslancov v Snemovni ľudu hlasovalo šesťdesiatjeden za, pätnásť proti, päťdesiatdeväť sa zdržalo, sedem ignorovalo.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov českej časti Snemovne národov hlasovalo štyridsaťšesť za, nikto proti, dvanásť sa zdržalo, štyria ignorovali.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov zo slovenskej časti Snemovne národov bolo šestnásť za, dvanásť proti, tridsaťsedem sa zdržalo, päť ignorovalo.

Konštatujem, že tento návrh nebol schválený.

Teraz budeme hlasovať o variante č. II bod 7 celkového variantu č. II návrhu pána poslanca Voleníka, to znamená: "Po uplynutí dvoch mesiacov."

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.53

(SN-ČR 50, SN-SR 49, SL 99)

Kto je proti?

(SN-ČR 4, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 16, SN-SR 18, SL 36)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatichtroch prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo deväťdesiatdeväť za, štyria proti, tridsaťšesť sa zdržalo, štyria ignorovali.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov českej časti Snemovne národov bolo päťdesiat za, štyria proti, šestnásť sa zdržalo, nikto neignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov zo slovenskej časti Snemovne národov bolo štyridsaťdeväť za, jeden proti, osemnásť sa zdržalo, dvaja ignorovali.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní je schválený variant č. II, teda o ďalších variantoch hlasovať nebudeme.

Teraz budeme hlasovať komplexne o variante č. II pozmeňovacieho návrhu pána poslanca Voleníka. Stanovisko navrhovateľa ste počuli, bolo súhlasné. Budeme hlasovať o variante č. II pozmeňovaciehoo návrhu pána poslanca Voleníka.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.54

(SN-ČR 61, SN-SR 60, SL 113)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 9, SN-SR 9, SL 31)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatichpiatich poslancov v Snemovni ľudu bolo stotrinásť za, nikto proti, tridsaťjeden sa zdržalo, jeden ignoroval.

Zo sedemdesiatjeden prítomných poslancov v českej časti Snemovne národov bolo šesťdesiatjeden za, jeden proti, deväť sa zdržalo, nikto neignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov v slovenskej časti Snemovne národov šesťdesiat za, nikto proti, deväť sa zdržalo, jeden ignoroval. Ignorovali poslanci Šedovič a Pavlov.

Konštatujem, že na základe súhlasného uznesenia obidvoch snemovní tento pozmeňovací návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Nyní bychom se měli vrátit zpět k pozměňovacímu návrhu uvedenému pod pořadovým číslem 14 a pořadovým číslem 17 na straně 1. Jsou to pozměňovací návrhy pana poslance Mečla, to je pořadové číslo 14, a pozměňovací návrh pana poslance Holáně. Pan poslanec Mečl se ještě hlásí.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prepáčte, ale schôdzu vediem ja, pán poslanec. Pán poslanec Mečl, máte faktickú poznámku, prosím.

Poslanec SL J. Mečl: Můj návrh na vložení věty "Vycházeje z práva českého a slovenského národa na sebeurčení," nebyl míněn jako jakýsi legislativní ornamentalismus, ale byl spojen s mým návrhem, aby bylo vypuštěno písmeno a) v § 1, to znamená bylo spojeno s návrhem, který je založen na tom, že Federální shromáždění samo nemůže vstupovat do zrušení federace. Vzhledem k tomu, že v § 1 písm. a) vypuštěno nebylo, tak já musím tento návrh pod pořadovým číslem 14 stáhnout, protože by to v současné době nebyla tak zcela pravda. Právo na sebeurčení uplatňují republiky a občané republik, případně s určitými omezeními i národní rada, ale nikoli Federální shromáždění.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, teda pán poslanec Mečl tento návrh stiahol. Teraz je tu procedurálny návrh pána poslanca Orosza, pokiaľ som dobre rozumel.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Je tady ještě pozměňovací návrh pana poslance Holáně, který je uveden pod pořadovým číslem 17. Je to obdobný případ, jako byl případ, který zde uvedl pan doktor Mečl. Koresponduje to s tím, protože pan poslanec Holáň se odvolává na článek 1 ústavního zákona o československé federaci, kde se praví, že vlastně svazek je založen na právu na sebeurčení každého, respektive obou členů toho svazku.

Domnívám se, že to, co zde namítl pan poslanec Mečl, by mohl akceptovat i pan poslanec Holáň a svůj pozměňovací návrh stáhnout.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pýtam sa pána poslanca Holáňa, či sťahuje tento svoj návrh. (Poslanec SN V. Holáň: Nestahuji.) Ďakujem, musíme o tomto návrhu hlasovať. Aké je stanovisko spravodajcov?

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Jako zpravodaj nedoporučuji.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Vzhľadom na to, čo povedal pán poslanec Voleník a pán poslanec Mečl, ani ja neodporúčam schváliť tento návrh.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Žiada o slovo zástupca navrhovateľa? Nie? Ďakujem. Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Holáňa.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.58

(SN-ČR 5, SN-SR 7, SL 16)

Kto je proti?

(SN-ČR 20, SN-SR 5, SL 33)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 45, SN-SR 56, SL 93)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatichpiatich poslancov v Snemovni ľudu bolo šestnásť za, tridsaťtri proti, deväťdesiattri sa zdržalo, traja ignorovali.

Zo sedemdesiatjeden prítomných poslancov v českej časti Snemovne národov bolo päť za, dvadsať proti, štyridsaťpäť sa zdržalo, jeden ignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov zo slovenskej časti Snemovne národov bolo sedem za, päť proti, päťdesiatšesť sa zdržalo, dvaja ignorovali. Tento návrh nebol prijatý. Ignorovali páni poslanci Spilka, Komárek, Mečl, Ruml, Murgaš, Lenský. Ďakujem, môžeme pokračovať ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Poslední pozměňovací návrh, který se týká vládního návrhu přímo, je návrh pana poslance Lenského. Týká se změny názvu zákona. Je to návrh uvedený pod pořadovým číslem 20 v dodatcích k souhrnu návrhu.

Chtěl bych se v tomto případě nejprve zeptat místopředsedy federální vlády pana Čiče na jeho názor k pozměňovacímu návrhu.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Nemám námietky, odporúčam.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Je ešte taká možnosť, že navrhovateľ si osvojí a potom nemusíme hlasovať. Pýtam sa navrhovateľa, či si osvojuje návrh. (Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Áno). Ďakujem. O tomto návrhu nemusíme hlasovať. Názov návrhu sa mení na "spôsoby", teda je to zmena na množné číslo. Môžeme pokračovať.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Vlastní pozměňovací návrhy k zákonnému návrhu byly vyčerpány. Máme tu sice jako další stanovisko poslance Zemana na straně 9 pod pořadovým číslem 11 a potom i obdobné stanovisko poslance Pludka na straně 10 pod pořadovým číslem 10. Domnívám se však, že o těchto věcech hlasovat nemůžeme, protože se netýkají vlastního návrhu zákona, notabene když poslanec Pludek v návrhu uvedeném pod pořadovým číslem 12 pod bodem 1 přímo prohlašuje, že "nepřijímáme návrh zákona".

Takové prohlášení nám nepřísluší přijímat, koneckonců pan poslanec Pludek i jiní poslanci mohou to, že zákon nepřijímají, vyjádřit právě hlasováním o celkovém znění tohoto zákonného návrhu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Procedurálne by to malo vyzerať tak, že po hlasovaní o pozmeňovacích návrhoch a po celkovom hlasovaní by sa hlasovalo o návrhu poslanca Zemana, ktorý s tým súvisí, ale v rámci hlasovania o zákone nemá svoje integračné miesto. Pán poslanec Zeman, súhlasíte s takýmto postupom?

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, nemám námitek proti tomuto postupu, to znamená proti změně pořadí. Chtěl bych pouze upozornit, že Federální shromáždění může k jakémukoliv zákonu přijímat usnesení. Takže není to samostatný programový bod, je to ještě pořád v rámci tohoto bodu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Súhlasím. Preto som povedal, že po jeho prípadnom odhlasovaní budeme hlasovať o vašom uznesení, ktoré naň integrálne nadväzuje, ale nie je súčasťou zákona. To je v poriadku. Prosím spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Ano, to vyplývá v podstatě z toho, co jsem zde předtím řekl.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Súhlasím s tým, aby sa o tom hlasovalo po odhlasovaní návrhu zákona a hlasovanie nechávam na voľbe poslancov.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

S faktickou poznámkou sa hlási pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predseda, pán predsedajúci! Dovoľte, aby som v mene poslancov HZDS pred záverečným hlasovaním požiadala o polhodinovú prestávku. Zároveň však prosím všetkých poslancov, zvolených do Federálneho zhromaždenia zo Slovenskej republiky, aby boli takí láskaví a chvíľku v tejto miestnosti spoločne s nami zotrvali.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Vzhľadom na to, že je 12.00 hodín, vyhlasujem prestávku do 13.30, aby sa to mohlo spojiť aj s poludňajšou prestávkou, ktorá sa využije na zasadnutie klubov a na obed. Mením rozhodnutie, prosím, aby slovenskí poslanci prišli do miestnosti č. 545.

Schůze přerušena: 12.04 hodin.

Schůze pokračuje: 13.46 hodin.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vážené dámy a páni! Otváram odpoludňajšie rokovanie spoločného zasadnutia Snemovne národov a Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia. Vypočuli sme si a odhlasovali sme všetky pozmeňovacie návrhy a potom sme sa poradili v kluboch.

Konštatujem, že snemovne sú uznášaniaschopné. Musím upozorniť kolegyne a kolegov, že pre prijatie ústavného zákona sa vyžaduje kvalifikovaná väčšina podľa článku 41 ústavného zákona o československej federácii. Podľa tohto ustanovenia je k prijatiu ústavného zákona potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne ľudu aj trojpätinovej väčšiny poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike a trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike.

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Krejsa.

Poslanec SN J. Krejsa: Pane předsedající, dovoluji si vás upozornit na ustanovení jednacího řádu Federálního shromáždění, v němž je stanoveno, že - cituji § 28 odst. 3: "Veřejně se hlasuje zpravidla zdvižením ruky, popřípadě i za pomoci technického zařízení."

Všiml jsem si při dopoledním jednání, že pan poslanec Klaus při hlasování nezvedá ruku. Nevím, zdali pan poslanec nepokládá ustanovení jednacího řádu pro svoji osobu za závazné nebo zda se za svůj veřejný projev stydí.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: O slovo sa hlási pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte, ale mám taký pocit, ako keby sme si ešte teraz potrebovali oddýchnuť. Pretože je tomu tak a potrebujeme ešte určité veci dohodnúť, prosím o pätnásťminútovú prestávku.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Doteraz, počas troch rokov, sme vždy rešpektovali žiadosti klubov o prerušenie, preto vyhlasujem pätnásťminútovú prestávku.

Schůze přerušena: 13.49 hodin.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Otváram odpoludňajšiu schôdzu. Faktická poznámka, pán poslanec Lhotka.

Poslanec SL J. Lhotka: Sdružení pro Republiku - Republikánská strana Československa. Pane předsedající, vyhověl jste předešlému požadavku, my bychom jako klub SPR-RSČ chtěli dvacetiminutovou přestávku.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Musím to rešpektovať. Klub republikánov požiadal o dvadsaťminútovú prestávku. Ešte faktická poznámka, pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, jestli byste byl tak laskav, kdyby ještě nějaká politická strana nebo koalice chtěla udělat klub, kdyby to oznámila hned teď, aby to mohlo probíhat souběžně. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Preto sa pýtam. Toto je zvykové právo, ktoré sme vždy dodržiavali. Opakujem, zvykové právo tohto parlamentu. Preto sa pýtam predstaviteľov všetkých politických zoskupení, ktoré sú vo

Federálnom zhromaždení - alebo v českej a slovenskej časti Snemovne národov , alebo v Snemovni ľudu, ktorý klub potrebuje ešte prestávku. Dokumentujem to tým, že už sa nekoná rokovanie, takže všetky porady, vzhľadom na to, že nie je žiadny nový obsah, možno uskutočniť teraz. Hlási sa pán poslanec Moric s faktickou poznámkou, pán poslanec Cuhra s faktickou poznámkou a pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci! Zvykové právo, myslím, platí medzi normálnymi a slušnými ľuďmi. (Potlesk.) Pokiaľ som videl, tak vedúci predstavitelia Republikánskej strany tu sedeli cez prestávku, mali možnosť v tej dobe mať klub. Preto navrhujem, aby sa o tomto návrhu, ktorý tu bol prednesený, výnimočne, mimo zvykového práva, hlasovalo. Ja odporúčam, aby ste túto prestávku nedovolili.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Cuhra s faktickou poznámkou, potom pán poslanec Ransdorf, pán poslanec Švec, pán poslanec Havlík.

Poslanec SL J. Cuhra: Já nežádám přestávku, ale prosil bych pana poslance Gandaloviče, Záhorského, Hrivíka, Krále a Filkuse, kdybychom se v přestávce sešli u desky Rastislava Štefánika. Potřebuji se domluvit o zítřejší cestě do Rady Evropy.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Poradie faktických poznámok, ako som hovoril: Pán poslanec Ransdorf, pán poslanec Švec a pán poslanec Havlík.

Poslanec SN M. Ransdorf: Mám tři poznámky. Za prvé bych chtěl říci, že klub HZDS měl dnes dvojí poradu a nikomu to nevadilo. Respektovali jsme to. A myslím si, že podobné právo by měly mít i ostatní kluby na tuto toleranci.

Druhá poznámka - tím, že jsou tu kluby, které by se chtěly sejít, tím myslím, že neporušují žádný úzus platný v této sněmovně. Ostatně je tu klub, který se dovolává určité racionality jednání a přitom nedávno jednání tohoto parlamentu svou obstrukcí zablokoval. (Potlesk.)

Ještě třetí poznámka. Myslím, že nikdo z nás nemůže vědět, jak se bude vyvíjet situace ve sněmovně dál, názory poslanců se mění. Jak říkal Napoleon, tak situace na bojišti se mění každým okamžikem. A toto je bitva mezi rozumem a nerozumem. Bitva o náš společný stát. A myslím, že by nemělo být ani v průběhu dalšího jednání vyloučeno, aby se kluby sešly.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Faktická poznámka, pán poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: Pokiaľ by som mohol navrhnúť - ale v prípade, že bude prestávka, tak až potom, najskôr pred hlasovaním - preveriť hlasovacie zariadenie, pretože tu boli pochybnosti. A druhá vec: pokiaľ má len jedna malá strana žiadosť o prestávku, tak môže využiť svoje právo obštrukcie, nech to využije.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ešte ďalej faktická.

Poslanec SN R. Havlík: Pane předsedající, já bych měl procedurální návrh. Vzhledem k závažnosti tohoto zákona bych navrhoval, aby se hlasovalo podle jmen.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec, o tomto sme už hlasovali a toto snemovne hlasovaním odmietli. Takže opakovaný procedurálny návrh k rovnakému hlasovaniu skutočne nie je možný. Pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové. Kdykoliv v šestém volebním období byl nejistý výsledek hlasování, vznikl názor, že nefunguje signalizační zařízení, které nám sčítá hlasy. A jestli se pan kolega Švec obává o výsledek hlasování a chce tím naznačit, že v případě, že nebude výsledek kladný, se bude opakovat hlasování, tak bych ho rád upozornil, že v tom případě, já zpochybním těch několik desítek hlasování o všech pozměňovacích návrzích a vrátíme se na začátek.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pani poslankyňa Bellušová, po nej pán poslanec Valenčík.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážení prítomní! Bola by som veľmi rada, keby predmetom sporu dnešného rokovania a začiatku pred hlasovaním nebola moja osoba. Hovorím to preto, že som to bola ja, ktorá požiadala o prestávku.

Pokiaľ pán poslanec kolega Lhotka dovolí, prosím ho o prepáčenie a bola by som veľmi rada, keby tento svoj návrh stiahol, aby sme mohli seriózne pokračovať. Ďakujem vám, pán kolega.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: Všichni víme, co bylo důvodem vyžádání předchozí patnáctiminutové přestávky. Důvodem byl stav na světelné tabuli a výsledek hlasování, který tím byl určen a snaha ovlivnit určité poslance. Tím bych chtěl uvést na správnou míru argumentaci, že důvodem přestávek je projednávání klubových otázek. Nemyslím si totiž, že by mohl být jiný důvod k tomu, aby se sešli poslanci přímo před deskou zakladatele státu Štefánika na návrh poslance ODS s panem Filkusem, protože to se mi v tuto chvíli zdá z hlediska obsahového velmi ... (Konec příspěvku přehlušen smíchem v sále.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Povedal som, že budeme rešpektovať požiadavku klubu republikánov. Ako predsedajúci si dovolím konštatovať, že už teraz sme faktickými poznámkami zabili ďalších desať minút.

Pýtam sa pána kolegu z Republikánskej strany, či trvá za klub na tejto požiadavke.

Poslanec SL J. Lhotka: Trvám. Kdyby se nediskutovalo, už by uplynulo deset minut.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Vyhlasujem dvadsaťminútovú prestávku a upozorňujem, že žiadny iný poslanecký klub o prestávku nepožiadal. Vyhlasujem prestávku do 14.35.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne a vážení kolegovia! Prosil by som o kľud, budeme pokračovať. Pán poslanec Sládek sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SL M. Sládek: Dámy a pánové, rád bych byl, abyste si uvědomili jednu věc. Jsou zbytečné jakékoliv akce kteréhokoliv klubu chápat nějak osobně a vyvozovat z toho potom před redaktory televize nějaké osobní invektivy. Myslím si, že klub republikánů si uvědomuje zcela jednoznačně, že stojíme před osudovým krokem, který se opakuje jednou za sto let. Myslím si, že všichni poslanci, všechny poslanecké kluby, mají stejná práva, takže se omlouvám za to, že jsme si dovolili v demokratické společnosti svá práva uplatnit. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o kľud. Pridelil som vám rovnaké práva ako každému inému klubu a myslím, že všetci to rešpektovali. Mali sme pätnásťminútovú prestávku, myslím si, že je zbytočné o tom ďalej diskutovať.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP