Středa 16. prosince 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 17.

Kdo je proti? 21.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Paní poslankyně Orgoníková navrhuje v článku 16 odst. 2 doplnit tuto větu: "V senátu jsou rovnoprávně zastoupeny vyšší územní celky."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 78.

Kdo je proti? 29.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Wagner navrhuje do článku 16 odst. 1 doplnit na konec věty slova "podle zásady poměrného zastoupení".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 86. Děkuji.

Kdo je proti? 7.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Jaroslav Novák navrhuje v článku 17 odst. 1 nahradit formulaci "volby do obou komor" formulací "volby do Národního shromáždění". Doporučuje všude tam, kde se v zákoně nebo v ústavě vyskytuje název "komora" nebo "komor" nahradit to výrazem "Národní shromáždění". Podotýkám, že případným schválením tohoto návrhu bychom se ocitli v rozporu s článkem 15.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 18.

Kdo je proti? 6. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: K článku 16 přednesl návrh pan poslanec Hirš. Navrhl nové znění prvního odstavce tohoto článku, který by měl znít takto: "Volby do poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva podle zásady poměrného zastoupení."

Dále pan poslanec Hirš navrhl zařazení dalšího odstavce - druhého, dosavadní odstavec dva by se stal odstavcem třetím, a tento nově vložený odstavec dva by měl znít takto: "Volby do senátu se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva podle zásady většinového systému." Domnívám se, že je možné o tomto návrhu hlasovat jako o celku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Souhlasí s tím pan navrhovatel? Domnívám se, že v druhé části rozpravy upřesňoval ještě formulaci z té druhé věty, není to tedy v rozporu.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 151. (Potlesk v části sálu.)

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Konstatuji, že tento pozměňovací návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Dále k odstavci jedna článek 18 přednesli pozměňovací návrhy pan poslanec Jaroslav Novák a pan poslanec Řezáč, a to dva alternativní návrhy. Domnívám se, že schváleným pozměňovacím návrhem pana poslance Hirše je hlasování o těchto dalších dvou pozměňovacích návrzích vyloučeno.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Není v rozporu. Přistoupíme k článku 21.

Poslankyně Hana Marvanová: K článku 21 přednesl pozměňovací návrh pan poslanec Jaroslav Novák a navrhl článek 21 vypustit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 25.

Kdo je proti? 10. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh. Promiňte, paní kolegyně, pan poslanec Brožík se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, vzhledem k postupu a k systému schvalování pozměňujících návrhů a vzhledem k tomu, že byl přijat návrh, na kterém se opozice dá se říci shodla v tom, že je pro ni rozhodující, dávám procedurální návrh, aby všechny zbylé pozměňovací návrhy, které máme písemně předloženy, byly touto sněmovnou projednány en bloc bez schválení nebo neschválení. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tento konstruktivní a jistě zrychlující návrh. Pan kolega Výborný se hlásí s faktickou poznámkou k tomuto návrhu.

Poslanec Miloslav Výborný: Jde sice o návrh velmi konstruktivní, rychlejší, ale není to možné. Jediná možná cesta, pakliže by zde taková dobrá vůle byla, že by jeden poslanec po druhém vstával a každý bral své návrhy zpět a potom bychom jedním hlasováním mohli rozhodnout o tom, že souhlasíme s tím, že tyto pozměňovací návrhy byly vzaty zpět od poslanců x až y. To si dovedu představit, ale hlasovat o všech pozměňovacích návrzích najednou, to nejde.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je to ale vysvětlení techniky, jak bychom mohli dosáhnout toho samého a přitom bychom neporušovali jednací řád. Ptám se tedy poslanců, o jejichž pozměňovacích návrzích se bude hlasovat, zda si někdo přeje, aby byl jejich pozměňovací návrh stažen.

Poslanec Jiří Drápela: Navrhuji stáhnout můj pozměňovací návrh k názvu hlavy VI.

Poslanec Jaroslav Novák: Navrhuji stažení svého návrhu k článku 23.

Poslanec Jiří Drápela: Navrhuji stažení alternativy B v článku 98.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ještě se někdo hlásí? (Nikdo se nehlásil.)

Dám hlasovat o všech těchto návrzích na stažení najednou. Kdo je pro akceptování těchto návrhů navrhovatelů, ať zvedne ruku. 155.

Kdo je proti? Nikdo.

Akceptovali jsme tyto návrhy, to znamená, že jsou staženy.

Přistoupíme k hlasování o článku 22.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Jaroslav Novák navrhl doplnit v článku 22 na konci prvního odstavce "a člena vlády". Rovněž v tomto odstavci navrhuje doplnit, že mandát poslance zaniká nastoupením funkce člena vlády. Není zde jasné, v kterém je to odstavci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je to tak, pane poslanče? (Poslanec Jaroslav Novák: Ano.)

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 70.

Kdo je proti? 10.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Jaroslav Novák navrhuje v čl. 25 doplnit písm. g), že mandát poslance zaniká také zánikem členství ve straně, za kterou byl zvolen.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 30.

Kdo je proti? 38.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Hana Marvanová: K článku 27 přednesl dva návrhy pan poslanec Jaroslav Novák. V odst. 2 navrhuje původní znění vypustit a nahradit je zněním: "Za slovní a písemné projevy učiněné poslancem nelze poslance stíhat."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Chci se zeptat, zda stejně jako v minulých případech to pan poslanec mínil jako jeden návrh i s tou druhou částí. (Poslanec Jaroslav Novák: Ano.) Pak budeme tedy hlasovat i o té druhé části, kde v odst. 3 navrhuje pan poslanec nahradit formulací "za přestupky nelze poslance stíhat".

Kdo je pro takto upřesněný pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku. 57.

Kdo je proti? 19.

Tento návrh nebyl přijat. Tím jsme se propracovali na stranu 6 k článku 29.

Poslankyně Hana Marvanová: K tomuto článku přednesl pozměňovací návrh pan poslanec Drápela. Doporučuje v hlavě II, v článku 29 vložit nový odst. tohoto znění: "Poslanecká sněmovna volí a odvolává 25ti členný stálý výbor Poslanecké sněmovny, který tvoří předseda Poslanecké sněmovny, místopředsedové a další členové."

Dále pan poslanec Drápela navrhuje další odstavec, který má znít: "Stálý výbor Poslanecké sněmovny je složen podle zásady poměrného zastoupení politických stran a politických hnutí v Poslanecké sněmovně."

Dále pan poslanec Drápela navrhuje za čl. 29 vložit další dva odstavce tohoto znění: "Stálý výbor se usnáší nadpoloviční většinou svých členů."

Druhý odstavec: "Dojde-li k rozpuštění Poslanecké sněmovny, přísluší stálému výboru přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu a k nimž by bylo třeba zákona. Zákonnými opatřeními nelze přijímat a měnit ústavní zákon ani zákony, jimiž se provádějí základní práva a svobody."

Domnívám se, že je možno hlasovat o tomto návrhu jako o celku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 62.

Kdo je proti? 27.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: K čl. 31 přednesl návrh pan poslanec Nedorost. Navrhl v tomto článku odst. 1 a 2 přečíslovat na odst. 2 a 3 a předložit nový odstavec, který by zněl: "Národní shromáždění zřizuje 25členný stálý výbor, složený z předsedy, místopředsedů a poslanců Národního shromáždění, zvolených Národním shromážděním na základě poměrného zastoupení." Podotýkám, že v případě schválení tohoto návrhu bychom se ocitli ve velkém rozporu s předcházejícími články této hlavy.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 40.

Kdo je proti? 17.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Nedorost navrhl vypustit čl. 32.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh k čl. 33.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Nedorost navrhl v čl. 33 dosavadní znění odst. 1 nahradit tímto zněním: "Dojde-li k rozpuštění Národního shromáždění, přísluší stálému výboru přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona."

Odst. 2 navrhuje pan poslanec vypustit. V odst. 3 a 4 navrhl slovo "senátu" nahradit výrazem "stálého výboru". V odst. 4 druhé slovo navrhl nahradit formulací "Národní shromáždění".

Opět podotýkám, že přijetím tohoto návrhu bychom se dostali do rozporu s předcházejícím textem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 6.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh k čl. 34.

Poslankyně Hana Marvanová: K čl. 34 navrhl pan poslanec Kozák jako odstavec 2 zařadit nový odstavec, a to odstavec, který je obsažen v čl. 106 jako odst. 2, a to odstavec o svolávání zasedání senátu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 55.

Kdo je proti? 9.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: K čl. 35 přednesl návrh pan poslanec Navrátil a navrhl v odst. 1 vypustit písmena a), b) a c).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 31.

Kdo je proti? 6.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Návrh k čl. 37 přednesl pan poslanec Nedorost a navrhl tento čl. 37 vypustit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti tomuto návrhu? 2.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: K čl. 39 přednesl návrh pan poslanec Nedorost a navrhl v dosavadním odstavci 1 slovo "komory" nahradit formulací "Národní shromáždění" a formulaci "alespoň jedné třetiny" nahradit výrazem "nadpoloviční většiny".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 44.

Kdo je proti? 12.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: V čl. 39 odst. 3 navrhl pan poslanec Grulich nahradit slova "nadpoloviční většiny všech poslanců" slovy "třípětinové většiny všech poslanců".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 59.

Kdo je proti? 12.

Tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: V tomto článku v odstavci 1 navrhl pan poslanec Raška nahradit slova "jedné třetiny" slovy "jedné poloviny".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 60.

Kdo je proti? 13.

Děkuji, tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh. Hlásí se pan poslanec Grulich.

Poslanec Václav Grulich: Stahuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je tu návrh na stažení. Kdo je pro přijetí návrhu pana poslance Grulicha na stažení, ať zvedne ruku. 129.

Kdo je proti? 2.

Tento návrh byl přijat. Prosím, další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Wagner navrhl dosavadní text čl. 40 nahradit zněním o třech odstavcích. První odstavec by zněl:

"k přijetí volebního zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a nadpoloviční většiny všech senátorů".

Odstavec 2: "Zákon o zásadách jednání a styku obou komor mezi sebou, jakož i navenek, a zákon o jednacím řádu senátu je schvalován poslaneckou sněmovnou a senátem."

Odstavec 3: "K přijetí zákona o jednacím řádu poslanecké sněmovny je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 59.

Kdo je proti? 17.

Děkuji, tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Wagner navrhl dosavadní dva odstavce čl. 42 nahradit novým zněním o čtyřech odstavcích. První odstavec: "Zákonem schvaluje poslanecká sněmovna každoročně rozpočet a státní závěrečný účet. Návrhy předkládá vláda."

Odstavec 2: "Zákonem schvalujícím rozpočet nemohou být zaváděny daně."

Odstavec 3: "Každý jiný zákon, jenž přináší nové nebo vyšší výdaje, musí mít ustanovení o prostředcích jejich úhrady."

Odstavec 4: "Tyto návrhy projednává poslanecká sněmovna veřejně. Výbory mohou projednávat části návrhu neveřejně jen s předchozím souhlasem poslanecké sněmovny."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 58.

Kdo je proti? 8. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh

Poslankyně Hana Marvanová: K článku 43 odstavec 2 navrhl pan poslanec Grulich...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Grulich má návrh na stažení.

Kdo je pro akceptování tohoto návrhu na stažení, ať zvedne ruku. 122.

Kdo je proti? 3. Děkuji.

Tento návrh na stažení byl přijat. Prosím návrh k článku 45.

Poslanec Ladislav Nedorost: Navrhuji stažení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro akceptování tohoto návrhu na stažení, ať zvedne ruku. 131.

Kdo je proti? 2. Děkuji.

Tento návrh na stažení byl akceptován.

Tím jsme projednali druhou hlavu. V tomto okamžiku poděkuji paní poslankyni Marvanové a prosím pana poslance Výborného, aby se opět ujal slova.

Poslanec Miloslav Výborný: K hlavě třetí - moc výkonná - podal první návrh poslanec Nedorost v odstavci 2 článku 54 nahradit dosavadní text zněním: "Prezident republiky je volen občany přímou volbou."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 24.

Kdo je proti? 33. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V článku 57 rovněž poslanec Nedorost navrhuje vedlejší větu nahradit jinou vedlejší větou: "který je starší třiceti let".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 31.

Kdo je proti? 12.

Tento návrh nebyl přijal. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Článek 58 odstavec 1 by měl podle návrhu poslance Valacha znít: "Navrhovat kandidáta je oprávněna nejméně jedna pětina všech poslanců a senátorů."

Poslanec Pavel Hirš: (z místa) Tento návrh byl stažen.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Navrátil navrhl v článku 62 rozšíření o písmeno l), kde by bylo doplněno: "l) Jmenuje profesory a jmenuje a odvolává rektory vysokých škol."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 57.

Kdo je proti? 20.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Text uvedený pod písmenem c) prvního odstavce článku 63 navrhuje poslanec Raška uvést jako písmeno b) článku 62.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 60.

Kdo je proti? 12.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrhy k článku 63 nebyly, avšak poslanec Nedorost navrhuje v článku 65 vypustit bez náhrady třetí odstavec.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 9.

Kdo je proti? 9.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Grulich navrhuje stávající znění článku 66 označit jako odstavec 1 a připojit druhý odstavec ve znění: "Nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat po dobu delší než šest měsíců, zvolí parlament na návrh vlády zastupujícího prezidenta, jehož úřad trvá, dokud překážka na straně prezidenta nepomine." Třetí odstavec: "Volba zastupujícího prezidenta probíhá stejným způsobem jako volba prezidenta."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 82.

Kdo je proti? 31.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Hrazdíra navrhuje dosavadní druhý odstavec článku 67 označit jako odstavec čtvrtý a vložit nové odstavce 2 a 3. Odstavec 2: "Vláda zabezpečuje plnění zákonů, řídí, sjednocuje a kontroluje činnost ministerstev a ostatních orgánů státní správy a zajišťuje plnění svých nařízení a usnesení." Odstavec 3: "Vláda řídí a kontroluje činnost orgánů obcí, okresů a zemí nebo krajů v oblastech státní správy."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 67.

Kdo je proti? 17.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Raška navrhuje novou formulaci 3. odstavce článku 68 takto: "Vláda předstoupí do 30 dnů po svém jmenování před poslaneckou sněmovnu, předloží své programové prohlášení a požádá ji o vyslovení důvěry."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP