Pátek 7. srpna 1992

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: S faktickou poznámkou, konstatuji, že vystoupení poslanců jsou faktické poznámky, protože nevedeme rozpravu k žádnému bodu programu, čili platí jednací řád, dvě minuty, se přihlásil pan poslanec Hošek.


Poslanec SN S. Hošek: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, ctihodné shromáždění, lépe řečeno, Federální shromáždění, které by mělo být nejctihodnějším shromážděním v této zemi, za svou osobu, nikoli za klub sociální demokracie, bych vám chtěl připomenout čl. 23 Listiny základních práv a svobod: "Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny."

Vážení, já za svou osobu začínám konstatovat, že se pomalu začíná naplňovat skutková podstata uplatnění tohoto občanského práva. Jestliže se tady kdysi mluvilo o třetím odboji (nevím, zda byl schválen nebo ne), ale začínám uvažovat nad čtvrtým odbojem. (Potlesk.)

Nejde mi o zachování striktní podoby federace, ale o základní lidská a občanská práva, protože ta začínají být ohrožena. Děkuji vám. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: O slovo se přihlásil pan poslanec Borák, potom místopředseda vlády Filkus.


Poslanec SL J. Borák: Vážené Federální shromáždění, dovolím si také několik poznámek k tomu, co tady bylo řečeno. Zdá se mi, že všechno co se tady momentálně děje, má všechno na vině prý jenom ODS. Nezlobte se na mne, ale jak se na to dívám nejenom já, ale také klub KDU ČSL, když se toto Federální shromáždění ustavilo, tak pokud se dohodly ODS a HZDS politicky, dá se říci, až překvapivě dobře to fungovalo.

Myslím si, že tím, že začalo něco jiskřit mezi ODS a HZDS, tak se ten parlament stal, promiňte mi, asi takovým kabaretním dějištěm, kde si spíše někteří poslanci vylévají svoje invektivy na ostatní poslance, případně skupiny. Myslím si, že toto v pořádku není. To, že ODS odešla, ať už je to v pořádku nebo není, to je věc jedna, ale domnívám se, že už je to jenom další krok toho, co začalo někdy předtím. Myslím, že základ, který toto spustil, bylo jiskření mezi HZDS a ODS.

Také si myslím, že bude lepší, když tuto schůzi ukončíme a začneme seriózní šestitýdenní cyklus, jak bylo odsouhlaseno a abychom mohli materiály, které dostaneme včas, řádně pročíst, aby mohly být v klubu probrány, aby také mohly být probrány v politickém grémiu a aby tento parlament pracoval už skutečně seriózně. Děkuji za pozornost.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pane místopředsedo, jsem povinen dát slovo ještě před vámi panu poslanci Kostyovi, protože se hlásí s faktickou poznámkou... (Promiňte, omlouvám se.)


Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Predovšetkým vám ďakujem, že ste si všimli aj niektoré zásady tohto Rokovacieho poriadku. Ďakujem.

Samozrejme, že si uvedomujem, že tieto veci netreba dramatizovať. Sme svedkami použitia jednej z metód, jedného z princípov, postupov, ktoré sa v parlamente normálne uplatňujú. To je jedna vec.

Druhá vec, ktorú by som chcel podtrhnúť, je, že vláda ČSFR prišla so svojím určitým programovým vyhlásením, ktoré, tak ako ste tu, vrátane tých, čo tu nie sú, snemovňa akceptovala a zobrala do úvahy.

Vláda vo svojich východiskách - nebudem to opakovať, len chcem zdôrazniť, že akceptuje existujúci ústavný priestor - vychádzala z toho, že zabezpečuje kontinuitu transformačného procesu a, samozrejme, aj procesov ďalších krokov demokratizácie i parlamentarizmu. Všetko to, čo bude robiť aj v súvislosti s krokmi k prípadnému novému štátoprávnemu usporiadaniu, bude činiť v danom ústavnom priestore, teda bude pokračovať ústavne a bude sa prezentovať ústavnými krokmi.

Myslím, že to táto politická štruktúra v tomto parlamente akceptovala a do tej politickej štruktúry patria aj všetky strany a hnutia, ktoré tu, povedzme, nie sú, že tu nastal nejaký skrat. Bol by som rád, keby sme si toto uvedomili, veci nedramatizovali, predovšetkým potom nerobili analógiu medzi, povedzme, politickými dohodami na úrovni vedenia HZDS a ODS a dohodami tohto politického grémia, tohto domu, na základe ktorých vznikli tieto problémy, ktoré sú pred nami.

Teraz by som chcel povedať niečo ako poslanec. Okrem toho, čo som hovoril, som tu aj ako poslanec tohto Federálneho zhromaždenia. Splnil som tu svoje etablovanie sa v tejto sněmovni tým, že som povedal, že na niečo sľubujem. Sľubujem to v tomto priestore, v ktorom sa pohybujem. Bol by som rád, keby si to uvedomili všetci. Ďakujem vám.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Dovolím si jen poznamenat k první části jeho poznámky, že zde nevedeme rozpravu, ale přednášíme faktické poznámky. Pokud se jedná § 17 jednacího řádu, je zde konstatováno, že v době rozpravy se udělí členům vlády slovo, kdykoli o to požádají, ale nevedeme rozpravu, takže se nedomnívám, že jsem porušil jednací řád. (Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Neporušili ste, ale zabudol som vám povedať to podstatné, čo odo mňa žiadate. Som velmi rád, že takto striktně dodržiavate tieto ustanovenia. Bolo by dobré, keby ste vždy postupovali adekvátne aj vo vzťahu k druhým. Chcem vám povedať, že sa stotožňujem s návrhom pána poslanca Zemana, aby Snemovňa ľudu zasadala.) Dám o tom hlasovat okamžitě, ještě se hlásí s faktickými poznámkami další poslanci. Slovo má pan poslanec Kostya, dále se hlásil pan poslanec Indruch, pan poslanec Valenčík.


Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, k faktické poznámce mě vyprovokovalo vystoupení předřečníka kolegy Boráka. Právě takovýmto způsobem, jak to teď před chvílí prezentoval pan Borák, se obávám, že bude masírována naše veřejnost sdělovacími prostředky v nejbližších dnech po tom, co se dnes rozejdeme na několik týdnů.

Chci navrhnout, bez ohledu na to, zda Sněmovna lidu bude nebo nebude pokračovat, ať přijme takové nebo onaké rozhodnutí, aby se nerozešla ani Sněmovna národů, protože si myslím, že přestože nejsme usnášení schopní a nejsme schopni přijmout usnesení, jsme jako poslanci, kteří tady prezentovali, že zde zůstali proto, že nesouhlasí s praktikami těch stran, které si sice říkají ve svém názvu, že jsou demokratické, ale nechovají se tak, že máme právo vydat alespoň jakési prohlášení, alespoň jakési hodnocení toho, jak ti, kteří tady zůstali a chtějí dostát svému mandátu, který od voličů dostali - tzn. pracovat ve Federálním shromáždění, jak tuto situaci hodnotí. Domnívám se, že by to mělo být povinností i nás, poslanců Sněmovny národů. Bez toho bychom neměli dnes odejít.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Pan poslanec Indruch.


Poslanec SL L. Indruch: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážení kolegové, já se domnívám, že tady nejsme z vůle politických stran, ale především z vůle našich občanů, kteří nám dali mandát a věřili, že společně najdeme řešení spolužití Čechů a Slováků. Kdo to dnes nabourává čím dál více, je jasné.

Já doporučuji, aby nebylo ukončeno zasedání Federálního shromáždění, abychom příští týden pokračovali a projednali ty návrhy, které opravdu je nutné projednat, a za druhé, abychom okamžitě hlasovali o návrhu pana kolegy Zemana.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Nemohu vám vyhovět ani v jedné záležitosti, protože ani v procedurálních záležitostech nejsme schopni se usnášet jako Federální shromáždění. - Slovo má pan poslanec Valenčík.


Poslanec SL R. Valenčík: Já bych chtěl jen upozornit na to, abychom se vrátili k tomu hlavnímu, čímž všechno začalo - že stačilo málo a nejméně na několik týdnů je ochromena parlamentní kontrola rozhodujících státobezpečnostních složek v této zemi, a to ještě proces dělení federace nezačal. Deklarované závěry některých politických stran, že proces půjde bezproblémově, mě v tuto chvíli připadají směšné. Chtěl bych upozornit na to, kdo tímto jednáním ponese zodpovědnost za to, k čemu může v této republice dojít. Děkuji. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: S faktickou poznámkou pan poslanec Molnár, potom pan poslanec Ransdorf.


Poslanec SL L. Mihályi Molnár: Vážené Federálne zhromaždenie! Musíme si uvedomiť, že tento parlament reprezentuje len šesťdesiat percent oprávnených voličov, milión sedemsto tisíc nebolo voliť a dva milióny šesťsto tisíc volilo také strany, ktoré sa sem nedostali. Tie strany, ktoré teraz rozhodujú, reprezentujú tak dvadsaťšesť percent oprávnených voličov. Preto je taká situácia, že tento parlament je nefunkčný.

Žiadam preto Predsedníctvo aj vládu, aby urobili všetky legislatívne kroky, aby sa vypísali predčasné parlamentné voľby. V opačnom prípade nie som ochotný zúčastniť sa v septembri rokovania. Bez nároku na náhradu mzdy.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pořadí ve faktických poznámkách: Nyní má slovo pan poslanec Ransdorf, potom pan poslanec Fišera, potom pan poslanec Socha a potom pan poslanec Zeman.


Poslanec SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, pane předsedo, pane předsedající, já bych se rád vrátil k faktické poznámce pana Benčíka, protože mě úplně ochromilo, co říkal. A pokud je pravda to, co nám sděloval jako informaci z grémia, tak se pan Benda ocitá - nebojím se to říci - v konfliktu s I. hlavou trestního zákona. Proto bych žádal ostatní členy grémia, aby se k informaci, která tady zazněla, vyjádřili.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Socha, Fišera, Zeman.


Poslanec SL P. Socha: Ja si myslím, že máme počúvať hlavu. Pán predseda Kováč toto ukončil a keď niekto chce viesť politiku diskusiou, má na to svoju stranu alebo nejakú inú tlač. Myslím, že už nič nevyriešime, zbytočne tu sedíme, takže žiadam, aby sa splnilo to, čo tu už bolo povedané, aby sme ukončili toto rokovanie a pokračovali podľa ďalšieho programu.

Ďalej žiadam, aby nie o pol hodiny, ale ihneď zasedla Snemovňa ľudu.

Ďalej, aby nám boli okamžite oznámené odlety domov. Nemá význam ďalej toto preťahovať, aby sa tu niekto politicky producíroval. Ďakujem. (Potlesk.)


(Hlasy z pléna: Hlasovat.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Není možno hlasovat, nejsme usnášení schopni jako společná schůze.


Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že je možné, aby Sněmovna národů tak, jak to navrhuje pan poslanec Kostya, zaujala určité stanovisko. Ale dovolte mi, abych zde zmínil něco z historie tohoto Federálního shromáždění.

Mnohé kluby, a dokonce i někteří z mých přátel, používali metodu obstrukce v minulém parlamentu. Nechci je v tuto chvíli všechny vyjmenovávat, protože patří do celého politického spektra bez ohledu na národní reprezentaci. Vidíme dnes, co tato technika, tato metoda, jež není vyloučena, není zakázaná, je možná, může znamenat.

Já bych vás chtěl všechny poprosit, protože já jsem stále ještě optimista, pokud jde o federaci, toto shromáždění federální, pokud jde o ústavní postupy a demokracii: Budeme-li dnes posuzovat jednání těch, kteří tak činí, v tuto chvíli moc vás prosím, abychom si všichni slíbili, že tato technika bude z našeho parlamentního počínání v budoucnosti vyloučena. Děkuji vám.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Zeman a pan poslanec Petrík se hlásil o slovo.


Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vážení kolegové, úpěnlivě vás prosím a přímo zaklínám, včetně sama sebe, vzdejme se dlouhých a nudných projevů. Pojďme se rozdělit na ty, co chtějí pracovat, a na ty, kdo nechtějí pracovat, a proto tady nejsou.

Ukončeme toto společné zasedání, poprosme naše přátele ze Sněmovny národů, kteří tady chtějí zůstat, aby zůstali a sledovali okamžitý průběh Sněmovny lidu, a pojďme po zhruba čtyřech hodinách nečinnosti konečně něco užitečného dělat, např. to, že se budeme zabývat panem místopředsedou Bendou. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Petrík.


Poslanec SN J. Petrík: Po technickej poznámke kolegu Zemana sa vzdávam. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ptám se, jestli ještě někdo z poslanců poté, co promluvil pan poslanec Zeman velmi konstruktivně, žádá slovo. Pan poslanec Holáň s faktickou poznámkou.


Poslanec SN V. Holáň: Jsem také pro to, aby se schůze rychle ukončila, leč musím mít faktickou poznámku k poznámce pana poslance Svitáka, který s velmi hladkou tváří a velmi hladkým způsobem srovnal čtyřicet let, ve kterých my jsme byli vyhazováni ze škol, kdy naši přátelé byli v kriminálech a mnoho lidí zemřelo. Lidé, kteří se ještě nevzdali vazby na stranu, která to vedla, se takovýmto způsobem vyslovují v parlamentě! Jsem rozhodně pro to, aby takové věci nebyly pronášeny tady takovýmto způsobem, protože jsou urážkou pro mnohé z nás. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Vyzývám všechny, aby vzali na vědomí faktickou poznámku pana poslance Zemana.

Je ještě někdo, kdo se hlásí o slovo s faktickou poznámkou na společné schůzi? (Nikdo.)

Pokud tomu tak není, před ukončením schůze bych ještě podal několik informací.

Schůze spěje ke konci via facti, protože nejsme usnášení schopni. Konstatuji, že parlamentní práci zahájíme dle schváleného programu, který jste dostali všichni v programech této schůze včera, to znamená expertní porady od 25. srpna, schůze výborů od 8. září a společná schůze obou sněmoven s programem, který jste si již schválili, to znamená volbou prezidenta a slibem prezidenta, je 22. září ve třináct hodin.

Po společné schůzi mělo být ještě předsednictvo Federálního shromáždění. Žádám pana předsedu - ale vidím, že není přítomen - nebo někoho, kdo by měl zodpovědět, kdy se bude konat schůze předsednictva, vzhledem k tomu, že je zde úmysl konat ještě schůzi Sněmovny lidu.

A nyní dávám slovo panu poslanci Kostyovi.


Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych, aby nám předsedající objasnil, jak je možné ukončit schůzi, která nebyla naplněna schváleným programem, to znamená demokraticky stanoveným programem, který nebyl naplněn. Já vím, že může být ukončeno dnešní zasedání, ale domnívám se, že 2. společná schůze nemůže být ukončena. Muselo by totiž tomu předcházet usnesení tohoto Federálního shromáždění, ale toho bohužel nejsme schopni dosáhnout, že program, který nebyl naplněn, bude například prvními body 3. společné schůze. Protože toto nejsme schopni realizovat, můžete - já se domnívám, možná že se mýlím - pane předsedající, pouze tuto 2. společnou schůzi přerušit.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji za tuto faktickou poznámku, v jednacím řádu jsem nenašel žádné ustanovení, které by ošetřovalo takový zvláštní případ, takovou zvláštní situaci, ve které jsme. Budu tedy rád, když se vyjádří právní experti, pan JUDr. Mečl, prosím.


Poslanec SL J. Mečl: Já jsem se nechtěl vyjadřovat k tomuto, já jsem vycházel z toho, že pan předseda Kováč už dávno společnou schůzi ukončil svým projevem, takže je otázka jen pokračování schůze Sněmovny lidu, ale s vaším dovolením, pane předsedající, chtěl bych sdělit kolegům, členům iniciativního a petičního výboru, že jejich schůze bude svolána počátkem září.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji, končím tedy 2. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů, předsednictvo bude po ukončení schůze Sněmovny lidu, pokud k této schůzi dojde, pokud se odhlasuje, že se bude konat. Ještě bych informoval než se rozejdete o návrzích, které jsou na příští schůzi, velmi stručně. (Hlasy z pléna.) Já se domnívám, že hlasování ve Sněmovně lidu a celou záležitost bude řídit paní místopř. Mitrová, čili okamžitě ji předám slovo. (Potlesk.) Pokud tedy nestojíte o informace, jaký bude náš další program, já vám děkuji. Já se domnívám, že hlasování ve Sněmovně lidu bude řídit paní předsedkyně Sněmovny lidu paní Mitrová a tím jí předávám řízení schůze Sněmovny lidu.


Schůze skončila: 12.35 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP