Pátek 7. srpna 1992

Schůze pokračuje: 11.14 hodin.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Účastnil jsem se schůze politického grémia, jeho jednání se chýlí ke konci, představitelé plitických klubů budou o závěrech informovat ihned po skončení schůze politického grémia. Z toho důvodu vás žádám, abyste se nerozcházeli na oběd; to především. Očekávám, že budeme moci pokračovat v jednání asi za 20 minut a dovolím si vás svolat gongem.

Pak tady mám ještě organizační oznámení: Po informacích, které přednesou představitelé politických klubů by bylo možno udělat přestávku na oběd a jak již bylo řečeno, oběd bude v Radiopaláci.


Poslanec SN M. Randsorf: Pane předsedající, mohl bych učinit určitou poznámku? Včera, když jsem se vrátil domů a díval jsem se na televizi, na vítězství našeho sportovce Roberta Změlíka, který po svém vítězství nesl s hrdostí československou vlajku, tak mě napadl obrovský nepoměr mezi chováním řadového občana našeho státu a určitou části tohoto parlamentu. Robert Změlík vybojoval 50. jubilejní medaili pro Československo a myslím si, že by mělo být i na poslancích tohoto Federálního shromáždění, aby přibyly ještě další desítky a že bychom se skutečně, nebo alespoň ta část parlamentu, která blokuje naše jednání, že by se měla zastydět před postojem řadového občana našeho státu, který je pořád ještě hrdý na zemi, ve které žije. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Co v dané situaci navrhujete, pane poslanče?


Poslanec SN M. Ransdorf: Domnívám se, že zatím veřejnost prakticky neví o tom, kdo vytváří patovou situaci ve Federálním shromáždění a že by se měla podrobně dozvědět o tom, jak tato krize v parlamentě vznikla a kdo projevuje nedostatek politické vůle.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Očekávám, že tato informace bude podána právě zástupci politických klubů. Alespoň tak jsem byl na zasedání politického grémia informován.

Pokud se nikdo nehlásí o slovo, zůstaneme při tom, co jsem oznámil, to znamená sejdeme se za 20 minut, tedy v 11.40.


Schůze přerušena: 11.20 hod.



Schůze pokračuje: 11.55 hod.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pokračujeme v jednání. Konstatuji, že je přítomno ve Sněmovně lidu 80 poslanců, ve Sněmovně národů v části zvolené v České republice 26 poslanců, ve Sněmovně národů v části zvolené ve Slovenské republice 42 poslanců. Sněmovny nejsou usnášení schopné.

Žádám nyní pana předsedu parlamentu ing.Michala Kováče, aby podal informaci o průběhu jednání v politickém grémiu.


Předseda FS M. Kováč: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Dovoľte, aby som vás informoval o priebehu politického grémia, ktoré sme pred malou chvíľou skončili.

Predstavitelia ODS-KDS informovali, že sa nezúčastnia pokračovania tejto schôdze s odôvodnením, že ostávajúce body programu neboli dostatočne politicky prerokované a pripravené a že z toho dôvodu nepovažujú za účelné pokračovať v ich prerokúvaní.

Väčšina členov politického grémia kritizovala tento postoj s odôvodnením, že program bol demokratickým spôsobom schválený a že nevidia dôvody, prečo by sme nemohli v rokovaní pokračovať.

Já, ako predseda Federálneho zhromaždenia, som povinný tento stav konštatovať. Snažili sme sa pri politických rokovaniach dosiahnuť to, aby sme aspoň niektoré body programu prerokovali, ale bezúspešne, a preto som urobil záver, že musím vyzvať predsedu Hnutia za demokratické Slovensko Mečiara, aby urýchlene inicioval rokovanie s najvyššími predstaviteľmi politických predstaviteľov ODS-KDS, pretože sa mi javí tento postup v rozpore s politickými dohodami, ktoré boly uzatvorené medzi ODS a KDS.

Považujem za potrebné, aby parlament pokračoval v práci. Federálna vláda, ktorej program sme tu schválili, ráta s legislatívnymi prácami, so zákonmi, ktoré sa týkajú nielen spôsobu ukončenia federácie, ale aj ďalšieho pokračovania transformačného procesu.

Pred dvoma dňami som obdržal návrh materiálov, ktoré federálna vláda predloží. Myslím si, že teda nie je dôvod, aby činnosť Federálneho zhromaždenia bola takýmto spôsobom ochromená. Nechcem tým ale povedať, že nie je vôľa, aby sme pokračovali v normálnom termíne, to znamená program, ktorý máme schválený pre činnosť parlamentu, kde máme zasedať 22., a potom 24. alebo 25. uskutočniť voľbu prezidenta - to všetko platí, vrátane schôdzí výborov, ktoré sú naplánované predtým. V tom je dohoda, že v tomto zmysle v práci parlamentu budeme pokračovať.

Takže skutočne v tejto chvíli neostáva nič iné, len konštatovať, že nie sme uznášaniaschopní. Ďakujem vám za vašu aktívnu účasť, dovidenia.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji panu předsedovi. Faktickou poznámku má pan poslanec Filip, potom pan poslanec Zeman, Sládek a pan poslanec Stank.


Poslanec SL V. Filip: Pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, mám obavu, že pokud bychom celé naše jednání ukončili a přesunuli na měsíc září, stanou se závažné skutečnosti, které zneschopní jeden z významných federálních orgánů, a to je Nejvyšší soud federace. Novela zákona, která je předložena jednak iniciativou poslanců ODS a HZDS, zároveň je předložen vládní návrh této novely, směřuje k tomu, aby po 31. 8.1992 tento orgán byl vůbec schopen pracovat.

Žádám, aby toto bylo zváženo a případně nařízeno pokračování této schůze, alespoň s tímto programem. Snad i klub ODS chápe potřebu této záležitosti.

Dále bych chtěl navrhnout, pokud nebude schopná usnášení Sněmovna národů, aby samostatně jednala Sněmovna lidu.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pane poslanče, jen stručná informace k tomu, co jste řekl. Nejsou zde stanoviska národních rad k bodu programu, o kterém jste hovořil. To jen konstatuji.

Slovo má pan poslanec Zeman, pak poslanec Sládek a pan poslanec Sviták.


Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, chtěl bych konstatovat, že vaše trvzení o naší neusnášeníschopnosti není zcela přesné. Je usnášení schopna Sněmovna lidu.

Podle jednacího řádu i ústavy mohou sněmovny jednat samostatně, uznají-li tak za vhodné. Domnívá-li se Sněmovna lidu, že je téma, které bychom zde měli projednat, např. obstrukční postoj jejího předsedy ze včerejšího dne, pak se obracím především na předsednictvo Sněmovny lidu, aby nás zde svolalo k zasedání, kde bychom tyto, případně další záležitosti projednali.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Musím se ohradit proti první části vaší poznámky, s druhou částí souhlasím. Já řídím společnou schůzi sněmoven a v tomto případě zcela v duchu jednacího řádu jsem konstatoval, že nejsme usnášení schopni. Slovo má pan poslanec Sládek.


Poslanec SN M. Sládek: Navrhuji, aby po skončení společné schůze pokračovala samostatná schůze Sněmovny lidu.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Sviták.


Poslanec SL I. Sviták: Vážení kolegové, ze včerejšího tisku jsem se dozvěděl, že jsem byl před dvěma nebo třemi dny - že jsem jezdil na koni ve Slušovicích. Nikdy jsem nebyl ve Slušovicích a také nedovedu jezdit na koni. Zdroje této informace, která odpovídá pravdě stejně jako informace, které jsem zde slyšel od pana předsedajícího poslance Jajtnera musí tedy pocházet ze stejného zdroje. Od něj jsem se totiž dozvěděl, že jsem 40 let nebo 20 let ve Spojených státech šířil jed komunismu.

(Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pane poslanče, jednáme o vyjádření politického grémia. Hovořte, prosím, k věci.)

Pane Jajtnere, já se domnívám, že stejnou metodu, jakou jste použil vůči mně, čili skandalizace jednotlivce, když vám dojdou argumenty, používáte nyní předsedaje této sněmovně vůči tomuto shromáždění. Jestliže vy máte plné zuby posledních 40 let, já vás ujišťuji, že mám plné zuby vašeho jednání a vašeho řízení této sněmovny během pouhých několika hodin. Děkuji vám.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Tuto výtku byste musel konkretizovat. Tady platí argumenty, nikoliv tvrzení, nikoliv invektivy. Prosím dalšího poslance. Slovo má pan poslanec Malíř. Ale prosím k věci.


Poslanec SN D. Malíř: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, budu velice stručný. Vzhledem k dosavadnímu postoji koalice ODS-KDS, se domnívám, že už je naprosto jasné, která strana má zájem na rozbití této republiky a nezbývá, podle mého názoru, nic jiného, než vyzvat tu část parlamentu poslance ODS-KDS, aby se vzdali svých mandátů. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Slovo má poslanec Mikloško.


Poslanec SL J. Mikloško: Vážení kolegovia! Ja si dovolím konštatovať, že to, že tu strácame čas, je vinou ako ODS-KDS, ale myslím si, že aj koaličného partnera HZDS, pretože keby sme išli späť, vidíme, že tieto "prieky", ktoré tu robí koalícia pred našimi očami, sú vlastne na obidvoch stranách. Moja otázka je asi takáto. Neviem si predstaviť, ako dokáže táto koalícia rozbiť štát, o ktorom tak suverénne hovorí, keď se nevie dohodnúť na voľbe dvoch predsedov, poprípade troch komisií, ktoré možno o mesiac nebudú existovať.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Slovo má paní poslankyně Mitrová.


Poslankyně SL E. Mitrová: Vážený pán predsedajúci! Chcela by som vás požiadať, aby ste nechali hlasovať poslancov Snemovne ľudu o samostatnej schôdzi, ktorá by v prípade súhlasu a odhlasovania pokračovala o pol hodiny.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Návrh pana poslance Sládka jsem zaregistroval a samozřejmě jsem měl v úmyslu dát o něm hlasovat. Nyní má slovo pan poslanec Benčík.


Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení poslanci! To, čo sme zažili od včerajška a to, čo nám tu bolo oznámené, jednoznačně svedčí o tom, že bol potrebný dôvod na to, aby bola zneschopnená činnosť parlamentu. Dôvody, ktoré verejně uviedli kolegovia z ODS-KDS, sme jednoznačne vyvrátili, nebola porušená žiadna politická dohoda, to sa vyjasnilo, o tom, že o prvom predsedovi nebudeme hlasovať, sme sa demokraticky dohodli na návrh grémia. O tom, že o druhom predsedovi budeme rozhodovať, sme sa demokraticky dohodli, takže ide o nerešpektovanie demokratického rozhodnutia vtedy, keď im to nevyhovuje. To je jedna stránka veci.

Druhá stránka veci, ktorá s tým úzko súvisí, je úloha pána predsedu Snemovne ľudu, pána Bendu. Pán Benda sa na politickom grémiu včera preriekol, že jeho funkciou a úlohou je demontovať federáciu. Potom, keď sme ho upozornili, trochu to zmiernil. A jeho postup, ktorý sme tu všetci videli - aby bolo jasné, každý poslanec má právo na to, aby urobil aj obštrukciu. To je jeho právo. Ale funkcionár parlamentu nemá právo pristupovať k zneschopneniu parlamentu. To je protiústavná činnosť a na to sme upozorňovali pri vládnom vyhlásení. Treba len jeden krok a za týmto krokom budú nasledovať ďalšie kroky. Pritom sme si zatiaľ všetci vedomí, že sme zložili sľub a sme povinní ústavu dodržiavať, vrátane aj pána Bendu. Hovorím o tom nie za jeho chrbátom, toto som mu povedal aj na grémiu a považoval som za potrebné upozorniť nás všetkých a aj tých, ktorí neviem z akých dôvodov tu zatial nesedia, že by sme sa nemali púšťať na neústavnú cestu, lebo pokial sa na ňu pustíme, treba za to niesť zodpovednosť. A aké kroky a s akými dôsledkami budú prinášať neústavné cesty, to si snád ani všetci nevieme dostatočně uvedomiť. Ale na tom by som sa ja, ani náš klub, nechcel podieľať. Ďakujem za pozornosť.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP