Čtvrtek 19. listopadu 1992

Místopředseda vlády ČR Jan Kalvoda: Vážené dámy a pánové, dovolte, abych velmi stručně se vyjádřil k některým zásadním námitkám, které odezněly proti návrhu usnesení, které se tu projednává. Jsou to námitky v podstatě proti ústavnosti. Pánové Ortman a Řezáč argumentovali proč bude v rozporu s dosud platnou Ústavou, pokud navržené usnesení bude přijato.

Ty úvahy a argumenty jsou logické, mají svou logiku. Po chvíli přemýšlení jsem si však položil otázku, proč jsou tyto vývody tak selektivní. Proč pánové komentují případnou neústavnost usnesení České národní rady, které deklaruje cosi o plné odpovědnosti, a proč - pokud mne paměť nemýlí - se nikdy tento klub nevyjádřil k otázce ústavnosti slovenské ústavy? A nebo k otázce deklarace Slovenské národní rady? A proč z toho nevyvodili žádné konsekvence?

Skutečnost, dámy a pánové, je taková, že hluboký proces, který byl uvolněn na sklonku roku 1989, dosáhl svého závěru na Slovensku. Otázka slovenské samostatnosti a emancipace je realitou. Konsekvence do ústavního systému této země, tedy České a Slovenské Federativní Republiky, je taková, že po deklaraci svrchovanosti a přijetí Ústavy Slovenské republiky tato federace neexistuje, protože má nulovou politickou autoritu.

Česká vládní koalice zvolila cestu jednání se slovenskou ústavní reprezentací s cílem, který považuje za nejvyšší. S cílem dosáhnout klidného vyřešení této státoprávní situace, v jejímž závěru je vznik samostatné České republiky a vznik samostatné Slovenské republiky. Budu otevřený a řeknu, že česká vládní koalice rezignovala na vědomou deklaraci svého nástupnictví s tím, že federace zanikla vystoupením Slovenské republiky, ač pro to jsou velmi vážné argumenty. A obětovala tento fakt právě tomu klidnému vyřešení celé situace.

(Potlesk.)

Za tohoto stavu mi připadají ony sofistikované argumenty o tom, že deklarace, která se navrhuje, je v rozporu s federální ústavou, poněkud nepřípadné. Chtěl bych říci, že nostalgie za Československem je přítomna i u mne, a to trvale. U mne jako u poslance tohoto parlamentu. Je samozřejmě velice svůdné a úspěšné tuto nostalgii vydávat za politický program. Ano, poslanec tak dává najevo obavy, které sdílí celá veřejnost, respektive česká veřejnost, která skutečně cítí, a právem cítí, nostalgii za něčím, co nemůže být zapomenuto, co se jmenuje Československo. Ale jsem toho názoru, že poslanci parlamentu nemají kopírovat a navozovat emoce, byť jsou sebevyšší a sebečistší. Oni ty situace mají řešit, dámy a pánové. Jenom řešit. Jen to je jejich odpovědnost. Nikoli onen smutek vyjadřovat. To není politický program. Chci říci, že současný stav je velmi vážný. To, jak Federální shromáždění reflektovalo usnesení národních rad, které si ústy svých představitelů vyžádalo, to, že ve směru úsilí zajistit kontinuitu poslaneckých mandátů federálních poslanců uvedlo v nejvyšší nebezpečí samotnou strukturu státní moci České republiky tím, že konstituuje od 1. ledna, respektive navrhuje konstituovat jakýsi nový, blíže nepopsaný parlament, o kterém neříká nic víc, než z koho je složen, tato situace je nanejvýš vážná. Chci se vyhnout bombastickým přednesům nebo patosům, tato situace je nanejvýš vážná, poněvadž akutně blízko a pojmenovaně hrozí rozpad státní moci a státnosti na území České republiky.

To je motiv toho, proč byl předložen návrh, který byl předložen. Dámy a pánové, nebudu dále argumentovat, protože cítím, že bych se zmíněnému patosu asi nevyhnul, ale chci vám říci - jestliže tento parlament nenajde vůli býti parlamentem České republiky, pak se můžeme dočkat skutečně tragických konců. Prosím vás, aby ji našel.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Dále se do rozpravy přihlásil pan ministr Piťha. Prosím ho, aby se ujal slova.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Piťha: Pane místopředsedo, vážená sněmovno. Dějiny - tak říká slovo samo - se dějí. Žádný vladař, žádný sbor je nedělá. Vůdčí lidé činí tehdy dobře, když rozpoznají směr dění a učiní potřebné pro to, aby chod dějin nevedl ke zmateným vírům. Chod dějin je takový, že více než dalekosáhlá prozíravost začne být u nás ceněna duchapřítomnost. Být připraven plnit roli vlády či sněmovny České republiky je základní povinností ve chvíli, kdy stát, Československá federativní republika, se samovolně rozděluje. Splnění této role je pro mne a patrně pro vás samozřejmostí.

Odvolávky na názor světa jsou po mém soudu liché, neboť osudy naší země jsou osudem naším. V minulosti jsme dvakrát pohlíželi na názor lidí zvenčí s důsledky, které všichni známe. Jestliže české země při ztrátě své samostatnosti - pravda, již velmi dávné - vyslovily slovy Komenského, že vláda věcí našich do našich rukou naději navrátí, dovoluji si to nyní připomenout. Rozumní lidé v zahraničí situaci beztak rozumí a chápou. Nerozumní formalisté nepochopí ji nikdy a budou nám předhazovat cokoli.

Po mém soudu nejde nyní o rozhodnutí dělit či nedělit stávající stát, ale o rozhodnutí přijmout role, v nichž stojíme, a dostát službě, kterou jsme na sebe vzali. Je to jednoduchá služba české věci. Pánové a dámy, vyčkávat znamená být nevěcný.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji panu ministrovi Piťhovi a prosím pana kolegu Exnera, aby se ujal slova.

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, náš kolega, pan místopředseda vlády Kalvoda, nepopřel vážné argumenty o neústavnosti kroků, které jako své důsledky přináší navrhované usnesení. Jen těžko lze splnit vládní prohlášení z 13. července letošního roku o prioritě právního státu, budeme-li neústavně postupovat. Také role politiků, kteří jsou pragmaticky připraveni opustit své zásady, kdykoli to pokládají za potřebné, je obvykle dějinami posuzována s výhradami.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji panu kolegovi Exnerovi. Kdo se dál hlásí do rozpravy? Pan poslanec Jegla.

Poslanec Jan Jegla: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že tady padlo hodně závažných slov, hodně připomínek, návrhů. Myslím si, že máme o čem jednat. Navrhuji, abychom přerušili tuto schůzi na 20 minut na poradu, anebo do třičtvrtě.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Je zde procedurální návrh. Dovolte, abych o něm bez rozpravy nechal hlasovat.

Kdo souhlasí s procedurálním návrhem kolegy Jegly, abychom schůzi přerušili do 18.45 hod., ať zvedne ruku. Nemusíte počítat, je to jasná většina. Dovolte mi, abych přerušil schůzi do 18.45 hod.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kolegové, dovolte, abych vám oznámil výsledky jednání politického grémia. Přestávka se prodlužuje do 20. hodiny s tím, že v této době budou jednat okamžitě politické kluby a v 19.50 se sejde znovu politické grémium ke konečnému stanovisku.

Děkuji.

(pokračování ve 20.45 hodin)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Vážené kolegyně a vážení kolegové, pokračujeme v projednávání bodu 3 dnešního programu, kterým je návrh usnesení ČNR k současné státoprávní situaci s tím, že podotýkám, že byla ukončena rozprava a prosím pana místopředsedu Vlacha, aby se ujal slova. Faktická poznámka, pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že jak jsme byli informováni na politickém gremiu, nedošlo k dohodě a jedná se o velice důležitý bod jednání nejen dnešní schůze ale i tohoto parlamentu, podávám návrh na znovuotevření diskuse a rozpravy k tomuto návrhu.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím, technická, kolega Hirš.

Poslanec Pavel Hirš: Děkuji. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, myslím, že zde došlo k nedorozumění, že rozprava, pokud moje paměť sahá, nebyla ukončena, ale jen přerušena.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Mohli bychom jít do stenozáznamu, ale kolega Ledvinka uzavřel rozpravu a vzápětí se kolega z klubu HSD přihlásil s procedurálním návrhem na přerušení jednání a přestávku pro kluby.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Je to přesně, můžeme se podívat do stenozáznamu, kolega Kraus kývá, a jeho názoru si vážím, je dobrý pozorovatel.

(Oživení v sále.)

Prosím tedy kolegu Vlacha, aby se ujal slova.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že zazněl procedurální návrh a budeme o něm bez rozpravy hlasovat, pak se já případně ujmu slova.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Dovolte, abych nechal hlasovat o procedurálním návrhu pana kolegy Grosse.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 76

Kdo je proti? 46

Zdržel se hlasování? 57

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat. Prosím tedy navrhovatele tohoto bodu. místopředsedu ČNR Jiřího Vlacha, aby se ujal slova.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená Česká národní rado, pokud jsem dobře zaznamenal průběh rozpravy, vystoupili tři poslanci, kteří podali pozměňovací návrh. Jako první to byl komplexní pozměňovací návrh, který přednesl pan kolega Wagner. Pan kolega Wagner navrhl, aby ČNR přijala usnesení ve znění:

1. Česká národní rada ve snaze zabezpečit pokojný vývoj státoprávní situace, směřující k existenci samostatného českého státu od 1. ledna 1993 a vědoma si své zodpovědnosti vůči všem občanům České republiky, prohlašuje, že je připravena spolu s vládou České republiky převzít plnou odpovědnost za kontinuitu státní moci na území České republiky a za zajištění zájmů a potřeb občanů České republiky po možném zániku ČSFR.

2. Předsednictvo ČNR ustaví komisi předsednictva ČNR pro přípravu deklarace.

3. Deklaraci projedná Česká národní rada na své slavnostní schůzi ve Vladislavském sále Pražského hradu v termínu po rozhodnutí o zániku ČSFR jako svůj ústavní zákon. Účinnost deklarace bude stanovena tímto ústavním zákonem.

Tak zněl text pozměňovacího návrhu pana kolegy Wagnera.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem? Ještě technická pan poslanec Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, tento návrh má tři body, které nejsou nezbytně na sobě závislé. Domnívám se, že bychom mohli hlasovat o nich odděleně.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Má někdo jiný názor? Není-li tomu tak, prosím abychom hlasovali po částech.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Přejete si, abych zopakoval první část? To je ta podstatná část návrhu.

Česká národní rada ve snaze zabezpečit pokojný vývoj státoprávní situace směřující k existenci samostatného Českého státu od 1. ledna 1993 a vědoma si své zodpovědnosti vůči všem občanům České republiky, prohlašuje, že je připravena spolu s vládou České republiky převzít plnou odpovědnost za kontinuitu státní moci na území České republiky a za zajištění zájmů a potřeb občanů České republiky po možném zániku ČSFR.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. 20.

Kdo je proti? 79.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Mám dotaz na kolegu Wagnera. Vzhledem k tomu, že bod 2 a bod 3 spolu věcně velice úzce souvisejí, máme o nich hlasovat dohromady, nebo zvlášť?

(Posl. Wagner: Zvlášť.)

Za druhé. - Předsednictvo ČNR ustaví komisi předsednictva ČNR pro přípravu deklarace.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka:

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. 37.

Kdo je proti? 90.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Možná je v souladu s jednacím řádem nehlasovat o bodu 2 a 3, neboť hlasujeme o zřízení komise pro deklaraci, kterou jsme odmítli. Tak je to ze zákona.

Poslanec Jozef Wagner: Stahuji třetí bod.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji.

Kdo souhlasí se stažením třetího bodu poslance Wagnera, nechť zvedne ruku. 116.

Děkuji. Tento návrh byl přijat.

Prosím pana místopředsedu, aby pokračoval.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nyní se chci zeptat kolegů Drápely a Hirše, abych korektně nechal hlasovat podle pořadí, jak návrhy zazněly, který z nich vystoupil jako první. (Jako první vystoupil poslanec Hirš.) Děkuji za korekci.

Pan poslanec Hirš navrhl v řádku 3 původního návrhu: Vědoma si své zodpovědnosti vůči všem občanům České republiky prohlašuje... nahradit toto slovo "prohlašuje" slovem "konstatuje" a zároveň navrhl - a já se ptám, zda je to součástí téhož návrhu nebo dáme-li hlasovat odděleně "že přebírá spolu s vládou České republiky...". Tak jsem si zachytil ten pozměňovací návrh.

(Poslanec Hirš návrh z místa upřesnil.)

Zopakoval bych to ještě jednou do mikrofonu: "Vědoma si své odpovědnosti vůči všem občanů m České republiky konstatuje svou plnou odpovědnost za kontinuitu státní moci na území České republiky..." a dál text pokračuje v původním znění.

To je text pozměňovacího návrhu. Tím, že ho pan kolega přečetl celý znamená, že ho považuje za jeden návrh. Můžeme dát hlasovat.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 5.

Kdo je proti? 20.

Konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pak je zde komplexní návrh pana poslance Drápely, který jednak navrhuje v první větě doplnit slova "a ústavní", dále vypustit text směřující k existenci samostatného Českého státu od 1. ledna 1993. Pak mám pocit, že se ztotožnil se změnou na slovo "konstatuje", dále navrhuje vypustit část textu, "že přebírá spolu s vládou České republiky" a na konci textu doplnit slovo "jejich" a vypustit "České republiky". Toto je pro stenozáznam.

Nyní přečtu návrh usnesení tak, jak by vypadalo, pokud by ten komplexní pozměňovací návrh byl přijat.

"Česká národní rada ve snaze zabezpečit pokojný a ústavní vývoj státoprávní situace a vědoma si své zodpovědnosti vůči všem občanům České republiky konstatuje plnou odpovědnost za kontinuitu státní moci na území České republiky a za zajištění oprávněných zájmů a potřeb jejích občanů."

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka:

Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 86.

Kdo je proti? 94.

Kdo se zdržel hlasování? 9.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To byly veškeré pozměňovací návrhy.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o technickou poznámku.

Poslanec Tomáš Svoboda: Dámy a pánové, protože budeme hlasovat o usnesení, které má velký význam, navrhuji, abychom hlasovali po jménech.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o další technickou poznámku.

Poslanec Jozef Wagner: Vzhledem k tomu, že je návrh hlasovat podle jmen, žádám před tím ověřit prezenci.

Poslanec Vítězslav Sochor: Vážený pane předsedající, dovolil bych si jednu poznámku: Jako poslanec bych si osvojil za svůj návrh politického grémia ČNR na usnesení ČNR, který mi byl předán. Jinak nechápu důvod, proč se scházelo politické grémium. Proč o tomto návrhu nebylo hlasováno?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dovolte mi, abych vysvětlil situaci, ve které jsme se ocitli.

Sešlo se politické grémium a vypracovalo určitý pracovní text, se kterým jsme se vrátili do klubů. Tento pracovní text, který vypadal velice vstřícně a nadějně, nenalezl podporu a byl odmítnut na dalším jednání grémia jako prvními kluby opozice. Nejprve nejméně čtyřmi, a pak pokračovalo jednání dále. K odmítnutí se připojili ostatní.

Poté, co jsme se znovu navrátili do sněmovny, padl procedurální návrh na otevření rozpravy, a ten nebyl přijat. Pokud by byl přijat, bylo by možné zde přednést jakýkoli jiný návrh, případně tento komplexní návrh. Vzhledem k tomu, že tento procedurální návrh nebyl přijat, nemáme důvodu se vyjadřovat k textu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Je zde procedurální návrh kolegy Svobody, abychom hlasovali po jménech.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 51.

Kdo je proti? 2.

Zdržel se hlasování? 51.

Tento návrh nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, v tomto okamžiku budeme hlasovat o původním návrhu usnesení. Přejete si, abych ho přednesl ještě jednou? Zaznělo zde mnoho textů, takže asi ano.

ČNR ve snaze zabezpečit pokojný vývoj státoprávní situace směřující k existenci samostatného českého státu od 1. ledna 1993 a vědoma si své zodpovědnosti vůči všem občanům České republiky prohlašuje, že přebírá spolu s vládou české republiky plnou odpovědnost za kontinuitu státní moci na území České republiky a za zajištění oprávněných zájmů a potřeb občanů České republiky.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji.

Kdo souhlasí s předloženým usnesením ČNR, ať zvedne ruku. 109. (Potlesk.)

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? Nikdo.

Konstatuji, že toto usnesení bylo přijato.

Děkuji.

(Potlesk.)

Prosím pana navrhovatele.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, chtěl bych poděkovat za spolupráci a poděkovat všem, kteří projevili vysoký stupeň zodpovědnosti.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych skončil pořad dnešní schůze s tím, že připomínám, že bude pokračováno zítra v 9 hodin.

Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP