Pátek 7. srpna 1992

5. den - pátek 7. 8. 1992
Přítomno:124 poslanců Sněmovny lidu
65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
57 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice


Nepřítomní poslanci

Sněmovny lidu:

Adamčíková M., Cinkota D., Cuhra J., Čarnogurský I., Čejka J., Daniel A., Hofbauer R., Hyková B., Jurečka J., Klaus V., Klokner J., Kovář J., Lux J., Mitter P., Moravčík J., Moric V., Němec, I., Pázmány P., Slobodník D., Stránský Z., Suchánek J., Šedivý F., Šidík M., Tvaroška R., Tyl M., Voleník L.

Sněmovny národů zvolení v České republice:

Hofírek P., Kočárník I., Koutský J., Kristková M., Kučera P., Macek M., Maštálka J., Ruml J., Vodehnal J., Vodička J.

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

Borguľa M., Boros Z., Čič M., Danko J., Dolgoš L., Dubček A., Duray M., Gajdošíková Ľ., Hamarčák I., Hornyák J., Kováč Marián, Kováč Roman, Mjartan I., Murgaš J., Olej J., Rajnič A., Rakús A., Šimko I.


(Poznámka redakce: Poslanec SL M. Sládek pronesl svůj příspěvek (9.16 hod.) ještě před oficiálním zahájením jednání FS.)


(9.16)

Poslanec SL M. Sládek: Dámy a pánové, včera se řeklo, že začátek schůze bude v 9. hodin. Celý včerejšek jsme čekali na to, až se laskavě nějaká podivná ptákostrana dohodne, že se přesune někam. Tak prosím vás, řeklo se v 9. hodin a je 9.16. Buď bude schůze zahájena a nebo nemá vůbec cenu abychom se tady scházeli. Zcela jednoznačně. (Potlesk.)

(9.17)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zaujměte svá místa, za malý okamžik zahájíme pokračování 2. společné schůze sněmoven Federálního shromáždění.


Schůze zahájena: 9.18 hodin.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Přeji vám všem hezké dobré jitro a zahajuji pokračování 2. společné schůze sněmoven. Konstatuji, že je přítomno ve Sněmovně lidu 50 poslanců, ve Sněmovně národů v části zvolené v České republice 25 poslanců, ve Sněmovně národů v části zvolené ve Slovenské republice 42 poslanců. Nejsme tedy usnášení schopni.

Vzhledem k situaci, která se vyvinula včera ve večerních hodinách, oznamuji, že v 9.30 se znovu sejdou poslanecké kluby, po té asi v 10.30 hodin politické grémium. Schůze bude pokračovat po schůzi politického grémia, asi v 11. hodin.

Mám tady ještě jedno technické oznámení. Pokud jde o obědy pro poslance, tak jsou zajištěny v kavárně budovy rozhlasu.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kostya.


Poslanec SL L. Kostya: Pane místopředsedo, dámy a pánové. Domnívám se, že pořad těch jednání, to znamená nejdříve schůzky klubů, potom politické grémium nedává logiku. Nevím, co bychom na klubech projednávali bez znalosti toho, k jakým dohodám, respektive co se projednávalo na politickém grémiu a jaký bude osud další schůze. Doporučuji proto, aby byl tento pořad obrácen, aby se nejdříve sešlo politické grémium, a aby to rozhodlo, jak tuto situaci, která vznikla demonstrativním odchodem Občansko demokratické strany a Křesťansko demokratické strany, jak to řešit a potom na základě nějakých výsledků jednání grémia se teprve sešly kluby. Děkuji.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ano, děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Valenčík.


Poslanec SL R. Valenčík: Já bych se chtěl zeptat pana Stanka, nebo zde přítomného pana poslance Dostála, zda ráno proběhla schůzka toho výboru a s jakým výsledkem.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Dostál se chystá promluvit.


Poslanec SN P. Dostál: Tato informace bude velice stručná. Této schůze se kromě mne zúčastnili další 4 poslanci. Všichni poslanci, kteří byli zvoleni za HZDS, poslanec, který byl zvolen za SNS a pan poslanec za KDU - ČSL. Nezúčastnili se poslanci ODS. Na této schůzce nebyl nikdo volen, já jsem byl jenom pověřen tímto většinovým seskupením, abych svolal na někdy další schůzku. Byl jsem dnes - ovšem to je náš spor s panem Stankem - asi před 30 minutami kritizován poslancem Devátým, že v žádném případě pan poslanec Dostál neměl právo svolávat tuto schůzku, ani pan poslanec Stank, že je to protizákonné a tak dále, a tak dále. Takže situace se vyvíjí úplně jinak než jsme si včera představovali. Takže já nevím.


Poslanec SL R. Valenčík: Já bych ještě ten dotaz upřesnil, aby mi to bylo jasné. Bude ode dneška vykonávat tato komise svoji činnost nebo nebude? Abych si to upřesnil, zda jako poslanec budu mít možnost určité kontroly nad velmi zajímavým orgánem. Jiné než to, že se občas zastavím u výkladu.


Poslanec SN P. Dostál: Podívejte se, jednací řád parlamentu říká, že tento kontrolní orgán je postaven na úrovni výborů. Výbory podle jednacího řádu svolává předseda. Tato komise nemá předsedu, takže tuto komisi nemá kdo svolat, tato komise tím pádem nebude kontrolovat.

Udělal jsem to, že jsem komisi svolal na dnešek. Dnes se těchto pět lidí rozhodlo, že se sejde dál dvacátého šestého, ale nic nekontrolujeme. Nevíme, zda se pan ředitel FBIS dostaví, protože mi bylo vysvětleno, že se nemusí dostavit, protože vlastně neexistujeme, když nemáme předsedu. V tom je nějaké vakuum. Nic se nekontroluje, abych tedy odpověděl přímo. A nebude.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji panu Dostálovi za jeho informaci. Pan poslanec Horák se hlásí o slovo. Potom se přihlásil s technickou poznámkou pan poslanec Stank.


Poslanec SL J. Horák: Kolegyně a kolegové, interpretaci, že schůzi tohoto orgánu může svolat pouze předseda, nemůžeme přijmout. Z praktického důvodu. Dejme tomu, že bychom měli tento kontrolní orgán, který by měl předsedu, kterého přejede elektrika, zemře, a od té doby tento orgán bude nefunkční... Čili někdo musí svolat tuto schůzi, kde se zvolí nový předseda.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pane poslanče, obávám se, že předsedu volí plénum. (Poslanec SL J. Horák: Dobře, ale někdo musí svolat tento orgán.) To máte pravdu.

Nyní pan poslanec Stank s faktickou poznámkou.


Místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie! Eště sa k tomu vrátim. Včera som si dovolil ako predsedajúci, požiadať všetkých nami zvolených členov komisie, aby sa dnes ráno stretli a pri príležitosti tohto stretnutia si zvolili podpredsedu a začali normálnu činnosť. Stretli sa, v nadpolovičnej väčšine sa zišli, takže je to v poriadku. Mohli, podla mojej mienky, zvoliť podpredsedu. Neviem, prečo ho len poverili, ale, prosím, len poverili, aby zvolal ďalšiu schôdzu, pána poslanca Dostála. Pán poslanec Dostál by mal zvolať ďalšiu schôdzu a mali by ste si na tej schôdzi zvoliť podpredsedu a stanoviť program na najbližšie dni, teda minimálně do dvadsiateho štvrtého, kedy bude zvolený predseda.

Nikde nie je napísané, keď má fungovať ako výbor, prečo, keď mnohé výbory fungovali aj za stavu, keď predseda nebol prítomný niekoľko mesiacov. To je celkom normálne. Neviem teda, prečo sa s tým robí taká veda. Vy ste sa stretli, pán poslanec Dostál bol poverený, takže je treba, aby to fungovalo. Nevidím nijaký dôvod z toho titulu, že nie je zatiaľ nami zvolený predseda, aby táto komisia nefungovala s podpredsedom, ktorého si môže zvoliť.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Filip.


Poslanec SL V. Filip: Vážené sněmovny, chtěl bych k tomu říci jen tolik, že pokud má plénum Federálního shromáždění právo zvolit předsedu, a pokud jsme toto svoje právo ještě nevyužili a nezvolili jsme ho, tak má v každém případě právo svolat schůzku tohoto orgánu, protože má právo zvolit toho, kdo jinak ten orgán svolává.

Myslím si, že to logicky i z tohoto oprávnění pléna Federálního shromáždění vyplývá. Čili pokud to udělal předsedající, mohli jsme se včera uchýlit k tomu, že to nařídíme plénem Federálního shromáždění.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ano, děkuji. Dále se hlásil pan poslanec Malíř.


Poslanec SN D. Malíř: Vážený pane předsedající, vzhledem k neúčasti poslanců ODS-KDS bych chtěl poukázat na ústavní zákon, část o poslancích, § 4 odst. 1. Zde se jasně píše "pokud se poslanec nemůže zúčastnit jednání, je povinen se omluvit předsedovi výboru nebo sněmovny" atd.

Chtěl bych se dotázat, zda taková omluva vůbec byla předána poslanci, kteří se nezúčastnili a jak se v tomto případě k tomu předsednictvo postaví, k této neúčasti.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Dám prověřit u předsedů sněmoven. (Poslanec SN D. Malíř: Děkuji.)

Hlásí se pan poslanec Dostál. (Vzdáváte se slova, ano.) Prosím, nyní technická poznámka.


Poslanec SN J. Novák: Zní mi dodnes v uších ještě apel pana předsedy Sněmovny lidu Bendy na ekonomiku práce tohoto nejvyššího našeho zákonodárného sboru.

Já žádám, aby i z tohoto pohledu, nejenom ze zájmů partikulárních vládnoucí - abych tak řekl - koalice bylo přistoupeno i ve vedení Federálního shromáždění k zhodnocení konkrétní činnosti pana předsedy Bendy z ekonomického hlediska. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Chce se někdo vyjádřit k návrhu pana poslance Kostyi, který má jistou logiku, že by se napřed mělo sejít politické grémium vzhledem na ekonomiku času, jak je tady zdůrazňováno, a potom politické kluby?

Bohužel, nemohu dát o tomto návrhu hlasovat, protože nejsme usnášení schopni ani v procedurálních otázkách. - Pan poslanec Bystrický, prosím.


Poslanec SN Ľ. Bystrický: Pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia! Predpokladám, že tí z vás, ktorí sedia v tejto snemovni, sedia tu preto, že zobrali poslanecký mandát vážne a chcú ho vykonávať tak, ako im to predpisuje ústava a ostatné zákony. Preto si myslím, že by sme sa nemali nechať vo svojej činnosti obmedzovať tými, ktorí, naopak, svoj mandát vážne nezobrali.

Prihováram sa za návrh pána kolegu Kostyu a prosím vás, pán predsedajúcí, ak je to možné, aby ste v tomto zmysle upravili ďalej program nášho rokovania. Už tu trávime pol hodiny času v podstatě neproduktívnym zízaním po miestnosti a po priľahlých priestoroch a diskutovaním o ničom.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Beru na vědomí a požádám pana předsedu. Pan poslanec Sládek.


Poslanec SL M. Sládek: Jelikož jsem tady nikde neviděl předsedy sněmoven, tak jsem si dovolil se podívat na prezenci, já tedy moc těch neznám, ale co jsem znal ta jména, nejsou ani zapsáni. Čili já bych to považoval osobně vzhledem k tomu, že je 9.32 za neomluvenou neúčast, aby se tedy postupovalo přesně podle zákonů a jednacího řádu.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Fišera.


Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, dámy a pánové, já myslím, že my tady teď všichni si myslíme o těch, kteří zde nejsou, své. O tom se nemusíme přesvědčovat. My musíme teď procedurálně vyřešit, jak racionálně postupovat dál. Protože nejsme schopni se usnášet, nemůžeme vlastně k žádnému závěru dojít. To, co říká pan poslanec Kostya, je velmi rozumné, to je v pravomoci předsedy Federálního shrmomáždění, aby svolal grémium. Může to učinit ten místopředseda, který jej nyní zastupuje v pořadí, které zde normálně existuje. Patrně to asi bude pan předseda Zelenay. Měl by se dostavit nebo měl by tuto situaci řešit, a myslím, že je v pravomoci předsedajícího schůze, aby ji na nějakou dobu přerušil. Děkuji. To je můj návrh.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Jenom pro vaši informaci oznamuji, že pan předseda Kováč je přítomen v parlamentu, čili může to provést on sám osobně. A pokud jde o jeho informaci, pan místopředseda Stank se odebral ho informovat o této situaci. - Technická pan poslanec Zeman.


Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, dávám k úvaze vás i vašich kolegů fakt, že ve Sněmovně lidu je toho času přítomno 60 poslanců a usnášení schopná většina činí 75 poslanců. Domnívám se, že je možné naše kolegy v kuloárech, kteří neobstrobstruují v tomto jednání, pozvat a případně zahájit jednání Sněmovny lidu, která, jak všichni víme, má právo jednat po určitou dobu samostatně.

Pokud jde o neúčast předsedy této sněmovny na jednání, domnívám se, že sám fakt této neúčasti by jednání Sněmovny lidu podstatně zracionalizoval. (Smích, potlesk.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Teď mi oznámil pan Sečka, člen sekretariátu předsedy, že předseda se dostaví neprodleně, během velice krátké doby, aby svolal politické grémium.

Žádá někdo slovo? Ve Sněmovně lidu je toho času přítomno 74 poslanců, ve Sněmovně národů 77, ovšem v části zvolené v České republice pouze 29, takže usnášení schopni stále nejsme.


Poslanec SL M. Sládek: (Pronesl několik slov mimo mikrofon - neslyšitelné.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Prosil bych poslance, aby dodržovali jednací řád a pokud chtějí promluvit, aby požádali o slovo předsedajícího. - Paní poslankyně Bellušová.


Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, páni! Prosila by som pre poslancov Klubu HZDS prestávku od pol desiatej do pol jedenástej. Prosím o prerušenie tohto rokovania na jednu hodinu.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Beru na vědomí, ale ještě předtím, než přerušíme jednání, požádal o slovo pan místopředseda Stank, který hovořil s předsedou Federálního shromáždění.


Místopředseda FS J. Stank: Hovoril som teraz s pánem predsedom Kováčom, ktorý bol odvolaný zo zasadnutia klubu HZDS. Rokuje klub HZDS, zvlášť klub ODS-KDS o situácii. Rozdielnosť pozícii je predovšetkým v tom, že jedna časť chce pokračovať v zasadnutí - alebo tejto 2. spoločnej schôdzi - podľa schváleného programu, druhá časť odmieta, ako to vyjadril pán Benda, pokračovať. O tom sa teraz rokuje v týchto dvoch kluboch.

Je pravda, že ostatné kluby nemajú v tejto chvíli z tohto hľadiska o čom diskutovať. Očekáva sa, že do pol jedenástej by sa mohli v kluboch veci ujasniť a na pol jedenástu zvoláva predseda Federálneho zhromaždenia politické grémium. Požiadal ma, aby som tlmočil vštkým členom politického grémia, aby sa vo zvyčajnej miestnosti 245 zúčastnili tejto schôdze o pol jedenástej, kedy by mali byť jasné pozície obidvoch klubov a zjednotili sa na tomto grémiu. Dovtedy, kým by sme nezačali rokovať o bodě, ktorý nevyžaduje nadpolovičnú väčšinu prítomných, tak dovtedy by bola prestávka. Iná možnosť je taká, že by sme napríklad rokovali o návrhoch pána poslanca Jičínského, ktoré by sa mohli prerokovať, prediskutovať. K tomu netreba, aby bola nadpolovičná väčšina prítomných na tomto rokovaní. Samozrejme, pokiaľ budeme hlasovať o uznesení, potom je nadpolovičná väčšina nutná v obidvoch častiach snemovne. Ale mohli by sme postupovať aj tak, že by sme využili čas a pristúpili k rozprave k týmto uzneseniam. Ale túto otázku je potrebné zvážiť v tomto prípadě aj vami, aj predsedajúcim. Ináč je navrhována zo strany predsedu Federálneho zhromaždenia do 10.30 prestávka, respektive nie do 10.30, určite do 11. hodiny pre ostatných poslancov Federálneho zhromaždenia.

(Hlas z pléna: Poslanci Levého bloku se sejdou v místnosti 274. Děkuji.)


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Ještě jsem nepřerušil schůzi. Já jsem chtěl k tomu, co řekl pan místopředseda poznamenat, že rozprava by měla jednu vadu na kráse, a to že by tu nebyla celá řada poslanců, kteří by, kdybychom tu rozpravu provedli, tak by před hlasováním požadovali pokračování v rozpravě. Nevím, zda je účelné rozpravu vést. Pan poslanec Sládek.


Poslanec SL M. Sládek: Já mám jednu prosbu, kdyby se poslanci nevrtěli, ten kdo je v kuloárech ten by si ještě sedl, tak usnášení schopnost je. Teď si usednu já a ještě jeden a jsme usnášení schopní. Já si myslím, že nám nic nebrání v tom, abychom začali jednat a pokračovali normálně v programu.


Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Požádal mně o přestávku poslanecký klub HZDS. (Potlesk.) Vyhovuji tomuto požadavku a přerušuji jednání do 11. hodin.


Schůze přerušena: 9.43 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP