Středa 16. prosince 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi vlády a prosím o závěrečná slova společné zpravodaje výborů, paní poslankyni Marvanovou a pana poslance Výborného. Kdo se této role ujme? Prosím, pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, této práce se ujmu já a když dovolíte, tak se budeme střídat. Bylo patrno, že po vystoupení několika desítek poslanců k vládnímu návrhu ústavy nezbylo než pozměňovací návrhy shromáždit. Bylo totiž podáno více než sto pozměňovacích návrhů a je i užitečné, že tyto pozměňovací návrhy máte k dispozici v písemném vyhotovení před sebou.

Nicméně je mojí povinností jako zpravodaje, abych postupoval tím způsobem, který ukládá jednací řád - seznamoval sněmovnu s každým pozměňovacím návrhem ke každé části vládního návrhu ústavy, abychom hlasovali o těchto pozměňovacích návrzích tak, jak byly ke každému článku chronologicky podány.

První pozměňovací návrh se týká názvu zákona, kde pan poslanec Drápela navrhuje, aby název zákona nesl tento text: "Ústava Českomoravské republiky." Tím pan poslanec předjímá název nového státu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu. Je ve sněmovně někdo, kdo má námitky, abychom postupovali tímto logickým způsobem, ne tak, jak za sebou byly přednášeny, ale logicky, po jednotlivých článcích. (Nikdo se nehlásil.) Budeme tedy postupovat tímto způsobem.

Pan zpravodaj zopakoval návrh pana poslance Drápely. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 31.

Kdo je proti? 80.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, zcela obdobný návrh podal pan poslanec Kavan.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 31.

Kdo je proti? 33.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Přecházíme k preambuli. Zcela stejný návrh podal poslanec Drápela k preambuli, ale o tom již bylo hlasováno. On však rozšířil svůj návrh tak, že v preambuli navrhl první větu formulovat takto: "My, občané Českomoravské republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českomoravského státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti Velké Moravy, zemí Koruny české i státnosti československé."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 44.

Kdo je proti? 46.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V třetím odstavci preambule navrhuje poslanec Jaroslav Novák změnit poslední větu na text: "Jako součást společenství evropských a světových demokracií."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 76.

Kdo je proti? 19.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Bílý navrhl, aby v preambuli za slova "občanské společnosti" byla doplněna slova "vycházející ze zásady rovnoprávnosti národů".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 63.

Kdo je proti? 28.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Seifer navrhl do preambule na místo odstavce "odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní bohatství" tento text: "odhodláni usilovat o obnovení harmonických vztahů mezi člověkem a přírodou pro její svébytnou a nenahraditelnou hodnotu, tak i za vytvoření příznivého životního prostředí pro současné i budoucí generace".

Další návrh, který s tímto návrhem je spojen, zní tak, že další odstavec bude pokračovat "odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné duchovní a kulturní bohatství".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí toho o návrhu, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? 23.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh. Faktická poznámka, prosím.

Poslanec Pavel Seifer: Mám dotaz. Kolik je přítomno poslanců ve sněmovně?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dokončíme hlasování a tím to ověříme. Pravděpodobně mírně přes 190. Prosím, kdo se zdržel hlasování? 82. Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 87:105. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V článku 1 poslanec Kavan navrhl toto znění: "Českomoravská republika je spolkem země České a země Moravskoslezské. Tvoří svrchovaný a demokratický právní stát, založený na úctě k právům a svobodám člověka - občana". Pane předsedající, zde bych upozornil, že podle jednacího řádu jsem povinen znovu a znovu číst pozměňovací návrhy, které ovšem kdyby byly přijaty - totiž tady text Českomoravská republika - tak by tuto ústavní listinu bohužel naprosto zničily, neboť by se používal pro stát zcela odlišný název. Ale musím zřejmě vycházet z toho, že je o tomto návrhu třeba hlasovat i tak.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Mohli bychom se vzhledem k tomu, že hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích již proběhlo, vždy dotázat navrhovatelů, zda nenavrhují stažení ostatních pozměňovacích návrhů, které s tím logicky souvisí.

Poslanec Petr Kavan: (Z místa.) Podle jednacího řádu - Česká republika.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane kolego, je možno pozměňovací návrh upřesnit po skončení rozpravy, pokud je nějaká nejasnost, se souhlasem sněmovny, ale ne změnit tímto podstatným způsobem. Nenavrhuje nikdo, zejména navrhovatel, stažení tohoto pozměňovacího návrhu? Ne, nenavrhuje. Faktická poznámka, pan poslanec Seifer.

Poslanec Pavel Seifer: (Z místa.) Přesto bych žádal o zjištění, kolik je zde poslanců.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane kolego, před několika vteřinami jsme zjistili, že je tady přítomno 192 poslanců. Teď vstoupil jeden. Prosím skrutátorky, aby zjistily aktuální stav ve sněmovně. 195. V tomto okamžiku je nás tedy 195. Prosím pana poslance Grulicha.

Poslanec Václav Grulich: (Z místa.) Prosím, aby se ujali funkce ověřovatelé. (Nesouhlasný šum ve sněmovně.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane kolego, jsem si vědom tohoto významného okamžiku. Navrhoval bych, abychom postupovali vzhledem k tomu, že máme před sebou téměř stovku pozměňovacích návrhů, respektovat ten postup, že tam, kde se přijetí nebo nepřijetí pozměňovacího návrhu bude pohybovat kolem kritické hranice a někdo zpochybní výsledek hlasování tak, jak to děláme vždy, požádáme, aby nikdo nevstupoval ani neopouštěl sněmovnu. Vyzveme ověřovatele, aby výsledek tohoto hlasování ověřili. Pokud budeme trvat na tom, aby ověřovali i výsledky hlasování, kde je 31 nebo 34 poslanců pro, myslím si, že tím ztratíme několik hodin.

Poslanec Václav Grulich: Souhlasím.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji vám, přistoupíme tedy k hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Kavana.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 21.

Kdo je proti? 36.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Bílý navrhl v čl. 1 vypustit slovo "jednotný".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 33.

Kdo je proti? 31.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Hirš v článku 2 odstavec 1 navrhuje za dosavadní text doplnit slova "nebo přímo".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka, prosím. (Hlas z místa - poslanec Štěrba.)

Poslanec Miloslav Výborný: Byl-li tento návrh stažen, omlouvám se.

Poslance Grulich se připojil k tomuto staženému návrhu pana poslance Hirše, aniž by výslovně tento návrh opakoval. Podal návrh k článku 2 takový, že navrhl, aby za odstavcem 1 se škrtla tečka za větou a doplnila se slova "nebo přímo", což je vlastně to samé.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 85. Děkuji

Kdo je proti? 47. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijal. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Dále poslanec Grulich navrhl k článku 2 slova "může stanovit" nahradit slovem "stanoví".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? 33. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní poslankyně Fischerová navrhuje toto znění článku 2 odstavec 1: "Lid vykonává státní moc prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, moci výkonné a moci soudní, nebo referendem."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 78. Děkuji.

Kdo je proti? 40. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Kozák navrhuje vypustit čtvrtý odstavec článku 2.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 33. Děkuji.

Kdo je proti? 17. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Dále poslanec Kozák přednesl pozměňovací návrh v článku 3, který je sice dle mého mínění poněkud zmatený. Nicméně přečtu jej ze stenozáznamu. Rozšířit o text: "Ve znění ústavního zákona ČSFR č. 23/1991 Sb., tj. uvozovací zákon k Listině základních lidských práv a svobod." (Hlas z pléna.) Bez toho konce, "tj. uvozovací zákon...", ale "Ve znění..." tam zůstává.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Kdo je pro přijetí takto upřesněného pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 73.

Kdo je proti? 31. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Bílý navrhl za článek 4 vložit nový článek 5 v tomto znění: "Práva národů, národních a etnických menšin jsou zaručena."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 73.

Kdo je proti 36.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Seifer navrhl nové znění článku 7 takto: Článek 7 odstavec 1 "Stát dbá, aby nikdo neohrožoval nebo nepoškozoval přírodní prostředí a přírodu s jejím bohatstvím živých organismů i nerostným bohatstvím nad míru stanovenou zákonem, a to ani při výkonu vlastnického práva nebo jiných práv."

Odstavec 2 - "Za podmínek stanovených zákonem je každý povinen poskytnout informace o stavu životního prostředí a příčinách i důsledcích jeho změn a prokázat vliv svého záměru na životní prostředí."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 81.

Kdo je proti? 15. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: K článku 9 navrhl poslanec Matulka změnu odstavce 2 tak, že by tento odstavec zněl: "Zrušení nebo omezení základních práv a svobod, jakož i ostatních podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustné." Šlo by tedy o nové znění odstavce 2 článek 9.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach:

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? 17.

Tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: K témuž ustanovení poslanec Kozák doporučuje text: "Změna demokratické podstaty právního státu je nepřípustná."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 85.

Kdo je proti? 11.

Tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: K článku 11 byly podány 3 pozměňovací návrhy, o nichž soudím, zejména alespoň o dvou z nich, zvláště proto, že jsou podány poslanci jednoho klubu, že jsou natolik svázány, že bude obtížné o nich hlasovat. Leda, že by došlo k jakémusi upřesnění toho návrhu. V této fázi bych se dotázal, zda hodlá někdo z poslanců Jegla nebo Bílý upřesnit svůj návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím pány navrhovatele, aby se vyjádřili k problému.

Poslanec Jiří Bílý: Upřesnil bych návrh, který jsem podal k článku 11 tím způsobem, že za slovem "slezská" je čárka a pokračuje věta dál "který zahrnuje historická území Čech, Moravy a Slezska". Promiňte, konec věty formuluji přesněji, a to tím způsobem, že za slovem "státní hranice" bude čárka a dále "které zahrnují historická území Čech, Moravy a Slezska".

Poslanec Miloslav Výborný: Pane kolego, obávám se, že toto upřesnění nám příliš nepomohlo, ba spíše naopak. Protože, kdyby to bylo takto, potom by text článku 11 zněl: "Území ČR tvoří nedílný celek, jehož státní hranice, který zahrnuje historická území Čech, Moravy a Slezska mohou být měněny jen ústavním zákonem." Toto přece nemůžeme schválit, i kdybychom chtěli všichni. Budeme ale o vašem návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl upřesněn. Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. Nikdo. Děkuji.

Kdo je proti? 22. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Kolega Jegla v článku 11 rovněž navrhoval jistý text - nevím, jestli ho mám začít číst, jestli jeho gestikulace je míněna jako poznámka k upřesnění, v tuto chvíli tomu nerozumím.

Poslanec Jan Jegla: Je tam pravopisná chyba místo "historické" má být "historická".

Poslanec Miloslav Výborný: Děkuji, upřesnění se nekonalo a hlasujeme tedy o tomto textu, který zní: Čl. 11 má mít dva odstavce, první odstavec má znít: "Území České republiky tvoří jednotný a nedílný celek, jehož hranice mohou být změněny jen ústavním zákonem" a odstavec 2: "Nedílnými částmi tohoto území jsou historická území Čech, Moravy a Slezska." - K upřesnění tedy nedošlo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Rozuměl jsem tomu tak, že k dalšímu upřesnění nedošlo, pouze k vypuštění pomlčky a ke změně "é" na "á".

Kdo je tedy pro takto upřesněný pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! 62.

Kdo je proti? 9.

Tento návrh nebyl přijat. Další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Kozák navrhl toto znění článku 11: "Území České republiky tvoří nedílný celek, jehož státní hranice jsou stanoveny a mohou být změněny jen ústavním zákonem."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 71.

Kdo je proti? 3.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím článek 12.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Hrazdíra k článku 12 navrhuje zařadit nový odstavec tohoto znění: "Státní občanství České republiky je jediné a jednotné."

Odstavec 2: "Občan cizího státu se nemůže stát zároveň občanem České republiky."

Stávající odstavce doporučuje ponechat a označit jako odstavec třetí a čtvrtý.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 64

Kdo je proti? 18.

Děkuji, tento návrh nebyl přijat. Prosím dále.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Zeman navrhuje doplnit do článku 12 do odst. 3 toto znění: "Úředním jazykem na území České republiky je jazyk český a užívá se ho při jednání všech státních orgánů a orgánů veřejné správy na celém území státu. Používání jazyků národnostních menšin v úředním styku stanoví zákon."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto zákona, ať zvedne ruku! 81.

Kdo je proti? 30.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V tomto případě je nutno hlasovat o dalším návrhu poslance Zemana - připojit třetí odstavec: "Státním jazykem v České republice je český jazyk." A odstavec 4: "Zákon stanoví, za jakých podmínek lze veřejné instituce označovat vedle českého jazyka též v jiném jazyce, zejména v jazyce národnostní menšiny."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku! 85.

Kdo je proti? 14.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Kavan navrhuje vložit článek 13 tohoto znění: "Úředním jazykem je jazyk český."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 90.

Kdo je proti? 18.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Bílý navrhuje jiný text: "Úředním jazykem je čeština, bližší podrobnosti upravuje zákon."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 48.

Kdo je proti? 18. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Vzdor tomu, že název "Republika Českomoravská" nezískal podporu, je třeba hlasovat o návrhu poslance Kavana l článku 13: "Hlavním městem Českomoravské republiky je Praha a její statut bude určen i samým zákonem."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 15.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Hrazdíra navrhuje doplnit článek 14 novým odstavcem 2 tohoto znění" "Úředním jazykem České republiky je český jazyk." Na to by navazovala další změna odst. 3, dosavadního druhého v textu: "Státní symboly, jejich užívání a užívání úředního jazyka upraví zákon."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 83.

Kdo je proti? 21.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím k článku 15.

Poslanec Miloslav Výborný: Nyní bych prosil, aby se funkce ujala paní kolegyně Marvanová.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji v této fázi panu poslanci Výbornému a prosím paní kolegyni Marvanou, aby se ujala slova.

Poslankyně Hana Marvanová: Pan poslanec Hirš navrhl k článku 15.... (posl. Hirš: stahuji svůj návrh.) - Děkuji.

Pan poslanec Jaroslav Novák navrhl totéž, což staženo nebylo, takže je třeba hlasovat o návrhu pana poslance Nováka k článku 15 odst. 1 slovo "Parlament" nahradit "Národní shromáždění".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. Promiňte, faktická poznámka pana navrhovatele, já jsem ji nepostřehl před zahájením hlasování. (Řečník hovoří z místa mimo mikrofon, není rozumět.)

Vy označujete návrh tak, jak ho máme v materiálu, který je před námi, jako jeden návrh. To znamená, že budeme hlasovat i o vypuštění odstavce 2, jestli tomu dobře rozumím.

Kdo je pro přijetí takto upřesněného návrhu, ať zvedne ruku. 74. Děkuji,

Kdo je proti? 18.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: K článku 16 odst. 1 navrhuje pan poslanec Novák tuto změnu - místo slov "kteří jsou voleni na dobu čtyř let" tato slova "kteří jsou voleni na dobu dvou let". Zároveň navrhuje odst. 2 vypustit. Zřejmě je to také jeden návrh? (Navrhovatel souhlasí.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP