Úterý 22. prosince 1992

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím pana kolegu.... pardon, pan kolega Vyvadil.

Poslanec Jiří Vyvadil: Všechny výtky, že to formuloval neohrabaný stylista, jsou zcela a jednoznačně důvodné. Já se k nim připojuji. Je to hrubě a špatně formulováno. Pokud by to mělo projít, chtěl bych konstatovat, že důvod je trochu vnější. Včera v televizi - kdo sledoval, ví - ona skupina herců zdůrazňovala v prohlášení, že Česká národní rada stále ignoruje určité výzvy. Domnívám se - to je ale můj osobní názor - že určitá reflexe na to by měla být. Kdo sledoval ten pořad, ví, že to bylo velice naléhavě zdůrazňováno, bylo zdůrazňováno, že apel přišel už před měsícem, ale nebylo na něj reagováno. Včera toto bylo znovu opakováno. Znovu toto připomínám - z hlediska časového faktoru to je ten moment, pro který toto bylo formulováno a muselo přijít. V každém případě se ozývaly ale i hlasy, které já uznávám, a to, že asi příliš vědomá akcentace vážnosti situace by nemusela být z hlediska zejména mezinárodního dobrá. Pokud by se nakonec dospělo právě k názoru, právě s ohledem na fakt, že včera zazněla jednoznačná výzva, aby Česká národní rada konečně nějak zareagovala, pak bychom mohli dbát na veřejné mínění. Doporučuji vypustit celý odstavec 1, ponechat odstavec 2, v odst. 3 vynechat slova "Česká národní rada proto se vší vážností a důrazností", ponechat první větu, v další větě vypustit za A) a dát D).

Znovu zdůrazňuji, že mně osobně jde o ten apel, který tam včera jednoznačně zazněl. Zazněl už před měsícem, my jsme na to však nereagovali, nevím, jestli máme na to trochu právo. Je to věc názoru. Na čem se sněmovna usnese, to podpořím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Pan kolega Payne. Ještě pan zpravodaj.

Poslanec Alfred Frommer: Prosím dr. Vyvadila, aby byl tak laskav a dal mi svůj návrh.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, dámy a pánové. Po přečtení toho textu jsem dospěl k obdobnému názoru jako pan kolega Vyvadil v tom smyslu, že neopatrné prohlášení by mohlo mít jisté důsledky v zahraničním pohledu na Českou republiku, která je teď velmi pečlivě sledována. My bychom měli to usnesení formulovat tak, abychom nezveličovali problémy, které tady samozřejmě jsou a kterých jsme si vědomi, ale zároveň dosáhli patřičného efektu.

Domnívám se, že by to stálo skutečně za pečlivé posouzení v některém z výborů, případně v nějakém jiném orgánu, na grémiu nebo jinde a za přípravu kvalitně promyšleného textu. Poprosil bych tedy, aby tyto procedurální návrhy, které zde opakovaně zazněly, byly předmětem hlasování.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Ano. Než předám slovo kolegovi Výbornému, dovolte mi, abych vás seznámil s jakýmsi kompilátem těchto návrhů.

Předpokládám, že by mělo toto rozhodnutí, o němž budeme hlasovat, zatím podle toho, jak byly předloženy pozměňovací návrhy, znít následovně: "Česká národní rada přerušuje projednávání tohoto bodu a ukládá výboru České národní rady pro právní ochranu a bezpečnost a výboru České národní rady petičnímu, pro lidská práva a národnosti projednat návrh poslance Frommera a připravit společný návrh usnesení, který Česká národní rada projedná na své 18. schůzi České národní rady."

Takto bych si dovolil přednést tyto pozměňovací návrhy. Prosím, paní poslankyně Röschová s technickou poznámkou.

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, aby tento návrh mohl být projednán, nevím na které to bude schůzi, asi 28. nebo 29. ...

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Na 18. schůzi, která začne 28. prosince. Děkuji za upozornění. Pan kolega Výborný se vzdává. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Není-li tomu tak, rozpravu končím.

Dovolte mi tedy, abych nechal hlasovat o návrhu, který jsem přečetl.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 123.

Kdo je proti? 1.

Konstatuji, že jsme přijali tento procedurální návrh.

Tím jsme projednali tento bod naší schůze.

Vážené kolegyně a vážení kolegové, dovolte mi, abych před přestávkou řekl několik organizačních informací o organizaci činnosti České národní rady o vánočních svátcích.

V pondělí 28. prosince se předpokládá v 9,00 hodin konání předsednictva České národní rady. Na toto předsednictvo ČNR jsou zváni i předsedové těch poslaneckých klubů, které nemají v předsednictvu České národní rady zastoupení. Protože se jedná o typicky organizační záležitosti, prosím o jejich účast. V 11,00 hodin bude zahájeno jednání poslaneckých klubů a ve 14,00 hodin jednání výborů České národní rady.

V úterý 29. 12. v 9,00 hodin bude zahájena 18. schůze České národní rady.

Vážené kolegyně a vážení kolegové, protože výbor pro sociální politiku a zdravotnictví potřebuje ke zpracování podkladů hlasování o návrhu zákona 10 minut času, vyhlašuji na tuto dobu přestávku. Sejdeme se v 16,50 hodin.










































Začátek schůze České národní rady

22. prosince v 15.15 hodin

Přítomni:

Místopředsedové ČNR J. Kasal, K. Ledvinka, P. Tollner a 181 poslanců.

Za vládu České republiky: místopředseda vlády J. Kalvoda, ministr pro hospodářskou soutěž S. Bělehrádek, ministr zdravotnictví P. Lom, ministr práce a sociálních věcí J. Vodička.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Dovolte, abych zahájil pokračování 16. schůze České národní rady. Upozorňuji, že jsme přerušili projednávání bodu Vládní návrh zákona o změnách v nemocenském a sociálním zabezpečení a některých pracovně právních předpisů po ukončení rozpravy. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vyjádřil prosbu pana kolegy Vyvadila, který si přeje oznámit něco technicky sněmovně.

Poslanec Jiří Vyvadil: Já jsem před chvilkou hrubě napadl stylistu tohoto textu. Kolega Frommer měl pocit, že může vzniknout dojem, že napadám jeho. Je nepochybné, že jsem napadal sebe. Takže v žádném případě bych si neodvážil jiného poslance jakékoliv strany, tím méně ještě tak blízkého, napadnout, ale přesto se mu takto omlouvám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme tedy projednávat

XXIV.

Vládní návrh zákona České národní rady o změnách

v nemocenském a sociálním zabezpečení a některých

pracovně právních předpisech

podle sněmovních tisků 214 a 218

O slovo se přihlásil pan ministr Petr Lom. Prosím, aby se ujal slova. Má jako ministr právo vyjádřit se kdykoliv.

Ministr zdravotnictví ČR Petr Lom: Pane místopředsedo České národní rady, dámy a pánové, domnívám se, že vzhledem k tomu, že celou tuto předlohu zákona projednával pouze garanční výbor, že by bylo dobré, kdyby se k tomu mohl vyslovit někdo z hospodářského výboru, který by mohl vnést i jiný pohled do projednávané problematiky.

A pokud jsem již na řečništi, chtěl bych jen zcela krátce glosovat něco, co zde zaznělo při pozměňovacích návrzích, a to to, že by lékař mohl jednat účelově a zkrátit či prodloužit dle svého uznání, či dle své dohody s pacientem pracovní neschopnost. Já tomu rozumím tak, že všichni jsme cvičeni v předpokládání katastrofických situací, krajních a extremních poloh jednání, ale přece jenom si myslím, že jako ministr zdravotnictví musím tyto konstrukce zcela odmítnout, protože předpokládám, že žádný lékař nebude jednat proti Hypokratově přísaze a žádný lékař nebude deformovat realitu. Tolik prosím k tomu, co zde zaznělo. Jinak děkuji za slovo. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji panu ministru Lomovi. S politováním však musím oznámit, že otevřel rozpravu. Hlásí se do rozpravy pan kolega Bejček.

Poslanec Josef Bejček: Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové. My jsme po konsultaci hospodářského výboru se sociálním výborem a po konsultaci s pracovníky a ministrem panem Vodičkou dospěli k tomu, že § 145 c) odst. 2 je trochu nejasně formulován. Proto bych si dovolil navrhnout nové znění § 145 c) odst. 2 takto: "Osoba samostatně výdělečně činná, jejíž příjem v předchozím kalendářním roce nedosáhl výše uvedené v odst. 1, je na základě odhlášky vyňata z pojištění; osoba samostatně výdělečně činná je vyňata z pojištění od toho měsíce, za který nebylo zaplaceno pojistné." Děkuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo se hlásí do rozpravy. Není-li tomu tak, rozpravu končím a ptám se pana ministra, zda by se neujal závěrečného slova.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, při projednávání zákonů, které předkládá ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, které předkládá ministerstvo zdravotnictví nebo ministerstvo životního prostředí, je vždycky příležitost pro poslance opozičních stran demonstrovat, že mají vyšší sociální cítění než představitelé koalice. Proto i jednoduché pozměňovací návrhy podávají daleko šířeji, než nakonec je podstata tohoto pozměňovacího návrhu.

Paní poslankyně Lagová navrhla, aby byl vypuštěn článek 5, který novelizuje zákon č. 46/91 o valorizaci důchodů tak, aby nadále valorizace důchodů byla prováděna nejen v návaznosti na růst životních nákladů, ale i na růst mezd.

Nedoporučuji přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, protože podle našich propočtů a přesvědčení jsou již důchody vyrovnány - přiznávané v různých obdobích - předcházejícími valorizacemi a nadále je potřeba za jediné kriterium pro následné valorizace důchodů považovat růst životních nákladů, index životních nákladů, proto doporučuji, aby byl přijat ten text v plném znění, jak je uveden ve vládní předloze.

Pak zde byla debata několika poslanců na téma výše nemocenského, toho procenta z hrubé mzdy. Zazněly i zde návrhy nediferencovat první tři dny nemoci, určit výši dávek nemocenského stejnou od prvního dne, kdy je člověk nemocný.

Zde bych plně podpořil argumentaci, kterou přednesl dr. Jaroš i pan dr. Čerbák. To znamená, že se nadále přikláním k původnímu vládnímu návrhu, to znamená, první tři dny 40%, čtvrtý a následující dny 67% hrubé mzdy. Zrovna tak plně souhlasím s argumentací pana dr. Jaroše ohledně "uspořených" 400 mil. Kčs. Pokud k nějaké úspoře dojde, tato úspora nadále zůstává v této kapitole a bude využívána ve prospěch pojištěnců.

Pan poslanec Soural přednesl pozměňovací návrh, který byl vlastně příčinou technické přestávky, o kterou jsem požádal, protože jsme museli tento návrh posoudit. Chtěl bych na to reagovat tak, že problém dosavadního zaměstnání pro účely posuzování nároků na invalidní nebo částečně invalidní důchod v souvislosti s úrazem nebo chorobou z povolání je řešen ve vyhlášce č. 149/1988 - v souladu s tím, co přednesl pan poslanec Soural. Tato úprava byla projednána s představiteli Odborového svazu pracovníků v hornictví, geologii a naftařství, dnes je připravena novela této vyhlášky zcela v souladu s návrhem pana poslance Sourala, pouze čekáme, až sněmovna odhlasuje dnes tuto vládní předlohu zákona o nemocenském zabezpečení, která mi dá možnost tuto vyhlášku podepsat.

Pokud se týká doplňkových důchodových systémů na začátku 2. čtvrtletí příštího roku, předložíme návrh zákona, který komplexně řeší doplňkové důchodové systémy.

Tolik má reakce na rozpravu, která se vedla nad tímto vládním návrhem zákona. Pan poslanec Němčík jako zpravodaj bude reagovat na jednotlivé pozměňovací návrhy. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, pane ministře, prosím, aby se závěrečného slova ujal zpravodaj garančního výboru pan poslanec Jindřich Němčík.

Poslanec Jindřich Němčík: Přes vystoupení více kolegů k návrhu zákona, těch pozměňovacích návrhů není příliš mnoho a já bych ve zdůvodnění podpořil vyjádření pana ministra. Bez dalšího otálení bychom mohli přistoupit k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím o první pozměňovací návrh.

Poslanec Jindřich Němčík: První pozměňovací návrh zde přednesla paní poslankyně Lagová, která navrhla vypustit článek 5 a doporučit novelizaci celého zákona č. 46/91 o zvyšování důchodů. Myslím si, že tento návrh musíme rozdělit na dvě části. První část je vypuštění článku 5, o doporučení novelizace celého zákona č. 46 hlasovat potom odděleně.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pane kolego, podle mého názoru se jedná o procedurální návrh, o doprovodné usnesení, jako další bod programu, který si potom necháme odhlasovat. Je to tak, paní kolegyně? (Souhlas.)

Poslanec Jindřich Němčík: Čili budeme hlasovat o návrhu na vypuštění článku 5.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem předneseným paní kolegyní Lagovou, ať zvedne ruku. 48.

Kdo je proti? 18.

Kdo se zdržel hlasování? 75.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jindřich Němčík: Jako druhý návrh, o kterém můžeme hlasovat, je návrh kolegy Janečka, který navrhuje vypustit v článku 6 bod 7 a v článku 11 bod 6. Je to v podstatě legislativní důsledek toho, že jsme se v návrhu tak jak je uveden ve společné zprávě, přiklonili k formě zákonného pojištění.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem, nechť zvedne ruku. 135.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Jindřich Němčík: Druhý návrh kolegy Němčíka se týká § 17, který navrhuje pozměnit takto: číslo 67% v odstavci 2 změnit na 69%, číslo 40% na 50%.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 101.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Jindřich Němčík: Pane předsedající, v souladu s jednacím řádem mám důvod se domnívat, že o dalších návrzích k tomuto bodu - a to návrzích kolegy Štraita a kolegyně Fischerové - již nelze hlasovat vzhledem k přijetí tohoto návrhu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím.

Poslanec Jindřich Němčík: Dále vystoupil kolega Jaroš, který neměl pozměňovací návrh, stejně jako kolega Čerbák. Další pozměňovací návrh přednesl kolega Soural, který navrhuje, aby v části 1 článek 1 na str. 112, § 51 b) byl označen jako odstavec jedna a aby byl doplněn odstavec 2 tohoto znění.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Novým odstavcem dvě.

Poslanec Jindřich Němčík: Novým odstavcem tohoto znění: "Vznikl-li dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav následkem pracovního úrazu nebo nemocí z povolání, považuje se za dosavadní to zaměstnání, jehož výkon vedl ke vzniku nemoci z povolání."

K tomu bych chtěl říci, že pan ministr uvedl, že tato část je řešena ve vyhlášce č. 149/1988.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana kolegy Sourala, ať zvedne ruku. 61.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jindřich Němčík: Druhý pozměňovací návrh kolegy Sourala se týká strany 25, části dvě článku 4. Kolega Soural navrhuje zařadit nový bod 38 a ostatní body přečíslovat. Bod 38 navrhuje v tomto znění: "Vláda České republiky..."

Prosil bych kolegu Sourala, domníval jsem se, že přesně přečtu jeho návrh, ale bohužel některé kaligrafické značky...

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Poprosíme tedy kolegu Sourala, aby upřesnil svůj pozměňovací návrh.

Poslanec Jaroslav Soural: Přiznám se, že jsem učitel, tak to je pochopitelné.

"Vláda České republiky stanoví nařízením rozsah pojistného na připojistění, který může organizace hradit jako součást nákladů činnosti."

Poslanec Jindřich Němčík: Děkuji. K tomuto návrhu bych chtěl říci, že ten návrh v podstatě dává vládě zmocnění v určitých případech umožnit hradit si připojištění u pracovníků jako součást nákladů činnosti, ale systémově tato věc by měla být řešena na základě jednání tripartity zákonem o důchodovém připojištění. To je také závazek pro generální dohodu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku! 60.

Kdo je proti? 2.

Ani tento pozměňovací návrh nebyl přijat.

Prosím, další.

Poslanec Jindřich Němčík: Dále vystoupil kolega Štambera, který nevznesl pozměňovací návrh, a jako poslední vystoupil kolega Bejček v obnovené rozpravě, který v hlavě II § 145 odst. 2 navrhuje v odst. 2 změnit znění tohoto odstavce takto:

"Osoba samostatně výdělečně činná, jejíž příjem v předchozím kalendářním roce nedosáhl výše uvedené v odst. 1, je na základě odhlášky vyňata z pojištění od toho měsíce, za který nebylo zaplaceno pojistné."

Tento návrh nemění věcně obsah tohoto odstavce, ale činí jej zřetelnějším a jasnějším.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku! 131.

Kdo je proti? 1.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Prosím, pane společný zpravodaji.

Poslanec Jindřich Němčík: Vážený pane předsedo, podle mého názoru to byly všechny pozměňovací návrhy, o kterých se dalo hlasovat, a navrhuji hlasovat o zákonu jako celku.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, budeme tedy hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o změnách v nemocenském a sociálním zabezpečení a některých pracovně právních předpisech podle sněmovního tisku 214 ve znění zprávy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví podle sněmovního tisku 218 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 104.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu společnému zpravodaji.

Poslanec Jindřich Němčík: Děkuji všem kolegům, kteří v tak krátkém čase, který pro projednání zákona byl, přispěli svými pozměňovacími návrhy a připomínkami ke kvalitě této předlohy zákona.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP