Pátek 20. listopadu 1992

Poslanec Miroslav Čerbák: Já bych ještě na doporučení poslance Bendy upozornil sněmovnu, že přijetím tohoto paragrafu, v tomto znění, vylučujeme další návrh poslance Rašky.

Předseda ČNR Milan Uhde: Budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku. 99.

Devadesát devět pro.

Kdo je proti? 33.

Třicet tři hlasy proti.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Pane společný zpravodaji, prosím.

Poslanec Miroslav Čerbák: Poslední pozměňovací návrh poslance Jaroše je k § 31, kde navrhuje vypustit druhý odstavec ve znění: "Tento zákon pozbývá platnost dnem 31. 12. 1993." Pan poslanec Jaroš to zdůvodnil ve svém vystoupení. My jsme o tom jednali jak se zástupci předkladatele, tak i s částí zdravotního výboru a s tímto návrhem se ztotožňujeme.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. Budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku. 106. Sto šest hlasů pro.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Pane společný zpravodaji, prosím.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další pozměňovací návrh podal pan poslanec Raška, ale vzhledem k tomu, že sám upozornil na to, že je třeba ho chápat jako komplexní a lze ho buďto přijmout nebo nepřijmout vcelku a poněvadž naše předchozí hlasování rozhodlo o návrhu pana poslance Jaroše, domnívám se, že o tomto návrhu není třeba hlasovat.

Předseda ČNR Milan Uhde: Myslím si, že to odpovídá situaci, a prosím pana společného zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Miroslav Čerbák: Teď následuje řada pozměňovacích návrhů pana poslance Payna. Navrhuje vložit do návrhu zákona paragrafy 23 a 24 s tím, že se ostatní přečíslují.

Přečetl bych nejprve § 23 Povinnost zachovávat mlčenlivost.

- odst. 1 - Pracovníci příslušné zdravotní pojišťovny jsou povinni zachovávat mlčenlivost o skutečnostech. o kterých se při kontrole plateb pojistného nebo v souvislosti s ní dověděli.

- odst. 2 - Povinnost zachovávat mlčenlivost trvá i po skončení pracovního poměru nebo pracovní činnosti.

- odst. 3 - Pracovníci příslušné zdravotní pojišťovny musí být poučeni o své povinnosti zachovávat mlčenlivost a o právních důsledcích porušení této povinnosti.

- odst. 4 - Pracovníci příslušné zdravotní pojišťovny mohou

a) informace získané při výkonu své činnosti poskytnout jinému pracovníkovi téže nebo jiné zdravotní pojišťovny, odvolacímu orgánu nebo soudu,

b) zobecněné informace získané při výkonu své činnosti poskytnout příslušnému ministerstvu, aniž by byly uváděny konkrétní subjekty, jichž se informace dotýkají.

- odst. 5 - Povinnosti zachovávat mlčenlivost mohou být pracovníci příslušné zdravotní pojišťovny zproštěni pouze písemně s uvedením rozsahu a účelu

- odst. 6 - Za porušení povinnosti zachovávat mlčenlivost se považuje i využití vědomostí získaných při kontrole plateb pojistného nebo v souvislosti s ní pro jednání přinášejícím prospěch osobě zavázané touto povinností nebo osobám jiným a nebo jednáním, která by způsobila někomu újmu.

- odst. 7 - Bez uvádění konkrétních údajů, zejména jmenných, může pracovník příslušné zdravotní pojišťovny využívat zobecněné informace při vědecké, publikační a pedagogické činnosti.

- odst. 8 - Příslušná zdravotní pojišťovna odpovídá za vytvoření podmínek pro zachování mlčenlivosti podle odst. 1.

To platí i při využívání a umožnění přístupu do údajů evidovaných pomocí výpočetní techniky.

O tomto návrhu § 23 jsme také jednali v podobném improvizovaném složení a domníváme se, že jde o zpřesnění.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu společnému zpravodajovi. Budeme o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Payna hlasovat.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 120 hlasů pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku. Nikdo nebyl proti.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Prosím, pane společný zpravodaji.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh pana poslance Payna je na zařazení nového § 24 s názvem...

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Payne se hlásí s technickou poznámkou a já bych mu dal příležitost.

Poslanec Jiří Payne: Po konzultaci jsem zjistil, že tady se jedná o jakousi závadu v textu, který jsem zformuloval. Stahuji návrh na zařazení § 24.

Předseda ČNR Milan Uhde: Vzhledem k tomu, že rozprava byla ukončena, lze to chápat jako podaný návrh na stažení. Budeme o něm hlasovat.

Kdo je pro to, abychom vyhověli návrhu pana poslance Payna na stažení tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 132 hlasy pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku.

Nikdo nebyl proti tomuto návrhu pana poslance Payna.

Návrhu pana poslance Payna bylo vyhověno.

Pane společný zpravodaji, pokračujte, prosím.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh poslance Payna se týká § 23, odst. 1, kde pan poslanec Payne navrhuji ve třetím řádku odzpoda tohoto odstavce vypustit slova "číslo bankovního účtu". Diskutovali jsme o tom, k jednotnému názoru jsme nedospěli. Pojišťovna to pokládá za určitou komplikaci a domnívá se, že to ošetřuje zákon o bankách, ale nemáme na to jasný názor.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji, budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Payna.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 7 hlasů pro.

Kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku. 15.

Tento pozměňovací návrh zcela zjevně nebyl přijat.

Pane společný zpravodaji, pokračujte.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh pana poslance Payna se týká § 23 odst. 3, kde navrhuje v prvním řádku slovo "uvedené" změnit na "oznámené" a ve druhém řádku navrhuje za slova "ohlásit znění do 8 dnů" doplnit slova "ode dne, kdy se o nich dozvěděli".

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Payne má faktickou poznámku, vysvětlující. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jiří Payne: Upřesnil bych jen, že navržený text byl "oznámené podle odst. 1".

Poslanec Miroslav Čerbák: Je to určité upřesnění, protože navrhovatel se domníval, že "od doby, kdy se o ní dověděli" se týká obou skutečností. Tak je to uvedeno dvakrát a je to snad přesnější.

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano. Byl tedy pozměňovací návrh uveden správně, v souladu s navrženým zněním a můžeme o něm hlasovat? Zřejmě ano. Budeme tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, jak jej pan poslanec Payne zpřesnil.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku. 93 hlasy pro tento návrh.

Kdo je proti, ať zvedne ruku. 5 hlasů proti.

Tento návrh byl přijat.

Pane společný zpravodaji pokračujte dále.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh pana poslance Payna se týká § 24 a je analogický navrhované úpravě § 23 - tzn. vypustit z textu číslo bankovního účtu. Argumentace je stejná zřejmě oboustranně.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Payne s upřesněním.

Poslanec Jiří Payne: Jen bych chtěl připomenout, že v případě, že nebude na tomto místě vypuštěna tato vazba, pak zde není řečeno, jakého bankovního účtu a měli bychom asi znovu otevřít rozpravu a vyplnit ta slova, která jsou v předchozím odstavci, která jsme nevypustili "pokud z něj bude provádět platbu pojistného nebo jeho záloh." Jinak odstavec § 24 nedává smysl.

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, situace zcela zjevně vyžaduje otevření rozpravy a doplnění tohoto návrhu. Pan ministr se hlásí a tuto službu nám prokáže?

Ministr zdravotnictví ČR Petr Lom: Domnívám se, že návrh kolegy Payna je smysluplný a že ten bankovní účet je třeba upřesnit.

Předseda ČNR Milan Uhde: Rozprava je otevřena, pan poslanec Payne se hlásí.

Poslanec Jiří Payne: Navrhuji k § 24, aby text "číslo bankovního účtu" byl doplněn čárkou a dále by text pokračoval ".., pokud z něj bude provádět platbu pojistného nebo jeho záloh".

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Paynemu, paní poslankyně Lagová se hlásí o slovo.

Poslankyně Hana Lagová: Vážení kolegové, protože rozprava byla otevřena, dovoluji si předložit návrh k § 3 odst. 6/, aby vyměřovacím základem byl koeficient 0,8 minimální mzdy. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Zaznamenáme si návrh paní poslankyně Lagové, do rozpravy se dále hlásí pan poslanec Brožík.

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, já bych měl jenom poznámku, nevím. které důvody vedly pana kolegu k tomu škrtání slov bankovních účtů, pokud se někdo pohybuje v oblasti podnikání tak ví, že číslo bankovního účtu se běžně uvádí na objednávkách, na fakturách, takže číslo bankovního účtu není nic tajného. Myslím, že tyto obstrukce kolem bankovního účtu jsou úplně zbytečné.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí. Rozpravu uzavírám a prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Miroslav Čerbák: Máme v paměti slova pana poslance Payna, takže je nemusíme opakovat a můžeme hlasovat.

Předseda ČNR Milan Uhde: Budeme hlasovat o návrhu, je tu technická poznámka pana poslance Bendy.

Poslanec Marek Benda: Upozorňuji, že by se mělo nejdříve hlasovat o návrzích, které již byly podány předtím.

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, návrhy, které byly podány dodatečně nebo zpřesněny, budou předmětem hlasování až po předchozích pozměňovacích návrzích. Pane společný zpravodaji, prosím, abyste toto pořadí pozměňovacích návrhů respektoval. Prosím pokračujte.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh pana poslance Payna se týká § 26 odst. 2/, kde navrhuje z druhého řádku vypustit slova "vzhledem k předmětu své činnosti" a nahradit je slovy "stanoví-li tak zákon". Optal bych se pana poslance, jestli to nelze chápat jako dva návrhy, vypustit a doplnit, my jsme s předkladatelem o tom jednali, že by možná bylo vhodné... (poslanec Payne: Ne.) Tedy myslím, jestli lze hlasovat o vypuštění těch slov a zvlášť o doplnění?

(Poslanec Payne: Je to jeden návrh.)

Je to tedy jeden návrh.

Předseda ČNR Milan Uhde: Budeme o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat, je to zcela jasné.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 7.

Vsadil bych se, že pro bylo více hlasů, ale zpráva zní 7. Prosím, přepočítáme ještě jednou hlasy, zvedněte ruce, kdo je pro tento návrh? 7.

Je tomu tak, já se omlouvám, viděl jsem osm, ale je to sedm.

Kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku?

Také sedm.

Tento návrh zcela zjevně nebyl přijat.

Prosím dále, pane zpravodaji.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další pozměňovací návrh byl od pana poslance Brožíka, je to návrh, který je zařazen mezi nezařazené připomínky jako první a šlo o to, že v tomto textu slovo "vypustit" v předposledním řádku nahradit slovem "změnit" a částku 540 tisíc nahradit částkou 1.000 080. Domnívám se, že tento návrh, pokud je podán komplexně, je v rozporu s návrhem pana poslance Jaroše, který byl již přijat.

Předseda ČNR Milan Uhde: Vysvětlující poznámka pana poslance Brožíka.

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, vážená sněmovno a pane předkladateli, ten návrh o kterém se hlasovalo bylo, zda se vypustí maximální hranice 540 tisíc nebo nevypustí. To se odhlasovalo, že se nevypustí. Já jsem ale přesto dával návrh o tom dvacetičtyř-násobku a dvanácti-násobku. Hranice 540 tisíc nebo milión není pro mne podstatná.

Poslanec Miroslav Čerbák: Obávám se, že ten návrh byl podán tak, jak tu je, a že skutečně návrh pana poslance Jaroše to vylučuje. Domnívám se, že nelze váš návrh rozdělit na dvě části a pokládat pouze tu druhou za zamítnutou, myslím si, že přijetím návrhu pana poslance Jaroše to bylo odmítnuto.

Předseda ČNR Milan Uhde: Domnívám se totéž, ze nelze návrh takto dělit. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh byl návrh pana místopředsedy Ledvinky, kde navrhuje...

Předseda ČNR Milan Uhde: Technická poznámka pana místopředsedy Vlacha.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Hlasování o tomto návrhu je vyloučeno tím, co jsme přijali již před tím hlasováním.

Předseda ČNR Milan Uhde: Technická poznámka pana poslance Brožíka.

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, když jsme vysvětlovali tu otázku okolo tohoto, tak já jsem si osvojil celý text tohoto pozměňovacího návrhu. Tady se hlasovalo o 540 tisících maximálního vyměřovacího základu, ale nehlasovalo se o dvacetičtyř-násobku nebo dvanáctinásobku, takže by se mělo o tomto hlasovat, což nevylučuje to, že byl zamítnut základ 540 tisíc.

Předseda ČNR Milan Uhde: Žádám, aby to pan společný zpravodaj znovu vysvětlil.

Poslanec Miroslav Čerbák: Domnívám se, že můj výklad je správný - pan poslanec Brožík podal pozměňovací návrh a jedna jeho část byla vyloučena předchozím hlasováním sněmovny. Domnívám se, že nelze v této chvíli rozložit jeho návrh na dvě části a hlasovat o každé zvlášť.

Poslanec František Brožík: Podle společné zprávy k § 3 odst. 3 se hlasovalo o maximálním vyměřovacím základu 540 tisíc. Totéž k § 3 odst. 4. Je to tady (ukazuje) ve společné zprávě. A já jsem znovu navrhoval celý tento text.

Poslanec Miroslav Čerbák: Já se stále domnívám, že můj výklad je správný. V návrhu, jak mě teď upozornil pan ministr, je spojka "a", což je spojovací spojka, takže já to beru jako jeden návrh, který byl již předchozím hlasováním vyloučen.

Předseda ČNR Milan Uhde: Jsem osobně přesvědčen také, že je tomu tak, že to je vevázáno jedno do druhého, myslím si, že to je zcela zjevné. - Hlásí se pan poslanec Výborný, prosím.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, pane zpravodaji, řeknu jen svůj osobní názor. Jsem přesvědčen, že se musí dát hlasovat o té části pozměňovacího návrhu, kde náš kolega navrhoval slova "24násobek" nahradit slovy "12násobek", tj. návrh, který obstojí samostatně a může a musí být předmětem hlasování.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji za tento výklad panu poslanci Výbornému.

Domnívám se, že je třeba vzít v úvahu tento výklad, je to výklad předsedy ústavně právního výboru, doporučuji, pane společný zpravodaji, abyste dal hlasovat.

Poslanec Miroslav Čerbák: Jen bych zopakoval, pokud tento výklad přijmeme, hlasujeme pouze o té části po spojku "a". Čili, přečetl bych to ještě jednou.

První věta zní: "vyměřovacím základem u osoby samostatně činné podléhá příjmu z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti podle zákona o dani z příjmů snížená o výdaje vynaložené na její dosažení, zajištění a udržení.." A dále slovo "24násobek" se nahradí slovem "12násobek".

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, je jasné, o čem budeme hlasovat, dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku. 51.

Kdo je proti? 62.

Tento pozměňovací návrh nebyl přijat.

Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

Poslanec Miroslav Čerbák: Další návrh byl pana místopředsedy Ledvinky, ale po konzultaci s předsednictvem se domníváme, že tento návrh byl vyloučen předchozím hlasováním.

Můžeme se tedy nyní vrátit k poslednímu návrhu pana poslance Payna, který navrhoval v § 24 odst. Doplnit..."a číslo bankovního účtu, pokud z něj bude provádět platbu pojistného nebo jeho záloh."

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji, budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu poslance Payna.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku! 107 hlasů pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku! 2 hlasy proti.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Pane společný zpravodaji, prosím.

Poslanec Miroslav Čerbák: Je tu poslední návrh paní poslankyně Lagové, aby v § 3 odst. 6 bylo 70% minimální mzdy nahrazeno 80% minimální mzdy. Myslím, že argumentace už tu padla, můžeme tedy hlasovat.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Výborný se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, já se podruhé projevím jako formalista, tentokrát v neprospěch opozice. Ten návrh takto nezněl, já jsem si ho poznamenal, ten návrh zněl, aby se koeficient změnil na 0,8. A o tom se hlasovat nedá, protože takový text vůbec není v návrhu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému. - Paní poslankyně Lagová má faktickou poznámku.

Poslankyně Hana Lagová: Pane předsedo, tak, jako v mnoha jiných případech, mám právo upřesnit svůj pozměňovací návrh, a to myslím, že je formálně správné.

Dovolím si tak tedy učinit, aby k § 3 odst. 6 tento pozměňovací návrh zněl: "vyměřovacím základem u osob. za které je plátcem pojistného stát, je 80% minimální mzdy." - Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji za toto upřesnění. - Pan poslanec Výborný v tomto případě nic nenamítá, jeho námitka se netýkala takto zpřesněného návrhu.

Dám tedy o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku! 59 hlasů pro.

Kdo je proti tomuto pozměňovacímu návrhu, ať zvedne ruku. 89.

Tento pozměňovací návrh tedy nebyl přijat.

Poslanec Miroslav Čerbák: Pane předsedo, to byl poslední pozměňovací návrh, takže můžeme dát hlasovat o návrhu jako celku.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji, budeme tedy nyní hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění podle sněmovního tisku 115 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 150 a schválených pozměňovacích návrhů, ať laskavě zvedne ruku! 145 hlasů pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku! Nikdo nebyl proti.

Tento návrh zákona byl tedy přijat. Děkuji všem, kdo se podíleli na jeho přípravě

(Potlesk).

Dávám nyní slovo panu ministru Lomovi, který se o ně přihlásil.

Ministr zdravotnictví ČR Petr Lom: Vážené paní poslankyně a poslanci, právě jste svým rozhodnutím dovršili systém pojišťovnictví, kterým budeme provádět poskytování zdravotní péče, děkuji všem bez rozdílu, že se o to přičinili.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu ministru Lomovi. Pan společný zpravodaj chce také pronést slovo.

Poslanec Miroslav Čerbák: Děkuji za trpělivost, kterou jste věnovali tomuto zákonu a mé funkci společného zpravodaje, která byla nevalná, a četným pozměňovacím návrhům.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP