Pondělí 21. prosince 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To byl smysl vašeho návrhu, pane kolego? (Souhlas.) Myslím si, že ani nemusíme - pokud není námitek, vždy respektujeme to, když padne návrh na způsob hlasování, pokud nejde o tak významnou záležitost, že padne návrh na hlasování po jménech - nemusíme hlasovat a budeme respektovat navržený postup. Rozumím tomu tak, že nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Macha zkráceně bez obnovy vesnice. (Poslankyně Kolářová souhlasí.)

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 56.

Kdo je proti? 16.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: Domnívám se, pane předsedající, že obnovu venkova by bylo možno doplnit i do textu současného. Domnívá se tak i pan poslanec Mach?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní poslankyně Kolářová se vás ptá, zda nepřijetí tohoto návrhu nevylučuje hlasování o té druhé části. Ta by musela být upřesněna, když ta obnova vesnice, zkráceně řečeno, zůstává ve hře jakoby bez ostatního textu. To je prosba o upřesnění pozměňovacího návrhu. (Poslanec Mach upřesňuje mimo mikrofon poslankyni Kolářové svůj názor.)

Poslankyně Milena Kolářová: Pan poslanec Mach žádá, aby bylo hlasováno ještě o druhé části jeho návrhu. V současné době § 15 odst. 1 zní: "Ministerstvo zemědělství je ústředním orgánem státní správy pro zemědělství s výjimkou ochrany zemědělského půdního fondu, pro hospodářské řízení lesů, pro výkon práva hospodaření v lesích ve vlastnictví České republiky, pro myslivost a rybářství s výjimkou území národních parků a potravinářský průmysl." - Do tohoto textu by se dle poslance Macha vkládalo, že ministerstvo zemědělství je ústředním orgánem státní správy pro zemědělství a obnovu venkova.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 67.

Kdo je proti? 22. Děkuji.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh. (Ohlas v sále, žádost o dokončení hlasování.) Je tu námitka na dokončení hlasování.

Kdo se zdržel hlasování? 60.

Děkuji. S rezervou 20 hlasů nebyl tento návrh přijat.

Prosím o další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh je návrh paní poslankyně Stiborové, která navrhuje v článku 1 vložit nový odstavec 5: "zřizuje se grantová agentura, jako ústřední orgán státní správy". Ostatní odstavce se přečíslují. V původním odstavci 5 se slova "uvedený v odstavci 2 a 3" nahrazují slovy "uvedený v odstavci 2, 3, 4, 5". Zároveň komplexní návrh článku 2 by se potom musel v bodě 2 doplnit o bod 9, který zní: "grantová agentura". Tento návrh je jedním návrhem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 38. Děkuji.

Kdo je proti? 14.

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: Dalším návrhem byl návrh pana poslance Kalvody v bodě 5 § 6 odst. 1, změnit znění společné zprávy. Ve společné zprávě je uvedeno, že ministerstvo zahraničních věcí vytváří koncepci a koordinuje zahraniční rozvojovou pomoc a vnější ekonomické vztahy. Pan poslanec navrhuje, aby § 6 zněl v původním znění vládního návrhu: "Ministerstvo zahraničních věcí je ústředním orgánem státní správy ČR pro obrat zahraniční politiky, v jejímž rámci vytváří koncepci a koordinuje zahraniční rozvojovou pomoc" - čárka a - "koordinuje vnější ekonomické vztahy." Znamená to, že by tam vypadlo v tom případě ekonomických vztahů, vytváří koncepci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 126. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím, další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: Dalším návrhem je návrh pana poslance Páva k článku 1 odstavec 7, vložit nový odstavec 7, který by zněl: "Do doby vydání zákona upravujícího působnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost přebírá tento úřad na území České republiky odpovídající působnosti Československé komise pro atomovou energii podle zákonů 194/88 Sb. a 28/84 Sb."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 38. Děkuji.

Kdo je proti? 3.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: V pořadí dalším návrhem je návrh pana poslance Matulky, o kterém budeme hlasovat, protože neprošel návrh pana poslance Macha. Pan poslanec Matulka navrhuje vypustit bod 11 vládního návrhu. V bodě 11 vládního návrhu je, že v § 15 odst. 1 se vypouští čárka za slovem "rybářství". To znamená, že podle pana poslance Matulky, pokud tento návrh bude schválen, čárka by zůstávala v původním textu § 15. Týká se to ministerstva zemědělství.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 73.

Kdo je proti? 11.

Kdo se zdržel hlasování? 53.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh je návrh poslance Klase. Článek 2 § 17 - vložit další větu - § 17 nyní zní: "Ministerstvo dopravy je ústředním orgánem státní správy ve věcech dopravy s výjimkou výkonu státní správy a státního dozoru v námořní plavbě a letecké dopravě." Ovšem toto je z původního návrhu, nyní je to mimo tu výjimku. Pan poslanec Klas navrhuje, aby poslední věta zněla: "Ministerstvo dopravy je do 31. 12. 1993 rovněž ústředním orgánem státní správy ve věcech ozbrojených sborů v dopravě."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? 5.

Kdo se zdržel hlasování? 56.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslankyně Milena Kolářová: To byl poslední návrh, můžeme hlasovat o celém návrhu zákona ve znění společné zprávy a přijatých návrhů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 2/69 Sb. o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České socialistické republiky ve znění pozdějších předpisů a kterým se provádějí další opatření v soustavě ústředních orgánů státní správy České republiky podle sněmovního tisku č. 239 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku č. 250 včetně schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 145.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že jsme schválili tento vládní návrh zákona a tím jsme projednali další bod programu.

O slovo se přihlásil pan poslanec Budinský. Děkuji panu místopředsedovi Kalvodovi a paní poslankyni Kolářové.

Poslanec Vladimír Budinský: Dovolte mi, pane místopředsedo, abych navrhl za tento bod nový bod programu - Návrh usnesení České národní rady, které by se týkalo Úřadu pro jadernou bezpečnost. Stejně jako někteří kolegové v tomto sále, je si vědom hospodářský výbor závažnosti celého tématu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pane kolego, já jsem nezachytil - do kterého místa navrhujete? (Poslanec Budinský: Teď hned.) Ano, děkuji.

Kdo je pro přijetí návrhu pana kolegy Budinského, ať zvedne ruku. 121.

Kdo je proti? Nikdo.

Děkuji. Zařadili jsme právě nově navrhovaný bod

XI.

Návrh poslance Vladimíra Budinského na usnesení

České národní rady tykající se Úřadu pro jadernou

bezpečnost

Prosím pana kolegu Budinského, aby se ujal slova.

Poslanec Vladimír Budinský: Text navrhovaného usnesení zní takto: "Česká národní rada žádá vládu, aby v prvním pololetí roku 1993 předložila České národní radě návrh na organizační a institucionální zajištění státního dozoru v oblasti jaderné bezpečnosti a radiační ochrany. Návrhy příslušných zákonů jako součást komplexního zákonného řešení v oblasti energetiky zahrnujícího zákony o mírovém využívání jaderné energie a o ochraně před ionizujícím zářením."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se písemně nikdo nepřihlásil. Rozpravu uzavírám. Budeme hlasovat o tomto návrhu usnesení.

Kdo je pro návrh usnesení, nechť zvedne ruku. 138.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tím jsme schválili navrhované usnesení a projednali tento bod našeho programu.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám, než si vyměníme informace o dalším průběhu, odcitoval usnesení České národní rady - pro informaci - z 15. listopadu 1991: "Poslanec, který ve sněmovně vystoupí k věci, na které má on sám nebo osoba jemu blízká osobní zájem, vyplývající zejména z jeho profese, mimoparlamentní funkce nebo podnikatelské či jiné účasti, sdělí tuto skutečnost sněmovně před svým vystoupením." To je přesný text usnesení, o kterém jsem se zde ne úplně přesně zmínil v průběhu minulé rozpravy.

Jestli dovolíte, ještě mám osobní poznámku. Nabývám dojmu, že bychom tak měli činit i před každým hlasováním, což samozřejmě technicky nejde.

Dámy a pánové, chystám se přerušit schůzi do 13.45 hodin. Dovolte ještě drobné vysvětlení. Bezprostředně po vyhlášení přestávky se k projednání krátkého bodu musí sejít předsednictvo, aby bylo možné přikázat dva tisky, kterými se zabývá ústavně právní výbor, aby nás potom následně 24hodinová lhůta k rozdávání společné zprávy neblokovala v našem dalším jednání. Předsednictvo se sejde bezprostředně po přerušení jednání. My se zde všichni sejdeme ve 13.45 hodin.

Pokračování v projednávání bodu

I.

Návrh poslance Vladimíra Koronthályho a dalších

na vydání zákona České národní rady o některých

opatřeních v oblasti rozhlasového a televizního vysílání

podle sněmovních tisků 190 a 192

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené dámy, vážení pánové, pokusme se alespoň jednou dodržet časový plán, který jsme si navrhli. Přerušili jsme projednávání tohoto bodu po ukončení rozpravy. Nyní se chystám dát panu poslanci Koronthálymu slovo k závěrečnému vyjádření.

Poslanec Vladimír Koronthály: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážená sněmovno, přiznám se, že bych rád zareagoval na mnoho věcí, které byly ve včerejší rozpravě řečeny. Na druhé straně ovšem pozměňovacích návrhů bylo hodně. Osobně bych doporučoval spíše to, že bychom hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Poprosil bych, abych mohl ke každému pozměňovacímu návrhu se event. vyjádřit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dobře. Pan kolega Kozel, není-li námitek k této proceduře, se ujme slova. Budeme postupovat obdobně jako tomu bylo u státního rozpočtu.

Poslanec František Kozel: Dovolil bych si trochu upřesnit proceduru - postupovali bychom po jednotlivých článcích, protože zhruba odpovídají zákonu, který novelizujeme, s tím, že uvnitř článku bychom postupovali tak, jak byly návrhy vznášeny jednotlivými poslanci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, to je upřesnění, které já jsem tak mínil svým návrhem, protože podobně jsme postupovali u projednávání rozpočtu.

Poslanec František Kozel: V tom případě první návrh, který byl vznesen, byl návrh pana poslance Vyvadila a týkal se čl. 1 § 1. Pan poslanec Vyvadil navrhl nové znění § 1. § 1 tedy by měl odst. 1, který zní: "České televizi jako provozovateli ze zákona příslušejí dva vysílací okruhy."

Odst. 2 § 1 by zněl: "Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodne nejpozději do 31. 1. 1993 o tom, které vysílací okruhy se stanou vysílacími okruhy České televize."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dáme tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, ještě se vyjádří pan poslanec Koronthály.

Poslanec Vladimír Koronthály: Tento návrh nedoporučuji jako naprosto měnící podstatu zákona. Je to navíc rozhodnutí nezvratné, které nelze přijmout takto překotným způsobem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je tedy pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 43.

Kdo je proti? 51.

Kdo se zdržel hlasování? 12.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další pozměňovací návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh vznesl pan poslanec Koronthály. Týká se § 1. Navrhl připojit větu, která zní: "Tímto okruhem nemůže být okruh označovaný ke dni 1. 12. 1992 názvem OK 3." Doporučujeme přijetí tohoto návrhu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Zástupce navrhovatele se nehodlá vyjádřit.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 58.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 46.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh vznesl také poslanec Koronthály - k § 2, odst. 1 navrhl nahradit slova "s nimi souvisejí" slovy "k nim patří". Doporučuji přijmout tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh je upřesňující. V § 3 odst. 1 navrhuje pan poslanec Koronthály vypustit slova "číslo 35 z roku 1965 Sb." a slova "ve znění pozdějších předpisů, dále autorský zákon" nahradit odkazem, který by zněl: "Zákon č. 35/1965 Sb., ve znění zákona č. 889/1990 Sb. a zákona č. 468/1991 Sb.". Doporučujeme přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 90.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh se týká § 3, odst. 2, byl vznesen poslancem Koronthálym. Doporučuje nahradit slova "ve studiích" slovem "studií". Doporučujeme přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 107.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Dále navrhl pan poslanec Koronthály v § 3 odst. 3 ve větě první připojit slova "pokud o to třetí osoba požádá, a to za podmínek sjednaných mezi třetí osobou a českou televizí". Rovněž doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 106.

Děkuji, kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec František Kozel: V dalším návrhu pan poslanec Koronthály navrhuje, aby v § 3 odst. 4 se za slovo "dělal" vložila slova "převedených podle odst. 1 a 2". Doporučuji přijmout tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 110.

Děkuji, kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh pana poslance Koronthályho se týká § 3, odst. 5. Navrhuje nové znění tohoto odstavce takto: "Plnění povinností podle odstavce 3 a 4 kontroluje Rada České televize." - Je to upřesnění textu. Doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 114.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec František Kozel: Další návrh se týká § 4, odst. 1, kde pan poslanec Koronthály navrhl slova "s nimi souvisejí" nahradit slovy "k nim patří". Je to upřesnění, které doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 117. Děkuji.

Je někdo proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Vladimír Koronthály: Já se moc omlouvám, další návrh je třeba malinko zpřesnit, když jsem jej předkládal, zamotal jsem se a neřekl jsem to úplně přesně tak, jak jsem to měl před sebou napsané. Přesné znění dalšího návrhu: V § 5, odst. 1 vypustit slovo "autorského" a nahradit jej slovy "zákona o dílech literárních, vědeckých a uměleckých (autorský zákon)" a odkazem na zákon č. 35/1965 Sb., ve znění zákona č. 889/1990 Sb. a zákona č. 468/1991 Sb., umístěným za slova autorský zákon.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím o klid, bavíme se o upřesnění pozměňovacího návrhu, je to možno akceptovat jako technickou poznámku, ale já bych rád, kdybych při tom měl také já šanci slyšet. Prosím o toleranci a pochopení. Je jasné, o čem budeme hlasovat, pokud jde o tento upřesněný návrh?

Poslanec František Kozel: Doplnil bych, že toto je analogická úprava, jakou jsme již odhlasovali k § 3, odst. 1. Je to technická úprava. Doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 105. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec František Kozel: Dále navrhl pan poslanec Koronthály upřesnění v § 5, odst. 2 tím, že slova "ve studiích" se nahradí slovem "studii". Analogické jako k § 3, odst. 2, což už jsme přijali. Doporučuji přijmout i zde.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 110.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

poslanec František Kozel: Další návrh se týká § 5, odst. 3, je to opět analogická úprava, jako jsme již přijali v § 3, odstavec 3. Pan poslanec Koronthály navrhl ve větě první připojit slova "pokud o to třetí osoba požádá, a to za podmínek sjednaných mezi třetí osobou a Českým rozhlasem". Doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona? 108.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec František Kozel: Další pozměňovací návrh se týká § 5, odstavec 4. Pan poslanec Koronthály navrhl za slovo "děl" vložit slova "převedených podle odstavce 1 a 2", opět analogická úprava, jakou jsme již schválili. Doporučuji přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 104.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec František Kozel: Poslední z upřesňujících návrhů pana poslance Koronthályho je návrh týkající se § 5, odstavce 5. Navrhoval nové znění tohoto odstavce takto: "Plnění povinností podle odstavce 3 a 4 kontroluje Rada Českého rozhlasu." Doporučuji přijmout.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP