Úterý 29. září 1992

Když bylo v roce 1867 Rakousko v ústavně-právní krizi, vůdce maďarských disidentů v rozhovoru s císařem Františkem Josefem o federaci řekl tato jedinečná slova: "Veličenstvo, co uděláte, když si ráno špatně zapnete vestu? No, rozepnete si ji a zapnete si ji znovu." Císař to udělal a zrodil se rakousko-uherský dvojdomek, který vydržel padesát let. Hle, jak chytré řešení federace! Bohužel, nemáme Franze Josefa, jaká škoda. Protože já myslím, že konfederace je pořád reálná alternativa a je to také alternativa, jak se vyhnout ve střední Evropě novému souboru Kakánií, které vytvoří neživotnou Kleinstaaterei. Alternativou vůči Kakánii byla, je a bude konfederace, ať už je to ten maastrichtský vzor nebo Mečiarův vzor nebo vzor, o kterém mluvil v Brně akademik Čič. Jenomže v Čechách, já bych zdůraznil, že i v Čechách jsou partneři, kteří podporují Mečiarovo pojetí konfederace a pojetí spolupráce, které bude přijatelné většině slovenského národa. Nějaká konfederace takového typu vznikne během několika let navzdory ptačím mozkům, které vymyslely naší umělou dezintegraci.

A jestliže Mečiar si vyjedná novou smlouvu s Německem, pak určitě bude lepší než ta, kterou vyjednal Dienstbier s Havlem. (Potlesk.) Já se obávám, že vy jste to zapnul poněkud později.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ano, já nemám kontrolu, jak dlouho jste před tím hovořil, takže vám běží tento čas.

Poslanec SL I. Sviták: Ale dovolte, abych vás ještě upozornil na to, že načasování této smlouvy nebo načasování tohoto zákona je opravdu katastrofální. Já bych zdůraznil, že my Češi se nemůžeme dnes obrátit zády k Polákům, Slovákům a Maďarům, s nimiž jsme chtěli vstupovat do Evropy. Anebo jestliže to uděláme, tak my dezertujeme ze střední Evropy. Můžeme to udělat? Ano, ale za cenu úpadku na úroveň protektorátu. Tento zákon je plod odpudivého diletantismu a jeho autoři jsou strašliví zjenodušovatelé, die schrecklichen Vereinfacher, jejichž vzestupu se bál i Nietzsche, který se nebál ani Pána Boha. Ale bál se těchto typů. To jsou lidé, kteří vytvořili tento zákon. Nyní to načasování, jež se mi zdá být katastrofální. Uvědomte si, že během dvou měsíců, pouze za dva měsíce, jeden kryptokomunista, Bill Clinton, vyhraje volby ve Spojených státech, a pak bude po králi bibliofilů ohrožen nejen spolek numismatiků. Monetaristické teorie budou spláchnuty ze scény, což bude ekologickou katastrofou v naší parlamentní ornitologii. (Potlesk.) Lituji ovšem našich zemědělců, kteří přijdou o jedinečnou příležitost proměnit role dědičná na golfová hřiště a pak se bavit tím, že budou sbírat golfové míčky německým turistům, místo aby se nudili okopáváním brambor.

Naši pohrobci reaganismu, thatcherismu veslují opačným směrem, nežli se vyvíjí dnešní Západ. Oni zatím ještě nejsou ochotni připustit, že z euforie nadějí "mercedesy pro každého" se vyklubala masová nezaměstnanost. Oni věří, že vyhrají ve znamení marky. In hoc signo vinces - v tomto znamení zvítězí. Když je ale kříž vyměněn za marku, pak před zástupy ovšem kráčí Uhde a nad vodami se vznáší nový spasitel Kalvoda. Evropská loď vyjíždí jiným směrem, nežli si myslí. (Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pane poslanče, nemluvíte k tématu.) Myslím, že je to velice k tématu. Spása této země závisí na tom, jak budeme hlasovat.

Evropská loď vyjíždí jiným směrem, než si myslí ti, kteří v posledním okamžiku do té lodě naskakují z rozlomené republiky. Jenomže až budou brzy na volném moři, pak zjistí, že evropská loď vůbec nejede do jejich kýžené minulosti, do konzervativního nového biedermaieru, metternichovské svaté aliance, ale k demokratickému socialismu. Horribile visu. Já to pro pana Jajtnera přeložím, protože by si stěžoval v Rudém právu. Jak strašný to pohled, jak strašná to slova. Nám na levici, sociálním demokratům, bude v této Evropě dobře, ale ornitologové budou v panice hledat záchranné pásy a budou skákat pryč z lodě. My vás ujišťujeme, že s radostí vám poskytneme záchranné pásy a zamáváme vám na cestu, kterou zahajujete přijetím tohoto zákona. Až budete kraulovat ke břehu, pak poznáte, zda existují žraloci kapitalismu, nebo ne.

(Potlesk.)

Řízení schůze převzal místopředseda FS V. Benda.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: První technická poznámka.

Poslanec SL J. Zahradil: Pane profesore, přestože jsem obdařen pouze ptačím mozkem, dovoluji si vám blahopřát k tomuto projevu a skutečně je mi líto, že to nepřenáší televize. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Neměl jste ale slovo, pane kolego. Slovo má poslanec Jajtner.

Místopředseda FS P. Jajtner: Neměl jsem v úmyslu reagovat na projev pana poslance Svitáka, který mě několikrát napadl. Protože znám staré arabské přísloví, které říká: "Psi štěkají, ale karavana jde dál." Nicméně, pokud jde o latinu, dovolím si pana kolegu, vás, upozornit, že ono přísloví, které jste citoval zní: "In hoc signo vincesas - V tomto znamení zvítězíš." Je to budoucí čas. (Potlesk.)

Kromě toho bych si dovolil upozornit vážené auditorium, váženou galerii, na to, že pan Sviták zde hovořil za stranu, na jejíž rukou ještě doposud lpí krev nesčíslných obětí komunismu. (Potlesk.) Chci upozornit toto vážené auditorium, že naší povinností je zdůrazňovat, že být komunistou je hanba. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Hlásí se pan poslanec Sviták, který má právo odpovědi na faktickou poznámku.

Poslanec SL I. Sviták: Jsem nezávislý poslanec za Levý blok. Pokud budeme počítat ty potoky krve v dějinách, které plynuly za všech tisíciletí, pak vy, pane Jajtnere, byste musel vydat také jakási svědectví o hrůzách v mezích ideologie, ke které vy se hlásíte, ale já vás z toho neobviňuji. Neobviňuji také Ježíše Krista za to, co se dálo v jeho jménu. Tak prosím vás, když budete trochu soudný a budete chápat dějiny jako opravdovou tragédii a konflikt těch dober, tak nemůžete takovéto primitivní a simplifikující myšlení přisuzovat ani sám sobě, ani mně, ani snad tomuto plénu.

Poslanec SL Z. Smělík: Chápu, že kolega Sviták chtěl nám naznačit, že se chce uchýlit k tomu jedinému a jistému velkému dubisku, jako kollárovci - po sto letech. Po osmdesáti letech a v dalších desetiletích jeho soukmenovci viděli v té zemi, kde dnes bylo včera totéž. Nicméně víme, že Havlíček, když navštívil toto velké dubisko, tak mu bylo jasné, kam náš národ se má obrátit. Kam to nepoučitelní soukmenovci po čtyřiceti letech dotáhli, to je situace, kterou dnes projednáváme. Čili nebýt té orientace, nebylo by ani tohoto jeho trapného vystoupení.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, vyčerpal jste již čas. Prosím pana poslance Mariána Kováče.

Poslanec SN Marián Kováč: Vážení kolegovia, vážení hostia! Myslím si, že sme boli svedkami názornej ukážky, k akej absurdnej situácii môže dospieť táto republika, keď nebudeme jeden druhého vzájomne počúvať, keď nebudeme jeden druhého pozorne sledovať, kto čo hovorí a čo tým sleduje.

Prosím, aby sme upustili od týchto invektív, aby sme sa ešte raz pozreli na tento jednuduchý návrh zákona, ku ktorému možno dať veľmi jednoduché, jasné a stručné stanoviská. Ak tento príklad riešenia problému - nechcem sa opakovať - rôznych emancipačných snáh, rôznych oprávnených...

Mimochodom, 29. je pre slovenský národ od dnešného dňa... pokiaľ sa nemýlim a pokiaľ televízia priniesla správnu informáciu... bol schválený štátny sviatok ako vyjadrenie toho, čo slovenský národ urobil v Slovenskom národnom povstaní. (Potlesk.) Keď nebudeme jeden druhého pozorne počúvať a pustíme sa do absurdného hašterenia, nemôže sa toto všetko, čo svojím spôsobom má veľmi jednoduché riešenie, dobre skončiť. Zopakujem návrh, ktorý tu ešte odznel. Poprosil by som aj kolegov z kuloárov, aby sem prišli a odsúhlasili, že dnes už toho máme všetci dosť, že si pôjdeme odpočinúť a zajtra budeme rokovať s kľudom, odpočinutí a rozumne, tak, ako si táto situácia zaslúži. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Mám tomu rozumět, že jde o procedurální návrh? (Poslanec SN Marián Kováč: Áno.) Ještě kolega Zeman se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SL M. Zeman: Vážení kolegové, bude to faktická poznámka, která se pokusí bez emocí uvést fakta. Chtěl bych konstatovat, že Ivan Sviták, ať souhlasíme, nebo nesouhlasíme s jeho názory, byl jedním z nejnenáviděnějších nepřátel komunistického režimu. Tento režim ho v nepřítomnosti odsoudil na osm a půl let nepodmíněně.

Nevšiml jsem si na druhé straně, že by Rudé právo psalo s jakoukoliv nenávistí o panu Jajtnerovi, tím méně, že by ho za cokoliv odsoudilo.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Protože zatím nejsme usnášeníschopní, pokračujeme v rozpravě tak, jak jsme si usnesli odpoledne. Kolega Krejsa ještě faktickou poznámku.

Poslanec SN J. Krejsa: Jen bych doplnil pana kolegu Zemana a zastal se pana profesora Svitáka. Pan místopředseda Jajtner vstoupil do Lidové strany v době, kdy byla povolnou složkou té strany, na kterou tady svolával potoky krve. Děkuji. (Potlesk a smích z galerie.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Poslanec Vondruška ještě faktickou poznámku.

Poslanec SN J. Vondruška: Já bych si také dovolil pár slov k panu Jajtnerovi. Komunistům lze vyčíst leccos, ale stávajícím komunistům nelze vyčíst přinejmenším jednu věc, že nikdy, před nikým a před ničím ani do jiné země, ani do jiné strany neutekli. Jsem hrdý na to, že jsem komunista. (Potlesk z galerie.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, nezlobte se, ale to nejsou faktické poznámky k projednávanému pořadu, nýbrž vzájemný spor mezi faktickými poznámkami, to je úplně jiná polemika. Prosím, máte slovo, ale okamžitě vám ho odejmu, jakmile ....

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedající, mám zcela jinou faktickou poznámku. Vzhledem k tomu, že se diskuse odchýlila, žádám za poslanecký klub Levého bloku o přerušení na schůzku poslaneckého klubu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, protože jsme se usnesli, že budeme pokračovat bez přerušení, nemohu vaší žádosti vyhovět bez hlasování. Jakmile se sejde dostatečný počet poslanců, já na ně zazvoním, mohu o vašem návrhu dát hlasovat. Usnesli jsme se, že dokončíme rozpravu. (Hlas ze sálu: V české části Sněmovny národů je třeba žádat, aby přišli.) Prosím poslance v české části Sněmovny národů, aby se dostavili do sálu, také Sněmona lidu ať se dostaví. Slovo má paní poslankyně Entlerová, připraví se poslanec Čada.

Poslankyně SL H. Entlerová: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, vážení hosté. Zazněla tady slova o dnešní manifestaci na Václavském náměstí. Protože jsem byla jednou z těch, kteří na ní vystoupili, dotkla se mě, a jistě by se dotkla i účastníků této manifestace, slova pana poslance Faldýna, protože jsem neapelovala na city až pudy občanů. Seznámila jsem je pouze věcně se stanoviskem poslanců Levého bloku a těžko lze obvinit mě či účastníky, že reagovali pozitivně na tato stanoviska. Že nechceme zánik ČSFR, ale její transformaci, že trváme na informovanosti občanů o důsledcích jak dalšího trvání, tak případného zániku ČSFR, z vůle samotných občanů, že trváme na požadavku uskutečnění referenda, že trváme na požadavku důsledného respektování ústavnosti a zákonnosti při řešení státoprávních problémů.

Věřím, že i FS považuje uplatňování požadavku přísné ústavnosti nejen za vysoce politicky kulturní a odpovědné, ale i etické.

Co nám vzkazují účastníci dnešní manifestace? Že nikdy není pozdě, že chtějí vyjádřit svůj názor v referendu. (Potlesk.) Necítí se nevyspělí či nekvalifikovaní. Jsou toho názoru, že nebyly vyčerpány všechny možnosti hledání cesty společnéh

soužití Čechů, Moravanů a Slováků.

Především předložený vládní návrh zákona o způsobu zániku ČSFR neodpovídá principům občanské společnosti. Proto ho nepodpořím. Naopak, konkrétní návrhy předložili pan poslanec Fišera a poslanec Zeman, a ty podpořím. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Faldýn, potom pan poslanec Pleva s faktickou poznámkou.

Poslanec SL M. Faldýn: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, ve svém příspěvku jsem nikoho nejmenoval. Nicméně na reakci paní poslankyně by se hodilo jedno okřídlené přísloví. Nic to nemění na faktu, že na této manifestaci byla některá fakta záměrně překrucována.

Poslanec SL P. Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tady se neustále mluví o referendu. Rád bych viděl toho génia, který předloží takovou otázku, na které se bude schopno toto Federální shromáždění aspoň do jednoho roku dohodnout.

Poslankyně SL H. Entlerová: Mě pan poslanec Faldýn přesvědčil o tom, jak to míní s tou etikou. (Potlesk.)

Poslanec SL R. Svoboda: Doporučil bych kolegovi Plevovi, když Federální shromáždění nebude schopno se dohodnout na otázce, vyhlašme nové volby. (Potlesk a výkřiky z galerie: Ano!)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Upozorňuji, že je tady už jen šest přihlášek do rozpravy. Kdybychom si nekomplikovali situaci, možná, že bychom to zvládli. Rozhodně v tuto chvíli není možné hlasovat a není možné změnit rozhodnutí. Slovo má poslanec Čada, připraví se poslanec Najbrt. Nikoliv technická poznámka, už bylo uděleno slovo.

Poslanec SL V. Čada: Vážený pane předsedající, paní a pánové, nevím, jestli má velký smysl dál protahovat naši diskusi. Asi ne. Dovolte mi proto jen tři čtyři velmi stručné poznámky. Chci reagovat na diskusi, která zde zazněla. Nechci situaci dál dramatizovat, ani vyhrocovat. Především se chci zastavit u jednoho problému. Myslím, že představitelé levicových stran zde nestaví proti sobě funkční federaci, a nebo nic. Já se domnívám, že nikdo z nás není proti právu slovenského národa na seberučení a nevidíme vůbec rozpor v tom, aby existovala česká a slovenská státnost. Myslím si však, že je třeba dál hledat to, co nás spojuje, co nás dává dohromady, abychom hledali určitou variantu soustátí, jak zde o tom bylo hovořeno.

Nechci zde vypočítávat to, proč, z jakých důvodů, ale přece jen u jednoho bych se zastavil. Jako profesionální historik bych vás prosil o jednu věc. Nepoužívejme historické argumenty pro zdůvodňování svých politických postojů. Víte, Indíra Gándhíová kdysi řekla: "Historie je velká učitelka, ale bohužel má špatné žáky." A navíc jako profesionál nemohu tvrdit, že křesťanství vzniklo v době úpadku římské říše, když vzniklo o 500 let dříve. Hácha samozřejmě nebyl u podpisu Mnichovské dohody, 28. říjen vypadal trochu jinak, než jak to zde bylo řečeno. Nakonec i Havlíček, když mluvil o velkém dubisku, nemluvil o Sovětském svazu, ale o carském Rusku atd.

Nechme historie, ale pokusme se hledat nějaký konsens, hledejme ho v politickém grémiu, v předsednictvech klubů, a jestliže se nedohodnou tyto instituce, zkusme si občas tady sednout, prostě jiní představitelé politických stran a klubů, a zkusme najít to, s čím bychom mohli skutečně před naše voliče předstoupit.

Na závěr, vážené poslankyně a poslanci, napadá mě zde jeden příklad, o kterém hovoří Ferdinand Peroutka v Budování státu. Popisuje tam situaci, kdy budoucí pražský arcibiskup profesor Kordač mluvil v plénu revolučního Národního shromáždění po roce 1918 proti oddělení teologické fakulty od Karlovy univerzity.

Peroutka píše: "Mluvil vynikajícím způsobem, citoval řecké a římské klasiky v originále, mluvil německy, francouzsky, anglicky, ale revoluční shromáždění bylo chráněno jednou věcí. Prostě nevědělo, o čem mluví."

Mám obavu, že někdy reakce mých vážených kolegů na argumenty profesionálních právníků vysoké kvality, jako jsou kolegové Jičínský, Fišera, Mečl, jsou přinejmenším neadekvátní. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu poslanci.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedající, žádal bych vás, abyste využil svého práva předsedajícího a umožnil nám schůzku klubu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře.

V takovém případě je možné schůzi přerušit. Stačí vám patnáct minut přerušení?

Poslanec SL V. Filip: Nestačí. Potřebujeme nejméně hodinu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Lituji, takovouto delší přestávku učiníme až po dokončení rozpravy. Máte samozřejmě právo žádat schůzku klubu, ale před hlasováním v nějakém klíčovém okamžiku ne. Celý parlament nebude čekat další hodinu, aby potom odeznělo dalších pět zbývajících příspěvků.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedající, skutečně nemohu za to, že se parlament nesešel k hlasování o návrzích, které zde byly předloženy na přerušení jednání do zítřejšího rána. Po diskusi, která zde vyplynula po vystoupení profesora Svitáka, trváme na tom, aby se náš klub mohl sejít.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: V tom případě přerušuji schůzi na dvacet pět minut. Schůze bude pokračovat ve 21.15 hodin.

Schůze přerušena: 20.52 hodin.

Schůze pokračuje: 21.21 hodin.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Než přistoupíme k rozpravě, mám zde ještě sdělení pro ty, kteří jsou v sále, i pro ty, co naslouchají v kuloárech.

Za prvé - předsednictvo Federálního shromáždění, které bylo svoláno dnes po společné schůzi, se zatím odkládá na neurčito. Termín bude sdělen později.

Za druhé - mám zde pozvánku na třetí společnou schůzi výborů finančních a rozpočtových Sněmovny lidu a Sněmovny národů, která se bude konat 30. září, tedy zítra v 8.00 hodin v místnosti č. 214. Návrh pořadu: návrh zákona o dočasném omezení postupu podle zákona o konkursu a vyrovnání - tisk č. 101.

Ještě tady mám další informaci, že zítra v odpoledních hodinách se sejdou volební komise. Podrobnosti - kde a jak - budou upřesněny.

Můžeme pokračovat v přerušené rozpravě. Už zde mám jen šest přihlášek. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Lenský.

Poslanec SN I. Lenský: Vážený pán predseda! Dávam trocha odťažitý návrh, ale myslím, že je vecný, s prihliadnutím na to, koľko je hodín. Bolo by vhodné zabezpečiť autobusy, aby sme sa nejakým spôsobom dostali na "Gulag". Vyzerá to, že budeme rokovať do 24. hodiny, takže potom nebude šanca dostať sa na ubytovňu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já doufám, že nebudeme jednat do 24.00 hodin, nicméně žádám pracovníky aparátu, aby zabezpečili, aby zde po dvaadvacáté hodině byly autobusy. Ještě se hlásí pan kolega Olej.

Poslanec SN J. Olej: Môj osobný názor je, že autobusy po 22. hodine nie sú potrebné, pretože chodí metro. Ale autobusy treba zabezpečiť na hodiny po dvanástej v noci. Viem, že nevzbudím nejaké sympatie, ale v každom prípade žiadam väčší časový priestor na schôdzku nášho klubu Strany demokratickej ľavice z jedného dôvodu: My sme v zásade odmietli tento návrh zákona, ktorý tu bol predložený. Je zrejmé, že počas diskusie vzniklo množstvo doplňujúcich a pozmeňujúcích návrhov, ktoré môžu zásadným spôsobom zmeniť náš postoj k tomuto zákonu.

Boli by sme veľmi radi, keby bol pre naše rokovanie dostatočný časový priestor. Nemyslím tým pätnásť alebo tridsať minút. Bol by som rád, keby bolo možné vytvoriť nám priestor, aby sme cez noc mohli všetky tieto návrhy posúdiť a prehodnotiť s tým, aby sa rozprava neuzatvárala, aby sme mohli prípadne v rozprave reagovať na tieto pozmeňujúce návrhy a doplniť ich našimi vlastnými.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, domnívám se, že za prvé je zde platné usnesení, že budeme pokračovat po dvacáté hodině. Prakticky jsme pokračovali třicet minut, poté už byly jen poznámky o tom, jak máme ukončit. Cítím se být vázán tímto usnesením a hodlám dokončit alespoň již podané přihlášky do rozpravy, dát příležitost lidem, aby promluvili. To za prvé.

Za druhé - bývá zde v parlamentě dobrým zvykem, i když to není žádný zákon, že se poskytuje prostor na schůze klubů, ale mezi jednotlivými úkony, to znamená před hlasováním nebo po skončení rozpravy, popřípadě v jiné podobné fázi.

Není ani obvyklé, ani možné, aby kdykoli kterýkoli zástupce klubu vystoupil a požádal o okamžité přerušení schůze na dokonce dlouhou dobu. Já jsem vyhověl a přerušil schůzi na 25 minut k eventuálně nutným poradám. Jinak upozorňuji, že podle zatím schváleného programu k hlasování o pozměňovacích návrzích i o samotném návrhu zákona má dojít až ve čtvrtek. Čili zítra mají všechny kluby dostatek prostoru, aby posoudily všechny pozměňovací návrhy, všechny aspekty, případně mezi sebou uzavíraly příslušné dohody.

Kromě toho nic nebrání tomu, aby kdokoli navrhl zítra v plénu, aby byla znovu otevřena rozprava k tomuto tématu. Jestliže právě klub dospěje k nějakému zásadnímu nebo novému stanovisku, jistě se najde také podpora pro znovuotevření rozpravy. Ale pouhý odklad na neurčito není - podle mého názoru - ani v souladu s jednacím řádem, ani se zvyklostmi, které v tomto parlamentě dosud panovaly.

Nechám pokračovat v rozpravě. Ještě se hlásí kolega Zeman.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP