Pátek 11. září 1992

HZDS malo v programe konfederáciu, aj keď sa vedelo, že ju Česi neakceptujú, príliš rýchlo potom prešlo na samostatný štát, ktorý takto radikálne hlásala vo svojom programe len SNS. Príliš rýchlo došlo k dohode s ODS niektorí začali vývoj brzdiť, ale iní veci ďalej urýchľovali. Snahy o rozumné spomalenie vývoja vo Federálnom zhromaždení poslanci HZDS nepochopili. Na upozornenie najvyšších predstaviteľov štátu zo zahraničia kvôli dodržiavaniu demokratických postupov a ľudských práv sa nereaguje. Verbálne sa konštatuje, že pre Slovensko je treba zmierenie, jednotu a mnoho odborníkov, všade se hľadajú nepriatelia a vinníci, osvedčení odborníci sa vyhadzujú z práce. Snažia sa o informačnú blokádu Slovenska, o rozšírenie monopolu v štátnych médiách a nielen v nich. Zásahy niektorých ministrov, najmä v oblasti kultúry, školstva, zdravotníctva a sociálnych vecí, sú často nekompetentné. Snažia se o zvýšenie vplyvu štátu v hospodárstve, ktorý sa návštevou expertov v USA spochybňuje, ale privatizácia sa spomaľuje. Dopady náhleho rozpadu štátu, bezpečnostné, hospodárske, sociálne a kultúrne a tak ďalej sa neoznámia. Občanovi sa nepovie, čo ho čaká. Tvrdenie, že potom bude lepšie, sa nedokazuje. Raz, napr. na Cyrilometodských slávnostiach sa vyjadrujú pre referendum, druhý raz tvrdia, že je zbytočné. Prijatie ústavy v tejto forme je v rozpore so súčasným právnym stavom.

Na českej scéne je stav lepší, ale nie oveľa. Ale ODS prijala tento stav z iných dôvodov, aj keď členovia vlády a parlamentu tiež sľubovali vernosť ČSFR. Spočítali si, že ekonomická reforma sa vinou Slovenska spomaľuje, že pokračujúcim spojením s ním môže zase dôjsť k februáru 1948. Zahraničiu by sa hodil príklad úspešného prechodu na tržnú ekonomiku. ODS dúfa, že by to mohla byť Česká republika. Slovo "sociálny" však nespája s trhovou ekonomikou, najmä keď na Slovensku si ho pletú so slovom socialistický. Prípad bývalej NDR, do ktorej bývalá NSR dáva ročne asi 200 miliárd mariek bez podstatného zlepšenia situácie ukazuje, že problém nie je len vo financiách. Postoj "Havel alebo nikto" je nezodpovedný, pretože jasne vedie k patovej situácii.

Informačná blokáda zo Slovenska - pokiaľ ide o noviny, knihy, rozhlas, ale aj televíziu - pokračuje. Politici ODA, ale i ODS zaujímali i v minulosti voči Slovensku nereálne postoje."Federácia alebo rozchod", "štátna zmluva je nezmysel", nechápali prežitie starého modelu federácie, tvrdší dopad reformy na Slovensko, nutnosť väčšieho počtu Slovákov vo federálnych orgánoch atď. Ako bývalý člen vlády konštatujem, že ich postoje, najmä na poli hospodárskom, boli často kontraverzné. Riešenia problémov konverzie, energetiky, poľnohospodárstva, Gabčíkova, Mochoviec, Transpetrolu, Transgazu, rozdeľovanie zahraničnej pomoci atď. vyvolávali na Slovensku neraz oprávnený odpor.

Nechápem preto, ako sa mohla ODS tak rýchle rozhodnúť pre doterajšiu výraznú redukciu počtu veľkosti federálnych orgánov a radikálny presun kompetencií na republiky, keď predtým dva roky tieto požiadavky nechápala. Keby toto bola urobila pred rokom, myslím si, že dnes mohol byť kľud.

Vážené Federálne zhromaždenie, v době Veľkej Moravy boli naše národy 75 rokov spolu, potom žili tisícročie zvlášť a pýtam sa, či zasa budú po 75 rokoch opäť oddelene? Máme sa rozpadnúť, keď cesta späť nebude viac možná? Nedávno som bol na dovolenke vo Francúzsku a s cestovnou kanceláriou som prešiel desaťkrát štátne hranice, ani raz nikto odo mňa nechcel pas. Nedokážem si predstaviť, že prvého alebo desiateho januára nasledujúci rok odo mňa bude chcieť niekto na rieke Morave pas alebo sa ma bude pýtať, čo som si kúpil v Hodoníne. Máloktoré národy v Európe sú si také blízke ako Česi a Slováci. Iste majú mnoho rozdielneho, ale sú odkázaní žíť vedľa seba a budú aj naďalej jeden na druhého odkázaní. Už Andrej Hlinka to pochopil - mnohí sa ním dnes oháňajú - keď povedal, že do spoločného štátu by Česi mali dať rozum a Slováci srdce. Keď sa také blízke národy, ako sú Česi a Slováci, nedokážu dohodnúť, ako sa v budúcnosti každý z nich v Európe dohodne s celkom odlišnými národmi? Veď dlhoročné spory a ťažkosti sú u ostatných národov normálne, len my sme ich príliš dramatizovali a dramatizujeme. Prirodzený proces sebaurčenia slovenského národa nemusí viesť len k rozkolu, mohol viesť už dávno k zmene formy spoločného štátu. Prečo nie ku konfederácii alebo k únii , prečo nie k spoločnému štátu s malou spoločnou vládou, ako máme dnes?

Emancipačné snahy Slovákov a integračné snahy Európy sú zlučiteľné, len je treba ďalej rokovať a nevzdávať sa. Bohužiaľ, Slováci našli na českej strane v posledných dvoch rokoch len izolovaných politikov, ktorí slovenské požiadavky chápali, nenašiel sa žiadny politický prúd alebo strana, ktorá by toho bola schopná. Je zaujímavé, že za spoločný štát dnes bojuje v Čechách len ľavica, ale obávam sa, že to nie je kvôli Slovensku, ale skôr z hľadiska záujmov českej opozície voči dnešnej českej koalícii.

Vážené Federálne zhromaždenie, národy zostávajú, pretrvávajú a politici odchádzajú. Pri svojich poslaneckých cestách po Slovensku a Čechách často stretávam prostých ľudí, ktorí nemajú žiadnu publicitu a ktorí ma a nás prosia o činy smerujúce proti rýchlemu rozpadu štátu. Žiadajú nás, aby sme ďalej rokovali, hľadali kompromisné riešenie, ktoré bude vyhovovať obom stranám. Zároveň by som chcel veľmi zdôrazniť nezastupiteľnú úlohu kresťanov - ako v Čechách, tak na Slovensku. Máte byť svetlom sveta, musíte vytvárať mosty medzi ľuďmi, hľadať vždy to, čo nás spája, musíte nie sedemkrát, ale sedemstokrát, teda vždy odpustiť, musíte sa ľudí zastať a pomáhať im v dennodenných problémoch a starostiach, pretože deň už sa nachýlil. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu Mikloškovi, teraz vystúpi v rozprave Michal Ivanovský. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Rajčan.

Poslanec SN J. Rajčan: Z vystúpenia predrečníka pána Miklošku vyplynulo, že na Slovensku víťazné Hnutie za demokratické Slovensko začalo s čistkami a nedemokratickými metódami, ktoré sme tvrdo pred dvoma rokmi odsúdili. Pravda je, bohužiaľ, celkom iná. Voľby boli 5. a 6. júna. Práve táto vláda, ktorá vzišla z týchto volieb, napráva rozhodnutia, ktoré vznikli 15. a 16. mája, dokonca ešte 5. júna, či v oblasti školstva alebo aj v hospodárskej sfére. Bohužiaľ, je to tak. Neviem, prečo sa s týmito rozhodnutiami začalo až tesne pred voľbami, bolo na to dosť času.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Rajčanovi. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: K úvodnémuu slovu pána Miklošku a pre všetkých slovenských poslancov by som mal výzvu, že ich prosím, aby sme si vyprali špinu doma a nevozili hnoj na cudzie pole.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To bol pán poslanec Švec. Môžeme pokračovať v rozprave. Vypočujeme si príspevok pána poslanca Ivanovského.

Poslanec SL M. Ivanovský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, stále teď slyšíme, že je trestuhodné vynechat občana z rozhodování o osudu našeho státu. Stále teď slyšíme, že současné dění vyvolává v občanech pocity bezmoci. Je pozoruhodné, že toto říkají právě komunisté, ať už v té či oné straně, právě ti, kteří přes 40 let vůbec nepřihlíželi k vůli občanů. Je pozoruhodné, že to říkají právě ti, kteří přes 40 let přímo systematicky kultivovali v občanech beznaděj a bezmoc.

Za druhé: Pan poslanec Sládek ve svém roztomilém vystoupení řekl, že politická reprezentace se odtrhla od občanů této země. Politická reprezentace SPR-RSČ možná, ale rozhodně ne reprezentace ODS. Při svém kontaktu s občany nezjišťuji nic, co by nasvědčovalo, že proti období voleb v červnu ztrácí ODS nyní ve veřejnosti popularitu, spíš naopak.

Za třetí: Pár slov k požadavku na analýzu ekonomických ztrát při rozdělení federace. Tyto ztráty jistě budou, ale v současné době ani velmi přibližnou částku nelze stanovit. To si snad uvědomují všichni rozumně uvažující lidé. Co však je jisté už dnes, že ztráty vzniklé protahováním současného stavu budou nesmírné, a to nejen ekonomické.

Za čtvrté: Argumentem opozice je i to, že svět očekává, že Češi a Slováci zůstanou spolu v jednom státě a že se stanou jakýmsi stabilizačním faktorem ve střední Evropě. K tomu jenom dvě poznámky. Je velikášstvím myslet si, že jsme středem Evropy, na který se dívá celý svět.

A je naivní domnívat se, že rozběhnutý proces národně emancipační na Slovensku lze zastavit. Kromě vědomých a racionálních prvků, které jsou ve hře, i pochody iracionální, emotivní; a protože jde o hluboké a podvědomé pochody a psychické proudy, na které vůle a intelekt nemají žádný vliv, domnívám se, že skutečně jediné řešení je to, které navrhuje při svých společných jednáních ODS a HZDS.

Chtěl bych tady něco říci o vztazích mezi Čechy a Slováky. Domnívám se, že současný stav federace odpovídá tomu, jak prožívají příslušnost k tomu našemu zatím ještě společnému státu jedni i druzí. Slováci se cítili vždy především Slováky a teprve potom - a teď váhám jestli vůbec - Čechoslováky. Češi se vlastně až dosud cítili vždy Čechoslováky a teprve potom Čechy. Troufám si tvrdit, že jediným způsobem, jak zajistit další přátelské soužití našich dvou národů, je pokojné rozdělení federativního státu na dva samostatné státy. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Kalina.

Poslanec SN K. Kalina: Vážení kolegové, já jsem si díky dvěma předřečníkům, panu poslanci Ivanovskému a předtím panu poslanci Švecovi, uvědomil, jakou pospolitost zde nyní představujeme. Domnívám se, že se nejedná o společnou schůzi sněmoven, ale o náhodné společné setkání poslanců zvolených v České republice a poslanců zvolených ve Slovenské republice. Obě strany zde diskutují o svých problémech a problém, o kterém je zde řeč, mají takřka výhradně za něco, co se týká té druhé strany.

Několikrát jsem zachytil - a v tom, co říkal pan poslanec Švec, se to myslím ozvalo též - že diskuse na této schůzi vystihuje fakt, že v současné době pro většinu slovenských poslanců, a troufám si říci pro většinu slovenských občanů, je problém federace českou záležitostí. Jakoby to ilustrovalo to, co se říkalo už za první republiky, že možná Slovensko patří Slovákům, ale Československo Čechům. To jen ilustruje, jak daleko jsme došli a jaké jsou síly, které můžeme zvládnout a které zvládnout nemůžeme.

Já jako lékař neumím poroučet větru, dešti, ani přírodě, ale mohu dělat to, co dělat mohu. Rád bych adresoval české opozici výzvu: Pánové, pojďme si to vyříkat u nás doma. Zde už můžeme udělat pouze jediné. Odpracovat to, co před nás federální vláda předložila, tu práci na zákonech, kterou za nás nikdo neudělá. Ani pro českou opozici, a domnívám se, že ani pro současnou slovenskou opozici, i když jako křesťanovi jsou mi postoje kolegů z KDH mnohdy blízké, není, pánové, vaším údělem nic jiného, než svůj zápas vybojovat ve svých domovech, nikoliv na půdě federace. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Kamilovi Kalinovi. V rozprave ďalej vystúpi pán poslanec Lhotka. Pripraví sa poslanec Jaromír Kuča. Predtým sa ešte s faktickou poznámkou prihlásil pán poslanec Pavel Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Dámy a pánové, aby zde nenastala atmosféra, že otázka občana a referenda je tlačena levicí. Dámy a pánové, z tohoto místa prezident republiky na zahájení schůze mluvil o jediném legitimním rozchodu, za který považuji referendum. Je nutné si uvědomit ..... (Poznámky ze sálu.) Záchrana bolševismu, já nebudu diskutovat... (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kľud, prosím.) Děkuji.

Ukončil bych ještě poznámkou k panu předřečníkovi, k bývalým komunistům v ostatních stranách. Zamyslete se nad svými bývalými normalizačními komunisty ve vašich řadách. Pak to budu brát. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Bystrický má faktickú poznámku.

Poslanec SN Š. Bystrický: Pán kolega, na margo vášho úvodného slova o štyridsaťročnej zodpovednosti a príslušnosti vyhlasujem za seba: Mám 44 rokov, nikdy som nebol ani členom, ani kandidátom komunistickej strany. Tým sa nechválim, len to konštatujem. A pokiaľ ide o hodnotenie, v čom dávajú a čomu dávajú prednosť občania jednej alebo druhej republiky, myslím, že hodnotenie by sme mali nechať na každom z nich. Doporučujem, aby sme sa v ďalšej diskusii týmito problémami nezaoberali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ešte pán poslanec Valenčík. Potom budeme pokračovať v diskusii.

Poslanec SL R. Valenčík: Samozřejmě, že se můžeme snažit personálně dohledat kdo, kdy, kde byl nebo komu to třeba zamítla uliční organizace z morálních důvodů, že se do strany nedostal. Nemyslím, že by to bylo podstatné. Hledejme praktiky uplatňované minulým režimem v sobě a nepoužívejme je znovu. Bude to pro nás pro všechny lepší. Mně vystoupení pana poslance Mikloška na rozdíl od předřečníka, který říkal, že si každý řeší své vlastní problémy, přesvědčilo o tom, že tento problém přes trochu odlišnou politickou reprezentaci je shodný v obou republikách. Pan poslanec Mikloško také měl na mysli obě republiky a explicitně to i řekl.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pokračujeme vystúpením pána poslanca Lhotku.

Poslanec SL J. Lhotka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté, budu stručný a věcný. Jako poslanec FS jsem skládal poslanecký slib věrnosti České a Slovenské Federativní Republice na svou čest a svědomí. Dnes je pro všechny čest a svědomí jako špinavý hadr na vytírání podlahy. Ne však pro mne jako poslance Sdružení pro republiku Republikánské strany Československa. Svůj postoj jsem vyjádřil panu místopředsedovi federální vlády MUDr. Mackovi při projednávání vládního návrhu ústavního zákona o způsobech zániku ČSFR v sociálním výboru Federálního shromáždění 10. září tohoto roku. Při truchlohře, která je tady předkládána vládou jako komedie, nechci ve výboru vlastizrady dělat kocourkovského radního. Proto jsem po sdělení důvodu panu MUDr. Mackovi odešel z projednávání tohoto návrhu ústavního zákona o zániku ČSFR.

Dosud jediným směrodatným a platným zákonem, zda má československá federace fungovat dál, či ne, je referendum. Je to občanská společnost, která jediná má právo rozhodnout o existenci československé federace na základě Listiny základních práv a svobod.

Nikoliv ODS, HZDS, deklarace Federálního shromáždění schválená ústavním zákonem, či dohoda SNR a ČNR nebo jiný ústavní projev národních rad. Nedávno zde předstoupila vláda ČSFR před Federální shromáždění s programovým prohlášením, jehož autorem podle odborné úrovně tohoto vypracovaného traktátu měl být údajně Jára Cimrman, jak nám sdělil poslanec Krejsa. Dnes ta samá vláda předstoupila ve výborech Federálního shromáždění s vládním návrhem zákona o způsobech zániku České a Slovenské Federativní Republiky. Kdo bude v těchto republikách po rozpadu ČSFR vystupovat v roli Tisa a Háchy? Třicet procent voličů ODS postavilo občany před tragickou skutečnost: rozpad státu, ekonomický tlak, sociální propad. Jako poslanci Federálního shromáždění mně docházejí dopisy od občanů, mnohé ze sociálního propadu, z nichž jeden, výstižný, jsem četl 8. září v sociálním výboru. Byl to dopis od paní Libuše Heliskové z Ostravy. Na jedné straně slib poslance Federálního shromáždění, že bude dbát vůle a zájmu lidu, na straně druhé koalice stran a jejich poslanců, které blokují v parlamentu jakékoli změny prospěšné prostým lidem, národu.

Dnešní vláda není vládou lidu a pro lid. Rozpad státu je průhledným maskováním neúspěchů ekonomiky pana Klause. To každý prostý občan pozná, neboť narazí brzo na dno. Pokud jde o redukci orgánů státní správy, tak naopak vidím, jak se rozrůstá administrativa okresních úřadů, všeobecně zdravotních pojišťoven atd. Nečekám a nečekejme od této vlády progresívní změny. Destrukce, chaos, nejistota, propad životní úrovně prostých lidí, ze kterých se stávají chudáci - to jsou znaky přinášené vládní politikou té většině v národě.

A na závěr: V jisté zoologické zahradě orangutan Venca shlédl v televizi pořad Co týden dal. Ještě týden ho z toho bolelo břicho. (Potlesk.) Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teraz bude hovoriť poslanec Jaromír Kuča.

Poslanec SL J. Kuča: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dnešní jednání je o budoucnosti našeho státu. Víme všichni, že v hromadných sdělovacích prostředích i zde v tomto sále byly vzneseny nejedny argumenty pro a proti dalšímu soužití Čechů a Slováků, ať již v podobě federace, soustátí či unie. Chtěl bych být konkrétnější a zamyslet se nad problémy, jež budeme zřejmě muset řešit po 1. lednu 1993, a které v tomto termínu můžeme jen stěží stihnout.

Za prvé - je to opční právo. Velká část obyvatel ČSFR si rozdělení nepřeje. Cítila se československými občany a musí mít tedy právo rozhodnout se pro občanství jedné z republik bez ohledu na národnost, místo pobytu a narození. Podle zákona č. 165/1968 Sb. ze dne 19. prosince 1968 je československý občan občanem té republiky, na jejímž území se narodil - § 3 odst. 1 - přičemž do 31. 12. 1969 měl možnost žádat o přiznání občanství republiky druhé za současné ztráty občanství původního - § 4.

Vyjděme proto ze dvou zásad. S největší pravděpodobností bude chtít drtivá většina zůstat tam, kde má trvalý pobyt. Považuji tedy za běžné, jestliže se občan přihlásí k občanství té republiky, na jejímž území má trvalý pobyt.

Každý má právo ve stanovené lhůtě oznámit úřadu, že žádá občanství druhé republiky. Proto ještě v době existence ČSFR musí Federální shromáždění přijmout novelu zákona č. 165/1968 v tom smyslu, že československý občan je po počátku účinnosti novely občanem té republiky, na jejímž území má trvalý pobyt, přičemž do 31. 12. 1993 si může zvolit státní občanství druhé republiky. Obě republiky by tento zákon recipovaly, to jest stal by se i po zániku ČSFR součástí právního řádu ČR a SR. Jiná možnost spočívá v řádné mezinárodní smlouvě mezi ČR a SR, jejíž obsah by byl shodný s výše uvedenými záměry.

Za druhé - pohyb pracovních sil. Již dnes je zřejmé, že česká strana při rozdělení společného státu se bude snažit omezit pohyb pracovních sil. Je nutné počítat s tím, že na svou stranu získá značnou část nacionalistů a dezorientovaných lidí, kteří podlehnou mylné představě, že se odchodem slovenských dělníků sníží nezaměstnanost. Tato kalkulace je ovšem mylná, protože zejména v moravském pohraničí stejně nikdo případný zákaz zaměstnávat dělníky ze Slovenska respektovat nebude a účinná kontrola není možná. Jediným výsledkem bude fakt, že slovenští dělníci budou pracovat na Moravě ilegálně a budou stlačovat mzdy.

Na zásadě, že občan Slovenské republiky může v České republice pracovat bez zvláštního povolení a naopak, je třeba trvat. Tuto záležitost vidím jako klíčovou. Její regulace musí spočívat v československé dohodě, která si vyžádá změnu v celé řadě právních norem. S otázkou volného pohybu pracovních sil rovněž úzce souvisí právo na trvalý pobyt. Je tedy nezbytně nutné změnit některé právní normy - § 2 odst. 2 zákona č. 1/1991 Sb. ze dne 4. 12. 1990 o zaměstnanosti, zákon č. 123/1992 Sb. ze dne 4. 3. 1992 o pobytu cizinců, atd. Kromě argumentu, že dělníci by i tak pracovali nelegálně a stlačovali mzdy je možné uplatnit argument, že v českých zemích ES mohou bez povolení pracovat občané každé členské země.

Obdobně je třeba upravit i otázku zabývání se jinou činností, nabývání majetku atd., což si rovněž vyžádá změnu právních norem.

Na závěr, za třetí - otázka jazyková. Bez ohledu na to, že slovenská ústava zakotvila slovenský jazyk jako jazyk státní a bez ohledu na to, zda bude tato záležitost řešena v ústavě České republiky, je zapotřebí přijmout buď česko-slovenskou dohodu, nebo zákon ČNR a SNR, který by byl později recipován ČR a SR ve stav, který by byl formálně zakotven v § 4 odst. 2 zákona č. 122/1920 Sb. ze dne 29. února 1920. Formálně nikdy nedošlo ke zrušení tohoto zákona, a dokonce i v letech 1939-1945 se mlčky dodržoval jak na Slovensku, tak v protektorátě Čechy a Morava. Paragraf 4 odst. 2 citovaného zákona říká, že česká odpověď k slovenskému podání a slovenská odpověď k českému podání se předpokládá vždy za vyřízenou v jazyku podání.

Obdobně ústavní zákon č. 299/1938 Sb. ze dne 22. 11. 1938 o autonomii slovenské krajiny ustanovil, že úředním jazykem na Slovensku je jazyk slovenský, ale osoby české národnosti a úřady se sídlem v českých zemích se mohou ke slovenským úřadům obracet v jazyku českém. Protože samozřejmě žádný úřad nemůže zkoumat, jaké národnosti je petent, byla fakticky ponechána možnost obracet se k slovenským úřadům česky a k českým slovensky. Rovněž § 6 odst. 1 zákona SNR č. 428/1990 Sb. ze dne 25. 10. 1990 umožňuje používání českého jazyka na Slovensku. Úprava bude tedy fakticky kodifikovat faktický stav, který se vyvinul za posledních 74 let.

Vidíme tedy, že problematika spojená s transformací federace je velmi komplikovaná, takže nepromyšlené urychlování nutných kroků může celý proces pouze zbrzdit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu poslancovi Kučovi. Slovo má pán poslanec Malíř. Pripraví sa pán poslanec Krejsa.

Poslanec SN D. Malíř: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, už od počátku vzniku Republikánské strany Československa byla naše strana vystavena značným útokům, tlakům a urážkám ze strany tehdejší vládnoucí garnitury, která nás vydávala za největší škůdce této republiky. Opomenout nesmíme ani tu skutečnost, že v těchto útocích se angažoval i bývalý prezident ČSFR Václav Havel. Bohužel, podobné útoky a nátlaky přetrvávají i nadále.

Terčem těchto útoků však bývá nejčastěji předseda Republikánské strany dr. Miroslav Sládek, který jako jediný dokázal s tak obdivující přesností a předstihem předpovědět události, kterých jsme nyní svědky.

Dosavadní postoj a jednání politických stran a hnutí, především pak ODS-KDS v Čechách a HZDS na Slovensku nám plně potvrzují, kdo ve skutečnosti je tím pravým škůdcem v naší zemi. Bez ohledu na to, jaké pohnutky je vedly a vedou k takovémuto jednání. (Konečně, nepřítomnost poslanců ODS v tomto jednacím sále to jenom potvrzuje.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP