Pondělí 21. prosince 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 108.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec František Kozel: Třetí z poslanců, který vznesl pozměňovací návrhy k čl. 1, byl pan poslanec Seifer, který navrhl doplnění § 3,odstavce 1. Pan navrhovatel by se vyjádřil.

Poslanec Vladimír Koronthály: Vyjádřím se současně k oběma návrhům pana poslance Seifera. Jeho myšlenka je v zásadě velmi správná, ale mám pocit, že se nám podařilo poněkud přesněji problém převodu nemovitostí definovat v § 2, resp. § 4 pro rozhlas, a vzhledem k tomu, že převod nemovitostí směrem k veřejně právní instituci je takřka nevratný, nechtěli jsme se v této době dopustit nějakého paušálního převodu nemovitostí a dalších věcí, o kterých mnohdy není všechno jasné. Tam jsou v běhu restituční řízení atd. Domníváme se, že kromě určitého výčtu nemovitostí, které jsou nezbytně nutné a které jsou uvedeny v přílohách, u všeho ostatního by bylo ještě lepší, kdyby vláda České republiky měla ještě možnost zvážit a vytvořit si k tomu nějaký fundovaný názor. Z tohoto důvodu nedoporučuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Faktická poznámka kolegy Seifera.

Poslanec Pavel Seifer: Já bych chtěl upozornit, že vláda už nebude mít moc času zvažovat, a jestli bych mohl doplnit nebo upřesnit, tak bych tam dal slovíčka: "Pouze v těchto oblastech ". Aby bylo naprosto jasné, o co jde.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, pan poslanec Koronthály.

Poslanec Vladimír Koronthály: Jestli mohu odpovědět - vláda bude mít pochopitelně dost času, protože podle federálního zákona všechno, co neupravíme my tímto zákonem, přechází jako majetek na Českou republiku, čili vláda bude mít na to klidně i několik let čas, když na to přijde.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, to je vyjádření, já se chci zeptat - já si nejsem jist, zda doplnění slova "pouze" je možné považovat za technické upřesnění pozměňovacího návrhu. Myslím, že to poněkud mění jeho smysl. Takže to bychom museli otevřít rozpravu. Já té myšlence rozumím, ale domnívám se, že v tomto okamžiku je to nepřípustné. Budeme hlasovat prostě o tom návrhu, jak byl podán.

Poslanec František Kozel: Takže první část návrhu pana poslance Seifra je, aby v § 3 odst. 1 za slovy "Československé televize v..." bylo doplněno: "v otázkách převodu nemovitostí a v" a pokračovalo autorských právech atd., jak je původní text. Teda vyjádření nedoporučení jste slyšeli.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 13. Děkuji.

Kdo je proti? 17. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat, prosím o další návrh.

Poslanec František Kozel: Analogický návrh je od pana poslance Seifra, k § 5 odst. 1 a říká, že za slova: "Československého rozhlasu v" doplnit: "v otázkách převodu nemovitostí a v" pokračování stejné - autorských práv atd. Vyjádření stejné - nedoporučení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 11. Děkuji.

Kdo je proti? 27. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, které se týkaly článku 1. K článku 2 vznesl první pozměňovací návrh pan poslanec Vyvadil, ovšem domnívám se, že po nepřijetí jeho prvního návrhu, který se týkal článku 1, už pozbývá smysl hlasování o tomto návrhu. Mýlím se? Ano? Trváte na hlasování? Návrh pana poslance Vyvadila zní:...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Technická poznámka, z jednacího řádu vyplývá, že pokud byl přijat pozměňovací návrh, který se vylučuje s některým z dalších, tak že se o tom dalším nemůže hlasovat. Teď ovšem je potřeba posoudit, zda jde o tento typ kolize. Pan kolega Vyvadil se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Jiří Vyvadil: Tato otázka mi vůbec neměla být položena. (Předsedající: Prosím?) Tato otázka mi v této fázi vůbec neměla být položena, jestli to na mně závisí - nezávisí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: O tomto návrhu hlasovat nebudeme.

Poslanec František Kozel: Omlouvám se za svoji chybu. V článku 2 je pouze jediný pozměňovací návrh, navrhl pan poslanec Koronthály, abychom v § 9 odstavec 3 za slova: "Televizním programem" doplnili slova: "včetně obrazových a zvukových informací". Doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 93. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tento návrh byl přijat, prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy k článku 2 a máme zde pozměňovací návrhy k článku 3. Pan poslanec Koronthály navrhl v § 2 odstavec 2 za slovo "října" doplnit slovo "předchozího" a za slovo "května" doplnit "následujícího". Dále navrhl doplnit větu: "Rozpočet na rok 1993 předloží Rada České národní radě nejpozději do konce ledna 1993." Doporučuji přijmout.

Poslanec Vladimír Koronthály: Jenom vysvětlující větu. Ten pozměňovací návrh je tam dán proto, poněvadž před několika dny jsme projednávali rozpočet a mám pocit, že v té souvislosti budeme zřejmě navrhovat úpravu státního rozpočtu, neboť není potřeba, aby Rada měla dva druhy příjmů. Čili z tohoto důvodu je tam ten pozměňující návrh, abychom se mohli potom vrátit ke státnímu rozpočtu v tomto bodu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 99. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat, prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh se týká § 8 odstavce 1, kde za slova "rozhlasových a" navrhuje pan poslanec Koronthály doplnit: "jednoho procenta z výnosů ze sazeb za používání" a pokračovat.

Poslanec Vladimír Koronthály: Zase vysvětlující poznámku - jedná se o upřesnění, neboť bez tohoto upřesnění by nebylo jasno, zda to jde z té části, která má plynout do pokladny Rozhlasu, nebo z té části, která má plynout do pokladny Televize, nebo v jakém poměru. Jedná se o technické upřesnění textu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan společný zpravodaj se vyjádřil.

Prosím, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 60.

Děkuji. Kdo je proti? 1. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh vznesla paní poslankyně Buzková - § 8 odstavec 1, navrhla vypustit 1 procento.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní poslankyně Buzková se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslankyně Petra Buzková: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi krátké upřesnění mého návrhu. Byla jsem upozorněna na to, že v případě, že by byl můj pozměňovací návrh přijat, zcela automaticky by v zásadě byl neplatný odstavec 2 stejného paragrafu, který se váže k odstavci 1. Takže prosím, zda by mohl být můj návrh upřesněn tak, že v případě, že projde, tak odstavec 2 se ruší.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, domnívám se, že to můžeme brát jako legislativně technickou poznámku, tedy upřesnění pozměňovacího návrhu. Prosím, zástupce navrhovatele se chystá promluvit.

Poslanec Vladimír Koronthály: Tento návrh bych nedoporučoval přijmout, neboť tím zavedeme do činnosti Rady onen prvek nejistoty. Podle návrhu zákona není nikde řečeno, že příjmem Rady je celá tato suma. Je to jen krytí, které je zaručeno na základě rozpočtu, který Česká národní rada projedná nebo schválí anebo také neschválí, pokud ho neshledá vhodným. Ale jde o to, aby nebylo možno ze žádné strany vyvíjet nátlak na Radu prostřednictvím financí, aby Rada byla orgánem fungujícím nezávisle na momentální politické situaci. Jedná se skutečně o nezávislost vysílání v tomto bodě. Takže nedoporučuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 75.

Kdo je proti? 35.

Kdo se zdržel hlasování? 43.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh přednesl pan poslanec Soural k § 5 odst. 4 a návrh zní - je to vlastně nové znění odst. 4: "Česká národní rada může odvolat Radu, neplní-li Rada povinnosti podle § 2 odst. 2 a 3 tohoto zákona, neboť pokud Česká národní rada neschválí závěrečný účet Rady nebo opětovně neschválí zprávu o činnosti Rady. Zprávu o činnosti Rada předkládá České národní radě do konce měsíce února kalendářního roku." Za navrhovatele se vyjádří pan poslanec Koronthály.

Poslanec Vladimír Koronthály: Tento návrh jsme velmi zvažovali a nedospěli jsme k jednoznačnému názoru. Na jedné straně je to opět další způsob, jak nějakým způsobem Radu kontrolovat a event. vyvíjet na ni nátlak podle toho, v jakém složení se právě sněmovna nalézá, neboť Rada je volena na jiné volební období než sněmovna. Na druhé straně ovšem je pravda, že nějakým způsobem by Rada kontrolována být měla a mohla. Domnívám se, že každý z nás bude vědět, jak má hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan zpravodaj se již vyjádřil a nebo tak nehodlá učinit. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 125.

Kdo je proti? 2.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy týkající se čl. 3 a přikročíme k čl. 4. První pozměňovací návrh vznesl pan poslanec Koronthály a říká, že v § 2 se slovo "programů" nahrazuje slovem "programu". Doporučuji přijmout.

Poslanec Vladimír Koronthály: Vysvětlím to, jedná se o změnu množného čísla na jednotné, vzhledem k tomu, jaké úpravy právní tady vznikají. Je to prostě potřebná mluvnická úprava a takto jsem v písemné formě odevzdal tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 111.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh přednesl poslanec Koronthály a týká se § 9, kde navrhuje za odst. 1 vložit nový odst. 2, který zní: "(2) Ke zcizení, zatížení a pronájmu na dobu delší tří měsíců nemovitostí nebo jejich částí potřebuje ředitel předchozí souhlas Rady." Doporučuji přijmout tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 108.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Dále navrhl pan poslanec Koronthály za bod 4 vložit nový bod, který zní: "V § 12 odst. 3 se za slovo "zákona" vkládá text "s výjimkou písmene a)". Doporučuji přijmout tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 92.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh k tomuto článku vznesl pan poslanec Hirš. Týká se § 14a odst. 2, kde navrhuje slova "4%" nahradit slovy "6%".

Poslanec Vladimír Koronthály: S dovolením bych se vyslovil právě k tomuto návrhu. Je to problém, který dalece přesahuje problematiku tohoto zákona, jakož i kompetence výboru, který se zevrubně tímto zákonem zabýval. Čísla, která jsou v tomto návrhu navržena, tj. v tomto případě 4%, vycházejí z kalkulací, ze kterých plyne, že taková 4% obnášejí řádově více než 2 mld. Kčs. Čili máme za to, a televize nám potvrdila, že tato suma na jejich provoz je postačující. Nejsem si jist, zda mohu v tomto případě doporučit nějaké jiné číslo, neboť problematika rozvoje ekonomiky v této zemi by měla být konzultována s hospodářským výborem. Dokonce se domnívám, že takový podnět bych dokázal doporučit, pokud by s ním přišlo ministerstvo hospodářství. Ale sám za sebe opravdu nemohu říci, zda bych ho dokázal s plnou odpovědností doporučit z hlediska potřeb televize.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 44.

Kdo je proti? 68.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Na nepřijetí návrhu pana poslance Hirše navazuje návrh pana poslance Budínského, který navrhl, aby v § 14a) odst. 2 se připojila věta, která zní: "Do 31. 11. 1993 nesmí tento čas přesáhnout šest procent." Je to změkčující návrh a za sebe bych ho doporučil.

Poslanec Vladimír Koronthály: Já se k tomu nemohu dostatečně vyjádřit, nejsa hospodář a nemaje vyjádření ministerstva hospodářství.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 47

Kdo je proti? 63.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh čl. 4 vznesl pan poslanec Soural, který navrhuje v čl. 4 vypustit body 1, 2, a § 14b) a doplnit bod 6, který zní: "6. § 11 odst. 2 zní: V tomto televizním vysílání čas vyhrazený reklamě nesmí přesáhnout dvě procenta denního vysílacího času." Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Koronthály: V diskusích ohledně přednosti veřejnoprávní televize se uvádí příklad, vzhlížící k BBC jako daleko nejlepší veřejnoprávní televizi na světě. Tato televize nemá reklamu vůbec. Domnívám se, že právě proto je tak skvělá. Nedoporučuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka - pan poslanec Soural.

Poslanec Jaroslav Soural: (z místa) Musíme hlasovat po částech, jsou to rozdílné návrhy.

Poslanec František Kozel: Jestli tomu dobře rozumím - navrhuje pan poslanec Soural hlasovat o všech bodech zvlášť?

Poslanec Jaroslav Soural: Pokud jde o první návrh - vypustit body 1 a 2, ty jsou neaktuální. § 14b) a další návrhy - odděleně.

Poslanec František Kozel: Zopakoval bych to. Pan poslanec Soural navrhl vypustit § 14b). To by byla první část hlasování.

Poslanec Vladimír Koronthály: To je ona známá problematika intendantů. Domnívám se, že pokud tady nechceme mít jednotné zpravodajství, jak tomu bývalo kdysi zvykem, tak nemůžeme hlasovat pro tento návrh. Výrazně nedoporučuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, pane kolego, abyste se ve svém vyjádření k jednotlivým návrhům omezil na vyjádření pouze k jednotlivým návrhům. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 57. Děkuji.

Kdo je proti? 53. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec František Kozel: Druhá část návrhu pana poslance Sourala zní.: Doplnit bod 6 tohoto znění: "6. § 11 odst. 2 zní: V televizním vysílání čas vyhrazený reklamě nesmí přesáhnout dvě procenta denního vysílacího času." Moje vyjádření je stejné jako v předchozím případě.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 51.

Kdo je proti? 38.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Tím byly vyčerpány pozměňovací návrhy, týkající se čl. 4. Dostali jsme se k čl. 5. Pan poslanec Koronthály navrhuje, aby odst. 2 § 9 zněl takto: "Ke zcizení, zatížení a pronájmu na dobu delší tří měsíců nemovitostí nebo jejich částí potřebuje ředitel předchozí souhlasy Rady." Je to analogická úprava, jakou jsme již schválili u Československé (?) televize. Doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 105.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat, prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Poslední návrh, týkající se čl. 5, předložil pan poslanec Seifer a navrhl za § 9 připojit § 9a), který zní: "Vláda České republiky pověřuje Český rozhlas provozováním vysílání do zahraničí na základě časově limitované objednávky." Dále už nechat pokračování.

Poslanec Vladimír Koronthály: Já se omlouvám panu kolegovi Seiferovi, chápu jeho pohnutky, ale obávám se, že bychom šli za rámec tohoto zákona. Nedomnívám se, že v tak krátkém čase máme právo vytvářet koncepty zahraniční politiky našeho státu. Z toho důvodu nedoporučuji tento návrh. Doporučuji, abychom zůstali u původního znění, které najdete ve společné zprávě, kde je dostatečně otevřena možnost, aby se vláda mohla na Český rozhlas obrátit, uzná-li to za vhodné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 13.

Kdo je proti? 16.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec František Kozel: Další návrh je návrh pana poslance Bendy a vztahuje se k příloze 1. Pan poslanec Benda navrhl vypustit bod 2.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím zástupce navrhovatele.

Poslanec Vladimír Koronthály: Ačkoliv to není můj návrh, souhlasím.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 73. Děkuji.

Kdo je proti? 18.

Domnívám se, že návrh tak asi o 20 hlasů neprošel, ale kdo se zdržel hlasování? 73.

Tento návrh nebyl přijat, i pokud bych se já spletl, hlasoval jsem dvakrát; já se omlouvám.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Poslední pozměňovací návrh se vztahuje k příloze 2, kde pan poslanec Koronthály navrhl bod šestý, který zní:

"6. Objekty Praha 3 - Žižkov, Jeseniova 38, tři provizorní objekty se stavební plochou č. parcely 1780/1 a stavební plochou č. parcely 1780/2, vlastník: Československý stát - Československý rozhlas; uživatel: jako vlastník; zapsáno u SG Praha - město na EV č. 96 pro obec Praha na katastrálním území Žižkov."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím zástupce navrhovatele, aby se vyjádřil.

Poslanec Vladimír Koronthály: Velmi výrazně doporučuji přijmout. Jedná se o nápravu technického nedopatření a ve skutečnosti se jedná o objekty, bez kterých není možné zabezpečit vysílání Českého rozhlasu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, klid!

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 129.

Kdo je proti? 2.

Děkuji, tento návrh byl přijat.

Poslanec František Kozel: To byl poslední pozměňovací návrh a domnívám se, pane místopředsedo, že jsme se dostali do stavu, kdy jsme způsobilí hlasovat o celém návrhu zákona.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, budeme hlasovat o celém návrhu.

Kdo souhlasí s návrhem poslance Vladimíra Koronthályho a dalších na vydání zákona ČNR o některých opatřeních v oblasti rozhlasového a televizního vysílání podle sněmovního tisku 190, ve znění zprávy výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu podle sněmovního tisku 192 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 78. Děkuji.

Kdo je proti? 13.

Kdo se zdržel hlasování? 69.

Tento návrh zákona nebyl schválen.

Tím jsme projednali další bod našeho programu. Prosím, pan kolega Zemina se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Ondřej Zemina: Vážené kolegyně a kolegové, doufám, že jste na sebe hrdi, že od 1. ledna na kanále F1 bude zrnění. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, já vidím přihlášky k technické poznámce, samozřejmě nemohu vám nedat slovo, zvažte, zda se budete vyjadřovat a komentovat. To, co nyní právě konstatoval pan kolega Zemina, je všechno jiné než faktická poznámka. Samozřejmě nejsem schopen dopředu odhadnout, co budete říkat, když jdete k mikrofonu, a prosím, pokud někdo nedodrží regule, tak aby mně potom nikdo nevyčítal, že jsem nezabránil...

Poslanec Tomáš Štěrba: Dámy a pánové, vy jste včera schválili sankční zákon, doufám, že jste na sebe hrdi. (Smích.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan kolega Kasal, prosím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, vybočím z rámce těchto faktických poznámek. Chtěl bych pozvat členy komise, která má na starosti přípravu novely jednacího řádu, tzn. pana poslance Payna, Motyčku, Kužílka, Bendu, Hrazdíru, paní Buzkovou, Rašku, Stodůlku, Nováka a pana poslance Vyvadila do místnosti 106, kde nyní bychom hodinu či jiný čas, který bude vyměřen pro přestávku, věnovali přípravě této novely.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP