Úterý 29. září 1992

Poslanec SN M. Freiová: Pane předsedající, já respektuji názor pana místopředsedy Stanka, který je zkušený v práci tohoto parlamentu, na druhé straně já jsem přišla z exekutivy a pracovat od rána do deseti večer mi nepřijde tak výjimečné. Domnívám se, že jsme schopni rozpravu dokončit.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pan kolega Šilhán ještě chce technickou.

Poslanec SL V. Šilhán: Když se podívám zběžně na počet lidí, kteří zde jsou, to už není parlament, to už není Federální shromáždění, to je jeho torzo.

Za druhé. Kdybych - a to mi, prosím vás, vysvětlete - kdyby se všichni přihlášení, jejichž přihlášky máte v ruce, dnes vzdali slova s tím, že po přerušení schůze se uplatní, dejme tomu, zítra nebo jiný den, vyhovuje to vašemu postupu?

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Hlavně by to nevyhovovalo návrhu pana Stanka ....

Poslanec SL V. Šilhán: Vy jste říkal, že byste přerušil tuto schůzi, kdyby už ve vašich rukách nebyly žádné přihlášky do diskuse. To byl asi smysl toho, co jste říkal, ano?

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já jsem navázal, pane profesore, na místopředsedu Stanka, který, podle mého názoru, podal v jádře schůdný návrh, schůdný pro každého, jehož cílem není věci zdržovat, jehož cílem je opravdu věci řádně projednat.

předs.Benda

To znamená, aby pokud možno rozprava pokračovala tak, že odeznějí všechny zásadní pozměňovací návrhy, které zde případně v sále jsou, aby mohly být zpracovány. Rozprava pak bude přerušena, nebude ukončena, takže se lidé mohou ještě zítra přihlásit, ale přitom odklad bude mít nějaký smysl a nebudeme muset totéž absolvovat znovu, protože by se objevily jiné pozměňovací návrhy. Váš návrh je nesmyslný.

Poslanec SL V. Šilhán: Já jsem ještě žádný nepodal, já jsem se jenom ptal.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vy říkáte, že byste se vzdali přihlášek do rozpravy a že bychom pokračovali zítra.

Poslanec SL V. Šilhán: Vede mě k tomu to, že řada poslanců již své návrhy podala. Kdyby schůze byla přerušena, mohli bychom se tomuto vážnému a serióznímu tématu věnovat s klidnou hlavou. O co jde? Je tady nebezpečí z prodlení? Není. Pak nechápu tu proceduru.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, kdybyste vy a vaši kolegové už půldruhé hodiny neoddalovali další jednání různými technickými poznámkami, bylo by možné, aby i ostatní poslanci, kteří se už přihlásili do rozpravy, podali své pozměňovací návrhy, a pak by se mohly jednotlivé kluby zamýšlet nad návrhy jako celkem. Hlásí se pan profesor Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Já vycházím z toho, že Federální shromáždění neprojednává takový zákon každý den, dokonce ani ne každý rok. Jsem přesvědčen, že Federální shromáždění ani předchozí parlamenty takový zákon ještě neprojednávaly. Proto nemá smyslu to srovnávat s tím, jestli v exekutivě je zvykem nebo je možné pracovat do deseti hodin. Každý z nás je schopen pracovat mnohem déle. Myslím si však, že obě sněmovny Federálního shromáždění nejsou v takovém stavu, aby se mohly touto otázkou vážně zabývat.

Já bych vám chtěl, pane předsedo, jen poradit v tom, abyste se necítil tak vázán usnesením, které bylo schváleno. Mám na mysli ono hlasování, že sněmovny budou pokračovat po dvacáté hodině, až do vyčerpání všech diskusních příspěvků. Podle výkladu jednacího řádu jednání v každém jednacím dnu trvá nejpozději do 2O.00 hodin, pokud sněmovny nerozhodnou jinak. To znamená, že sněmovna může rozhodnout, do kdy bude trvat zasedání, zda do 2l.00, 22.00 atd. hodin, ale nemůže rozhodnout, že jednání skončí po dvacáté hodině, až se všichni vypovídají. Takové usnesení prostě nemá oporu v jednacím řádu. Stejně tak by bylo možné přijmout usnesení, že budeme hovořit třeba každý lichý nebo každý sudý. Jednací řád takové ustanovení nezná. Jednací řád zná ustanovení prodloužit jednání po dvacáté hodině, ale není možné to vázat na další skutečnosti.

Proto to zvažte, já vám to nevnucuji, ale usnesením, které bylo přijato, se nemusíte cítit vázán, protože v jednacím řádu prostě takové opatření není.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ještě jednou se hlásí kolega Stank.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené kolegyne a kolegovia! Pani Freiová sa odvolávala na skúsenosti, ktoré už v tomto parlamente mám. Keď som dával tento návrh, tak nie preto, že nás tu zmáha únava, ale predovšetkým preto, že keď sa ukončí rozprava, tak o všetkom, čo tu bolo povedané, sa bude hlasovať v takom znení, v akom to bolo povedané, takže nikto už nebude mať možnosť svoj návrh modifikovať, upraviť a zmeniť, ani dajme tomu po dohode s iným poslaneckým klubom alebo s iným poslancom. Zmysel prerušenia rozpravy je v tom, aby sme - až dostaneme jednotlivé pozmeňovacie návrhy - mali možnosť eventuálne po dohode upraviť ich do takej podoby, aby boli prijateľné a aby zákon uzrel svetlo sveta, pretože si myslím, že to je záujem vládnej koalície i mnohých iných. To bol zmysel môjho návrhu na prerušenie.

Napriek tomu sa domnievam, že predsedajúci by mohol vyzvať tých poslancov, ktorí sú prihlásení do rozpravy, alebo aj tých, ktorí prihlásení nie sú a majú pozmeňovacie návrhy, aby ich odovzdali, aby sme ich mohli spracovať, aby zajtra mohli všetci poslanci dostať celý súhrn pozmeňovacích a doplňujúcich návrhov, takže druhá časť rozpravy by sa zajtra už mohla viesť k týmto pozmeňovacím návrhom. To bol zmysel môjho návrhu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím, pane poslanče.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedající, já souhlasím s tím, co tu říkal pan místopředseda Stank. To koresponduje s článkem 24 odst. 3 jednacího řádu, a proto bych prosil všechny vystupující, aby předložili zejména pozměňovací návrhy, aby se mohla přerušit rozprava k této věci, aby se to mohlo vrátit do parlamentních klubů a výborů, přesně podle jednacího řádu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pokud nebudou další technické poznámky, pokusím se postupovat ve smyslu návrhů, které tu padly. Táži se poslance Trnkócyho, jestli jeho příspěvek obsahuje nějaký pozměňovací návrh, a pokud ne, jestli je ochoten vzdát se svého pořadí a přihlásit se do rozpravy až zítra. Pokud máte pozměňovací návrh, prosím, abyste svůj příspěvek přednesl. Pozměňovací návrhy musí být tady předneseny, není možné je pouze předložit písemně. Nemůže být zařazen pozměňovací návrh, který neodezněl ve sněmovně.

Poslanec SL B. Trnkócy: Pane předsedo, únava už asi dostoupila určitých hranic. Dovolte, abych vás opětovně poopravil. Moje jméno se čte Trnkócy. Děkuji.

Dámy a pánové, duch anarchie částečně ovládl tuto morbidní prostoru. Duch anarchie říkám proto, protože povážlivě početná skupina poslanců vládní koalice se rozhodla - doufám že vůlí silnější než je ta jejich - realizovat klasické anarchistické heslo "ničení je také tvorba". Rozumí se ničení naší vlasti.

Tristní je, že tvůrčí impotence, kterou mají zakrýt destrukční snahy, může být ještě překonána daleko hroznějšími hegemonistickými snahami určitých zájmových nadnárodních skupin.

Poučeni historií, ze které jediné ponaučení je to, že z historie si ještě nikdo nikdy nevzal ponaučení, jsme zvyklí uvažovat v intencích katastrofických scénářů. Za ten také pokládám myšlenku o možnosti rozpadu federace. Budiž, pak ale naší jedinou starostí musí být, jak formulovat otázku v referendu, aby nevyzněla náhodou na tento způsob: "Mlátíte ještě pořád svoji manželku?"

Proto prosím, poslanci, kteří jste tady z vůle lidu, nepodpořte takový zákon, který by hledal jiné možnosti způsobu zániku federace, jiné než je demokratické vyjádření vůle informovaného lidu zdola, referendem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu poslanci. Táži se nyní pana poslance Lhotky, jestli jeho příspěvek obsahuje nějaký konkrétní pozměňovací návrh, a pokud tomu tak není, jestli je ochoten se vzdát svého pořadí. Připraví se a rozmyslí si tutéž otázku poslanec Faldýn.

Poslanec SL J. Lhotka: Já bych svůj návrh chtěl říci ve verších. To zde ještě nezaznělo. V den výročí Mnichova se zde dnes projednávají závažná rozhodnutí. Chtěl bych k dobarvení dodat ještě několik veršů:

V bázni boží na rohoži šedý rak si hoví syt, za svůj hrnec ztuchlé rýže pánu svému důtky líže, jimiž tisíckrát byl bit.

(Svatopluk Čech, Písně otroka)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu poslanci, ale konstatuji, že odpověděl nepravdivě na otázku, zda má nějaký pozměňovací návrh.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Táži se poslance Faldýna, zda má konkrétní pozměňovací návrh. Vzdává se pořadí? Ano. Děkuji. (Potlesk.)

Táži se pana poslance doktora Lenského, zdali má konkrétní pozměňovací návrh. Vzdáváte se pořadí? Dobře. (Potlesk.) Táži se pana poslance Indrucha, zdali má konkrétní pozměňovací návrh a zda je ochoten vzdát se pořadí. Ano. Děkuji vám. (Potlesk.) Teď se ještě táži pana poslance Šilhána. Vzdáváte se pořadí? Prosím vás, mluvte do mikrofonu. Pro stenografy, a prostě nerozumím.

Poslanec SL V. Šilhán: Já nemám žádný pozměňovací návrh. Chtěl jsem pouze vystoupit na podporu návrhů, které již tady byly podány.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Budete mít možnost vystoupit při pokračování rozpravy. Já neříkám, že se vzdáváte slova, ale vzdáváte se pořadí.

Táži se pana poslance Voleníka, posledního písemně přihlášeného do rozpravy, zda má nějaký konkrétní pozměňovací návrh. Prosím, pan poslanec Voleník má slovo.

Poslanec SL L. Voleník: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, dovolím si, byť jsem zde před vámi jako zpravodaj, vystoupit jako jeden každý z vás, jako poslanec s pozměňovacími návrhy k zákonnému návrhu, který máte před sebou.

Za prvé bych chtěl navrhnout určité změny, které by snad mohly zhojit nedostatky, které byly vytýkány už při projednávání v ústavně-právních výborech a které se týkaly § 2 tisku 72 a § 1 téhož tisku. Navrhuji proto, aby v § 1 došlo k této změně: písmeno c), aby znělo takto: "Na základě výsledku referenda vyhlášeného podle ústavního zákona Federálního shromáždění nebo ...". Zařadilo by se písmeno d), které by mělo nové znění, to by následovalo a znělo by takto: "Na základě výsledku referenda vyhlášeného podle ústavního zákona České národní rady nebo ústavního zákona Slovenské národní rady nebo ..." a dosavadní písmeno d) by se označovalo jako nové písmeno e).

Článek 2 odst. 2 by potom zněl - tam by došlo ke změnám, že slova "v případě uvedeném v § 1 písmeně a)" se nahradí slovy "v případech uvedených v § 1 písmeny a) a c)" a slova "v § 1 písmeny b), c) a d)" se nahradí slovy "v § 1 písmeny b), d) a e)". Ten text by vlastně potom zněl, já tady mám úplné znění, já vám to raději nebudu číst, tím bych zdržoval. Předám to, i když popřípadě vám to mohu rozmnožit.

Další pozměňovací návrh, který mám, týká se pořád toho neustále ventilovaného nedostatku ve spojení s ústavním zákonem o referendu, ústavním zákonem č. 327/1991 Sb. Tady si dovolím přednést takovéto pozměňovací návrhy. Prosil bych, aby se o těchto návrzích hlasovalo jako o dvou variantách. První varianta by byla ta, že by v podstatě zhojovala ten nedostatek s tím "jen", takže ten text toho pozměňovacího návrhu je následující:

a) Text návrhu ústavního zákona o zániku federace se počínaje § 1 a konče § 3 tak, jak je uvedeno v tisku číslo 72, označuje jako článek I. Za § 3 dosavadního znění tisku 72 se doplňuje nový článek II., který zní: Ústavní zákon č. 327/1991 Sb. o referendu se mění takto:

Za prvé. V článku 1 odst. 2 se vypouští slovo "jen".

Za druhé. V článku 6 odst. 2 se slova "uplynutím jednoho roku" nahrazují slovy - nyní budou uvedeny 4 varianty: první varianta: "uplynutím jednoho měsíce", druhá varianta: "uplynutím dvou měsíců", třetí varianta: "uplynutím tří měsíců", čtvrtá varianta: "uplynutím čtyř měsíců".

Za třetí. V článku 6 se vypouští odst. 3. Je to otázka vyřešení i té určité kolize, která je spojena s otázkou úpravy majetkoprávních vztahů v ústavním zákoně o referendu a v tom návrhu, který právě teď projednáváme. To je první varianta toho mého návrhu.

Mám ještě druhou variantu. Druhá varianta do určité míry vychází vstříc i některým dalším poslancům tohoto Federálního parlamentu a jmenovitě navazuje na návrh novely ústavního zákona o referendu, který jste pravděpodobně obdrželi pod číslem tisku 67. Tam by za prvé:

a) Bylo znění, že text návrhu ústavního zákona atd. se označuje jako článek I., jak jsem řekl předtím.

b) By se doplňoval nový článek II., který by zněl: "Ústavní zákon č. 327/1991 Sb. o referendu se mění a doplňuje takto:

1. V článku 1 odst. 2 se vypouští slovo "jen".

2. V článku 1 se doplňuje nový odst. 3, který zní: "V referendu může být občanům České a Slovenské Federativní Republiky předložen též návrh na rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky na dva samostatné státy - Českou republiku a Slovenskou republiku." Dosavadní odst 3 se označuje jako odst. 4.

3. V článku 3 odst. 1 se za slovo referendum vkládají slova: "podle článku 1 odst. 1".

4. V článku 3 se doplňuje nový odst. 3, který zní: "Prezident České a Slovenské Federativní Republiky vyhlásí referendum podle článku 1 odst. 3 současně v obou republikách, navrhne-li mu to Federální shromáždění po vyjádření České národní rady a Slovenské národní rady, a to do patnácti dnů od doručení návrhu." Dosavadní odstavce 3. a 4. se označují jako odstavce 4. a 5., přičemž v dosavadním odstavci 3 se slova "podle odst. 1. a 2." nahrazují slovy "podle odst. 1., 2. a 3.". V dosavadním odst. 4. se slova "podle odst. 1., 2. a 3." nahrazují slovy "podle odst. 1., 2. 3. nebo 4."

5. V článku 5. se doplňuje nový odstavec 3., který zní: "Návrh předložený k referendu podle článku 3. odst. 3. je přijat, vyslovila-li se pro něj nadpoloviční většina oprávněných voličů alespoň jedné z republik." Dosavadní odstavce 3. až 5. se označují jako odstavce 4. až 6., přičemž v dosavadním odstavci 3. se za slova "odstavec 1." vkládají slova "nebo odstavec 3.".

6. V článku 6. odst. 1. se za slova "odst. 1." vkládají slova "nebo odst. 3.".

7. V článku 6. odst. 2 se za slova "odst. 2." vkládají slova "nebo odst. 3." a slova "uplynutím jednoho roku" se nahrazují slovy zase "první varianta, druhá varianta, třetí varianta, čtvrtá varianta", jak jsem to tu deklamoval již předtím.

8. V článku 6. se vypouští odst. 3. c) dosavadní text § 4 tisku 72 se označuje jako článek III. Tam by byla stanovena ta účinnost.

To jsou mé pozměňovací návrhy. Já vám děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já děkuji panu poslanci Voleníkovi. Konstatuji, že přinejmenším tento návrh si vyžádá podrobného studia u všech poslanců. Už jenom to, že tady byl přednesen, že bude moci být během noci zpracován, je cenný výtěžek toho závěrečného sporu.

Konstatuji tedy, že nyní přeruším tuto společnou schůzi, aniž bych ukončil rozpravu.

Společná schůze bude pokračovat zítra od 9.00 hodin - citoval jsem zde výbory, které mají od 8.00 hodin schůzi. Schůze bude pokračovat podle schváleného programu, t.j. těmi oběma kompetenčními zákony. Ověřoval jsem si v programu, že jsme neřekli, že hlasování bude ve čtvrtek a rozprava v úterý.

Ve čtvrtek bude jako první bod programu pokračování v bodu dnešním, t.j. rozprava k dnešnímu bodu - návrh zákona o způsobu zániku federace. Myslím, že se tím vyhoví i požadavku opozice, aby byl dostatečný prostor pro prostudování návrhu, projednání v klubech, jednání mezi kluby apod.

Opakuji tedy, že zítra od 9.00 hodin začínáme projednávat kompetenční zákony a ve čtvrtek bude pokračovat tento bod.

Přerušuji schůzi a přeji vám dobrou noc.

Schůze přerušena: 22.22 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP